Kijk eens naar het aquarium hierboven. Prachtig, toch?
Ken je ook het geheim van dat aquarium? Goede CO2. Want met voldoende CO2 kun je een prachtig aquarium maken, net zoals die hierboven.
Helaas is CO2 toevoegen zowat het moeilijkste binnen onze hobby. Heb je te weinig, dan groeien je planten slecht. Heb je teveel, dan loop je het risico dat je je vissen en garnalen verstikt.
Maar wat is dan de beste, veiligste en efficiëntste manier om je CO2 toe te voegen …?
Aquarium CO2 toevoegen doe je het beste met je ogen!
Dat klopt: met je ogen.
Denk er eens over na: heb je ooit Takashi Amano een KH/pH tabel zien gebruiken? Of een pH controller?
Eigenlijk is Takashi Amano geen voorstander van controllers en andere apparatuur om de CO2 te meten. In een interview door Aquajournal vertelt hij hoe hij in de jaren ’70 een controller op de markt had gebracht, maar kort daarna de productie ervan staakte.
Waarom? Omdat hij een hoop vissen had vergast door een foutje met het systeem. Sindsdien heeft hij geen controller meer aangeraakt:
“It was a real shock. It occurred to me then that controlling living things with a machine may be a conceit of human being. No matter how convenient, there may be a limit that we should not cross. “
Tegenwoordig gebruikt hij zijn eigen ogen en ervaring om de pH te regelen. Als er bijvoorbeeld algen ontstaan of de planten doen het slecht, dan verhoogt hij de CO2. Happen de vissen naar lucht, dan verlaagt hij de CO2 of zorgt hij voor meer zuurstof in het water.
“Gemakkelijker gezegd dan gedaan”, denk je nu waarschijnlijk.
Klopt. Daarom heb ik een lijst gemaakt van symptomen waarop je moet letten. Als je één van de situaties hieronder tegenkomt in je eigen bak, dan weet je dat je hoogstwaarschijnlijk met een CO2-tekort zit ...
Zo vertellen je aquariumplanten je dat je te weinig CO2 toevoegt…
Je aquariumplanten hebben zo hun eigen manier om te zeggen dat je een CO2-tekort hebt in je aquarium. Vaak verschilt het ook een beetje van plant tot plant. Enkele voorbeelden:
1. Misvormde blaadjes: zeker bij Pogostemon stellatus zie je dit heel duidelijk. De bovenste blaadjes zijn dan kleiner dan normaal en zien er wat “kroezelig” uit, alsof ze verkeerd gestreken zijn.
2. De aquariumplantjes komen los en gaan drijven: dit wordt ook wel “auto fragmentatie” of “stem rot” (Engels) genoemd. De plant zit dan op een plek waar te weinig CO2 is en maakt zichzelf als het ware los door af te knappen.
Op die manier wordt het meegesleurd in de stroming, op zoek naar betere oorden met meer CO2. Wat kan moeder natuur interessant zijn, toch? :-)
De CO2 ter plekke verbeteren door bijvoorbeeld betere stroming kan in zo’n situaties zeker helpen.Dit kan trouwens ook bij bodemplanten zoals Hemianthus callitrichoides voorkomen, hij gaat dan loskomen van de bodem en drijven.
3. De planten groeien naar het licht toe. De planten zijn dan heel uitgerekt en vaak heel smal bovenaan. Dit wordt heel vaak gezien als een symptoom van te weinig licht, maar eigenlijk is dat niet waar. Wil je compacte, brede bladeren dan moet je namelijk veel licht én veel CO2 hebben.
Wanneer je plantjes naar het licht groeien, ontbreekt vaak het laatste. Eindeloos meer licht gaan toevoegen zal niet helpen, integendeel, het zal het CO2-tekort enkel nog vergroten.
De truc hier is om het licht net ietsje te minderen of te laten zoals het is en de CO2 te verhogen.
4. De onderste blaadjes vallen af. Dit is een moeilijke, want vaak is dit het gevolg van onvoldoende watercirculatie onderaan de plantjes. Door de slechte circulatie zijn voedingsstoffen voor die blaadjes niet zo gemakkelijk te verkrijgen en kwijnen ze weg. Bovendien is licht op die plekken ook een heel stuk minder, wat ook een factor is.
Maar eerlijk gezegd: het is héél moeilijk om onderaan dikke bosjes planten goede stroming te krijgen.
Gebruik anders een trucje van grootmeester Amano: een stukje hardscape (bijvoorbeeld wat stenen of hout) voor de onderste delen van de plant plaatsen.
Of zoals bij het aquarium in de Nederlandse stijl: straatjes maken.
5. Gaatjes in de bladeren en/of “glazig” worden (zie ook foto punt 2). Dit is vaak een combinatie van te weinig CO2 en meststoffen. Verhoog dus beide een beetje en je zou na een maand resultaat moeten zien.
Eventueel de slechte bladeren wegsnoeien, dat kan de plant aansporen om extra te groeien en nieuwe blaadjes te vormen.
Je ziet dit trouwens heel vaak bij Hemianthus callitrichoides. De randen van de bladeren worden dan wat grijzig en doorzichtig en verliezen aan kleur. Dit is een heel CO2-gevoelig plantje en vaak herken je hieraan direct of er voldoende CO2 is of niet.
6. Blaadjes met weinig kleur. Als je aquariumplantjes wat aan kleur verliezen, is dat vaak ook het gevolg van te weinig CO2 en/of meststoffen. Ook hier kun je beide verhogen en zien hoe de planten reageren.
Zo zeggen aquarium algen dat je te weinig CO2 toevoegt…
Tja, algen, wie heeft er af en toe niet last van :-)
Gelukkig hebben ze wel 1 grote verdienste: ze zeggen je dat er iets mis is met je bak. Iets dat je zo snel mogelijk moet oplossen!
Een aantal algen verschijnen steeds bij een CO2-tekort. Soms omdat je gewoonweg te weinig CO2 toevoegt, soms omdat je teveel aquariumverlichting gebruikt. Want hoe meer licht je gebruikt, hoe sterker de fotosynthese en hoe meer CO2 + meststoffen je moet toevoegen. Vraag en aanbod met andere woorden.
Enkele voorbeelden van algen die ALTIJD verschijnen bij te weinig CO2:
1. Draadalg. Zelfs een heel klein beetje draadalg is genoeg om te zeggen dat er iets mis is met de CO2 in je bak. Het licht wat terugschroeven in sterkte & duur en wat extra CO2 toevoegen kan wonderen doen!
2. Baardalg: ook deze alg wil je iets duidelijk maken. De alg komt vaak voor bij slechte watercirculatie waardoor je plaatselijk CO2-tekorten krijgt. Kijk de stroming eens na, verhoog de CO2 beetje bij beetje en snoei de aangetaste bladeren weg. Reken op minstens 1 à 2 maanden voordat je resultaten ziet, dit is een koppige alg die niet vanzelf verdwijnt!
3. Puntalgen: ze zijn niet zo vervelend als baardalgen & draadalgen, maar kunnen toch het zicht storen, zeker als ze vooral op de voorruit groeien! De groene puntalg komt vaak voor bij te weinig fosfaat en/of CO2. Beide verhogen lost het probleem op.
Klaar om meer CO2 in je aquarium toe te voegen?
Vertoon je bak één van de bovenstaande symptomen? Of misschien verschillende? Dan weet je wat er je te doen staat.
