CO2 meten in het aquarium

CO2 meten in het aquarium

CO2 is een belangrijke –zoniet de belangrijkste- voedingsstof in het aquarium. Net zoals de bomen in de vrije natuur hebben je aquariumplanten CO2 nodig om aan fotosynthese te doen. Droom jij van een aquarium vol mooie aquariumplanten, dan investeer je dus best in een goed CO2 systeem. Jammer genoeg is een goed uitgerust CO2 systeem niet de enige voorwaarde voor goede plantengroei, je moet je CO2 ook optimaal kunnen instellen. Te weinig CO2 leidt tot slechte groei van je planten en bijgevolg tot algengroei, te veel CO2 daarentegen kan schadelijk zijn voor je vissen. Maar wat is dan de beste manier om de CO2 te meten?

CO2 meten met behulp van de pH tabel

De bekendste methode om de hoeveelheid CO2 in je aquarium te meten is de KH/pH tabel. Helaas is deze methode onbetrouwbaar wat betreft CO2 meting en ga je bijna altijd op een verkeerde lezing uitkomen. In de meeste gevallen geeft de tabel namelijk aan dat je meer CO2 injecteert dan in realiteit. Dit komt o.a. doordat de tabel geen rekening houdt met stoffen die de pH negatief kunnen beïnvloeden, zoals nitreerzuur.

Verder zijn de inputvariabelen meestal foutief doordat de meetapparatuur (pH-meter, druppeltest, strips, …) onnauwkeurig zijn. Nooit 100% vertrouwen op je pH/KH tabel dus, maar eerder gebruiken als aanwijzing.

CO2 meten in het aquarium met de Ph KH tabel

CO2 meten met behulp van een “Drop Checker”

Een zeer gemakkelijke meetmethode die ik zelf toepas in mijn aquarium. Je vult simpelweg de Drop Checker (ook wel CO2 continu test genoemd)met een KH4 oplossing (zelf te maken of verkrijgbaar via het internet) en voegt vervolgens een paar druppeltjes broomthymolblauw toe (meestal samen verkocht met de Drop Checker). Wanneer de Drop Checker blauw kleurt, dan is er onvoldoende CO2 in het water. Groen duidt dan weer op voldoende CO2 en geel op te veel.

Hou er wel rekening mee dat het tot 2u duurt voordat de Drop Checker de juiste kleur aanduidt, de meting geeft dus altijd het CO2 gehalte aan van 2 uur geleden. Ikzelf plaats meerdere Drop Checkers in mi jn aquarium om te zien of ik geen dead spots heb, zo ben ik vrij zeker dat mijn CO2 overal goed verspreid wordt. Net zoals de pH/KH tabel heeft ook deze methode zijn nadelen, enkel te gebruiken als leidraad dus.

CO2 meten met de Drop checker

CO2 meten aan de hand van je aquariumplanten

Je aquariumplanten zijn nog steeds de betrouwbaarste indicatoren voor een CO2 tekort. Hemianthus Callitrichoides en Pogostemon Stellatus bijvoorbeeld zijn twee zeer goede indicatoren. Vooral de laatste geeft duidelijke signalen, door bijvoorbeeld kleinere koppen te vormen of bladeren te vervormen. Bestudeer dus goed je planten, analyseer hun groei, grijp in wanneer nodig en je zult al ver geraken.

CO2 meten aquarium

Zorg er verder voor dat je CO2 gedurende de hele lichtperiode stabiel blijft. Een onstabiel CO2 gehalte in het aquariumwater kan leiden tot algengroei aangezien algen zich gemakkelijker aanpassen aan wisselende omstandigheden. Goede watercirculatie is eveneens van belang voor een goede CO2 verspreiding. Kies dus best een filter die 10x je aquariuminhoud filtert of voeg extra waterpompjes toe.

Ten slotte begin je best met het injecteren van CO2 ongeveer 2 uur voordat de lichten aan gaan. Zo bereik je al een optimaal CO2 gehalte van zodra je planten beginnen aan hun fotosynthese.

