Een aquarium zonder CO2 bemesting?

Geen co2 bemesting in aquarium

Ik verwijs steevast naar het belang van CO2 voor je aquariumplanten, het is een beetje mijn “stokpaardje” :-).

Maar wat als je nu geen geld of geen zin hebt om een goed CO2 systeem te kopen? Kunnen aquariumplanten ook groeien zonder CO2?

Ja, dat is mogelijk, maar je moet dan wel rekening houden met enkele dingen!

Geen CO2 toevoeging in je aquarium, kan dat wel?

Jawel, een bak zonder CO2 bemesting is zeker mogelijk! :-)

Diana Walstad, bedenker van de “Walstad Methode, is zelfs een voorstander van dit idee. Bij de Walstad-methode kun je op een heel eenvoudige manier je aquariumplanten houden zonder testkits, waterverversingen, snoeibeurten en meststoffen.

Eigenlijk is je bak dan een volledig zelfstandig ecosysteem. De bodem, de bacterieën in de filter, de visjes, … produceren allemaal op hun eigen CO2, weliswaar in veel kleiner hoeveelheden dan wanneer je zelf CO2 zou toevoegen.

De Walstad methode

Een bak volgens de Walstad methode. Bron: Reddit

Je aquariumplanten zullen zich vervolgens aanpassen aan dat lage gehalte aan “natuurlijk geproduceerde CO2” in het water door meer “Rubisco” te produceren. Dat is een enzym die het mogelijk maakt om CO2 als het ware te vangen en te gebruiken door de plantjes. Meer Rubisco wilt dus zeggen, dat de plant efficiënter CO2 zal opnemen ook al is die in kleinere hoeveelheden aanwezig in je bak.

Waar op letten bij een aquarium zonder CO2?

Als je geen CO2 toevoegt, loop je snel het risico op een CO2-tekort met draadalg en baardalg als gevolg. Maar er bestaat een trucje voor om dat te voorkomen ;-)

Wel je een gezond aquarium zonder CO2, let dan vooral op deze dingen:

 • Gebruik veel zwakker licht dan normaal (max à,4 watt/liter)
 • Beperk de lichtduur tot maximaal 8 uur

Door het veel zwakkere licht, vertraag je de plantengroei en dus ook de vraag naar CO2 en voedingsstoffen. Het risico op een CO2-tekort of voedingstekort is dus véél kleiner waardoor de kans op algen ook veel lager is.

Eenvoudig, toch?

Aquarium zonder CO2

Een voorbeeld van een aquarium zonder CO2. Bron: Aquascaping World

Je plantjes zullen iets trager groeien, maar wel gezond. Uit onderzoek door Tom Barr (uitvinder van de Estimative Index) zullen de planten in een aquarium zonder CO2 bemesting 5 tot 10 keer trager groeien dan in een aquarium mét CO2.

Geen CO2 in het aquarium: wat met meststoffen?

Het handige is dat 80% tot 90% van al je voedingsstoffen zal geproduceerd worden door je vissen en bacterieën, bijvoorbeeld door uitwerpselen of visvoer. Normaal gezien is dat al voldoende voor je planten als je geen CO2 toevoegt aan je aquarium.

Wil je de groei van je aquariumplanten toch liever wat meer ondersteunen en een voedingstekort vermijden (kan namelijk leiden tot algen), dan kun je altijd om de twee weken wat nitraat en fosfaat toevoegen om tekorten te vermijden. Dat kun je bijvoorbeeld doen met mijn Macro-meststof.  Je kunt ook fosfaat toevoegen door wekelijks wat diepvriesvoer toe te voegen zonder het af te spoelen.

Aquarium zonder CO2 toevoeging

Extra voedingsstoffen kan altijd helpen! Bron: PFK

Vergeet naast nitraat en fosfaat ook niet de sporenelementen, die zijn vaak niet aanwezig in je aquarium. Een handige daarvoor is bijvoorbeeld mijn Micro-meststof, die bevat al een kleine dosering voor aquaria zonder CO2.

Daarnaast raad ik je ook aan om een bodembemester toevoegen, de plantjes die in aquaria zonder CO2 worden gebruikt zijn vaak sterk wortelende planten. Een capsuletje tussen de wortels kan dan al wonderen doen! :D

Wat met vloeibare CO2?

Gebruik je wat sterkere of langere aquariumverlichting of wil je de groei wat extra stimuleren, dan kun je altijd wat vloeibare CO2 toevoegen (bijvoorbeeld EasyLife Carbo).

Hou er wel rekening mee dat je dan ook de andere meststoffen hierboven vermeld ook in grotere hoeveelheden zult moeten toevoegen om tekorten (en dus algen) te vermijden. Doordat je nu extra CO2 gaat toevoegen, zullen de plantjes namelijk sneller groeien en zal dus ook de vraag naar de andere voedingsstoffen stijgen.

Hoe zit het met waterverversingen?

Als je geen CO2 toevoegt aan je aquarium, is het belangrijk dat je het CO2 gehalte in je bak stabiel houdt. Om die reden is het dus belangrijk om net minder waterverversingen te doen bij een aquarium zonder CO2.

Waarom? Wel, als je een grote waterverversing doet dan voeg je eigenlijk ook een grote hoeveelheid CO2 toe. Doordat er plots een piek aan CO2 is, gaan de aquariumplanten de “lage-CO2 enzymen” (rubisco) afbreken. Vervolgens gaat die CO2 weer dalen want je voegt niets toe, hierdoor gaan ze weer opnieuw rubisco moeten aanmaken.

Zo raken je plantjes de kluts kwijt en staan ze zwakker tegen algen. Door de verversingen creeër je dus instabiliteit wat algen tot gevolg kan hebben. Algen kunnen namelijk veel sneller reageren op plotse veranderingen, in tegenstelling tot aquariumplanten. Enkel als je vloeibare CO2 toevoegt, kun je vaker verversen.

Hoe vaak moet je dan verversen?

 • Zonder CO2: 1x per maand of 1x om de 3 maanden
 • Vloeibare CO2: 1x per week of 1x om de week
 • “Echte” CO2: 1x per week

Dit raad ik persoonlijk aan, meningen kunnen verschillen hierover :-)

Nog niet overtuigd? Hieronder mijn non-CO2 aquarium!

 

 

Dit is de non-CO2 bak die ik voor mijn vader heb opgesteld. Enkele details

 • 500 liter met een filterpomp van 300 liter + sterke “wave pump” voor extra circulatie (aanrader!)
 • Weinig eisende planten: javavarens, Cryptocoryne, Vallisneria, …
 • Bemesting volgens de Estimative Index voor aquaria zonder CO2 (ongeveer 1/4 tot 1/8 van de normale Estimative Index) met extra ijzer
 • Lage verlichting + gebruik van drijfplanten om nog verder te verduisteren
 • 25% waterverversing om de 3 maanden
 • Zo goed als geen onderhoud aan!

Vond je dit artikel interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van leuke scapes en aquariumtips!

ESTIMATIVE INDEX KIT

Heb je last van algen? Groeien je planten slecht? Dan zit je met een voedingstekort. Maak nu je eigen meststof met mijn "EI Kit".

 • Super gemakkelijk én goedkoop
 • Alle stoffen in 1 pakketje, met handleiding
 • Doet je plantjes lekker groeien
 • Gecertificieerd door de Europese Unie

En verbeter de gezondheid van je aquariumplanten.

Een aquarium zonder CO2 bemesting?
5 (100%) 1 vote

Comments

  Heb je een vraag of mening? Laat van je horen!

