Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Stroming in het aquarium: stroomrichting
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Stroming in het aquarium: coherente circulatie
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
Bert says
Hey
Ik heb inmiddels zo’n 20 jaar aquariums.
Planten groeien uitstekend en alle vissen kweken er op los.
Gezien ik binnenkort zelf een nieuw aquarium zal bouwen, met alles er op en er aan ben ik wat aan het rondneuzen naar de nieuwste technieken. momenteel werk ik met een difusor voor de co2 toevoer, deze zou ik graag vervangen door een atomizer. Zal heel wat minder c02 verbruiken.
Wat ik nu raar vind, is dat ik er altijd vanuit ben gegaan dat veel stroming zorgt voor verlies aan co2. door stroming aan het oppervlak zou co2 sneller verdwijnen (zelfde als spuitwater schudden).
Hier lees ik nu dat je veel stroming zet aan het oppervlak om overal co2 te krijgen.
Ik werk momenteel met een pvc buis op de bodem aan de achterzijde van het aquarium met heel wat gaten in, zo kan de co2 over de bodem op het gemak stijgen van achter naar voor en heeft elke plant co2.
of zit ik hier mis?
de afzuiging is door een overloop (zonder dat het water plonst, gewoon een gezapige helling richting externe filter.
wat is nu het beste om overal co2 te krijgen? veel stroming en waar? onder, boven, achter, voor.
groeten
Bert
Gilles says
Hallo Bert
De stroming op zich zal niet zoveel CO2 doen verliezen, wel zal het verlies hoger zijn naarmate de filteruitlaat dichter bij het wateroppervlakte staat (ik vermeld trouwens niet dat je dit aan het oppervlakte moet). Hierdoor krijg je een “ripple” op het wateroppervlakte wat zuurstof in het water brengt.
Vergeet echter ook niet dat je planten ook zuurstof produceren. In een gezonde bak met veel planten zal de zuurstofproductie van de planten veel hoger liggen dan die van je pomp!
Voor de beste CO2 distributie raad ik aan om een spraybar over de lengte van het aquarium te plaatsen (op de achterruit) en zo richting voorruit. Als je dan ook nog eens een atomizer of een reactor gebruikt die aangesloten is op je filter, dan is dat ideaal.
Hopelijk heb je hier wat aan.
Groetjes,
GillesF
sam vildaer says
ik heb momenteel de JBL ProFlora m2003 en ik vroeg mij af in plaats van te werken met de taifun of ik de JBL ProFlora Direct kan gebruiken in combinatie met de proflora m2003 en of dit wel beter is
Gilles says
Hey Sam
De Taifun is het minst efficiënte systeem van allemaal, dus je zult sowieso een verbetering in efficiëntie zien als je overschakelt.
Groeten
Gilles
Bert says
Bij mij zit er geen luchtpomp, de planten produceren inderdaad genoeg zuurstof voor de vissen.
op welke hoogte hang jij die spraybar dan op de achterwand? bij mij is dat momenteel op de bodem.
Bij de meeste aquariums die met een atomizer werken zag ik op filmpjes dat het water vanuit de filter het aquarium in “plenst” via zo’n glazen filteruitlaat.
Vroeg me daarbij toch af of al die stroming bovenin het aquarium geen CO2 verlies teweeggaf.
Als ik het dus goed begrijp, moet er een goede stroming zijn in het aquarium maar niet vanboven die “ripple”. (planten zien bewegen is genoeg?)
Waar haal je al die glazen buizen voor de filter? nog nergens in een aquariumzaak tegen gekomen…
groeten
Bert
Gilles says
Mijn spraybar zit ongeveer 1cm onder het wateroppervlakte. Het is niet nodig om om het water te laten plensen, als er al een mooie rimpeling is, is dat voldoende (waarschijnlijk is de afbeelding van dit artikel een beetje verkeerd gekozen). CO2 verlies zal je altijd hebben, maar door goede stroming en een mooie rimpel op het wateroppervlakte verbeter je ook de gaswisseling tussen de bak en de omgeving waardoor je meer CO2 kan gaan toevoegen (goed voor de planten) zonder gevaar op vergiftiging van de vissen. Met andere woorden: kort onder het oppervlakte zodat het wateroppervlakte rimpelt en voldoende stroming zodat alle plantjes een beetje mee bewegen in de stroming.
Die glazen buizen heten lily pipes en zijn te vinden op Ebay. Die zijn “goedkoop”, maar breken wel sneller en zijn slechter afgewerkt. Als je meer op zoek bent naar kwalitatieve lily pipes, dan raad ik je die vanop aquariumplantfood.co.uk aan …
Groetjes,
GillesF
john says
Tja best duidelijk, maar hoe los je dit op in een rio125 met binnenfilter?????
Ik gebruik een extra opvoerpompje in de bak en heb deze tegen de rechterruit aan zitten en dan weer tegen de filter net onder de inlaat vd filter. Vanaf hier richt ik de opvoerpomp een beetje naar links voorin. is er een betere manier of betere plek hem te bevestigen??? Groetjes John
Gilles says
Hoi John
Zit die extra pomp net tegenover je filterpomp? En ik neem aan dat je bak een gewone rechthoekige is?
john says
ja een rechthoek. Een rio 125 met juwel filter. Die heeft de instroom dus aan de voorkant en tegen de filter aan zit de opvoerpomp tegen het raam geplakt en stroomt dus net als de uitstroon van de filter naar het linkerraam toe. beide uitstromen zijn dus gericht op het linker raam. Alleen die van de opvoerpomp iets meer naar beneden (5cm lager) dan de uitstroom van de filter en iets meer naar de voorruit dus. groetjes John
Gilles says
Op zich is die opstelling wel goed. Van links naar rechts is wel minder ideaal aangezien dat de langste zijde is, maar ik neem aan dat dat niet anders gaat met die binnenfilter. Als je nog stromingsproblemen hebt, zou ik eens kijken of je die filterpomp niet kunt versterken (die standaardfilters zijn meestal behoorlijk zwak).
john says
ok bedankt. ik heb deze opstelling enkele dagen en kijk nu even af hoe alles zich houdt. Groetjes John
ps als ik diepvriesvoer geef dan gaat het wel de gehele bak door. Niet overal even snel maar het circuleerd wel aardig dacht ik zelf.
john says
Ik bemerk dat de stroming nu beter is dan ervoor en laat het extra pompje dus lekker zitten. Zit toch verstopt achter een plant gedeeltelijk. Dmv voeren zie je dat alles nu goed de bak doorgaat en dus ook de benodingde stoffen. Groet John
Gilles says
Met voeding kun je inderdaad de circulatie in je bak waarnemen. Nog een gemakkelijkere manier is “Vloeibaar filtermedium” van Easy-Life. Die creërt melkachtige wolkjes in het water waardoor je de hele stroming nauwkeurig kunt zien.
Groetjes
john says
Oh ja goede tip zeg. bedankt. Groet John
BERT ROOS says
IK HEB EEN VRAAG,
IK HEB EEN AQUARIUM MET 750 LITER WATER ER IN
HOEVEEL PLANTEN-VOEDING MAG IK DAN MN PLANTEN GEVEN
HET IS EEN DISCUS AQUARIUM VAST BEDANKT GRT BERT ROOS
Gilles says
Voor een zwaar beplante bak kun je de Estimative Index gebruiken en volgende waardes nastreven:
20ppm NO3
2ppm PO4
30ppm CO2
1ppm Fe
Ik ken mensen die discus kunnen kweken op deze waardes, er is met andere woorden geen risico voor de gezondheid van je vissen. Je kunt ook minder doseren en minder licht gebruiken bij een lage beplanting.
Jasper says
Heb volgens je raadgevingen de circulatie in m’n bak verbetert, mbv. vfm zie ik alles mooi verspreidt worden, maar:
Onder m’n spraybar (dus waar de meeste circulatie is) staat een serieuze bos javavaren (trage groeier) die vol met baardalg komt te staan.
Dit zou te wijten zijn aan te weinig c02, ware het niet dat een andere bos hier geen last van heeft.
Komt dit door TE veel circulatie voor deze plant, zodat deze amper voeding/co2 krijgt?
Enig idee?
Gilles says
Hallo Jasper
Baardalg kan ook het gevolg zijn van fluctuerende CO2. Het is is dus mogelijk dat de baardalg is ontstaan door een verandering in de hoeveelheid CO2 doordat je de waterstroming hebt aangepast. Ik zou de aangetaste bladeren verwijderen (niet teveel, je moet nog voldoende biomassa overhouden) en afwachten. Normaal gezien zou hij na een tijd niet meer terug mogen komen van zodra het CO2 gehalte stabiel is.
Teveel circulatie veroorzaakt geen algen, anders zou ik dat in mijn eigen bak moeten zien (heeft een debiet van 12x de bakinhoud). Ook de bakken van George Farmer bijvoorbeeld hebben veel stroming, maar geen baardalg.
Gewoon geduld hebben is de sleutel tot succes bij deze alg, zeker niets overhaast doen want dat vindt hij net leuk!
eric says
Hoi Gilles,
Mooie, leuke en boeiende site. Ik heb er heel wat aan gehad!
Bedankt voor het delen!
MvG,
Eric
Gilles says
Bedankt!
BERT ROOS says
VRAAGJE
IK HEB EEN DISCUS AQUARIUM VAN 750 LITER MAAR NU IK
HEB 3 KOPPELS DISCUS VISSEN HEB ZEER VAAK EIEREN VAN DE KOPPELS MAAR WORDEN STEEDS OPGEGETEN DOOR NEONTERA EN ZALMPJES WAT KAN IK DAAR TEGEN DOEN WIL OOK WEL EENS JONGKIES LIJKT ME ZO LEUK WIE KAN ME HELPEN
VAST BEDANKT
BERT
Gilles says
Hallo Bert
Met discusvissen heb ik geen ervaring, maar mij lijkt het best de vissen dan apart te zetten?
Groetjes
Gilles
dianne says
En hoe doe je dat nou in een hoekbak? Trigon 190. Nu een eheim pomp, 500l/uur, maar voor mijn gevoel wat te weinig stroming.
Gilles says
Hallo Dianne
Dat is een kwestie van uitproberen, vrees ik!
Aalsen says
Zelf ben ik en groot fan van een verticale plaatsing van de spray bar, zodat de stekste stroming langs de ruit van het vooraanzicht stroomt. Het mooie ervan is dat een enkele kleine spraybar watercirculatie in het hele aquarium kan bieden, en de vissen op de voorgrond scholend tegen de stroming in zwemmen. Het nadeel is dat er een 2e pomp aangesloten moet worden voor stroming aan het wateroppervlak.
patrick says
Ik heb aan de linkerzijde een spraybar zitten. Wat is de beste plek voor de instroom naar de pomp toe. Onder de spraybar of aan de andere kant van het aquarium?
Gilles says
Dag Patrick,
Ik zou zeggen: onder de spraybar want dan versterk je die circulaire beweging van het water.
Groetjes
Gilles
Martijn says
Ook ik ben bezig om de stroming te verbeteren in mijn Juwel Rekord 60.
Ik heb een interne filter de Aquaball 130
De spraybar staat verticaal. Nu wil ik hem horizontaal hebben op de achterwand maar de standaard spraybar is daarvoor te kort.
Hoe kom ik aan een spraybar van ongeveer 40 cm en hoe bevestig ik die op de achterwand ?
Alvast bedankt
Gilles says
Dag Martijn
Je kunt zo’n installatieset (spraybar) van Eheim kopen, die zijn modulair uitbreidbaar. Als dat boven je budget ligt (die krengen kosten gemakkelijk 25€ voor een simpele spraybar …), dan kun je je huidige gewoon verlengen met een extra spraybar. Je verbindt dan de twee aan de hand van een stukje filterslang. De bevestiging op de achterwand kan met zuignappen.
Groetjes
Gilles
Martijn says
Je bedoelt zoiets ?
http://www.aquatotaal.eu/?_a=viewProd&productId=15418
En zuignappen gaat niet werken er zit een achterwand in
Gilles says
Dat is inderdaad die spraybar.
Met een achterwand zit je wel met een probleem natuurlijk, dan ben je genoodzaakt om hem op de zijkant te plaatsen. Eventueel kun je een wave-pompje plaatsen ter ondersteuning.
Martijn says
Beste Martijn,
Misschien heb je al een oplossing gevonden want het is een oude post, maar just in case laat ik je toch even mijn idee weten.
Ik zit met eenzelfde uitdaging. Achterwand in mijn aquarium en ik wil ook, naar aanleiding van deze blogpost en de geweldige website van Gilles, de spraybar op mijn achterwand monteren. Mijn idee is als volgt. Van de zuignappen die ik heb kan ik de kop van de zuignap halen. De achterkant van de kop smeer ik in met aquarium kit van Juwel (Conexo) en ik steek dan de kop in de achterwant. Bij mij is deze van een soort schuim, dus ik kan ze er makkelik in drukken.. Anders eerst een klein gaatje maken. Ik ga het vanavond proberen. Ik hou je op de hoogte.
Bedankt Gilles voor deze geweldige website vol nuttige tips. Ik heb er veel van opgestoken.
Groeten,
Martijn.
Marcel says
Even een vraagje, heb nu een spraybar aan de zijkant van het aquarium maar wil hem dus ook naar achter verplaatsen. maar hoe lang maak ik hem dan?, over de hele achterwand dus verlengen of de standaard lengte van pakweg 50 cm en dus tot halverwege de bak, heb een rio300 dus 120 cm lang
Leo Keijzer says
Hallo Gilles,
op termijn(najaar 2013) neem ik een bak 120x50x50cm.
ik ben bezig in te lezen,om zo goed mogelijk te starten.
ik lees jouw post”een debiet van l2x de bak-inhoud”
het debiet van de pomp kan bv. l000 liter per uur zijn.
de bak l20x50x50cm = 300 ltr.
ik zou derhalve moeten kiezen voor een pomp met een debiet van 12×300 ltr = 3600 liter per uur.
is dat juist,of maakte ik in de berekening een fout.?
bij voorbaat dank voor een eventuele reactie
met vriendelijke groet Leo Keijzer
Gilles says
Hey Leo
Ik raad doorgaans een filterdebiet van 10X de bakinhoud aan. Dat kan ook wat meer of minder zijn. In jouw geval ligt dat inderdaad rond de 3000 l/u. Het belangrijkste is dat alle planten een beetje mee bewegen in de stroming zodat er geen dead spots zijn.
Als een pomp van 3600 liter per uur moeilijk te vinden is, dan kun je eventueel meerdere kleine “wave pompen” plaatsen, die werken ook zeer goed.
Groeten
Gilles
Leo Keijzer says
Hallo Gilles,
dank voor je mail en prima info.
goed begrepen,3000 ltr per uur prima,3600 het beste.
eventueel wavepompen plaatsen.
belang van een absolute water-circulatie is noodzaak.
3000 dan wel 3600 ltr. p.u set mij aan het denken.
ik heb een vijvertje, 7m3. vijverpomp moet ik nog aanschaffen,Messner filter 12000 6000 ltr per uur.
na filter twee pol.bakken(helofyten) verv. n. vijver.
ik denk dan aan het kleinste vijver-filter,voor vijvers kleiner dan 5m3 en een overeenkomstige pomp.in ieder geval wordt de 3600 ltr. p.u makkelijk gehaald.De effectiviteit van dit filter is vele malen groter als dat van bv. Eheim-filters.Ik doel met name op de biologische filter-capaciteit.!
Het filter waar ik op doel is een simpele,de kende vaatjes waarin ook zuurkool wordt gelagerd en afgeleverd.
Een toevoer door de deksel en de afvoer aan onderzijde.Het filtermedium mag je zelf kiezen,blauwe Japanse mat,Lava(zeer goed substraat),de bekende buisjes en bolletjes etc.
Het is mi. een waardig item,de vijver wordt betrokken bij de aquaristiek,immers vijver en aquarium liggen toch in velerlei opzicht in elkanders verlengde.(algen,waterwaarden,planten(voor vijver maar ook voor aquarium) etc.etc.
beste Gilles wellicht een onderwerp voor ee n topic.?
prima ik heb geen enkel bezwaar.
en m isschien rollen er inzichten,ervaringen over de Buhne waar we nog nooit van hebben gehoord.
vr.groet,dank, n ik hoor nog wel Daag Leo Keijzer
Gilles says
Dag Leo
Eerlijk gezegd heb ik geen kennis van vijvers. Daarom schrijf ik er liever niet over, ik wil mensen geen verkeerde informatie geven!
Bedankt voor je feedback alleszins!
Groeten
Gilles
Leo Keijzer says
…..je reactie heel begrijpelijk Gilles.!! Het is belangrijk het forum begrijpelijk,betrouwbaar e voor een ieder leesbaar te houden.Dank groet en tot horen. L.Keijzer
Leo Keijzer says
Hallo Gilles,
ik was aan het afsluiten,komt nog een na-brander.
de vaatjes van CURTEC,witte vaatjes met rode schroefdeksel,zeer solide,en relatief goedkoop,je hebt al een 20ltr-vaatje voor pak weg euro 20.— 30.-
ik gebruik ze voor opslag calc.chloride en Natr.Bi Carbonaat voor de vijver.
nogmaals groet L.Keijzer
Arie says
Hallo Gilles,
Ik zie telkens als pomp debiet 10x de bak inhoud. Nu heb ik een bak overgenomen en die is 100 x 50 x 40 (200 l) en heb een extern filter van Sera type 130+uv.
Dit filter heeft een pompvolume van 300l/h en zou geschikt zijn voor een bak van max 130 liter.
Uit jouw verhaal begrijp ik dat dit 2000l/h zou moeten zijn of geldt dit voor een extra stromingspomp.
Ik heb even zo’n extra pomp in m’n bak gehad (1300-1500l/h) maar dat gaf zo’n onrustige stroming dat vissen een rustige plek in de bak zochten vanwege de harde stroming.
Kortom, nog een hoop vragen. Heb ondertussen last van alg, maar dat komt waarschijnlijk omdat m’n co2 nog niet in verhouding is met m’n beplanting.
Gilles says
Dag Arie
Ik zou die pomp sowieso vervangen door iets sterkers, minimaal 5x de bakinhoud of hoger. Je kan ook een stromingspomp plaatsen voor meer circulatie, maar aangeizen die filter echt wel zwak is zou ik eerder kiezen voor een sterkere filter.
Groetjes
Gilles
Arie says
Bedankt voor je snelle antwoord.
Ik had al zo’n vermoeden dat het externe filter iets aan de krappe kant was.
Heb ondertussen een pomp van een oude internfilter (die ik nog had liggen) in m’n bak erbij geplaatst. Heb hierdoor meer stroming, de meeste planten bewegen nu iets.
Tevens wil ik de praybar verplaatsen naar de achterwand. (ik heb nu nog steeds een dead zone aan de linkerkant) Hangt nu aan de linkerzijde. De inlaat hangt ook aan die zijde.
Hierdoor moet het beter denk ik.
Als m’n algen probleem niet verminderd ga ik denken aan een sterker filter.
Ps. Ik heb de tijd dat het licht aan is al teruggebracht naar 10 uur. Was 12 uur.
Sylvana says
Hallo
heb al meerdere malen deze blogs gelezen en veel info opgedaan.
Nu heb ik ook door deze website een spraybar opgehangen en vind deze erg fijn.
Nu heb ik sinds kort een CO2 systeem aangeschaft hierbij zat ook een CO2 reactor.
Ik merk alleen nu dat mijn uitstroom veel minder is.
Nu ik goed kijk zie ik dat het sowieso te weinig was voor de bak die ik heb 120 50 40 en zit een pomp in van 750l/h te weinig dus.
Wat raadt jij aan als pomp? De waardes die ik hoorde 10* bak inhoud dus 2400//h vind ik wel erg veel…
Hopelijk heb je een goede tip voor me zodat ik een goede pomp aan kan schaffen.
bedankt sylvana
Sylvana says
Bedoel trouwens een buitenfilter weet niet of dat veel verschil uitmaakt.
Gilles says
Hallo Sylvana
Klopt. De reactor zal de uitstroom sterk verminderen.
Als oplossing daarvoor kun je een extra pompje plaatsen in de bak zelf. Ik ben een fan van “wave pumps” (zie ebay) omdat die een minder sterke, maar diepere en bredere stroming creëren. Die 10x de bakinhoud is een richtlijn, je kunt ook met meer of minder werken. Desnoods plaats je 2 interne pompjes, zolang je maar geen “deadspots” krijgt!
Groeten,
Gilles
tonnis says
hey, alsvast bedankt voor al je informatie.
ik had alleen nog een kleine vraag.
ik heb al 5 jaar een tropish aquarium met wat huis tuin en keuken plantjes wat al jaren goed gaat.
ik wou daar graag een aquascape-achtiger aquarium van willen maken.
en over het meeste kom ik tot nu toe wel uit. en ik snap het nut van de werking van de co2 op het aquarium ook volledig.
ik snap alleen niet waarom er geen gebruik gemaakt zou kunnen worden van een normaal luchtpomp voor een aquarium.
mij word vroeger toch op school verteld dat meerendeels van de buitenlucht uit co2 bestaat?
Gr
Gilles says
Hoi Tonnis
Volgens Wikipedia bestaat de lucht uit “ongeveer 78% stikstofgas en 21% uit zuurstofgas”. CO2 ongeveer 0,03%.
Die luchtpomp gaat dus weinig CO2 in je bak brengen vergeleken met je CO2-systeem, dat bijna puur uit CO2 bestaat (+95%, afhankelijk van de zuiverheid van de CO2).
Groeten
Gilles
RV says
Ik heb sinds een aantal weken een spraybar op de achterwand van mijn RIO 400 geplaatst. Voorheen zat die op de zijwand en gaf deze een behoorlijke stroming. Nu heb ik een zeer slechte stroming. Mijn pomp is geschikt tot 1000 liter en heeft een debiet van 1200 l/h.
Waarschijnlijk is dat laatste de oorzaak dat er te weinig stroming is. Wat kan ik doen om de stroming te verhogen, zonder dat het mij een kapitaal gaat kosten?
Gilles says
Hoi
Je kunt eventueel een gewone uitlaat gebruiken (1 sterke straal) of een “wave pump” plaatsen, dat is nog vrij goedkoop te vinden op Ebay.
Groeten
Gilles
RV says
Met 1 sterke straal, naar waar richt ik dan het best, de uitstroom?
Langs de achterwand of diagonaal?
Bedankt voor je reactie alvast.
Michael says
Hey,
Klein vraagje, ik heb een aquarium van 120L. Heb een spraybar aan rechtse kant hangen en een zuurstofsteenjte aan de linkse kant. Zorg dit voor genoeg circulatie? Of moet ik de spraybar over de volledige lengte hangen?
Mvg.
Michaël
Gilles says
Hoi Michael
Dat hangt af van bak tot bak. In principe als alle plantjes mooi meebewegen in de stroming, dan zit je goed. En anders kun je altijd een extra stromingspompje plaatsen.
Groeten
Gilles
Irina says
Beste
Mijn bak is 120cm voor 220l en pomp voor 900l/u. Maar mijn planten door de harde stroom liegen tegen de grond en vissen moeilijk hebben om te zwemen. Ik wil meer zachte filter kopen. Hebben jullie advies?
