• Mijn shop
  • Contacteer mij
  • Over Aquascaping-blog.com

AquascapingBlog

Dé blog over aquascaping, algbestrijding & aquarium plantenvoeding

  • Voedingsstoffen
  • Algen bestrijden
    • Baardalg
    • Blauwalg
    • Draadalg
    • Bruine alg
    • Groene puntalg
    • Groen water (zweefalg)
    • Staghorn alg
  • Beginners
  • Techniek
  • Aquascaping
  • Inspiratie nodig?
Je bent hier: Home / Aquascaping / Aquariumplanten snoeien en planten

Aquariumplanten snoeien en planten

Geschreven op 22/09/2011 door Gilles 24 Reacties

aquariumplanten snoeien en planten

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je ook graag zo’n mooie, groene aquariumplanten in je bak? Dan lees je best even dit artikel door.

Een goede snoeitechniek is namelijk belangrijk om de juiste aquascape te bekomen én om je plantjes goed te laten groeien.

Aquariumplanten snoeien: de voorbereiding

Denk na over de positie van je aquariumplanten en hou rekening met de manier van voedingsopname. Plaats bijvoorbeeld wat voedingsbodem of bodembemesting onder planten die hun voeding voornamelijk via de wortels opnemen, bijvoorbeeld Anubias. Vaak krijg je ook de raad om het aquarium halfvol te vullen met water om het planten te vergemakkelijken.

Zelf verkies ik om meer water toe te voegen, zeker wanneer ik veel stengelplanten gebruik. Op die manier zie je beter hoe de plantjes zich zullen zetten wanneer de bak volledig gevuld is en blijven ze niet aan je armen plakken.

De keuze is echter aan jou.

Aquariumplanten snoeien: stengelplanten

Heb je stengelplanten gekocht voor je aquarium? Voeg ze dan niet zomaar toe.

Verwijder eerst het beugeltje dat rond de stengels zit en gooi die weg. Vervolgens haal je alle stengeltjes van elkaar en knip je ongeveer 2cm van de onderkant af.

Daarna verwijder je de onderste blaadjes zodat je onderaan een blote stengel van ongeveer enkele centimeters hebt. Op die manier komen er geen blaadjes in het substraat terecht waardoor de stengel kan gaan rotten.

Vervolgens plant je de stengel schuin in het substraat tégen de stroomrichting in. Het plantje zal zich daarna rechtzetten en een soort van S-bocht maken waardoor hij minder gemakkelijk loskomt. Plaats de stengeltjes niet te dicht op elkaar maar laat 1 à 2 vingers ruimte tussen.

schaar om aquariumplanten te snoeiensnoei schaar2

 

Is het tijd om je stengelplanten te snoeien? Haal ze dan gewoon uit het substraat (niet teveel substraat omwoelen om ammoniumpieken te vermijden!) en herhaal het bovenste. Je kunt ook gewoon de top afknippen en herplanten en het onderste gedeelte laten staan. Uit de oude stengel groeien dan twee nieuwe koppen.

Aquariumplanten snoeien: bodembedekkers

Bodembedekkers in het aquarium, bijvoorbeeld Hemianthus Callitrichoides of Glossostigma Elatinoides, zijn zeer populair maar vergen wel een speciale aanpak. Om ze te planten haal je ze eerst uit het potje en verwijder je zoveel mogelijk glaswol. Een beetje glaswol is niet erg en zal als anker functioneren.

Verdeel het hoopje in kleine stukjes en plant ze één voor één in de bodem. Op die manier zal het plantje zich sneller verspreiden dan wanneer het hele hoopje op één plek wordt geplant. Schep de blaadjes die losgekomen zijn en rond drijven weg met een visnet.

Snoei bodembedekkers regelmatig bij, anders durft het onderste laagje wel eens te rotten en begint het matje te lossen. Het snoeien gaat gemakkelijk met een krom schaartje. Knip het bovenste laagje weg zodat de onderkant bloot komt te staan. Overdrijf wel niet, het is niet de bedoeling dat je enkel nog de worteltjes ziet.

Aquariumplanten snoeien: wortelplanten

Deze planten (bijvoorbeeld Anubias) hebben vaak een wortelstok (rizoom) met daaraan heel veel kleine worteltjes.

Het zijn dan ook planten die hun voeding voornamelijk via de wortels opnemen. Verwijder zoveel mogelijk glaswol en knip een paar centimers wortel af. Dit vergemakkelijkt het planten en moedigt het plantje aan om nieuwe wortels aan te maken.

Plant de wortelstok NIET in het substraat want dan sterft de plant af, enkel de wortels mogen in het substraat zitten.

