
Aaaaaaaaah, wie droomt er nu niet van zo’n mooi fris grasmatje in zijn aquarium …
Ik alleszins wel.
Het geeft nét dat ietsje meer natuureffect aan je bak.
Alleen wil dat in de praktijk niet altijd lukken. Voor je het weet groeien je bodembedekkers verticaal en lijken ze de bodem niet echt te gaan bedekken. Het ziet er eerder uit als een smerig, bruin rommeltje vooraan je bak.
Niet mooi als aquarium voorgrond natuurlijk …
Bestaan er dan makkelijke bodembedekkers of voorgrondplantjes voor je aquarium? Die goed groeien, zonder al teveel gedoe?
Jazeker. Maar bodembedekkers vergen toch een eigen aanpak. In dit artikel geef ik je eerst enkele algemene tips voor een gezonde, frisse bodembedekking.
Vervolgens bespreek ik 5 aquariumplantjes voor de voorgrond: Hemianthus callitrichoides, Eleocharis acicularis, Glossostigma elatinoides, Lilaeopsis novaezelandiae & Micranthemum umbrosum.
Laat me gerust weten wat je ervan denkt!
EHBO voor de voorgrond beplanting in je aquarium
Zelfs de gemakkelijkste voorgrondplanten hebben soms groeiproblemen doordat de omstandigheden in je bak verre van optimaal zijn.
Waar moet je op letten wil je mooie en vooral gezonde voorgrondplantjes?
- Voldoende CO2
Tja, ik denk dat ik het in elk artikel wel vermeld: CO2 is een aanrader voor alle aquariumplanten! En dat geldt zeker voor voorgrondplantjes …
Door een tekort aan CO2 komt er te veel ethyleen in je bak. Dat zorgt ervoor dat je voorgrondplantjes zich niet langer als bodembedekkers gedragen, maar naar het oppervlak gaan groeien.
Bovendien krijg je bij te weinig CO2 ook nog andere verschijnselen: misvormingen, glazige bladeren, rotting, draadalg en baardalg, …
Zorg er dus altijd voor dat er voldoende CO2 in je aquarium aanwezig is om te voorkomen dat je voorgrondplantjes verticaal gaan groeien.
- Een goede watercirculatie
Heb je volgens je drop checker voldoende CO2 maar nog steeds problemen met de plantengroei?
De kans is groot dat je watercirculatie in je aquarium niet optimaal is. Door de stroming in je bak te verbeteren met een goede aquariumpomp, creëer je een beter transport van gassen en voedingsstoffen.
Het gevolg is een betere plantengroei, en dat is waarnaar we op zijn zijn, toch?
Op mijn shop heb ik trouwens een handig plannetje gemaakt voor goede watercirculatie.
En de aquariumverlichting? Een kwestie van het juiste evenwicht
Is goede CO2 en stroming dan voldoende voor een leuk matje of voorgrond in je plantenbak?
Niet helemaal.
Je voorgrondplantjes hebben natuurlijk ook nog voldoende licht nodig. Vaak zelfs meer dan andere planten, omdat ze veel dieper in de bak zitten.
Maar vergeet niet:
“Meer licht = snellere groei = meer CO2 = meer voedingsstoffen”
De realiteit is dat we vaak enorm overdrijven met verlichting. En dat creëert een onevenwicht en veroorzaakt onder andere algenproblemen in je bak.
Vergeet dus niet om te zorgen voor voldoende, stabiele CO2 als je de lichtintensiteit in je aquarium versterkt en zorg voor een goede balans met de juiste meststoffen.
Niet overtuigd? Kijk eens naar de bakken van Takashi Amano. Hij kon als geen ander prachtige grasmatjes kweken. En dat op slechts 50 PAR, redelijk zwakke verlichting.
Goed, nu ik je al enkele algemene tips heb gegeven, laten we nu eens kijken welke plantjes je allemaal kunt gebruiken.
