Een aquarium zonder CO2 bemesting?

Geen co2 bemesting in aquarium

Op deze blog wordt regelmatig verwezen naar het belang van CO2 voor je aquariumplanten. Maar wat als je nu geen geld of geen zin hebt om een kwalitatief CO2 systeem te kopen? Kunnen aquariumplanten ook groeien zonder CO2? Ja, dat is mogelijk, onder bepaalde omstandigheden.

Geen CO2 toevoeging in het aquarium, kan dat?

Een bak zonder CO2 bemesting is zeker mogelijk. Diana Walstad is een voorstander van dit idee. Het is een zeer eenvoudige manier om aquariumplanten te houden zonder testkits, waterverversingen, snoeibeurten en allerlei wekelijkse voedingsstoffen. Je aquariumplanten zullen zich aanpassen aan het lage CO2 gehalte in het water door meer “Rubisco” te produceren.

Een aquarium zonder CO2 bemesting heeft doorgaans een zeer zwakke belichting (max 0,4 watt/liter). Hierdoor vertraagt de fotosynthese en daalt de vraag naar voedingsstoffen sterk. Ook de lichtperiode overstijgt de 8 uur niet. Zo’n lichtregime heeft als bijkomend voordeel dat de algen minder kans krijgen om te groeien aangezien zij sterker afhankelijk zijn van licht in niet-CO2-verrijkte systemen dan aquariumplanten.

Al bij al zullen je planten in een aquarium zonder CO2 bemesting vijf tot 10 keer trager groeien dan een met CO2 verrijkte bak.

Geen CO2 in het aquarium: wat met voedingsstoffen?

Tachtig tot 90% van al je voedingsstoffen zal geproduceerd worden door je vissen, bijvoorbeeld door uitwerpselen of visvoer. Wil je de groei van je aquariumplanten toch liever wat meer ondersteunen, dan kun je altijd om de twee weken wat nitraat (KNO3) en fosfaat (KH2PO4) toevoegen om tekorten te vermijden.

Een voedingstekort kan namelijk leiden tot algen. Je kunt ook fosfaat toevoegen door wekelijks wat diepvriesvoer toe te voegen zonder het af te spoelen. Vergeet naast nitraat en fosfaat ook niet de sporenelementen (bijvoorbeeld EasyLife Profito). Aangezien er bijna geen waterverversingen aan te pas komen, kun je de hoeveelheid sporenelementen terug schroeven tot de helft of ¼ van de aanbevolen hoeveelheid.

Je kunt ook een bodemsubstraat toevoegen om de planten via hun wortels te voeden. Hou wel rekening met de houdbaarheid van deze substraten, aangezien ze meestal max 6 à 12 maanden meegaan.

Geen CO2 in het aquarium: wat met vloeibare CO2?

Gebruik je wat sterkere of langere aquariumverlichting of wil je de groei wat meer stimuleren, dan kun je altijd wat vloeibare CO2 toevoegen (bijvoorbeeld EasyLife Carbo). Hou er wel rekening mee dat je dan ook de andere voedingsstoffen in grotere hoeveelheden zult moeten toevoegen om tekorten (en dus algen) te vermijden.

Vergeet bovendien ook niet om dan wat vaker te verversen om de reststoffen van de vloeibare CO2 regelmatig te verversen. Een grote hoeveelheid aan dit product kan namelijk giftig worden voor je vissen en kan in sommige gevallen ook de planten beschadigen.

Hoe zit het met waterverversingen?

Tenzij je vloeibare CO2 toevoegt, vermijd je best waterverversingen. Het is belangrijk om het CO2 gehalte in je bak stabiel te houden. Doe je een grote waterverversing dan voeg je eigenlijk ook een grote hoeveelheid CO2 toe. Doordat er plots veel CO2 is, gaan de aquariumplanten de “lage-CO2 enzymen” afbreken waarna ze enkele dagen later zich opnieuw zullen moeten aanpassen.

Op die manier creër je dus instabiliteit wat algen tot gevolg kan hebben. Algen kunnen namelijk veel sneller reageren op plotse veranderingen, in tegenstelling tot aquariumplanten.

Nog niet overtuigd? Hieronder mijn non-CO2 aquarium!

 

 

Dit is de non-CO2 bak die ik voor mijn vader heb opgesteld. Enkele details

 • 500 liter met een filterpomp van 300 liter + sterke “wave pump” voor extra circulatie (aanrader!)
 • Weinig eisende planten: javavarens, Cryptocoryne, Vallisneria, …
 • Bemesting volgens de Estimative Index voor aquaria zonder CO2 (ongeveer 1/4 tot 1/8 van de normale Estimative Index) met extra ijzer
 • Lage verlichting + gebruik van drijfplanten om nog verder te verduisteren
 • 25% waterverversing om de 3 maanden
 • Zo goed als geen onderhoud aan!

Vond je dit artikel interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van leuke scapes en aquariumtips!