Verhoog wekelijks beetje bij beetje (!) de CO2 en hou je vissen in het oog. Een goede richtlijn is maximum 0,1 pH minder per week. Ga dus zeker niet het naaldventiel open schroeven, maar doe alles rustig aan.
Happen je vissen naar lucht of verschuilen ze zich? Dan zit je waarschijnlijk net iets te hoog. Ga dan terug naar de pH-waarde van de week geleden of de week daarvoor. Dat is namelijk de veilige grens voor je vissen.
Geloof me, als je deze techniek onder de knie krijgt dan sta je als aquascaper sterker in je schoenen, weet je problemen direct te herkennen en zal je aquarium er een pak frisser bijstaan. En bovendien zul je in de toekomst veel sneller kunnen reageren op mogelijke tekorten en zo een topbak blijven onderhouden.
Maar ik heb geen CO2-systeem, wat nu?
Geen probleem. De truc is dan om je verlichting zo laag mogelijk te houden. Daardoor vertraagt de fotosynthese en gaan de plantjes trager groeien.
Een tragere groei betekent minder vraag naar voedingsstoffen en dus ook CO2. Gevolg? Het CO2-tekort wordt kleiner! Hoe je dit het best aanpakt, lees je in het artikel over aquaria zonder CO2.
Van welk symptoom heb jij last in je bak? Of ken je misschien nog een andere vorm van CO2-tekort? Laat het mij hieronder zeker weten.
En vergeet niet om lid te worden van onze Facebook-pagina om nog meer leuke scapes & tips te zien! ;-)
Dutchy says
Top artikel!! Super nuttig en duidelijk omschreven!
Gilles says
Bedankt Dutchy :)
Hendrik says
Super artikel! Duidelijk omschreven in jip en janneke taal waardoor het voor iedereen gewoon te begrijpen is! Zit zelf te stoeien met wat draadalg en redelijke puntalg groei op me voorraam. Ben nog aan het afstellen met de co2 set, moet met deze tips nu vanzelf goed komen. Verdwijnen deze alg soorten allemaal vanzelf weer als de juiste waarden bereikt zijn? Of zal ik bijvoorbeeld toch echt mijn raam en hout zelf schoon moeten maken?
Gilles says
Hey Hendrik
Bedankt!
Ze zullen vanzelf verdwijnen stilaan, maar het gaat veel sneller als je ze manueel verwijdert. Garnalen & Oto’s helpen ook :-)
Groeten
Gilles
Efra says
Ik heb last van puntalg op mijn achterruit, heb sinds kort een bio Co2-installatie aangesloten waarmee ik ca 60 bpm creeër. Hoe vlug zal ik resultaat zien..? Ook na een maand ?Of kan er al vlugger resultaat gezien worden.
Mvg Efra
Gilles says
Hey Efra
Doorgaans duurt het even voordat de planten terug zijn aangepast en de alg stilaan verdwijnt. Meestal ongeveer een maand, soms sneller soms trager. Alles hangt af van de omstandigheden (zijn de oorzaken volledig weggewerkt of niet), of je manueel helpt met het verwijderen, je opstelling, …
Groeten
Gilles
Gilles Boeije says
Nuttig artikel.
Nu is het wel zo dat co2 systemen niet voor iedereen weg is gelegd, vanwege de toch wel hoge kosten van zo,n systeem.
Wat ik doe is mijn eigen bio co2 toevoegen.
Nus is dat niet instelbaar dmv van meer of minder druk te geven.
Wat ik dan doe als ik merk dat ik co2 tekort heb, is spelen met licht.
Ik kan niet meer co2 toevoegen vanwege die bio co2, maar ik kan wel heel makkelijk de verlichting aanpassen.
Co2 tekort betekend voor mij teveel licht, dus breng ik het licht terug.
Dat werkt makkelijk en heb je geen dure instalaties nodig.
Mvg,
Gilles Boeije
Gilles says
Hey Gilles
Klopt, met het licht bepaal je de vraag naar de voedingsstoffen en kun je het aanbod beter afstemmen. Ideaal voor als je bv te weinig CO2 hebt, maar liever niet extra CO2 toevoegt.
Zeker met bio-CO2 of bakken zonder CO2 is dit een goede truc.
Groeten
Gilles
Hans says
Hoi Gilles,
Bij een bio CO2 kan je wel een regeling maken. gebruik hiervoor een t stukje en twee ventieltjes. Door eerste een t stukje in de slang naar je bak te zetten kan je daarvandaan het eerste ventieltje aansluiten naar een open stuk slang.
Het tweede ventieltje zet je voor je terugslagklep in de slang naar je bak.
Door het eerste ventieltje kan je de afblaasstroom regelen naar buiten toe. Met het tweede regel je de stroming naar je bak. Bijkomend voordeel je kan s’ avonds de stroming naar je bak afsluiten. De overdruk kan dan via het eerste ventieltje via de open leiding naar buiten.
s’ ochtends dan weer het tweede ventieltje opendraaien om je bak weer te voorzien van CO2.
Ben hier nu mee aan het experimenteren en het werkt goed.
Mvg, Hans
Jan Marchal says
Ik gebruik helemaal geen co2 maar ps het licht aan aan de behoefte
Volgens mij houd je zonder toevoeging van CO2 een veel stabielere bak
Wij hadden vroeger geen mogelijkheid voor CO2 maar wel topbakken
Gilles says
Hey Jan
Klopt, zeg ik ook vaak tegen mensen die absoluut heel veel licht willen gebruiken. Met minder gaat ook prima!
Groetjes
Gilles
Wesley Haksteeg says
Hoi,
Wat wordt er bedoelt met minder licht? Minder aantal branduren van het licht of het licht dimmen/minder fel zetten?
Gilles says
Hey Wesley
Je kunt beide toepassen! Naar mijn ervaring heeft lichtsterkte minderen het meeste effect.
Groetjes
Gilles
damian says
hoeveel ml van easycarbo kan ik maximaal in een 20 liter, ik doe er nu 0,6ml per dag in, alleen ik heb nog steeds last van draag en baardalg.
Gilles says
Hey Damian
Dat staat aangegeven achteraan op de fles. Je kunt een beetje overdoseren, maar met slechts 20 liter zou ik daarmee oppassen.
Als dat niet helpt, zou ik gewoon de lichtsterkte beperken (drijfplanten, reflectors verwijderen, …) en de lichtduur tot max. 8u instellen.
Groeten
Gilles
Jana says
Ben ook al 1 maand aan het spelen met vloeibare CO2. De baardalg is zo goed als niet meer te zien. Heb ter controle een soort van metertje staan (vloeistof dat naar gelang aantal CO2 3kleuren laat zien). Volgens het apparaat zit er nog altijd te weinig in. Ik voeg nogthans dagelijks voor het licht aan gaat 3 ml toe.
Gilles says
Hey Jana
Drop checkers zijn een leidraad, maar nooit 100% correct. Bovendien meten ze enkel CO2 in gasvorm, dus geen “vloeibare CO2”. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom jij op dit moment nog te weinig hebt volgens de drop checker. Als je CO2 in gasvorm gebruikt, zul je zien dat de kleur wel gaat veranderen.
Als het goed gaat met je planten, dan zou ik er niet naar kijken :-)
Groeten
Gilles
Jana says
Oke zeer goed! Nu ben ik al veel geruster…
De plantjes doen het goed, ze groeien veel beter dan daarvoor.