 1. john says

  er staat dat bij een grote waterwissel co2 wordt toegevoegd. Kun je uitleggen hoe dat dan kan dat daardoor de co2 wordt verhoogd. Als ik water ververs breng ik water in met een hogere ph dan in de bak en dat verhoogd toch niet de co2??? Graag een reactie. Groetjes John

  • Gilles says

   Hallo John

   Dit heeft onder andere te maken met de wet van Henry (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Henry). Door bv de druk en de temperatuur die op je waterleidingen zit, ontstaat er een bepaalde hoeveelheid CO2 in je leidingwater. Bij koud water is dit bijvoorbeeld hoger dan bij warmwater. Doordat je leidingwater gaat toevoegen in een non-CO2 bak gaat het CO2 gehalte in het aquarium daarmee stijgen waardoor de planten zich opnieuw moeten aanpassen aan de omgeving die plotseling rijker is aan CO2. Doe je dit vaker dan ontstaat er omgeving waarbij je de ene keer weer “veel” CO2 hebt (waterverversing) en de andere keer weer weinig (geen waterverversing). Je planten zijn te traag om zich hieraan aan te passen omwille van hun complexere vorm. Algen kunnen dit dan weer wel omdat ze vrij “simpel” zijn (daarom dat je soms van de ene dag op de andere algen kunt hebben) waardoor ze in hun voordeel zijn. Baardalg is een goed voorbeeld van een alg die in zo’n omstandigheden goed kan gedijen.

 2. john says

  Maar een sper week of 2 weken een kwart wisselen wordt toch ook wel aanbevolen?? Ik vraag me af hoeveel het co2 gehalte stijgt als je een kwart ververst. Zoveel co2 zal er toch niet in het nieuwe water zitten?? John

  • Gilles says

   Dat wordt, voor zover ik weet, aanbevolen voor normale bakken en niet non-co2 bakken. Bij non-co2 bakken wordt doorgaans maar enkele keren per jaar ververst (tenzij er problemen zijn). Hoeveel CO2 je juist inbrengt en hoeveel er in het nieuwe water zit, is moeilijk te zeggen aangezien we daar geen betaalbare meetapparatuur voor hebben helaas …

 3. john says

  Tja ik dachrt dat in het algemeen regelmatig verversen wordt aanbevolen om ook weer mineralen in de bak te verkrijgen en teveel van bepaalde stoffen af te voeren. Ik had niet de indruk dat verversen (regelmatig) alleen wordt aanbevolen voor bakken zonder co2. Maar wellicht vergis ik me. Groetjes John

 4. Jo says

  Hoe zit het met de hoeveelheid vissen in een non CO2 bak? Gewoon de doorsnee hoeveelheid, of juist minder?

  En planten, welk percentage is ideaal?

  Ik neem aan dat de bodem van de bak wel gewoon regelmatig (1x in de week) afgezogen moeten worden?

  • Gilles says

   Hallo Jo

   Ongeveer dezelfde hoeveelheid als een andere bak. Gewoon niet teveel vissen toevoegen of teveel voederen, want dat veroorzaakt afvalstoffen die algen kunnen veroorzaken.

   Planten: zoveel mogelijk zodat de bak zo snel mogelijk in balans geraakt. Die planten zetten de afvalstoffen ook om in voedingsstoffen en zorgen voor zuurstof voor je vissen. Ze zijn dus belangrijk voor het ecosysteem van de non-CO2 bak. Door van het begin veel planten te gebruiken, kun je al heel wat algenproblemen vermijden.

   Als er veel afval op de bodem ligt, kun je die inderdaad afzuigen. Zolang je maar niet teveel water verwijderd, want dan moet je opnieuw water toevoegen wat het CO2-gehalte verhoogd. Het is belangrijk dat je die zo stabiel mogelijk houdt.

   Wat betreft de pH: die zal hoger liggen doordat je geen CO2 toevoegt (CO2 verlaagt de pH). Wat betreft hardheid maakt het weinig uit, kraanwater is prima. De non-CO2 bak uit de video hierboven heeft bijv. kraanwater met een GH van meer dan 30 :-)

   Groeten
   Gilles

  • Gilles says

   Hey Atam

   Jawel, daar was wel verlichting boven maar heel weinig. Ik denk 2x 36w T8 zonder reflectors & met drijfplanten. Nooit algen in gehad!

   Die LED-verlichting lijkt mij behoorlijk sterk voor een bak zonder CO2. Ik zou voor een dimbaar model gaan, dat kun je gemakkelijk aanpassen.

   Groeten
   Gilles

   • Atam says

    Bedankt voor je reactie :)

    Die 5.7w voor 50 liter valt mee als ik het vergelijk met 72watt voor 500 liter…

    Of is led sterker dan wat jij gebruikt?
    Ik kan een 3 watt led vinden….

 5. Martijn says

  Ik zie dat je gebruikt maakt van de EI en vloeibare CO2 toevoegt en dat je om de 3 maanden 25% ververst.

  Is het bij EI niet juist de bedoeling om, om de week 50% verversen ?..

  Want ook ik maak hier gebruik van en ook voeg ik vloeibare CO2 toe. Maar moet zeggen dat ik wel wat baard alg op de achterwand heb. En als ik dan bovenstaande tekst leest komt dit door het toevoegen van vloeibare CO2 en te veel water wissels.

  • Gilles says

   Hey Martijn

   Bedoel je de bak in de video? Die maakt inderdaad gebruik van de EI (aangepast voor non-CO2 bakken), maar geen vloeibare CO2.

   Die vloeibare CO2 raad ik niet aan in deze situatie omdat je bij dit type bakken zelden water ververst. Daarmee loop je het risico dat je uiteindelijk een te hoge waarde aan vloeibare koolstof in het water gaat hebben, wat giftig kan zijn voor de vissen of planten. Eén van de bestanddelen van die koolstof is namelijk glutaraldehyde en dat is behoorlijk straf spul.

   Voor een non-CO2 bak raad ik aan om geen waterverversingen te doen + geen extra koolstof toedienen. Je vertrouwt namelijk erop dat de bodem, de planten, etc de nodige koolstof zullen leveren. Door de zeer lage verlichting voorkom je dat de vraag naar koolstof lager is dan de hoeveelheid geproduceerde koolstof (aanbod). Door weinig verversingen te doen, voorkom je dat er schommelingen in de koolstofwaardes komen, wat inderdaad baardalg kan veroorzaken.

   Groeten
   Gilles

   • Harrie says

    Hallo Gilles,

    Ik zit echter nog wel met een vraagje.

    Als je op deze manier maar ca. 1x in de 3 maanden water ververst, hoe zit het dan met de geproduceerde ammonia/ammoniak en de daaruit voortvloeiende nitriet ?
    Deze worden deels afgebroken door het filter, maar er zal toch net als in de “gewone” CO2 bakken ophoping plaatsvinden. Dat al of nagenoeg al het koolstof dat geproduceerd wordt door de planten benut wordt kan ik me dan nog wel voorstellen.

    Heb je hier een redenatie voor ?

    Niet om je theorie tegen te weken ofzo, maar ik probeer er logica in te ontdekken, zodat ik het zelf makkelijker kan toepassen.

    Groeten,

    Harrie

    • Gilles says

     Hey Harrie

     Daarom is het belangrijk om vanaf het begin voldoende plantenmassa toe te voegen in combinatie met een sterke filter, dan worden ongewenste afvalstoffen goed verwerkt. In principe mag er geen ophoping gebeuren in een gezonde, goed gefilterde bak. Als dat wel het geval is, dan krijg je bruine alg, blauwalg, … en vaak ook zuurstoftekort etc. Niet wat je wil in je bak :-)

     Groeten
     Gilles

 6. Gilles Boeije says

  Hallo,
  Met verbazing zit ik dit artikel te lezen.
  Ik heb een 115 liter aquarium van juwel.
  Daar gebruik ik wel co2 in.

  Mijn vraag: kan ik ongestraft de co2 uitschakelen?

  • Gilles says

   Dag naamgenoot :)

   Is dat een nieuwe Juwel? Indien ja: nee, dan heb je gegarandeerd algen. Nieuwe aquaria worden tegenwoordig met heel sterke verlichting geleverd waardoor je praktisch verplicht bent om met een CO2-systeem te werken. Een heel jammere ontwikkeling vind ik.

   Wat je wel kunt doen is veel drijfplanten toevoegen om het licht te dempen (heel het watteroppervlakte) & de reflectors verwijderen. Dat zou nog moeten lukken.

   Groeten
   Gilles

   • Gilles Boeije says

    ok In mijn kap zitten 2 buizen van jewel.
    1 X 18 watt tropical daylight van dennerle
    1 X 18 watt grow lux ook van dennerle.
    Er zitten geen reflectoren in de kap.

    Zou ik 1 buis kunnen uitschakelen om co2 te stoppen?