Gilles says
Hey Irina
Ik zou gewoon de positie van je uitlaat veranderen. Je kunt het bv tegen een wand afkaatsen. Verminderen zou ik eerlijk gezegd niet doen.
Als je dat toch wilt doen: bij de meeste externe filters (is die van jou extern?) kan de stroming geregeld worden aan de hand van het “ventiel” op de filterslangen. Wel zien dat je enkel het ventiel aan de uitlaatzijde regelt.
Groeten
Gilles
Irina says
Beste Gilles
BLUWAVE 07 BINNENFILTER ik heb deze filter gekocht en met de korte tijd weggegooid, pomp maakt veel lawaai en filter was niet wat ik verwacht.
Maar een container van de filtermassa ik gebruik als filter met dezelfde pomp, de pomp juist kan in. Voor mijn eigen verbazing de pomp werk nu zo stiel in zo kleine containertje: 30x8x.x7cm. En pomp niet regelbaat jammer. Water ik laat stromen tegen de wand maar help niet veel. Water is goed, probleem is met de stom van water in mijn vissen – bettas zo fijn en delicaat. Ik dacht over EHEIM biopower 240, h-34cm of twee EHEIM biopower 200, h-30cm want hoogte van de water met bettas is beperkt. EHEIM biopower 240 is 34cm – Daarom denk ik deze filter kan te hoog zijn voor mijn aquarium. Tussen bodem en de oppervlakte van de water heb ik 35-37 cm. En met twee EHEIM biopower 200 kan ik zachte stroom kieren en goed voor de planten en lang leven voor de vissen. Ik denk het???
Bij voorbaat dank, Irina
Martijn says
Ik heb een Aquaball 130 binnen filter en wil graag wat meer stroming in mijn Rekord 60..
Een sproeibuis over de lengte is niet mogelijk dus wil ik een stromingspomp toevoegen.
Welk pompje kan je mij aanraden ?
Alain says
Hey Gilles
Ik heb een bak van 220 nu voor de stroming heb ik een wave pomp geplaatst maar daardoor krijg ik meer zweefvuil en word deze nooit echt volledig gefilterd.dus bij gevolg nooit helder water wat vroeger wel was ….wat nu
Bedankt
Gilles says
Hey Alain
Ik zou eens kijken of je filter niet te vervuild is waardoor hij dichtslibt. In principe zou je filter dit zweefvuil moeten opvangen, de wave maker helpt daarbij.
Groeten
Gilles
Dave says
Hoi,
Ik ben nieuw hier en ook nieuw in het hebben van een aquarium. Ik heb sinds drie weken mijn aquarium staan (120 ltr) met een EHEIM 2235 Filter.
Sinds een week vissen erin. Ik heb de raad op dit forum opgevolgd door de spray bar aan de oppervlakte te zetten. Ik heb lang gezocht naar een site als deze. Er zijn veel forums, maar heb het idee dat iedereen het beter weet. Sommige verhalen staan dan ook haaks op elkaar.
Maar deze site is perfect, zeker voor de beginner.
Super
Gilles says
Hey Dave
Bedankt, ben blij dat mijn site je geholpen heeft!
Groeten
Gilles
Sheila says
Hoi Gilles,
Allereerst bedankt voor je informatieve website, ik heb er erg veel aan!
Maar ik zit wel met een vraagje. Ik heb zelf wat labyrintvissen en die hebben het niet zo op stroming in het wateroppervlak. Hoe zou je de uitstroom regelen als je rekening houdt met deze oppervlakte visjes?
Groeten,
Sheila
Gilles says
Hey Sheila
Je kunt bv op 1 plek voor wat meer rimpeling op het wateroppervlakte zorgen en op andere plekken weer wat minder. Vervolgens kun je met een wave pump de stroming versterken zonder dat die noodzakelijk net onder het wateroppervlakte moet staan. Zo creëer je plekken met meer en minder stroming voor de vissen :)
Groeten
Gilles
Ger says
Dag Gilles, mijn vraag is of je ervaring hebt met een Philips zuiveringsapparaat (ozonisator) ? Heeft dat inderdaad de goede uitwerking zoals dat aangegeven wordt? . Graag je mening hierover.
Gilles says
Hey Ger
Ik heb het nooit gebruikt dus geen mening over, behalve dat het mij niet echt handig lijkt voor een plantenbak.
Groeten
Gilles
Ger says
Dag Gilles,
Bedankt voor je reactie, blijft mijn vraag,in welk opzicht lijkt dat niet handig voor een plantenbak?
Groeten,
Ger.
Gilles says
Dag Ger
Onder andere door de zeer hoge productie van zuurstof & de mechanische filtratie lijkt me ook niet ideaal. Maar zoals gezegd: ik heb het toestel nooit gebruikt, dus echt een mening heb ik niet.
Groeten
Gilles
Ger says
Dag Gilles.
Hatelijk dank voor de toelichting . Ik ben zoals meerdere hobbyisten een beginner en vond deze site zeer interessant om te volgen en mijn licht hierover op te steken. Ik ben ook een bodemverwarming van MANTARY tegen gekomen waarvan het systeem niet met draadjes op de bodem werkt (problemen met wortelgroei ) maar als een platte plaat . Wat is Uw mening hierover ?. M.vr.gr.Ger
Gilles says
Dag Ger
Ik ben van mening dat bodemverwarming weinig nut heeft :)
Groeten
Gilles
Ger says
Bedankt voor Uw reactie,ik kan dus beter een staafverwarming gaan gebruiken in een aquarium van ong. 240 ltr. 120x40x50cm. ?
Gilles says
Hey Ger
Ja, lijkt me handiger. Ik gebruik eerlijk gezegd zelden verwarming, de omgevingstemperatuur verwarmd voldoende de bak.
Dat hangt natuurlijk ook af van de planten en vissen.
Groeten
Gilles
Paul says
Goededag Gilles.Ik heb een aquarium van 1.5m lang en een inhoud van 450l. Ik heb op het moment een sproeibuis van +/-50cm. Nou is mijn vraag; hoe lang moet mijn sproeibuis zijn, want ik twijfel over de stroming in de gehele bak. De sproeibuis zit net onder water aan de achterkant. Is het verstandig bv om de sproeibuis net zo lang te maken het aquarium?
Groeten Paul
Gilles says
Hey Paul
Ik zou dan voor minstens 1 meter gaan en eventueel met een extra “wave pump” werken. Indien je merkt dat de stroming te traag wordt door de verlenging van de sproeibuis is het natuurlijk niet de moeite en werk je best met extra pompjes.
Groeten
Gilles
Paul says
Hey Gillis
Bedankt voor de informatie. Ik heb mijn aquarium een aantal weken met een sproeibuis van 1m laten draaien. Plus een extra externe filter ipv een wave pomp. De verbetering is duidelijk zichtbaar.
Groeten Paul
M.Boerakker says
hallo gilles
ik lees hier boven dat je ongeveer 10x de bak in houd aanraad, dit zou betekenen voor een 60 liter bak dat je 600-700 l/u nodig zou hebben dit klinkt een beetje veel, maar snap goed dat een goede stroming belangrijk is. maar klopt het nog als je gebruik wilt maken van externe verwarming en een antomizer of de sera flore co2 reactor of heb je dan nog meer liter per uur nodig? heb je veder toevallig ervaring met lily pipes geven ze een goede stroming?
groetjes M.Boerakker
Gilles says
Dag Martijn
Vergeet niet dat je ook nog filtermateriaal + filterslangen in die berekening moet nemen, het aantal liters per uur is dus minder. Bovendien is zo’n hoge doorstroming nodig in een plantenbak om alle afvalstoffen voldoende af te voeren. In een bak met minder planten is het minder van belang.
Externe verwarming & externe atomizers hebben geen invloed op de doorstroming, reactors wel.
Ja, ik gebruik lily pipes en ben er wel voorstander van. Ze creëren een brede, diepe stroming in plaats van een straal.
Groeten
Gilles
jeroen says
Beste gilles,
Vraagje ik heb een juwel Rio 180 bak met interne pomp nu heb wel al een zwaarder pompje erin gezet maar zie dat mijn stroming g nog ssteeds niet optimaal is. Ik heb de uitlaat op dit moment diagonaal gezet , heb je misschien een goede oplossing om het optimaal te krijgen. Blinde spots links achter rechts voor gedeelte en rechts achter alleen onderkant
Gilles says
Hey Jeroen
Heb je al met een “wave pump” geprobeerd?
Groeten
Gilles
Marcel Peekel says
Hoi Gilles,
Allereerst even een compliment over de manier waarop je netjes de vragen beantwoord. In het verleden heb ik al eens een 1 meter aquarium gehad en vele fouten gemaakt. Nu een flink aantal jaren later ben ik bezig om opnieuw te beginnen. Gezien de indeling in huis kan ik niet groter gaan dan de Rio125 van Juwel (81x36x50). Ik wl het binnenfilter eruit halen en vervangen door een Eheim 2226 buitenfilter. Deze had ik nog staan en blijkt wonderlijk genoeg nog prima te functioneren. Gisteren heb ik het filter even met water gevuld waarbij de netjes en de twee sponsen er nog in zaten. De pomp heeft een behoorlijk debiet (pompcapaciteit=950l/h, circulatiecapaciteit=650l/h). Ik heb in de doos ook nog een paar pijpjes met gaatjes zitten en wat eindkorfjes. Waar ik mee zit is in hoeverre deze pomp niet te zwaar is voor de Rio125. Met zwaar bedoel ik dan dat de planten wel erg ver omgeblazen worden. Ik begrijp dat een en ander in te regelen valt door de positie van de pijpjes en wellicht ook de grootte van de gaatjes. Zou je me kunnen adviseren hoe ik de pomp (met pijpjes) het best kan gebruiken in combinatie met de Rio125?
Alvast bedankt.
Gilles says
Dag Marcel
Bedankt voor het compliment (en sorry voor mijn late reactie ;-) ).
Nee, je pomp lijkt mij niet te zwaar. Ik reken altijd op een debiet van 10x de bakinhoud, lijkt me dus ongeveer te kloppen bij jou bak. Indien de planten toch losgerukt worden, kun je de stroming beperken door hem bijvoorbeeld van links naar rechts te laten gaan (langste afstand) of inderdaad de gaatjes van de spraybar te vergroten. Bij sommige filters kun je het debiet ook manueel verminderen door het “kraantje” een beetje dicht te knijpen, maar dit controleer je best even met de fabrikant.
Groeten
Gilles
Marcel Peekel says
Bedankt voor je antwoord. Ik heb het knijpen van de uitgang inmiddels bij de importeur nagevraagd. Die zegt dat het technisch geen probleem is. Ik ga hem dus gebruiken. Inmiddels is de keuze op rest grotere Rio180 gevallen. Gaat dus helemaal goed komen. :)
Groet,
Marcel
dennis says
Zit met een rio 400 en flink wat zweefvuil welke ik niet weg krijg. Heb op het moment links tegen de zijwand een spraybar zitten van een 40 cm en rechts onder in de hoek een aanzuig. Aangezien eea in de achterwand is verwerkt is het moeilijk om een aanpassing te doen hierin. Ik zie wel dat er stroming is want de planten bewegen en het zweefvuil gaat rond. Ook zie je dat bij het voeren het rond gaat. Nu is mijn vraag, zou het nut hebben om de spraybar aan de achterwand vast te maken, moet de aanzuig onder de uitlaat zitten?
Heb trouwens een aquafish pro 3 pomp.
Gilles says
Hey Dennis
Het MOET niet, maar het is wel handig omdat je watercirculatie dan een “lus” maakt.
Je kunt eventueel kijken voor een sterkere pomp.