Groetjes Jana
Thycall says
Zeer nuttig! Dank u, maar ik heb 120 aquariums (show en killivissen kwekerij) dus voor mij onbegonnen werk. Alleen de grote show en nano worden co2 geregeld.
Zie mijn facebook: Thierry Callewaert Artist Painter
MVG
Thycall
Gilles says
Dag Thierry
Ja, is inderdaad niet gemakkelijk dan ;-)
In zo’n situatie zou ik gewoon het licht beperken zodat alles traag groeit en het risico op tekorten beperkt blijft. Anders wordt het een kostelijke grap!
Groeten
Gilles
maurits says
Beste gilles,
Supersite / blog, ik kan mij in veel situaties (lees +/- 98%) vinden in je advies. Moet zeggen dat ik mijn klanten vaak doorverwijs naar je blog, kunnen ze de door mij uitgelegde info na lezen met net iets andere woorden, fijn. Zou ik op mijn website pentazona.nl een link mogen plaatsen?
Alvast bedankt,
Maurits
Eigenaar pentazona maar vooral water(planten)fanaat, hobbyist en ook nog afvalwatertechnoloog
Gilles says
Hey Maurits
Bedankt voor de complimenten en het doorverwijzen :-)
Een link plaatsen is geen probleem, graag zelfs!
Groeten
Gilles
stylz says
Goed artikel, lekker duidelijk uitgelegd hoe CO2 tekorten en ons gaspedaal tot alg vorming leiden.
Super
Gilles says
Bedankt :-)
Steven says
alles is hier al gezegd
top artikel
Gilles says
Bedankt! :)
Geert says
Heel erg mooi en nuttig om te lezen.
Nu mijn eigen installatie op orde krijgen zonder uitval of over dosering.
Gr, Geert
Gilles says
Hey Geert
Bedankt :-)
En succes met je bak.
Groeten
Gilles
Mark Bosch says
Perfecte site, als ik een week met vakantie ben en ik gebruik dan geen easy carbo zou het gevolgen kunnen hebben voor de bak.
Gilles says
Hey Mark
Bedankt :-)
Ja, kan gevolgen hebben omdat je dan plots minder koolstof aanlevert. Ik raad aan tijdens je vakantie het licht te beperken, zie ook mijn artikel: http://www.aquascaping-blog.com/1046/tips-aquarium-vakantie
Groeten
Gilles
Carlos says
Klaar, duidelijk en ‘to the point’.
Proficiat, Gilles!
Gilles says
Bedankt :)
Ger says
Dag Gilles,
Hartelijk dank voor dit artikel , hier heb ik echt veel aan om alles te kunnen aansturen in de bak .
Mijn interesse blijft beslist voor je artikels geboeid.
M.vr.gr.Ger
Gilles says
Hey Ger
Graag gedaan en bedankt! :-)
Groeten
Gilles
Gerben says
Hey Gilles,
Een goed en makkelijk te lezen stuk! Ik ben heel benieuwd naar de resultaten in mijn eigen bak. Ik worstel al een tijdje met draadalg en heb het tot nog toe niet onder controle. Ik voeg handmatig easycarbo toe en heb de verlichting ook al aangepast. Het lijkt enigszins te verminderen maar weg is het nog niet helaas. Het gekke is ook dat het lijkt alsof alles aan de linkerkant in mijn aquarium het beter doet dan aan de rechterkant. We blijven worstelen en geven niet op!! Daarvoor is een aquarium veels te leuk.
Hopen dat er nu sneller resultaten gaan komen!”
Groeten Gerben
Gilles says
Dag Gerben
Inderdaad, nooit opgeven. Een mooie bak eist geduld en volharding :-)
Ik zou het licht nog wat minderen. Dat het grootste deel aan de linkerkant groeit, kan erop wijzen dat je daar een “dead spot” hebt met veel minder stroming. Je stroming nakijken en verbeteren kan zeker helpen.
Groeten
Gilles
Christiaan Van Landeghem says
Beste Gilles
Ik doe alles wat ik moet doen planten groeien als zot,geef genoeg planten voeding en Co2 computer gestuurd en toch zit ik al een tijd met blauwe alg. ben nu met de redfield bezig maar zie geen verschil.
Werk enkel met osmozewater waar ik de nodige produkten in doe. Mvg Chris
Gilles says
Hey Christiaan
Bekijk dit artikel eens, dat zal je helpen met de blauwalg: http://www.aquascaping-blog.com/blauwalg.
Verder raad ik de Redfield Ratio af, waarom lees je hier: http://www.aquascaping-blog.com/157/redfield-ratio
Groeten
Gilles
Lathouders Rudy says
Steeds blij als ik het ff niet meer weet dat ik kan terug vallen op deze blog, super artikel!!
Gilles says
Hey Rudy
Bedankt, keep on aquascaping! :D
Groeten
Gilles
Tycho says
Hoi Gilles,
Ik ben al een tijdje aan het knoeien met bio co2. Een goeie productie, gestaag en van voldoende omvang heb ik nu wel in de vingers met drie gistflessen gevuld met het diesel recept.
Alleen het toedienen lukt niet zo lekker. Na een omkeerbakje volgens de norm, gevolgd door een JBL taifoen met twee existentie modules was ik nog niet tevreden, de draadalg bleef, ook na het drastisch terugdraaien van de verlichting en het toevoegen van een extra stromingspompje. Ik heb nu de co2 toevoer in de stromingspomp gestoken en dit produceert een diepe stroom van kapot geslagen co2 microbelletjes waarmee mijn 450liter bak zich vult. Hoe simpeler hoe beter denk ik dan maar. Toch vraag ik mij nog af of dit de meest effectieve manier is. Wat denk jij als je dit zo leest?
Groet,
Tycho
Gilles says
Hallo Tycho
De efficiënste manier is een CO2-reactor, maar dan moet je wel een sterke pomp hebben want die vertragen behoorlijk de watercirculatie. Een atomizer is ook efficiënt, maar dat gaat niet gaan met je bio CO2 omdat de druk daarvan te laag is.
Ik zou eens kijken voor een interne of externe reactor (afhankelijk van je filter).
Groeten
Gilles
Tycho says
Hoi Gilles,
Bedankt voor je reactie, een interne reactor schrijf je, dat is de taifun van JBL toch ook? Daar was ik niet recht tevreden over (met 2 verlengstukken, vrij lomp en nogal in het zicht en niet echt effectief genoeg) Mijn pomp heeft niet echt veel overcapaciteit voor een externe reactor, dus die valt voorlopig voor mij af. Zijn er nog andere typen interne reactoren?
In mijn huidige opstelling worden de co2 bellen kapot geslagen en het aquarium in ingeduwd, toch lijkt het alsof die belletjes niet goed oplossen. De belletjes zijn wel zo fijn dat ze nauwelijks omhoog worden gestuwd door de opwaartse druk, ze hangen maar een beetje en drijven mee op de stroom, dit kan natuurlijk ook betekenen dat het water al enigzins verzadigd is (pH6,8, KH 5 ) met co2.
Ik heb ook wel eens gelezen dat men de co2 toevoer in de aanzuig van de filter steekt , is dat nog een optie, of verstoor ik daarmee de filterwerking en maak ik wellicht mijn filter (eheim600) zelfs kapot?
Groet
Tycho
Gilles says
Hey Tycho
Nee, dat is geen taifun maar een gewone reactor die je in het water steekt. Anders kun je een extra pompje plaatsen voor het verlies aan stroming te compenseren.