  • Gilles says

   Dag naamgenoot

   Veel non-co2 bakken hebben veel Cryptocorynes en dat zijn echte ijzervreters. Een beetje extra ijzer is dus zeker handig (maar niet verplicht).

   Groeten
   Gilles

 7. Gilles Boeije says

  Ik ga testen.
  Ondertussen heb ik een non co2 bak azie biotoop gerealiseert.
  Veel planten verlichting is 1 X T8 18 watt op 115 liter aquarium.
  Via weeromstandigheden in Azie kom ik omgerekend op een verversing uit van 1 liter per week.
  Ik ga dat doen door simpel alleen verdamping aan te vullen ( zal wat minder zijn dan 1 liter).

  Op dit moment aan vis zit er 1 paar dwerg gouramis in met een 20 tal red rillie garnalen.
  Volgende week wil ik een klein schooltje kegelvlek barbeeltjes toevoegen.

  Ben benieuwd hoe alles zal lopen.
  Nog wat advies?

 8. Jasper says

  Hoi,

  Ik vroeg mij af of u ook met actieve koolstof filtert? Ik gebruik vloeibare koolstof(easy carbo en profito) en heb het idee dat veel van mijn voedingstoffen verdwijnen in het filter.
  Groet!

  • Gilles says

   Hey Jasper

   Nee, ik gebruik geen actieve koolstof, wel Seachem Purigen (dat product laat je meststoffen met rust in tegenstelling tot act. kool).

   Groeten
   Gilles

   • Jasper says

    Ok, bedankt! Ik ga kijken of ik dat in de toekomst wil gaan gebruiken. Ik heb mijn actieve kool verwijderd en nu moet ik mijn NO3 waardes een beetje opschroeven.

  • Gilles says

   Hey Edmond

   Maakt niet zoveel uit, tenzij het echt extreem is. Zeker niet beginnen met zuren toevoegen.

   Groeten
   Gilles

   • Edmond says

    Hallo Gilles,

    Het leidingwater hier bij ons is nogal basisch, nl.pH 7.8 à 8, daarom voeg ik steeds bij elke waterverversing een beetje Sera pH/KH-Minus toe tot pH 7. Ik weet dat daar zwavelzuur in zit. Waarom zou dat kwaad kunnen? Een te hoge zuurtegraad in het aquarium is toch ook niet goed?
    Beste groeten,
    Edmond

    • Gilles says

     Hey Edmond

     Je antwoord zit al in je reactie: het product dat je gebruikt bevat zwavelzuur. Dat kun je niet echt gezond noemen :)

     Groeten
     Gilles

 9. Wouter says

  Dag Gilles ,

  Ik lees regelmatig als de lichten gedoofd zijn om dan je CO2 uit zetten en weer in te schakelen een uur of 2 voor de lichten beginnen te branden , de theorieën hierover begrijp ik wel en kan me daar ook in vinden .
  Maar ! Hoe zit het dan met PH schommelingen ?
  Ik gebruik veel CO2 in mijn bak ( Kh van 4,5 en Ph van 6,5) en vissen en planten doen het prima maar aangezien het aquarium voller en voller met planten komt te staan vrees ik een beetje voor zuurstof gebrek bij nacht .
  Klopt het ook dat planten een wat schommelende Ph nodig hebben om alle nodige macro & micro elementen te kunnen opnemen ?
  Alvast bedankt

  • Gilles says

   Dag Wouter

   Ik ben nooit fan geweest van siësta’s omdat je dan inderdaad schommelingen gaat krijgen in je CO2-waardes. In theorie (in de praktijk niet altijd zo eenduidig) kan dat tot baardalg leiden. Als je algen hebt, gebruik je beter een lichtregime van 8u aan 1 stuk en met een algemene, minder sterke verlichting in plaats van siësta’s.

   ‘s nachts moet je CO2 niet aan, aangezien de planten dan zelf CO2 gaan produceren. Om problemen te vermijden, gebruik je dus best geen continu CO2-toevoer. Dat je planten pH schommelingen nodig hebben voor de opname van voedingsstoffen heb ik nog niet gehoord eerlijk gezegd. Waar heb je dat gelezen?

   Groeten
   Gilles

   • Wouter says

    Gilles ,

    Ik ben dat eens tegen gekomen op een forum geloof ik , die persoon deed een uitleg dat bv ijzer enkel opgenomen word op bij en ph van 6,8 !
    Zijn uitleg was kwam overtuigend en onderbouwd over ………..

    Ik zoek het nog eens op en als ik het tegenkom stuur ik je de URL wel door .

    Mvg
    Wouter

 10. Pieter says

  Hoi Gilles,

  Ik ga binnenkort een Juwel Rio 180 opstarten, waarbij ik dus als streven heb een dergelijke non-co2bemesting bak op te zetten. Ik lees dat het aantal verversingen, en daarmee de hoeveelheid water, bijzonder beperkt blijven, terwijl ik in een ander artikel over 5 tips voor het opstarten lees, dat je dus heel veel moet verversen. Hoe verhoud zich dat tot elkaar? Zou ik d e planten niet meteen al moeten laten wennen aan die lage co2 waarde?

  Gr, Pieter

  • Gilles says

   Hey Pieter

   Het artikel over de opstart gaat niet over non-CO2 bakken maar een bak met CO2 of EasyCarbo. Voor non-CO2 bakken kun je de waterverversingen vanaf het begin beperken, tenzij je bv een bodem gebruikt die veel ammonium etc afgeeft.

   PS: zeker nagaan dat die verlichting genoeg gedempt wordt. De verlichting in die nieuwe Juwels is behoorlijk sterk!

   Groeten
   Gilles

 11. Mercener says

  Hey gilles
  Ik ga binnenkort beginnen met een rio 180.en ikheb liever echte plantjes
  Nu heb ik alles goed begrepen buiten de EI
  het water mag maar om de 3 maand worden ververst
  Nu in de EI is dat om de week 50%.
  Hoe zit dat?
  The in advance

 12. Mercener says

  Hey,
  Ja een zonder co2.
  En op hoeveel plantjes is dit gebaseerd?
  Want ik wou een plantenhoekje maken in de aquarium. En een hoekje met veel groten en holenvoor myn sydonontis.

  Greetz

  • Gilles says

   Dag Mercener

   Bij een bak zonder CO2 beperk je zoveel mogelijk de waterverversingen om fluctuaties in het natuurlijke CO2-gehalte te vermijden.
   Er is niet echt een regel ivm de hoeveelheid planten, maar hoe meer hoe beter natuurlijk!

   Groeten
   Gilles

 13. Tom says

  Hoi Gilles,

  Allereerst mijn complimenten voor je website. Erg informatief en duidelijk.
  Ik heb alleen nog een vraag.

  Je hebt het over non-Co2 bakken. Klopt het dat het voornamelijk voor plantenbakken betreft? Met name het erg weinig verversen van het water lijkt me geen goed advies voor aquariumhouders met veel vissen. Met name de afvalstoffen moeten toch ook wekelijks of twee-wekelijks worden afgevoerd?

  Ik denk dat vooral de beginnende aquariumhouders geen CO2 gaan gebruiken in hun bakken, maar dat het aantal vissen wel vaak aan de hoge kant zal zijn. Geldt voor hun ook het advies om zo weinig mogelijk het aquarium te verversen?

  Bovenstaande vraag ik me af naar aanleiding van jouw artikel.

  Met vriendelijke groet,

  Tom

  • Gilles says

   Hey Tom

   Bedankt voor de complimenten :-)

   Ja, verversen is belangrijk. Maar daarom is het net zo belangrijk om veel planten toe te voegen in een non-CO2 bak, die helpen met het filteren van het water en het verwerken van de afvalstoffen. Ook een goede filter & garnaaltjes helpen zeker.

   Teveel vissen is eigenlijk nooit goed en zou bij de aquariumwinkel afgeraden moeten worden. In geval van een grote vervuiling en weinig planten raad ik aan om inderdaad te verversen, kwestie van vissterfte te vermijden. De kans op algen is dan groter, maar beter dat dan dode vissen … :-)

   Groeten
   Gilles

   • Tom Wanders says

    Hey Gilles,

    Bedankt voor je reactie. Het blijft dus altijd een kwestie van zoeken naar een juiste balans.
    Succes verder!