Hét bekendste voorgrondplantje: Hemianthus callitrichoides
Hemianthus callitrichoides: een prachtige, kleine voorgrondplant voor je aquarium.
De blaadjes zijn millimetergroot en als je Hemianthus callitrichoides goed plant én verzorgt bedekt het de bodem van je bak als een mooi tapijtje. Je vissen en garnalen vinden het ook héérlijk om in de blaadjes te vertoeven.
Maar helaas, het is ook een behoorlijk veeleisende bodembedekker.
Hij heeft doorgaans meer aquariumverlichting nodig om lekker compact te groeien. En sterker licht betekend natuurlijk ook … meer CO2 toevoegen!
Voeg je te weinig CO2 toe, dan kwijnt het plantje in no-time weg.
Om een gezond matje Hemianthus callitrichoides te behouden, raad ik je het volgende aan:
- Licht behoefte: hoog
- CO2 behoefte: veel CO2, zonder goede CO2 kwijnt hij weg!
- pH: 6 – 8
- Temperatuur: 20 – 28
Vergeet vooral niet om je Hemianthus callitrichoides regelmatig te snoeien. Doe je dat niet, dan vind je je tapijtje op een ochtend drijvend bovenaan je aquarium terug.
Grasmatje in je aquarium? Probeer eens Eleocharis acicularis
Ha, je denkt aan gras in je aquarium en welke naam komt direct in je op?
Eleocharis acicularis natuurlijk!
Een droom van een (redelijk) makkelijke voorgrondplant voor je bak. Elegant ook, want doordat de plant groter wordt dan de meeste andere bodembedekkers, krijg je sierlijke groene stengels in je bak.
Vind je dat je Eleocharis acicularis wat te hoog groeit, dan kan je die erg makkelijk inkorten. Persoonlijk gebruik ik dit plantje graag aan de rand van hardscapemateriaal, voor wat extra natuureffect.
Kortom, Eleocharis acicularis is een weinig veeleisende bodembedekker met een leuke “nature style look”.
Dit zijn ongeveer de ideale omstandigheden voor Eleocharis acicularis:
- Licht behoefte: medium tot hoog
- CO2 behoefte: hoog
- pH: 6 – 7,5
- Temperatuur: 15 – 25
De bodembedekker dat nét ietsje anders is: Glossostigma elatinoides
Zoek je een waardig alternatief voor Hemianthus callitrichoides, maar toch ietsje eenvoudiger om te houden?
Probeer Glossostigma elatinoides dan eens.
Het is een vrij makkelijke voorgrond aquariumplant als je er maar voor zorgt dat ze veel licht en CO2 krijgt. Doe je dat niet, dan groeit de plant minder compact en dat is niet zo mooi.
Maar in de juiste licht- en CO2 omstandigheden bedekt Glossostigma elatinoides binnen de paar weken de bodem van je bak.
De ideale omstandigheden voor Glossostigma elatinoides:
- Licht behoefte: hoog
- CO2 behoefte: hoog
- pH: 6,5 – 7,5
- Temperatuur: 22 – 26
Traag maar zeker: Lilaeopsis novaezelandiae
Lilaeopsis novaezelandiae is een trage groeier, maar daardoor veel gemakkelijker te houden dan alle voorgaande bodembedekkers. Hij is ook een stuk mindereisend vergeleken met Hemianthus callitrichoides of Glosso.
Wil je hem sneller doen groeien? Gebruik dan meer licht.
Maar vergeet niet: meer verlichting betekent ook meer vraag naar CO2! Vergeet dus niet om voldoende CO2 in je aquarium toe te voegen, wil je algenvorming vermijden.
Lilaeopsis novaezelandiae is een grasachtige plant met elliptische bladeren die een fris, groen grasveldje vormt en toch net dat ietsje anders is dan Eleocharis acicularis.
