Een voedingsbodem in het aquarium: een must of niet?

voedingsbodem 2

Ik herinner me nog goed toen ik mijn eerste aquarium kocht dat de winkelhouder vroeg of ik een voedingsbodem wou of niet. “Want je moet een voedingsbodem in je aquarium hebben, anders groeien je planten niet!”, zei hij. Achteraf gezien leek dit meer op een verkoopspraatje, waar ik natuurlijk met beide voeten in getrapt was …

“Een voedingsbodem? Ja, anders groeien je planten niet!”

Neen, de bovenstaande titel is flauwekul. Aquariumplanten kunnen wel degelijk zonder voedingsbodem groeien. Er zijn genoeg bakken met een mooie, gezonde biomassa zonder enige vorm van voedingsbodem.

Hoe komt dat? Een groot deel van de aquariumplanten gebruiken hun wortels voornamelijk als ankerpunt om zich vast te hechten en slechts voor een klein deel om voeding uit de bodem te halen. Voor die planten voldoet het dus al wanneer je gewoon vloeibare meststoffen toevoegt aan de waterkolom.

Welke voedingsbodem in het aquarium?

Er zijn wel een aantal plantensoorten die hun wortels als voornaamste bron van voedselwinning gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Cryptocorynes. Maar aangezien deze plantjes meestal als solitaire plant worden gebruikt, is het niet de moeite om hiervoor een volledige voedingsbodem aan te leggen. Pure geldverspilling volgens mij! Je bent dan beter af met bemesting die je plaatselijk in de grond duwt, zoals de capsules van mijn eigen merk: Crypto.

Naast de dure prijs van voedingsbodems zijn er volgens mij nog enkele nadelen. Denk maar aan de smurrie dat het creëert bij het herplanten, de kans op bodemrot (hoewel die kans bij commerciële bodems klein is), de troebelheid van het water bij het herplanten, …

Wanneer dan wel een voedingsbodem?

Wanneer raad ik dan wel een volledige voedingsbodem aan? Bij een aquarium zonder CO2. Aan zo’n bak wil je namelijk zo weinig mogelijk werk hebben en een voedingsbodem kan daarbij helpen.

Bovendien gebruik je voor een non-CO2 aquarium meestal planten die wel baat hebben bij een voedingsrijke bodem: Anubias, Cryptocoryne, Echinodorus, …

Een beter idee: aquasoils!

Sommige onder jullie zullen waarschijnlijk al weten dat ik een enorme fan ben van aquasoils, een soort van kleibodem die al jaren gebruikt wordt in Azië, ook Amano gebruikt ze! Niet alleen ogen deze kleibodems zeer fraai (je hebt ze trouwens in verschillende kleuren), ze zijn zeer aangenaam om in te planten aangezien het zachte korreltjes zijn.

Daarnaast maken kwaliteitsvolle aquasoils minder smurrie dan een voedingsbodem wanneer je regelmatig de planten uit de bodem trekt en herplant. De meeste creëren even een klein stofwolkje waarna het stof zich terug neerlegt.

Waarom een aquasoil in mijn aquarium?

Last but not least: een aquasoil is volledig gemaakt van klei. Dat wil zeggen dat deze bodems een zeer hoge Cation Exchange Capacity (CEC) hebben. “Wat is me dat voor iets”, zeg je? Wel, CEC wil zeggen dat de klei de meststoffen uit de waterkolom absorbeert en weer terug afgeeft aan de planten, ideaal dus want je bemest dan eigenlijk automatisch op twee manieren: het water én de bodem!

Een aquasoil te duur voor jou? Probeer dan eens akadama, dat is ongeveer hetzelfde maar een pak goedkoper. Zelf heb ik die van Amazon gekocht met mooie resultaten, zowel op vlak van bodemkleur als plantengroei. Je betaalt wel meer verzendingskosten, maar vanaf je 2 zakken koopt ben je nog steeds een stuk goedkoper uit!

Hou er wel rekening mee dat de akadama in het begin je KH doet kelderen. Je kunt dit vermijden door bv de akadama een week in een emmer te laten rijpen en dagelijks het water te verversen. Vervolgens kun je het toevoegen aan je bak.

Vond je deze post leuk? Wordt dan lid van onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van leuke aquascaping tips!

ESTIMATIVE INDEX KIT

Heb je last van algen? Groeien je planten slecht? Dan zit je met een voedingstekort. Maak nu je eigen meststof met mijn "EI Kit".

 • Super gemakkelijk én goedkoop
 • Alle stoffen in 1 pakketje, met handleiding
 • Doet je plantjes lekker groeien
 • Gecertificieerd door de Europese Unie

En verbeter de gezondheid van je aquariumplanten.

Een voedingsbodem in het aquarium: een must of niet?
4.83 (96.67%) 6 votes

Comments

  Heb je een vraag of mening? Laat van je horen!

 1. bees says

  Ik had eerst een grind bodem. Dat vond ik niet mooi en het planten in de bodem was ook wat lastig. Nu heb ik een Fluval stratum bodem. Die oogt erg prettig en het planten gaat ook stukken beter. Bovendien heb ik het idee dat mijn planten beter wortel kunnen schieten in deze bodem.

 2. Kristof says

  Ik heb HS Humalit 5 plus, is dit ook te gebruiken als aquasoil? Of is dit enkel en alleen maar een bodem waar nog grind bovenop moet?

 3. patrick says

  Hoi Gilles,

  Is een aquasoil of de akadama ook te vermengen met mijn rivierzand bodem? Of is het ‘effect’ dan weg

  Patrick

  • Gilles says

   Je kunt het mengen, maar dat zal niet mooi zijn. Zand is namelijk veel fijner dan de aquasoil en zal erdoor vallen.

   Groeten
   Gilles

 4. Stephan says

  Ik heb geen voedingsbodem in mijn bak en ook nog geen CO2 systeem (hopelijk volgende week binnen). De bak draait nu bijna twee maanden en alles doet het prima!

  De planten doen het prima! De CO2 nodige planten en de crypto’s doen het ook prima, alleen groeien veel minder snel!

  Ik vind voedingsbodem veel nadelen hebben en een mooie bodem zoals die van Amano vindt je niet snel in het noorden!

  Tevens ben ik zelf nog wel een beetje sceptisch betreft CO2 en voedingsbodem.. het helpt zeker wel.. maar of het nou een must is.. nee.

  • Gilles says

   Een voedingsbodem is geen must, CO2 wel afhankelijk van de techniek. Met een sterke verlichting ben je genoodzaakt om koolstof toe te voegen, anders krijg je gegarandeerd baardalg, draadalg of puntalg. Dat is de reden waarom mensen vroeger minder last hadden van die algen dan nu: toen gebruikte men veel zwakkere verlichting. Naar mijn mening is die “high light” marketing een slechte evolutie!

 5. debaere yvan says

  beste,
  ben een beginner en wil graag uitleg ivm bemesting
  heb een 20l bakje er staan 3plantjes in pogostemon helferi en anubias nana op kienhout mijn bodem is jbl monado en bio co2 mijn bakje draait nu al 5dagen
  mijn vraag is wanneer moet ik bemesten en welk produkt
  alvast bedankt

  • Gilles says

   Bemesten kun je vanaf het begin doen. Voor de bemesting kun je bijvoorbeeld Easy-Life gebruiken. Wat is de verlichting boven je bak?

 6. DEBAERE says

  hallo Gilles,
  bedankt voor je antwoord
  heb ee superfish 20 ER ZAT EEN LAMP VAN 9watt in is dat genoeg?
  bedankt yvan

 7. Bauke says

  Beste Gilles,

  Heb al het een en ander gelezen over aquasoils.
  Colombo florabase
  Aquasoil van Amano

  JBL manado (is ook een zwarte variant op, sansibar)

  De eerste twee wordt veel positief over gesproken de prijs is wel anders vergeleken met nummer 3…. Meer dan 50% !

  Zo te lezen gaat het om hechting, ik wil wel een HC groene mat in mijn bak alleen is mijn bak wel veel groter dan een 40l bakje.

  Welke aquasoils zijn er en welke heeft de beste kwaliteit, beste prijs kwaliteit verhouding en welke is het meest duurzaam?

  • Gilles says

   Hallo Baurke

   De twee eerste zijn super, maar idd vrij prijzig (alle aquasoils eigenlijk). De JBL Manado zou ik niet nemen, die is véél te licht voor een plantenbak en maakt het planten vervelend aangezien de stengels steeds loskomen. Voor de planten maakt het niet uit welke aquasoil je gebruikt, allemaal zijn ze van klei. Enkel is de enige wat rijker aan meststoffen dan de andere, maar die kun je gemakkelijk zelf toevoegen door de waterkolom te doseren. Met die twee eerste heb je alleszins zeker een goede bodem!

   Groeten
   Gilles

   • Bauke says

    Dank je voor de reactie Gilles!