    Groeten Tom

 14. Walter says

  Hallo Gilles,
  Enkele vragen over die mooie 500 liter -bak voor uw vader:
  Waarom is zo’n Wave Pump nodig? Je moet dan ook het soort vissen kiezen die dergelijke waterstuwing op prijs stellen, kan een sterke binnenfilter dan niet even goed, je krijgt dan nog bijkomende filtering.
  Is die lichte zandbodem met opzet gekozen, mag een zeer donkere bodem ook? (zal dan nog minder licht weerkaatsen)
  Komen er in zo’n non-CO2 aquarium dan echt geen algen meer?(nooit meer ruiten kuisen….)
  Doet die filterpomp maar 300 liter per uur? (toch echt weinig voor zo’n grote bak)

  • Gilles says

   Hey Walter

   Wave pump is niet nodig, maar is aan te raden bij bakken waar de stroming niet in orde is. Bij deze heb ik eentje geplaatst omdat er van links naar rechts vooraan weinig tot geen stroming was. Je moet inderdaad letten dat de stroming niet téveel is, maar doorgaans hebben vissen in plantenbakken schuilplaatsen genoeg waar ze kunnen rusten zonder al teveel stroming.

   Een sterkere binnenfilter kan inderdaad helpen en zelfs de wave pump vervangen, maar hou er rekening mee dat je met een wave pump verschillende stroomrichtingen kunt creëren. Bij deze bak was het filter: rechts naar links achteraan, wave pump: links naar rechts bovenaan (terug naar filter). Met slechts 1 filter is het vaak moeilijk om zo’n circulatie te creëren.

   De zandbodem heb ik inderdaad met opzet gekozen, ik vind het gewoon enorm mooi (en spotgoedkoop!). Je ziet dan bv ook de sporen van de stroming & de beestjes (bv slakken) in het zand, dat vind ik persoonlijk geweldig en mis ik vaak bij aquasoils & andere bodems. Een andere type bodem is natuurlijk geen probleem.

   Jawel, er kunnen nog steeds algen ontstaan doordat je bv het licht onvoldoende dempt (waardoor een voedingstekort ontstaat), slechte stroming, teveel vuil, te weinig planten, … Het grote voordeel bij non-CO2 bakken is dat alles een pak trager gaat dan bij bakken met veel licht waardoor de situatie minder snel escaleert. Ruiten kuisen, snoeien, … etc ga je wel nog af en toe moeten doen. Maar bij een goed ingerichte en gedempte non-CO2 bak beperk je de kans op algen (voornamelijk draadalgen & baardalgen) sterk.

   Ja, die filter was weinig, maar is ondertussen vervangen door een sterker model :)

   Groeten
   Gilles

   • Walter says

    Hallo Gilles,
    Hartelijk dank voor uw snelle reactie, dit onderwerp bevat waardevolle informatie die ik gesaved heb.
    Er zijn me nog een paar dingen opgevallen die niemand naar voor bracht: door een matige belichting van een CO2 aquarium zullen de electriciteitskosten beheersbaar blijven. Doordat de planten veel minder snel gesnoeid moeten worden en de ruiten langer proper blijven, worden de vissen niet zo gestoord en zullen ze minder stress hebben.
    Met vriendelijke groet.

 15. Gilles Boeije says

  Hallo,

  Ik ga nano bakjes inrichten.
  Ik heb 2 dennerle nano cube van 20 liter en 1 van 30 liter.
  Het doel is om met garnalen te beginnen.
  Ik wil eigenlijk non co2.
  De standaard verlichting is 11 watt pl lamp op deze bakjes.
  Ik vind dat eigenlijk best veel voor een non co2 gebeuren.
  Ik denk er aan om die te vervangen voor de 9 watt variant, en daar de reflector van weg halen en misschien de binnenkant van de lampekap zwart spuiten of schilderen.

  Kan ik wat advies krijgen?
  Welke plantjes zijn geschikt?
  Is mijn gegoogel met de verlichting goed?
  Is een akadama bodem beter dan een zand of grind bodem met voedingsbodem er onder?

  Mvg,
  Gilles Boeije

  • Gilles says

   Hey naamgenoot :-)

   Dat is inderdaad best veel licht voor een non-CO2 nano garnaalbakje. Ik zou dus zeker hetgeen doen wat je aangeeft. Eventueel kun je ook de lamp wat verhogen zodat hij minder dicht bij het wateroppervlakte zit.

   Voor een garnalenbakje zou ik dan gaan voor lekker veel mos, een paar crypto’s, javavarens en wat gemakkelijke stengelplanten (bijv H. polysperma)
   Akadama kun je gebruiken, maar zand of grind is ook prima te doen. Een voedingsbodem raad ik af gezien de smurrie dat het maakt bij het herplanten.

   Groeten
   Gilles

 16. says

  Gilles

  Mijn planten worden in een non co2 bak aan de bovenkant van de bladeren zwart
  Ik heb de verlichtings tijd al terug geschroeft en gedimd de planten versnotteren
  Graag daar een advies over. Bakmaat 100-40-40. Filter cristalprofi 701

  Vrg : kees scheffers.

 17. Harrie says

  Hallo Gilles,

  Als ik een aquarium wil beginnen zonder CO2 injectie maar alleen easy carbo en ik heb daarbij een aquasoil bodem, moet ik dan ook nog extra voeding toevoegen ?
  Of heb ik dan voldoende aan de voeding in de bodem.
  Het gaat om Colombo Florabase.

  Groeten,

  Harrie

  • Gilles says

   Hey Harrie

   Hoeft niet noodzakelijk, maar het kan zeker geen kwaad om wat extra te doseren, zeker als de bodem wat ouder is.

   Groeten
   Gilles

 18. Rob Visser says

  Beste Gilles,

  Graag wil ik deze methode bij een aquarium uitproberen. Alleen heb ik een vraag over de belichting.
  Wat wordt verstaan onder zwak licht? Ik heb momenteel een sylvania grow lux 30 watt en een Philips tld 840 30 watt (geen nieuwe) er boven hangen. Beiden T8 en staan 8 uur aan. Past dit bij de theorie?
  Of moet ik de 840 lamp vervangen voor een Juwel t8?

  Groet, Rob

  • Gilles says

   Hey Rob

   Dat is moeilijk te zeggen, want daarvoor heb je een PAR-meter nodig en die krengen zijn bijzonder duur. Ik zou die TL-lampen gebruiken die je nu hebt, de reflectors verwijderen en hier en daar wat drijfplanten.
   Vervolgens gewoon je planten hun gang laten doen en pas een reflector toevoegen als alles goed gaat en zonder algen.

   Juwel of Sylvania of Philips of … Voor je planten maakt dat bitter weinig uit :-)

   Groeten
   Gilles

 19. Rob Visser says

  Bedankt Gilles,

  Nog een vraag over de verlichting bij deze methode. Zou het bijvoorbeeld ook 6 uur kunnen branden of is dat weer te weinig voor planten om te overleven?

  Gr Rob

  • Gilles says

   Hey Rob

   Dat is moeilijk om te zeggen. In principe is 6u nog genoeg voor fotosynthese, maar het is op de limiet. Ik zou zeggen: probeer het eens en kijk hoe de planten reageren :-)

   Groeten
   Gilles

 20. Rob Visser says

  Mijn aquarium bemest ik via de Estemative index methode. Nu is mijn Co2 fles leeg.
  Het laten vullen duurt een week en dit betekent dat mijn aquarium dan in totaal ongeveer 2 weken zonder Co2 toevoeging zit.
  Zou het dan een optie zijn om de Non Co2 methode te gebruiken voor deze methode? Ik heb de reflectors verwijderd en het licht terug gebracht naar 8 uur. Mijn idee is om de waterverversing uit te stellen naar de dag dat het Co2 weer aangesloten kan worden en dan ook pas weer te beginnen met bemesten.
  Wat is jouw ervaring hier mee?
  Om voor die overbruggingsperiode een co2 fles aan te schaffen doe ik liever niet.