 

Comments

  Heb je een vraag of mening? Laat van je horen!

 1. john says

  er staat dat bij een grote waterwissel co2 wordt toegevoegd. Kun je uitleggen hoe dat dan kan dat daardoor de co2 wordt verhoogd. Als ik water ververs breng ik water in met een hogere ph dan in de bak en dat verhoogd toch niet de co2??? Graag een reactie. Groetjes John

  • Gilles says

   Hallo John

   Dit heeft onder andere te maken met de wet van Henry (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Henry). Door bv de druk en de temperatuur die op je waterleidingen zit, ontstaat er een bepaalde hoeveelheid CO2 in je leidingwater. Bij koud water is dit bijvoorbeeld hoger dan bij warmwater. Doordat je leidingwater gaat toevoegen in een non-CO2 bak gaat het CO2 gehalte in het aquarium daarmee stijgen waardoor de planten zich opnieuw moeten aanpassen aan de omgeving die plotseling rijker is aan CO2. Doe je dit vaker dan ontstaat er omgeving waarbij je de ene keer weer “veel” CO2 hebt (waterverversing) en de andere keer weer weinig (geen waterverversing). Je planten zijn te traag om zich hieraan aan te passen omwille van hun complexere vorm. Algen kunnen dit dan weer wel omdat ze vrij “simpel” zijn (daarom dat je soms van de ene dag op de andere algen kunt hebben) waardoor ze in hun voordeel zijn. Baardalg is een goed voorbeeld van een alg die in zo’n omstandigheden goed kan gedijen.

 2. john says

  Maar een sper week of 2 weken een kwart wisselen wordt toch ook wel aanbevolen?? Ik vraag me af hoeveel het co2 gehalte stijgt als je een kwart ververst. Zoveel co2 zal er toch niet in het nieuwe water zitten?? John

  • Gilles says

   Dat wordt, voor zover ik weet, aanbevolen voor normale bakken en niet non-co2 bakken. Bij non-co2 bakken wordt doorgaans maar enkele keren per jaar ververst (tenzij er problemen zijn). Hoeveel CO2 je juist inbrengt en hoeveel er in het nieuwe water zit, is moeilijk te zeggen aangezien we daar geen betaalbare meetapparatuur voor hebben helaas …

 3. john says

  Tja ik dachrt dat in het algemeen regelmatig verversen wordt aanbevolen om ook weer mineralen in de bak te verkrijgen en teveel van bepaalde stoffen af te voeren. Ik had niet de indruk dat verversen (regelmatig) alleen wordt aanbevolen voor bakken zonder co2. Maar wellicht vergis ik me. Groetjes John

 4. Jo says

  Hoe zit het met de hoeveelheid vissen in een non CO2 bak? Gewoon de doorsnee hoeveelheid, of juist minder?

  En planten, welk percentage is ideaal?

  Ik neem aan dat de bodem van de bak wel gewoon regelmatig (1x in de week) afgezogen moeten worden?

  • Gilles says

   Hallo Jo

   Ongeveer dezelfde hoeveelheid als een andere bak. Gewoon niet teveel vissen toevoegen of teveel voederen, want dat veroorzaakt afvalstoffen die algen kunnen veroorzaken.

   Planten: zoveel mogelijk zodat de bak zo snel mogelijk in balans geraakt. Die planten zetten de afvalstoffen ook om in voedingsstoffen en zorgen voor zuurstof voor je vissen. Ze zijn dus belangrijk voor het ecosysteem van de non-CO2 bak. Door van het begin veel planten te gebruiken, kun je al heel wat algenproblemen vermijden.

   Als er veel afval op de bodem ligt, kun je die inderdaad afzuigen. Zolang je maar niet teveel water verwijderd, want dan moet je opnieuw water toevoegen wat het CO2-gehalte verhoogd. Het is belangrijk dat je die zo stabiel mogelijk houdt.

   Wat betreft de pH: die zal hoger liggen doordat je geen CO2 toevoegt (CO2 verlaagt de pH). Wat betreft hardheid maakt het weinig uit, kraanwater is prima. De non-CO2 bak uit de video hierboven heeft bijv. kraanwater met een GH van meer dan 30 :-)

   Groeten
   Gilles

  • Gilles says

   Hey Atam

   Jawel, daar was wel verlichting boven maar heel weinig. Ik denk 2x 36w T8 zonder reflectors & met drijfplanten. Nooit algen in gehad!

   Die LED-verlichting lijkt mij behoorlijk sterk voor een bak zonder CO2. Ik zou voor een dimbaar model gaan, dat kun je gemakkelijk aanpassen.

   Groeten
   Gilles

   • Atam says

    Bedankt voor je reactie :)

    Die 5.7w voor 50 liter valt mee als ik het vergelijk met 72watt voor 500 liter…

    Of is led sterker dan wat jij gebruikt?
    Ik kan een 3 watt led vinden….