    Ga dan maar eerst dry start HC kweken met Akadama en dan kan ik nog kiezen welke het uiteindelijk wordt… (En waar ik het t voordelig kan krijgen)

 8. David says

  Ola, wat een prachtig verzorgde en interessante site.
  Eindelijk !!

  Vooral dit artikel vind ik interessant. Mijn zwarte algen willen niet weggaan en planten groeien niet, tijd voor CO2 bemesting.

  Groeten

 9. Nico says

  Hoi gilles

  Ik heb je vorige gemaild ivm mijn draadalgproleem.

  Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat de ada bodem mijn ph te veel verlaagt. Door dan ook nog co2 toe te voegen zakt mijn ph tot een punt dat mijn planten niet meer groeien en de bacterieen in problemen komen.

  Ik volg de continuetester en kom daarom uit op een ph van 5,6.

  5zakken van 9l voor de vuilbak?

  Mvg

 10. Nico says

  Dan snap ik het niet meer, de continuetest saat geel, ph op 5,5 en een co2 tekort in een bak van 375 liter en 3 tls.
  Draadalg m slierten van 10 lang op een week tijd?

  Zelfs uit de gaatjes van de spraybar waar de co2 uitkomt hangen lange slierten.

  Heb al jaren een plantenaquarium, is beonnen toen ik de aquasoil erin deed.

  • Gilles says

   Wat is het type en de wattage van die lampen?

   Ada Amazonia geeft in de eerste weeken veel ammonium af en dus zijn regelmatige waterverversingen sterk aangeraden. Hoe vaak ververs je?

   Groeten
   Gilles

   • Nico says

    T5 tls , 54 watt, 2keer 865 en 1 840, de 840 heeft een reflector,55 cm waterstand, 3 van de 5 tls die ik ervoor gebruikte.
    Waterverversing: sinds deze zomer 50% per week

 11. mischa says

  Hoeveel cm bodem aquasoil zou je in een ‘gemiddeld’ aquarium moeten gebruiken en hoe lang gaat zo’n bodem met een ‘gemiddelde’ plantenbestand volgens jou mee?
  Wat voor Ph verlaging kan ik hiermee verwachten met een kraanwater Ph van 8, een Gh van 8 en een Kh van 6?

  • Gilles says

   Hallo, vooraan kun je 2cm of meer leggen, achteraan zoveel als je wilt. Zeker wat mee spelen, je kunt je aquascape veel meer diepte geven daardoor!
   Over de pH & KH kan ik je niets zeggen, dat hangt van soil tot soil af. Normaal gezien staat het wel op verpakking vermeld.

   Groeten,
   Gilles

   • Jens says

    Is 2 centimeter wel genoeg?
    Ik heb ongeveer 6cm grind in mijn aquarium liggen, maar ik merk dat dit voor mijn planten maar net genoeg is, is 2cm aquasoil dan wel genoeg?
    Heeft akadama ongeveer de zelfde eigenschappen als aquasoil?

    Groeten, Jens

    • Gilles says

     Hoi Jens

     Doorgaans is 2cm voldoende, tenzij je bijv. veel Crypto’s vooraan hebt. Die maken lange wortels aan en dan kun je wel wat meer gebruiken. Twee centimeter is ongeveer het minimum.

     Akadama is net als aquasoil een kleisoort. Het verschil zit hem in de kleur (akadama is lichter van kleur), de structuur (akadama is minder rond) en het feit dat akadama geen extra ingebakken voedingsstoffen bevat. Dat laatste kun je oplossen door de waterkolom te doseren, de akadama absorbeert dan de meststoffen uit het water en geeft het op zijn beurt af aan de planten.

     Groeten,
     Gilles

     • Jens says

      Bedankt Gilles,
      ik heb namelijk javavarens waarvan de wortels boven het grind uitsteken, maar ik heb net gelezen dat dit normaal is bij javavarens.(op deze interessante site)
      Ik heb nog een vraagje: mijn algeneter graaft alle planten uit die niet stevig verankerd zijn met lood of stenen, diep steken(6cm)helpt niet, hij verplaatst het grind rond de planten. Wat kan ik hier aan doen?
      Jens

 12. Merel says

  Is de korrel van aquasoils wel goed vast? Ik bedoel of ze hun structuur ook behouden? Ik zou het zonde vinden als ik na een paar jaar een dikke plak ingezakte klei op de bodem heb liggen.

  • Gilles says

   Hoi Merel

   Dat hangt van soil tot soil af en hoe vaak jij planten ontwortelt. Bij gewoon gebruik gaan ze normaal meerdere jaren mee.

   Groeten
   Gilles

    • Gilles says

     Dag Merel

     Dat hangt van je budget en wensen af:

     – Akadama: goedkoop, maar minder rijk aan voedingsstoffen
     – Aquasoil: ADA amazonia, Colombo Florabase, … allemaal rond dezelfde prijs, vergelijkbare producten

     Groeten
     Gilles

     • Merel says

      Dank je. Als bonsaiist ben ik goed bekend met akadama en ik weet dat het zijn structuur zal verliezen. Geweldig spul, maar ik zou het niet aandurven in een aquarium.

 13. Nico says

  Groot gelijk, merel

  Zwarte troep, waar een steen staat vormt zit een harde massa, korrels worden platgedrukt, als je iets uittrekt ene zwarte wolk, en je ph naar de deperik.
  Mijn bak is pas terug min of meer goed beginnen te draaien toen ik die rotzooi eruit kapte.

  Mvg
  Een ontevreden aquasoil gebruiker

  • Gilles says

   Hey Nico

   Die heb ik nog niet geprobeerd, wel Colombo Florabase. Jammer dat het voor jouw bak niet zo geschikt was!

   Groeten
   Gilles

 14. Ralf says

  hoi gilles,

  ten eerste : WOW wat een top blog :D ik ben een gevorderd aquariuaan maar wil toch een nieuwe uitdaging hebben en die heb ik gevonden !

  Aquascaping !

  voor dat ik dit topic had gelezen had ik eigenlijk al mijn plan klaar liggen.

  1) vandaag een japanse styl aquarium kopen (Cabrio bak) 60x45x50.
  2) voedingsbodem erin leggen.
  3) aquasoil van takashi amano gebruiken om de bak op te vullen en mooie vormen te creëren.
  4) Hemianthus callitrichoides via de dry methode opkweken + een goeie hoeveelheid co2 en een licht toevoeging van 2 watt per 4 liter +- voor 6 uur per dag.

  Maar nu ik dit stukje gelezen heb + de comments van de mensen boven mij. begin ik toch weer te twijfelen over de aquasoil .. ik kan er niet wijzer van worden wat er in de aquasoil van : akadama zit. is dit ook een gemengde soil met voedingsbodem er in gemengd ?

  ik wacht nog even met beplanten en de juiste soil te kiezen als ik een reactie krijg zodat ik mischien een betere conclusie kan trekken.

  Mvg Ralf

  • Gilles says

   Hey Ralf

   Bedankt voor het compliment!

   Sinds dat ik ben begonnen met aquasoils, wil ik niets anders meer. Is geweldig om te planten, oogt mooi en de planten vinden het heerlijk. Ik raad het dus zeker aan.
   Akadama en aquasoils zijn vergelijkbaar, beide zijn namelijk een kleibodem. Alleen is de aquasoil minder grof van structuur en heeft het vaak meere voedingsstoffen.

   Groeten
   Gilles

 15. Merel says

  Ik heb inmiddels mijn aquasoil al thuis: Colombo Florabase. Ik heb inmiddels wel door dat de meeste aquascapers aquasoil adviseren.

 16. Rick says

  Dus als ik het goed begrijp heb je met aquasoils geen grind o.i.d. nodig. De aquasoils zijn “modieus” van zichzelf?

  Als dat zo is dan lijkt mij dat onwijs handig. Geen voedingsbodem die ik moet bedekken met grind.

  En in hoeverre gaat dat samen met siergoudvissen.

  • Gilles says

   Hoi RIck

   Klopt, de aquasoil is eigenlijk al een soort grind maar dan van klei in plaats van steen. Een voedingsbodem is dan ook niet nodig.
   Hoe het zit met goudvissen weet ik niet, maar die leven eerder in hard water, niet?

   Groeten
   Gilles

 17. Julien says

  Gilles,
  Vooreerst compliment met deze bijzonder leerzame blog.
  Kan je aquasoils gebruiken samen met bodemverwarming ? Of is een bodemverwarming bij gebruik van aquasoils overbodig ?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groeten
  Julien

  • Gilles says

   Hallo Julien

   Ja, dat gaat. Maar bodemverwarming is eigenlijk behoorlijk nutteloos, heeft weinig effect op je planten :)

   Groeten
   Gilles

 18. Wilbert says

  Hoi Gilles,
  Zoals je titel al aangeeft heb ik dus ook op advies van een verkoper een voedingsbodem met bodemverwarming gekocht. Deze heb ik al geplaatst en afgedekt met wat grind. Denk je dat de Aquasoils hier nog over heen kunnen? Of kan ik het er beter uit halen- zit nog geen water in- en alleen de Aquasoils kopen en gebruiken.