  • Gilles says

   Hey Rob

   Te late reactie waarschijnlijk, maar in zo’n situatie moet je het volgende doen:

   – Lichtduur beperken tot 6u
   – Lichtsterkte zwaar verminderen
   – Eventueel EasyCarbo of iets dergelijks toevoegen
   – Zo snel mogelijk een nieuwe fles halen :-)

   Stoppen met de EI is geen goed idee omdat je dan niet alleen CO2-tekort krijgt, maar ook een mogelijk tekort aan nitraat, fosfaat, sporen, …

   Groeten
   Gilles

 21. Rick says

  Beste Gilles,

  Ik ben in het bezit van een aquarium in de maten 100x30x40 deze is beplant maar mijn planten vallen langzaam uit elkaar. De bladeren gaan van buiten naar binnen rafelen en uiteindelijk vallen ze uit.
  Er zitten twee sluierstaart goudvissen in dus een koudwater bak (kamertemperatuur). Er zit geen CO2 installatie in de bak.

  Toen ik de bak nieuw kocht zat er één T8 90mm 35watt tropical daylight in. De planten groeide recht omhoog, zelfs de bodemplanten transformeerde tot planten a la penningkruid. Ik dacht aan te weinig licht en heb het toen van 8 uur naar 10 uur schroeft met overdag een rustpauze waar het licht niet brandt.
  Het leek even goed te gaan, ik bemeste met ProFito en diverse tabletten (max een stuk of vier) voor bij de wortels voor de zogenaamde planten met een zwaardvorm als blad. Ook gelezen dat Seachems Flourish Excel goed werkt. Ik wisselde het water wekelijks voor ongeveer een derde/ tweede voor kraanwater.

  Planten kregen uitlopers en uit één half vergaande javavarenblaadje uit het oude aquarium zijn een hele boel nieuwe plantjes ontstaan. Wel bleef ik last hebben van groene alg op de achterwand en op de bladeren die zelfde alg werd na loop van tijd bruin en de bladeren kregen donkere tot zwarte plekken. Ook ontstond er inmiddels wat draadalg

  Ik ben toch maar gaan proberen met verlichting en heb nu twee LED strips van 10.000 en 7000 k. Voor een week of vier, vijf in gebruik.

  Wat is verstandig?

  Wat is nu verstandig?

  • Gilles says

   Hey Rick

   Dat lijkt mij een CO2-tekort als gevolg van teveel verlichting voor een bak zonder CO2. Ik zou dus het licht wat terugschroeven.
   Als de planten naar boven toe groeien: snoeien en de top herplanten en zien of ze nog naar de top groeien, kan zijn dat dit gewoon een stressreactie was van de plant.

   Desnoods kun ook vloeibare koolstof doseren, dat zal ook helpen.

   Groeten
   Gilles

   • Rick says

    Bedankt voor je reactie. Aan welke hoeveelheid plantenvoeding en co2 vloeibaar moet ik denken? En dan wekelijks een waterwissel?

    Hoeveel uur verlichting? acht uur? Ik wil vooral ‘s avonds van het aquarium genieten, hij staat namelijk in de woonkamer.

    Zou ik jou een link van mijn online foto-album kunnen mailen?

    Groetjes,

    Rick

 22. Ruud Kreetz says

  Ik heb al jaren twee Aqua 40 draaien zonder CO2. Het water is een mengsel van basisch (Ph 8) leidingwater en regenwater. De verlichting met een 11 w PL lamp is redelijk zwak. De planten die het goed doen zijn langzame groeiers: javavaren, Anubias, javamos, amazonezwaarplantjes en hoornblad (groeit wel snel). Bewoners garnalen en kleine rasbora’s. Nooit alg of andere problemen. Deze bakjes hebben me door verschillende aqua-dips met alg en stervende planten gesleept, ook in met CO2 gevoede bakken. Heb alle CO2 er uit gedaan, omdat ik vind dat je hierdoor aquaria creëert die constant aan het infuus liggen en je afhankelijk maken van dure techniek.

  Ik verbaas me steeds weer dat mijn bakken ‘vroeger’ liepen met simpele filtertjes, eenvoudige gloeilampen en zonder CO2, maar dat de toen gebruikte planten (Aponogetons, zwaardplanten, heteranthera, vallisneria, eikenblad, crypto’s en zelfs cabomba groeiden als kool en alg een uitzondering was. Wel was het water zacht en neutraal (leidingwater Arnhem).
  Als ik dit voorgaande vergelijk met het huidige aquariumhouden, zie ik de volgende verschillen:
  Grotere lichtbehoefte van moderne plantensoorten
  Grotere lichtaanbod, nieuwe apparatuur en moderne aquaria.
  Hogere Ph leidingwater
  Op deze manier heb je dus al snel alg en groeiproblemen, met teleurstellingen voor de beginnende aquariumhouder, die niet gelijk investeert in een CO2-installatie. Wat dat betreft zie ik overeenkomsten met de huidige landbouw: hoge opbrengsten, snelle groei, weinig smaak, met inzet van veel mest, bestrijdingsmiddelen en energie.

  Mijn bijdrage is zeker geen oproep om moderne techniek af te zweren, maar om vooral te investeren in techniek die uitgaat van de behoefte van plant en dier en minder vanuit het aanbod in de winkel. Ik heb bakken gehad, waar de planten dankzij CO2 de bak uitgroeiden. Maar elke week je planten snoeien en in de groencontainer gooien gaat ook vervelen. Dan heb ik veel meer plezier van een bak waar de planten gezond zijn, maar langzaam groeien en waar je niet wekelijks hoeft te tuinieren.

  • Gilles says

   Hey Ruud

   Bedankt voor je reactie!

   Je bent niet de enige die dit ondervindt. Ik krijg regelmatig mailtjes van aquaristen die al jaren in de hobby zitten en vroeger met hun bakken nooit last hadden van algen. Nochtans gebruikten ze geen CO2, geen meststoffen, geen speciale apparatuur, … Alles was veel eenvoudiger. Nu dat ze een nieuwe bak gekocht hebben: niks dan algenproblemen!

   Ik denk dat de oorzaak van quasi alle algenproblemen ligt aan het feit dat aquaria tegenwoordig standaard met vééls te veel licht worden geleverd. Ga maar eens naar de winkel en je ziet overal plakkertjes met “High light” etc. Daardoor krijgen vooral beginnende aquaristen de indruk dat ze veel licht moeten hebben of de planten groeien niet. Maar dat klopt niet, je kunt prima planten doen groeien met laag licht, jouw bakken zijn daar de getuige van. Helaas wordt dat aspect zelden toegelicht of als flauwekul bestempeld. Jammer, want je verliest zo een hoop beginnende aquaristen.

   Zelf heb ik van al mijn bakken het meeste plezier gehad aan die van mijn vader (in de video hierboven). Daar was echt amper onderhoud, de planten deden het super en bij familiebezoek was het een echte trekpleister haha :-)

   Groeten
   Gilles

 23. John Pilon says

  Ik heb hier 3 bakken van 60cm staan waar dus weinig licht boven zit en waar ik wat drijvers in heb. Verder geen co2 of toevoegingen. Alleen wekelijks voor de sporen een minimale hoeveelheid plantenvoeding.
  Gaat verder prima en geen algen en wekelijks ververs ik 10 liter.

 24. kramer says

  Over het verversen van een 30 liter bak. Ik begin met opstarten vandaar deze vraag.
  Dat water verdampt natuurlijk dat kan ik dan “gewoon” bijvullen en er verder niet meer water uit het aquarium halen voor het verversen?
  Moet dan de temperatuur van het toe te voegen verse water ongeveer gelijk zijn aan het water in het aquarium?
  Alvast dank voor uw reactie.

  • Gilles says

   Hey

   Als je voor non-CO2 gaat is het verdampte water bijvullen geen probleem hoor. Wel nog steeds om de zoveel menden verversen zoals aanbevolen in het artikel.
   De temperatuur van het ververswater hou je best ongeveer even warm/koud als het aquariumwater ivm de vissen en garnalen.

   Groeten
   Gilles

 25. Jeanet Broekhof says

  Heel interessant, maar ik ben wel heel benieuwd hoe dit werkt met vissen in de bak. Als de verlichting behoorlijk minder is, hoe reageren de tropische vissen hierop?

 26. Coos says

  Hallo Gilles,

  Interesant artikel! Een onderwerp waar ik nog niet heel veel over gevonden heb op internet.

