Veel aquaristen onderschatten dit, maar goede aquariumbemesting of aquarium plantenvoeding is essentieel voor je aquariumplanten.
Waarom?
We, zonder aangepaste voeding groeien je planten niet of slecht, gaan ze stilaan rotten en stijgt het risico op algen in het aquarium. Vergelijk het een beetje met je kamerplanten: als je dit niet vaak genoeg water en voeding geeft, gaan ze ook slecht groeien of zelfs afsterven.
Niet wat je wil, toch?
Je doet er dus goed aan om op regelmatige wijze te bemesten. Op die manier vermijd je slechte plantengroei en ook algen.
De “grondstoffen” in aquariumbemesting kan je onderverdelen in 2 grote groepen:
De macro-elementen zijn de belangrijkste elementen voor de gezonde groei van je aquariumplanten, zeker als je er veel hebt.
Bekijk het zo: als je naar de plaatselijke plantenwinkel gaat, dan zie je overal compostzakken met daarop de vermelding “NPK”: Nitraat – Fosfaat – Kalium. Die producten voegen ze niet zomaar toe aan de compost, want zonder die stoffen groeien de planten een pak minder goed. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor je aquariumplantjes …
De micro-elementen zijn ook belangrijk maar zijn in veel kleinere hoeveelheden nodig. Vandaar dat ze ook vaak “sporenelementen” worden genoemd.
Bij een gezond plantenaquarium (bijv. een Nederlands aquarium) is het belangrijk dat je macro-elementen, micro-elementen en verlichting in balans zijn.
Check de afbeelding hieronder eens:
Stel dus dat je helemaal geen macro-elementen zou toevoegen (bijv. geen CO2 of NPK) terwijl je verlichting heel sterk is, dan zou die kant van de driehoek wegvallen en stuikt de driehoek in elkaar.
Het gevolg is dat je aquariumplanten slecht gaan groeien, je krijgt algen (vooral draadalg, baardalg of blauwalg) … een hoop ellende dus.
Het is dus belangrijk dat je macro & je micro goed in balans zijn met je verlichting.
Dat was ook één van de redenen waarom ik een complete aquariumbemesting heb gemaakt een paar jaar geleden:
Natuurlijk zijn er ook nog andere merken en fabrikanten, aan jou de keuze wat je wil gebruiken. Verder in dit artikel leg ik je trouwens uit waar je op moet letten bij je keuze!
Je hebt het misschien al eens op een aquariumforum of Facebook-groep gelezen: “aquariumbemesting zoals nitraat en fosfaat zouden voor algen”.
Gelukkig is dat in de meeste gevallen niet waar en berusten die argumenten vaak op verouderde en achterhaalde literatuur uit onze hobby. Tests in de praktijk, bijvoorbeeld met de Estimative Index, hebben aangetoond dat dit niet klopt. Integendeel, veel aquariumbemesting in het aquariumwater zorgen voor een goede groei van je aquariumplanten waardoor de algen minder kans krijgen om te groeien.
Voedingsstoffen verlagen om algen te doen “verhongeren” heeft trouwens geen nut.
Waarom? Wel, algen kunnen met véél minder voeding overleven dan je aquariumplanten. Het enigste wat je bereikt door minder auarium plantenvoeding toe te voegen is het langzaam afsterven van je planten met een algenexplosie tot gevolg aangezien er dan helemaal geen concurrentie meer is.
En dat wil je toch vermijden, niet? :-)
Garnaaltjes zijn gevoeliger voor metalen, bijvoorbeeld vuurgarnalen maar ook zeldzamere soorten. Het zou dus jammer zijn moesten ze sterven door een foute dosering.
Vooral koper kan een probleem zijn, check dus of de hoeveelheid koper in de aquariumbemesting laag is en vraag desnoods aan de fabrikant of het product veilig is voor garnalen.
Ik krijg heel vaak de vraag “wat is de beste aquarium plantenvoeding voor mijn planten?”.
Maar eerlijk gezegd: de beste aquarium plantenvoeding bestaat niet … Elk product is anders en de behoefte van aquariumplanten verschilt van bak tot bak. Enkele factoren die bijvoorbeeld invloed hebben:
Je merkt dus dat er héél veel dingen zijn die bepalen wat voor jou de “beste aquariumbemesting” is.
Wel kan ik je enkele tips meegeven waar je zeker op moet letten voordat je koopt:
Goedkoop is altijd leuk, maar je moet je ook afvragen wat je uiteindelijk aan je bak toevoegt, zeker als je garnalen hebt.
Heb je aquariumplanten die veel wortels aanmaken, bijvoorbeeld:
Je zou dan een voedingsbodem kunnen aanleggen. Maar eerlijk gezegd ben ik daar niet zo’n voorstander van, je kan hier lezen waarom niet. Veel voordeliger en gemakkelijker is om aquarium plantenvoeding capsules toe te voegen aan de bodem, vlak onder de plant die sterke wortels aanmaakt.
Dat kan je doen met bijvoorbeeld mijn Crypto of andere tabletten.
Het voordeel?
Crypto’s maken veel wortels aan. Bron: aquarium.club
Wist je dat het ook mogelijk is om je aquarium plantenvoeding ook zelf te maken? Zeker bij heel grote bakken (+300 liter) komt dat voordeliger uit.
Op mijn shop verkoop ik bijvoorbeeld een kit om aquariumbemesting te maken met poeders. Dat pakketje bevat alle grondstoffen voor je eigen stockoplossingen te maken alsook een “recept” dat je kan volgen.
De voor- en nadelen van je aquarium plantenvoeding zelf maken?
+ Het is voordeliger
+ Je komt er langer mee toe
+ Je kan je stockoplossing aanpassen naar de wensen van je bak
– De meststoffen bewaren meestal minder goed (afhankelijk van je water)
– Je moet alles zelf maken, dat vindt niet iedereen leuk
– Je hebt altijd minstens 2 flesjes, in tegenstelling tot mijn All-in-One
Zeker eens overwegen als je een grote bak hebt dus!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties