
Weet je wat het ergste is wat mijn aquarium ooit is overkomen?
Na een week op kamer kwam ik terug voor een weekendje bij mijn ouders, en wat bleek: al mijn vissen en garnalen waren dood.
Vergast.
Geen énkel beestje leefde nog.
Op dat moment stond ik echt op het punt om de handdoek in de ring te gooien en gewoon te stoppen met de hobby.
Gelukkig heb ik dat niet gedaan :-)
Toevallig kreeg ik deze week 2 mailtjes van 2 verschillende personen die in dezelfde situatie zitten als mij toen.
Om hun (en anderen) een hart onder de riem te steken en te helpen, heb ik dit artikeltje in mekaar gestoken zodat je vanaf nu veilig de CO2 kunt verhogen zonder risico’s voor de vissen of garnalen.
Waarom zou je je CO2 verhogen?
Als je mij al ooit rechtstreeks gecontacteerd hebt of mijn andere artikels gelezen hebt, dan heb je het waarschijnlijk al gemerkt: ik raad heel vaak aan om de CO2 te verhogen.
Waarom?
Omdat bijna alle algenproblemen worden veroorzaakt door een CO2-tekort. Het is dan ook één van de moeilijkste voedingsstoffen om toe te voegen.
Je kunt het niet heel precies toevoegen zoals een meststof, het is moeilijk te meten, het is heel sterk afhankelijk van de watercirculatie, …
Ik denk dat 90% van alle mailtjes die ik binnenkrijg te maken hebben met een CO2-tekort.
Echt waar.
Het is ook vaak de sleutel voor een gezondere bak. Door het CO2-tekort op te lossen gaan de plantjes namelijk veel beter groeien en zullen de algen uiteindelijk verdwijnen.
En een CO2-tekort oplossen, dat kun je door ofwel het licht te minderen ofwel de CO2 te verhogen.
Maar die laatste optie kan behoorlijk gevaarlijk zijn …
Stap 1: ga preventief te werk en verwijder eerst die kaamlaag
Kijk eens naar het wateroppervlakte van je aquarium.
Zie je daar iets olieachtig op drijven? Dat is een “kaamlaag”. Het probleem met zo’n kaamlaag is dat het de “gaswisseling” tussen de omgeving en het aquarium belemmert.
Je aquarium wisselt namelijk constant zuurstof en CO2 uit met de kamer waarin hij staat. Een kaamlaag vormt dan letterlijk een barrière waardoor de gassen niet goed worden uitgewisseld.
Het resultaat: de CO2 blijft in de bak “hangen” en er komt geen zuurstof vanuit de omgeving in het aquarium terecht. Daardoor krijg je gemakkelijk een CO2-ophoping en heel weinig zuurstof in het aquariumwater en dat kan gevaarlijk zijn!
Voordat je je CO2 gaat verhogen, verwijder je dus best eerst die kaamlaag en verbeter je de gasuitwisseling.
Hoe je dat precies doet, leer je in dit artikel.
Zorg daarna voor betere watercirculatie
Behalve de kaamlaag verwijderen, is ook de watercirculatie verbeteren een “must-do” voordat je de CO2 gaat verhogen.
Goede stroming en watercirculatie zorgt ervoor dat het zuurstof doorheen heel het aquarium wordt verspreid. Als je dan ook nog eens een mooie rimpeling op het wateroppervlakte hebt, dan haal je ook nog eens extra zuurstof uit de omgeving.
Twee vliegen in 1 klap dus!
Wees trouwens niet bang om CO2 te verliezen. Je zult inderdaad een beetje CO2 verspillen door het wateroppervlakte meer te doen bewegen, maar die kostprijs zal nooit zo hoog liggen als 20 dode visjes.
Persoonlijk verkies ik om meer uit te geven aan CO2 dan aan dode visjes ;-)
Alles gereed? Nu gaan we de CO2 héél langzaam verhogen met de “pH methode”
Zo, heb je alle voorzorgsmaatregelen hierboven genomen?
Dan zijn we nu klaar om de CO2 te verhogen. Het is bijzonder belangrijk dat je dit héél langzaam doet.
Enerzijds omdat je planten sowieso de tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe hoeveelheid CO2 (denk eraan: sterk wisselende CO2 zorgt voor baardalg). Anderzijds omdat ook je vissen en garnalen zich moeten aanpassen.
Wanneer ik de CO2 wil opkrikken, dan gebruik ik de “pH methode”.
Wat houdt dat precies in? Wel, je gaat langzaam de CO2 verhogen en ondertussen meet je regelmatig de pH-waarde van het aquariumwater die je als leidraad gaat gebruiken.
