
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het aan hun looks, hun eenvoudige verzorging of het feit dat Japonica garnalen uitstekende algeneters zijn? Ik gok op dat laatste, want het is bij mijn weten dé reden waarom zoveel aquaristen het beestje aan hun bak toevoegen.
Tijd voor een complete gids over de Japonica garnaal!
Ik vertel je waar je moet op letten wil je Japonica garnaal kweken, wat ze eten, wat het verschil is tussen een mannetje en een vrouwtje en nog veel meer. Maak kennis met dit super leuke beestje! 😊
Wat is de Japonica garnaal aka “Amano garnaal”?
De Japonica garnaal heet officieel “Caridina Multidentata”.
Je vindt dit grappige beestje van nature in Azië, onder andere in Japan, Taiwan en Korea, maar ook daarbuiten zoals bijvoorbeeld in Madagaskar. Toch is deze garnaal niet beroemd geworden omwille van haar leven in haar natuurlijke omgeving, maar wel omwille van haar algenetende eigenschappen én het feit dat Takashi Amano – toch niet de minste als het op aquascaping aankomt – ook een fervente voorstander van Japonica garnalen bleek te zijn.
Nu weet je meteen ook waarom de Japonica garnaal ook “Amano garnaal” wordt genoemd.
Welke waterwaardes voor Japonica garnalen?
Japonica garnalen houden van de volgende waterwaardes:
- Watertemperatuur: 16 à 27°C
- Nitraatgehalte: <30ppm
- Carbonaat hardheid: 4 tot 14 KH
- pH: 6,5 à 8 pH
- Waterhardheid: zacht tot hard water
Daarnaast worden zo’n 5 tot 6 jaar oud en als ze groeien, verschalen ze. Dat doen ze bij voorkeur in een geborgen schuilplaats. Na het verschalen eten ze het oude harnas gewoon terug op, want dat zit vol bouwstoffen ter versterking van hun nieuwe jasje.
De grootte varieert met het geslacht, tussen de 4,5 à 5 cm. Vrouwtjes worden groter dan mannetjes. Dat brengt me meteen bij het volgende punt: wat is het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Japonica garnaal?
Het verschil tussen een mannetjes & vrouwtjes japonica garnaal
Er is wel degelijk een verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes van de japonica garnaal. Dat de vrouwtjes groter worden, had ik hierboven al gemeld, maar er zijn nog manieren om te zien of het exemplaar dat je aan het bekijken bent mannelijk of vrouwelijk is.

Kijk hiervoor even naar hun patroon. De rijen spikkeltjes zien er bij beide geslachten anders uit. Let vooral op de tweede – bruinzwarte lijn – vanaf de onderkant. Je zal merken dat bij sommige exemplaren die rij bestaat uit perfect ronde stipjes die mooi gelijkmatig verdeeld zijn. Dat zijn de mannetjes. Bij de vrouwtjes daarentegen is het wanorde troef en zie je – in plaats van stipjes – eerder streepjes.
Nog een verschil is dat vrouwtjes ook een olijfgroene eivlek hebben die bij de mannelijke exemplaren ontbreekt.
Japonica aquarium opstarten: waar op letten?
Goed, je wil een bakje voor deze beestjes opstarten? Leuk!
Hou dan wel rekening met enkele zaken. Japonica garnalen zijn geen al te grote beestjes, maar dat betekent niet dat je ze in een klein bokaaltje kan stoppen! Deze garnalen zijn dol op druk beplante bakken waar ze goed kunnen in ronddwalen, iets wat moeilijk te realiseren valt in een te klein aquarium.
Bovendien zijn het ook sociale beestjes die bij voorkeur in groep leven. In de natuur betekent dat al snel een paar honderdtal, maar zo sterk moet je nu ook weer niet gaan overdrijven. Toch is het goed om hiermee rekening te houden en nooit minder dan een vijftal Japonica garnalen in een bak te zetten.
Verder heb ik hierna nog enkele tips over de techniek voor een “Japonica aquarium”.
Hoe groot moet je Japonica aquarium zijn?
Het absolute minimum is 38 liter, maar veel hangt af van hoeveel exemplaren je van plan bent te houden. Om het eenvoudig te houden raad ik aan om de volgende regel te hanteren: voorzie een minimum van 38 liter en minstens 8 tot 11 liter per garnaal.
Welke filter voor Amano garnalen?
Met stip op één voor het filteren van een Japonica aquarium: de sponsfilter. Waarom? Omdat je te allen tijde wil vermijden dat je garnaaltjes door je filter worden aangezogen en het niet overleven. Een sponsfilter beschermt de beestjes daartegen.
Bovendien zijn Japonica’s dol op de smurrie die op het oppervlak van de spons blijft hangen. Je wint dus eigenlijk twee keer: je bak is goed gefilterd en je garnalen zijn veilig en krijgen er een gratis buffet er bovenop!

