Een algenvrij aquarium vanaf dag 1 dankzij de omgekeerde CO2 methode!

Heb jij ook die indruk?

Dat je aquarium wel gezond is, maar dat de planten toch nèt niet goed genoeg groeien voor een mooie, frisse plantenbak.

Het lijkt wel alsof je bak maar wat aanmoddert. Het wil maar niet lukken om die aquascape te krijgen die je in het begin zo zorgvuldig had gepland.

Frustrerend, toch?

De stiekeme reden waarom je bak het niet super doet …

Weet je de reden waarom je bak aanmoddert?

Omdat je CO2 niet goed zit.

Als je planten het niet goed doen, kun je 90% zeker zijn dat CO2 de boosdoener is.

De CO2 beheersen is namelijk één van de moeilijkste aspecten van plantenaquaria. Professionele aquascapers zoals Oliver Knott en Takashi Amano hebben allemaal 1 ding gemeen: ze weten uit ervaring hoe ze hun CO2 heel precies kunnen instellen.

En dat, dat merk je aan de plantengroei van hun bakken.

Een aquascape van Guillermo Barrientos. Perfecte plantengroei!

Als je CO2 vanaf dag 1 niet goed zit, dan blijven je aquariumplanten in de 1ste versnelling steken in plaats van over te schakelen naar de 2de en 3de versnelling.

Het resultaat: je bak ziet er niet fris uit en mist de “flair” van een topaquascape.

Laat je aquascape knallen met de “omgekeerde CO2-methode”

Wil je dat je aquascape schittert vanaf het moment dat je de vissen toevoegt? Dan heb ik een trucje voor jou.

Ik noem het de “omgekeerde CO2-methode”.

En ja, die naam heb ik zelf verzonnen ;-)

Waarschijnlijk weet je al dat CO2 giftig kan zijn voor je vissen en garnalen in grote hoeveelheden. Voor je planten maakt het niet uit, hoe meer hoe beter.

En waarschijnlijk weet je ook dat je de eerste 4 à 6 weken nog geen vissen mag toevoegen omdat je bak nog moet rijpen zodat de bacteriën de nitrietpiek kunnen verwerken.

Wel, tijdens die eerste 4 tot 6 weken kan de omgekeerde CO2-methode het verschil maken tussen een bak met een defecte versnellingsbak of een aquascape die voorbij raast als een Ferrari.

Tijdens die cruciale 1ste maand ga je namelijk de CO2 overdoseren.

Je hebt namelijk toch geen vissen zodat je de CO2-kraan lekker kunt opendraaien. Je aquariumplanten kunnen dan volop groeien zonder “benzine” te vallen.

Geen algen, wél gezonde en knalgroene plantjes.

Zo ga je te werk voor een strakke aquascape vanaf dag 1

De opstartfase is een hele belangrijke periode voor je aquariumplanten.

Ze komen in een totaal andere omgeving terecht en vaak moeten ze nog omschakelen van hun emerse naar submerse vorm.

Als ze tijdens die eerste paar weken onvoldoende voedingsstoffen krijgen, dan stoppen ze met groeien en kwijnen ze weg.

Of erger nog: je kunt te maken krijgen met ware algenplagen!

Deze bak van Ivaylo Petrov gebruikt 2 bps CO2.

Door zowel de CO2 vanaf dag 1 als de meststoffen te overdoseren, krijgen je plantjes àlles dat ze nodig hebben voor een gezonde plantengroei.

De werkwijze is eigenlijk heel eenvoudig:

  1. Vul je aquarium met zoveel mogelijk planten. Hoe meer aquariumplantjes vanaf dag 1, hoe sneller de bak stabiliseert en hoe kleiner de kans op algen!
  2. Als je alle plantjes en hardscape hebt toegevoegd, vul je nu het aquarium met water. Doe dit voorzichtig zodat de plantjes niet loskomen. Dat scheelt een hoop frustraties ;-)
  3. Voeg direct meststoffen toe volgens de Estimative Index: nitraat, fosfaat, ijzer en andere sporenelementen. Wees niet bang om te overdoseren, deze producten zullen nooit algen veroorzaken.
  4. Vervolgens ga je de CO2 overdoseren. Voeg een hoeveelheid toe waarvan je weet dat dit ruim voldoende is voor je planten. Wees niet bang om te overdrijven, maar let er wel op dat je fles niet direct leeg geraakt.Een voorbeeld is ongeveer 3 bubbels per seconde voor een bak van 100 liter. Dit hangt natuurlijk af van de sterkte van de verlichting, maar het is een goede leidraad.

Nu laat je je bak zoveel mogelijk met rust gedurende 3 à 4 weken.

Het enige dat je mag doen is af en toe het water verversen, opnieuw meststoffen toevoegen en hier en daar slechte blaadjes verwijderen.

Je zult zien: je planten gaan énorm goed groeien en de kans op alg is heel klein. In principe zou je geen enkele alg mogen zien behalve bruine alg. Die heb je namelijk bijna altijd tijdens de opstart.

Zie je toch draadalg, baardalg of puntalg verschijnen?

Dan moet je de CO2 verhogen.

Nog enkele aanpassingen voordat je de vissen toevoegt

Vanaf week 4 of 6 is het tijd om de vissen toe te voegen.

Maar voordat je daar aan begint moet je eerst nog de CO2 gaan verlagen. Je overdoseert namelijk de CO2 nog, en dat kan dodelijk zijn voor je vissen.

Daarom raad ik aan om vanaf week 3 beetje bij beetje de CO2 te verlagen:

  1. Verlaag om de 5 dagen de hoeveelheid CO2 door lichtjes aan je naaldventiel te dragen. Zeker niet dagelijks de CO2 aanpassen, je planten moeten kunnen wennen aan de verandering en je moet het CO2-gehalte zo stabiel mogelijk houden. Op die manier voorkom je baardalg.
  2. Blijf langzaam de CO2 verlagen tot je de eerste verschijnselen van algen ziet. Meestal is draadalg de voorbode, maar soms ook baardalg.Kijk héél goed, want soms zie je de alg pas als hij sterk gegroeid is. Hou vooral de bladrandjes in het oog en traag groeiende planten.Dit artikel somt alle symptomen van CO2-tekorten op, zeer handig.
  3. Van zodra de algen verschijnen, voer je je CO2 terug op naar de hoeveelheid van 5 of 10 dagen daarvoor. Dat is namelijk de nodige minimumhoeveelheid CO2 die nodig is voor jouw bak.

Zie je wat je doet?

Je start vanuit een situatie waar alle voedingsstoffen onbeperkt zijn en vervolgens ga je langzaam op zoek naar de minimumgrens qua CO2 voor je planten (en algen).

Draai heel langzaam aan dit knopje.

Als je die eenmaal gevonden hebt, voeg je weer wat extra toe zodat je zeker boven die grens zit.

Dit werkt véél beter dan de methode die de meeste aquaristen gebruiken: beginnen met een te laag CO2-gehalte en langzaam opschroeven.

Je vertrekt dan namelijk vanuit een situatie met slechte plantengroei en misschien zelfs algen. Het is dan veel moeilijker om die minimumgrens te vinden + je bak ziet er niet fris uit.

Is deze methode geen verspilling van CO2?

“Da’s wel heel veel CO2 dat je gebruikt met deze methode”, zie ik je al denken.

Klopt, je zal veel meer CO2 verspillen dan nodig is.

Maar bekijk het zo: als je onvoldoende CO2 toevoegt en je planten kwijnen weg, dan ben je véél meer geld kwijt! Een grote hoeveelheid aquariumplantjes is namelijk een pak duurder dan een hoeveelheid CO2.

Trouwens, een extra tip: koop altijd een reserve CO2-fles, zelfs als je niet gebruikt maakt van deze methode.

Niets is zo vervelend als een lege CO2-fles wanneer je een week lang niet naar de winkel kunt. Voor jou, maar zeker ook voor je planten ;-)

Enkele veiligheidstips bij de omgekeerde CO2 methode

Met CO2 moet je altijd voorzichtig zijn, zeker als je gevoelige vissen of garnalen hebt. Daarom geef ik je deze extra tips mee om eventuele problemen te vermijden:

    • Voeg om te beginnen altijd een kleine groep vissen toe en wacht dan een week of langer voordat je de rest toevoegt;
    • Hou heel goed de eerste vissen of garnalen in het oog. Gaan ze naar lucht happen of verstoppen ze zich steeds, dan zit je nog wat te hoog met je licht.PS: vissen zijn in het begin vaak schuchter, dus het kan zijn dat ze gewoon schrik hebben en dat je CO2 prima is ;-);
    • Vermijd een kaamlaag! Deze olieachtige laag op het wateroppervlakte beperkt de “gasuitwisseling” tussen de omgeving en je aquarium. Je bak wisselt namelijk CO2 en O2 (zuurstof) uit met de kamer waarin hij staatEen kaamlaag verhindert dat waardoor je vaak een hoge CO2-piek krijgt en heel weinig zuurstof in het water. Gebruik een “lily pipe” of een “surface skimmer” om de kaamlaag zoveel mogelijk te beperken;
Deze vis hapt naar lucht. Bemerk ook de kaamlaag op het wateroppervlakte!
  • Hou een zuurstofpompje bij de hand zodat je snel kunt ingrijpen;
  • Zorg voor goede stroming doorheen je bak. Goede watercirculatie zorgt namelijk voor meer zuurstof in het water;
  • Duurt het wat langer om de minimumgrens te vinden? Ga dan niet sneller werken, maar heb een paar weken geduld. Je zal beloond worden met gezonde plantjes.

Laat je niet afschrikken door deze tips, ze dienen enkel als voorzorg. De kans dat er ook daadwerkelijk een te grote hoeveelheid CO2 is, is klein.

Maar voorkomen is beter dan genezen! :-)

Conclusie:

Wil je een knallende aquascape vanaf dag 1, dan moet je onbeperkte voedingsstoffen én CO2 voorzien zodat je planten volop kunnen groeien.

En de omgekeerde CO2-methode kan je hiermee helpen!

Gedurende de eerste weken van de opstart ga je namelijk de CO2 overdoseren zodat je zeker geen tekort hebt.

Vervolgens, voordat je de vissen toevoegt, ga je beetje bij beetje de CO2 verlagen tot je de mimimumgrens vindt (bv wanneer je algen ziet).

Zodra dat gebeurt, schroef je de CO2 weer een beetje op.

Klaar!

Je hebt nu een bak die onbeperkte meststoffen heeft én voldoende CO2 voor je planten.

Géén algen. Géén slechte plantengroei.

Heb jij deze methode al gebruikt? Of werk je op een andere manier? Laat het me hieronder weten of wordt lid van de Facebookpagina!

[ninja-inline id=2164]

5/5 - (1 vote)

Bekijk de reacties

  • Vraag, ik heb een ph gestuurd CO2 systeem, als het licht uit gaat daalt de ph gelijk met 0,2 punt.
    Is dit niet schadelijk voor de vissen?

    • Dag John.

      als de ph daald als de lampen uit zijn dan word er ook geen co2 meer verbruikt. dan stijgt de ph ,maar als de co2 nog aan ligt dan daald hij wel want er word niet meer verbruikt.het is daarom ook beter dat u de co2 snachts af zet , komt er ook meer zuurstof in het water dat ook heel goed is voor de bacteriën.en ook voor de vissen.

      groetjes.

      Etienne.

    • Dag John

      Die daling gebeurt van zodra de lampen uitgaan? Lijkt me dan eerder een storing?

      Groetjes
      Gilles

  • Hallo Gilles,

    Ondanks het feit dat ik in mijn 240L-bak elke dag 10ml All-in-One bemesting toevoeg, 7,5ml Easy Crabo en CO² (Drop-checker staat geel/groen met KH 6), heb ik last van baardalg op de (oudere) bladeren en heb ik de indruk dat mijn planten niet goed groeien. Bovendien zijn er geen "bruisende" planten te bespeuren tenzij de belletjes die uit de diffusor komen die op de uitstroom van mijn externe filter (Tetratec ex700) aangesloten is. Daarbovenop heb ik de lichtintensiteit van mijn Helialux ook al wat verminderd...

    • Hey Marc

      Wanneer heb je de intensiteit geminderd?

      En is de CO2 stabiel genoeg? De pH-waarde moet gedurende heel de fotosyntheseperiode min of meer hetzelfde blijven. Ook moet je op tijd beginnen met CO2 toevoegen (paar uurtjes voordat de lampen aangaan) zodat het goed vermengd is met het water en de planten het volop kunnen opnemen van zodra de lampen aangaan.

      En maak je niet druk om die "bruisende planten", dat kan voorkomen in bakken met prachtige plantengroei maar ook in bakken vol algen. Het zegt dus weinig over de gezondheid van je aquarium :-)

      Groetjes
      Gilles

  • Hoi Gilles,

    Mijn vorige tank stond precies voor een raam (ca 1,5 m afstand). Raam is aan noordzijde van het huis en de achterkant van het aquarium was met zwarte folie afgeplakt. Ik heb nooit echt last van algen gehad, behalve baardalg op de traaggroeinde planten. Dit heb ik nooit helemaal weggekregen. Ondanks dat ik een grote hoeveelheid CO2 toevoegde, voedingsstoffen volgens EI en het kunstmatige licht heb gedempt.

    Alles heb ik steeds gemeten, maar de hoeveelheid licht die door de zon de kamer binnenkomt is natuurlijk moeilijker te regelen en met een CO2 installatie die constant dezelfde hoeveelheid CO2 levert kan de aanwezige CO2 in het aquarium natuurlijk behoorlijk schommelen, wat weer gunstig is voor algen.

    M'n volgende tank komt dus weer op dezelfde plaats, nou vroeg ik me af of het wellicht een oplossing is om de CO2 installatie aan te sluiten op een PH controller? Dan zal de CO2 waarde denk ik minder schommelen. Ik weet dat het beter is om de CO2 zelf in de gaten te houden en dat blijf ik natuurlijk ook doen.

    • Hey Ralf

      Je kunt het proberen. Persoonlijk ben ik nooit fan geweest van pH controllers omdat ze continu in- en uitschakelen + je bent afhankelijk van de sonde. Als die verkeerd meet, dan heb je een probleem ...

      Groeten
      Gilles

      • Hoi Gilles,

        Om die reden heb ik er tot nu toe ook nog geen gebruikt. Als ik m'n nieuwe bak opstart probeer ik het volgens de omgekeerde CO2 methode die een aantal maanden geleden hebt beschreven ;)

        • Dat is ook mogelijk. Had al vaker oto's, heb eigenlijk zelden visjes die doodgaan, maar de oto's deden het nooit goed bij me.

    • Dag Robin

      Voor zover ik weet is dat niet van toepassing.

      Groeten
      Gilles

      • ik vroeg me af of het toevoegen van co2 de c:n ratio verhoogd. Met een hoge c:n ratio zal het aquarium minder goed mineraliseren.

        • Dag Robin

          Wekelijks verversen, voldoende meststoffen toevoegen en een goede filtratie en je hoeft e geen zorgen maken om die C:N Ratio :-)

          Groeten
          Gilles

  • Hallo Gilles,

    Ik ga morgen weer opnieuw beginnen met een berg nieuwe planten. Nu voeg ik automatisch co2 toe met een KH van 8 moet de ph zo'n beetje naar 7 gaan lopen. ik heb ledverlichting rood blauw en wit. Die witte staat 5 uurtjes aan en de rode en blauwe 10 uur.

    Ik heb de co2 kraan niet helemaal open staan zodat de PH op 7.3 blijft steken WANT naar mijn idee komt er best veel CO2 in de bak, ik zie een redelijke mist van belletjes.

    De co2 laat ik via een diffusor in het bioloog komen. Daar worden de belletjes gelijk opgezogen door twee pompen 3500L per uur. Die spuiten het, over de bodem, het aquarium in.

    Vragen:
    Moet het co2 toch verder open?
    hoe lang zal ik doen met een 10 literfles op een bak van 240*90*h70?
    Zal ik de witte lamp langer laten branden? De bak is wel wat dieper en de hemianthus cuba heeft licht nodig.

    Oh ik lees net dat Willem ook wel wil antwoorden, dat is ook prima!

    GR,
    Nico

    • Ik zie net dat de blauwe en witte lamp één zijn. Dus er zijn 4 rode die 10 uur aan staan en twee blauwe / witte lampen heb ik nu 7 uur aan staan.

      • Hoi

        Welk probleem heb je precies?

        In het geval van draadalg of baardalg zou ik inderdaad eens héél langzaam de CO2 verhogen. Bijvoorbeeld week 1 pH 7,3, week 2 pH 7,2 ... en zo wekelijks een beetje verlagen en heel goed je vissen, garnalen en algen/planten in het oog houden.

        Zie ook dat de CO2 doorheen heel de bak wordt verspreid, dat is vaak een zwaktepunt bij diffusers.