CO2 in de aanzuig van de filter gaat ook, maar kan mogelijk gaan “burpen” als je veel CO2 toevoegt. De filterwerking wordt dan niet verstoort en het heeft ook geen effect op je bacteriën.
Groeten
Gilles
Rick says
Beste gilles,
Ik heb mn co2 tester op groen branden
Ik heb nu dus volgens die tester genoeg co2 in me bak.
Maar als ik me co2 aan zet word hij opeten duur geel dus heb ik teveel co2 in mn
Hoe kan ik me. Co2 nou opvoeren maar niet dat ik teveel in mn bak krijg?
Ik heb dingen gelezen over de ph omhoog of omlaag brengen maar ik weet niet wat daar precies mee bedoeld word,
Ik hoop dat u me kan helpen
Ik heb veel last van slechte planten groei, gaten, en doode bladen..
Ik denk denk dat t aan mn co2 ligt
Wat denkt u?
Ik hoop iets te horen
Mvg
Gilles says
Dag Rick
Wat voor CO2-tester heb je dan?
Het lijkt erop dat je CO2-systeem verkeerd is ingesteld, CO2-aanpassingen moeten langzaam gebeuren en zeker niet snel van groen naar geel, dat kan gevaarlijk zijn voor je vissen. Ik raad aan om wekelijks je CO2 met 0,1 pH te doen dalen, zeker niet sneller. Dit zorgt ervoor dat je vissen (en planten) gemakkelijker kunnen aanpassen aan de nieuwe waardes, zonder risico op vergassing voor de fauna.
pH omhoog of omlaag doen met chemische producten moet je niet doen. Die voegen geen extra CO2 toe aan je bak en bovendien zijn veel van die producten sterke zuren en mogelijk schadelijk voor de beesten. CO2 toevoegen doe je met een CO2-systeem, niet met een pH-product :-)
Slechte plantengroei, gaten, rotting, … wijzen allemaal op een tekort, en vaak is dat inderdaad een CO2-tekort. Ik zou dus langzaam (!) de CO2 verbeteren en voor de bemesting de Estimative Index volgen: http://www.aquascaping-blog.com/194/estimative-index
Groeten
Gilles
Ronald says
Hallo Gilles,
Bedankt voor deze zeer nuttige informatie.
Ik heb een RIO400 plantenbak met daarop 2 filterpotten,. Aan en afvoer gaat via lily pipes, waarvan de uitvoer aan de rechterzijde zit en de afvoer aan de andere zijde. Nadeel van deze lily pipes is dat je de uistroom niet lekker kan richten.De CO2 zit op één van de filters aangesloten via een atomizer en wordt geregeld via een Ph meter i.c.m. een computer. De planten met wortels in de bodem, worden bijgevoed d.m.v. kleibolletjes.
Nu heb ik je artikel even vertaald naar mijn bak:
1) De Ludwigia repens ‘Rubens’ in mijn bak, verliest bladeren aan de onderzijde en staat niet mooi rood.
– Stroming nazien en verlichting opschroeven, i.c.m. extra CO2?
2) De Polygonum sp. Kawagoneum groeit mijn bak uit, maar de bladeren onderaan verkleuren en lijken snel te verouderen. Tevens is deze redelijk gevoelig voor baardalg. De toppen staan wel mooi rood.
– Stroming nazien en ?
3) De Rotala rotundifolia staat niet meer zo mooi als voorheen, o.a. kleinere bladeren, geen mooie kleur. Deze staat naast de plaats waar de CO2 in de bak komt.
– Meer verlichting i.c.m. CO2?
4) Op het hout ontstaat wat baardalg.
– CO2 opvoeren?
Graag verneem ik van je, of jij denkt dat ik op de goede weg zit.
Ronald says
Even de notifier aangevinkt, was ik vergeten.
Gilles says
Hey Ronald
Goed bezig, je gebruikt de planten goed als leidraad voor je CO2 :-)
1) Inderdaad stroming & CO2 nazien
2) idem
3) idem
4) Is mogelijk ook een dead spot, dus zeker de stroming op die plekken nakijken.
Ik zou nog niet de verlichting verhogen want dan gaat ook de vraag naar CO2 omhoog en zit je dus weer in dezelfde situatie. Eerst je CO2 & stroming, dan pas je verlichting verhogen.
Groeten
Gilles
Ronald says
Dank voor je antwoord.
Zal ik eens moeten kijken voor een stromingspompje die sterk genoeg is voor 400 liter.
Tips?
De CO2 heb ik gisteren al een beetje opgeschroefd, dus nu maar afwachten.
frans says
Hallo,
Wat is effectiever voor CO2 toevoeging, een flipper (die ik erg groot vind in mn bak) of een diffusor, die klein is dus niet opvalt en mooie kleine belltjes produceert
Gr. Frans
Gilles says
Dag Frans
Sorry voor de late reactie.
Dit hangt af van de grootte van de bak. Diffusers zijn interessant voor kleine tot medium bakken, maar zou ik persoonlijk niet aanraden voor grote bakken (+150 liter). Voor een grote bak zou ik dan eerder een reactor of atomizer aanraden. Een flipper ben ik sowieso geen voorstander van eerlijk gezegd … :-)
Groeten
Gilles
Jasper says
Super handig artikel!
Nu zit Ik er over te denken om een CO2 installatie te installeren.
Maar wat is nou een goede installatie die redelijk betaalbaar is. Welk merk etc?
Ik heb een bak van ongeveer 150 liter.
Ook vraag ik me af wat een goede stroming is. Op t moment zie ik overal wel dat het water heel langzaam doorstroomt maar niet zo hard dat de planten bijvoorbeeld bewegen. Graag hoor ik iets van je..!
Gilles says
Hey Jasper
Merk maakt niet zo uit, ‘t zijn de onderdelen die belangrijk zijn. Stuur mij anders een mailtje.
Goede stroming is in principe als alle plantjes meebewegen in de stroming. Als dat niet het geval is, kun je de filteruitlaat van positie veranderen of een extra “wave maker” bijplaatsen.
Groeten
Gilles
Marco says
maar als je steeds je co2 verhoogt tot hoever mag je dan gaan ( behalve kijkend naar je vissen) bv ph van 6.3 vindt ik toch best weinig( zuur) bij een kh van 4-5 ..het blijft een zoektocht….gr marco
Gilles says
Hey Marco
Daar kan ik helaas geen antwoord op geven zolang er geen betaalbare CO2-meter bestaat :-)
Langzaam verhogen, planten en vissen in het oog houden, … zijn en blijven momenteel de beste methode.
Groeten
Gilles
Gert says
Beste Gilles,
Ik heb een Juwel Aquaruim rio van 125L
T5 lampen1High-lite colour en 1High- lite nature,elk jaar steek ik er nieuwe in.
ze branden 12uurs, is dat te lang?
Gebruik geen co 2 gasfles
maar wel producten van easy-life
elke dag doe ik erin easycarbo 2,5ml
en ook elke dag profito 10ml
Een keer per week, kaluim,ferro,nitro,fosfo 5ml
en een keerom de 4 weken filtermeduim ook van easy life.
Maar mijn planten groeien erg langzaam, en worden de bladeren glazig/doorzichtig, en de onderste bladeren sterven af.
waterwaarden zijn goed. wat kan het zijn, wat doe ik verkeerd?
Hoop dat je mij verder kunt helpen ermee..
alvast bedankt!