  Ik heb mijn oude aquarium (120x50x60) weer tevoorschijn gehaald, en wil er een non-co2 bak van maken. Nu heb ik er een bioloogfilter en potfilter bij. Is een bioloog in combinatie met non-co2 een verstandige keus, of kan ik die beter achterwegen laten?

  Ook vraag ik mij af; waarom raad je bij een non-co2 bak juist wel een voedingsbodem aan?
  En welke filtersubstraten raad je voor zo’n bak aan, of juist af?

  Hoor het graag.
  Groeten, Coos

  • Gilles says

   Dag Coos

   Bedankt :-)
   Dit onderwerp is inderdaad een beetje in de vergetelheid geraakt, nochtans werkten jaren geleden alle aquaria op deze manier … Jammer eigenlijk!

   Bioloog lijkt me geen probleem. Voedingsbodem raad ik af omwille van de smurrie en niet echt toegevoegde waarde. Je kunt beter een akadama-bodem of aquasoil gebruiken. Die slaan de voedingsstoffen op in de bodem en geven ze geleidelijk aan af, waardoor jij ook weer wat minder moet bemesten. Minder werk, meer plezier = non CO2 ;-)

   Filtersubstraten: die wat je gewoonlijk zou gebruiken. Combinatie van watten + biologisch materiaal. Eventueel Seachem Purigen als chemische reiniging (dat product werkt als actieve kool, maar laat meststoffen met rust).

   Groeten
   Gilles

   • Coos says

    Dankjewel voor je reactie.
    Inderdaad jammer.

    Wat die voedingsbodem betreft; ik vroeg dat omdat in dit artikel:
    https://www.aquascaping-blog.com/815/voedingsbodem-aquarium
    het volgende staat:
    “Wanneer raad ik dan wel een volledige voedingsbodem aan? Bij een aquarium zonder CO2. Aan zo’n bak wil je namelijk zo weinig mogelijk werk hebben en een voedingsbodem kan daarbij helpen.”
    Ik was benieuwd waarom dit daar staat.

    Akadama of aquasoil lijken mij hele mooie oplossingen, maar ik wil het allemaal low-budget doen, en heb daarom filterzand besteld. Benieuwd hoe dat gaat.

    Wat die bioloog betreft, ik heb hem in combinatie met een overloop en was bang dat dat te veel co2 verlies zou opleveren. De vorige keer dat ik deze opstelling had zonder co2-bemesting had ik veel last van draadalg. Ik ben nu van plan om deze opstelling te proberen, ik vermoed dat dat ook minder co2 verlies oplevert:
    http://www.cichlidenkwekers.nl/geruisloze-overloop/

    Bedankt tot zover!
    groeten, Coos

    • Gilles says

     Hey Coos

     OK, daar bedoel ik eerder een “aquasoil”, zal het straks aanpassen. In principe kan het niet kwaad om een voedingsbodem te gebruiken, maar het is niet mijn persoonlijke voorkeur omwille van de smurrie. Aan de andere kant: bij non-CO2 bakken werk je niet zoveel aan de planten, dus je hebt daar minder last van.

     Akadama is de low-budget versie van aquasoils. Nog goedkoper is grind of zand, maar dat bevat geen voedingsstoffen en kan ze ook niet zo opslaan als de klei van akadama/aquasoil.

     Heb je bij je vorige opstelling toen geprobeerd om de lichtintensiteit ook af te zwakken?

     Groeten
     Gilles

     • Coos says

      Hoi Gilles,

      Helder.
      Ja het principe van aquasoils is inderdaad heel mooi. Lijkt me mooi om een keer te proberen. Wie weet in de toekomst. Voor nu toch maar filterzand omdat dat veel goedkoper is.

      Wat betreft de lichtintensiteit; daar heb ik toen niet mee gespeeld. Ga ik nu, na het lezen van jouw site, zeker doen! Ik heb nu 4x 38 watt en als ik het goed heb begrepen (0,4 watt/liter met een aquarium van 300 liter) dan heb ik genoeg aan 3x 38 watt. Toch? En maken kleuren nog uit? Ik heb 2x warm-wit en 2x original tropical van Arcadia.

      Overigens wil ik misschien toch met co2 gaan experimenteren, want ik heb een mooie, goedkope bio co2 oplossing gevonden: DIY CO2 System Generator.
      Je kunt er zelfs een soort magneetventiel bij kopen voor weinig geld.

      groeten, Coos

     • Gilles says

      Hey Coos

      De watt per liter regel klopt heel vaak niet, zeker met T5, LED, … Voorbeeld: je verhoogt je lampen 20cm. De watt per liter blijft hetzelfde, maar de lichtintensiteit zal veel minder zijn omwille van die extra hoogte. Hier vind je extra info: https://www.aquascaping-blog.com/1520/aquariumverlichting-meten

      Die bio CO2 generator heb ik inderdaad ook al gezien, lijkt me handig :) Heb wel even je link verwijderd, omdat commerciële links niet (meer) zijn toegestaan na misbruik ervan.

      Groeten
      Gilles

 27. Dennis says

  Hallo Gilles,

  ik ben een beginneling en heb inmiddels wel door dat het houden van een aquarium aardig wat ervaring/kennis vergt. Ik ben in het bezit van een Juwel 180 en wilde het eigenlijk met de bijgeleverde accesoires doen zoals pomp etc. De lichten heb ik al veranderd van wit naar roze, vanmiddag ben ik bij een winkel geweest en die raadde mij juist een reflector aan en heb er eentje ingezet.
  ook voeg ik wekelijks easy fertilizer in de bak en dagelijks easy carbo. Ik wissel 1x per week water (20%). Er zit geen voedingsbodem in maar gewone kleine ronde zwarte steentjes.
  volgens het setje van Wespro (testkoffertje) zijn alle waarden in orde.
  Is die reflector nu wel of niet nodig? is het handig om me wezeloos te kopen aan vloeistofjes voor planten en water-waarden? wat moet ik doen als de eerste algen zich laten zien?
  ik vraag hulp voordat het te laat is, de bak is namelijk 3 weekjes oud en wil algen graag voorkomen en plezier in de hobby houden.

  Groeten Dennis

  • Gilles says

   Hey Dennis

   Reflector kun je gebruiken, maar mag je ook weglaten. Het belangrijkste is dat je voor de hoeveelheid licht die je gebruikt (dus wattage vd lampen + reflector + lamphoogte etc) genoeg CO2 en meststoffen toevoegt. Als die in balans zijn, dan zullen je planten het prima doen. Als er teveel verlichting is en te weinig CO2/voedingsstoffen, dan krijg je slechte plantengroei en algen.

   Als je de eerste algen ziet: lichtintensiteit minderen en CO2/meststoffen opkrikken zodat de planten weer de bovenhand krijgen. Hou er rekening mee dat je sowieso bruine alg gaat krijgen binnen een paar dagen/weken.

   Groeten
   Gilles

 28. NICK WILLEMS says

  dag jilles ik heb een juwel190 bak en geen CO2 systeem wel een koraliapompje bijgekocht voor extra stroming heb nu sinds gisteren nieuwe planten en vissen mijn water staat goed op punt en heb bij jou de all-in-one bemesting gekocht mijn vraag is nu hoeveel daar van te gebruiken en hoeveel waterverversing te doen .

  • Gilles says

   Hey Nick

   Je kunt de kleinste dosering gebruiken in dat geval: 10ml per week op 100 liter aquariumwater. Bij jou zal dat dus 20ml per week zijn :-)
   Waterverversing kun je bijv. 10% per maand doen of 25% à 50% elke drie maand zoals in het artikel.

   Groeten
   Gilles

 29. Linda says

  Hai Gilles!
  Ik ben mijn meterbak aan het omgooien naar een co2 vrije bak. Heb al een hele poos planten in mijn bak die het ook goed zouden doen zonder co2. Daarbij hebben wij sinds 5 weken een pup dus is het fijn als ik niet iedere week het water hoef te verversen. :P
  Ik heb vandaag de bio co2 afgekoppeld en één van de twee tl (T8) balken van 30 watt uitgezet. De bak draait nu dus op 1x philips 865 T8 van 30 watt. Hij brand 8 uur per dag. Nu vraag ik mij af of dit niet te weinig is? Ik kom omgerekend uit op 0,2 watt per liter op een 160 liter bak van 40 cm hoog.
  En moet ik nog dagelijks plantenvoeding toevoegen? heb altijd de EI methode gevolgd met zelfgemengde plantenvoeding.
  Heb ook veel planten en een wavepump.