Wil je Anubias of een andere wortelplant snoeien, dan knip je gewoon het blad weg vanaf de rizoom. Je kunt de wortelstok ook in 2 of meer delen breken om meer blaadjes te krijgen.

Op Tropica stond deze handige video over het planten en snoeien van aquariumplanten, zeker het bekijken waard!

En jij? Wat is jouw favoriete plant? En hoe vaak en op welke manier snoei jij je aquariumplantjes?

ESTIMATIVE INDEX KIT

Heb je last van algen? Groeien je planten slecht? Dan zit je met een voedingstekort. Maak nu je eigen meststof met mijn "EI Kit".

Aquariumplanten snoeien en planten | 1 | AquascapingBlog
  • Super gemakkelijk én goedkoop
  • Alle stoffen in 1 pakketje, met handleiding
  • Doet je plantjes lekker groeien
  • Gecertificieerd door de Europese Unie

En verbeter de gezondheid van je aquariumplanten.

5/5 - (1 stemmen)

Nog interessante artikels:

  1. Hoe moet je Vallisneria planten & snoeien?
  2. Javavaren in je aquarium: alle tips op een rijtje
  3. Hemianthus callitrichoides snoeien: hoe?
  4. Zo herken je een CO2-tekort in je aquarium en krijg je gezondere aquariumplanten

Categorie: Aquascaping

Reacties

    Heb je een vraag of mening? Laat van je horen! Reactie annuleren

  1. Tjerk says

    02/06/2012 at 14:36

    Helder en duidelijk uitgelegd, bedankt!

    Beantwoorden
  2. marijn says

    20/10/2012 at 11:06

    Goeie uitleg zal voor een krom schaartje kijken heb nu nog recht en eem pincet.

    Beantwoorden
  3. Aron says

    23/11/2013 at 11:10

    Dank je
    Me bak zat al te vol nu niet meer

    Beantwoorden
  4. Chris says

    30/07/2014 at 17:38

    Dankje de beste uitleg ooit ;)

    Beantwoorden
  5. hans Wigmore says

    18/12/2014 at 21:57

    Mijn bak is 180×660. Ik gooi per dag 10mlcarboerin. Ik heb 8 kelvin lampen 10 uur per dag branden. Hoeveel moet ik er eigenlijk ingooien. OM EEN PRACHTIHG GRASVELDJE TE VORMEN EN MOOIE FRISSE PLANTEN TE KRIJGEN?

    Beantwoorden
    • Gilles says

      19/12/2014 at 09:31

      Hey Hans

      Wat bedoel je met “er ingooien”? De hoeveelheid Carbo? Dat zou volgens de max. aanbevolen hoeveelheid zijn vermeld op het flesje.
      Een grasveldje op enkel Carbo is trouwens moeilijk, het zijn CO2-gevoelige planten. Een volwaardig CO2-systeem in combinatie met die Carbo zou ideaal zijn.

      Groeten
      Gilles

      Beantwoorden
  6. Etienne Durinck says

    12/10/2015 at 16:39

    Hoe hou je Cabomba soorten, eender welke variant, langer dan 5 weken goed in het aquarium ? Wil bij mij maar niet lukken.

    Beantwoorden
    • Gilles says

      13/10/2015 at 13:56

      Hey Etienne

      Heb je al geprobeerd om enkel de toppen te houden?

      Groeten
      Gilles

      Beantwoorden
  7. Etienne says

    13/10/2015 at 15:03

    Alleen de toppen overhouden van Cabomba soorten heb ik nog niet gedaan. Altijd wel eens het proberen waard. En mijn favoriete plant. Dat is de Cryptocoryne affinis. Daar bestaan veel kleurvarianten van. Die zullen wel zo gewoon in de natuur ontstaan zijn door zich aan te passen aan de plaatselijk omstandigheden. En daar is één kleurvariant bij waar ik al jaren zonder resultaat op zoek naar ben. Bovenblad mosgroen met krachtige ‘hamerslag’. Onderzijde volledig donker wijnrood. Heb ik in de jaren zeventig ooit eens toevallig kunnen kopen. Het waren toen boven water gegroeide planten en waren – tegenover achteraf de onderwatervorm – totaal onherkenbaar. De groene kleur was anders; de ‘hamerslag’ minder uitgesproken en de onderkant van het blad meer bruinachtig.Maar de metamorfose achteraf is gewoon een oogverbrander.

    Beantwoorden
    • Gilles says

      15/10/2015 at 09:51

      Hey Etienne

      Zou ik zeker eens proberen dan :-)
      Ik ben ook een Cryptocoryne liefhebber, ik gebruik ze in iedere aquascape. Zeer mooie plantjes en gemakkelijk te onderhouden, met veel varianten. Zalig plantje!