Vond je deze post interessant? Word dan zeker fan van onze Facebook page om nog meer leuke weetjes te weten te komen!

ESTIMATIVE INDEX KIT

Heb je last van algen? Groeien je planten slecht? Dan zit je met een voedingstekort. Maak nu je eigen meststof met mijn "EI Kit".

 • Super gemakkelijk én goedkoop
 • Alle stoffen in 1 pakketje, met handleiding
 • Doet je plantjes lekker groeien
 • Gecertificieerd door de Europese Unie

En verbeter de gezondheid van je aquariumplanten.

CO2 meten in het aquarium
5 (100%) 2 votes

Comments

  Heb je een vraag of mening? Laat van je horen!

 1. Corrier says

  Al uwe commentaren zijn pertinent maar ik heb toch een vraag : waar zijn die “Drop Checkers” te koop?
  met vriendelijke groeten

 2. Gilles says

  Hallo Corrier

  Ik koop mijn drop checkers altijd op Ebay. Heel goedkoop vanuit Hong Kong en je krijgt er meestal broomthymolblauw gratis bij. Verzending duurt zo’n 8 werkdagen.

  Groetjes,
  Gilles

 3. alex says

  Hoi Gilles,

  Je geef taan in dit artikel om 2 uur voordat de lichten aangaan te beginnen met de co2 injecteren. Stop je dan ook met de co2 2 uur voordat de lichten uitgaan? Of laat je dat aanstaan totdat de lichten weer uitgaan?

  • Gilles says

   Je kunt inderdaad al 2u voordat het licht uitgaat je CO2 uitschakelen. De vraag naar voeding daalt naar het einde van de belichtingsperiode, je hoeft dus niet meer volop te doseren dan. Het is veel belangrijker om aan het begin voldoende CO2 te hebben.

 4. Jasper says

  Heeft het eigenlijk nut om zo’n checker te plaatsen als je GEEN CO2 toevoegd (ik bedoel in gasvorm, ik voeg wel carbo toe)?

  • Gilles says

   Hallo Jasper

   Neen, een drop checker werkt alleen bij CO2 die je via gasflessen toevoegt (dus ook bio CO2). Bij een vloeibare koolstofbron zoals EacyCarbo werkt het niet.

 5. aquariumfluisteraar says

  4 bedenkingen:

  1. Meer zuur (anders dan CO2) in het water reageert met carbonaten dus dat doet niets af aan de correctheid van de pH tabel.
  2. De nauwkeurigheid van zo’n dropchecker heb ik eens in een wiskundige formule gegoten. Mijn conclusie was dat deze enkel nauwkeurig genoeg is het gebied waar de CO2 veel te laag is voor planten. Hij lijkt mij enkel interessant bij de opstart van het aquarium wanneer je meer risico hebt op een te laag CO2-gehalte en je niet dagelijks wil meten.
  3. 2 uur voor het licht aangaat de CO2 al aan? Er is een hele nacht geen CO2 verbruikt geweest! Dus dat is écht niet nodig!
  4. Easycarbo werkt niet bij de dropchecker? Daaraan zie je maar hoe slecht het is gesteld met de nauwkeurigheid daarvan want bij gebruik van de tabel zie ik de invloed van easycarbo wel! Dit omdat de opname van koolstofbronnen bij planten beperkt is. De koolstof die ze uit easycarbo halen, halen ze gedeeltelijk niet meer uit CO2 waardoor het verschil wel zichtbaar zou moeten zijn aan het CO2-gehalte.

  Knappe blog verder!