De ideale omstandigheden voor Lilaeopsis novaezelandiae:
- Licht behoefte: medium tot hoog
- CO2 behoefte: hoog als je echt voor een grasveldje gaat
- pH: 6,5 – 8
- Temperatuur: 15 – 24
Onbekend, maar niet onbemind: Micranthemum umbrosum
Ben je een beetje een hipster, en wil je een plantje dat je niet zo vaak tegen komt? ;-)
Dan is Micranthemum umbrosum wel een mooie.
Het is een leuk en fris voorgrondplantje met kleine blaadjes. Micranthemum umbrosum groeit makkelijk, mits voldoende CO2 en genoeg licht.
Micranthemum umbrosum kan tot 20cm hoog worden, dus kan je best regelmatig je plantenschaar bovenhalen om het wat terug te snoeien, wil je het echt als bodembedekker tot zijn recht laten komen.
De ideale omstandigheden voor Micranthemum umbrosum:
- Licht behoefte: medium tot hoog
- CO2 behoefte: laag, maar dan is het een erg trage groeier
- pH: 5,5 – 8
- Temperatuur: 18 – 26
De conclusie van dit verhaal?
Voorgrondplantjes en bodembedekkers zorgen voor een schitterend effect als je het goed aanpakt.
De regel is eigenlijk super eenvoudig: kies de juiste plantjes voor je bak en zorg voor een goede balans tussen aquariumverlichting, CO2, watercirculatie en voedingsstoffen.
En vooral: KIJK naar je bak en je plantjes. Zo zie je meteen dat er iets niet in de haak is en kan je ingrijpen voor het te laat is.
Weet je het allemaal niet zo goed? Of heb je juist zelf een aantal uitstekende tips voor gezonde voorgrondplanten? Laat het mij hieronder weten! :-)
[ninja-inline id=2164]
Hoi,
Ik heb op dit moment een fijn grind met daaronder een voedingsbodem, echter zitten er geen planten (meer) in de bodem en alleen nog maar bucaphalandra op mijn hardscape zonder dat de wortels in de grond komen.
Om deze reden wil ik mijn bodem vervangen met zand.
Is het mogelijk om bodembedekkers te laten groeien zonder dat ik een voedingsbodem heb en dit met alleen co2, licht en vloeibare bemesting de toen?
Of moet er dan een voedingsbodem in/voedingssticks bij de wortels van de plant?
Mvg
Ricardo
Dag Ricardo
Ja hoor, je kan prima bodembedekkers gebruiken in combinatie met zand, hoewel ze het beter zullen doen in een aquasoil naar mijn ervaring. Extra voeding via de bodem kan natuurlijk nooit kwaad.
Groetjes
Gilles
Ik wil om mijn bak een deel van de bodem laten begroeien met bijvoorbeeld MC en Eleocharis Mini. Als bodem heb ik nu grind, korrelgrootte 2-4mm ongeveer. Is dit geschikt (komen de planten niet te snel los) of kan ik deze beter vervangen of kiezen voor andere bodembedekkers?
Hoi Peter
Het zal wel groeien in grind hoor, maar naar mijn mening is een “aquasoil” altijd beter dan grind :)
Groetjes
Gilles
Beste,ik wil een nieuwe bak opstarten graag ook met een groen tapijtje erin,en ik lees veel voordelen van de dry-start methode maar ook dat je genoeg co2 dient
te geven van in het begin,terwijl bij dry-start dit niet het geval is,nogal tegenstrijdig
…
Hoi Frederick
Bij de Dry Start heb je geen CO2 nodig omdat de planten niet onder water zitten en dus volop CO2 uit de lucht kunnen halen. Van zodra je water toevoegt hebben ze geen toegang meer tot die onbeperkte hoeveelheid CO2 uit de lucht en ga je dus in de meeste gevallen zelf CO2 moeten toevoegen (toch zeker onder sterke belichting / bij voorgrondplantjes).
Groetjes
Gilles