Vervolgens probeer je elke week een daling van ongeveer -0,1 pH te bereiken.
Zo ga je te werk:
- Eerst meet je de pH-waarde van je aquarium nadat de CO2 al enkele uren aanstaat. Doe dit met een goede, betrouwbare pH-meter (bijv. deze van Hanna, ik gebruik zo eentje) en gebruik geen druppeltesters, die zijn niet nauwkeurig genoeg.
- Stel, je meet een pH-waarde van 7 voor jouw bak. Dan gebruik je dit als startpunt voor de CO2-verhoging.
- Je draait vervolgens héél lichtjes aan het naaldventiel van je CO2-systeem zodat er ietsje meer CO2 in de bak wordt gespoten. Ga zeker geen snok geven aan het naaldventiel, meestal is een beweging van enkele millimeters al voldoende.
- Een dag later meet je nogmaals de pH-waarde. Als het goed is, zou die -0,1 pH gedaald moeten zijn. De pH-waarde uit ons voorbeeld is dus nu 6,9 pH.
Waarom een daling van -0,1 pH per week vraag je nu?
Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste, is het gemakkelijk te meten met een goede pH-meter, ook met goedkopere modellen. Ten tweede is het een gemakkelijk te onthouden leidraad.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kleinere of grotere daling (bv -0,2 pH/week), gebruik gewoon wat voor jou het gemakkelijkst is. Het belangrijkste is dat je op gelijke tijdstippen meet en alles goed bijhoudt.
Hou er wel rekening mee dat grotere pH-dalingen sneller fout kunnen lopen en dat je vaak niet de tijd hebt om snel in te grijpen. Bovendien worden de verschillen in CO2-hoeveelheden groter bij lage pH-waardes, voorbeeldje hieronder.
Bij een KH van 3 krijg je volgens de pH/KH tabel volgende waardes (zie ook dit artikel op The Barr Report):
7 pH = 9 ppm
6,8pH = 14,3 ppm
6,6pH = 22,6 ppm
6,4pH = 35,8 ppm
6,2pH = 56,8 ppm
6pH = 90 ppm
Dat geeft dan op zijn beurt volgende verschillen tussen elke 0,2 pH:
5,3 ppm
8,3 ppm
13,2 ppm
21 ppm
33,2 ppm
Hoe lager de pH, hoe groter de verschillen in CO2-waardes. Ga dus extra voorzichtig te werk als je pH al voorbij de 6,6 is! PS: vergeet niet om eerst je pH-meter nog eens te ijken. Dat bespaart al een hoop ellende ;-)
Kijk nu heel aandachtig naar je vissen en garnalen
Nu komt de belangrijkste stap: heel aandachtig naar je vissen en garnalen kijken om te zien of ze bepaalde symptomen vertonen. Zij zullen je namelijk een seintje geven wanneer de CO2 te hoog is. Voor je planten maakt een teveel aan CO2 geen bal uit.
Enkele typische symptomen van CO2-vergiftiging zijn:
- Naar lucht happen aan het wateroppervlakte
- Opvallend schuchter worden en gaan schuilen
- Opvallend passief worden en/of weinig eetlust
- Vooral bij garnaaltjes: heel snel bewegen en tegen ruiten “springen”
Van zodra je één van deze symptomen ziet, weet je dat je te hoog zit met de CO2 en ga je terug naar de pH-waarde van 2 weken geleden.
Voorbeeldje:
[table id=1 /]
Zie je het?
In week 4 heb je de max. hoeveelheid CO2 voor je vissen en garnalen bereikt. Vervolgens ga je terug naar de pH-waarde van week 2.
Dit is het pH-profiel waarvan je weet dat het geen gevaren oplevert voor je beestjes.
Het is heel belangrijk dat je zeker de eerste twee dagen alles nauwkeurig in het oog houdt. Je moet namelijk onmiddellijk actie ondernemen van zodra je ook maar het minste symptoom ziet.
Ga zeker niet pas op dag 5 kijken, want wie weet heb je dan al schade gedaan en zijn er een aantal beestjes gestorven.
Langzaam te werk gaan en met een arendsoog alles afspeuren is hier de boodschap!
Wat als je nog steeds algen hebt?
Stel dat je al de CO2 hebt verhoogd voor zover het nog veilig is voor je vissen, maar je hebt na een maand nog steeds last van algen, bijvoorbeeld draadalg?
Dan kun je de lichtintensiteit verlagen. Door het zwakkere aquariumlicht, gaan de plantjes iets trager groeien (maar wel goed!) waardoor ze dus ook minder voedingsstoffen en CO2 nodig hebben. Daardoor wordt het CO2-tekort op zijn beurt weer kleiner en kun jij de vraag naar CO2 door de planten beter beantwoorden.