Ben je écht niet voor een sponsfilter te vinden? Voorzie dan een sponsen voorfilter of een “shrimp guard” ter bescherming van je garnaaltjes op je bestaande filterinstallatie. Dit geldt trouwens ook voor andere garnalen, bijvoorbeeld vuurgarnalen.
En de verwarming en verlichting?
Japonica garnalen hebben op zich geen specifieke verlichting nodig, maar als je bedenkt hoe dol ze zijn op dichte plantengroei, is een sterke verlichting zeker aan te raden. Door sterk licht gaan de planten compacter groeien, mits je natuurlijk voldoende CO2 en plantenvoeding toevoegt.
Wat betreft verwarming zijn Amano’s geen veeleisende beestjes. Als je kamertemperatuur niet onder de 18°C zakt, is verwarming echt niet nodig. Denk er wel aan dat eventuele andere bewoners mogelijk wel van warmere temperaturen houden, dus houd daar rekening mee!
Wat eten Japonica garnalen?
Misschien is de vraag beter: wat eten Amano garnalen niet? Want geloof me, deze beestjes zijn echte alleseters! Hebben ze dan geen voorkeur? Of bestaat er zoiets als het ideale Japonica voer? Wel ja, leg vooral de nadruk op plantaardige voeding en creëer veel afwisseling. Denk bijvoorbeeld aan:
- granulaat
- vlokkenvoer
- diepvries voer
- gekookte groentjes (spinazie, worteltje, komkommer, courgette, …)
Let wel op dat je met die gekookte groenten niet overdrijft, want de resten belanden in een mum van tijd op de bodem van je bak en gaan je waterwaarden verstoren.

Japonica garnaal als algeneter
Maar uiteraard eten Japonica’s ook algen! Tenslotte is dat mee de reden waarom ze zo populair zijn.
Als je vooral Japonica garnalen houdt omwille van hun algenetende eigenschappen, denk er dan aan dat ze enkel eten als ze honger hebben. Kortom, als je hen te vaak of te veel voedt, of als er te veel voedselresten op de bodem achterblijven, ondermijn je hun functie als algeneter.
Moraal van het verhaal, zorg ervoor dat je je Japonica garnalen voedt, maar ook dat ze nog wat honger hebben. Dan geniet je van super algenruimers die draadalg tot zelfs baardalg aanpakken!
Japonica garnaal met discus, betta of goudvis?
Amano garnalen zijn echt rustige diertjes. Hen combineren met andere bewoners is dus – naast compatibele waterwaarden – vooral een zaak van het karakter van de medebewoners.
Als regel kan je makkelijk stellen dat alles wat nog maar licht agressief gedrag vertoont of groot is, een no-go is. Haantjes zoals een betta, discus en zelfs goudvissen die alles op hun weg verslinden, zijn dus geen goed idee.
Check ook eens deze video hieronder!
Niet zeker? Vraag even advies in je lokale aquariumwinkel wanneer je je garnalen gaat halen. Dat is voor jou én de garnaaltjes veiliger en leuker.
Conclusie
Het is nogal evident waarom Japonica garnalen zo geliefd zijn. Het lijken wel de ideale aquariumbewoners! Ze zijn vredelievend en rustig, zien er niet onaardig uit, zijn niet bepaald veeleisend als het over waterwaardes gaat én ze smullen van algen alsof het snoepjes zijn. (of toch bijna 😊)
Als je niet direct van plan bent om Amano’s te kweken en je hebt geen vissen in je bak die zo’n Japonica wel lusten, is er geen enkele reden waarom je het geen kans zou geven.
Waar wacht je nog op?
Hoi Gilles, je schrijft ‘zacht tot hard water’. Mijn persoonlijke ervaring is anders. GH moet m.i. minimaal 6 zijn. Na het vervellen moet snel een nieuwe schaal worden opgebouwd. Daarvoor zijn magnesium en calcium in het water heel hard nodig. Kwetsbaarheid na vervelling kan leiden tot stress en erger. Ik heb dat helaas door schade en schande moeten leren.
Ik lees dat de japonica garnaal 5 a 6 jaar oud wordt. Wij hebben een mannetje die inmiddels al 10 jaar is.
Hoi Jacqueline,
Wij hebben twee mannetjes die deze zomer 12 worden, althans: dan is het 12 jaar geleden dat we ze kochten. Het komt blijkbaar wel eens voor dat er exemplaren veel puder worden dan de standaard. Ik denk dat dat bij ons komt doordat er geen andere dieren (meer) in het aquarium zitten.
Hallo Gilles,
In mijn aqoarium heb ik japonica garnalen en corydodas panda ziitten, kan de japonica samen met dwergcicliden gehouden worden?
Alvast bedankt.
p.s. je geeft goede informatie ga zo door.