Groeten
Gilles
jeroen says
Beste Gilles,
ik sinds kort een wave pomp erbij gezet om de stroming te bevorderen en dat werkt best goed.
alleen een vraag is het aan te raden om de extra stroming niet constant te doen ? maar bv net als het licht een bepaald aantal uren per dag ?
ik heb een rio 180 bak met binnen filter rechts achter en aan de andere kant in de linkerboven hoek ( voor een mooie rondgang) een tunze nanosteam 1800l/h.
met vriendelijke groet,
jeroen
Gilles says
Hey Jeroen
Van zodra de lichten uitgaan (en de planten niet meer aan fotosynthese doen), kun je de stroming minderen.
Het kan echter geen kwaad om constante, sterke stroming te hebben.
Groeten
Gilles
Kenny says
Beste Gilles,
Alvast wil ik je proficiat wensen met deze zeer interessante site!
Ook tof dat je op iedereen wilt antwoorden en er je tijd wilt aan besteden
Zelf heb ik ook een vraagje, zelf heb ik een aquarium van 120 l, mijn water word aanhoudelijk, zelfs na waterverversing op 24h héél troebel.
Geen bruine kleur of zo maar een witte kleur, dit lijkt net of ik een algen bestrijdings-middel heb toegevoegd.
Ik heb al van alles uitgeprobeerd, zonder succes. Een maand of 2 geleden ben ik dan toch maar terug van nul gestart in de hoop het probleem op te kunnen lossen, nieuwe waterpomp aangekocht + extra een andere interne pomp om zo nog beter het water te kunnen filteren, allebei aan spray bar’s bevestigd.
De nieuwe filterpomp al op verschillende plaatsen uitgeprobeerd maar het probleem blijft zich voordoen.
Nu hangt hij momenteel rechts vanachter bovenaan, net onder de spray bar van de originele filter. Zodat ze elkaar helpen ipv elkaar te hinderen en ze werken perfect samen.
Tegen de rechter kant hangt de originele filter van het aquarium met daarin 3 compartimenten. het eerste compartiment (vanaf de voorkant gezien) dient voor het verwarming’s element, deze is over de hele lengte voorzien van gaatjes voor de toevoer van het water, het 2 deel voor verschillende soorten filtermaterialen en het laatste gedeelte dient voor de waterpomp die het gefilterde water via een dunne pvc buis naar boven leid om zo rechts boven tegen de achterwand uit te komen, deze heb ik dan over de gehele lengte van de achterkant voorzien van een spray bar.
Ik merk aan mijn waterplantjes dat ik door het hele aquarium voldoende circulatie heb en dat hij samen met de andere nieuwe filterpomp coherent samenwerken. Maar het probleem raakt maar niet opgelost.
Gisteren nog mijn water voor 1/4 ververst, net omdat ik met het opnieuw opstarten, een levende bacteriecultuur heb gebruikt en deze zeker wil behouden.Alsook mijn aquarium 2 weken laten draaien zonder vissen of plantjes zodat alle condities en waardes van het water optimaal waren.
Vandaag lijkt het net of er een witte mist in mijn aquariumwater hangt. De vissen storen er zich niet echt aan en mijn planten groeien ook perfect met dagelijks nieuwe scheuten. Dus ik snap het echt niet.
Mijn excuses voor het lange verhaal maar ben zelf ten einde raad en heb al op verschillende blog’s een oorzaak of oplossing gezocht maar dit telkens zonder resultaat.
Hopelijk kan jij misschien helpen en vertellen wat ik fout doe of eventueel waar de oorzaak aan kan liggen.
Alvast bedankt en zeer Vriendelijke Groeten
Kenny
Gilles says
Dag Kenny
Bedankt voor het compliment :-)
Ik vind het nogal een vreemd verhaal en eerlijk gezegd weet ik ook niet echt een antwoord. Het lijkt wel op een bacteriesterfte. Is de bacteriecultuur in orde?
Groeten
Gilles
Ther says
Hallo,
Ik heb een dringende vraag. Ik heb een juwel rio 125ltr bak met standaard filterpomp maar heb het idee dat de stroming te sterk is. Het lijkt of de kleinere vissen hier moeite mee hebben durf hem daarom niet te lang aan te laten staan, ik en bang voor uitputting bij de vissen. Denkt u dat ik hem gewoon aan kan laten staan of alleen in periodes?
Groet Ther
Gilles says
Hey Ther
Sorry voor het late antwoord!
Het zou me verwonderen dat een standaardfilter een te hoge stroming heeft, vaak zijn die zelfs aan de zwakkere kant. Om je een voorbeeld te geven: ik (en vele andere mensen, vooral in de UK & VS) gebruiken filters die 10x de bakinhoud filteren. Je moet je dus geen zorgen maken om uitputting :)
En je moet een filter ALTIJD aanlaten, anders sterven je bacteriën af.
Groeten
Gilles
Bonnie says
Hoi lees zoveel dat ik er muis even niks van snap
Prachtige site trouwens
Vraag mijn aqarium juwel 300 heb ik de spraybar rechts hangen 1cm onder opervlak
En inzuig links onder op de bodum
Is dit goed
Of wat raad jij aan
Alvast bedankt
Bonnie says
Oh met rechts bedoel ik op het linker ruit dus niet achterland
Gilles says
Hoi Bonnie
Beter is de volledige lengte van de achterkant naar voren gericht, in plaats van rechts naar links (is een veel grotere afstand voor het water).
De inzuig is prima zo.
Groeten
Gilles
Rob Visser says
Hallo,
Ik heb een aquarium van 120 x 40 x 50 en een tetratec ex700 filter. Ik voeg co2 toe dmv een fles en een reactor. Hoeveel spraybars kan ik het beste gebruiken? Bij twee spraybars zie ik dat het water afbuigt tegen het raam en naar onder gaat. Nadeel is dat de planten aan de oppervlakte teveel stroming krijgen en het gedeelte van het aquarium waar de zuiger is weinig stroming krijg.
Ik heb geknutseld met nog 2 spraybars erbij (dus in totaal 4). Nu is 2/3 van de lengte van het aquarium spraybar. De stroming is minder sterk dus de oppervlakte planten hebben geen last, richting de zuiger is meer stroming maar de stroming gaat minder krachtig en bereikt ook minder goed te bodemplanten.
Wat raadt jij aan? Ik hoor het graag, vriendelijke groeten van Rob uit Purmerend
Gilles says
Dag Rob
Dit is heel moeilijk te zeggen op deze manier. Misschien is het interessanter om te werken met een “wave pump” in plaats van een spraybar? Daarmee kun je gerichter te werk gaan.
Groeten
Gilles
Rob Visser says
Bedankt voor de tip. Teruglezend zag ik hem vaker voorbij komen. Heb mooie wave pumps gezien die met een magneet buiten het aquarium op de ruit te bevestigen zijn.
Gilles says
Hey Rob
Die met de magneten zijn aan te raden boven die van de zuignappen. Die blijven veel beter vast zitten.
Groeten
Gilles
Rob Visser says
Die ga ik ook zeker bestellen. Ik lees dat alle stromingsbronnen dezelfde kant op moeten worden gericht. Als de spraybars op de achterruit zitten, waar kan je het best de wavepumps doen? Ik dacht zelf op de zijrruit schuin naar de voorruit gericht of is direct richting de zuiger van het filter beter? Gr Rob
Gilles says
Hey Rob
Dat hangt af van je aquascape. Kijk eens waar voor jouw bak de zwakke plekken zijn qua stroming en richt je wave pump naar die kant.
Groeten
Gilles
Rob Visser says
Die wave pumps van koralia vind ik het mooist. Welke is daarvan het meest geschikt voor een 240 liter bak?
Gilles says
Dag Rob
Normaal gezien staat er op de verpakking voor hoeveel liters die pomp geschikt is. Het is me wel al opgevallen dat het nogal van model tot model kan verschillen, toch bij die goedkope op eBay.
Misschien ergens lokaal kopen en testen zodat je nog gemakkelijk kunt omruilen indien het onvoldoende/teveel is?
Groeten
Gilles
Rob Visser says
Hallo Gilles,
Ik twijfelde tussen de Hydor koralia nano 900 liter circulatie of die met 1600 liter circulatie. Op youtube zag ik voornamelijk die met de lagere circulatie (k0ralia 240), en dat zag er goed uit. Maar volgens mij waren de aquariums een stuk kleiner dan die van mij, dus ik heb besloten er eentje krachtiger te nemen (wordt morgen bezorgd).
Dan komt ik op 700 liter per uur van mijn tetratec ex700, en 1600 liter per uur van de wave pump. Dat is ongeveer 10 keer de bak inhoud en uit de voorgaande reacties te lezen dus voldoende.
Het is een beetje een gok.. als deze te krachtig is zal ik toch met meerdere kleinere moeten werken, maar hoe deze dan te plaatsen is mij een raadsel.
Gr. Rob
Wouter says
Hallo,
Zo te lezen wordt je inmiddels een aardige internet goeroe voor stroming in het aquarium.. Nou heb ik bijna alle comments gelezen en zoals zo vaak zijn er veel opties mogelijk. Ik heb al jaren een aquarium en zoals zo velen wil ik het beste voor mijn vissen en planten maar nog wel betaalbaar.
Situatie
Aquarium is 2 meter breed, 60 cm diep en 60 cm hoog. Aan de rechterachterzijde is een overloop welke aan sluit op mijn bioloog. Momenteel voeg ik middels een diffuser CO2 aan de linkerzijde van mijn bak. Aan de linkerzijde zit ook een spraybar ( buis met gaatjes ) welke uitstroom heeft naar de rechterzijde. Staat vrij veel druk op waardoor hij bijna de rechterzijde haalt. Aan de rechterzijde staat stromingspomp om het water te laten cirkelen.
Mijn vragen..
Alles is mogelijk vanwege nieuwe inrichting en achterwand..
Waar plaats ik mijn spraybars en hoe groot?
Waar plaats ik mijn CO2 toevoer? Bioloog? In de bak?
Hoe verdeel ik mijn CO2 in de bak? Diffuser of anders?
Zijn er nog stromingspompen nodig?
Uitgaande van ideale situatie natuurlijk.. Inrichting pas ik hier wel op aan…
Als het kan maar dan ga ik misschien te ver een situatieschets?
hoop van je te horen…
Gilles says
Hey Wouter
Bij zo’n lange bak, raad ik af om de uitstroom op de zijkanten te plaatsen. Hierdoor moet het water een grote lengte afleggen en krijg je gegarandeerd dead spots. Wat ik zou doen is het volgende:
– Spraybar op de achterkant en naar voren gericht, eventueel werken met een extra filter zodat je de spraybar kunt opsplitsen
– Reactor(s) aansluiten op de spraybar zodat alle bubbels al zijn opgelost. Een diffuser is voor deze grootte niet efficiënt genoeg
– Inderdaad een extra stromingspomp(en) bij de hand hebben voor wanneer het nodig is. Ik denk bv aan de planten net onder de spraybar, die zitten op een zwakke plek qua stroming
Dit is allemaal een kwestie van proberen en kijken wat het beste resultaat geeft.
Groeten
Gilles
Rense says
Hoi Gilles,
Helaas heb ik met de inrichting geen rekening gehouden met het plaatsen van een spray bar. Deze heb ik nu aan de linker kant zitten en on een dead spot op te lossen deze, als experiment, door de hoek getrokken zodat een klein deel van voor naar achter werkt.
In de huidige opstelling merk ik dat zodra bepaalde planten groter worden deze toch een aanzienlijk deel van de stroming weg nemen en er helemaal rechts in de bak uiteindelijk minder wordt. Ik snoei hier dan een beetje om heen om dit op te lossen maar de planten krijgen zo niet de kans om echt uit te groeien. Is weer een beetje zonde.