Groeten
Gert
Gilles says
Hey Gert
Dat is vrij lang voor een non-CO2 aquarium en waarschijnlijk heb je op het einde van de fotosynthese een CO2-tekort, doordat de voorraad natuurlijk aanwezige CO2 al is opgebruikt. Zie dit artikel: http://www.aquascaping-blog.com/169/aquarium-zonder-co2
Het glazig worden van de bladeren, bladverlies, … is typisch een symptoom van een CO2-tekort. Ik raad je aan om zowel de lichtduur als de lichtintensiteit te minderen (bijv. met heel veel drijfplanten). Momenteel heb je veel licht boven de bak en creëer je zo een hoge vraag naar CO2 (meer licht = sterkere fotosynthese = meer groei = meer vraag naar voeding door de planten). Aangezien je geen CO2 toevoegt, krijg je een tekort en stoppen de planten met groeien, verslijmen ze, krijg je algen, …
Door het licht te minderen werk je dit effect tegen, want de plantjes gaan dan trager groeien en bijgevolg is hun vraag naar CO2 ook veel lager. Het tekort wordt dus kleiner en verdwijnt uiteindelijk.
Groeten
Gilles
Viscent Aquarium says
Hoi mooie review :) ben een half jaar geleden begonnen met mijn 600 liter aquarium, heb de eerste 2 maanden baardalg gehad, waardoor al me planten kapot gingen en ik had veel vis sterfte:( ik ben toen veel gaan lezen over CO2 en bodem en planten voedingen en stromingen in het water, nu gebruik zelf al enige tijd JBL Proflora Co2 Set M603 samen met een wave maker en bodem en planten voeding ben er achter gekomen dat dit de oplossing was voor mijn aquarium https://www.youtube.com/channel/UCUpw5KlGv21a7zuiPNW8LnA/videos , deze doet automatisch mijn PH onder controle brengen, samen met natuurlijk bodem en planten voeding en de wavemaker!! en als hij merkt dat er teveel CO2 is schakel hij veilig uit, dus geen omkijken na, behalve als ik mijn 2 liter CO2 fles moet vervangen, maar dat duurt wel ruim een half jaar ;) zodra mijn fles op is en 1 dag geen CO2 gebruik merk ik dat mijn PH gelijk weer flink stijgt!! dus ik zou altijd CO2 nodig moeten hebben voor mijn bak!!
groetjes,
viscent aquarium
Gilles says
Hey
Meer CO2, betere stroming en plantenvoeding kan inderdaad heel wat veranderen!
Zelf ben ik geen voorstander van pH controllers omdat je dan afhankelijk bent van een correcte lezing van de sonde, maar als je dat goed onderhoudt kan het zeker helpen.
Goed om te horen dat het bij jou geholpen heeft en inderdaad altijd een volle fles hebben, desnoods een paar reserveflesjes gereed staan :-)
Groeten
Gilles
Viscent Aquarium says
Indeed ik heb nu 2 flessen van 500 gram en 1 fles van 2 kilo, ik gebruik ook de seneye http://www.seneye.com/ voor mijn PH en die geven de zelfde waarde aan :) dit is echt een oplossing voor mijn aquarium;) en ik meet ook tussen door met mijn Hanna PH meter of de waarde kloppen en tot nu toe nog geen problemen onder vonden :)
Gilles says
Hey
Dat is een interessant concept dat je daar vertelt. Dus je doet wel de automatische meting zoals een pH controller zou doen, maar de CO2-toevoer regel je wel nog manueel?
Groeten
Gilles
Viscent Aquarium says
Ik heb mijn CO2 druk apparaat zo gesteld dat hij in 60 seconden ongeveer 70 belletjes krijg, ik ben eerst begonnen met 30 belletjes per 60 seconden, maar zag geen verschil naar mate ik de belletjes ging verhogen per 10 kwam ik op 70 het beste uit met me CO2 voor mijn aquarium inhoud van 600 liter! de seneye is echt een super ding ik kan op me telefoon de waardes lezen als ik aan het werken ben etc..
Groetjes,
Viscent
Michael Janssen says
Zeer nuttig artikel! Diverse punten komen bij mij terug. Vooral de baardalg en afstervende bladeren. Echter loopt mijn co2 installatie al het grootste deel van de dag. Wanneer ik meer co2 zou gaan toevoegen zou deze de hele dag blijven pompen?
Ik maak gebruik van een ph controller en mijn ph is 6.7 bij een kh van 5.
Gilles says
Hey Michael
Ik zou nog – 0.1 pH doen dalen en kijken of dat de situatie betert. Daarnaast ook werken aan je verlichting en watercirculatie (zie ook mijn reactie op je vorige vraag).
Groeten
Gilles
Etienne says
He Gilles.
ik leg nu ook mijn co2 nachts af,maar ik ondervind wel dat mijn dropchecker wel heel blauw blijft.is dat normaal.en ik heb meer co2 gegeven.
gr Etienne.
Gilles says
Dag Etienne
Bedoel je dat hij blauw blijft wanneer de lichten aan zijn?
Groeten
Gilles
marco says
hoi gilles
ik heb mijn bak nu 3 weken beplant en planten groeien goed, maar sommige planten krijgen zwarte/bruine randen en worden dan langzaam bruin.
wat ik gelezen heb kan het te maken met een po4 overschot, maar bij meting was deze rond de 1,
na water verversen 0,3, heb ook licht omlaag, co2 omlaag(nu 6,8) en meer voedingstoffen toegevoegd.
Mijn vraag zit ik op de goede weg?
mvgr marco
Gilles says
Hey Marco
Er is helemaal niets mis met die 1ppm PO4. Ik zie ook geen reden waarom hoge fosfaat dat resultaat op je planten zou moeten hebben, ik heb al bakken gezien met meer dan 4ppm fosfaat en geweldige plantengroei. De redenering dat teveel aan PO4 altijd bruine randen etc veroorzaakt kan dus niet kloppen.
Ik zou je CO2 niet verminderen, maar net verhogen. Lichtsterkte iets omlaag is OK en meer meststoffen is ook OK, maar je PO4 was al goed hoor.
Groeten
Gilles
Ron van Oppen says
Ik heb een ph waarde van 8
Kh waarde van 4
Gh waarde van 6
No2 <3
Mijn CO2 is dus erg laag
Tevens heb ik altijd snel last van bruine alg op de ramen.
Hoe krijg ik de kh iets omhoog en de ph omlaag waardoor de CO2 toeneemt?
Ik heb een superfish 60 liter aquarium met japonica garnalen en kardinaal tetra's
Ik heb ook een extra bruissteentje. Ik weet niet goed of ik de uitloop van het filter boven of in het water moet laten stromen.
Graag uw advies.
Gilles says
Hey Ron
Als je meer CO2 wil moet je CO2 toevoegen met een CO2-systeem, niet gaan spelen met zuren etc. Die verlagen wel je pH maar voegen zelf geen CO2 toe. De pH/KH tabel veronderstelt namelijk dat je die stoffen niet in het water hebt, maar enkel bicarbonaten etc
Groeten
Gilles
Tamas says
Beste .
Ik heb een rio 125 bak met wat platen erin maar naar mij gevoel willen ze niet echt groeien . Waterwaardes zijn allemaal goed . Er zitten korrels onder het grind waardoor de grind vruchtbaar word ik gooi er ook vloeibare mest bij en en heb co2 erin hangen . Eentje die zelf co2 tevoegd narmate het water nodig heeft . Licht staat gemiddeld 11 uur per dag aan .