  Vriendelijke groet,
  Wilbert

  • Gilles says

   Hey Wilbert

   Als dat een dunne laag is, kun je daar een aquasoil over doen. Het veroorzaakt niet echt problemen, het kan alleen een lelijk zicht zijn soms als het grind zich gaat mengen met de soil.

   Groeten
   Gilles

 19. says

  Hoi,

  Ik kan weinig winkels vinden die aquasoil kennen.

  Ik zou graag een witte bodem willen. Weet je of er zoiets is en waar ik dat kan verkrijgen?

  Gr. Niels

  • Gilles says

   Hey Niels

   Een witte aquasoil bestaat niet, dat is altijd bruin of zwart. Anders eens kijken voor zand? Dat is ook helder.

   Groeten
   Gilles

 20. Pascal says

  Hallo Gilles en lezers,

  Mijn complimenten betreffende dit blog! Ik lees het graag en wordt een hoop wijzer. Eindelijk een draadje waar ik me aan kan vast houden. Zonder andere te willen beledigen zie ik op de gemiddelde fora de bomen door het bos niet meer.

  Maar ik heb een vraag!

  Ik gebruik sinds een jaar en enkele maanden Akadama. Maar heb nu het vermoeden dat het uitgewerkt is. Waarschijnlijk volledig mijn eigen schuld denk ik ook. Ik heb nooit voedingstoeffen gebruikt omdat ik bang ben voor alg. Maar na het lezen hier weet ik nu beter! In het begin was de ph stabiel en groeide alles als kool. Naar mate de tijd vorderde (na ongeveer een jaar) was het gedaan. Het ging schommelen en alles gaat achteruit.

  Tijd voor een nieuwe bodem dus. Omdat ik op de kleintjes let voor mij wederom akadama.

  Vraag 1. Houd een dergelijke bodem het langer vol bij gebruik van de EI?
  Vraag 2. Is er een relatief veilge manier om mijn bodem te vervangen zonder dat ik mijn vissen en garnalen naar het asiel moet brengen?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Pascal.

  • Gilles says

   Dag Pascal

   Bedankt voor de complimenten, ben blij dat ik je heb geholpen! :)

   Akadama is van nature niet echt rijk aan voedingsstoffen. Het is een pure kleibodem, in tegenstelling tot een aquasoil die ook een kleibodem is maar dan verder aangerijkt met voedingsstoffen. Het grote voordeel van een kleibodem is dat het een grote CEC (Cation Exchange Capacity), wat wil zeggen dat het voedingsstoffen en andere stoffen als het ware uit het water opneemt, opslaat in de bodem en vervolgens terug afgeeft aan de planten.

   Jij kunt dus perfect met je akadama bodem verder werken. Je voegt dan enkel wat meer voedingsstoffen toe aan de waterkolom, de akadama zal zijn CEC-werk dan doen. Dus ja, met de EI houdt zo’n bodem het langer vol. Persoonlijk zou ik hem pas vervangen als hij echt sterk “vergruizeld” is.

   Het probleem met een bodem vervangen (zeker aquasoils), is dat er gemakkelijk ammonium en andere stoffen kunnen vrijkomen. En dat wil je niet in een bak met vissen en garnalen, die zijn namelijk gevoelig daarvoor en kunnen ervan sterven. Het beste is dus om ze inderdaad tijdelijk over te zetten ofwel héél veel verversingen te doen.

   Groeten
   Gilles

 21. Pascal says

  Hallo Gilles,

  Bedankt voor je antwoord! Ik heb toch sterk de wens opnieuw te starten. Dus de beestjes gaan op vakantie. De akadama staat al klaar. Zo ook een nieuw filter met meer capaciteit. Al het EI spul heb ik besteld. En een continu co2 test.

  Wanneer alles klaar is en draait (natuurlijk exclusief de beestjes) Kan ik dan meteen beginnen met de EI? Of moet het aquarium eerst indraaien?

  Groeten,

  Pascal Boersma.

 22. Mirjam says

  Hallo Gilles,

  Wat een mooie website!

  Ik heb sinds 2 jaar een Fishome 60 bak en die zit vol met alg. Ik heb al zoveel geprobeerd, het mag niet baten. Ook heb ik sinds kort planaria. Nu heb ik besloten dat ik de hele bak wil vernieuwen.
  Ik vraag me alleen 2 dingen af: de lamp van dit aquarium is een gewone lamp. Geen tl-lamp zeg maar die over de lengte van het aquarium loopt. Heeft dit wellicht te maken met de vele algen?? Is het misschien raadzaam om dan bijv een Juwel 60 cm aan te schaffen? Groter kan ik helaas niet, geen ruimte. Hooguit een 70 cm, maar dat maakt ook weinig verschil.
  Zo niet, wat is dan het beste als bodem? Ik wil graag een zwarte ondergrond, maar wat kan ik dan het beste kiezen? Ik heb overigens geen CO2 installatie want ik heb geen ruimte om externe dingen aan mijn aquarium te hangen. Ik heb dus gewoon een binnenfilter, Superfish Aquaflow 100 en een verwarmingselement.

  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Mirjam

  • Gilles says

   Hey Mirjam

   1. De soort lamp is geen probleem. Wel is het mogelijk dat de verlichting te sterk is in vergelijking met de voedignsstoffen en dat je daardoor een voedingstekort krijgt (met algen tot gevolg).

   2. Gewoon kiezen of een akadama/aquasoil bodem is prima. Een voedingsbodem zou ik niet nemen.

   Stuur mij anders een mailtje ivm de algen, dan bekijken we het daar verder.

   Groeten
   Gilles

 23. Dennis says

  Ha Gilles,

  Mega site!

  Jij bent een fan van Aquasoils, en ik begrijp uit de replies dat je ervaring hebt met Colombo FloraBase.

  Gebruik je dat gewoon Alleen De Colombo FloraBase + vloeibare voeding (profito)
  Of heb je ook nog een Voedingsbodem eronder liggen, of misschien nog een ander substraat om de boel op te hogen?

  Hoelang behoud jij de Aquasoil bodem/wanneer vervang je het? (als dat überhaupt nodig is)

  • Gilles says

   Dag Dennis

   Nee, gewoon de Colombo Florabase (nu akadama wegens grotere bak), geen voedignsbodem eronder.
   Hoe lang het meegaat hangt van merk tot merk af en hoe vaak je herplant. De bolletjes vergruizen namelijk na een tijd. Ik zou zeggen: zeker minstens 2 jaar.

   Groeten
   Gilles

 24. Bob says

  Wat een super nuttige informatie. Alles wordt kort en duidelijk uitgelegd. Echt super.

  Ik heb een 700 liter bak en deze vullen met flora base wordt wat kostbaar. Nou dacht ik om eerst een laag filterzand van 3 cm over de hele bodem neer te leggen. Vervolgens 2 terrassen (links en rechts) te maken door eerst een laag akadama van 3 cm bovenop het filterzand te doen en daar bovenop een laag flora base van 5cm te plaatsen. Het middenstuk vul ik dan nog op met wat filterzand.
  Is dat mogelijk of gebeuren er dan rare dingen zoals dichtslippen of iets dergelijks?

  Bob

  • Gilles says

   Dag Bob

   Bedankt :-)

   Ik zou akadama en zand niet samen gebruiken, na een tijd gaat dat lelijk worden doordat ze gaan “mixen”.

   Groeten
   Gilles

 25. Daan says

  Hallo ik heb een oud model rio 400 een wil daar een plantenbak van maken zonder toevoeging van CO2 . Nu weet ik dat 2 tl’s niet. Voldoende is voor planten die veel licht wensen dus wil ik het met Java soorten en anubias en. Nog wat planten die weinig tot normaal licht vragen . Hoe lang is Die akadama goed en wanneer moet je bij mesten om dat het de bodem en het water voorzien van voedings stoffen .

  • Gilles says

   Dag Daan

   Waarom zou dat niet voldoende zijn? Volgens mij is dat zelfs meer dan genoeg …

   Anubias, javavarens, … zullen het prima doen in een bak zonder CO2. Akadam blijft gedurende meerdere jaren goed, het hangt er vanaf hoe vaak je herplant en of de akadama “Hard Quality” is.

   Bijmesten moet je altijd doen en preventief, dus niet pas wanneer je al een tekort hebt (want dan is de schade al gedaan). Voor een non-CO2 bak kun je 1/4 of zelfs 1/8 van de EI hanteren.