 5. Martijn says

  Ik zie dat je gebruikt maakt van de EI en vloeibare CO2 toevoegt en dat je om de 3 maanden 25% ververst.

  Is het bij EI niet juist de bedoeling om, om de week 50% verversen ?..

  Want ook ik maak hier gebruik van en ook voeg ik vloeibare CO2 toe. Maar moet zeggen dat ik wel wat baard alg op de achterwand heb. En als ik dan bovenstaande tekst leest komt dit door het toevoegen van vloeibare CO2 en te veel water wissels.

  • Gilles says

   Hey Martijn

   Bedoel je de bak in de video? Die maakt inderdaad gebruik van de EI (aangepast voor non-CO2 bakken), maar geen vloeibare CO2.

   Die vloeibare CO2 raad ik niet aan in deze situatie omdat je bij dit type bakken zelden water ververst. Daarmee loop je het risico dat je uiteindelijk een te hoge waarde aan vloeibare koolstof in het water gaat hebben, wat giftig kan zijn voor de vissen of planten. Eén van de bestanddelen van die koolstof is namelijk glutaraldehyde en dat is behoorlijk straf spul.

   Voor een non-CO2 bak raad ik aan om geen waterverversingen te doen + geen extra koolstof toedienen. Je vertrouwt namelijk erop dat de bodem, de planten, etc de nodige koolstof zullen leveren. Door de zeer lage verlichting voorkom je dat de vraag naar koolstof lager is dan de hoeveelheid geproduceerde koolstof (aanbod). Door weinig verversingen te doen, voorkom je dat er schommelingen in de koolstofwaardes komen, wat inderdaad baardalg kan veroorzaken.

   Groeten
   Gilles

   • Harrie says

    Hallo Gilles,

    Ik zit echter nog wel met een vraagje.

    Als je op deze manier maar ca. 1x in de 3 maanden water ververst, hoe zit het dan met de geproduceerde ammonia/ammoniak en de daaruit voortvloeiende nitriet ?
    Deze worden deels afgebroken door het filter, maar er zal toch net als in de “gewone” CO2 bakken ophoping plaatsvinden. Dat al of nagenoeg al het koolstof dat geproduceerd wordt door de planten benut wordt kan ik me dan nog wel voorstellen.

    Heb je hier een redenatie voor ?

    Niet om je theorie tegen te weken ofzo, maar ik probeer er logica in te ontdekken, zodat ik het zelf makkelijker kan toepassen.

    Groeten,

    Harrie

    • Gilles says

     Hey Harrie

     Daarom is het belangrijk om vanaf het begin voldoende plantenmassa toe te voegen in combinatie met een sterke filter, dan worden ongewenste afvalstoffen goed verwerkt. In principe mag er geen ophoping gebeuren in een gezonde, goed gefilterde bak. Als dat wel het geval is, dan krijg je bruine alg, blauwalg, … en vaak ook zuurstoftekort etc. Niet wat je wil in je bak :-)

     Groeten
     Gilles

 6. Gilles Boeije says

  Hallo,
  Met verbazing zit ik dit artikel te lezen.
  Ik heb een 115 liter aquarium van juwel.
  Daar gebruik ik wel co2 in.

  Mijn vraag: kan ik ongestraft de co2 uitschakelen?

  • Gilles says

   Dag naamgenoot :)

   Is dat een nieuwe Juwel? Indien ja: nee, dan heb je gegarandeerd algen. Nieuwe aquaria worden tegenwoordig met heel sterke verlichting geleverd waardoor je praktisch verplicht bent om met een CO2-systeem te werken. Een heel jammere ontwikkeling vind ik.

   Wat je wel kunt doen is veel drijfplanten toevoegen om het licht te dempen (heel het watteroppervlakte) & de reflectors verwijderen. Dat zou nog moeten lukken.

   Groeten
   Gilles

   • Gilles Boeije says

    ok In mijn kap zitten 2 buizen van jewel.
    1 X 18 watt tropical daylight van dennerle
    1 X 18 watt grow lux ook van dennerle.
    Er zitten geen reflectoren in de kap.

    Zou ik 1 buis kunnen uitschakelen om co2 te stoppen?

 7. Gilles Boeije says

  Je doet ei bemesting, maar met extra ijzer.
  Waarom extra ijzer?

  mvg,
  Gilles Boeije

  • Gilles says

   Dag naamgenoot

   Veel non-co2 bakken hebben veel Cryptocorynes en dat zijn echte ijzervreters. Een beetje extra ijzer is dus zeker handig (maar niet verplicht).

   Groeten
   Gilles

 8. Gilles Boeije says

  Ik ga testen.
  Ondertussen heb ik een non co2 bak azie biotoop gerealiseert.
  Veel planten verlichting is 1 X T8 18 watt op 115 liter aquarium.
  Via weeromstandigheden in Azie kom ik omgerekend op een verversing uit van 1 liter per week.
  Ik ga dat doen door simpel alleen verdamping aan te vullen ( zal wat minder zijn dan 1 liter).

