Aquariumbemesting & plantenvoeding voor het aquarium

voedingsstoffen voor het plantenaquarium

Veel aquaristen onderschatten dit, maar goede aquariumbemestingplantenvoeding is essentieel voor je aquariumplanten.

Zonder aangepaste voeding groeien je planten niet of slecht, gaan ze stilaan rotten en stijgt het risico op algen in het aquarium. Je doet er dus goed aan om op regelmatige wijze te bemesten. Op die manier vermijd je slechte plantengroei en ook algen.

Welke aquariumbemesting & voedingsstoffen?

Plantenvoeding kan onderverdeeld worden in twee grote gropen. Enerzijds heb je de macro-elementen waaronder CO2, nitraat (NO3) en fosfaat (PO4). Anderzijds heb je de sporenelementen of micro-elementen die meestal vermengd zijn tot één product. Onder de sporenelementen vind je onder andere ijzer, zink, boor, kobalt, enzovoort.

Veel aquaristen weigeren om nitraat en fosfaat te doseren, maar eigenlijk zijn die stoffen heel belangrijk voor een weelderige plantengroei in je aquarium. Als je naar de plaatselijke plantenwinkel gaat, dan zie je overal compostzakken met daarop de vermelding “NPK”: Nitraat – Fosfaat – Kalium. Die producten voegen ze niet zomaar toe aan de compost, want zonder die stoffen groeien de planten een pak minder goed. Hetzelfde geldt eigenlijk voor je aquariumplantjes.

Op fora lees je vaak dat voedingsstoffen zoals nitraat en fosfaat voor algen zorgen, maar dit is in de meeste gevallen niet waar en berust vaak op verouderde en achterhaalde literatuur. Tests in de praktijk hebben aangetoond dat dit niet klopt. Integendeel, veel aquariumbemesting in het aquariumwater zorgen voor een goede groei van je aquariumplanten waardoor de algen minder kans krijgen om te groeien.

Voedingsstoffen verlagen om algen te doen “verhongeren” heeft trouwens geen nut, aangezien algen met veel minder kunnen dan aquariumplanten. Het enigste wat je daarmee bereikt is het langzaam afsterven van je planten met een algenexplosie tot gevolg aangezien er dan helemaal geen concurrentie meer is.

En dat wil je toch vermijden, niet?
Wel, voeg dan je meststoffen toe ;-)

plantenvoeding voor aquariumplanten

Waar aquariumbemesting & voedingsstoffen kopen

In de winkel vind je allerhande aquariumbemesting, in vloeibare vorm of als kleibolletjes.

Omdat ik momenteel een vrij grote bak heb, verkies ik om mijn eigen mixes te maken met poeders. Zeker als je gebruik maakt van de Estimative Index is dit handig.

Ik koop mijn spul regelmatig bij mijn goede vriend John van AquariumPlantFood. Zo kun je bijvoorbeeld nitraat in poedervorm kopen om er een eigen mengsel van te maken of een volledige Estimative Index starter kit. Al bij al komt dit op lange termijn twee- tot driemaal goedkoper uit!

Vond je deze post interessant? Word dan zeker lid van onze Facebook-pagina!

ESTIMATIVE INDEX KIT

Heb je last van algen? Groeien je planten slecht? Dan zit je met een voedingstekort. Maak nu je eigen meststof met mijn "EI Kit".

 • Super gemakkelijk én goedkoop
 • Alle stoffen in 1 pakketje, met handleiding
 • Doet je plantjes lekker groeien
 • Gecertificieerd door de Europese Unie

En verbeter de gezondheid van je aquariumplanten.

Aquariumbemesting & plantenvoeding voor het aquarium
5 (100%) 1 vote

Comments

  Heb je een vraag of mening? Laat van je horen!

 1. Faris says

  Dag Gilles,

  Ik wil graag weten of je bekend bent met deze twee algen:
  RODOPHYTA SP. 2
  RODOPHYTA SP. 5

  Ik heb een sterk vermoeden dat ik met die twee algen te maken heb of een van die twee.. Na elke 3 maanden gooi ik alle planten weg en begin ik met nieuwe planten. Na een week is het al raak en komt zelfde alg terug.