  • Gilles says

   Hallo Davy

   Laat antwoord, zat met een verhuis enzo. Wat betreft je opmerkingen:

   1. Elk type zuur geeft een andere hoeveelheid H+ af aan de waterkolom (dissociatie). De pH/KH tabel is enkel gebaseerd op dissociatie van CO2 in het water en niet die van andere zuren. Met andere woorden: van zodra een ander zuur (denk bv. aan een aquasoil) in het water terecht komt, krijg je een heel andere meting die in praktisch alle gevallen een veel hogere CO2-waarde geeft dan in realiteit. Dit kun je gemakkelijk testen door bv. azijn aan het water toe te voegen. De CO2-tabel toont dan een hogere CO2-waarde, maar die azijn gaat niet miraculeus meer CO2 toevoegen …

   3. Dit heeft puur te maken met de tijd die CO2 nodig heeft om op te lossen totdat er een voldoende hoeveelheid CO2 aanwezig is (30ppm). CO2 lost namelijk niet onmiddelijk op (helaas). Door 2 uur eerder te starten, kun je dat langzaam opbouwen zonder je vissen te stresseren. De productie van CO2 door de planten tijdens de nacht is onvoldoende bij de start van de fotosynthese, zeker wanneer je redelijk wat gaswisseling boven de bak hebt.

   4. EasyCarbo en CO2 zijn beide een bron van koolstof maar verder volledig onafhankelijk. Planten zullen gewoon beide stoffen opnemen, ongeacht de herkomst van de koolstofbron. Voor hun is koolstof koolstof en niet EasyCarbo van Easylife of CO2 uit een flesje.

   Bedankt voor het compliment!

   Groetjes
   Gilles

   • aquariumfluisteraar says

    1. Dat elk type zuur een andere hoeveelheid H+ afgeeft daar ben ik mee akkoord. Dat de pH/kH tabel daarop gebaseerd is, is onwaar. Deze geldt altijd omdat deze gebaseerd is op het evenwicht tussen CO2, bicarbonaten en de pH. Dit verklaard ook waarom je door het toevoegen van azijn meer CO2 in het water krijgt, het azijnzuur reageert met de bicarbonaten tot CO2, zo wordt de CO2-stijging en de correctheid van de tabel verklaard. Er zijn (jammer genoeg) veel aquariumhouders die dezelfde denkfout maken als jij. Hier staat het (denk ik) duidelijk(er) uitgelegd: http://aquaristiek.wikidot.com/co2
    3. Jammer dat je dan niet zorgt voor minder gasuitwisseling aan het wateroppervlak.
    4. Was gewoon mijn eigen ervaring.

 6. Martin says

  CO2 te hoog maar in mijn bakje van 12 liter waar alleen 12 garnaaltjes in zitten wordt op geen enkele wijze CO2 teogevoegd (behalve dan door de garnaaltjes)
  Het bakje is beplant met Eleocharis Acicularis welke inderdaad lekker, doch niet overdreven, groeit. Ik ga nu meer uren licht geven (was 10 uur met LED verlichting) hoop dat dit helpt. Sugesties zijn natuurlijk zeer welkom.

  • Gilles says

   Dag Martin

   Ik snap niet goed wat je bedoelt. Is de CO2 in jouw bak te hoog en wil je die verlagen door extra licht?

   Groeten
   Gilles

   • Martin says

    jep….meer licht zou er volgens jou voor zorgen dat planten meer voeding (CO2) vragen en dus mijn CO2 gehalte in de bak gaan verlagen…of zit ik nu fout?

  • says

   Op zich is je CO2-gehalte verlagen met een langere belichtingstijd een (goed) idee en het proberen waard. Maar is zorgen voor een klein beetje beluchting geen betere, efficiëntere en zekerder oplossing?

   • Martin says

    In het bakje zit inderdaad (nog) geen beluchting, tenminste niet met zo’n bubbelend steentje (welke ik trouwens nooit echt mooi vind)….maar ik ga het zeker proberen…al denk ik dat er genoeg oppervlakte beweging is.

    Het vreemde is dat de garnaaltjes zich normaal gedragen en lekker actief zijn

    • Gilles says

     Ik zie niet echt het nut van CO2 verlagen? Je planten groeien goed en je garnalen zijn gezond, waarom veranderen?
     Gebruik je misschien de pH/KH tabel om de CO2 te bepalen?

     • says

      Is niet gezegd dat dit zo blijft. Preventief CO2 verlagen (als dit echt te hoog is) heeft dus zeker nut. Bepaald met pH/kH-tabel of niet maakt geen verschil, zoals ik hierboven reeds heb uitgelegd.