Ik begrijp dat het plaatsen van de spray bar van achter naar voren een beter optie is. Kan ik ook van voor naar achter werken of gaat dan de achter wand een nadeel vormen?
Een wave pomp zou ik jammer vinden om toe te gaan passen. Vandaar de vraag over de spray bar van voor naar achteren.
Hoor het advies graag van je.
Mvgr,
Gilles says
Hey Rense
Goede vraag. De achterwand zal wel een beetje effect hebben op de richting van de watercirculatie, denk ik. Maar ik denk dat als je de stroming naar achter doet gaan, dat de grote planten de grootste stroming zullen opvangen en dat je dan weer vooraan een dead spot gaat krijgen?
Groeten
Gilles
Rense says
Dank je voor je reply Gilles,
Ik heb inmiddels een APO Atomizer toegepast waardoor het debiet van de pomp weer 100% is.
Stroming is nu al veel beter door de hele bak in ieder geval.
Het van achter naar voor of anders om ga ik gewoon eens proberen als het nodig mocht blijken. De bak is relatief hoog met zijn afmetingen van 80x40x60 (lxdxh). Msschien dat de invloed van de hoge planten hierdoor minder is.
Ik houd je op de hoogte van de vorderingen ;-)
Mvgr,
Rense
Danny says
Hallo ik heb een vraag ik heb sinds 2 weken nu een jbl externe pomp gekocht omdat ik met mijn standaard Juwel intern pompje niet de gewenste stroming bereikte. Nou zit er zo spray bar bij en die gebruik ik ook alleen mijn vraag is hoe hard moet ik de pomp laten uitblazen? Ik zie nu dat mijn vissen weg worden geblazen is dit goed? Ik heb ook nog een vraag hoe moet deze spray staan? onder water omhoog/omlaag gericht? of boven water? verder heb ik nog problemen met co2 gehalte omghoog te krijgen met de dennerle flipper advies wat ik gekregen heb is om een co2 reactor te gebruiken alleen is het echt noodzakkelijk om zon dure van 80 te kopen of een simpele goedkope werkt die ook goed? Ik hoor graag wat u mij adviseerd!
Gilles says
Hey Danny
Wat is het debiet (liter per uur) van die filter? En hoe groot is je bak?
De spraybar zet je onder het wateroppervlakte zodat je een mooie rimpeling krijgt. Dat zorgt voor meer zuurstof in het water, wat beter is voor je vissen. Je zult hierdoor wel wat meer CO2 moeten toevoegen, maar beter ietsje meer CO2 dan dode vissen.
Je bent niet verplicht om die dure reactor te kopen, er zijn ook andere reactors die prima werken en een pak goedkoper zijn. Een “max mix” reactor is bijv. een goedkope die vrij goed werkt. Enkel bij heel hoge CO2-waardes zou ik kiezen voor een duurder model, omdat de goedkope dan vaak de hoge hoeveelheid CO2 niet aankunnen.
Groeten
Gilles
Walter van Nispen says
Beste, ik hoop dat jullie specialisten ter zake mij van advies kunnen zijn. Ik heb een klein rechthoekig aquarium 17 l. 40x20x25, in werkelijkheid 13,5 l. water. In het aquarium geen zand maar steentjes (speciaal voor aquarium), een laag grotje waar ze zich kunnen in verschuilen, alsook een mandje met dezelfde bedoeling en een zuurstofpompje. Voor de rest niets, geen plantjes, en ik hou slechts 2 goudvissen die dus veel plaats hebben om te zwemmen: 1 klein wit overactief visje en 1 rode goudvis die wat kalmer is. Bij het aquarium was een zuiveringspompje, kleinste type van API. Mijn vraag is: tot nu toe geen zuiveringspompje gebruikt en het ververst water (telkens 1/3 2x per week) is bijna onmiddellijk troebel. Het zuiveringspompje heeft wel wat waterverplaatsing en ik las dat bewegend water slecht is voor goudvissen. Kan dat bewegend water, dag en nacht, schadelijk zijn voor de visjes? Ik geef elke dag een heel klein beetje (half tee lepeltje) voeding (pellets). Ik zou graag helder water hebben en behouden. Dank voor jullie advies!
Gilles says
Hey Walter
Dat bewegend water slecht is voor goudvissen heb ik nog nooit gehoord. Zou me echt verwonderen …
Het troebel water komt doordat goudvissen heel veel vervuilen. Die afvalstoffen kunnen niet verwerkt worden door de filter en zorgen voor algen (bv. bruine alg, groen water, …). Bovendien is het ongezond voor je vissen.
Wat ik je aanraad:
– Grotere bak kopen
– Sterkere filter plaatsen
– Regelmatig verversen
Groeten
Gilles
Walter van Nispen says
Dank voor het advies, Gilles! Sinds ik dag en nacht het filterpompje (grote capaciteit voor klein aquarium) heb laten aanstaan heb ik tot nu toe (12 dagen) kristalhelder water. Ik ververs (mijn voornemen) elke 10 dagen 40pct. van het water. Het slurfje aan de filterpomp brengt wat beweging in ‘t water, maar dat schijnen ze leuk te vinden, daarvoor was het werkelijk een draaikolk. Nogmaals dank en proficiat met uw prachtige informatieve website! Groet, Walter.
Walter van Nispen says
Beste, ik zou nog iets willen toevoegen aan mijn vorig bericht: de grote waterverplaatsing in mijn klein aquarium is grotendeels opgelost door aan het bekje dat het gefilterde water terug afvoert een langer darmpje van ongeveer 6 cm. te bevestigen (slurf) zodat de terugvoer nu half boven water gebeurt en minder waterverplaatsing veroorzaakt. Voorheen zwommen de visjes als gek over-en-weer. 1 klein goudvisje – een wit – is een dominant beestje en mogelijk moet ik dat weg doen. Zou het visje overlevingskansen hebben in een kleine tuinvijver waar al 3 grote goudvissen in rondzwemmen, of wordt het door hen opgegeten? Dank voor jullie idee hierover.
Gilles says
Hey Walter
Ben geen expert op vlak van goudvissen, maar denk niet dat het een probleem gaat zijn.
Groeten
Gilles
willy says
Goedemiddag
Ik heb een aquarium van 350l
met Malawi cichliden 14 stuks
Met planten en een zandbodem
Nu is het water net mistig niet zo erg dat je niets meer ziet maar ik vind het hinderlijk
Eerst was het helder
Ik doe elke week 1/3 water verversen en dan hevel ik gelijk het vuil van de bodem.
Kan het zijn dat mijn pomp te licht is ?
Het water is goed dat test ik ook elke werk
Ph is 7 1/2
Kh is 5
Gh is 7
no 2 is 0
misschien heeft u een suggestie?
Alvast hartelijk dank
wyne says
Filter kool gaan gebruiken heb ook een grote bak met veel Malawi en zand hat t zelfde probleem maar met filterkool was het al snel weg en het water glas helder !!
Miranda says
Hoi,
Ik heb een mooie nana bak met CO2 een extern filter (jbl cristal profi greenline) en een externe atomizer. Alles in mijn bak doet het goed, mooie stroming, weelderige plantengroei en gezonde nano visjes en garnalen.
Maat helaas ben ik geen fan van de mist in her aquarium van de atomizer. Nu wil ik de atomizer opmde inlaat van het filter aansluiten zodat de CO2 door het filtermateriaal in de pomp wordt opgelost zodat ik van de mist af ben.
Kan dit en zitten hier nadelen aan?
Kan hoer nergens iets over terug vinden alleen dat je het normaal moet aansluiten op de uitlaat van het filter.
Alvast bedankt
Miranda
Gilles says
Hey Miranda
Ja, dat kan en wordt door sommige professionele aquascapers gedaan, o.a. George Farmer van UKAPS.
Een nadeel heeft het niet tenzij je heel veel CO2 toevoegt, dan kan de filter gaan “boeren”. Voor de bacteriën heeft dit geen gevolgen.
Groeten
Gilles
peekel says
Hoi Gilles,
Ik ben een beetje ten einde raad. Hopelijk kan je me helpen.
Even de situatie
Start feb’14
Rio180 met een sproeibuis in het midden van de achterzijde van m’n aquarium (Eheim 2026-pomp). Lengte 1/3 van het aquarium. Aanzuigpunt linksachter-onderin. Daarmee kon ik de bak aardig schoon houden. Geen grintafzuiging met een zuigbuis tijdens waterwissels.
Begin Jan’15
De bodem van het aquarium met een Eheim VacuPro afgezogen. Sindsdien erg veel last van zweefvuil. Ik krijg dit niet meer weg.
Jan’15
Veel vuil afgezogen van de bodem met een afzuigbuis icm water afhevelen. Leek even te helpen maar uiteindelijk toch weer niet. Tevens de pomp verschoont.
Eind Jan’15
Sproeibuis verhuist naar de rechterzijkant. Dat leek te helpen. De sproeibuis heeft gaatjes welk in de lengterichting van het aquarium stuwen. Zweefvuil wordt richting de aanzuigkant geduwt, maar haalt het niet altijd.
Begin Feb’15
In de onderzijde van de sproeibuis extra gaatje geboord om naast de horizontale stroming ook verticale stroming te genereren. Lijkt toch niet echt te helpen.
Ik zit nu te denken aan de volgende oplossing:
– Aanzuigbuis diagonaal plaatsen aan de linkerzijkant.
– Extra pomp voor alleen het filteren van het zweefvuil.
De vraag is dan wel waar plaats ik de buizen?
– Stromingspomp zoals bv deze
http://www.aquariumproduct.nl/a-29563805/stromingspompen/resun-powerhead-1400/
Daarmee hoop ik dan een extra stuwing op het zweefvuil te krijgen.
Belangrijk om te weten is hoe m’n aquarium erbij staat. Via deze link kan je een foto zien:
https://plus.google.com/u/0/photos/yourphotos?pid=6109103905904588466&oid=115607547555788262407
Hopelijk kan je me een advies geven. Alvast bedankt.
Groet,
Marcel
Gilles says
Dag Marcel
Hoe meer gaten in de sproeibuis, hoe minde druk en hoe minder diep de stroming geraakt.
De gemakkelijkste en goedkoopste oplossing lijkt me om een “wave maker” te kopen. Vind je heel gemakkelijk op het internet. Kies dan wel eentje met een magneetbevestiging en geen zuignappen, want die durven wel eens loskomen met alle gevolgen vandien.
Plaats dan de pomp niet tegen de richting van de sproeibuis, maar in dezelfde stroming zodat ze “complementair” werken. Dat zou al veel moeten helpen.
Ik kan je foto trouwens helaas niet zien, ik denk dat de foto op “privé” staat?
Groeten
Gilles
Teun says
Ik gebruik nu een Eheim 2324 voor mijn aquarium (Dubai 100, 190 liter) en heb de sproeibuis linksboven bevestigd. Zo wordt het water naar rechtsonder gedreven, waar de aanzuigkant van het filter zit. Is dit niet goed? Nu heb ik erg veel last van bodemvuil/mos. Wellicht kan ik beter een langere sproeibuis kopen en deze aan de achterkant bevestigen? Alvast bedankt!
Gilles says
Dag Teun
Van achter naar voor is beter omdat de afstand dan korter is in tegenstelling tot van links naar rechts. Eventueel kun je ook een extra stromingspomp plaatsen.
