
Javavaren is als je het mij vraagt bijna even onmisbaar in je aquarium als water. OK, een tikje erover, maar toch, ik kan me echt geen bak zonder javavaren voorstellen. Logisch, want deze fantastisch uitziende varen is makkelijk te houden en vergt zeer weinig onderhoud.
Echt, javavaren groeit in zo goed als alle omstandigheden: veel licht, weinig licht, wel of geen CO2, javavaren groeit lustig verder. Of toch niet? Wel, als je wil scoren met een aantal imposante exemplaren, weet je toch beter min of meer waar je mee bezig bent.
Of je leest gewoon dit artikel natuurlijk, bol van de tips voor prachtig javavaren in je aquarium 😊
De soorten javavaren
Javavaren of “Microsorum pteropus” bestaat in verschillende versies die allemaal gewoon als dezelfde soort gezien worden. Het verschil? Voornamelijk de vorm van het blad. Als je het mij vraagt zijn die verschillen een bonus, want zo creëer je makkelijk afwisseling zonder dat het onderhoud van je bak er complexer op wordt.
De normale javavaren of “Microsorum pteropus” ziet er als volgt uit:

Op de standaard javavaren heb je dan een aantal varianten of soorten:
- Microsorum Pteropus – ‘Narrow Leaves’: deze javavaren heeft – verrassing! – veel dunnere bladeren die mooi gaan krullen naarmate de plant groeit




Voortplanting van javavaren in het aquarium
Javavaren moet niet bevrucht worden om zich voort te planten, want het reproduceert zich door Apomixie. Apo-wat? Apomixie betekent dat javavaren zich als het ware kloont, zoals veel varenachtigen.
Hoe dat gebeurt? Vanuit de zaadjes onder de bladeren van de plant groeien nieuwe plantjes die op een gegeven moment afbreken. In de natuur vind je varenachtigen vaak in de buurt van stromend water dat op dat moment als transporteur dient en de jonge plantjes meeneemt tot ze op een plek komen waar ze zich kunnen hechten.

Javavaren: in welk aquarium past het?
Welk aquarium is ideaal voor javavaren? Om te beginnen is javavaren geen plant die je in kleine aquariums gebruikt. Mijn advies? Houd de minimum grootte voor een javavaren aquarium op 40 liter. Javavaren is wel een trage groeier, maar het wordt uiteindelijk wel een grote plant! Geef ze de ruimte die ze verdient.
Verder is javavaren een geliefde plek voor vissen en garnalen om zich te verstoppen. Naast het feit dat het een goede schuilplant is, is het ook een goede plant om te combineren met plantetende vissen.
Op hier en daar een uitzondering na, vinden de meeste vissen javavaren helemaal niet lekker. Perfect dus als je wil vermijden dat je prachtige beplante bak er opgevreten uitziet.
Hoe moet je je javavaren planten?
Javavaren is een relatief makkelijke plant. Er zijn eigenlijk maar twee dingen waar je moet op letten:
- Javavaren heeft de neiging om te rotten als je het in de bodem plant. Plant de wortelstok dus niet in de bodem!
- Je kan javavaren ook verlijmen of vasthechten met een draadje aan een stukje hardscape zoals een rotsje of drijfhout
Verder hoef je je weinig zorgen te maken. Javavaren groeit zo goed als overal in je bak en heeft wortels die zijn in quasi elk oppervlak kunnen verankeren.

