
Aaaah, ik herinner mij nog het aquarium van mijn vader.
Zo’n grote bak van 200 liter met een brede lampenkap op en daarin van die dikke T8-buizen. Niet zo handig, een beetje groot, maar het was eenvoudig en werkte prima.
De planten groeiden geweldig in die bak. De Cryptocoryne’s waren lekker dik, het javavaren groeide mooi in de breedte en er waren zo goed als geen algen aanwezig. En dat zonder een CO2-systeem.
Maar weet je wat me stoorde?
Dat saaie “ziekenhuislicht”.
Het leek wel alsof die T8-lampen de mooie lichteffecten eruit “waste”, waardoor alles onnatuurlijker uitzag dan in realiteit.
Ondertussen zijn we al enkele jaren verder. T8 is al zeldzaam geworden en de oude T5 als standaard is tegenwoordig al LED bij aankoop van een nieuwe bak.
Ook ik ben overgestapt naar LED. Waarom?
Dat vertel ik je in dit artikel ;-)
De voordelen van LED-verlichting voor je aquarium
Meteen met de deur in huis dan maar? Jawel!
Bij de beslissing om over te stappen, had aquarium LED-verlichting heel wat voordelen voor mijn bak.
Hieronder een kleine greep uit de argumenten voor mij doorslaggevend waren:
- Veel natuurlijker. Dit was eigenlijk hét argument voor mij om over te stappen naar aquarium LEDs: dat heerlijke schaduweffect en het feit dat je de kleur van sommige LED-verlichtingssystemen zelf kunt bepalen. Zo lijkt je bak in 1x een heel stuk natuurlijker, in plaats van dat “ziekenhuislicht” van de TL-lampen;
- Zuiniger. Tja, dit wist je waarschijnlijk al. LED-verlichting heeft een veel lager energieverbruik dan de nog steeds alom tegenwoordige TL-lampen. Scheelt je wat als je van plan bent om je bak heel wat jaren bij te houden;
- Duurzamer. LED-aquariumverlichting is veel duurzamer dan TL-lampen. Laat je je licht 8 uur per dag branden, dan heeft de LED-verlichting in je aquarium een gemiddelde levensduur van 14 jaar! Dus ja, LED-aquarium verlichting is duurder in aankoop, maar de combinatie van hun energiezuinigheid én lange levensduur betekent dat je dat ruim terug verdient;
- Koeler. Kwalitatieve aquarium LEDs worden beter gekoeld en geven minder warmte af dan hun oudere broertjes T8 en T5;
- Dimbaar. Last van algen? Aquarium LED-verlichting is dan zeker een interessante optie omdat je vaak je lampen gemakkelijk kunt dimmen. En het hoeft niet eens veel te kosten. Door je licht te dimmen, kun je het risico op algen sterk beperken.
Zo, dat zijn zo even mijn argumenten waarom je voor LED moet kiezen.
Ben jij al overgestapt? Wat waren jouw argumenten?
Gewone LED of toch liever RGB boven je bak?
Wil je het maximale voordeel uit je LED-verlichting voor je aquarium halen? Dan raad ik je “RGB LEDs” aan.
Wat het verschil is met gewone LED-verlichting? Een RGB LED is samengesteld uit een Rode, een Groene en een Blauwe LED en die combinatie van basiskleuren zorgt ervoor dat je alle denkbare kleuren kan weergeven.
Bij een gewone LED is dat niet het geval daar bestaat de Light Emitting Diode (LED) uit slechts 1 kleur. Natuurlijk heb je LED-lampen met elk hun eigen kleurenspectrum, maar die zullen je niet in staat stellen om de kleuren van de zon te recreëren of een maansimulatie te voorzien ’s nachts.
Als je dan toch in een LED-aquarium investeert, ga dan voor de volle pot en schaf je dus RGB LED-verlichting aan.
Wil je het graag extra makkelijk? Neem dan ook meteen een RGB LED-controller mee. Daarmee bepaal je op een poepsimpele manier het kleurenspectrum voor je bak, kun je de zonsopgang en -ondergang simuleren, of de plantengroei stimuleren met extra blauw en rood licht, …
Naar mijn menig toch een echte aanwinst voor je plantenaquarium :-)
LED, T8 of T5: wat is de beste keuze voor jouw aquarium?