        HC kun je trouwens prima houden met zwakker licht hoor, Amano doet het altijd met een lichtsterkte van 50 PAR wat relatief weinig is. HC is vooral CO2-gevoelig.

        Groeten
        Gilles

        • Hoi Gilles,

          Ik had last van allerlei algen.

          Van de week een extra stromingspomp erbij gezet. 2000 liter per uur, vind het iets te weinig... De witte en blauwe lamp 3.5 uurtjes langer aan. Vandaag weer een uurtje minder gezet want ik zag alg op de ramen komen en heel minimaal draadalg, weer op de Hemianthus.

          Er zijn aardig wat nieuwe plantjes in gezet. Enkele dagen eerder profito easylife 30% over gedoseerd, in één keer voor een week. Na 25% waterwissel.

          Co2 iets opgevoerd. KH6 gemeten en Dennerle co2 set op automatisch gezet. PH zou dan naar 7 moeten gaan... CO2 verspreid goed ... maar ik heb het naaldventiel zo ingesteld dat de PH op 7.1 a 7.2 blijft.

          Een weekje eerder had ik al 4 Siamese algeneters extra gekocht.

          Alle plantjes hebben of een lateriet bolletje of zo'n JBL voedingsbal bij de wortels.

          Nu vraag ik me af of ik extra No3 en P03 moet gaan toevoegen?

          En nog steeds vind ik zichtbaar veel co2 belletjes in de bak, is dat wel goed?

          Binnenkort plaats ik wel een foto.

          Groeten,

          Nico

          • Hey Nico

            Je hebt goede acties ondernomen! Ik zou de NO3 op 20ppm houden en de PO4 op 2ppm voor een bak met veel planten en CO2. Dan zit je zeker goed op dat vlak.
            Wat betreft de CO2-belletjes: ben je daar zeker van, of is het misschien zuurstofbelletjes die van de bladeren komen?

            Groeten
            Gilles

  • Dag Dave

    Waarschijnlijk zit de oorzaak bij de verhouding licht - CO2. Je mag nooit aannemen dat de CO2 ruim genoeg is, in 90% van de gevallen is het alsnog een tekort :-)

    Ik zou inderdaad gewoon de lichtintensiteit dimmen en afwachten. CO2 kun je tegelijk ook wat verhogen, als de vissen dit aankunnen.

    Groeten
    Gilles

    • Hey Hans

      Als je al vissen in de bak hebt, moet je deze methode niet toepassen.

      Groeten
      Gilles

  • Goed advies om CO2 meer dan maximaal zeg maar 30 PPM met vissen te zetten tijdens de start up,
    Heel dom maar ik had daar niet eens aan gedacht, voor de mensen die twijfelen aan de pH, check de CO2 tabel op iets van een 0.5 pH verdubbel je de CO2 van 30 PPM naar 60 dus geen angst voor al te lage pH in mijn ogen.
    Planten nemen niet meer CO2 op dan ze kunnen verbruiken dus meer is wat dat aan gaat niet beter denk ik, maar je voorkomt wie weet net dat mogelijke te kort wat net dat algje veroorzaakt, 90 % van de te korten is immers CO2.

    top advies voor starters.

  • Tja, Gilles wordt wel erg bestookt met allerlei vragen over onze aquaria, als dit zo door gaat wordt het beantwoorden hiervan een dagtaak. Ik stel voor dat als er iemand een vraag heeft die echt dringend is wil ik die met alle plezier wel beantwoorden.
    Misschien vind Gilles dit leuk, zo niet even goede vrienden.
    Wie ik ben! google even op mijn naam dan kom je er achter.
    Groetjes van Willem v Wezel

    • Willem, vind dit eigenlijk vrij brutaal als ik eerlijk ben :)
      Als Gilles al hulp nodig heeft kan hij dat zelf ook aangeven op zijn blog er zijn meerdere ervaren mensen die zijn blog volgen en op zijn verzoek bij zouden kunnen springen.
      Als je perse je hulp wil aanbieden dan is het denk ik netjes dit prive aan Gilles aan te bieden en niet je hier aan te bieden op deze manier.
      Ik stel voor alle vragen te beantwoorden misschien vind Gillis dit leuk en zo niet dan toch :)
      Maar wie weet trekt het wat bezoekers naar je site.
      Ik twijfel niet aan je goede bedoelingen, maar ik vind de manier niet goed.

1 2 3

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018