      Martin: Hoe hoog is het CO2-gehalte precies?
      En als je zo’n bubbelend steentje niet zo mooi vind kan je het ook achter je planten verstoppen. Er zijn trouwens nog andere mogelijkheden die zo’n steentje kunnen vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een uitstroom boven water of een difussor op de uitlaat van je filter.

 7. Martin says

  Het is inderdaad misschien niet noodzakelijk om de CO2 te verlagen (alhoewel mijn ‘meer licht’ methode het al een beetje heeft verlaagd) alles is gezond en ziet er goed uit …geen alg zover ik kan zien is ook een pluspunt. Ik blijf het wel in de gaten houden.

 8. Marin says

  even een update….mijn 12 liter bakje had niet een teveel aan CO2 maar een tekort aan CO2….eve ander water in de dropchecker gedaan en het testresultaat was ineens heel anders.

  Helaas nog steeds prob;emen met alg in de 40 liter bak….verlichting verminderd, CO2 verhoogd maar nog steeds penseel algen. De alg kwam ineens opzetten nadat ik plant voeding aan het water had toegevoegd (halve dosering als wat er op de verpakking stond)waarmee ik dus ben gestopt voorlopig. Nu heb ik gelezen dat een vermindering van uitstroom wel eens zou kunnen helpen. Kan dit kloppen?….

  • Gilles says

   Nee, dat is flauwekul. Baardalg heeft niets te maken met meststoffen of stroming. Als het dat de oorzaak zou zijn, dan zou het reproduceerbaar moeten zijn en dat is het niet.

   Ik heb een nano aquarium met een filter die 15x de liternhoud van de bak filtert, … geen baardalg te zien
   Diezelfde bak doseer ik (bij wijze van test) met meer dan 40ppm NO3, 1ppm Fe, 4ppm PO4, … geen baardalg te zien

   Ik vermoed dat je nog steeds met een licht CO2-tekort zit, of je CO2 is nog onstabiel (bijv. te weinig aan het begin van de fotosynthese). Zorg dat je Drop Checker licht groen is bij lichten aan, door bijvoorbeeld 2u vroeger met CO2 te beginnen. Daarna wekelijks de CO2 een beetje opschroeven tot je goede resultaten bereikt.

   Groeten
   Gilles

 9. Martin says

  Het leek me ook nogal vreemd om de stroming te verlagen.
  Ik ben inmiddels de verlichting enorm gaan verminderen en ook een betere CO2 defuser aangeschaft, deze meer in de stroming gezet….o ja, de gehele bak is heringericht, vond mijn eerste poging toch niet zo geslaagd. Stenen grondig schoongemaakt en met kokend water overgoten, nieuwe (andere soorten) planten en nu maar hopen dat er geen al te hoge nitriet piek gaat komen (wat ik wel verwacht)….

 10. philip says

  beste gilles

  In een van je artikels las ik dat je gebruik maakt van de drop checker ivm het meten van co2 gehalte

  Mijn vraag is waar kan ik kh4 oplossing kopen weet jij een link op het internet
  Ik wil deze namelijk niet zelf maken ivm nauwkeurigheid.
  Heb al wat gezocht maar is blijkbaar moeilijk te vinden

  Mvg
  Philip

 11. philip says

  Beste Gilles,

  Weet jij waarom alle planten beginnen te borrelen na een waterverversing?
  All mijn mossen, riccia staan vol bellen na een waterverversing. Stengels van sommige planten lossen hele kleine bellen.
  Ik heb een co2 installatie en weet dat bij het toevoegen van heel veel co2 de planten ook deze kenmerken vertonen. Maar na een waterverversing lijkt mijn bak wel een bruistablet. (de dag nadien verdwijnt dit wel telkens)

  Mvg,
  Philip

  • Mark says

   Hallo, als je vers leidingwater aan een aquarium toevoegt, zal het stikstofgas dat onder druk in de leiding opgelost zit in het water, ontspannen en gasbelletjes vormen. Is dat een mogelijke verklaring?