  Ik gebruik nu al 3 weken festal plantenvoeding in de hoop dat het beter zal gaan maar helaas geen resultaat.

  groet,
  Faris

 2. Geert says

  Hoi Gilles

  Ik wil graag overstappen op andere plantenvoeding. Nu gebruik ik alles van easylife, maar dit word wel duur nu ik de EI methode volg.
  Ik wil graag overstappen naar de poeder vorm die ik zelf moet mengen, maar weet niet precies wat ik moet kopen.
  Nu heb je voor nitraat KNO3,MgNO3 en CaNO3.
  En voor fosfaat KH2PO4 en K2SO4. wat moet ik kiezen?
  En moet ik nog sporen elementen en of Ijzergluconaat enMgSO4 er bij halen?
  Ik heb nog 4 liter profito dus dat wil ik eerst opmaken. Dus denk ik het Ijzergluconaat niet, maar weet het niet zeker.

  • Gilles says

   Hey Geert

   Met de EI kit van AquariumPlantFood heb je alles dat je nodig hebt: KNO3, KH2PO4, sporen, ijzer, … Meer heb je in principe niet nodig.

   Groeten
   Gilles

 3. Valk says

  Dag Gilles,

  Ik zit met veel plezier alle artikelen te lezen. De meeste onderwerpen worden erg duidelijk uitgelegd, maar op een of andere manier ben ik nog steeds bang voor het onbekende (CO2 en bemesting). Ik ga na wat jaren gestopt te zijn weer klein en onoverzichtelijk beginnen. Zoals het nu lijkt met een Juwel 60 cm met 1 t8 lamp. Voorheen liet ik mij gek maken met zoveel mogelijk licht boven de bak, maar hier was de rest niet op aangepast. Kortom ellende en irritatie.

  Nu wil ik graag een stabiele/gezonde bak met mossoortjes die optimaal groeien en soorten als Pogostemon Helferi bijv. Ik wil niet de grens opzoeken qua moeilijkheid, maar stabiliteit in het bakje zonder vele uren arbeid en hoge kosten. Ik wil eerst zien dat ik het onder de knie krijgen en kan genieten van het bakje!

  Wat zou je qua bemesting en techniek adviseren?

  Ik ben een enorme twijfelaar en nog qua adviezen (speciaalzaken) in de kop van Noord Holland is een heel dun gezaaid.

  Bedankt alvast voor de moeite!

 4. Geert says

  Hoi Gilles

  Ik heb op de site gekeken, maar daar zit geen ijzer bij volgens mij, maar wel Magnesium. Ik heb nog 4 liter profito dus dat is niet erg. Maar heb je een idee hoeveel magnesium je moet toevoegen dan om mee te beginnen?

  • Geert says

   Hoi Gilles

   Ik heb de bestelling binnen en MGSO4 hoef ik volgens mij niet toe te voegen omdat dit de hardheid van het water harder maakt en ik zit al aardig hoog.

   Ik had nog wel een vraagje over de sporenelementen. Is dit ong hetzelfde als profito?

 5. jordi says

  dag
  ik heb vandaag mijn opgestart enbheb er mijn planten ingezet moet ik ze nu al sera florena geven of wanneer moet ik dat doen heb trouwens ook een voedingsbodem
  mvg

 6. Harrie says

  Hallo Gilles,

  Ik ben van plan in mijn nieuw op te zetten 60 cm bakje een aantal snel groeiende planten te zetten. Ik wil alleen carbo toevoegen als koolstofbron.
  Verlichting standaard 15 W.

  Ik zit met de volgende vraag :

  Als snelgroeier zul je sneller een tekort aan voedingstoffen hebben. In mijn geval zal dat denk ik snel de koolstofbron zijn. Je wilt tenslotte niet teveel carbo toevoegen ivm vergiftiging van de bak.
  Heb je in dit geval dan ondanks dat je snelgroeiers hebt toch nog redelijk veel kans op alg ?
  Ik kan de vraag ook anders stellen : hebben snelgroeiers alleen maar het gewenste effect tegen algen als er CO2 injectie aanwezig is ?

  Groeten,

  Harrie

  • Gilles says

   Hey Harrie

   Als je de Estimative Index gebruikt, zul je nooit een tekort hebben op vlak van nitraat, fosfaat, sporenelementen, … Enkel CO2 kan dan nog een probleem vormen.

   Snelgroeiers zorgen ervoor dat je bak sneller stabiliseert en filteren ook een beetje de slechte stoffen uit het water. Het kan dus helpen bij het voorkomen van algen die veroorzaakt worden door die afvalstoffen (bv blauwalg). Ze zullen echter niet helpen bij algen die veroorzaakt worden door bv een CO2-tekort. In dat laatste geval is de enige oplossing je licht verlagen en/of je CO2 verhogen.

   Is dat duidelijk?

