Ziet er al zeer fris uit, toch?
Beeld je eens in.
Je bent net terug van een leuke vakantie, je komt je woonkamer binnen en je wandelt vlug naar je bak om te zien hoe die erbij staat.
Je mond valt open van verstomming …
Je plantjes, die net voor je vertrek zo lekker fris zagen, zijn nu volledig overwoekerd door lelijke draadalgen.
Op de bodem ligt een hoop afval en rottend spul. Je merkt hier en daar al het begin van blauwalg.
En om het nog een streepje erger te maken: ook baardalg is van de partij!
Om van te janken. Letterlijk en figuurlijk.
“Hell,no!”
Gewoon keihard die aquarium algen bestrijden!
Er is altijd een oorzaak – en dus ook een oplossing – voor je algenplaag.
Ik wil je met dit artikel een (groot) hart onder de riem steken en zeggen: “kop op man, komt goed”. Om die woorden extra daadkracht te geven, heb ik voor jou een mooi voorbeeldje gevonden van een bak waarvan je zou denken: “beter gewoon opnieuw beginnen”.
Een aquarium van niemand minder dan Jurijs Jutjajevs, beter bekend als Jurijs mit JS op Facebook en eigenaar van Lernscapen.de.
Jurijs is een professionele aquascaper uit Duitsland, hij heeft van aquascapen zijn beroep gemaakt.
Hij toont je dat zelfs de professionals met deze problemen te kampen krijgen en hoe hij er mee omgaat op een zéér efficiënte wijze.
Laat de moed dus niet zakken. Ga de strijd met de algen aan.
In de eerste fase van de algenbestrijding gaan we niet direct actie ondernemen.
Nee … eerst moet je controleren welke algen je hebt en wat er precies is misgegaan.
Jurijs had in dit geval met opzet de bak verwaarloosd gedurende meerdere maanden. Bij ons ligt heel vaak de oorzaak ergens anders: te weinig CO2, teveel licht, onvoldoende voedingsstoffen voor je planten, slecht onderhoud, …
Zo zag de bak van Jurijs er na enkele maanden uit.
Herken jij de algen?
Op het eerste zicht herken ik groene puntalgen, bruine algen en misschien ook blauwe alg en draadalg?
OK, je weet nu welke de algen zijn.
Tijd om de handen uit de mouwen te steken en de algen 1 voor 1 te verwijderen en je aquarium op je gemak schoon te maken.
Jurijs haalde zijn aquascaping scharen boven en begon stevig te snoeien in de planten en verwijderde manueel alle zichtbare algen.
Voor de ruiten gebruikte hij een tandenborstel en een mesje. Je kunt ook wat filterwol gebruiken als het een zachte puntalg is.
Vergeet ook niet om een grote waterverversing te doen zodat je rondzwevende algen afhevelt. Je kunt de dagen na de schoonmaak nog enkele waterverversingen uitvoeren om zeker te zijn dat afvalstoffen op tijd werden verwijderd.
Sommige plukjes alg zijn heel moeilijk te verwijderen met de hand. Daarom riep Jurijs de hulp in van zijn persoonlijke schoonmaakploeg:
? Flexi mini experiment step2:
Add Amano shrimps and snails to do the detail work #juri_js #lernscapen #algae #experiment #fleximiniPosted by Jurijs mit JS on Friday, September 9, 2016
Enkele andere kandidaten die je kunnen helpen zijn:
Zo zag de bak van Jurijs eruit na de groot schoonmaak:
Groot verschil, toch?
Nu alles weer mooi en proper is, gaan we aan “preventieve algenbestrijding” doen.
Eerst raad ik je aan om mijn anti-algen strategieën te lezen naargelang de alg die je in jouw aquarium hebt gezien (zie stap 1).
Hieronder een lijstje van alle strategieën per algsoort:
Vervolgens raad ik je aan om, net zoals Jurijs, de CO2 ietsje te verhogen alsook de aquariumbemesting.
Op die manier gaan de plantjes terug groeien, worden ze sterker en is je aquarium ook weer sneller in balans. De algen krijgen dan een serieuze concurrent en krijgen het daardoor zelf moeilijker.
Vergeet ook niet om je filterwatten uit te spoelen en te controleren of de watercirculatie nog goed is.
Ziezo!
Je bak kan er weer tegenaan. Een hele metamorfose, toch?
Wil je je algen bestrijden en je aquarium volledig schoonmaken van die lelijke krengen, doe dan het volgende:
Je bak ziet er nu een héél stuk beter uit. En met de preventie tips vermeld in mijn strategieën zal dat ook zo een tijdje blijven.
Heb jij nog tips voor mij? Welke kuisploeg gebruik jij het liefst in je aquarium?
Laat het mij hieronder weten!
[ninja-popup id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Ik weet uit ervaring dat de geurversprijders (voor in stopcontact of met batterij en ook geurkaarsen)in de buurt van de aquarium een serieuze verhoging voor groei van algen is. Ik heb er ook nog steeds in huis maar heb gewoon nog meer algeneters erin gestoken en minder belichting.
Groetjes en succes
Els
Ik heb wat last van puntalg, niet meteen het grootste probleem en ook niet zo opvallend. Maar ik vroeg me af of dit zou liggen aan te sterke verlichting?
Ik gebruik de LED verlichting van Juwel met controller. Maar ik vind het nogal moeilijk hoe sterk ik de verlichting moet instellen. Iemand ervaring hiermee?
Dag Stijn
Ik zou gewoon eens proberen je verlichting -25% lager te zetten en zien wat dat voor resultaat geeft na een paar weken.
Groetjes
Gilles
Beste, sinds ik heb moeten overstappen van 2 TL lampen, omdat ze niet meer in de handel waren, heb ik nu 2 LED verlichtingen. Ik had mijn aquarium net volledig gereinigd toen ik ze aanschafte. Na een korte tijd zijn al mijn planten vergaan en heb ik algen op de rest van de planten. Volgens Sera lampen zou ik nog een lamp moeten bijsteken, 3 dus …. maar het is nu al zo licht ? Mijn Juwelbak is 120 L x 50 H x 45 cm D staat in de living tegenover de voorraam met gordijnen op 3 meter langs de noordzijde. Ik heb heel mijn leven planten moeten weg geven en nu heb ik er zelf geen meer, buiten wat rommel met algen. Het licht gaat om 11.oo u aan en uit om 23.oo u
Dag Rudy
Dat is zeer slecht advies, door meer licht te steken ga je het probleem enkel maar verergeren. Ik zou eerder andersom: je licht gaan dimmen want de kans is heel groot dat die LEDs standaard al veel sterker zijn dan je oude TL-lampen. Door de plotse omschakeling naar heel sterk licht, is er een onbalans gekomen in je bak met alle gevolgen vandien.
Groetjes
Gilles
in Suriname gebruiken we de pseudancistrus corantijniensis , een gepantserde meerval die alleen i.d rivieren en kreken v.d Guyanas voorkomt.
houdt je aquarium kraakschoon.
in Suriname zetten we de pseudancitrus corantijninsies , een katvisachtige soort die alleen inde kreken en rivieren van de Guyanas voorkomt in ons aquarium en nooit meer last v algen.
hallo na blauwalgen over wonnen hebben door 3 dagen geen licht (4 weken geleden)
nu kluwenwier
conditie van de bak install data dec-2016
3uur -23 uur 8uur licht
150 x 40 x 40 openfilter led verlichting
enkel danio zebra 40 st volwassen jongbroed40st 0.5mm
danio zebra wekelijks jong broed
water verversing ieder wekend 1/4
water testen goed ,ook in de vis zaak laten doen ,goed
geen voedings bodem
valisneria groeit niet goed blijft klein na 3 dagen geen licht
een goede door stroming
gaarne een reactie wat te doen
gr rob
Dag Rob
Voeg je meststoffen toe?
En CO2?
Groetjes
Gilles
Welke garnalen kunnen met dwerg botias? Heb erg last van algen door de vakantie:)
Botia's en garnalen zijn geen goed idee.
Ze zullen met hun speciale tand zeker op de jongen gaan jagen.
Hey Mathijs
Geen idee eerlijk gezegd, heb niet zoveel ervaring met Botia's :-)
Groeten
Gilles
Al vanaf het begin last gehad van algen en dan vooral draadalgen. En ondanks dat ik mijn aquarium toch altijd erg goed onderhoud - een paar waterwissels per week, afval van de bodem hevelen, op tijd het filter schoonmaken, beperkte lichtduur ( 8 u. p. d.), drijfplanten en een goede watercirculatie - wilden de draadalgen toch niet helemaal verdwijnen. Vooral de mossen hadden er nogal last van. En wat doe je dan?: dagelijks met een tandenborsteltje zoveel mogelijk algen uit de planten borstelen.
Op deze manier hield ik de algengroei wel in de hand, maar leuk vond ik het niet.
Bovendien waren al die drijfplanten mij ook een doorn in het oog ( schermen erg veel licht af en belemmeren de stroming aan de oppervlakte ).