 12. Edmond says

  Beste,

  Heeft u ervaring met het Aqua CO2-systeem Carbo-Tronic met speciale koolstofschijf?
  Is dit betrouwbaar en efficiënt?

  Beste groeten,

  Edmond

  • Gilles says

   Hey Edmond

   Werkt wel OK, maar voor grote plantenbakken voegt het te weinig CO2 toe en bovendien worden die schijfjes kostelijk op lange termijn.
   Je koopt beter een CO2-systeem met hervulbare flessen :-)

   Groeten
   Gilles

 13. Edmond says

  Beste Gilles,

  Ik heb gelezen op de site http://www.venividivissie.org/knowledge/kb_show.php?id=80 hoe je KH4 water zelf maakt om te gebruiken in de Drop Checker. De natriumcarbonaat die je daarvoor nodig hebt is dat de watervrije (Na2CO3) of de decahydraat (Na2CO3. 10H2O) Meestal vindt je de decahydraat in de handel (= gewone soda) want de watervrije is zeer hygroscopisch maar het zal zeker een verschil maken om een juiste KH4-oplossing te maken.
  Weet u ook hoeveel milligram per liter bromothymolblauw er in de indicatoroplossing zit? Of heeft dit niet veel belang? (als het maar voldoende kleurt)
  Mag ik ook gedemineraliseerd water gebruiken i.p.v. osmosewater om de KH4-oplossing te maken?

  Bij voorbaat dank voor de antwoorden.

  groeten,

  Edmond

  • Gilles says

   Hey Edmond

   Je moet al met grote hoeveelheden werken om een preciese KH4-oplossing te krijgen of met heel goede precisieweegschalen. Hoeveel broomthymolblauw erin zit weet ik niet, ik voeg die apart toe (drie druppels). Persoonlijk zou ik mij de moeite besparen en die oplossingen gewoon online kopen … :-)

   Groeten
   Gilles

 14. Lars says

  Gilles,

  is er een verschil tussen de 4KH en Broom… oplossing tov een al geprepareerde oplossing zoals die te koop is van bijvoorbeeld HSAqua, alleen de prijs misschien?

  Verder wil ik je erg bedanken voor alle informatie op de site. Ik word dan ook een beetje moe van sommige commentaren die zonodig een tegengeluid moeten geven, start dan je eigen blog met je eigen mening, denk ik dan.

  • Gilles says

   Hey Lars

   Als dat product van HS Aqua ook bromo & 4KH bevat: dan is er geen verschil. De kleursterkte kan wel verschillen.

   En graag gedaan hoor :-)
   Tja, de aquaristiek is een hobby met heel veel facetten en factoren en ieder heeft daar zijn eigen ervaringen en meningen over. Uiteindelijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

   Groeten
   Gilles

 15. Wim de boer says

  Ik heb een co2 bio 120 aangeschaft om de bruinige alg van de planten tegen te gaan. Het werkt nu een maand en de planten groeien prima maar de alg verdwijnt niet daarbij kan ik wel 2x in de week de ramen schoon maken want de zijn dan groen. De vissen doen het ook goed en de planten staan ook in een voedingsbodem. Wat kan nu de oorzaak zijn van die vervelende alg! Groeten Wim de boer

  • Gilles says

   Dag Manuel

   Dat is onmogelijk te zeggen, het hangt af van de hoeveelheid licht die je gebruikt, hoeveelheid planten, de manier waarop je CO2 toevoegt, de watercirculatie en gaswisseling tussen zuurstof & CO2, …
   Mij lijkt het alleszins aan de lage kant, je kijkt beter naar een grote fles. Desnoods een 10kg fles huren, daar kom je veel langer én goedkoper mee uit.