   Groeten
   Gilles

 26. daan says

  Hoi gilles bedankt voor het antwoord op de vragen .maar wat bedoel je met 1/4 of zelfs 1/8 van de( EI )
  Ik ben een leek im het houden van planten heb altijd chiclides gehouden en nooit een plant gehouden op nep na :-) en wat kan ik dan het beste als bemesting nemen van alles is er te koop want ik zie daar de bomen niet meer door het bos .moet ik dan een compleet iets halen .mvg

 27. says

  Giles!

  Ik ga een nieuwe 120cm bak starten en dit keer met je aanbevolen akadama, voor mij compleet nieuw en jullie aquascaping blog inspireerde mij om toch eens een HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES
  tapijtje te maken.

  Nu wil ik graag een dry start doen maar weet ik niet zo goed hoe dan moet bij mesten (aangezien ik begreep dat akadama weinig tot geen voedingsstoffen voor de HC bevat)

  En hoe zit het met amoniak in het begin? dat is niet af te voeren met een dry start?

  Ik hoor graag je advies!

  Groeten.

  Laurens

  • Gilles says

   Hey Laurens

   In het begin moet je de bodem (akadama) goed vochtig maken door er enkele emmers water in te doen. Wel, je kunt aan die emmers water wat meststoffen (nitraat, fosfaat, sporen, …) toevoegen. Dat wordt dan achteraf opgenomen door de klei.

   De ammonium zal voor een groot deel al verwerkt zijn tegen dat je de bak vult, niks om je zorgen om te maken. Als voorzorg kun je wel de eerste week na het vullen meerdere keren stevig verversen.

   Groeten
   Gilles

 28. anthony says

  hey gilles

  ik lees hier veel goede dingen over de aquasoil bodem maar deze is ph verlagend zoals ik gelezen heb

  hoe zit het dan met een computer gestuurde ph controller ? deze zou in mijn ogen dan niet of nauwelijks aanslaan waardoor je een co2 gebrek krijgt in je aquarium of iig problemen hiermee

  ik zou graag deze bodem voor in de toekomst ook willen gebruiken alleen ben ik er een beetje huiverig voor omdat ik mijn ph dmv een controller aanstuur

  • Gilles says

   Hey Anthony

   Een aquasoil zal de KH verlagen naar ongeveer 4°. Als je dan geen CO2 toevoegt, dan zal de pH doorgaans stabiliseren rond 7,3 – 7,5. Je kunt dan je pH controller instellen op bv 6,5 pH. Dit is natuurlijk afhankelijk van je water, harscape, … en kan verschillen van bak tot bak. Kwestie van uitproberen.

   Maar eerlijk gezegd zou ik de pH controller gewoon verkopen en werken op het zicht + pH meter & drop checker. Naar mijn mening is een controller meer miserie dan iets anders :-)

   Groeten
   Gilles

 29. Wouter says

  Gilles,

  Korte maar toch belangrijke vraag..

  Zeer groot aquarium waar nu zwarte grindbodem inzit met laag lateriet er tussen.. Verschilt van 3 tot 10 cm dikte..

  Voor wat ga ik diit vervangen wat betaalbaar blijft?

  Enkel alleen aquasoil? Of eerst ophogen met zwart grind?

  Hoe dik moet laag aquasoil minimaal zijn? En wat is goed maar betaalbaar?

  Verder gewoon bemesten zoals normaal aquarium of meer of minder?

  Hoop van je te horen en wat een super site heb je gebouwd zeg!

  • Gilles says

   Dag Wouter

   Bedankt voor de complimenten :-)

   -De minimaal hoogte is vergelijkbaar met grind, dus 2 à 3 cm.
   -Ik zou niet voor een aquasoil gaan (gaat je duur uitkomen aangezien je een zeer groot aquarium hebt), maar eerder akadama. Dat bevat minder voedingsstoffen, maar is een pàk goedkoper. Uiteindelijk gaat de akadama de voedingsstoffen uit het water absorberen en krijg je ongeveer hetzelfde effect als een aquasoil
   – De akadama niet mengen met een andere bodem, dat gaat achteraf lelijk worden.
   – Gewoon bemesten zoals normaal, ik raad de estimative index aan hiervoor

   Laat maar weten als je nog vragen hebt.

   Groeten
   Gilles

 30. Harrie says

  Hallo Gilles,

  Hoe zit het eigenlijk met het hevelen van de afvalstoffen vanaf aquasoil bodems ?
  Je mag ze toch niet teveel verstoren ?

  Groeten,

  Harrie

  • Gilles says

   Hey Harrie

   Ja, best stofwolken zoveel mogelijk vermijden.
   Wat ik doe is met mijn hand “wuiven” boven de bodem, dan gaat het opliggende vuil gaan zweven en kun je het afhevelen.

   Groeten
   Gilles

 31. sander says

  Hey,

  Ik gebruik momenteel een gewone grind. Heb wat plantjes erin gezet maar ik merk dat deze veel minder groeien dan in mijn aquasoil-bakje. Ik voeg nochtans dagelijkse dosissen carbogreen en florena toe. Is dit te weinig? Doe ik iets verkeerd? Ik merk dat het naaldgras zelfs helemaal niet groeit, ik vrees bij deze voor het ergste.. :(

  • Gilles says

   Hey Sander

   Lijkt me eerder een CO2-probleem, gezien de reactie van het naaldgras. Stuur mij anders eens een mailtje, dan kunnen we er samen naar kijken.

   Groeten
   Gilles

 32. jimmy says

  Hey Gilles,

  Ik heb net mijn aquarium verkocht en een nano 46L gekocht omdat ik wil beginnen met aquascaping. Heb hierbij shrimpssoil gekocht omdat ik een nano bak wil met garnaaltjes, is deze soil ook goed? Is van jbl pro scape. En dan heb ik nog 1 vraagje, ik zit te twijfelen met hoe ik mijn bodem zal bedekken. Ik wil er niet veel werk hebben aan hebben met snoeien enzo, is javamos makkelijk? En kan dat geplaatst worden met shrimpsoil?

  • Gilles says

   Dag Jimmy

   Ik heb niet direct ervaring met die bodem, maar zal wel OK zijn.
   Javamos kun je aan stenen vastmaken en op de bodem leggen, dan krijg je een soort van mosvloertje. Kruipt wel wat werk in, maar eens het ingroeit is het wel een mooi zicht. Werkt ook prima met die bodem.

   Groeten
   Gilles

   • jimmy says

    Hallo gilles,

    Maar kan je met die kleibodem ook de gehele bodem bedekken met javamos door ze een beetje aan te duwe in de grond?

    Bedankt voor alle info echt een top site dit!

    Gr.jimmy

 33. Dennis says

  Hallo Gilles,

  Allereerst moet ik even zeggen dat je een fantastische site hebt opgezet.

  Aangezien ik ook graag wil beginnen met een aquascape ben ik een hoop informatie gaan opzoeken kwa bodems.

  Wat mij in bovenstaande opviel is dat er veelal wordt gesproken over een aquasoil bodem zonder “voedingsbodem”. Alleen in de filmpjes van Amano wordt heel vaak als eerste laag “special sand” gebruikt.

  Nu is het geval dat ik niet echt veel kan vinden over special sand en wat hieraan nou zo bijzonder is.
  Ik hoop dat jij mij hier antwoord op kan geven?

  Gr Dennis

  • Gilles says

   Hey Dennis

   Thanks, leuk om te horen! :-)

   Die speciale bodem zal wel een beetje helpen, maar vergeet dat er heel wat andere, belangrijkere factoren die meespelen bij een gezonde bak: goede CO2, voldoende meststoffen, stroming, niet teveel maar ook niet te weinig licht, …

   Groeten
   Gilles

 34. Imana says

  Hoi Gilles,

  Mijn aquarium staat nu ongeveer 1 jaar met vissen en planten. Sinds kort heb ik last van algen. Deze had ik voor heen niet. Nou ben ik naar de dierenwinkel gegaan en raden ze mij aan om minder licht toe te laten in plaats van 8-10 uur per dag hooguit 4-6 uur. Nou kwam ik zelf tegen in boekjes en op internet dat het kwam door CO2 tekort en/of een slechte voedingsbodem waardoor mijn planten het minder doen en de algen kunnen groeien.

  Ik ben terug naar de dierenwinkel gegaan en die vertelde dat die optie ook een mogelijkheid is. Nu raden ze mij een bodem aan van lava vlokken (zoiets) en een CO2 pomp.

  Nou is de CO2 pomp niet mijn probleem want dit had ik al verwacht. Maar de bodem is mijn probleem, ik wil niet dat ik weer een verkeerde bodem aanschaf aangezien ik een aquarium heb van 1 meter bij 40 cm met binnenfilter.

  Nou vroeg ik mij 3 dingen af:
  Kan ik mijn vissen behouden?
  Wat is een goed merk soil?
  Hoeveel planten zou ik moeten aanschaffen, en is het beter om deze eerst droog te kweken in een emmer?

  Groeten,

  Imana

  • says

   Hey Imana

   Dat is goed advies, hoewel 4 à 6u aan de lage kant is voor fotosynthese, 8u max is een betere optie denk ik. Verder zou ik ook focussen op het minderen van de lichtintensiteit (bv drijfplanten toevoegen), dat zal meer helpen dan de lichtduur minderen.

   Die bodem zou ik niet plaatsen, de kans is klein dat dat de oorzaak is van je algenproblemen. Vergeet niet dat het gros van de aquariumplanten voeding opneemt via de bladeren en niet de wortels.

   Als je toch voor een aquasoil zou gaan: merk maakt niet zoveel uit, de meeste werken hetzelfde. ADA Amazonia is een populaire, eventueel akadama als goedkoop alternatief. Die laatste bevat minder ingebakken meststoffen, maar bestaat ook uit gebakken klei. Het voordeel daarvan is dat het meststoffen uit de waterkolom absorbeert en later terug afgeeft aan de planten.

   Hoeveel planten: zoveel mogelijk ,-) Hoe meer biomassa, hoe sneller de bak ingroeit en stabiliseert. Emers kweken via de Dry Start Methode is een optie, maar niet verplicht.

   De vissen kun je tijdelijk in een ander aquarium houden met de oude filter.

   Groeten
   Gilles

 35. Volendammer says

  welke zand is voor een aquarium aan te bevelen: kom tegen bij de gamma: metselzand, ophoogzand ,voegzand.
  ik weet het even niet wat te nemen voor mijn Rio 180 aquarium.
  wie weet het wel?

  • says

   Hey

   Ik gebruik in mijn toekomstige bak gewoon rivierzand uit de doe-het-zelf-zaak, werkt prima en is spotgoedkoop. Je hebt ook “speciaal” aquariumzand, maar is duurder en eigenlijk vaak net hetzelfde, alleen minder schelpjes etc erin.

   Groeten
   Gilles

 36. Marlon says

  Hoi Gilles,

  Ik had een vraag, maakt het wat uit als ik gewoon een kleibodem haal bij een tuincentra want die Akadama is eigenlijk hetzelfde.
  Heb namelijk een bak van 2,50 dus dat tikt wel aan.

  Groeten marlon

   • Marlon says

    Sorry ik denk dat ik het verkeerd uitlegde, ik bedoelde eigenlijk of het wat uitmaakt als ik kleikorrels bij de tuincentrum haal want dat is in principe hetzelfde als Akadama. Ik ben dus bezig m’n bak van 2.50/60/65 op te starten als non CO2 bak en ga ik dus de EI methode toepassen maar zou je mij kunnen vertellen welke hoeveelheden ik zou moeten gebruiken.

    Mvgr marlon

    • Gilles says

     Hey Marlon

     Moeilijk te zeggen. Het voordeel van akadama is dat het vrij hard is en dus niet snel vergruizelt en dichtslibt. De vraag is of die kleibodem die jij voor ogen hebt dezelfde voordelen heeft. Controleer de verpakking eens of er iets van hardheid op staat, bij akadama is dat meestal wel het geval.
     Wat betreft de EI: voor een non-CO2 bak kun je gerust 1/4 tot zelfs 1/8 doseren van de standaardwaardes van de EI (die vermeld in mijn artikel). Met non-CO2 is de vraag naar meststoffen namelijk veel lager door het weinige licht en moet je dus ook minder toevoegen. Meer toevoegen kan natuurlijk geen kwaad, maar een beetje verspilling :-)

     Groeten
     Gilles

  • Gilles says

   Dag Marlon

   Best eens goed uitspoelen. Er zal daarna nog steeds vuil van af komen, maar het is dan toch al een stuk beter.

   Groeten
   Gilles

 37. mark says

  hallo, ik wil graag een klein aquarium beginnen(30 bij 30 bij 30 ongeveer) en ik ga hier garnaaltjes, guppys en misschien een paar endlers in houden, (ik wil ook graag een harnas meerval alleen weet niet of dat kan ivm grootte van het aquarium, kan dit?) maar is het dan noodzakelijk om er een voedingsbodem in te doen? zo ja, moet er dan nog grind over de bodem of juist niet of is dat een eigen keuze? en wat voor plantjes moet ik bij deze beestjes in?

  • Gilles says

   Hey Mark

   Ik zou sowieso geen voedingsbodem nemen, maar is je persoonlijke keuze natuurlijk. Bij een voedingsbodem moet je altijd nog grind of zand erover doen, in tegenstelling tot akadama of een aquasoil.
   Plantjes: is afhankelijk van je doelstelling. Ik zou om te beginnen gaan voor gemakkelijke plantjes: Cryptocoryne, mossen, javavarens, vallisneria, anbuias, …

   Groeten
   Gilles

 38. Casimir says

  Hallo,
  Ik ben een beginnende aquariumliefhebber en zou graag Uw mening over hetvolgende. Ik zou willen werken met de ADA Aqua Soil voedingsbodem maar daar ik op verschillende plaatsen redelijke hoogteverschillen wil aanbrengen vroeg ik mij af of er voor de onderlaag (opvullaag) geen goedkoper alternatief kan worden gebruikt (zelfde kleur in grind of ???). Daar ADA toch een prijselijke voedingsbodem is, is het misschien toch te gek om daar alles mee op te vullen. Mijn vraag is dan ook of dit mogelijk is met een onderlaag als alternatief en hoe dik moet ik dan de bovenlaag (ADA Soil) maken om voldoende “goede” bodem te hebben voor de planten.
  Alvast bedankt,
  Casimir

  • Gilles says

   Hallo Casimir

   Dat kun je doen, maar hou er rekening mee dat de kans groot is dat beide bodems gaan mengen, zeker als je veel gaat herplanten. Dat is op termijn niet zo’n mooi zicht. Een goedkoper alternatief is eventueel de Akadama bodem zoals vermeld in eht artikel. ADA Aquasoil is trouwens niet echt een voedingsbodem, maar een volwaardige bodem, het heeft geen toplaag nodig zoals een “echte” voedingsbodem.

   Groeten
   Gilles

 39. Leo Avis says

  Ik had eerste aquarium in gericht met een oplopende voedingsbodem na een paar maanden was de oplopende bodem praktisch weggezakt tot een vlakke bodem. Is dit d.m.v. aquasoil, akadama beter makkelijker op te vangen? En eventueel op welke wijze? Je web-site is meer dan geweldig!
  Met een vriendelijke groet, Leo

  • Gilles says

   Dag Leo

   Ja, dat kan gebeuren, zeker als met veel hoogteverschil werkt. Je gaat hetzelfde effect hebben bij andere bodemsoorten. Een trucje dat je kunt gebruiken is door een “blokkade” in de bodem te steken, bijv een lang stuk plexiglas met daarin kleine gaatjes voor de doorstroming. Het plexiglas houdt dan de bodem tegen bij verschuivingen, maar laat wel nog water etc door.

   Ik dacht dat Amano dit ook regelmatig deed bij zijn scapes.

   Groeten
   Gilles

 40. Serife says

  Hallo gilles,

  Ik ben een beginner en wil mijn aquarium van 1 meter (180 liter) gaan inrichten met Iwagumi thema. Ik heb alleen totaal geen verstand verder.

  Ik ga beginnen met de rotsen mooi neerte zetten. Moet ik een voedingsbodem erin doen als eerste laag? Of kan ik ook enkel kiezen voor aquasoils? (Laag groeiende plantjes wil ik er voornamelijk inzetten)

  Ik las iets van co2 toevoegen, is dit een vloeibaar iets wat ik kan kopen bij aquaria winkels?

  En weet je toevallig hoeveel kilo aquasoils ik nodig heb voor een 1 meter aquarium?

  Bedankt alvast!

  • Gilles says

   Hoi Serife

   Eerlijk gezegd raad ik een Iwagumi af als je pas begint met aquascaping, maar wie niet waagt niet wint natuurlijk :-)

   Voedingsbodem is niet nodig, je kunt rechtstreeks een aquasoil gebruiken. CO2 voeg je toe met een CO2-systeem, dus met een fles en drukregelaar etc. Je hebt ook vloeibare vormen van koolstof in flesjes te koop (bv EasyCarbo) maar dat gaat onvoldoende zijn voor een Iwagumi. Qua kilo’s: geen idee eigenlijk!

   Groeten
   Gilles

 41. Jonne says

  Hallo,

  Ik heb net twee dagen mijn eerste aquarium van 50L opgestart. Het water staat er volgens mij al mooi in en kan niet wachten om mijn eerste vissen erin te doen. Ik ben ook gevallen voor het bodemvoeding verhaal. Het zit nu dus al in mijn aquarium. Is het verstandig om het eruit te halen. En zo ja, hoe doe ik dat zonder mijn grind kwijt te raken?

  Groetjes Jonne.