  Op dit moment aan vis zit er 1 paar dwerg gouramis in met een 20 tal red rillie garnalen.
  Volgende week wil ik een klein schooltje kegelvlek barbeeltjes toevoegen.

  Ben benieuwd hoe alles zal lopen.
  Nog wat advies?

 9. Jasper says

  Hoi,

  Ik vroeg mij af of u ook met actieve koolstof filtert? Ik gebruik vloeibare koolstof(easy carbo en profito) en heb het idee dat veel van mijn voedingstoffen verdwijnen in het filter.
  Groet!

  • Gilles says

   Hey Jasper

   Nee, ik gebruik geen actieve koolstof, wel Seachem Purigen (dat product laat je meststoffen met rust in tegenstelling tot act. kool).

   Groeten
   Gilles

   • Jasper says

    Ok, bedankt! Ik ga kijken of ik dat in de toekomst wil gaan gebruiken. Ik heb mijn actieve kool verwijderd en nu moet ik mijn NO3 waardes een beetje opschroeven.

  • Gilles says

   Hey Edmond

   Maakt niet zoveel uit, tenzij het echt extreem is. Zeker niet beginnen met zuren toevoegen.

   Groeten
   Gilles

   • Edmond says

    Hallo Gilles,

    Het leidingwater hier bij ons is nogal basisch, nl.pH 7.8 à 8, daarom voeg ik steeds bij elke waterverversing een beetje Sera pH/KH-Minus toe tot pH 7. Ik weet dat daar zwavelzuur in zit. Waarom zou dat kwaad kunnen? Een te hoge zuurtegraad in het aquarium is toch ook niet goed?
    Beste groeten,
    Edmond

    • Gilles says

     Hey Edmond

     Je antwoord zit al in je reactie: het product dat je gebruikt bevat zwavelzuur. Dat kun je niet echt gezond noemen :)

     Groeten
     Gilles

 10. Wouter says

  Dag Gilles ,

  Ik lees regelmatig als de lichten gedoofd zijn om dan je CO2 uit zetten en weer in te schakelen een uur of 2 voor de lichten beginnen te branden , de theorieën hierover begrijp ik wel en kan me daar ook in vinden .
  Maar ! Hoe zit het dan met PH schommelingen ?
  Ik gebruik veel CO2 in mijn bak ( Kh van 4,5 en Ph van 6,5) en vissen en planten doen het prima maar aangezien het aquarium voller en voller met planten komt te staan vrees ik een beetje voor zuurstof gebrek bij nacht .
  Klopt het ook dat planten een wat schommelende Ph nodig hebben om alle nodige macro & micro elementen te kunnen opnemen ?
  Alvast bedankt

  • Gilles says

   Dag Wouter

   Ik ben nooit fan geweest van siësta’s omdat je dan inderdaad schommelingen gaat krijgen in je CO2-waardes. In theorie (in de praktijk niet altijd zo eenduidig) kan dat tot baardalg leiden. Als je algen hebt, gebruik je beter een lichtregime van 8u aan 1 stuk en met een algemene, minder sterke verlichting in plaats van siësta’s.

   ‘s nachts moet je CO2 niet aan, aangezien de planten dan zelf CO2 gaan produceren. Om problemen te vermijden, gebruik je dus best geen continu CO2-toevoer. Dat je planten pH schommelingen nodig hebben voor de opname van voedingsstoffen heb ik nog niet gehoord eerlijk gezegd. Waar heb je dat gelezen?

   Groeten
   Gilles

   • Wouter says

    Gilles ,

    Ik ben dat eens tegen gekomen op een forum geloof ik , die persoon deed een uitleg dat bv ijzer enkel opgenomen word op bij en ph van 6,8 !
    Zijn uitleg was kwam overtuigend en onderbouwd over ………..

    Ik zoek het nog eens op en als ik het tegenkom stuur ik je de URL wel door .

    Mvg
    Wouter

 11. Pieter says

  Hoi Gilles,

  Ik ga binnenkort een Juwel Rio 180 opstarten, waarbij ik dus als streven heb een dergelijke non-co2bemesting bak op te zetten. Ik lees dat het aantal verversingen, en daarmee de hoeveelheid water, bijzonder beperkt blijven, terwijl ik in een ander artikel over 5 tips voor het opstarten lees, dat je dus heel veel moet verversen. Hoe verhoud zich dat tot elkaar? Zou ik d e planten niet meteen al moeten laten wennen aan die lage co2 waarde?

  Gr, Pieter

  • Gilles says

   Hey Pieter

   Het artikel over de opstart gaat niet over non-CO2 bakken maar een bak met CO2 of EasyCarbo. Voor non-CO2 bakken kun je de waterverversingen vanaf het begin beperken, tenzij je bv een bodem gebruikt die veel ammonium etc afgeeft.