   Groeten
   Gilles

 16. leon says

  Hallo, Ik heb al meerdere jaren co2 in mijn aquarium door de co2 in twee plastieke buisjes te blazen en dan wordt het opgenomen door het water.
  Nu heb ik een groter aquarium en lijkt dit onvoldoende, dus ik heb een diffuser aangeschaft. De bak is 300 liter netto, met hoeveel bubbels per minuut moet ik beginnen? Kan ik dit berekenen?

  • Gilles says

   Dag Leon

   Voor een bak van 300 liter zou ik eerder een goede reactor aanraden in plaats van een diffuser. Een diffuser (of atomizer) is beter geschikt voor kleinere bakken.

   Bubbels per minuut kan ik niet zeggen, dit hangt van heel veel factoren af: verlichting, circulatie, grootte van de bak, efficiëntie van het co2-systeem, … ik zou zeggen: begin met 1 bps en kijk naar je planten/vissen. Doen de planten het nog niet uitstekend, dan verhoog je de CO2. Doen je vissen raar, dan verlaag je de CO2. Ergens daartussen zit de goede CO2-waarde.

   Groeten
   Gilles

   Groeten
   Gilles

 17. Leon says

  Hallo Gilles,

  Bedankt voor je reactie.

  ik heb met veel enthousiasme veel informatie op je site gelezen.

  Ik heb ook een tijdje getwijfeld tussen een diffuser en een reactor. Uit eindelijk toch voor een diffuser omdat ik de slangen van mijn pomp niet hoeft te beschadigen. Misschien ben ik te voorzichtig. Op ebay een diffuser gevonden die een grote capaciteit heeft dus wilde het toch gaan proberen.
  Mogelijk verander ik het nog later. Ik heb nog een vraag. Stop je meteen met het geven van co2 wanneer de verlichting uit gaat? Ik geef nu licht van 12 uur tot 20:00 daarna nog een strip led lampjes van 5 van 20:00 tot 23:00 uur. Ik denk dat er weinig fotosynthese plaats vindt tijdens de led verlichting.

  Groet, Leon.

 18. Kay says

  Hallo Gilles,

  Voorheen gebruikte ik altijd kant-en-klare indicator oplossingen, maar sinds vandaag ook overgestapt op het zelf bereiden ervan.

  Nu zie je overal op internet dat als je de 4 dKH oplossing mengt met de pH indicator (BTB) dat deze direct blauw wordt. Echter bij mij is deze direct groen… (Ik gebruik 4dKH solution van Flo nature aquarium) en sera pH indicator uit de test set aangezien ik nergens losse broomthymolblauw oplossingen kan kopen aangezien ik een particulier ben. Met een kH tester kwam er 5 dKH uit, maar waarschijnlijk is de oplossing 4,1 dKH oid waardoor de vijfde druppel nodig is.

  Klopt het dat mijn drop checker oplossing direct groen werd, of is dit een foute bereiding?

  Gr, Kay

   • Kay says

    Hey Gilles,

    Bedankt voor je reactie! Nee, ik heb nog geen andere oplossing kunnen kopen.. Maar heb een andere indicator uit de kast kunnen pakken, en met deze pH indicator kleurt de oplossing wel direct donkerblauw (en nu in de bak donkergroen). Blijkbaar bevat de Sera pH indicator geen BTB en die van Dennerle wel :). Het werkt nu dus, baal wel want heb van dezelfde ebay verkoper ook een kant en klare oplossing 4 dKH + BTB gekocht, maar deze is ook groen in de verpakking zie ik… maargoed

    Bedankt iig.
    Gr, Kay

 19. emanuel says

  Ik zit momenteel met een juwel aquarium lido 120.
  Lekker handig werd er gezegd, alles is aanwezig , etc…
  Maar na 5 jaar wil ik een stap verder en wil ik echt aan aquascaping gaan doen.
  Ik ben me aan het verdiepen in boeken en ik merk dat er zoveel bij komt kijken.
  Als ik gewoon raad vraag in de winkel, krijg ik steevast als antwoord: koop u veel meervallen, weinig licht en weinig eten als tip en verder gaat het niet. Jeuj! Zal wel!
  Er komen dus zoveel facetten bij kijken waar ik me zelf moet in verdiepen.
  Ik wil met een nieuwe aquarium beginnen.
  Vraag 1 : kan ik me een juwel aquarium aanschaffen? Wat vindt u van dit merk? Zo ja? Moet ik bepaalde co2 systemen erbij hebben? Zo ja welke? En hoe gebruik ik die?