   Groeten
   Gilles

 7. Ricardo says

  Hoi Gilles,

  Ben sinds kort bezig met de EI en voeg dagelijks kno3 en kh2po4 toe. Moet ik ook elke dag sporen toevoegen? De 1 zegt van wel, de ander zegt van niet. Ondanks de EI.

  Verder werk ik met bio co2 en easycarbo (dagelijks ook)

  En is het raadzaam om de voedingsstoffen bij de wortels in te spuiten of kan het gewoon in het water?

  Gr Ricardo

  • Gilles says

   Hey Ricardo

   Zolang je maar voldoende meststoffen toevoegt zodat de planten nooit iets tekort komen, maakt het niet veel uit of je wekelijks of dagelijks doseert hoor. Denk aan de Wet van Liebig: “van zodra er een tekort aan 1 element is, zal de plantengroei stoppen, ondanks de aanwezigheid van alle andere voedingsstoffen”. Zie dus dat je planten niets tekort komen, de rest maakt niet zoveel uit.

   Voedingsstoffen kun je gewoon aan het water toevoegen hoor, de meeste planten nemen de voeding op via de bladeren.

   Groeten
   Gilles

 8. lersch says

  Hallo,

  ik wilde graag opmerken dat ik de informatie die u geeft over voeding van planten erg goed vind.
  U houdt het kort, maar krachtig. Er staat geen onzin in. Iedereen kan op basis hiervan aan de slag.

  Dat is mooi om te zien, want veel informatie die voorhanden is online, is te onduidelijk, niet juist of (voornamelijk) gericht op commercie.

  Mvg

 9. Ruud says

  Hallo Gilles, ik keek vandaag op je website, voor EI doseren per week, en zag dat er geen MgSO4 meer bij stond. Ik heb tot nu toe altijd dit element toegevoegd. Klopt het, dat het niet meer nodig is, of is dat niet onder alle omstandigheden het geval?

  vriendelijke groet, Ruud

  • Gilles says

   Dag Ruud

   Ik denk dat je bij mijn concurrent & naamgenoot zat te kijken ;-)
   Ik ben de eigenaar van http://www.planted-box.com en ik verkoop wel nog MgSO4. Als je het als EI-kit koopt, komt het je trouwens veel goedkoper uit dan een zakje apart.

   Groeten
   Gilles

 10. Marnix dewulf says

  Goedemorgen ik heb een vraag ik blijf altijd baardalgen hebben maar minder ik gebruik nu 4weken floursh exel en ze zijden dat ik moest stoppen met mijn ander voedingvoor de planten tot de algen weg zijn carbo green plant pro Fe7 en is dat het beste voor de planten zit daar alles in ik hoop dat iemand kan helpen dank u

  • Gilles says

   Dag Marnix

   Stoppen met plantenvoeding is net nadelig, omdat je daarmee de groei van je aquariumplanten (de natuurlijke “concurrentie”) gaat beperken en dus het enkel nog erger maakt. Je moet net wél meststoffen gaan toevoegen.
   Ik weet niet wat er in die Fe7 zit? Waarschijnlijk enkel ijzer? In dat geval is dat te weinig, je planten hebben namelijk ook kalium, nitraat, fosfaat en sporenelementen nodig + koolstof natuurlijk. De Exel zou ik zeker blijven toedienen ivm de baardalg.

   Heb je veel of weinig planten?

   Groeten
   Gilles

   • Marnix dewulf says

    Hallo Gille ik heb een 14 tal planten in een aquarium van 300L ik heh ook een automatisch ph en co 2 installatie en ik heb gisteren een bestelling gedaan ik heb estimative index all in one besteld moet ik dan nog iets speciaals doen en ik heb ook led verlichting met dimmers ik heb gisteren mijn water testen gedaan no2 0,01 no3 7 gh 6 ph 6,7 po4 0,01 kh 3 conductiviteit is 341 temp.28.8 is wel een Discus aquarium groedjes en dank u dat je me wil helpen

    • Gilles says

     Dag Marnix

     Kun je me even contacteren ivm je bestelling aub? Je huisnummer ontbreekt :-)

     Wat betreft je vraag: extra meststoffen hoef je niet meer toe te voegen, die heb je allemaal al. Ik weet niet of je veel planten hebt (moeilijk te zeggen zo), maar ik zou de grote dosering toepassen en dan wekelijks verversen. Voor de rest focussen op de balans tussen je CO2 vs verlichting, voldoende watercirculatie en je filter regelmatig verversen.