Totdat..............
Tijdens één van mijn zoektochten op het internet om eindelijk eens een definitief antwoord te vinden op mijn algenprobleem, stuitte ik op een artikel over een apparaatje dat daadwerkelijk de algen te lijf zou gaan: De Chihiros Doctor.
Korte uitleg van het apparaatje: Een elektrode van ca. 5 cm wordt onderin het aquarium geplaatst. De elektrode is met een snoertje verbonden aan een klein computertje die je aan de aquariumruit met een paar zuignapjes kunt bevestigen. Nadat je het computertje hebt ingesteld ( heel eenvoudig ) gaat het apparaatje zijn werk doen: Op gezette tijden geeft de elektrode een wolk steriliserende microbellen af. Het wordt dan een beetje mistig in je bak, maar die mist verdwijnt weer vrij snel.
Deze microbellen elimineren de eerste vermeerderingen van alg sporen. Ook gaan ze de celwand van bestaande algen te lijf, waardoor hun groei geremd wordt. De microbellen zijn totaal onschadelijk voor de aërobe bacteriën. Ook wordt er opgelost zuurstof aan het water afgegeven.
Hoe dan ook, nadat ik deze info over de Chihiros Doctor had gelezen en ook nog een aantal reviews van enthousiaste gebruikers, besloot ik het ding aan te schaffen. Maar ja, het kostte wel weer 65 euro!
Maar goed, als het niet zou werken dan zou ik ook wel weer over die 65 euro heen komen.
Dus......zo gezegd, zo gedaan! Het ding besteld en na 2 dagen had ik 'm in huis. Vervolgens heb ik de doctor gelijk in mijn bak geïnstalleerd ( ik kon bijna niet wachten ) en kon het nu zijn werk gaan doen.
Na de tweede dag dacht ik: het lijkt wel alsof de algen minder worden. Ik hoopte niet dat dit wishful thinking was. Maar wie schetst mijn verbazing? Na de derde dag was er bijna geen algje meer te ontdekken. Het werkte dus. Ik kon het bijna niet geloven.
Nu, een paar weken na de installatie is mijn bak nog steeds helemaal algenvrij, het water glashelder en de planten groeien nog harder dan voorheen ( ik gebruik ook nog steeds all-in-one, hoor ).
Denk nu niet dat dit apparaat je ontslaat van het onderhouden van je aquarium. Goed onderhoud blijft altijd noodzakelijk om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Je merkt het Gilles, ik ben enthousiast over dit ding. En nee, ik krijg er geen geld voor om er reclame voor te maken.
Nog wel één ding: sinds ik de doctor in gebruik heb, heb ik wel het idee dat mijn vissen wat schrikachtig zijn geworden. Ik hoop in ieder geval wel, dat dit na verloop van tijd wel weer over gaat.
Tot slot Gilles, zou ik je willen vragen of je dit apparaatje ook kent en of je er ervaringen mee hebt.
Groetjes,
Hein.
Dag Hein
Ik ken het wel, maar gebruik het niet. Het is een kopie van de Twinstar maar dan goedkoper.
Ik vind het op zich wel een goed idee als het daadwerkelijk het water zuivert, maar aan de andere kant denk ik dat je hiermee niet de oorzaak aanpakt. Persoonlijk ben ik van mening dat als je problemen hebt in een aquarium dat je de oorzaak preventief moet aanpakken en niet de symptomen behandelen. :-)
Groeten
Gilles
Hello, zeer interessant deze beschrijving en raadgeving maar ik heb een soort van zwarte alg op mijn planten ik heb een discus aquarium wat kan ik er aan doen en hoe het bestrijden men heeft mij verteld om het water te vernieuwen wat ik nu doe maar er is geen verbetering. reeds bedankt voor het antwoord
D Vanbossele
Hoi
Lijkt me baardalg. Stuur mij anders een mailtje via het contactformulier, dan kunnen we er samen naar kijken :-)
Groeten
Gilles
De naam Japonica is oud.
Sinds een jaar of vier heten ze Caridina multidentata
Het zijn wel de beste algeneters van de garnalen soorten.
Alleen jammer dat ze niet kweken in het aquarium, ze hebben een larve fase en brak water nodig.
Let wel op dat je de echte Caridina multidentata koopt.
Er bestaat ook een ondersoort, die mini Japonica wordt genoemd. Die kweken wel in het tropisch aquarium, maar eten beduidend minder algen.
Hey Willem
Bedankt voor de tip, ik heb de nieuwe benaming erachter gezet!
Groeten
Gilles