
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind je in die schitterende aquascapes javamos terug. Begrijpelijk, want mos in een aquarium is weinig veeleisend en zorgt voor een look waar je instant blij van wordt.
Waar je ongetwijfeld straks ook blij van wordt, is van deze complete gids om met javamos in je aquarium te starten. Je vindt alles wat je moet weten om javamos te laten floreren en zo je aquarium een echte pro-allure te geven. 😊
Wat is javamos?
Wel, gezien het feit dat je deze blog post al aan het lezen bent, heb je vermoedelijk min of meer een idee, maar hier zijn toch de belangrijkste wist-je-datjes over javamos!
Javamos in een notendop:
- De wetenschappelijke naam is Taxiphyllum Barbieri
- Komt van oorsprong uit tropische streken van Zuidoost-Azië waar het langs rivieroevers, bosbodems en boomstammen groeit
- Javamos heeft geen wortels maar verankert zich met een soort kleverige voetjes die rhizoïden heten waardoor het zo goed als overal groeit
- De oudere delen van de plant zijn veel donkerder dan de heldergroene jonge stengels
- Javamos wordt ongeveer tussen de 7,5 en 24,5 cm lang
- Javamos helpt mee je bak schoon houden door voedseloverschotten te verwerken
En het belangrijkste feit? Wel dat blijft dat het gewoon een bangelijk mooi en makkelijk mos is om je aquascape een ongeëvenaarde look te geven. De toepassingsmogelijkheden van javamos in je aquarium lijken eindeloos. Hieronder vind je de voornaamste terug.
De toepassing van javamos in je aquarium
Javamos als bodembedekker
Denk je aan javamos als bodembedekker in je aquarium? Briljant idee! Echt, als je javamos vastmaakt aan een kunststof rooster dat je op de bodem van je aquarium bevestigt, heb je na verloop van tijd een prachtig groen tapijt met een heerlijk ‘harige’ textuur.

Javamos als achterwand
Javamos als achterwand gebruiken is eigenlijk hetzelfde als javamos als bodembedekker toepassen. Het principe is identiek, alleen ziet in dit geval de wand van je aquarium groen, in plaats van de bodem. Want uiteraard kan je javamos niet alleen als achterwand gebruiken. We zijn flexibel in die dingen: links of rechts mag ook! ;-)

Javamos als decoratie op hout vastbinden
Wanneer je javamos als decoratie op aquariumhout vastbindt, maak je als het ware je eigen “javamos boom”. Hier kan je echt ongelofelijk creatief mee zijn.
Laat je verbeelding de vrije loop en kies bijvoorbeeld het perfecte stuk drijfhout uit dat er met wat javamos op de juiste plaatsen ineens als een onderwater bonsai gaat uitzien. Dé manier om wat ‘Japanese style zen’ in je aquarium te creëren.

Javamos gaat dood? Check de waterwaardes!
Gaat je javamos dood? Da’s balen! Want eigenlijk is javamos best makkelijk te houden. Misschien heb je gewoon pech, maar meestal is er toch iets meer aan de hand en is het goed om een en ander na te kijken, te beginnen met de waterwaardes.
Wat zijn de ideale waterwaardes voor javamos?
- Temperatuur: 21 tot 30°C
- pH: 5 à 8
- Waterhardheid: tot 20 dGH
Je ziet, vrij normale waterwaardes. Verder heb je in principe geen CO2 of aquarium plantenvoeding nodig, maar aquariums waarin wel bemest wordt of waar een CO2 installatie aanwezig is, zijn geen probleem. Verder gedijt javamos goed in zowel weinig als fel licht.
Waar je wel moet mee oppassen is dat fel licht javamos sneller laat groeien én dat je risico hebt op algen op je javamos of dat de oudere groei afsterft. Je leest zo dadelijk wat je daar moet aan doen!
Javamos schoon houden
Net zoals tapijten in een huis, wordt javamos al wel eens vies. Dat is logisch, want dit dicht begroeide mostapijtje of wandje is een ideale plek voor voedselresten of ander vuil om in vast te komen zitten. Eerst heb je het misschien niet in de gaten, maar – zeker als er op bepaalde plaatsen weinig stroming in je bak is – kan het vrij snel uit de hand lopen.
Dan ziet javamos er niet alleen behoorlijk vies uit, de waterkwaliteit gaat ook met rasse schreden achteruit en om het helemaal af te maken vindt draadalg af een andere alg de hele situatie dé gelegenheid om van je vieze javamos tapijtje z’n nieuwe thuis te maken.
Hoe moet je dan je javamos schoon maken?
Ik raad aan om in de eerste plaats vuil in je javamos af te hevelen met een losse filterslang in een emmertje. Hiermee ga je al vrij veel vuil manueel verwijderen, let er wel op dat je niet per ongeluk heel je javamos losrukt en opzuigt.