Wat kan ik nog meer doen
B.v.d. tamas
Gilles says
Dag Tamas
Je zegt dat ze naar jouw gevoel niet echt groeien, vertonen ze dan groeiproblemen (bv kleurverlies, gaatjes, algen, …)?
Stuur mij anders gerust een foto via mail, dan kijk ik er even naar.
Groeten
Gilles
Kees van Dusschoten says
Beste Gillis,
Ik wil co2 aan mijn bak toevoegen, ik heb ook veel last van baardalg,
maar in de winkel hebben ze mij verteld dat ik toch een voedingsbodem er in moet doen,
maar u verteld van niet , ze zeggen dat de planten over dag co2 op nemen via het blad en snachts via de wortels, ik weet nu niet wat ik moet doen ,graag uw reactie.
Hatelijke groet, Kees
Gilles says
Dag Kees
Een voedingsbodem heeft er weinig mee te pakken, lijkt me een verkoopspraatje. Focus op je verhouding licht vs CO2, daarmee geraak je wel van de baardalg af. Heb je mijn anti-baardalg strategie al gelezen?
Groeten
Gilles
Rode lotus says
Wat voor mij heel effectief was was de belichting terugschroeven en een tussenpoze in brengen in de belichting.
Gilles says
Dag Dirk
Verlichting terugschroeven werkt inderdaad bijzonder goed!
Groeten
Gilles
Rob says
Hoi Gilles, Wat een super fijne site! Ik heb al erg veel van je artikels geleerd en Heb een maandje terug dan ook echt de stap genomen om een beplant aquarium te starten. Ik gebruik de estimative index voor voeding en voeg CO2 toe met een regelaar die het water keurig op het gewenste PH niveau houdt. De drop-checker hangt elke paar dagen op een andere plek om er zeker van te zijn dat ik geen dead-spots heb. De stroming lijkt op orde want overal in de bak bewegen de plantjes enigsins mee.
Nu vroeg ik me af hoe het nou precies zit met de KH waarde in het aquarium. Ik heb veel gelezen over het verband tussen de KH waarde van het water en de PH waarde die je wil verkrijgen met CO2 toevoeging. Ik heb verschillende testjes gedaan maar het lijkt er op de de KH waarde van het water dat hier uit de kraan komt extreem laag is (rond de 2). Ik durfde op het begin niet zo goed meteen vol gas te gaan met de CO2 toevoeging en heb het opgebouwd van PH 6.5 af maar zit inmiddels op PH6.35. De Drop checker kleurt groen maar meer richting blauwgroen dan geelgroen.
Ik vind het een beetje eng worden om nog meer toe te voegen, vandaar dat ik om je advies vraag. De vissen die er nu 2 weken inzitten lijken het nog steeds prima naar de zin te hebben. Happen niet naar lucht en zwemmen overdag mooi rond terwijl ze ‘s nachts ergens tussen de plantjes verschuilen. Maar het kan toch niet goed zijn om de PH waarde nog verder omlaag te schroeven? Ik vraag dit omdat ik met mijn HC precies hetzelfde zag gebeuren als in dit artikel. Eerst werd deze glazig waarna hij langzaam afstorf. Uiteraard weet ik dat HC zeker geen beginnersplantje is maar het lijkt er op dat andere voorgrondplantjes (micranthemum en naaldgras) het zelfde probleem hebben maar dan minder snel. eerst dacht ik aan de overgang van emers naar submers maar er blijft werkelijk niets van het plantje over. De overige grotere planten in het aquarium lijken het overigens goed te doen.
Zou ik nog meer CO2 toevoegen of proberen mijn KH waarde te verhogen? Het leek mij lastig de KH waarde stabiel te houden vanwege de wekelijkse waterverversing en dacht dat meer CO2 toevoegen een makkelijkere optie is maar zoals eerder beschreven vind ik het inmiddels een beetje eng worden.
Je advies wordt zeer op prijs gesteld
Gilles says
Hey Rob
Sorry voor de late reactie! Over het hoofd gezien en op vakantie geweest …
Er is inderdaad een verband tussen de pH en KH (aka de pH/KH tabel), maar vergeet niet dat die tabel er vanuit gaat dat je water enkel uit carbonaten bestaat. In aquariumwater is dat heel vaak niet zo en zitten er allerlei stoffen in die invloed hebben op de pH & KH zijn maar zelf geen carbonaat zijn. Hierdoor krijg je dus een afwijking van de tabel waardoor hij quasi altijd de CO2 veel hoger gaat inschatten dan wat je in realiteit hebt. Andersom komt heel zelden voor.
Hoe is de verlichting boven die HC? Die heeft vaak iets meer licht nodig door de lage positie + veel CO2 (maar dat lijkt me al in orde). En eventueel is Monte Carlo een gemakkelijkere optie dan HC :-)
Groeten
Gilles
Rob says
Ha Gilles, bedankt voor je reactie. Ik heb 5 ledstrips over de gehele lengte in de lichtbak gebouwd voor de verlichting. 3 voor en 2 achter, ondersteund door een reflecterend materiaal er achter. Ik denk dat de verlichting net wat minder fel is dan met 2 tl balken maar vind dit moeilijk in te schatten. De verlichting brand nu zo’n 12u per dag.
Hoe zit het als je advieseerd de verlichting te verhogen / verlagen? Bedoel je dan de licht sterkte of de licht duur? Ik dacht namelijk dat de HC ook
Met minder verlichting zou moeten kunnen.
De monte carlo staat ook in het aquarium. Deze stierf de eerste 2 weken ook helemaal weg maar komt nu heel langzaam blaadje voor blaadje weer terug. Er is dus nog hoop voor een mooi bedekte voorgrond. De hc krijg ik maar niet voor elkaar die sterft echt weg tot t laatste stengeltje dus ik geloof dat ik die maar opgeef.
Nogmaals bedankt voor je goede adviezen en producten!
Groetjes
Rob
Gilles says
Hey Rob
Ik bedoel dan versterken. HC kan inderdaad wel redelijk overweg met zwakkere verlichting (zie de bakken van Amano), maar vergeleken met de andere planten hebben ze toch wat meer licht + CO2 nodig.
Groeten
Gilles
Rode lotus says
Ik had heel vee last van algen. Een donkergroene laag . Bijna zwart. Op mijn bladeren. Waardoor de bladeren verstikte en de plantje doorgingen. Na toevoegen co2 en de belichting terug te schroeven van 12 constant naar 8 uur en een tussenpoze van 4 uur. Alle alg verdwenen.
1x per dag voeg ik een totaal meststof toe.
3 weken geleden nieuwe plantje toegevoegd in mijn bak en het lijkt wel of ik ze al maanden heb. Zien er zeer mooi vol uit met mooie groene en dieprode bladeren. Mijn Tijger lotus is in 3 weken 2 cm gegroeid en mijn Java varen maakt ineens baby’s aan de bladeren..
Wat een beetje Co2 en aanpassing in belichting wel niet kan doen zeg.
Gilles says
Hey Dirk
Extra CO2 + minder sterk licht is heel vaak een goede oplossing, ik raad het steevast aan wanneer ik gecontacteerd word ivm algen :-)
Groeten
Gilles
Rode lotus says
Ik heb nu mijn licht iets opgeschroefd naar 10 uur per dag en ik ga kijken wat dit doet met de alg. Komt het terug blijf ik 8 uur belichten blijft het weg dan laat ik het zo ivm snellere plantengroei.