  Alvast bedankt!
  Groetjes, Linda.

  https://www.youtube.com/watch?v=qf7sLuj3XJM&feature=youtu.be

  • Gilles says

   Hey Linda

   Leuk, hoe heet hij? :-)

   Of dit voldoende verlichting is, is moeilijk te zeggen maar naar mijn ervaring onderschatten we vaak de lichtsterkte. Ik zou het dus gewoon eens proberen en zien of het voldoende is. Gebruik dan vooral gemakkelijke planten (anubias, javavaren, …) en dat komt wel goed. Het is gemakkelijker om de lichtsterkte te verhogen wanneer je geen algen hebt, dan te minderen wanneer je wel algen hebt.

   Wat betreft plantenvoeding: je kunt 1/4 van de EI doseren (of bijvoorbeeld de kleine dosering van mijn “All-in-One” meststof).

   Groeten
   Gilles

   • Linda says

    Dank je Gilles!

    De pup heet Charlie, hij is een drentse patrijshond. Super lief maar heeeel ondeugend! :D
    Ik hoop dat de lichtsterkte goed is zo. Ik vind het wel mooi eigenlijk. De bak lijkt nu veel dieper.
    Waaraan kun je bij de makkelijkere planten zien dat ze lichttekort hebben?
    Ik heb mijn co2 checker er nog inhangen, maar is dit eigenlijk nog wel nodig? Hij is nu mooi blauw..Wordt het co2 gehalte straks weer meetbaar voor de checker, of kan ik hem er net zo goed uithalen?
    Heb ik dan eigenlijk ook nog drijfplanten nodig..? Een paar kan nooit kwaad natuurlijk maar denk niet dat het hele oppervlak vol hoeft?
    En moet bij een non co2 bak het filter vaker verschoont worden omdat waterwissels zo schaars zijn?

    Weer een hoop vragen erbij haha!

    Groetjes!

    • Gilles says

     Hey Linda

     Sorry voor de late reactie. Dat herken je als ze héél traag of zelfs niet groeien. CO2 checker geeft je een goed idee of de CO2 OK is, maar is en blijft natuurlijk enkel een aanwijzing, geen absolute waarheid. Enkel je planten vertellen dat :-)
     In principe moet de vloeistof lichtgroen zijn voor voldoende CO2, blauw wil zeggen dat er te weinig in zit. Ben je zeker dat de vloeistof nog OK is?

     Wat betreft drijfplanten: kun je toevoegen als je denk dat het licht te sterk gaat zijn. Maar je kunt ook gewoon met een dimmer werken als dat praktischer is. Bij die van mijn vader (video) gebruikte ik T8-verlichting + drijfplanten, werkte prima.
     Ja, een goede filter is belangrijk omdat die een grote taak op zich neemt aangezien je zelf amper waterwissels gaat doen.

     Groeten
     Gilles

     • Linda says

      Hi Gilles. Heb nu zo’n twee weken de bak zonder co2. Maar nu merk ik dan mijn staurogyne repens bladeren begint te verliezen. Kan dit komen door de overgang en ze nu minder co2 krijgen?
      Gaan ze hier nog aan wennen?

      En moet de co2 checker ook in een non co2 bak op groen staan? Want hij is nog steeds blauw na het vervangen van de vloeistof….

      Hoelang zou het moeten duren voor je co2 niveau stabiel is in een non co2 bak?

     • Gilles says

      Hey Linda

      Ik heb (nog) geen ervaring met Staurogyne repens, maar de plant zou het prima moeten doen in een “low tech” aquarium. Het is inderdaad mogelijk dat de plant zich nog even moet aanpassen. Ik zou zeggen: hou het in het oog en eventueel een vloeibare koolstofbron toevoegen moest de plant bladeren blijven verliezen.

      In een non-CO2 aquarium zal de drop checker bijna altijd blauw zijn. Stabiliteit van de CO2 kan ik niet zeggen, dat hangt van teveel factoren af :-)

      Groeten
      Gilles

 30. Wim Van Baelen says

  Hallo,

  Ik heb een bestaande aquarium met co2. Maar nu wil ik op 1 dag de volledige aquarium herinrichten. Alles eruit vissen (kleine schoolvissen, japonicagarnalen en betta) en water bijhouden om nadien terug in de aquarium te doen. Ik zou in de nieuwe inrichting graag een bodembedekker plaatsen.

  Mijn vraag is nu welke ondergrond hier best voor kan gebruiken (dit omdat ik hoor dat je best een aqua soil kan gebruiken maar hierbij krijg je in t begin pieken in de waterwaardes)
  En wat is een eenvoudige bodembedekker (utricularia graminifolia,naaldgras, dwergparel, hemianthus, ….)

  Groeten,
  Wim

  • Gilles says

   Hey Wim

   Je kunt prima een aquasoil of akadama bodem (die laatste is goedkoper) gebruiken, maar je zult dan de eerste weken inderdaad wat vaker moeten verversen. Anders zou ik gewoon filterzand kopen en dan bodemcapsules (bv “Crypto” op mijn shop) daar waar je wortelende planten hebt. Uit die lijst zijn naaldgras & dwergparel het gemakkelijkste naar mijn mening. Een andere optie is Lilaeopsis, maar die groeit trager.

   Groeten
   Gilles

   • Wim says

    Hey Gilles,
    Als ik de aquasoil zou kiezen mogen er dan al vanaf dag een de oude vissen bij? Mits dat ik dan nitraat of nitriet in het oog hou en om de dag ofzo water ververs.. Voor filterzand heb ik een beetje bang dat deze dichtslibt. Is de manado van jbl iets om misschien te gebruiken? hier heb je blijkbaar die pieken in waterwaarden niet bij.

    Groeten,
    Wim

    • Gilles says

     Hey Wim

     Moeilijk te zeggen, hangt van aquasoil tot aquasoil af (ivm ammonium etc). Persoonlijk zou ik het niet doen en gewoon afwachten. Ik gebruik vaak filterzand en nooit dichtgeslibt trouwens.
     JBL Manado vind ik persoonlijk geen aanrader, te licht om in te planten.

     Groeten
     Gilles

 31. Piet says

  Mijn nano cube van 30 l draait momenteel 4 weken. Ik geef easycarbo maar ik wil daar eigelijk mee stoppe. Kan ik dit zomaar doen? Of moet ik dit afbouwen door bijv.

  Deze week: gewoon 18 druppels en (zaterdag) verversen.
  week 2: 12 druppels en zaterdag verversen
  week 3: 6 druppels en zaterdag verversen
  week 4: 0 druppels en zaterdag verversen
  week 5: zaterdag verversen en dan verlopig niet meer verversen.

  of gewoon zaterdag verversen en dan geen easy carbo meer toevoegen. En alleen wekelijks platen voeding.

  • Gilles says

   Dag Piet

   Ik zou inderdaad langzaamaan afbouwen. Denk er ook aan om de lichtintensiteit dan te minderen, anders kun je een tekort aan koolstof creëren voor je planten (meer licht = sterkere groei = meer vraag naar voeding).

   Groeten
   Gilles

 32. Dennis says

  Beste,

  ik heb uw artikel gelezen over aquarium zonder co2.
  Ten eerste wil ik u complimenteren met uw mooie en zeer uitgebreide website!

  Graag zou ik ook gebruik gaan maken van een aquarium zonder co2 en zou graag nog wat dingen willen weten voordat ik eraan begin.

  Ik heb een Jewel rekord 800 zijn die twee tl lampen dan niet te veel vanwege de plantengroei?
  En welke bodem kan ik hiervoor het beste gebruiken , ik ben op uw site de ada aquasoil amazone of is dit overkill voor de planten?
  En zijn er buiten de javavarens, Cryptocoryne, Vallisneria die aan te raden zijn?

  Het zijn een hoop vragen maar ik hoop dat u mij een eindje op weg zou kunnen helpen :-)

  O ja ter extra info ik heb een externe filter een Tetra EX 600 Plus.

  Alvast bedankt!

