aquascapingblog
  • Home
  • Aquariumtips & gidsen
    • Algen bestrijden
    • CO2-systemen
    • Plantenvoeding
    • Aquariumtechniek
    • Vissen & garnalen
    • Opstart & onderhoud
    • Aquariumplanten
    • Aquascaping
  • Inspiratie
  • Webshop
aquascapingblog
  • Home
  • Aquariumtips & gidsen
    • Algen bestrijden
    • CO2-bemesting
    • Plantenvoeding
    • Aquariumtechniek
    • Vissen & garnalen
    • Opstart & onderhoud
    • Aquariumplanten
    • Aquascaping
  • Webshop
  • VOLG MIJ & WORD LID!

Aquascaping Blog > beginners > 5 must-read aquascaping tips voor beginners

5 must-read aquascaping tips voor beginners

Author

Gilles

Published

januari 24, 2018

aquascaping tips voor beginners

Ben je van plan om met aquascaping te starten? Ik begrijp waarom :-)

Aquascaping kan er oneindig knap uitzien, als een echt kunstwerk. De kleur van die heerlijk frisse plantjes, de vissen en garnalen die vrolijk rond zwemmen, de luchtbubbels die van de plantjes opstijgen, …

Zie je het al voor je?

Maar voordat je aan aquascaping begint: doe eerst wat research. Je zal zoveel meer uit je aquascape halen.

En daarom heb ik dit artikel geschreven voor je.

Ik leg je uit waar je op moet letten voordat je begint en vertel je 5 persoonlijke tips die je helpen meer uit je aquascape te halen.

Wat is aquascaping?

Aquascaping is de kunst om in een aquarium onderwaterlandschappen te creëren die geïnspireerd zijn op échte plaatsen onder of boven water. Dat kan een bos zijn, een rivier, een Japanse of Nederlandse tuin, …

Enkele voorbeelden: deze aquascape stelt een bos voor:

aquascaping stijl
Een mooie bos aquascape. Bron: IAPLC

En deze foto een gebergte:

berg aquascape
Inspiratie voor een berg aquascape. Bron: Hector Baca

Bij een aquascaping aquarium pas je universele designprincipes toe op je bak, denk bijvoorbeeld aan de Gulden Snede en enkele technieken die voor meer diepte  in je aquarium zorgen.

Kortom, aquascaping is iets waar je over nadenkt en waarbij veel inspiratie opdoen absoluut deel uitmaakt van de fun!

En die inspiratie vindt je overal: niet alleen in aquascapes van anderen, maar ook gewoon in de natuur, zelfs in je tuin. Kijk maar eens naar de bomen en hoe het mos daarop groeit, of hoe wortels over stenen groeien.

Voordat je erin vliegt: welk aquarium voor aquascaping?

Deze vraag krijg ik wel vaker gesteld: welk aquarium moet je kopen voor aquascaping? Of welke maat van aquarium is het beste?

In principe kan je elk aquarium als aquascaping aquarium inrichten. Maar hou er wel rekening mee dat kleinere én grotere aquariums specifieke eisen hebben en een extra uitdaging vormen.

Een nano aquarium is bijvoorbeeld super leuk om te scapen, maar moeilijk om diepte in te creëren. Bij een groter aquarium kun je dan weer meer met diepte spelen, maar de kost voor al je “hardscape” ligt een stuk hoger en je moet nadenken hoe je de volledige bak gaat vullen.

60cm aquarium aquascaping
Deze bak is 60cm lang. Bron: UKAPS

Daarom is het bij aquascaping voor beginners een goed idee om te starten met een middelgroot aquarium.

Ik raad je aan om een bak van ongeveer 60 tot 100 liter te kopen. Die biedt je veel mogelijkheden zonder dat je je direct gaat verslikken in de meer geavanceerde kennis of ervaring die je nodig hebt bij andere formaten aquariums.

Welke aquascaping stijlen zijn er?

OK, je hebt je aquarium gekozen. Welke stijl ga je nu gebruiken qua inrichting?

Binnen de aquascaping zijn er in grote lijnen drie stijlen:

  • Nederlandse stijl: de “oerstijl” en een super populaire stijl van aquascaping in Nederland. Bij het Nederlands aquarium ligt de focus heel hard op de aquariumplanten en is vaak heel gestructureerd met vele bladvariaties, straatjes, …;
  • Nature Style aquascaping: bij de Nature Style stijl ligt de essentie op het nabootsen van natuurlijke landschappen. Vaak zijn dit miniatuurversies van bijvoorbeeld een rivierbedding, een gebergt of een bos;
  • Biotoop Aquascapes, die een recreatie zijn van een natuurlijke biotoop. Denk bijvoorbeeld aan een biotoop die een Zuid-Amerikaanse rivier nabootst;
  • De Iwagumi stijl: deze stijl is gebaseerd op Japanse tuinen. Heel strak, met een focus op stenen in een bepaalde positie.
biotoop aquarium
Voorbeeldje van een mooi biotoop aquarium. Bron: Biotope One

Mijn 5 aquascaping tips voor beginners

Om zeker te zijn van een goede start geef ik je een aantal belangrijke aquascaping tips mee. Ik gebruik ze altijd, hopelijk heb jij er ook wat aan.