Hoe javavaren goed doen groeien: waterwaardes en vereisten
Ik herhaal wat ik al eerder in dit artikel vermeld heb: javavaren is geen veeleisende plant. De plant groeit met een minimum aan licht, maar kan ook intens licht verdragen. Houd er dan wel rekening mee dat je javavaren sneller zal groeien.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor CO2. Javavaren kan prima zonder CO2. Heb je al een CO2 installatie? Geen probleem, ook dan gaat je javavaren hooguit sneller groeien. Ook aquarium plantenvoeding is in principe niet nodig (maar kan ook geen kwaad)!
Benieuwd naar de ideale waterwaardes voor javavaren? Hier zijn ze:
- Temperatuur: 20 – 28 °C
- Lichtintensiteit: normaal
- Ph: 6 – 8
- CO2: Weinig
Hoe javavaren kweken
Wil je javavaren stekken of kweken? Strak plan, want het is écht niet moeilijk! Zo ga je te werk om javavaren te kweken:
- Snijd de wortelstok in twee of meer stukken van minstens ongeveer 4 gezonde bladeren
- Herplant die en laat de natuur haar werk doen
Is je javavaren al geplant in je bak en kun je hem niet zomaar opbreken? Laat die dan groeien tot er “adventiefplantjes” aan de oude bladeren zitten. (Jawel, die van de apomixie waar ik het eerder over had.) Deze miniatuurversies van je javavaren kan je verwijderen en herplanten.
Klaar! 😊
Bruine plekken & tippen bij javavaren :(
Soms krijgt javavaren bruine plekken of doorzichtige tippen. Is dat een reden tot paniek?
Nee, niet echt. Bruine plekken ga je bij oude bladeren altijd wel krijgen. Doorzichtige tippen krijg je vaak als er weinig CO2 is, je zou dan meer CO2 kunnen toevoegen maar de kans is klein dat het dan nog niet verdwijnt omdat je héél veel CO2 moet toevoegen voordat het probleem weg is. En dat kan gevaarlijk zijn voor je vissen.
Mijn advies: zie dat je javavaren gewoon in de juiste waterwaardes zit en regelmatig gesnoeid wordt. Ook regelmatig water verversen en vuil tussen de bladeren afhevelen vindt deze plant zeer leuk!

Conclusie
Javavaren is terecht een geliefde aquariumplant, want je haalt er een mooie én makkelijke plant mee in huis die bovendien perfect combineert met andere planten en vissen of garnalen. Ik zou zeggen… waar wacht je nog op?
Hallo,
Ik heb sinds 1.5 week mijn 1.20m aquarium “omgebouwd” naar een cichliden bak. Verschillende soorten Midden en Zuid Amerikaanse. (Ongeveer 3 maand oud)
Ik heb lang getwijfeld over kunstplanten maar aangezien deze erg nep lijken en prijzig heb ik toch maar voor echte gekozen.
Nu heb ik vanmiddag 2 soorten varens op hout gekocht. Java varen en één met smalle langwerpige bladeren.. (geen idee hoe deze heet) het valt me nu al op dat de puntjes glazig worden..
Ik heb verlichting van 1 tot 8 aan en daarna kleur led verlichting. (Iets rustiger en mooier licht)
Nu heb ik me vanmiddag laten vertellen dat Co2 toevoegen niet persé hoeft en dat ik elke dag iets easycarbo en Profito erin moet gooien.
Kortom Hoe denken jullie hierover? En hoe groot is de kans dat de planten mooi blijven en dat de cichliden er van af blijven?
Dag Peter
Voor een cichlidenbak en die paar varens zou ik geen CO2-systeem installeren, maar inderdaad werken met de Carbo. De glazige puntjes ga je wel houden (vaak zelfs met CO2-systeem).
Groeten
Gilles
Had wat last van zwarte puntjes alg en het groeide niet goed.
Gestart met CO2 in een 45 liter bak.
BioCo2 en easycarbo, het is niet te houden, er is nauwelijks zicht op mijn 5 visjes. Heb er flink wat garnaaltjes bij die keurig de boel alg vrij houden.
Ben nu een 120 liter bak aan het opstarten, heb een flinke stek er in.
Nu een week verder, waterpest totaal verslijmd maar Javavaren doet het nog.
5u licht, CO2 en ik wacht maar af…
Dag Jan
Wat bedoel je met “het is niet te houden”? De planten of de algen? :-)
5u is behoorlijk kort voor de fotosynthese, ik zou niet lager dan 6u. Verder zou ik ook focussen op de lichtintensiteit (dat is vaak het grootste probleem bij CO2-tekorten) ipv lichtduur. Bv veel drijfplanten, reflectors weg, …
Groeten
Gilles