
“Weet jij wat het geheim van Takashi Amano is om zo’n mooie bakken te krijgen?” vroeg iemand van jullie een paar maanden geleden op onze Facebook-pagina. Interessante vraag dacht ik, dus ging ik even op onderzoek uit.
Heeft Takashi Amano een geheim? Zijn het zijn producten die zo goed zijn? Of zit het gewoon in zijn vingers?
Wel, het spreekt natuurlijk voor zich dat hij een bijzonder talent heeft, maar toch vond ik enkele trucjes … ;-)
Geheim #1: Takashi Amano gebruikt weinig licht
Inderdaad, je leest het goed: Takashi Amano gebruikt weinig licht boven zijn bakken. Nochtans lijkt dit helemaal niet zo als je de technische specificaties van zijn Solar Lights bekijkt. Eén Solar Light bevat een HQI-lamp van zo’n 150 watt.
Straffe verlichting op het eerste zicht, maar metingen door Tom Barr tonen iets anders. Tijdens een ADA expo mat Tom met een PAR-meter 150 micromol aan het wateroppervlakte en slechts 50 micromol aan de bodem. En dat is behoorlijk weinig licht, zeker vergeleken met Hollandse bakken!
Hoe komt dat? Wie zal het zeggen … ofwel zijn de reflectoren niet goed, of het is de hoogte van de lampen of misschien is het met opzet gedaan zodat ADA-gebruikers minder snel kans maken op algen en toch het idee hebben dat ze veel licht gebruiken.
Is dat een slechte zaak? Helemaal niet volgens mij. Zoals jullie waarschijnlijk al weten, ben ik een sterkte voorstander van een lage verlichting. Minder kans op algen, alles groeit wat trager en stabieler, minder snoeiwerk, …. Het is ook het perfecte bewijs dat je wel degelijk een mooi matje Hemianthus callitrichoides kunt groeien onder laag licht!
Geheim #2: Takashi Amano gebruikt veel meststoffen
Als je hem bezig ziet, dan lijkt het alsof hij weinig voedingsstoffen toevoegt. Een beetje Green Brighty hier, wat Green Brighty K daar, … Behoorlijk weinig zou je zeggen en dat is inderdaad zo. Alleen … hij gebruikt ze in combinatie met de ADA aquasoil en diè zit bomvol goede meststoffen voor de aquariumplanten.
Net als elke aquasoil bestaat ADA Amazonia (en varianten) uit klei met een hoge “Cation Exchange Capacity”. Dat wil zeggen dat het klei de voedingsstoffen uit de waterkolom opneemt, opslaat en vervolgens weer afgeeft aan de planten. Daarnaast worden aan de meeste aquasoils ook nog extra meststoffen toegevoegd zoals nitraat, fosfaat, kalium, …
Het voordeel? Zelfs als je “lean dosing” (weinig doseren) toepast, dan zorgt de aquasoil ervoor dat de planten toch nog voldoende voedingsstoffen krijgen. Het is een beetje een valnet voor als je vergeet te doseren of te weinig doseert.
Ik ben een jaar geleden begonnen met aquasoils en ik raad ze jullie zeker aan. Oogt bijzonder fraai, heerlijk om in te planten en je aquariumplantjes vinden het lekker!
Geheim #3: Takashi Amano gebruikt veel O2 en CO2
Dit is niet echt een geheim, want je ziet het in bijna elke video van hem, maar toch is het 1 van de grootste sleutels tot het succes van Mr Amano: een goede gaswisseling tussen zuurstof (O2) en koolstof (CO2).
Als je zijn video’s op Youtube bekijkt, dan merk je dat hij altijd gebruik maakt van een lily pipe, veel stroming en een CO2 diffuser aan de andere kant van de bak. Dat is niet enkel om het mooie zicht gedaan, maar heeft ook een biologische functie: zuurstof in de bak brengen en CO2 verspreiden.
Door de hoge stroming in combinatie met de lily pipe ontstaat er bovenaan het wateroppervlakte een piepkleine “vortex”, een soort van onderwater tornado. Die trekt zuurstof uit de omgeving en pompt het in het aquarium. Vervolgens bereikt de stroming de diffuser waaruit CO2-bellen komen. Door de sterkte watercirculatie worden die luchtbellen doorheen de hele bak vervoerd zodat alle planten ervan kunnen profiteren.
“Dat van die CO2 snap ik, maar wat is het nut van de O2 dan?”, vraag je nu? De zuurstof is belangrijk voor je vissen. Doordat je meer zuurstof in het water pompt, zijn de vissen minder gevoelig voor de CO2 (die giftig kan zijn in hoge dosis). Doordat de vissen minder gevoelig zijn, kun je opnieuw meer CO2 toevoegen wat op zijn beurt de plantengroei bevordert. En meer/gezondere plantengroei wil zeggen meer zuurstofproductie en dan is de cirkel weer rond!
En jij? Wil jij ook zo’n Amano aquarium?
Wel, waar wacht je nog op? Pas Amano’s trucjes toe en je zult zien dat jij ook zo’n schitterende bak kunt hebben. De tips nog even op een rij:
- Gebruik weinig licht. Minder algen, een stabielere bak, minder werk, … Het licht verhogen kun je achteraf altijd.