Er is een reden waarom er zo’n snelle (r)evolutie is in aquariumverlichting. Een goede aquariumverlichting is belangrijk voor een gezonde bak.
Ik heb je hierboven al enkele voordelen van aquarium LED-verlichting uitgelegd, maar ben je eigenlijk verplicht om voor LED te gaan als je gezonde plantengroei wilt?
Nee, natuurlijk niet.
Je kunt prima een gezonde plantenbak creëren met T5 of zelfs T8 (hieronder mijn video vanuit mijn artikel over aquaria zonder CO2, dat is met enkele T8-lampen gedaan).
Wat voor jouw aquarium de beste verlichting is, hangt mee af van de samenstelling van je bak én je budget.
Om je te helpen kiezen geef ik je graag de belangrijkste voor- en nadelen van LED, T8 en T5 mee.
- T8-lampen: zijn perfect voor als je aquarium niet veel licht nodig heeft. Je vindt ze in elke DHZ-zaak, wat best makkelijk is én ze zijn goedkoop. Nadeel is dan weer dat ze vaker vervangen moeten worden, hoewel dat tegenwoordig nog meevalt.
- T5-lampen: hebben meer lichtsterkte dan T8-lampen (zo’n 50%) en verslijten minder snel. Perfect voor als je aquarium meer licht nodig heeft. Ook deze lampen vind je in de betere DHZ-zaak, maar ze zijn minder courant dan de T8-lampen.
- LED–verlichting: kost in aanschaf toch een stuk meer, maar ondanks die hoge prijs toch de moeite waard vind ik persoonlijk! Je bak ziet er niet alleen beter uit, je kan het licht ook veel makkelijker doseren en zelfs de kleur aanpassen (met RGB LEDs). Dat je energierekening daalt, is een leuke bonus. Op lange termijn haal je de aankoopprijs er zo uit.
Pas op met té sterke aquariumverlichting!
Verandering van type verlichting vraagt om verandering van gedrag.
Daarmee bedoel ik dat met de omschakeling naar ander, sterker licht (bijvoorbeeld van T8 naar T5) je ook moet gaan nadenken over de hoeveelheid lampen die je voorziet boven je aquarium.
Simpelweg een sterkere lamp plaatsen leidt gegarandeerd tot algen!
Denk eraan: je planten gaan sneller groeien bij sterker licht, want je genereert met je nieuwe lampen een veel hogere lichtsterkte. Snellere plantengroei betekent meer vraag naar voedingsstoffen.
Maar als je niet gelijktijdig aandacht gaat besteden aan een aangepaste hoeveelheid CO2 en plantenvoeding in verhouding met je verlichting dan krijg je er een wildgroei aan algen gratis bij.
Dat wil je vermijden, toch? :-)
Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je ofwel met minder lichtbronnen werkt als je overschakelt op krachtiger aquariumverlichting, of je LED-verlichting hoger plaatst.
Als je toch voor een sterk verlicht aquarium wil gaan, doe het dan stap voor stap. Door de hoeveelheid licht in stukjes te verhogen, kan je sneller ingrijpen als het fout dreigt te gaan. Dat zal je een hoop kopzorgen besparen!
Welke aquarium LED-verlichting kopen en waar?
OK, je hebt beslist om over te stappen naar aquarium LED-verlichting? Welke moet je dan kopen?
Wel, alles hangt af van je budget. Ik raad je aan om niet gewoon voor het goedkoopste te gaan, maar investeer liever ietsje meer. Er is namelijk nogal wat kwaliteitsverschil bij LED-verlichting, dus laat je goed informeren.

Goedkope aquarium LED-verlichting klinkt misschien aantrekkelijk, maar als je meer uitgeeft dan voor traditionele verlichting om dan met slechte kwaliteit opgescheept te zitten, heb je er niks aan.
Ik heb het al eens gedaan en het bleek achteraf weggegooid geld te zijn …
Koop dus iets kwalitatiefs, dan geniet je minstens voor 10 jaar.
Waar je aquarium LED-verlichting kopen?
Wel, naar aanleiding van verschillende mails die ik van jullie heb gekregen en jullie ervaringen met LED-verlichting heb ik een kort lijstje gemaakt van jullie favoriete merken en handelaars:
- HVP Aqua: complete LED-sets voor zowel zoet- als zoutwateraquaria
- JMB Aqua Light: complete LED-kits voor zoetwater, zoutwater, cichliden, …
- LEDstripKoning: LED-strips, profielen, controllers en meer voor alle types aquaria
Conclusie
Aquarium LED-verlichting biedt écht een meerwaarde voor je aquarium, zeker in combinatie met een LED-controller of dimmer.
Het is duurzamer, minder warm en energiezuiniger. Het is inderdaad duurder in aankoop, maar als je je LED-verlichting goed verzorgt haal je die extra kost op lange termijn er zo uit.
Investeer je ook nog eens in RGB LEDs voor je aquarium, dan kan je het kleurenspectrum volledig zelf aanpassen naar jouw wensen. Zowel je planten als je vissen zullen je dankbaar zijn :-)
Mijn mening? Als je het budget kunt vrijmaken, gewoon doen.
Wat was jouw reden om over te stappen naar LED? Laat het mij hieronder weten!
[ninja-inline id=2164]
Ik moet eerlijk bekennen dat ik vrij weinig ervaring heb met aquaria. Mijn kinderen willen graag een aquarium en ik ben mij nu aan het inlezen. Mij werd led verlichting aangeboden voor bij het aquarium, na het lezen van dit artikel lijkt mij dit een goed plan. Bedankt voor de informatie!
Hoi Petra
Graag gedaan!
Groetjes
Gilles
Hoi Gilles,
Mooie site heb je echt veel bruikbare informatie op echt top!!!!
Ik heb een paar vragen misschien kan jij me hier mee veder helpen???.
Ik ben een 200 liter aquarium aan het op starten met de Dry Start Methode en als ik deze vul met water wil ik de Estimative Index gaan gebruiken zou ik nu in plaats van de planten te besproeien met gewoon kraanwater ook al kunnen sproeien met de macro of micro oplossing?.
tevens zit ik te denken aan een bio co2 systeem op Citric acid powder en Baking Soda powder kan je dit systeem afsluiten heb jij hier ervaring mee want zoals ik het begrijp is dat het met communicerende vaten werkt dus zodra je geen co2 meer laat stromen dat dan de aanvoer van citric acid stop en dat als je weer de co2 laat stromen het proces weer wordt opgestart ?.
Ik hoor wel even van je ik heb erg veel aan je site gehad echt top ga zo door .
Groetjes Dirk
Hoi Dirk
Nee, niet besproeien met de meststoffen. Dat droogt op en maakt plekken op de planten. Je kan wel een heel klein beetje toevoegen aan het kraanwater en dan besproeien, maar ook niet teveel. In principe hebben ze niet zo veel nodig, er zit al een hoop in de bodem (toch als je een aquasoil gebruikt).
Ik heb geen ervaring met het systeem dat je daar voorstelt, dus daar kan ik niet echt in adviseren.
En bedankt voor de complimenten! :-)
Groetjes
Gilles
Dirk bio co2 ,werkt goed, hier jaar gebruikt, gewoon suiker,gist enz.
Maar nu gestopt met hobby wegens twee keer grote lekkage in de bak.
De ellende daarvan,brr.
Beste
Ik heb ze aquarium van 240x18x45cm. Een speciale diepte maar een uitdaging om aquascaping in te doen. Alleen vind ik het heel moeilijk om geschikte verlichting te vinden. Ga ik best voor t5 of voor LED? Door de geringe diepte heb ik al snel een overkill aan lumen. Mijn oog viel op 3x ledstrips van 240cm van ledstripkoning. Zouden deze voldoende zijn? Hopelijk kan u mij helpen.
Alvast bedankt.
Mvg
Hoi Evy
Als je het budget hebt, gewoon voor de LEDs gaan. Kijk wel of ze een goed spectrum hebben en dimbaar/instelbaar zijn met specifieke programma’s. Ga ook niet voor de goedkoopste oplossing maar investeer in goede verlichting. Je zult er langer mee toekomen :-)
Wat betreft die ledstrips: daar heb ik geen ervaring mee, dus kan je daar niet mee helpen vrees ik.
Groetjes
Gilles