   PS: zeker nagaan dat die verlichting genoeg gedempt wordt. De verlichting in die nieuwe Juwels is behoorlijk sterk!

   Groeten
   Gilles

 12. Mercener says

  Hey gilles
  Ik ga binnenkort beginnen met een rio 180.en ikheb liever echte plantjes
  Nu heb ik alles goed begrepen buiten de EI
  het water mag maar om de 3 maand worden ververst
  Nu in de EI is dat om de week 50%.
  Hoe zit dat?
  The in advance

  • Gilles says

   Hallo

   Waarom mag je maar om de 3 maanden verversen? Ga je voor een bak zonder CO2?

   Groeten
   Gilles

 13. Mercener says

  Hey,
  Ja een zonder co2.
  En op hoeveel plantjes is dit gebaseerd?
  Want ik wou een plantenhoekje maken in de aquarium. En een hoekje met veel groten en holenvoor myn sydonontis.

  Greetz

  • Gilles says

   Dag Mercener

   Bij een bak zonder CO2 beperk je zoveel mogelijk de waterverversingen om fluctuaties in het natuurlijke CO2-gehalte te vermijden.
   Er is niet echt een regel ivm de hoeveelheid planten, maar hoe meer hoe beter natuurlijk!

   Groeten
   Gilles

 14. Tom says

  Hoi Gilles,

  Allereerst mijn complimenten voor je website. Erg informatief en duidelijk.
  Ik heb alleen nog een vraag.

  Je hebt het over non-Co2 bakken. Klopt het dat het voornamelijk voor plantenbakken betreft? Met name het erg weinig verversen van het water lijkt me geen goed advies voor aquariumhouders met veel vissen. Met name de afvalstoffen moeten toch ook wekelijks of twee-wekelijks worden afgevoerd?

  Ik denk dat vooral de beginnende aquariumhouders geen CO2 gaan gebruiken in hun bakken, maar dat het aantal vissen wel vaak aan de hoge kant zal zijn. Geldt voor hun ook het advies om zo weinig mogelijk het aquarium te verversen?

  Bovenstaande vraag ik me af naar aanleiding van jouw artikel.

  Met vriendelijke groet,

  Tom

  • Gilles says

   Hey Tom

   Bedankt voor de complimenten :-)

   Ja, verversen is belangrijk. Maar daarom is het net zo belangrijk om veel planten toe te voegen in een non-CO2 bak, die helpen met het filteren van het water en het verwerken van de afvalstoffen. Ook een goede filter & garnaaltjes helpen zeker.

   Teveel vissen is eigenlijk nooit goed en zou bij de aquariumwinkel afgeraden moeten worden. In geval van een grote vervuiling en weinig planten raad ik aan om inderdaad te verversen, kwestie van vissterfte te vermijden. De kans op algen is dan groter, maar beter dat dan dode vissen … :-)

   Groeten
   Gilles

   • Tom Wanders says

    Hey Gilles,

    Bedankt voor je reactie. Het blijft dus altijd een kwestie van zoeken naar een juiste balans.
    Succes verder!

    Groeten Tom

 15. Walter says

  Hallo Gilles,
  Enkele vragen over die mooie 500 liter -bak voor uw vader:
  Waarom is zo’n Wave Pump nodig? Je moet dan ook het soort vissen kiezen die dergelijke waterstuwing op prijs stellen, kan een sterke binnenfilter dan niet even goed, je krijgt dan nog bijkomende filtering.
  Is die lichte zandbodem met opzet gekozen, mag een zeer donkere bodem ook? (zal dan nog minder licht weerkaatsen)
  Komen er in zo’n non-CO2 aquarium dan echt geen algen meer?(nooit meer ruiten kuisen….)
  Doet die filterpomp maar 300 liter per uur? (toch echt weinig voor zo’n grote bak)

  • Gilles says

   Hey Walter

   Wave pump is niet nodig, maar is aan te raden bij bakken waar de stroming niet in orde is. Bij deze heb ik eentje geplaatst omdat er van links naar rechts vooraan weinig tot geen stroming was. Je moet inderdaad letten dat de stroming niet téveel is, maar doorgaans hebben vissen in plantenbakken schuilplaatsen genoeg waar ze kunnen rusten zonder al teveel stroming.

   Een sterkere binnenfilter kan inderdaad helpen en zelfs de wave pump vervangen, maar hou er rekening mee dat je met een wave pump verschillende stroomrichtingen kunt creëren. Bij deze bak was het filter: rechts naar links achteraan, wave pump: links naar rechts bovenaan (terug naar filter). Met slechts 1 filter is het vaak moeilijk om zo’n circulatie te creëren.

   De zandbodem heb ik inderdaad met opzet gekozen, ik vind het gewoon enorm mooi (en spotgoedkoop!). Je ziet dan bv ook de sporen van de stroming & de beestjes (bv slakken) in het zand, dat vind ik persoonlijk geweldig en mis ik vaak bij aquasoils & andere bodems. Een andere type bodem is natuurlijk geen probleem.

   Jawel, er kunnen nog steeds algen ontstaan doordat je bv het licht onvoldoende dempt (waardoor een voedingstekort ontstaat), slechte stroming, teveel vuil, te weinig planten, … Het grote voordeel bij non-CO2 bakken is dat alles een pak trager gaat dan bij bakken met veel licht waardoor de situatie minder snel escaleert. Ruiten kuisen, snoeien, … etc ga je wel nog af en toe moeten doen. Maar bij een goed ingerichte en gedempte non-CO2 bak beperk je de kans op algen (voornamelijk draadalgen & baardalgen) sterk.

   Ja, die filter was weinig, maar is ondertussen vervangen door een sterker model :)

   Groeten
   Gilles

   • Walter says

    Hallo Gilles,
    Hartelijk dank voor uw snelle reactie, dit onderwerp bevat waardevolle informatie die ik gesaved heb.
    Er zijn me nog een paar dingen opgevallen die niemand naar voor bracht: door een matige belichting van een CO2 aquarium zullen de electriciteitskosten beheersbaar blijven. Doordat de planten veel minder snel gesnoeid moeten worden en de ruiten langer proper blijven, worden de vissen niet zo gestoord en zullen ze minder stress hebben.
    Met vriendelijke groet.

 16. Gilles Boeije says

  Hallo,

  Ik ga nano bakjes inrichten.
  Ik heb 2 dennerle nano cube van 20 liter en 1 van 30 liter.
  Het doel is om met garnalen te beginnen.
  Ik wil eigenlijk non co2.
  De standaard verlichting is 11 watt pl lamp op deze bakjes.
  Ik vind dat eigenlijk best veel voor een non co2 gebeuren.
  Ik denk er aan om die te vervangen voor de 9 watt variant, en daar de reflector van weg halen en misschien de binnenkant van de lampekap zwart spuiten of schilderen.

  Kan ik wat advies krijgen?
  Welke plantjes zijn geschikt?
  Is mijn gegoogel met de verlichting goed?
  Is een akadama bodem beter dan een zand of grind bodem met voedingsbodem er onder?

  Mvg,
  Gilles Boeije

  • Gilles says

   Hey naamgenoot :-)

   Dat is inderdaad best veel licht voor een non-CO2 nano garnaalbakje. Ik zou dus zeker hetgeen doen wat je aangeeft. Eventueel kun je ook de lamp wat verhogen zodat hij minder dicht bij het wateroppervlakte zit.

   Voor een garnalenbakje zou ik dan gaan voor lekker veel mos, een paar crypto’s, javavarens en wat gemakkelijke stengelplanten (bijv H. polysperma)
   Akadama kun je gebruiken, maar zand of grind is ook prima te doen. Een voedingsbodem raad ik af gezien de smurrie dat het maakt bij het herplanten.

   Groeten
   Gilles

 17. says

  Gilles

  Mijn planten worden in een non co2 bak aan de bovenkant van de bladeren zwart
  Ik heb de verlichtings tijd al terug geschroeft en gedimd de planten versnotteren
  Graag daar een advies over. Bakmaat 100-40-40. Filter cristalprofi 701

  Vrg : kees scheffers.

 18. Harrie says

  Hallo Gilles,

  Als ik een aquarium wil beginnen zonder CO2 injectie maar alleen easy carbo en ik heb daarbij een aquasoil bodem, moet ik dan ook nog extra voeding toevoegen ?
  Of heb ik dan voldoende aan de voeding in de bodem.
  Het gaat om Colombo Florabase.

  Groeten,

  Harrie

  • Gilles says

   Hey Harrie

   Hoeft niet noodzakelijk, maar het kan zeker geen kwaad om wat extra te doseren, zeker als de bodem wat ouder is.

   Groeten
   Gilles

 19. Rob Visser says

  Beste Gilles,

  Graag wil ik deze methode bij een aquarium uitproberen. Alleen heb ik een vraag over de belichting.
  Wat wordt verstaan onder zwak licht? Ik heb momenteel een sylvania grow lux 30 watt en een Philips tld 840 30 watt (geen nieuwe) er boven hangen. Beiden T8 en staan 8 uur aan. Past dit bij de theorie?
  Of moet ik de 840 lamp vervangen voor een Juwel t8?

  Groet, Rob

  • Gilles says

   Hey Rob

   Dat is moeilijk te zeggen, want daarvoor heb je een PAR-meter nodig en die krengen zijn bijzonder duur. Ik zou die TL-lampen gebruiken die je nu hebt, de reflectors verwijderen en hier en daar wat drijfplanten.
   Vervolgens gewoon je planten hun gang laten doen en pas een reflector toevoegen als alles goed gaat en zonder algen.