 42. Koen Vermeulen says

  Ik heb nu een bodem van Colombo florabase. Het is wel moeilijk om iets te planten of stenen te plaatsen. Zo licht van structuur. Planten lossen en stenen schuiven weg…

 43. Ray Rietmeijer says

  Hoi Gilles,
  Ik ben bezig met het voorbereiden voor mijn aquascape. Eerst alle spullen verzamelen en dan pas mijn oude bak legen en schoonmaken…..
  Nu zie ik veel bij TGM, dat Findley altijd gebruik maakt van substraat support, om te voorkomen dat de grond gaat schuiven. Ik zie eigenlijk dit nooit terug bij andere aquascapers en ook niet in de verkooplijsten van de meeste bedrijven…
  Als ik de aquasoil gebruik hoeft dit dan niet…???

  • Gilles says

   Hey Ray

   Dat heeft vooral te maken met de hoogte van je aquascape. Zelf doe ik het wel regelmatig door bijv. een stukje plexiglas in de bodem te steken. Dan blijft de aquasoils of het zand beter zitten en behoud je dus langer je aqascape. Zorg wel altijd voor doorstroming, dus niet alles volledig afzetten.

   Groeten
   Gilles

 44. eric says

  hallo gilles,

  ik wil mijn bak herinrichten ,als ik grind gebruik en dan jou capsules bodembemesting gebruik is dat dan ook voldoende voor mijn planten .ik ga namelijk veel planten in mijn bak steken ook veel bodemplanten zoals enkele grassoorten .ook gebruik ik ook co2 en vloeibare bemesting (EI) .of is en aquasoil bodem echt wel aan te raden ?

  • Gilles says

   Hey Eric

   Die capsules bevatten alles (dus nitraat, fosfaat, sporenelementen, ijzer, …) voor voeding via de wortels (bij wortelende planten) en ideaal bij grind, aangezien dat niets van voedingsstoffen bevat. Aangezien je daarnaast ook nog vloeibaar doseert, zullen ze een ander gedeelte van de voedingsstoffen via de bladeren opnemen.

   Een aquasoil is ook handig want het is 1 grote bodembemesting, maar je moet dan natuurlijk heel je bodem vervangen.

   Groeten
   Gilles

 45. hans says

  Prachtige maar vooral nuttige website.

  Even een vraagje. Is het gebruik van Powersand onder de Aqusoil bodem een voordeel?
  En is het noodzakelijk om de aquasoi lbodem af te dekken met een ander materiaal?

  Stel dat je antwoord op de eerste vraag nee is, kun je dan volstaan met alleen de ADA Soil bodem
  of de Aquasoil Amazone in mijn geval?

  Bedankt vast voor het antwoord.

  Groet hans

  • Gilles says

   Hey Hans

   Bedankt voor de complimenten :-)

   Powersand: kan zeker helpen. Is het nodig: niet echt, zonder lukt ook. Aquasoil hoef je niet af te dekken, het is een bodem op zijn eigen.
   En ja je kunt alleen ADA Aquasoil gebruiken :-)

   Groeten
   Gilles

 46. Jörgen says

  Beste Gilles,

  Binnenkort wil ik mijn nieuwe aquarium gaan opstarten en als bodembedekking wil ik gebruik gaan maken van ADA aquasoil. Nu had ik al een en ander op jouw blog gelezen maar bij een bezoekje aan de dierenwinkel vertelde men mij dat het, bij gebruik van aquasoil, nodig was om de eerste weken veelvuldig het water te verversen (de eerste week zelfs dagelijks) in verband met een overmaat van voedingsstoffen (?) en verandering van de KH. Wat zijn jouw ervaringen of advies hierbij? Er komen dan ook meer vragen bij mij op:

  Kan ik gelijk starten met planten bij gebruik van de aquasoil of moet ik bijvoorbeeld eerst een week (of langer) zonder planten dagelijks water verversen?

  Als ik gelijk kan starten met planten moet ik dan ook tussentijds (dagelijks) water verversen? Ik wilde namelijk gelijk starten starten via de EI en daarmee, als ik het goed begrepen heb, wekelijks de helft van het water verversen. Maar krijgen mijn planten in de beginfase dan voldoende voedingsstoffen als ik de dagelijkse dosis telkens met de helft terug zou moeten brengen door het water verversen (en moet ik dus elke keer bij doseren).

  Het antwoord is misschien een stuk korter dan de vragen maar volgens mij heb ik de meeste opties gelijk op papier gezet :-) En natuurlijk…… super site!

  Bij voorbaat dank voor jouw moeite en bovenal met vriendelijke groet,
  Jörgen

  • Gilles says

   Hey Jörgen

   Bedankt voor de complimenten :-)

   Doorgaans wordt inderdaad aangeraden om meermaals te verversen gedurende de eerste weken, bij het ene merk al meer dan het andere.

   Planten kun je toevoegen vanaf dag 1, daar zou ik zeker niet mee wachten. Waterverversingen zijn geen probleem, alsook direct met de EI starten. Je planten zullen met de EI zeker genoeg voedingsstoffen hebben als je ververst + nieuwe meststoffen toevoegt. Als je dagelijks ververst, kun je desnoods de EI dosering delen door 6 en dat dan dagelijks toevoegen.

   Groeten
   Gilles

 47. Ineke says

  Hey

  Ik ga binnenkort een poging wagen om een scape op te starten. Ik zl de cocoon 7 van aquatic nature (43l) gebruiken.
  -Bodem: filterzand (0.4-0.8)
  -licht: lamp aquatic nature 26 watt
  -voeding: easy life profitto, eas life ferro, easy life nitro, easy life fosfo, easy life kalium en easy life easy carbo.
  -planten: micranthemum sp. monte carlo, lobelia cardinalis mini, lilaeopsis mauritiana, staurogyne repens, flame moss, anubias nana bonsai.

  Moet ik nog extra voeding toevoegen aan mijn bodem? Of zijn er nog andere dingen die anders moeten?

  Alvast bedankt :)

  • Gilles says

   Dag Ineke

   Voeding in de bodem kun je doen, maar is niet noodzakelijk. Wel raad ik aan om CO2 te gebruiken als je deze plantjes wilt houden, vooral voor de micranthemum. Zonder CO2 gaat het plantje héél traag tot niet groeien.

   Groeten
   Gilles

   • Ineke says

    Danku voor de info :)
    Hmm CO2 is momenteel geen optie omdat het budget er echt niet is dus ik zal dan een ander plantje moeten zoeken :) Weet jij misschien een plant die er wat op lijkt en wel zonder co2 kan?

    • Gilles says

     Hey Ineke

     Ik zou dan de Micranthemum vervangen door een dwerg Cryptocoryne of vergelijkbaar. Lilaeopsis kun je nog wel houden, gaat wel heel traag groeien. Staurogyne is een twijfelgeval.

     Groeten
     Gilles

     • Ineke says

      Oke :) Nog even een vraagje, ik weet dat easy carbo geen co2 is, maar wat doet het dan precies? Waarom zou ik het wel of net niet toevoegen?

    • Bram says

     Ik haak even snel in;)
     Je zou ook kunnen kiezen voor DIY bio co2 simpel en goedkoop. En mooie vervanger totdat je overkunt stappen naar een volledig (druk) co2 systeem. Op internet staat genoeg over hoe en wat.

 48. ben says

  hallo Gilles heb een trigon 190liter ingericht met, met bodem verwarming, daar over sporenelementen, en akedama korrels, co2 automaat jbl,met computer, van af het begin grote ramp,,onmogelijk om de KH,zonder toevoegingen,op peil te houden,zakt steeds naar 1,, door de uitloop van het filter,die zo gericht stond dat de plantjes zachtjes mee wiegelden in de stroming,ontstonden er roodwieren,alles gedaan meststoffen,water wissel, uiteindelijk staat die nu leeg.kennelijk is het dus erg belangrijk dat de uitstroom van het filter correct moet zijn. ook heb ik mijn vraagtekens bij de akadama bodem
  groet Ben

  • Gilles says

   Hey Ben

   Is het kraanwater zelf al laag in KH? Ikzelf heb nooit problemen gehad met de KH toen ik akadama gebruikte.
   Wat betreft stroming: is inderdaad een belangrijke factor en helaas niet zo gemakkelijk te regelen. Veel testen!

   Groeten
   Gilles

   • ben says

    hallo GIlles kraanwater in apeldoorn is 5kh,en het zakt als een gek naar niet te meten,komt volgens mij door de akadama,voedingsbodem(eigenlijk is deze oorspronkelijk voor het kweken van Bonzai planten) tja is het dan wel zo geschikt voor aquarium?
    groet ben

    • Gilles says

     Dag Ben

     Ik heb er nooit problemen mee gehad, ook niet mensen op het UKAPS forum. Volgens mij ligt het probleem elders.

     Groeten
     Gilles

 49. Timothy says

  Hallo,

  moet je de aquasoil ook vervangen na een periode? Of kan je dat in je bak laten liggen?