- Voeg voldoende meststoffen toe. Wees niet bang voor algen want die zullen er niet zijn bij een lage verlichting en voldoende plantenvoeding.
- Voeg veel CO2 toe en combineer dit met een goede zuurstoftoevoer.
Trouwens: als je zelf nog inspiratie zoekt voor zo’n Amano boekje, dan raad ik je dit boek aan: Nature Aquarium Complete Works. Niet alleen vind je daarin een hoop foto’s die je kunt gebruiken als inspiratiebron, je leest er ook tips die hij zelf toepast.
Zeker de moeite!
En jij? Heb je zelf geheimen? Laat het mij weten in de reacties hieronder!
[ninja-inline id=2172]
Hallo allemaal,
Waar kan ik voorbeelden zien van goede led verlichting. Ik wil dat evt toepassen op een aquarium van 245 x 70 x90. Ik ga het aquarium opnieuw opbouwen met CO2 en alles er op en er aan.
Hey Nico
Zoek eens op Youtube, daar staan genoeg voorbeelden normaal. Ik zou wel voor LED-lampen gaan met een 6500K kleur. Veel modellen zijn 10.000K en dat wil je niet (is voor zeeaquaria).
Groeten
Gilles
Beste Gilles,
Wat een super stuk zeg. Echt enorm veel info. Ik heb altijd gedacht dat planten ernorm veel licht nodig hadden en zodra je dat niet gaf dat de planten dan gingen rekken om boven te komen. Ook betreft voeding en bodem ben ik helemaal verrast.
Nu heb ik een paar vragen voor je en hoop dat je ze kan beantwoorden. Ik ben begonnen met het verbouwen van een aquarium en daar moet ook nieuwe verlichting boven.
De bak is 160cm lang, 60cm diep en 50-55cm hoog(waterlijn. Er komen ook wanden in ca 4cm dik dus er blijft 152 cm zwemruimte over. Wat voor verlichting kan ik er het beste volgens u boven plaatsen en hoeveel? Ik zat zelf te denken aan 3 of 4x TMC Grobeam 1000nd of gewoon 4xT5. Kijk ik wil het straks gewoon goed voor elkaar hebben en al doet het nog maanden voor ik hem kan vullen, zo lang het maar goed is ben ik blij.
Dag Frank
Bedankt!
LED of T5 is persoonlijke keuze, hoewel ik de voorkeur heb voor LEDs (oogt bijzonder mooi). Hou er wel rekening mee dat je waarschijnlijk CO2 zal moeten toevoegen met die verlichting, of je hebt algen.
Groeten
Gilles
Beste Giles,
Thx voor je reactie. Ja ik zit ook al in dubio voor leds. Ja ik wil er een goed Co2 systeem aan zetten. Ik wil op licht en co2 niet gaan “bezuinigen” tot een bepaald punt uiteaard^^. Je hebt tegenwoordig verlichting van 1700,- en dat gaat me iets te ver ;). Ik volg dat aquascaping nu al een voor een 6 maand en wil dat gaan doen. Is weer eens iets anders dan de gewone(wel mooi) gezelschap bak.
Greetz Frank
Hey, hier zelfde :p
mocht je die codes kunnen sturen, super!
Ik had je op aquaplantexchange al zien posten over soils.
Ben dan nog maar eens op je blog uitgekomen :p
Ik zie er zeker het nut van in en heb slechts 1 bedenking meer die mij tegen houdt.
Bij herplanten (zeker stengelplanten) heb je dan geen bruine opstijgende waas? Of gaat die vlug terug weg.
ik heb namelijk sterrenkruid, verschillende bacopa’s, didiplis, en een veldje gras staan die af en toe herplant moeten worden.
groeten
(ps: die soil is vooral goed voor echinodorus en andere soorten die via hun wortels voeding opnemen veronderstel ik?
grtz
Bert
Dag Bert
Ja, je zult wat stof zien opstijgen, maar die gaat behoorlijk snel liggen. Tenzij je heel veel uit de bodem gaat trekken natuurlijk.
Ja, de soil werkt prima voor Echinodorus, Crypto’s, … die hun voeding voornamelijk via de wortels opnemen. Maar ook andere planten hebben er baat bij doordat er veel voedingsstoffen in de soil zitten die het weer afgeeft aan de waterkolom en vice versa.
Groeten
Gilles
Hallo Bert,
Het ADA Aqua Soil is goed voor alle planten, omdat vrijwel alle planten wortels ontwikkelen en hiermee voeding opnemen. Voor Echinodorus- en Cryptocoryne soorten is het raadzaam om een laag ADA Power Sand aan te brengen. Maar ook zonder deze plantensoorten kun je gebruik maken van Power Sand. Het bevat voedingstoffen, verbetert de watercirculatie en biedt plaats aan bacterie culturen.
Het Soil wordt droog aangebracht, dus ook met aanwezige stof. Bij het uittrekken van planten zal er hierdoor altijd een stofwolkje ontstaan die zoals Gilles aangeeft vanzelf weer neerslaat. Een veel betere methode is om het Sterrenkruid, Naaldgras, en Didiplis met een goede schaar te snoeien. Doordat het wortelstelsel onbeschadigd blijft, zullen de planten snel weer uitgroeien. Je kunt zo plantengroepen ook veel beter in model houden en een schuin oplopende bodem blijft ongeroerd zo.
ps. Goed artikel Gilles!