Groeten
Gilles
Lars says
Na alle comments gelezen te hebben heb ik toch nog een vraagje:
Ik heb een ‘klein’ 50x30x30cm Aquarium met een extern Tetra EX400 filter, op de uitlaat zit een eindstuk die van rond naar een platte spleet gaat (weet niet hoe zoiets genoemd wordt)
om een betere doorstroming te krijgen heb ik een spraybar geplaatst die van achteren naar voren blaast, net onder het water oppervlak.
het enigste nadeel is, dat nu alle drijfplantjes ook onder water geduwd worden (en vaak blijven hangen aan andere planten) is hier iets aan te doen, of kan ik beter dan die platte uitlaat gebruiken ?
verder nog een vraagje over de co2 verdeling: ik heb flippers geprobeerd als ook zo’n ronde diffuser waar de bellen in het water opgelost worden, deze raken echter al snel verstopt door kleine slakjes en worden snel vies waardoor ze niet meer werken na een aantal dagen, daarom een keramische diffuser gebruikt, echter verbruikt dit veel meer co2 en zijn mijn flessen veel sneller leeg…
nu las ik elders dat het ook mogelijk is om de co2 via de filter inlaat te verdelen:
kan ik dit het beste doen door de co2 slang in de korf uit te laten komen, of moet ik een diffuser of luchtsteentje hiervoor gebruiken ?
Gilles says
Hey Lars
Dat probleem heb ik ook gehad, heel vervelend. Een trucje is dan om bv met een visdraad de drijfplantjes op hun plek te houden. Of gewoon de uitlaat ietsje verlagen zodat je nog een rimpeling hebt, maar de drijfplanten niet te sterk naar onder worden geduwd.
CO2 kun je ook de filterinlaat laten gaan, dan wordt de CO2 verkapt door de filter zelf. Dit wordt al jaren gedaan op het UKAPS forum. Hou er dan wel rekening mee dat de filter kan gaan “boeren” als je veel CO2 toevoegt en niet alles mooi oplost. Je kunt dan bv de diffuser onder de filterinlaat zetten, dan zijn de CO2 belletjes al kleiner.
Groeten
Gilles
Theo says
Goeden middag Gilles,
zit al maanden met veel bewondering jouw website “bijna “te bestuderen en allerlei tips van jou toe te passen. Na vele jaren weer begonnen met het aquarium virus en het werkt( volgens mij vriendin veel te goed”.
Ik kwam op internet de Mr Aqua 12 Gallon tank tegen en ik was helemaal idolaat er van. Wat een bak en wat een genot om in zo een kleine tank zoiets moois te kunnen realiseren. Op allerlei sites gezocht naar zo een aquarium, maar de leverancier in USA en UK wilde niet transporteren naar Nederland. Bij toeval er eentje tegen gekomen 90 x 30 x 25 cm( bxhxD)op Markplaats en direct gekocht ( had men op maat laten maken , maar vonden ze toch te klein) . Dan ga je er verder in verdiepen en probeer antwoorden te vinden>
op verlichting-inlaat-uitlaat-pomp vermogen etc etc. Is echter heel weinig te vinden op zo een bijzonder formaat aquarium.
Ik heb enige ervaring nu met 3 kleinere Nano -aquariums 1x van Flval Edge dicht 1x Fluval Edge met zelf geopende bovenkant en kleine tank met open bovenkant) en die wil ik nu samen gaan voegen tot deze ene bak. ( Brigittae-Microrasboras-Vuurgarnalen en Rasbora Pygemeus).
Ik heb er geen haast mee en wil alles zo veel mogelijk “verantwoord”uitvoeren.
Mijn vragen zijn nu onder andere:
1: ledverlichting ( voldoet bijvoorbeeld een Easyled 752 ? of is dat te veel) ( of toch die RGD verlichtingsbalk 52 cm van Kitelight inclusief Controller?
2: uitlaat/ stroming ( een eigen gemaakte spraybar of toch die Lillypipe?)
3: inlaat op 1 plek of toch op 2 plekken in de bak
4; voedingsbodem of juist niet in zo een kleine bak?
5: CO2 via fles of CO2 uit een fles/flacon
Ik heb nog een heel goed werkende PrO 1 Filter staan ( is dee te groot of???)
Kan jij mij een stuk in de richting sturen, waar ik volgens jouw rekening mee moet houden om van zo een aquarium te genieten?
In afwachting van jouw antwoord?
groet Theo
Gilles says
Dag Theo
Bedankt voor de complimenten :-)
Wat betreft je vragen:
1) Kies de kleur die jij mooi vindt, de planten zullen zich wel aanpassen. Ik zou wel sowieso voor een dimbaar model gaan, scheelt je een hoop ellende moest je met algen te maken krijgen
2) Beide zijn een goede keuze. Als je budget beperkt is zou ik voor de spraybar gaan, als het iets meer “show” mag zijn zou ik voor de lilypipe gaan. Qua beluchting werken beide prima indien goed geplaatst
3) 2 plekken is meestal beter
4) Zou ik niet doen, gewoon een aquasoil of akadama. Of eventueel wat lokale meststoffen voor die paar planten die vooral via de wortel opnemen (Cryptocoryne, …)
5) Op lange termijn zou ik voor een CO2-systeem gaan. Als je budget beperkt is: EasyCarbo. In het laatste geval zou ik wel minder sterk licht gebruiken
Een filter kan je normaal gezien altijd afzwakken wat betreft het debiet (liters per uur), dus te groot zal niet zo’n probleem zijn.
Algemene tip: met een lage lichtintensiteit beginnen, voldoende CO2 en meststoffen en gewoon geduld hebben. Daarna stilletjes aan de lichtintensiteit verhogen als je dat wenst. Zwakker licht zal even mooie resultaten geven als sterker licht, maar de groei is trager.
Groeten
Gilles
leo says
Gilles , ik heb een vraag .
ik ben over gestapt van een zeebak, naar zoet water ,nu gebruik ik de SUB bak nog , waarin het water (2000 liter per uur ), naar beneden donder , dus nog al wat breking geeft aan het water .
de vraag is , : moet nog steeds een bruissteen gebruiken , (met wat ik omschreef ). lijkt mij dit dubbel op , een bruissteen om het water oppervlak te breken , en de overloop waardoor het water in de SUB gebroken wordt .
groet
Gilles says
Hey Leo
Met zo’n overloop heb je normaal gezien sowieso al redelijk zuurstofrijk water, voor mij lijkt die bruissteen dus niet nodig. Tenzij je iets anders bedoelt?
Groeten
Gilles
Matthias says
Dag Gilles,
Ik ben aan het uitkijken om een nieuw bakje op te starten.
Deze keer zou ik een lily pipe gebruiken.
De aquarium word er één met afmetingen 90x45x45.
Graag zou ik extern verwarmen en een co2 reactor gebruiken.
Naar welke capaciteit van filter zou ik dan best uitkijken?
Ik dacht zelf aan een jbl e1501. Zou dit haalbaar zijn, of er los over,… ?
Groeten,
Matthias
Gilles says
Hey Matthias,
Dat aquarium bevat hoeveel liters dan, +- 150? Indien ja, dan lijkt die JBL E1501 ideaal. Uiteindelijk heb je beter teveel stroming dan te weinig, want teveel kun je gemakkelijk minderen via de filter zelf.
Groeten
Gilles
Matthias says
Dag Gilles
Oké, dat noteer ik dan ook. :-)
Ik twijfelde vanwege de lily pipe.
Als je ziet wat voor stroming die ADA pompen maar geven, dacht ik dat het water er over zou stromen :-D
Dank u
Groeten Matthias
Pamela says
Hoi, ik heb 2 maanden geleden 4 nieuwe plantjes en 10 nieuwe gupjes gaan halen. Ik heb er nu nog maar 2 van over en 1 plant.Heb sindsdien ook veel last van baardalg. De winkel waar ze vandaan komen heeft ook veel baardalg in de aquarium. Is dit op die manier overdraagbaar?. Er zijn ook visjes dood die ik al een jaar had. Ze gaan ook allemaal lucht happen en zijn agressief. Heb er een haai(ke) in zitten nu ook bijna een jaar en wil deze zeker niet kwijt. Ik ga wel mijn luchtpompjes nu aan dezelfde kant zetten en verlichting nog aanpassen maar dit heeft wel altijd al zo gestaan. Mvg pam
Gilles says
Dag Pamela
Sorry voor de late reactie. Nee, de baardalg is niet meegekomen met de vissen. Heb je een CO2-systeem? Werkt je filter nog goed?
Groeten
Gilles
Fred says
hoi hoi,
Ik wil een nieuw aquarium laten maken en na wat tweede hands aquariums gekocht te hebben wil ik het nu echt goed aanpakken. een brede grindlijst +/-10cm en de spraybar aan de achterkant bevestigen, maar ik vraag me af of deze zo bevestigd kan worden zodat deze niet zichtbaar is als ik in de bak kijk. Of moet ik iets aanpassen aan het ontwerp.
Ik hoor graag van je
Gilles says
Hey Fred
Sorry voor de late reactie!
Dat gaat moeilijk met een spraybar. Er bestaan wel doorzichte glazen modellen die je kunt gebruiken, maar dank om je direct een heel stuk duurder uit. In principe, als je hem hoog genoeg plaatst, dan zie je hem niet als je schuin naar onder naar het aquarium kijkt. Als je je bukt, zul je hem natuurlijk wel weer zien …
Groeten
Gilles
Raymon says
Vraagje ik hen eheim 160 filter kan er zuurstof kop op doen of een waar water uit spuit wat is het beste !
Bak zelf is 80 liter niet heel groot filter trekt het makkelijk
Gilles says
Hey Raymon
Kun je doen, maar hou dan rekening met het extra CO2-verlies dat je daarmee maakt. Naar mijn mening is een mooie, sterke rimpeling op het wateroppervlakte een beter optie.
Groeten
Gilles
Wim says
Het,
Ik heb een dennerle aquascape aquarium ongeveer 60liter en een externe filter van jbl christalprofi. Ik heb het verwarmingselement in de hoek van het aquarium geplaatst. De afvoer er rechts van en de verwarming en de uitlaat rechts langs de afvoer. Kan ik best de jet uitlaat gebruiken of de spraybar? Er staat redelijk wat beplanting in.
Groeten,
Wim
Gilles says
Hey Wim
Moeilijk te zeggen. Ik zou zeggen: test beide eens uit en kijk welke de beste resultaten geeft ivm plantengroei en bij welke de plantjes het meeste meebewegen.
Groeten
Gilles
Robin says
Hi,
Mooie site!
Heb er de afgelopen dagen veel van geleerd. Ben deze week gestart met mijn eerste 60l aquascape na 3 jaar geen aquarium. Ik heb nu een Eheim classic 250. Is waarschijnlijk net aan de grote kant voor een 60l bak maar deze grotere versie was goedkoper dan de kleinere. En voor de toekomst is het ook fijner ;)
Maar ik vind die groene buizen maar niks. Ik zag op je foto in dit artikel een doorzichtige spray bar. Waar kan ik die kopen? Ik wil mijn spray bar aan de zijkant van mijn aquarium gaan plaatsen zo dat er een mooie stroming ontstaat.
Alvast bedankt.
Groet,
Robin
Gilles says
Hey Robin
Bedankt voor de complimenten!
Beter een te grote filter dan een te kleine ;-) Je kunt altijd nog gemakkelijk de stroming minderen als je teveel hebt (contacteer daarvoor Eheim hoe dat bij jouw model specifiek kan)
Glazen spraybars kun je kopen bij oa AquariumPlantFood of Azaqua.
Groeten
Gilles
Cindy says
Ik Heb een spraybar over de lengte van mijn bak maar nu is de uitstroom daardoor super zwak. En dat terwijl het filter de bak zeker aankan. Hij pompt 1800l/H in een bak van 325 liter. Als ik nou op de korte kant van de bak een Hydor Koralia Evolution 3200 l/h plaats. Werkt het dan goed? En niet elkaar tegen? Niet dat er veel stroming van mijn uitstroombar komt maar toch.. Contraproductieve werking zit ik niet op te wachten. Graag hoor ik van je Gilles. Groetjes Cindy
Gilles says
Hey Cindy
De spraybar was achteraan toch dicht, veronderstel ik?