Het is jammer dat ik geen foto kan plaatsen van mijn tijgerLotus. Die bladeren worden super groot (8-10cm).
Dennis says
Hallo een vraagje. Ik heb dan wel zo een CO2 set gekocht en ik heb alles geïnstalleerd. Gister avond slaat de fles netjes uit of de afgestelde waarde. 7.00 en nu ben ik wakker en staat de meter op 6.70. De fles is dicht ik zie geen bubbeltjes meer door de flipper heen gaan. Wat heb ik fout gedaan? Of gaat het altijd door met zakken?
Gilles says
Dag Dennis
Lijkt me gewoon rest CO2 dat nog in het aquarium zit + je planten produceren ‘s nachts ook CO2. Misschien verluchten wanneer de lampen uit zijn?
Groeten
Gilles
Willem says
Ha Gilles,
ik heb het artikel gelezen (en natuurlijk meerdere) Maar toch heb ik het volgende probleem. Planten komen los. Soms halverwege de stengel, soms alleen bovenin. Dus een teken van “auto fragmentatie”. Maar het vreemde is dat mijn dropchecker kanariegeel is en ik uitkom op een pH van 6.6 Alle planten bewegen mooi mee in de stroming dus ben er van overtuigd dat het daar niet aan ligt. En feitelijk doen alle planten het voor de rest prima.
Mijn NO3 wel erg hoog momenteel (50); zou het dan daar aan kunnen liggen?
jos says
Dag Gillis
Ik heb een vision 260 en heb daar een co2 systeem bij .
De co2 bellen komen bij mij in de aquarium onder een omgekeerd bakje
en het water wat uit de uitstroom komt gaat onder het bakje door en zo los
het co2 op in het water.
Maar als ik jou artikel lees ben jij niet zo voor dit systeem maar waarom niet
volgens mij heb ik geen co2 verlies.
Maar als ik toch iets anders wil wat raad jij me dan aan de vison 260 heeft een intern filter.
gr. Jos
Gilles says
Hey Jos
Ben niet voor zo’n systemen omdat ze naar mijn mening niet efficiënt genoeg zijn om CO2 op te lossen. Voor de grootte van jouw aquarium zou ik eerder een reactor aanraden.
Groeten
Gilles
Jos says
Dag Gilles
Hoe ga ik dat oplossen met een intern filter.
Gr.jos
Gilles says
Hey Jos
Er bestaan ook reactors die je intern kunt gebruiken, bijv. die wat ik op mijn eigen shop verkoop: https://planted-box.com/product/co2-reactor
Groetjes en prettige feestdagen,
Gilles
Diego says
Hey
ik zie dat mijn plantjes wat last hebben van zwarte algen
ik gebruik de planten voeding all-IN-ON- mijn licht staat gaat aan om 15u tot 12U
volgens mijn co2 indicator is mijn co2 ook goed
wat zou de reden kunnen zijn
Met vriendelijke groet
Diego
Gilles says
Hey Diego
Heb je de CO2 indicator al eens van plek veranderd, namelijk daar waar de meeste baardalg is?
En ik veronderstel dat die lichtduur een typfout is? :-)
Groetjes
Gilles
Gerard Wernert says
Zeer interessant wat je vertelt. Mijn bak doet doet het goed.Ik heb alle apparatuur wat er bestaat gaat goed.
Wim says
Hallo Gilles,
Ik gebruik bio co2 en geef vloeibare sera florena en plantagold 7 als extra toevoeging. Verlichting brand ruim 10 uur is 1 t5 lamp, nu beginnen mijn plantjes te verglazen en af te sterven, gebruik ik nu te veel licht? Want de Micranthemum Monte Carlo vragen daar wel om.
Groet Wim
Gilles says
Hey Wim
Monte Carlo kan prima om met iets zwakker licht hoor. Takashi Amano deed het met licht die slechts 50 PAR hadden (waarde van lichtsterkte, 50 is gemiddelde lichtsterkte). Ik raad je aan om af te stappen van die bio CO2 en te investeren in een goed CO2-systeem. Daar ga je veel meer uit halen voor je plantjes :-)
Groetjes
Gilles
Wim says
Kun je ook teveel voedingsstoffen toevoegen waardoor de planten glazig worden, heb de luchturen drastisch terug gezet naar 6 uren.
Gilles says
Dag Wim
Nee, daar heb ik nog nooit bewijs van gezien. Er bestaat ook zoiets als “antagonisme” waardoor een overschot aan 1 stof de opname van een andere blokkeert maar dat is in de aquaristiek nooit bewezen geweest en in de praktijk heb ik daar ook nooit voorbeelden van gezien.
Groetjes
Gilles
Wijjo says
Gilles gebruik al enige tijd je All in One product maar krijg nu op sommige bladeren kleine gaatjes.
beetje rond gekeken op het web zou kunnen duiden op KH2PO4 (fosfaat)te kort.
ik geef elke week 60 ml All in One heb een behoorlijke plantenbak(heb je wel eens een foto gestuurd) mijn aquarium is 200 ltr
Gilles says
Dag Wijjo
Fosfaat is het niet hoor, dat zit al ruim aanwezig in AIO. Zoals vermeld in het artikel wijst gaatjes in de bladeren doorgaans op een CO2-tekort. Heb je dat al nagekeken?
Groetjes
Gilles
Wijjo says
Hallo Gilles
zit nu op ongeveer 100 bellen p/m maar zal het iets op voeren kijken wat er gebeurd.
Gr.Wijjo
Wijjo says
vind het altijd jammer wanneer de fles verwisseld je instelling weer kwijt ben :-(
Gilles says
Hey Wijjo
Een zo groot mogelijke fles plaatsen ;-)
Groetjes
Gilles
c.p van dusschoten says
Beste Gilles,
ik heb een voedingsbodem en C02 systeem maar mijn planten groeien slecht gele bladeren ik geef ook
PROFITO het helpt niets,
en ook mijn vissen gaat het niet goed dikke ogen en de neonthetraas er zijn er bij die geen staart meer hebben witte vlekken op hun lijf eten wel goed ik heb er alles aan gedaan maar help niets,
dit heb ik gekocht: TRICHOSAL EN FISHGUARD.
Graag uw reactie .
Hartelijke groet Kees van Dusschoten.
Gilles says
Hoi Kees
Met de zieke vissen kan ik niet helpen, ik ken er helaas niet genoeg van om daarover advies te geven. Wat betreft de planten: heb je ook algen?
Groetjes
Gilles
rob says
Geen probleem. De truc is dan om je verlichting zo laag mogelijk te houden. Daardoor vertraagt de fotosynthese en gaan de plantjes trager groeien.
is het nu minder sterke licht of minder uren gr rob
Gilles says
Hey Rob
Minder sterk licht en de lichtduur beperken tot 8u ;-)
Groetjes
Gilles
koen says
hoi,
mijn planten worden bruin en rotten op een gegeven moment weg. de lampen staan van 12-16 en van 18-22 uur aan.
c02 is ook in die tijd aan.
nu heb ik dus de co2 maar op continue gezet.
ik probeer het steeds met middeltjes op te lossen, maar dat lijkt niet te werken
algumin, water verversen. filter schoonmaken (dit uiteraard in het water van het aquarium)
heb jij misschien een idee?
koen says
3 weken geleden dus nieuwe planten erin en nu rotten ze al weg.
zijn de planten dan verloren of kan ik ze nog redden
H . Petit says
Ik heb het artikel helemaal gelezen maar het allerbelangrijkste ben je vergeten zuurstofplanten verschillende soorten dan kan je al je middeltjes vergeten zo heb je nooit alg
Gilles says
Hoi
Dat is inderdaad een goede tip, ik zal er anders een apart artikeltje over schrijven aangezien dit veel plantjes zijn! :-)
Groetjes
Gilles
Nick says
Hallo ik heb nu mijn bestelling gekregen van u de drop test ik heb nu ook sinds vastweekend een CO2 installatie zonder ph scherm dus juist op de druppels gefocust mijn planten groeien sinds ik all in one heb maar vallisneria planten Verslinderen ze zien eruit gelijk ze pap worden nu versta ik het niet meer
Gilles says
Hoi Nick
Net begonnen met CO2? Naar mijn ervaring is vallisneria die daar wel aan moet wennen.