      Groeten
      Gilles

      Beantwoorden
  8. sven says

    28/12/2015 at 15:16

    Ik ben degene die ook vroeg over een artikel van luchtwortels. Want vind dit nie echt een mooi zicht. Maar ik durf nie te knippen aan die planten vandaar ook mijn vraag. Plus ik heb een zand bodem. (Reinzand) maar heb wel siamese algeneters zitten. De gouden/oranje die woelen de bovenlaag goed om. Ik heb gelezen dat als je luchtbellen ziet komen wanneer je je vinger in het zand steekt je bodem aan het rotten is. Nu heb ik geen zin om alle vissen planten decoratie enz er uit te halen. Zijn er andere oplossingen. Van zodra ik je mail heb, stuur ik je ook een foto van men bak door.
    Super bedankt, en hou het goede werk op deze site vol. Heeft me hier en daar zeker al uit de nood geholpen :D

    Mvg

    Beantwoorden
  9. H.C.Schreurs says

    02/06/2016 at 15:19

    Ik zie geen kans om cryptocoryne Affinis in leven te houden. div malen exemplaren via e bay duitsland aangeschaft, geen resultaat andere crypto s gaan goed. de affinis zijn echte, geen van dennerle. Bak afmeting 1200-50-50 .Geheel roestvast staal. T5 verlichting: Dennerle tropical 54watt (1st) Philips 830 54 watt (1st) Philips 865 (1st) is niet veel aan. Waterwaarden : PH 6.5 KH3 GH ca8 No2 0 No3 25 mg/liter Ook de wortelstokken verdwijnen. Jammer ik vind affinis heel mooi en zou ze graag in de bak hebben mvrgr H Schreurs

    Beantwoorden
    • Gilles says

      03/06/2016 at 13:39

      Hallo

      Zijn die pas onlangs geplaatst? Hou er rekening mee dat het even duurt voordat de plant zich aanpast. Vaak werpt het ook de oude bladeren eerst af, voordat het opnieuw begint te groeien.

      Groeten
      Gilles

      Beantwoorden
  10. johan says

    22/12/2016 at 14:36

    tot hoever top je ludwigia terug
    wat in het aquarium staat groeit dat dan weer verder?
    en het afgetopte stuk kan dat weer gewoon in de bodem worden geplaatst?

    Beantwoorden
    • Gilles says

      23/12/2016 at 11:23

      Dag Johan

      Als je een stengeplant snoeit en het onderste gedeelte laat staan, dan vertakt hij zich en krijg je kleinere maar compactere groei. Als je enkel de bovenkant bewaart en opnieuw plant, dan vertakt hij niet, maar wordt hij wel groter en sterker.

      Groeten
      Gilles

      Beantwoorden
      • johan says

        23/12/2016 at 11:37

        ik laat onderste gedeelte staan en daarnaast komt de bovenkant er ook weer in
        bedankt voor de informatie

        Beantwoorden
  11. Marc says

    26/11/2017 at 12:06

    Goeie uitleg maar ik heb toch nog een vraagje. Sommige planten krijgen wanneer ze groeien zogenaamde ‘lucht-wortels. Ik heb al een paar gebruikt om terug te planten maar als bakje vol is, is ‘t vol, dus geen plaats meer. Mogen deze wortels weg geknipt worden of moet ik tot de onderste ‘lucht-wortels’ aftoppen?

    Beantwoorden
    • Gilles says

      28/11/2017 at 23:27

      Hey Marc

      Ja hoor, mogen geknipt worden :-)

      Groetjes
      Gilles

      Beantwoorden

Zoeken in deze website

Over mij

Must-reads voor een gezonde plantenbak

  • Populair
  • Recent

Bekijk artikels volgens categorie

Wat zoeken andere aquaristen vooral?

ADA algen algen bestrijden algen in het aquarium algenproblemen aquariumfilter aquariumplanten aquariumverlichting aquarium verlichting aquascaping baardalg blauwalg bruine alg co2 co2 bemesting co2 meten co2 systeem draadalg dry start methode estimative index fosfaat garnalen garnalen aquarium george farmer groene puntalg groen water gulden snede hardscape hemianthus callitrichoides Iwagumi javamos Nature aquarium nature style nature style aquarium nederlands aquarium nitraat NO3 plantenvoeding PO4 takashi amano verlichting voedingsstoffen voorgrondplantjes Wabi-Kusa watercirculatie

Zoek op deze website

Copyright (c) 2020 - AquascapingBlog
Privacy beleid • Interessante links • Affiliate links