  Met vriendelijke groet,
  Timothy

  • Gilles says

   Dag Timothy

   Ik zou het vervangen als je ziet dat de korreltjes vermorzeld zijn tot puin/stof. Indien dat niet het geval is: gewoon hergebruiken :-)

   Groeten
   Gilles

 50. dick van der linden says

  Ik ben van plan om mijn aquarium opnieuw in te richten en heb nu twee zakken akadama 1/2 mm in huis, maar in vind de kleur niet echt mooi , kan ik er dan nog een laagje grint over doen?
  Ik heb een bak van 1.50 en geen CO2 installatie en wilde nu veel meer planten plaatsen dan in mijn vroegere bak.
  groetjes Dick

  • Gilles says

   Hey Dick

   Dat zou ik niet doen, dat gaat zich mengen en ziet er niet uit. Aquasoil is trouwens beschikbaar in verschillende kleuren, wel duurder dan akadama natuurlijk …

   Groeten
   Gilles

   • dick van der linden says

    Hallo Gilles,
    Bedankt voor je snelle reactie. Maar ja ik had die 2 zakken al gekocht via internet en dat kost teveel om weer terug te sturen, het is een fijne korrel van 1/2mm ,
    dan zou ik er toch wat grof grint over kunnen doen. Of misschien terrassen met akadama maken en aan de voorkant bijv. zand of grint.
    Graag je visie hierop
    Groet Dick

 51. Gert says

  hoi hoi
  ik wil mijn aquarium opnieuw opzetten , een rio 180 , met stromingspomp . co2 systeem met alles er op en aan , want mijn eerste opstart was niet geheel een suk6 , al heel snel alg (draadalg) na veel lezen op deze site zie ik allemaal verkeerd gedaan heb , en mijn door anderen teveel heb laten sturen ging alles fout
  nu heb ik een vraag over aqua soil , dat lijkt me wel omdat het niet op een ruit zou krassen , en ik verplant nog al graag , even iets veranderen daar is het een hobby voor , maar dat was dus het waar het vies verkeerd ging .Kan ik alleen aqua soil gebruiken zonder een bodembedekker , hoe krijg ik het binnen filter uit de bak , zou ik de mooie rode planten over zetten , hoe kan ik het beste opstarten met reflectoren of zonder , moet ik eerste weken flink co2 en voedings stoffen toe dienen , zo ja welke stoffen zitten dan alle voedings sporen in ..
  bedankt alvast

  • Gilles says

   Dag Gert

   Je kunt inderdaad alleen aquasoil gebruiken zonder bodembedekker.
   De binnenfilter kun je voorzichtig eruit snijden met een scheermesje of cutter.
   Opstarten zou ik doen zonder reflectoren, eerst CO2 & voedingsstoffen in orde krijgen, dan pas lichtsterkte verhogen.

   Qua voeding voor de planten heb je nodig: nitraat, fosfaat, kalium, ijzer, sporenelementen, magnesium, … Dit zit allemaal al in mijn “PlantedBox All-in-One” (zie op het einde van het artikel) ;-)

   Groeten
   Gilles

   • ben says

    hallo gilles ook ik had mij goed ingelezen,voordat ik mijn trigon 190liter,opstarte,

    bodem verwarming latriet 2 zakjes uitgestrooid,akadama er op, 2 weken laten draaien,met filter watten uit mijn vision 450,vanwege bacterien groei,,,, planten er in,co2 instatie er op,wateruitstroom dusdanig,dat plantjes zachtjes mee bewogen op waterstroom,,,,planten bemesting,uit plantedbox toegevoegd,,,,,en recht op rampkoers,de ene alg naa de andere algensoort,water kh gh ph alles zakte ,naar achteraf bleek door akadama, alles er weer uitgehaald, weer lateriet uitgestrooid,filterzand er op, weer 2 weken wachten,planten er in co2 meststoffen,water uitstroom zo geregeld dat het zeer rustig uitstroomde,zonder uitwaaiering over de planten,die bewegen niet meer,,,,en zie nu gaat alles goed,prachtige groei, zonder algen, draaid nu 3 maanden, ik denk dat het uitmaakt,welke watersamenstelling,er uit je kraan komt,en daar je opstart op moet afstellen,maar hoe vogel je dat uit zonder teleurstellingen? mijn filter eheim prof 3 e 450,heb ik gevuld met supralite een vijver substraat,de meest goedkope vorm van substraat,waar in bacterien kunnen groeien,, 10euro 20 liter vriendelijke groet ben

    • ben says

     de planten zijn geplaatst met rode rivier klei,verrijkt met lateriet,die ik om de wortels heen knede, later heb ik kleikegels gebakken in de oven 1 uur op 250 graden,,,die ik er bij heb gestopt

 52. Tom Mulder says

  wouw wat een mooie website compliment.
  nu heb ik een 60 liter aqaurium met co2 maar nu willen mijn planten geen wortels aanmaken.
  ik heb 2 soorten bodems in de bak ivm een test. aan de ene kant dennerle grind met voedingsbodem hierin groeien de wortels beter.
  aan de andere kant fijn grind van Jbl hierin doen de planten niks en vallen uit en blijven kale stengels over.
  nu wil ik die ene kant vervangen zonder de andere aan te moeten passen.
  wat kan ik het beste doen ?
  wegzuigen en dan voedings bodem er in gooien en grind er op ? maar er zitten nog vissen in of een soil van tropica mengen met mijn dennerle grind is de dezelfde kleur en maat bijna?

  mvg, TOm

  • Gilles says

   Dag Tom

   Bedankt voor de complimenten :-)

   Ik zou zoveel mogelijk water verwijderen, grind scheiden van het gedeelte dat je wil behouden en bodem vervolgens opbouwen. Zal wel een heel karweitje zijn …
   De vissen kun je tijdelijk in een ander aquarium plaatsen tot alles weer goed draait.

   Grind en aquasoil zou ik niet mengen, dat ziet er niet mooi uit.

   Groeten
   Gilles

 53. John Bos says

  Goedemiddag,

  ik ga mijn aquarium (200 L) opnieuw inrichten. Nu lees ik op diverse forums en site’s over het gebruik van Akadama korrels als bodembedekking. Ik heb hier zelf totaal geen ervaring mee vandaar de volgende 2 vragen: 1e blijven deze korrels hard of verpoederen deze in de loop der tijd. 2e ik lees dat ze de ph waarde naar omlaag halen (6,5) kan ik dan nog wel voldoende CO2 toevoegen aan het water. volgens mij wordt het dan te zuur. Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  John Bos

  • Gilles says

   Dag John

   Je hebt Akadama in de “hard” versie, die verkruimelen minder snel. Verpulveren doen alle aquasoils, hoeveel en hoe lang hangt van de kwaliteit van de soil af + hoe vaak jij herplant. En ja hoor, je kunt dan nog steeds voldoende CO2 toevoegen, anders zou Takashi Amano het ook niet gedaan hebben ;-)

   Groeten
   Gilles

  • ben says

   de kh en de ph zakte bij mij met akadama co2 totaal niet meer onder controle

   ik heb het er uit gehaald,filter zand met naar behoefte klei kegels het gaat nu uitstekend

   wellicht heeft het een en ander te maken met de hardheid van het kraanwater,waarom het bij de een niet goed gaat en bij een ander wel groet ben

 54. Timothy van der Meer says

  hoe lang gaat Aquasoil mee? Want zal op een gegeven moment toch uitgewerkt zijn…en als je dan je hele bodem moet vervangen….

  • Gilles says

   Dag Timothy

   Dat is moeilijk te zeggen, het hangt van de kwaliteit de soil zelf af + hoe vaak jij herplant. Bij veel herplanten gaan de korreltjes namelijk veel sneller verkruimelen.

   Groeten
   Gilles

 55. John Pilon says

  Ik las dat een aquasoil negatief geladen is en makkelijk positief geladen elementen dan bindt/opneemt zoals magnesium en ijzer. Maar hoe en wanneer wordt dat terug gegeven aan je aquarium?

 56. dirk says

  hallo,

  ik heb al jaren aquariums, maar heb de laatste jaren gewoonweg geen goede planten groei.
  heb er alles geprobeerd en gedaan maar ik kom gewoon niet op een mooie bak.
  sinds kort heb ik led verlichting 8000 k.
  en ook sinds kort heb ik co2 bemesting.
  langere tijd heb ik een nitraat fosfaat filter.

  de problemen:

  mossen worden bruin
  bruine stofdeeltjes blijven op planten liggen en worden zwarte punten
  groene algen boven in het aquarium
  blauwalg op de grond.
  planten zijn allemaal aan vervanging toe.
  behalve de rode en groene lotus gaat alles dood.

  mijn vissen zijn gezond en mooi op kleur.
  ik heb 6 discusvissen en 6 altum angels.

  mischien heb je een nieuw advies ookal heb ik eigenlijks alles al geprobeerd.

  mvg dirk

  • Gilles says

   Hey Dirk

   Stuur mij anders eens een mailtje met wat foto’s, dan kijk ik of ik kan helpen: gilles @ aquascaping-blog.com

   Groetjes
   Gilles

  • Gilles says

   Dag Anton

   Ik heb het al eens gebruikt, viel eerlijk gezegd tegen. Gewoonweg te licht om aangenaam in te planten. Wel een mooie kleur.