Groetjes
Gilles
Geen echte reviews says
Zat te twijfelen of ik dit product ging aanschaffen dus snel gekeken naar de reviews…
Toevallig allemaal van 10-06-14 en 11-06-14. Wat toevallig.
Gilles says
Dag Willem
Over welk product heb je het?
Groetjes
Gilles
Rita Baauw says
goedemiddag.Ik had in een week 25 dode vissen. Heb daarna mijn aquarium helemaal leeg gemaakt grondig gereinigd. Daarna van mijn schoondochter twee emmers water uit haar aquarium gedaan rest van de vissen er in paar nieuwe er bij maar blijft om de paar dagen dode vissen houden wat moet ik nu nog doen?
Gilles says
Dag Rita
Best even het water (laten) testen, vooral ammonium en nitriet. Zolang dat nog in het water zit, zullen je vissen sterven.
Groetjes
Gilles
Pat says
Hoeveelheid licht is heel belangrijk in een aquarium. Altijd zegt men hoeveel WAT een lamp heeft. Maar hoeveel Lux is wenselijk in een bak?
Gilles says
Hoi Pat
Lux is eigenlijk ook niet zo handig omdat Lux de sterkte volgens het menselijke oog bepaalt en niet voor planten. Eigenlijk is PAR het belangrijkste, maar dat wordt zelden meegegeven. Zie ook dit artikel: https://www.aquascaping-blog.com/1520/aquariumverlichting-meten
Groetjes
Gilles
jj.heesbeen says
ik heb een tijdje geleden een nieuwe bak opgezet het is inderdaad waar wat u schijf ik heb al zeker 45 jaar een aquarium ik heb deze manier van doen zeker met succes vaker toe gepast de nieuwe bak staat nu 2 maanden waarvan een maand zonder de co2 installatie gelijk had ik al alg penseel of baard alg gelijk al op de nieuwe achterwand en een begin op de randen van de bladeren de co2 installatie aangesloten nu dan een drie a vier weken co2 op 6,5 normaal 6,8 op de randen van de bladeren is het weg op de achterwand word het ook al minder planten groeien heel goed vissen reageren goed mijn vissen bestaan uit 15 kegelvlekken 18 roodkoppen 9 dagetti,s snoekjes 13 corydor panda eigenlijk wat veel vis maar beetje meer water verversen ik heb vroeger 20 jaar terug veel mee gedaan aan huis keuring met succes …. gewoon doen co
Gilles says
Hoi
Bedankt voor de leuke feedback!
Groetjes
Gilles
Henk says
Hallo Gilles.
Ik wil graag in de avond genieten van mijn aquarium. IK heb een juwel met juwel led. De verlichting start om 5 uur op naar 25 % en om 6 uur naar 50 % tot 11 uur en van 11 uur tot 11.30 naar nul. Dus hij staat van half 12 tot de andere dag 5 uur zonder licht. Nu is mijn vraag: moet ik overdag ook co2 geven.
Graag Uw reactie.
Vr gr Henk
Henk says
Hallo. Ik heb op 8 aug. 2018 een vraagje gesteld zie onder.
Geen reactie van je gekregen. hat zou je sieren om antwoord te geven.
Vr. Gr. Henk
Hallo Gilles.
Ik wil graag in de avond genieten van mijn aquarium. IK heb een juwel met juwel led. De verlichting start om 5 uur op naar 25 % en om 6 uur naar 50 % tot 11 uur en van 11 uur tot 11.30 naar nul. Dus hij staat van half 12 tot de andere dag 5 uur zonder licht. Nu is mijn vraag: moet ik overdag ook co2 geven.
Graag Uw reactie.
Vr gr Henk
Etienne says
Hallo.
het is best als het licht brand dat je co2 geeft, want het is door het licht dat de planten gaan groeien en voeding nodig hebben.snachts is het niet nodig voor co2 te geven, maar dan heb je ook schommelingen van de ph en de co2. dat is natuurlijk ieder zijn keuze he.maar ik laat de co2 snacht ook aan om de schommelingen te vermijden want dat is toch heel belangrijk geen schommelingen.
groetjes.
Etienne.
Anne says
Dacht last te hebben van vinrot na twee nieuwe bewoners te hebben aangekocht. Na het eerste kuurtje esha 2000 ging het mis. Vinrot bleef niet weg. Planten sterven af en rode vlekken komen op de ruit. Tips?
Gilles says
Dag Anne
Helaas heb ik geen ervaring met dit product!
Groetjes,
Gilles
Nikky says
Hallo,
Ik heb meerdere aquaria maar in een 30l bak gaan alle planten rotten.
Ik heb alles geprobeerd… meer planten, voedingstoffen, betere filter zelfs de bak opnieuw opstarten maar het blijft terug komen.
Al mijn planten gaan rotten.
De vissen lijken nergens last van te hebben.
Wat kan ik doen?
Gilles says
Dag Nikky
Voeg je CO2 toe? Dat is namelijk één van de belangrijkste voedingsstoffen (zoniet dé belangrijkste)
Groetjes
Gilles
Rob says
Beste Gilles,
Ik heb een Eheim Proxima 175 liter (netto 150 l) met veel planten en automatische CO2 toevoer (met ph controller ) en led verlichting totaal ca. 4500 lumen.
Ik wil de All in One gaan proberen, maar niet elke week water verversen (eens in de 2 weken 1/3).
Hoeveel all in one moet ik wekelijks doseren?
Groet, Rob
Gilles says
Dag Rob
Standaard vertrek ik vanuit een verversing van 25% per week bij een grote dosering van de All-in-One. Wil je liever 2x per maand verversen, dan doseer je gewoon de helft van de grote dosering. Doordat je minder ververst, zal er namelijk meer voeding in het water blijven dus hoef je ook weer minder toe te voegen :)
Groetjes
Gilles
Wilfried Peeters says
Vraag:
Als ik co2 toepas blijft mijn ph dalen pas als ik helemaal stop blijft de ph waarde gelijk aan de ph waarde toen ik stopte.
Wat doe ik verkeerd
Gilles says
Dag Wilfried
Dat de pH daalt bij toevoeging van CO2 is normaal. Als hij daarna niet meer klimt, dan heb je te weinig “ontluchting”. Ik zou dan zorgen voor wat meer rimpeling op het wateroppervlakte, daarmee “ontgas” je de bak meer en zal je zien dat de pH-waarde sneller terug stijgt naar het normale niveau zonder CO2-toevoeging.
Groetjes
Gilles
Gwen says
Super fijn hoe duidelijk en uitgebreid hier alles omschreven staat!
Ik ben meteen geholpen dankzij de duidelijke artikels!
Bedankt,
Gwen.