Het resultaat: na een 4-tal weken zou de alg al een pak geminderd moeten zijn.
Conclusie:
Wil je de CO2 van je aquarium verhogen zonder risico voor je vissen en garnalen, dan moet je het volgende doen:
- Kaamlaag verwijderen
- Zorgen voor een betere watercirculatie & rimpeling op het wateroppervlakte
- Héél langzaam de CO2 week per week verhogen en de pH meten met een goede pH sonde (bijv. deze!)
- Tijdens het verhogen van de CO2 heel goed de vissen in het oog houden voor de minste symptomen
Eventueel kun je dit combineren met een zwakkere lichtintensiteit voor extra effect op de algen.
Heb jij de CO2 al verhoogd? Wat is jouw methode? Of heb je het zelf al meegemaakt dat je je per ongeluk al je vissen hebt vergast?
Laat het mij hieronder weten in de reacties!
[ninja-inline id=2164]
Hoi Gilles,
Vandaag zag ik ineens dat de vissen erg onrustig werden en naar adem aan het happen waren. Ik heb direct de co2 pomp uitgezet en water ververst. De vissen knappen nu na 3 uurtjes gelukkig weer op.
Nu heb ik een soort kroos (volgens mij de Azolla caroliniana) als oppervlakte plant met als doel het licht wat te beperken. Deze kroos ontstond toen ik een paar drijfplantjes had besteld. Ik vond het mooier dan de drijfplanten omdat de wortels niet zo groot zijn.
Kan de co2 ophoping te maken hebben doordat het co2 niet weg kan door de kroos?
Andere vraag, hoe snel kan ik weer met co2 starten als mijn vissen het zo zwaar hebben gehad?
groeten,
Marcel
Dag Marcel
Ik kan me wel voorstellen dat dit een gelijkaardig effect kan hebben als een kaamlaag, wanneer er téveel drijfplanten zijn.
Wat betreft CO2 heropstarten: gewoon beginnen met een lagere instelling als de laatste keer dat je problemen had.
Groetjes
Gilles
Hey Gilles,
Ik heb een koud aquarium van 1,20m (ong, 240l) waarin ik 4 anubias hastifolia’s op stenen gebonden staan heb. Het is een open aquarium, met een fijne laag zand en een paar grote keien. Mijn verlichting is met led strips (wit en rgb), laag gedimd met een controller. Ik bemest “momenteel” nog met producten van easy life en geen CO2. Vroeger deed ik er alle dagen wat easy carbo in maar omdat ik bij mijn tropisch beplant aquarium er een deftige co2 installatie heb in gestoken koop ik dit niet meer aan. Nu merk ik dat ze het niet goed meer doen. Vroeger stonden er ook 2 javavarens in maar deze zijn langzamaan afgestorven. Volgens mij komt dit door de easy carbo, ik heb nu al redelijk wat geexperimenteerd en gemerkt dat redelijk wat planten niet tegen easy carbo kunnen, in mijn ervaring (Vallisneria, Hygrophilia, javavaren, drijfplanten zoals pistia en limnobium) deze zijn allemaal beginnen afsterven terwijl ik easy carbo gebruikte en andersom terug beginnen groeien als ik ermee gestopt was. Nu zou ik toch graag wat CO2 in mijn koud aquarium willen brengen en er terug javavarens in steken. Ik dacht door de kleine bezetting traag groeiers en weinig licht om het eens te proberen met een söchting carbonator. Ze zeggen dat het goed is voor aquariums tot 250l en het 1 maand lang 1gram co2 per dag levert. Zou dit enige opbrengst zijn voor mijn anubias en javavarens?
Met vriendelijke groeten Glenn De Maeyer
Hoi Glenn
Sommige planten kunnen inderdaad niet zo goed tegen vloeibare koolstofbronnen, een bekend voorbeeld daarvan is Vallisneria.
Wat betreft de Carbonator: geen ervaring mee dus daar kan ik je niet echt mee helpen. Maar is het wel nodig om CO2 toe te voegen in zo’n aquarium met die planten? Ze kunnen namelijk prima zonder overleven …
Groetjes
Gilles
Heb vandaag een CO2 diffuser van Sera (kunststof) geplaatst.
De visjes zwemmen door de CO2 belletjes of blijven daar af en toe boven hangen.
Kan dit kwaad?
Hoor het graag ?
Hey Peter
Nee hoor, kan geen kwaad :-)
Groetjes
Gilles