     Groeten
     Gilles

     • Marnix dewulf says

      Gill hoeveel keer raad je aan de filter uit te spoelen inter en externe filter ik werk wel met turf en granulaat en siporax en ik zal werk maken voor watercirculatie ik zal een klein pompje bij doen en ik heb al een buis achterin maar op een plaats beweeg mijn water niet veel en mijn co2 zou rond 20mg zijn mijn planten bewegen een geel klein beetje ik hoop dat ik niet te lastig ben groetjes

 11. Stefan says

  Goede morgen

  Ik hoop dat u me kan helpen met het volgende
  Mijn aquarium is 60x30x30
  Nu heb ik op de voorgrond het plantje hc het was altijd mooi groen maar nu laat het los en wordt bruin ik heb hem voor 2 weken terug goed gesnoeid
  Ik heb nog een paar rode planten erin staan maar die doen het ook niet optimaal de kleur is niet echt rood zeg maar
  Ik heb ook last van baardalg en van een soort bruine touwtjes op mijn kiemhout
  Nu verschoon ik elke dinsdag de helft van mijn inhoud
  Doe na de waterwisseling 30 ml easy life filtermedium erin
  De volgende dag voeg ik 20 ppm nitraat 20 ppm kalium en 2 ppm fosfaat toe
  De dag er na 10 ml profito
  Ik voeg ook CO2 toe

  Wat doe ik nou verkeerd want mijn bak is eigenlijk nooit echt top geweest zoals je wel eens voorbeelden tegen komt op internet

  Ik hoop dat je me eens goed op weg kan helpen
  Ik zou je ook weleens foto’s kunnen sturen

  Alvast bedankt voor je tijd

  Mvg stefan

  • Gilles says

   Dag Stefan

   Aan je meststoffen kan het al niet liggen, die zijn ruim voldoende.

   Verslijmen, kleurverlies + het feit dat HC heel CO2-gevoelig is, wijst er naar mijn mening dat je CO2 toch niet OK is. Hoeveel voeg je toe ongeveer? En op welke manier (bv flipper, reactor, …).
   Wat is je verlichting (type licht bv LED, aantal lampen, wattage per lamp & lichtduur).

   Groetjes
   Gilles

   • Stefan says

    Hallo Gilles

    Ik voeg het toe via een diffusor

    Morgen ga ik mijn bak weer verschonen en ga ik weer over op jou voeding van planted box
    Die zakjes had ik nog liggen en ik heb de oplossingen genaakt misschien dat dan beter gaat

    Mvg Stefan

    • Stefan says

     Mijn diffusor is van glas
     Aan de onderkant kan ik de hoeveelheid bellen tellen
     Ik heb ook een bellen teller aan de zijkant hangen
     Hier gaan de bellen harder dan aan de onderkant van mijn diffusor
     Wat moet ik nu aan houden voor de hoeveelheid bellen wat ik toevoer aan CO2??
     Die van mijn cellentekort of diffusor??

     Mvg

     • Gilles says

      Dag Stefan

      De diffusor heeft een andere opening dan de bellenteller, vandaar het verschil. Als je een bellenteller hebt, die is namelijk accurater. De diffusor is namelijk niet bedoeld als bellenteller (met uitzondering van bepaalde modellen die eentje hebben ingebouwd.

      Groetjes
      Gilles

   • Stefan says

    Hallo

    Ik blijf veel vuil in mijn aquarium houden
    Ik heb lili pipe voor de aan en afvoer
    Kan het zijn dat de lili pipe te weinig aanzuigt ivm de kleine sleuf gaatjes??

    Mvg stefan

    • Gilles says

     Dag Stefan

     Lily pipe (daarmee bedoel ze de uitgang) helpt vooral bij een kaamlaag, en niet vuil op de bodem of dergelijke. Ben je zeker dat er genoeg stroming is om al het vuil mee te sleuren? Wat is het debiet van je filter?

     Groetjes
     Gilles

 12. Gielmerx says

  Hallo Gilles
  Gebruik al enkele maanden jou planten voeding echter planten gaan niet goed krijgen bruine waas over zich veeg t met vingers dan gedeeltelijk af maar niet helemaal.voeg de juiste dosering toe twee dopjes van macro 1 en micro 2 en 1dopje ijzer voeding.Mijn bak is 190 ltr met co 2 toevoeging .Wat gaat er bij mij verkeerd???

  Grtjs Giel

  • Gilles says

   Hoi Giel

   Voor vragen ivm mijn producten stuur je best een mailtje naar gilles @ planted – box .com. Best stuur je dan ook een foto op, dat zegt meer dan enkel woorden. Mijn vermoeden is een CO2-tekort, want met de Micro + Macro voeg je sowieso genoeg macro- en micro-elementen toe :-)

   Groetjes
   Gilles