Tip 1: denk ook na over de vissen & planten

Ik heb je al gezegd dat je moet nadenken over de aquascaping stijl dat je wil. Maar denk ook na over de vissen: elke vis heeft namelijk specifieke behoeften en daar zal je bij het ontwerp van je aquascape rekening mee moeten houden.

Sommige vissen hebben bijvoorbeeld een lang aquarium nodig om zich lekker in hun vel te voelen, andere hebben dan weer graag schuilplaatsen.

neon aquascape
Deze kardinaaltetra’s hebben hun ruimte nodig. Bron: Aquarium Guide

Het is net zo met de keuze van je planten. Afhankelijk van of je van plan bent om een erg strakke lijn aan te houden, of juist niet zal je een keuze moeten maken welke planten passen bij de stijl die je in gedachten hebt.

Nederlands aquarium
Een aquarium in Nederlandse stijl. Bron: Pinterest

Welke planten komen waar? Welke bodem ga je gebruiken en wat komt er op de bodem? Zijn er verhogingen?

Vraag je daarna af of alles wel goed en in balans zit. Denk toekomstgericht. Planten en vissen zijn geen statische gegevens maar levende dingen. In deze fase ga je al bepalen welke materialen en elementen je aquascape zal bevatten én in welke aantallen.

Mijn aquascaping tip 2: print stiekem wat foto’s af

De juiste stijl kiezen is een ding, maar vaak is het niet gemakkelijk om “losjes uit het hoofd” te beginnen met de inrichting van je aquascape. Ik zelf heb het hier vaak moeilijk mee, eerlijk gezegd.

Mijn truc?

Kijk even rond online, en zoek naar aquascapes die je leuk vindt. Heb je er een paar gevonden? Print dan de foto’s af, plak ze op het glas van je leeg aquarium en aquascapen maar!Je kunt ook het bos ingaan en foto’s maken van mooie natuurtaferelen, dan heb je ook nog een leuke wandeling achter de rug :-)

Als je goed bent in tekenen, dan kun je ook een schets maken van je aquascape. Dan prent je als het ware het beeld in je gedachten en dan gaat scapen vlotter.

Tip 3: Zorg voor een goede balans licht/CO2/plantenvoeding.

Tja, het is een beetje mijn stokpaardje :-)

Ook bij aquascaping blijft de gouden driehoek overeind! Een onevenwicht in de balans tussen licht, CO2 en plantenvoeding kan je knappe bak snel veranderen in een algenkweek.

Voedingsdriehoek aquarium
De “voedingsdriehoek” van je aquarium

Een goed uitgekiende verlichting is belangrijk voor de look en feel van je aquascape. Maar zorg ervoor dat je er ook de hoeveelheid CO2 en plantenvoeding op afstemt.

Want hoe sterker je aquariumverlichting is, hoe sneller de plantjes zullen ingroeien maar hoe meer bemesting en CO2 je zal moeten toevoegen.

Een CO2-systeem zal je daarbij helpen en volg de Estimative Index voor de voedingsstoffen.

Tip 4: Investeer in goede planten en “hardscape”.

Houd het eenvoudig en bedenk hoeveel onderhoud elke plant nodig heeft.

Ken jezelf en weet hoeveel tijd je ter beschikking hebt om aan aquascaping te besteden. Ikzelf ben bijvoorbeeld een beetje lui (jaja, ik geef het toe ;-) ) en dus verkies ik aquascapes met planten die niet té snel groeien of veeleisend zijn.

hardscape aquarium
Deze bak bevat heel veel “hardscape”. Bron: Pinterest

Heb je weinig ervaring met aquariumplanten?

Kies dan gemakkelijke aquariumplanten en hou de moeilijkere soorten voor later als je wat meer ervaring hebt. Ik weet het, dat is vaak niet de keuze die je zou maken, maar niets zo vervelend om na een maand je plantjes weggooien omdat ze zijn afgestorven.

hemianthus callitrichoides aquascape
Deze aquascape is niet voor beginners. Bron: Sydney Discus World

Denk ook al na over je “hardscape”. Kies voor rotsen, aquariumhout of kool die je planten nog beter laten stralen en omgekeerd.

Ga je voor Seiryu of eerder dragon stone? Wortelhout of kienhout?

En last but not least: koop vanaf dag 1 genoeg! Bespaar dus niet op je plantjes maar koop iets meer zodat je aquarium vanaf de eerste dag lekker gevuld is. Daardoor zal je aquascape sneller ingroeien en dus ook sneller in balans geraken.

Mijn laatste aquascaping tip: snoei regelmatig!

Groeien je aquarium goed? Top! Maar vergeet niet regelmatig te snoeien, of je aquascape verliest zijn vorm.

Regelmatig snoeien betekent dat je goede scharen nodig hebt. Zo niet, wordt je aquascape een frustrerende zaak.

aquascape snoeien
Regelmatig snoeien is de boodschap! Bron: GLA

Want niets is vervelender dan een tot in de puntjes uitgetekende aquascape die er super uitziet, tot je die moet gaan snoeien.

Conclusie

Aquascaping is zeker niet eenvoudig als je er net mee begint. Maar een goede voorbereiding is écht het halve werk. Door je research te doen, weet je min of meer waaraan je je kan verwachten.

Mijn tips?

  • Denk na over de vissen & planten en hoe die passen in je aquascape;
  • Print je favoriete aquascapes af als voorbeeld;
  • Zorg voor een goede balans CO2, licht & meststoffen;
  • Investeer in goede planten & hardscape;
  • Vergeet niet te snoeien!

Als je stap voor stap tewerk gaat en een aquascape creëert die niet alleen visueel maar ook qua onderhoud aan je verwachtingen voldoet, dan zal je merken dat je er niet alleen zelf onwaarschijnlijk veel voldoening uit haalt, maar ook dat anderen je creatie vol bewondering zullen bekijken.

En geef toe, dat kan al eens extra deugd doen, niet? :-)

[ninja-inline id=2164]

4.5/5 - (4 stemmen)

WIE IS GILLES?

Hoi, ik ben Gilles en ik houd al sinds mijn 14de aquaria. Ik heb lang gesukkeld met algen en slechte plantengroei, en had echt al àlles geprobeerd. Tot ik op een Amerikaans forum uitkwam: The Barr Report. Daar raadden ze mij aan om mijn methodes radicaal om te gooien. Minder sterk licht, meer voeding, een betere stroming, CO2 toevoegen, ... Echt àlles moest anders.

Lees mijn verhaal hier!

You can leave a comment bellow

8 reacties op "5 must-read aquascaping tips voor beginners"

  1. Ed Wijnands schreef:
    04/09/2020 om 23:57

    ik zoek nog altijd welke lijm gebruikt wordt om hout aan elkaar te lijmen. Op internet zie ik dat er ???? papier tussen de takken gestoken wordt en dan spuit men er lijm op ???
    Graag een beetje info voor een beginneling.
    Mijn hoek aquarium is een trigon 350ltr. en ik wil iets opbouwen met weinig planten.
    Dank op voorhand voor de info. groeten Eddy

    Beantwoorden
    1. Gilles schreef:
      09/09/2020 om 15:10

      Dag Ed

      Heel vaak worden sigaretfilters gebruikt, tussen hout en stenen geduwd en dan lijm hierop. Dit zorgt ervoor dat het harscape materiaal niet beschadigd geraakt door de lijm en dat het later gemakkelijk te verwijderen is.

      Groetjes,
      Gilles

      Beantwoorden
  2. Sander Keuzenkamp schreef:
    20/07/2019 om 23:03

    Super mooi die afbeeldingen, maar in de werkelijkheid helaas niet zo gemakkelijk om te realiseren.

    Beantwoorden
    1. Gilles schreef:
      22/07/2019 om 20:55

      Hey Sander

      Oefening baart kunst ;)

      Groetjes
      Gilles

      Beantwoorden

Reactienavigatie

← 1 2

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RELATED POSTS

japonica garnaal

De japonica garnaal: een complete gids

Lees verder
vuurgarnaal in het aquarium

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Lees verder
verzorging garnalen aquarium

Garnalen aquarium verzorging van A tot Z (deel 3)

Lees verder
hout garnalen aquarium

Garnalen aquarium inrichten: waar je op moet letten (deel 2) 

Lees verder
Zuurstofplanten in het aquarium: 4 redenen waarom je ze moet hebben! | 1 | AquascapingBlog

Zuurstofplanten in het aquarium: 4 redenen waarom je ze moet hebben!

Lees verder
garnalen aquarium opstarten

Een garnalen aquarium opstarten? Enkele tips! (deel 1)

Lees verder
aquascapingblog
  • VOLG MIJ & WORD LID!

LEER BIJ

  • Algen
  • CO2 & plantenvoeding
  • Aquariumtechniek
  • Vissen & garnalen
  • Opstart & Onderhoud

ONTDEK MIJN PRODUCTEN

  • Complete CO2-set
  • Vloeibare plantenvoeding
  • Bodemcapsules
  • Scharen & pincetten
  • Lily pipes

LAAT JE INSPIREREN

  • Aquariumplanten
  • Aquariuminspiratie
© PLANTEDBOX - 2023
  • Privacy beleid |
  • Interessante links |
  • Affiliate links

MELD JE AAN & ONTVANG DE LEUKSTE TIPS

Laat hieronder je gegevens achter en je ontvangt van mij elke maand nieuwe tips & tricks om je aquarium NOG beter te maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verbeter je bak!

Schrijf je gratis in en ontvang elke maand lekker handige tips om je aquarium nog verder te verbeteren en de algen te lijf te gaan!

Je voornaam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.