   Juwel of Sylvania of Philips of … Voor je planten maakt dat bitter weinig uit :-)

   Groeten
   Gilles

 20. Rob Visser says

  Bedankt Gilles,

  Nog een vraag over de verlichting bij deze methode. Zou het bijvoorbeeld ook 6 uur kunnen branden of is dat weer te weinig voor planten om te overleven?

  Gr Rob

  • Gilles says

   Hey Rob

   Dat is moeilijk om te zeggen. In principe is 6u nog genoeg voor fotosynthese, maar het is op de limiet. Ik zou zeggen: probeer het eens en kijk hoe de planten reageren :-)

   Groeten
   Gilles

 21. Rob Visser says

  Mijn aquarium bemest ik via de Estemative index methode. Nu is mijn Co2 fles leeg.
  Het laten vullen duurt een week en dit betekent dat mijn aquarium dan in totaal ongeveer 2 weken zonder Co2 toevoeging zit.
  Zou het dan een optie zijn om de Non Co2 methode te gebruiken voor deze methode? Ik heb de reflectors verwijderd en het licht terug gebracht naar 8 uur. Mijn idee is om de waterverversing uit te stellen naar de dag dat het Co2 weer aangesloten kan worden en dan ook pas weer te beginnen met bemesten.
  Wat is jouw ervaring hier mee?
  Om voor die overbruggingsperiode een co2 fles aan te schaffen doe ik liever niet.

  • Gilles says

   Hey Rob

   Te late reactie waarschijnlijk, maar in zo’n situatie moet je het volgende doen:

   – Lichtduur beperken tot 6u
   – Lichtsterkte zwaar verminderen
   – Eventueel EasyCarbo of iets dergelijks toevoegen
   – Zo snel mogelijk een nieuwe fles halen :-)

   Stoppen met de EI is geen goed idee omdat je dan niet alleen CO2-tekort krijgt, maar ook een mogelijk tekort aan nitraat, fosfaat, sporen, …

   Groeten
   Gilles

 22. Erikjan says

  Hoi Gilles,

  Die wave pump waar kan ik die kopen?
  Volgens mij is dat een duur grapje?

  Groet Erikjan

 23. Rick says

  Beste Gilles,

  Ik ben in het bezit van een aquarium in de maten 100x30x40 deze is beplant maar mijn planten vallen langzaam uit elkaar. De bladeren gaan van buiten naar binnen rafelen en uiteindelijk vallen ze uit.
  Er zitten twee sluierstaart goudvissen in dus een koudwater bak (kamertemperatuur). Er zit geen CO2 installatie in de bak.

  Toen ik de bak nieuw kocht zat er één T8 90mm 35watt tropical daylight in. De planten groeide recht omhoog, zelfs de bodemplanten transformeerde tot planten a la penningkruid. Ik dacht aan te weinig licht en heb het toen van 8 uur naar 10 uur schroeft met overdag een rustpauze waar het licht niet brandt.
  Het leek even goed te gaan, ik bemeste met ProFito en diverse tabletten (max een stuk of vier) voor bij de wortels voor de zogenaamde planten met een zwaardvorm als blad. Ook gelezen dat Seachems Flourish Excel goed werkt. Ik wisselde het water wekelijks voor ongeveer een derde/ tweede voor kraanwater.

  Planten kregen uitlopers en uit één half vergaande javavarenblaadje uit het oude aquarium zijn een hele boel nieuwe plantjes ontstaan. Wel bleef ik last hebben van groene alg op de achterwand en op de bladeren die zelfde alg werd na loop van tijd bruin en de bladeren kregen donkere tot zwarte plekken. Ook ontstond er inmiddels wat draadalg

  Ik ben toch maar gaan proberen met verlichting en heb nu twee LED strips van 10.000 en 7000 k. Voor een week of vier, vijf in gebruik.

  Wat is verstandig?

  Wat is nu verstandig?

  • Gilles says

   Hey Rick

   Dat lijkt mij een CO2-tekort als gevolg van teveel verlichting voor een bak zonder CO2. Ik zou dus het licht wat terugschroeven.
   Als de planten naar boven toe groeien: snoeien en de top herplanten en zien of ze nog naar de top groeien, kan zijn dat dit gewoon een stressreactie was van de plant.

   Desnoods kun ook vloeibare koolstof doseren, dat zal ook helpen.

   Groeten
   Gilles

   • Rick says

    Bedankt voor je reactie. Aan welke hoeveelheid plantenvoeding en co2 vloeibaar moet ik denken? En dan wekelijks een waterwissel?

    Hoeveel uur verlichting? acht uur? Ik wil vooral ‘s avonds van het aquarium genieten, hij staat namelijk in de woonkamer.

    Zou ik jou een link van mijn online foto-album kunnen mailen?