Eens je dit gedaan hebt, kun je vuile stukken javamos gewoon eruit snoeien. Je moet hiervoor niet schrik hebben trouwens, de plant reageert heel positief op snoeibeurten en zal in de juiste omstandigheden snel dicht groeien. Meer info over javamos snoeien vind je trouwens hieronder!
En ten slotte: denk eraan dat je dit beter ook geregeld mee in het onderhoud van je bak opneemt. Door javamos regelmatig te “spoelen” en te snoeien, vermijd je problemen.
Javamos snoeien
Javamos is in de regel een mossoort die je regelmatig moet snoeien als je niet wil dat je hele bak een groot javatapijt wordt. Sterker nog, dan is er zelfs van een tapijt geen sprake meer en zit je gewoon met een enorme groene massa opgescheept. Niet wat je in gedachten had vermoedelijk.
Je moet dus regelmatig eens met de schaar door je javamos. Zo voorkom je overwoekering en zorg je ervoor dat alle stengeltjes en blaadjes voldoende aan licht en voedsel komen. Snoeien is meteen ook de oplossing om verstikking en het afsterven van de oudere groei te vermijden. Kortom, van regelmatig snoeien gaat je javamos juist beter groeien en beter gedijen.

Pro tip: zuig de getrimde blaadjes en takjes meteen weg om te vermijden dat ze naar de bodem zakken en ‘verdwijnen’. Doe je dat niet, dan zal je merken dat javamos plots overal in je bak begint te groeien.
Javamos kweken
Wil je javamos kweken? Dan zal je blij zijn te horen dat je niet bepaald een botanicus moet zijn om javamos te kweken. Gewoon een aantal regeltjes in acht houden en geduldig wachten volstaat meestal om een volleerde javamos kweker te worden.
Waar moet op je letten?
- Javamos houdt van proper water (wie niet?). Plan dus regelmatige waterverversingen in van telkens ¼ van je aquarium
- Houd je snoeischaar bij de hand, maar dat wist je al! ;-)
- Zorg voor wat stroming, dat helpt de zaak mee schoon te houden
- Denk aan de eerder vermelde waterwaardes
- Javamos gaat goed samen met algeneters zoals de Japonica garnaal, die kruipt graag in het javamos om het boeltje te kuisen
- Zorg voor iets waar het javamos zich kan op hechten
Geef toe, niet bepaald een zware opdracht en je krijgt er (letterlijk en figuurlijk) veel voor terug.
Gebruik van javamos in aquascapes
Op zoek naar leuke inspiratie voor een aquascape met javamos? Kijk dan maar eens naar deze voorbeelden:


Extra tip: de javamos “blender methode”
De blendermethode? Javamos als smoothie? Neen, niet bepaald, hoewel je bij het bekijken van de ingrediëntenlijst misschien wel zou kunnen denken dat dat de bedoeling is. Niet dus. Wat is dan wel de bedoeling?
De blendermethode is een goede tip voor als je javamos op hout wil kweken op een foolproof manier, tijdens de dry start. Dat doe je door je javamos niet zomaar vast te maken aan het hout, maar wel als volgt:
- Stop je javamos in een diepe kom
- Meng van 1 dot Griekse yoghurt met 100ml water en roer goed
- Voeg het mengsel bij je javamos en mix met de blender
- Smeer het hout in met de mix.
Je zal merken dat je javamos zich na verloop van tijd vasthecht en gaat groeien. Eens alles mooi vast gegroeid is, kan je de bak vullen met water zoals omschreven in mijn artikel over de Dry Start.
Conclusie
Javamos is onmisbaar in een aquascape of toch zo goed als onmisbaar 😊
Het is een makkelijke mossoort die er bovendien erg mooi uitziet en die je zo goed als overal kan toepassen. Je zou gek zijn als je het niet probeerde!
Hí Gilles, kan de blendermethode alléén toegepast worden met een “dry-start” ? Ik vind het lijmen op hout niet écht fantastisch omdat dat zo zichtbaar is. Mos vastmaken met draad op het hout is mij nog nooit gelukt, zeer fustrerend. De methode spreekt mij erg aan. Kan het niet na het insmeren direct het water in of spoelt de mix er dan meteen af? Andere optie die ik me kan bedenken is een apart bakje hier voor in te richten, afdekken met folie of zoiets. Zou dat ook kunnen werken?