  Vraag 2: ik zal aquasoil aanschaffen. Moet ik nog voedingsbodem erbij? Of start ik plantenvoeding na x aantal weken?

  Vraag 3: wat vindt u van de verlichting van lido? Dat is allemaal standaard en dan denk ik ‘dat zal wel goed zijn’

  mvg

  Emanuel

  • Gilles says

   Hey Emanuel

   Leuk om te horen dat je de stap naar aquascaping wil zetten!

   Wat betreft je vragen:

   1) Heb zelf geen ervaring met Juwel (wel Ferplast), maar persoonlijk ben ik geen voorstander van alles-in-1 pakketten. Om verschillende redenen eigenlijk: overdreven veel verlichting die je niet kunt dimmen (heel groot risico op algen), filter die vaak onvoldoende sterk is, lampen die enkel van het merk zelf kunnen aangekocht worden, lelijke kasten, … Ik verkies om zelf mijn aquarium samen te stellen, de kast koop ik dan tweedehands, de bak laat ik op maat maken (kost echt niks). Filter en verlichting zijn dan een duurdere investering, maar naar mijn mening kom je er veel langer mee toe als je vanaf het begin een goede keuze maakt.

   Wat betreft CO2-systeem: ja, met de verlichting die bij die bakken komt ben je quasi verplicht om een CO2-systeem te kopen of je krijgt last van algen. Of je moet het licht sterk gaan afzwakken met heel veel drijfplanten. Stuur mij een mailtje ivm een CO2-systeem, dan kan ik je wat adviseren.

   2) Nope, niet nodig. De aquasoil is een beetje een voedingsbodem op zich. Plantenvoeding start je vanaf dag 1, zie mijn artikel https://www.aquascaping-blog.com/1067/aquarium-opstarten

   3) Heb ik al vermeld: heel sterk licht. Prima als je van plan bent om in een CO2-systeem te investeren en graag planten hebt die snel groeien. Maar voor veel aquaristen is dit er ver over en dan krijg je problemen met algen. Daarom dat ik een felle tegenstander ben van de verplichting om zo’n overdreven licht te gebruiken bij een standaard aquarium. Maar dat is een andere discussie! :-)

   Laat maar weten als je nog vragen hebt. Via mail mag ook altijd.

   Groeten
   Gilles

 20. gerrit says

  Heej Gilles,

  Ik heb nu 2 x smd led van kitelight 2 watt en 1 x rgb op mijn nano cube 30. Zou dzt te veel zijn?

  • says

   Dag Gerrit

   Dat is heel moeilijk te zeggen. Ik zou zeggen: probeer het eens en als je algen ziet verschijnen (meestal draadalg en/of baardalg), dan weet je dat je de lichtintensiteit moet verlagen en/of de CO2 langzaam (!) verhogen.

   Groeten
   Gilles

  • says

   Hey Michael

   In principe zijn ze allemaal even betrouwbaar als ze 4KH water gebruiken als vloeistof (in combinatie met de kleurstof).

   Wat je zeker niet moet doen is aquariumwater gebruiken als vloeistof, dan duidt de kleurstof gewoon de pH van je water aan en heb je er niets aan.

   Groeten
   Gilles

   • Etienne says

    Hey Gilles.

    ik heb zo een co2 test van denerle, zo een bolletje met vlooiestof.moet die aan de opervlakte hangen of juist boven de bodem voor een goed co2 meting.

    groetjes.

    Etienne

  • says

   Hey Michael

   Met osmosewater en natriumbicarbonaat. Maar je moet al met precisieapparatuur werken of heel grote hoeveelheden maken om het correct op 4KH te krijgen.

   Beter gewoon kopen zou ik zeggen :-)

   Groeten
   Gilles