  Groeten Dennis

  • Gilles says

   Dag Dennis

   Bedankt voor de complimenten :-)

   Als dat 2x T5 is, dan zal dat inderdaad waarschijnlijk teveel van het goede zijn. Beter is om gewoon met T8 te werken.

   Bodem kun je kiezen. Een aquasoil is handig omdat die al voedingsstoffen bevat + het zuurt het water aan, maar je kunt even goed gewoon zand of grind gebruiken en de meststoffen apart doseren. Ik verkoop geen Aquasoil, dus misschien zit je op een andere site?

   Groeten
   Gilles

   • Dennis says

    Hoi Gilles,

    Bedankt voor uw reactie!

    Er zitten 2 T8 lampen van Philips in van 18 watt per stuk.
    En ik weet dat u geen aquasoil verkoopt , ik bedoelde eigenlijk het onderwerp waar u het aanbeveelt om aquasoil te gebruiken maar dat is volgens mijn in een bak met co2.

    Maar ik ben in verband met mijn werk en daardoor tijd gebrek heb geïnteresseerd in een aquarium wat minder onderhoud vraagt zonder al te veel last van alg te krijgen.

    wat is de gemiddelde levensduur van aquasoil?

    groeten,
    Dennis

    • Gilles says

     Hey Dennis

     Die T8’s zullen geen probleem zijn, desnoods wat drijfplanten toevoegen :-)

     Aquasoils kun je in alle bakken gebruiken, met of zonder CO2. Als je het budget ervoor hebt, dan zou ik het gewoon doen met aquasoil. De levensduur hangt van de kwaliteit/hardheid af + hoe vaak je herplant etc. Als je niet vaak herplant, gaat dat gemakkelijk een paar jaar mee.

     Groeten
     Gilles

 33. Ben kruizinga says

  Hoi Gilles,
  Gaan begin 2017 weer voor ruim een maand naar Spanje, vorig jaar heeft mijn zoon het aquarium (toen nog bakje 60x30x30) onderhouden, wat een heel grote teleurstelling was, volop alg, een te lage waterstand en het recept van de EI niet naar instructie uitgevoerd. Nu heb ik het met mijn nieuwe 172 ltr. bak (100x50x40) het met jouw adviezen redelijk voor elkaar. CO2 toevoeging (middels controller), verlichting (automatisch) en stroming zijn goed, ik wissel nu de EI (1wk) af met in de opvolgende wk een dagelijkse dosering easylife profito (7x4ml) gevolgd door een 30% waterwissel. Om het voor hem zo makkelijk mogelijk te maken (het is niet zijn hobby) wil ik om deze problemen te voorkomen het volgend uitvoeren, Ik kan de bemesting vermits dit dagelijks eenzelfde hoeveelheid meststof is gaan automatiseren middels een doseerpomp.
  Vragen;
  1. kan bemesting met deze dosering een wk of 5 met alleen profito?
  2. hoe vaak en hoeveel dient er water te worden ververst?
  3. NOG tips?

  Met vr grt.

  Ben kruizinga

  • Gilles says

   Hey Ben

   Misschien is dit een interessant artikel voor je: https://www.aquascaping-blog.com/1046/tips-aquarium-vakantie

   Persoonlijk zou ik niet teveel laten verversen tijdens je afwezigheid, het risico is te groot dat er dan iets misloopt. Ik zou gewoon minder meststoffen doseren, het licht verzwakken en niet verversen. Normaal gezien zou ik aanraden om net méér meststoffen toe te voegen (zie artikel hierboven), maar je blijft behoorlijk lang weg. Door het feit dat je niet ververst blijven er sowieso meer voedingsstoffen in het aquarium en kun je dus gerust minder meststoffen toevoegen. Dan krijg je geen overdreven hoge waardes doordat je een maand weg bent.

   En niet om de verkoper uit te hangen, maar heb je al naar mijn All-in-One meststof gekeken? De waardes van mijn meststof komen overeen met “medium EI” en kun je 1x per week toevoegen. Je kunt dan gewoon de kleine dosis volgen gedurende een maand, daarna overschakelen op de grote dosis als je terug bent. Misschien is dat handiger en minder risicovol dan al die andere stoffen apart toe te voegen of enkel sporenelementen. Kun je ook perfect aan een pomp hangen :-)

   https://planted-box.com/product/all-in-one/

   Veel plezier op vakantie trouwens ;-)

   Groeten
   Gilles

 34. Ben Kruizinga says

  Hey Gilles,
  Heb al zeer veel over tal van je artikels gelezen, zojuist je artikel m.b.t. de non CO2 bemesting nog eens ingezien. Gaarne je advies m.b.t. het volgend.
  Vorig jaar heeft mijn zoon (geen aquariaan) de waterverversingen en de (door mij vooraf gedoseerde) voedingen tijdens onze overwintering in Spanje uitgevoerd. Uitkomst was een drama bij thuiskomst dat ik nu dit jaar wil voorkomen. Gaan eind deze maand voor 7 weken weg.
  Wat te doen nu met mijn bak; 172 ltr. ruim beplant (incl. filterinhoud) – Co2 op 6,9 (controller) -auto visvoeding (30st 5-6cm) – auto dosering AIO 8 ml/dag – Led verlichting 8 hr/dag (dimbaar 0-100%/strip)
  Mijn plan is volgend;
  CO2 Uitschakelen – Verlichting matigen (blijft 8 hr/dag) – De AIO halveren tot 4ml/dag en weinig voeren.
  Gaarne je advies hoe best te handelen.

  Groet Ben Kruizinga

  • Gilles says

   Hey Ben

   Mijn excuses voor de late reactie.

   CO2 zou ik gewoon aanlaten als je een controller gebruikt, verder inderdaad verlichting halveren. AIO kun je blijven doseren o de maximum hoeveelheid, tenzij water verversen niet mogelijk is. Dan zou ik inderdeed de kleine dosering gebruiken.

   Groetjes
   Gilles

  • Gilles says

   Hey Kenny

   Het is belangrijk dat je bij dit soort bakken een goede filtratie hebt om die afvalstoffen te verwerken. Wat ik meestal aanraad is om 1x elke drie maanden ongeveer 25% te verversen.

   Groetjes
   Gilles

 35. Christian says

  Beste Gilles,

  Ik heb een Juwel lido 120 met helialux led verlichting + controller.
  Heb je hier toevallig ook ervaring mee? Op welk percentage lichtsterkte moet ik de controller instellen zonder co2.

  Vriendelijke groet,

  Christian

  • Gilles says

   Hey Christian

   Geen ervaring mee helaas! Ik zou voorzichtig omspringen met de lichtsterkte als je geen CO2 hebt, misschien beginnen op 50% en dan zo stelselmatig opbouwen?

   Groetjes
   Gilles

   • Christian says

    Hoi Gilles,

    Ik heb hem nu op 25% staan. 50% is nog erg fel licht. Het blauwe licht kan ik ook instellen. Heeft dit effect op de planten of alg?

    Groeten,
    Christian

    • Gilles says

     Hey Christian

     Ik zou het gewoon even zo laten, niet teveel in 1x veranderen ;-) Dus eerst even het licht opbouwen, dan als alles goed groeit kun je spelen met de kleuren en bepaalde pigmenten stimuleren in de blaadjes van de planten.

     Groetjes
     Gilles

  • Gilles says

   Hey Donovan,

   javavarens, de meeste cryptocorynes, mosjes, sommige echinodorus, waterpest, … Op de site van Tropica kun je ook filteren op de moeilijkheidsgraad van je aquariumplanten.

   Groetjes
   Gilles

 36. Wim says

  Heb nu 2 cyclussen gedaan met om de 3 maanden een waterwissel, maar het blijkt dat ik op het einde een enorme nitriet piek heb wat gevaarlijk is voor de visjes.
  Heb je hier een oplossing voor.
  Groet Wim

   • Wim says

    filter werkt goed overal stroming, aan de planten te zien.
    De planten groeien goed, nl eikenblad varen, valisneria, crypto’s , monte carlo, alleen de cabomba blijft een beetje achter.
    Ben toch begonnen om een beetje bio co2 toe te voegen en dan maar een wekelijkse waterwissel doen. kost me alleen iets meer werk en all in one voeding en een ijzer tabletje.
    heb je hier eventueel nog aanvullingen op.
    Groet Wim