Je kunt het eens proberen met die Hydor. Watercirculatie is een kwestie van heel veel testen.
Groeten
Gilles
Matthias says
Dag Cindy,
Dat is normaal als je een spraybar langer maakt.
Als er op de originele buis bijvoorbeeld 20 gaten zijn, zou je op de nieuwe buis over de gehele lengte ook 20 gaten moeten hebben. Je kan om te testen zelf proberen met minder. Gaten bijboren kan je altijd, toestoppen is moeilijker :-)
Greetz
leo says
Cindy , ook ik had een probleem , met de water stroming .
dit heb ik opgelost , door een T-stuk te plaatsen , en de slangen met buizen rond te leggen , het stroomt niet hard toch zeker voldoende !!.
ik heb al maanden geen last meer van algengroei, of van vuil wat ophoopt , de planten groeien als kool , en de vissen doen het goed .
moet wel vermelden dat ik een oud zeeaquarium , met overloopbak heb .
Koen Vermeulen says
Waar koop je zo een transparante spray bar? Die glazen van Azaqua zijn wel erg duur. 59 euro per stuk. Bestaat dit ook in transparante kunststof?
Gilles says
Hey Koen
Glazen spraybars zullen altijd duur zijn omwille van het glas. Doorzichtige plastic buizen heb ik nog niet gezien.
Groeten
Gilles
Koen Vermeulen says
Ondertussen heb ik doorzichtige spray bars gevonden in kunststof:
http://www.wesdijk.nl/aquarium/eden/44727-eden-vervang-aanzuiguitstroom-set-501.html
Henk says
Beste Gilles,
Ten eerste mijn complimenten: een super site met veel nuttige info!
Ben zelf ook voorzichtig aan het kijken naar co2.
Mijn plantjes groeien niet top, heb niet veel last van alg maar echt mooi groen zijn ze ook niet altijd.
Vooral de bodembedekkers.
Hierbij zit ik te denken aan een jbl zetje (m602). Zijn dit goede sets?
Zit er wel aan te denken om een inline diffusor op mijn filter uitstroom te zetten..
Die hebben ze ook van JBL incl bellenteller: “JBL Proflora direct” (https://www.jbl.de/?lang=nl&mod=products&func=detail&id=7319)
Zou dat een goede keuze zijn?
Daarnast heb ik een spraybar net onder het wateroppervlakte. Gaat dit goed qua co2?
Aangezien ik her en der lees dat er zo veel co2 verloren gaat? of is dit alleen als die het boven het water oppervlakte zit?
Grt.
Henk
Gilles says
Hey Henk
Bedankt voor de complimenten! :-)
CO2 zal goed voor je planten, al zeker voor de bodembedekkers aangezien die gevoeliger zijn voor CO2-tekorten.
Wat betreft de vragen over de producten: ja, dat zal wel een goede keuze zijn. Zo’n inline atomizer kun je trouwens ook in mijn shop kopen ;-)
De spraybar: dat is geen probleem. Voorzie een goede rimpeling op het wateroppervlakte, maar het mag zeker niet “splashen”. Je zult meer verlies van CO2 hebben, maar aan de andere kant ook stabielere CO2 + meer zuurstof in het aquarium. Dat zal op lange termijn gezonder zijn voor je planten & vissen. CO2 is goedkoop, nieuwe vissen/planten minder ;-)
Groeten
Gilles
William says
Ik vond dit een heel leuk artikel maar ik vraag me toch af wat ik zou gebruiken in mijn Aquarium. Momenteel gebruik ik een EHeim spraybar maar ik zou gaag overschakelen naar mijn Violet pipe. Ik had namelijk een dodelijke hoeveelheid NO2 met deze Violet pipe. Of zou het puur toeval zijn dat mijn bacteriën actief zijn geworden te samen met mijn wissel van violet naar spraybar.
De vraag is eigenlijk wat is het beste voor onderstaand aquarium ?
https://www.dropbox.com/s/333vrfe9k4sf6hi/aqua.jpg?dl=0
met vriendelijke groeten William.
Gilles says
Dag William
Ik zie geen reden waarom je NO2 zou krijgen met die uitlaat, dat zou dan eerder aan de filter zelf liggen. Ik denk dat je bak nog maar pas recent is opgestart, gezien de lichte plantengroei & de schimmel op het hout?
Groeten
Gilles
William says
Dat is idd zo. Hij is 4 weken oud momenteel. Ik vind maar geen goede flow. De spraybar spuit op men varens en komt niet tot einde van mijn bak. Met een violet pipe ø 13mm heb ik een zeer kalme flow.
daan says
He,
ik heb een aquarium van 240 bij 60 bij 60. Ik las over je stukje dat stromingspompen elkaar versterken indien ze naast elkaar staan. Alleen bij zo grote bak komt aan een kant te weinig stroming bovenin wat zorgt voor kaamlaag.. nu vroeg ik me af of het ook mogelijk is om 1 richting linker hoek te sturen en de links in de hoek er en richting rechts te sturen waardoor je soort van rondje krijgt? Daarnaast had ik nog een vraag: ik gebruik co2 van easy carbo en vroeg me af of dit niet veel verlies aan co2 geeft deze stroming?
Alvast bedankt!
Groeten
Gilles says
Hey Daan
Ja, dat is mogelijk zolang ze niet pal tegenover mekaar staan. Dan werken ze mekaar namelijk tegen. EasyCarbo is geen gas en zou dus niet verloren moeten gaan door de stroming aangezien het gewoon direct oplost in het water (voor zover ik weet, ik ken de precieze biologische werking ervan niet)
Groeten
Gilles
Gerard says
Hallo Gilles,
Als ik een spraybar aan de achterzijde over de gehele lengte van mijn aquarium bevestig. Word dan de waterstraal die uit de spraybar komt minder sterk door de langere lengte van de spraybar? Ik vraag dit omdat ik in mijn aquarium onder andere een schooltje bijlzalmpjes en een koppel diamant gourami heb zwemmen die aan de oppervlakte zwemmen zoals je zult weten. Word de stroming niet te sterk voor deze vissen?
Alvast bedankt voor de info.
Mvg Gerard.
Gilles says
Dag Gerard
Hoe langer de spraybar, hoe minder druk dus hoe minder stroming :-)
Of dat teveel is voor je vissen is moeilijk te zeggen. Ik zou zeggen: test het eens
Groeten
Gilles
Gerard says
Hallo Gilles,
Ik had de spraybar geïnstalleerd maar vond de uitstroom niet meer krachtig genoeg. Is het misschien verstandig om een opvoerpomp met een spraybar onder mijn spraybar van mijn filter te plaatsen? De 1 iets naar boven gericht en de ander bijvoorbeeld horizontaal?
Mvg Gerard.
Gilles says
Hey Gerard
Moeilijk te zeggen, test het eens uit en wacht een paar weken om te zien wat de resultaten zijn :-)
Hou me gerust op de hoogte.
Groeten
Gilles
Ellen Mans says
Hallo Gilles
Mogelijk heb ik te weinig doorstroming .
Heb 450 liter discusbak.. Eheim filter classic 600.pompt 1000 liter rond volgens zeggen.+co2. Uitstroom filter links boven. Kan niet achter omdat daar een wand zit.Planten groeien niet allemaal even goed.Op enkele sierstenen komt nu ook alg. Ververs ieder week 50% en pas EI toe. Deze bak draait vanaf half november.Iets links van het midden heb ik een grote “stronk” staan waar brede Java varen op groeit. Planten onderin bewegen niet echt. ( rechts van stronk)Zou ik moeten overgaan tot het plaatsen van een “wavemaker”. Of iets anders. Heb jij een idee?
Gilles says
Dag Ellen
Als je merkt dat de planten lokaal heel slecht groeien, dan zou je kunnen proberen om met een klein stromingspompje wat te testen met de watercirculatie. Vervolgens paar weken wachten en zien of er verbetering is. Een CO2 drop checker op die plekken kan je ook wel een idee geven of de CO2 daar goed is (check mijn shop PlantedBox voor een drop checker set). Je plaatst dan 1 drop checker bij de plek van slechte groei en 1 drop checker op de plek met goede groei en je vergelijkt dan de kleur.
Groeten
Gilles
P. van Baak says
Hoe plaats je een spraybar het beste boven of onder het oppervlak van het water.
Gilles says
Hey
Best er net onder, zodat je nog een goede rimpeling hebt zonder gespetter.
Groeten
Gilles
stijn says
bruine algen keren steeds terug maar ik heb geen echte planten aleen sierplanten en zuurstof hebben ze ook genoeg wat kan ik er aan doen
Gilles says
Dag Stijn
Stuur mij anders een mailtje, dan bekijken we het in detail :-)
Groeten
Gilles
Andre says
Hi Gilles,
Op de uitgang van mijn filter heb ik een uv-filter zitten, ik lees dat hierdoor de uitstroom van het filter minder wordt. Betekent dit ook dat er minder water per uur gefilterd wordt?
Alvast bedankt voor je reactie :)
Gilles says
Dag Andre
Dat klopt!
Groeten
Gilles
P. van Baak says
Ik heb er ook een UV filter op maar met een bypass en afsluiters zodat als ik hem niet nodig heb deze buiten gebruik kan stellen maar denk er dan aan om de UV lamp uit te zetten.
Rudy says
Hallo Gilles,
Op een doorkijk aquarium van 1.8m lang is het niet wenselijk om een sproeibuis te plaatsen omdat die in het zicht zou zijn. De overloop en terugvoer zijn bijde aan de korte zijde die tegen de muur staat. Is het voeldoende om ervoor te zorgen dat de opvoerpomp voldoende debiet heeft of moet ik toch nog extra stromingspompen plaatsen. misschien moet ik er even bijvertellen dat de filter een grote bioloog is die onder het aquarium staat. Naar mijn weten is het niet echt wenselijk om de doorvoerstroming te sterk te maken ivm. de werking van de bioloog.
Groeten, Rudy
Gilles says
Hey Rudy
Ik zou eerst eens kijken naar de planten en eventuele algengroei. Als je ziet dat de planten op een bepaalde plek amper bewegen en daar specifiek meer algen groeien dan elders, dan zou ik inderdaad een stromingspomp overwegen voor meer watercirculatie op die plek.
Groeten
Gilles
Hein Mulders says
Hallo Gilles, ik gebruik nu sinds enige dagen je plantvoeding. Ik heb een vraag, ik wil graag mijn stroming verbeteren. Aquarium maat is: 1.50x40x50. Pomp 1000ltr Eheim. Spraybaar over 1 meter lengte. Toch lijkt de stroming te gering. Te veel dode spits. Natuurlijk pompverlies over o.a. het filter. Is het raadzaam een kleine stromingspomp in te zetten ? Van achteren tegen de voorruit?
Alvast dank m.v.g. Hein
Gilles says
Dag Hein
Sorry voor de late reactie, ik was op vakantie.
Als je merkt dat er duidelijk dead spots zijn en de planten lokaal slecht groeien, dan zou ik inderdaad een kleine stromingspomp overwegen of een tweede filter. Je richt die dan naar de dead spots.
Groeten
Gilles
Luut says
Ik heb een juwel van 80 cm. Nu is het interne pompje net wat aan de te zwakke kant, dus zal ik op zoek moeten naar een alternatief. Wat raad je mij hier voor aan Gilles? Gaan voor een externe of een sterkere interne?
En is een spray bar op de achterkant ook aan te bevelen als de co2 diffusor rechts vooraan in de bak hangt? (bekeken vanaf de voorkant). De pomp en de diffusor hangen nu namelijk mooi diagonaal tegenover elkaar.
Gilles says
Dag Luut
Ik zou gaan voor een externe filter, vind het gewoonweg handiger + minder materiaal in je aquarium.
Wat betreft de diffusor: zorg ervoor dat de CO2-bubbels zoveel mogelijk worden meegesleurd, en dat komt goed :-)
Groeten
Gilles
Jan van den Berg says
Beste Gilles,
ik gebruik jouw plantenvoedingi mijn aquarium.
Volgens jouw opgave moet ik bij een bak met co2 en redelijk veel planten ca 30 ml per 100 liter water aanhouden.
Ik heb een rio 300, dus dat komt dan neer op ca 90 ml per week.
Nu is mijn vraag, 90 ml in een keer, of bv 3x 30 ml verdeeld over de week, wat is beter, of maakt dat niet uit?
Ik hoor graag van je.
vr gr
Jan
Gilles says
Dag Jan
Sorry voor de late reactie, ik was ziek + moest me voorbereiden op Vivarium!
Standaard is dit 1x per week maar je kunt dit ook gewoon dagelijks doseren, meermaals per week, … wat voor jou het gemakkelijkste is! All-in-One is hierin heel flexibel.
Groeten
Gilles
Rob Visser says
Is een wave pump veilig voor garnalen? Ik kan dat nergens terugvinden. Gr Rob
Gilles says
Hey Rob
Ja, is veilig zolang het niet té sterk is.
Groeten
Gilles
Henk says
Ik heb onlangs een JUWEL RIO 240 gekocht (3 maanden geleden),maar krijg mijn aquariumwater niet helder (lichtbruin en wazig).Ik denk dat deze filter niet goed is (Biflow 3,0) met een capaciteit van 600L/h.Ik heb nu gelezen dat het beter is een filter te hebben die minimaal 5 tot 10 keer de capaciteit moet kunnen filteren van de inhoud van het aquarium,dus 2400L.Ik ben van plan één dezer dagen een buitenfilter van EHEIM aan te schaffen,welke filter van EHEIM stel je mij voor?Ook moet je rekening houden dat ik ook zéér binnenkort een compleet CO2 systeem aanschaf voor in die JUWEL 240.
Gilles says
Hey Henk
Ik zou gaan voor 5x de capaciteit van je aquairum. Als je voor een EHeim gaat zou ik gewoon direct voor de Pro series gaan, die is naar mijn mening gebruiksvriendelijker dan de Ecco Pro of de Classic. Wel duurder natuurlijk.
Groeten
Gilles
Jos says
Hoi Gilles,
Momenteel ben ik een Juwel Rio 180 aan het inrichten.
ik ben aan het stoeien met de uitstromer van de binnenfilter. Veel opties om die te richten heb je eigenlijk niet. Wat is volgens jouw de beste oplossing?
Alvast bedankt!
Gilles says
Dag Jos
Kun je er geen adapter op plaatsen ofzo zodat richten beter gaat?
Groetjes
Gilles
Jos says
Hoi Gilles,
Ik ga knutselen :-D Nog advies in welke richting hij moet stromen voor een goed resultaat?
Greetz,
Jos
Gilles says
Hey Jos
Dat hangt van je inrichting af. Stuur hem richting de planten die het meest CO2 nodig hebben.
Groetjes
Gilles
d says
Maakt mij niet uit als de stroming maar goed is
P. van Baak says
Ik blijf maar last houden van baardalg
Heb een jbl e1501 op 200 ltr water gekoppeld aan een spraybar over hele lengte van mijn achterwand.
Mij co2 installatie is computer gestuurd op een ph van 6.5.
Mijn co2 indicator is lichtgroen dus co2 is voldoende.
Mijn plantenbestand zijn grotendeels grote echinodorus en braziliaanse klimop en athernantera.
Als een blaadje op oppervlak drijft wordt deze meegetrokken langs voorruit naar beneden dus stroming genoeg en toch is hout , achterwand en een enkel blad begroeid met baardalg en een ander alg komt niet voor.
Plantenvoeding is AIO.
Wat kan hier de oorzaak zijn en hoe dit laten verdwijnen.
Mijn aquarium draait al 3/4 jaar met dit bestand.
Groeten Paul
Johan says
Hallo
Ik heb sinds kort een een juwel trigion 190
Met vaste binnen filter maar ben niet tevreden over de werking van de pomp
Weinig stroming en snel vol met vuil
Is het handig om er een extra buitenpomp bij te zetten
Ik las ook dingen over een spraybar hoe werkt dat
Kan iemand mij helpen
Mvg Johan
Gilles says
Hey Johan
Dat is zeker handig, raad ik de meeste lezers aan.
Een spraybar plaats je op de achterwand en die stroomt naar voren over (meestal) de hele lengte. Soms kun je hem ook op de zijwand plaatsen en dan bv van links naar rechts, maar van achter naar voor is beter voor een gelijkmatige stroming.
Groetjes
Gilles
bert says
Hoe kan ik de beste stroming krijgen in een juwel trigon 190 hoek aquarium
Gilles says
Dag Bert
Dat is met zijn vorm idd wat moeilijker :-)
Misschien met een spraybar werken en op de volledige linkerwand plaatsen? Dan gaat hij van links naar voor en naar rechts.
Groetjes
Gilles
Bryan Vermeulen says
Heb even een vraag oover de stroming i de aquarium
Ik heb zeg maar een interne overloop. De filter zit dus zeg maar rechts in de bak zelf. Een pomp haalt dan het water daar weg en deze komt de andere kant van de aquarium weer terug erin. Voorheen zat de retour links in de voorste hoek van boven naar beneden maar dacht nu zelf om hem aan de linkerant van de bovenkant zo schuin naar beneden te laten blazen maar is dit wel een verstandig ?
Gilles says
Hey Bryan
Moeilijk om te zeggen, maar ik zou het gewoon eens proberen en kijken hoe de plantjes reageren :-)
Groetjes
Gilles
sandra says
hallo Gilles,
ik heb sinds kort een spraybar over de lengte van de achterwand iets onder water gehangen. Hij maakt echter een vervelend fluitend geluid, als ik 2 gaatjes afdek met een klemmetje wordt het minder. Heb de pomp al een paar x opnieuw opgestart en geschud om eventuele lucht eruit te krijgen maar helpt niet. Heb je een idee wat dit kan veroorzaken? (pomp is een jbl 1501 en de bak is een meter breed).
Groet Sandra
Gilles says
Hoi Sandra
Heel bizar, nog nooit van gehoord. Heb je hem zelf gemaakt?
Groetjes
Gilles
sandra says
nope originele jbl set, ben er net wel achter gekomen dat, na ca half uurtje pomp uit, dat er behoorlijk wat lucht uit de gaatjes kwam nadat ik de pomp weer aan deed dus toch een luchtprobleempje denk ik,
groet
Sandra
Marc says
Eergisteren een spraybar gemaakt voor mijn nieuwe filter “JBL CristalProfi e1502”. Heb ge-experimenteerd door een spraybar van 1m10(!) te maken van elektrabuis met diameter 22mm en om de 3cm een gaatje van 2mm geboord. De einddop heb ik gemaakt van een een dopje van een drankflesje van 50cl uit de Aldi, dit past er perfect in en heb het vastgeplakt met PVC-lijm. Vandaag de nieuwe filter geïnstalleerd maar ik heb eerst de kraan van de koppeling maar een klein beetje opengedraaid om geen accidenten mee te maken door overspuitend water o.i.d… dan de kraan langzaam tot ten einde opengedraaid en zonder problemen. De stroming is ook perfect van achter naar voor over bijna de hele lengte van mijn bak (1m20).
Bij het toevoegen van filtermedium voor leidingwater gezien dat de stroming op de voorruit mooi naar beneden buigt en dan terug naar achter en bovendien een mooie rimpeling op het wateroppervlak. Ook te vermelden dat de druk over de gehele lengte goed verdeeld is.
Alex says
Als ik de spraybar op de achtwand plaats dan is inderdaad de uitstroom zeer goed.
Maar krijg wel snel last van groene alg op de voorkant van mijn glaswand. Hoe kan ik dit oplossen ?
Gilles says
Dag Alex
Heb je je CO2 al eens nagekeken? Of de balans licht vs CO2?
Groetjes
Gilles
Etienne says
ik zou graag een stroming pomp instaleren, maar ik bvraag mij af welke de beste zijn.ik vind dat ik aan de linker kant wat weinig beweging heb aan de planten.ik heb ook aan die kant wel meer baard alg.ik denk dat daar te weinig co2 is.en daarom zou ik een stromings pomp willen in staleren voor de co2 tot daar te krijgen.ik heb wel een krachtige pomp in mijn biofilter liggen maar toch is die stroming aan de linker kant heel zwak.heeft hier iemand daar ervaring mee.
groetjes.
Etienne.
Gilles says
Hey Etienne
Ik ben het meest voorstander van de zogenaamde “wave pumps”, die hebben een brede stroming (ipv een rechte straal) en kun je ook nog richten. Hydor verkoopt bijvoorbeeld heel goede modellen.
Groetjes
Gilles
Etienne says
Hey Gilles.
maar hoe zwaar zou ik die pomp nemen voor mijn bak die is 300 liter.want ik heb gezien dat die pompen verschillende liters hebben, die gaan van 900 liter tot 3000 liter geloof ik.
groetjes.
Etienne.
Etienne says
en waar zou ik best die pomp plaatsen.mijn uit stroom van de filter gaat van links naar rechts.zou het dan best zijn van de stromingspomp van recht naar links te doen pompen, voor een beter stroming tussen de planten.
groetjes.
Etienne.
Andreas van den Berg says
Goedenmiddag,
Mijn pomp word warm en verwarmd het water, is er ook een pomp die je buiten het aquarium kan plaatsen?
Gilles says
Dag Andreas
Die bestaan zeker. Maar dan is het misschien interessanter om gewoon een externe filter te plaatsen ipv pomp? Dan heb je nog het extra voordeel van filtratie namelijk …
Groetjes
Gilles
Vincent Rondwijk says
Ik ben ook nog steeds op zoek naar het beste systeem voor mijn aquarium. Mijn planten gaan namelijk snel dood en ik denk dat het komt door de slechte circulatie van de voedingsstoffen. Inderdaad een goed idee om een spray bar te plaatsen op de achterwand. Ik ga me gelijk verdiepen in de mogelijkheden!
Gilles says
Dag Vincent
Zeker eens het idee met de spraybar proberen, op vlak van watercirculatie is dat een zeer efficiënte opstelling :)
Groetjes
Gilles
Jos van der Graaf says
Hallo Gilles,
Ik heb een Rio 180 van Juwel met het standaard interne filter. Ik ben van plan om daar een Eheim Skim 350 in aan te brengen. Ik krijg dan iets meer stroming in de bak en raak de kaamlaag kwijt. Ik heb echter geen flauw idee waar ik hem het beste kan plaatsen en hoe ik de uitstromer van het Juwel filter moet richten.
Misschien is de vraag al veel gesteld, maar ik zou het op prijs stellen als je mij daar iets over kan laten weten.
Groeten,
Jos
Gilles says
Dag Jos
Ik zou het in dezelfde stromingsrichting plaatsen. Of anders vanuit een andere hoek, dus bijv. je filter gaat van links voor naar rechts dan plaats je de skimmer van rechtsachter naar links. Ik zou ze niet tegenover elkaar plaatsen.
Groetjes
Gilles
Jos says
Hallo Gilles,
Bedankt. Ik ga morgen experimenteren. Ik heb de Skimmer inmiddels binnen gekregen.