   Groetjes
   Gilles

   • Anton says

    Ja dank je.
    Dat las ik ook al.
    Ik ben van plan die van Tetra te gebruiken gewoon om eens uit te proberen.
    Een iets meer terracottakleur dan die van JBL
    Ik heb in een bak aquabasis van JBL en daarop dupla ground is ook een mooie kleur.
    Dat werkt ook goed.
    Merk dat Aquabasis een beetje zo’n functie heeft als JBL Manando of Tetra Activesubtrate.
    Dus twijfel nog een beetje.
    Ik heb echter de naturesoils nog niet uitgeprobeerd

    met vriendelijke groet

    Anton

   • Ton says

    Ik heb nu de Tetra active substraat bodem gebruikt. Hij is exact hetzelfde als die van Dupla en ik ben zeer tevreden.
    In ieder geval beter als die van JBL Manando

    groeten

    Anton

 57. Patrick says

  Hey Gilles

  Ik heb zojuist een Rio 400 staan heb al een 180 met alleen grind en vissen ik kwam deze blog tegen en word overspoeld met positieve reacties op de Aqua soul bodem. Nu ging ik kijken maar voor Ada Aqua soil ben ik 105 euro kwijt 3 9l zakken(3-4 cm) En ik wil graag zwart maar van Adama kan ik geen zwarte vinden. Is die er wel ? En over CO2 vissen produceren tog ook aardig wat co2? Overweeg om de Aqua soil te nemen kan ik dat er gewoon in doen zonder te wassen en bemesten. En gewoon lekker in draaien en verversen en me huidige aquarium in gedeeltes toe te voegen. Het is geen aquascape bak gewoon voor vissen clown botias mollys goeramis enzo.

  Mvg Patrick top site !

  • Gilles says

   Hey Patrick

   Bedankt voor de complimenten! :)

   Er is een heel donkerbruine die bijna zwart is, moet zeker te vinden zijn. Vissen produceren inderdaad ook CO2, maar in een bak met heel sterke verlichting (standaard wordt een nieuw aquarium al met heel sterk licht geleverd tegenwoordig), is dat vaak onvoldoende en dus algen als gevolg.

   Een aquasoil bevat ook wel ingebakken voedingsstoffen, maar ik zou toch een vloeibare meststof blijven toevoegen voor net dat ietsje extra. Bovendien zal de soil die meststoffen ook opslaan in de bodem en geleidelijk aan afstaan.

   Groetjes
   Gilles

 58. Toon Gielen says

  Hallo!

  Ik zou graag een de ADA amazonia gebruiken in de Aqualantis Fusion 120×50, maar ik heb ook 6 corydoras aneus, geeft dit problemen?

  En hoeveel substraat raad je dan aan in dit aquarium? Of raad je de kleinere korrel aan?

  Met vriendelijke groeten

  • Gilles says

   Hey Toon

   De korrels hebben geen scherpe randen dus gaat samen met Corydoras. Ik verkies de kleine korrels, maar de grotere zijn ook prima hoor.

   Groetjes
   Gilles

   • Toon Gielen says

    De Amazonia powder sand dan?
    Ik zou graag wat diepte creëren moet ik dan alleen de power sand gebruiken? Of een grover substraat eronder?
    En als ik er een grote steen op zet? gaat dit de klei bolletjes niet plat duwen na een bepaalde tijd?

    • Gilles says

     Hey Toon

     Ja, de “Sand” versie is prima. Je kunt daaronder dan de grovere versie gebruiken. Het substraat kun je vastzetten met bv stenen in de bodem of plexiglas plaatjes, zie daarvoor mijn artikel over “diepte in het aquarium” met enkele tips. Je zult altijd wel gruisvorming hebben na een tijdje met aquasoils, helaas weinig aan te doen :-)

     Groetjes
     Gilles

 59. Dennis Binkhorst says

  Hoi Gilles,

  Ik heb momenteel een 120L (Juwel Lido) aquarium met (breker)zandbodem en merk dat in vitro gekweekte Echinodorussoorten alsmede emers gekweekte stengelplanten als Ludwigia Repens na 1 á 2 weken afsterven. Van de in vitro gekweekte Alternanthera Reineckii Mini heeft ongeveer de helft van de planten overleefd, maar echt lekker snel groeien doen ze niet: zo’n 2-3 cm de afgelopen 4-5 weken.

  Ik voeg CO2 toe (bio) en wekelijks handgemaakte vloeibare bemesting en ijzer. Wat de Echinodorussoorten aangaat zou ik daar extra kleibolletjes kunnen toevoegen, hoewel mijn Echinodorus ‘Red Diamond’ en ‘Grisebachii’ het zonder wél prima doen.

  Enfin, ik heb het idee dat ook het e.e.a. aan mijn zwakke verlichting te wijten is en daardoor de ’emersed’ gekweekte Echinodorussoorten het wel redelijk tot goed doen t.o.v. de stengelplanten. Ik heb nieuwe Samsung 6500K LED-verlichting liggen die ik ergens later deze maand zal gaan inbouwen.

  Voordat ik de boel rigoureus om ga gooien ben ik mijn opties enigszins aan het verkennen. Ik zou daarom het deel van de zandbodem waar de stengelplanten komen te staan willen vervangen door Akadamia met daarop een afdeklaag. Zand is geen optie begrijp ik uit een eerdere vraag onder dit artikel, vandaar dat ik benieuwd ben of bijvoorbeeld grof grind of fijn lavasplit een optie zou kunnen zijn.

  Heb jij daar ideeën bij?

  • Gilles says

   Hey Dennis

   Als je niet tevreden met de groeisnelheid, dan kun je inderdaad sterker licht gaan plaatsen om zo de fotosynthese te versnellen en bijgevolg ook de groei. Hou er dan wel rekening mee dat ook de vraag naar CO2 en andere voeding zal stijgen. Op vlak van meststoffen is dat gemakkelijk op te lossen, CO2 is moeilijker en al zeker als je bio CO2 gebruikt. Dus best in voorzichtige stappen de lichtsterkte verhogen.

   Akadama zou ik niet afdekken, maar gewoon zo gebruiken. Anders gaat het zich vermengen en dat is lelijk. Ik zou het dus gewoon puur gebruiken.

   Groetjes
   Gilles

 60. Frans W.L. Krapels says

  Kunt u mij vertellen hoe aan de Akadama bodem, zoals u die beschrijft kan komen? Ik woon in Den Haag en in winkels en webshops kan ik ze niet vinden. Verder wil ik u vertellen dat ik zeer van uw blog geniet.

  Met vriendelijke groet,

  Frans

  • Gilles says

   Hey Frans

   Bedankt voor het compliment :-)

   Zelf heb ik die van mij destijds op Amazon Duitsland gekocht. Eventueel kun je ook eens bij bonsai winkels zoeken, die hebben ze ook vaak in stock want het is oorspronkelijk een bodem voor bonsaiplantjes.

   Groetjes
   Gilles

 61. Ben Kruizinga says

  Beste Gilles,
  Altijd fijn je reactie’s weer te lezen, steek er veel van op.
  Wil mijn huidige grindbodem (zonder voeding) vervangen en de Akadama korrels toepassen.
  Kun je onder de dikkere lagen (achter in de bak) ook grind leggen en hier bovenop de aquasoil?
  En als deze soil PH verlagend is wat gebeurt er dan met de hoeveelheid CO2 die nu wordt toegevoegd?
  Die wordt dan m.i. automatisch nog eens een stuk lager, mijn huidige PH ligt nu op ca. 6,5 bij eenzelfde hoeveelheid CO2 toevoeging wordt het misschien wel gevaarlijk voor de vissen en krijgen de planten nog niet voldoende Co2.

  Aquarium 100x50x40 – CO2 toevoeging – Bodemverwarming (23°C) – Spraybar over volle breedtte naar voorruit.

  Graag je reactie

  Groet Ben

  • Gilles says

   Hey Ben

   Nee, dat zou ik niet doen, de kans op vermengen is groot en dat is gewoon lelijk haha. Wat wel vaak wordt gedaan is bv. vanvoor zand en achteraan aquasoil, maar ook daar moet de scheiding heel goed gebeuren en moet je voorzichtig zijn met het herplanten. In zo’n aquascapes overgroeien de planten de scheiding wel, dus dat helpt bij het “maskeren”.

   Wat betreft je vraag ivm de pH: ik denk niet dat het zo’n groot effect zal hebben op je huidige pH en de aquasoil zal ook niet voor meer CO2 zorgen.

   Groetjes
   Gilles