    Groetjes,

    Rick

 24. Ruud Kreetz says

  Ik heb al jaren twee Aqua 40 draaien zonder CO2. Het water is een mengsel van basisch (Ph 8) leidingwater en regenwater. De verlichting met een 11 w PL lamp is redelijk zwak. De planten die het goed doen zijn langzame groeiers: javavaren, Anubias, javamos, amazonezwaarplantjes en hoornblad (groeit wel snel). Bewoners garnalen en kleine rasbora’s. Nooit alg of andere problemen. Deze bakjes hebben me door verschillende aqua-dips met alg en stervende planten gesleept, ook in met CO2 gevoede bakken. Heb alle CO2 er uit gedaan, omdat ik vind dat je hierdoor aquaria creëert die constant aan het infuus liggen en je afhankelijk maken van dure techniek.

  Ik verbaas me steeds weer dat mijn bakken ‘vroeger’ liepen met simpele filtertjes, eenvoudige gloeilampen en zonder CO2, maar dat de toen gebruikte planten (Aponogetons, zwaardplanten, heteranthera, vallisneria, eikenblad, crypto’s en zelfs cabomba groeiden als kool en alg een uitzondering was. Wel was het water zacht en neutraal (leidingwater Arnhem).
  Als ik dit voorgaande vergelijk met het huidige aquariumhouden, zie ik de volgende verschillen:
  Grotere lichtbehoefte van moderne plantensoorten
  Grotere lichtaanbod, nieuwe apparatuur en moderne aquaria.
  Hogere Ph leidingwater
  Op deze manier heb je dus al snel alg en groeiproblemen, met teleurstellingen voor de beginnende aquariumhouder, die niet gelijk investeert in een CO2-installatie. Wat dat betreft zie ik overeenkomsten met de huidige landbouw: hoge opbrengsten, snelle groei, weinig smaak, met inzet van veel mest, bestrijdingsmiddelen en energie.

  Mijn bijdrage is zeker geen oproep om moderne techniek af te zweren, maar om vooral te investeren in techniek die uitgaat van de behoefte van plant en dier en minder vanuit het aanbod in de winkel. Ik heb bakken gehad, waar de planten dankzij CO2 de bak uitgroeiden. Maar elke week je planten snoeien en in de groencontainer gooien gaat ook vervelen. Dan heb ik veel meer plezier van een bak waar de planten gezond zijn, maar langzaam groeien en waar je niet wekelijks hoeft te tuinieren.

  • Gilles says

   Hey Ruud

   Bedankt voor je reactie!

   Je bent niet de enige die dit ondervindt. Ik krijg regelmatig mailtjes van aquaristen die al jaren in de hobby zitten en vroeger met hun bakken nooit last hadden van algen. Nochtans gebruikten ze geen CO2, geen meststoffen, geen speciale apparatuur, … Alles was veel eenvoudiger. Nu dat ze een nieuwe bak gekocht hebben: niks dan algenproblemen!

   Ik denk dat de oorzaak van quasi alle algenproblemen ligt aan het feit dat aquaria tegenwoordig standaard met vééls te veel licht worden geleverd. Ga maar eens naar de winkel en je ziet overal plakkertjes met “High light” etc. Daardoor krijgen vooral beginnende aquaristen de indruk dat ze veel licht moeten hebben of de planten groeien niet. Maar dat klopt niet, je kunt prima planten doen groeien met laag licht, jouw bakken zijn daar de getuige van. Helaas wordt dat aspect zelden toegelicht of als flauwekul bestempeld. Jammer, want je verliest zo een hoop beginnende aquaristen.

   Zelf heb ik van al mijn bakken het meeste plezier gehad aan die van mijn vader (in de video hierboven). Daar was echt amper onderhoud, de planten deden het super en bij familiebezoek was het een echte trekpleister haha :-)

   Groeten
   Gilles

 25. John Pilon says

  Ik heb hier 3 bakken van 60cm staan waar dus weinig licht boven zit en waar ik wat drijvers in heb. Verder geen co2 of toevoegingen. Alleen wekelijks voor de sporen een minimale hoeveelheid plantenvoeding.
  Gaat verder prima en geen algen en wekelijks ververs ik 10 liter.

 26. kramer says

  Over het verversen van een 30 liter bak. Ik begin met opstarten vandaar deze vraag.
  Dat water verdampt natuurlijk dat kan ik dan “gewoon” bijvullen en er verder niet meer water uit het aquarium halen voor het verversen?
  Moet dan de temperatuur van het toe te voegen verse water ongeveer gelijk zijn aan het water in het aquarium?
  Alvast dank voor uw reactie.

  • Gilles says

   Hey

   Als je voor non-CO2 gaat is het verdampte water bijvullen geen probleem hoor. Wel nog steeds om de zoveel menden verversen zoals aanbevolen in het artikel.
   De temperatuur van het ververswater hou je best ongeveer even warm/koud als het aquariumwater ivm de vissen en garnalen.

   Groeten
   Gilles