Plantenvoeding

Een aquarium zonder CO2 bemesting?

Ik verwijs steevast naar het belang van CO2 voor je aquariumplanten, het is een beetje mijn “stokpaardje” :-).

Maar wat als je nu geen geld of geen zin hebt om een goed CO2 systeem te kopen? Kunnen aquariumplanten ook groeien zonder CO2?

Ja, dat is mogelijk, maar je moet dan wel rekening houden met enkele dingen!

Geen CO2 toevoeging in je aquarium, kan dat wel?

Jawel, een bak zonder CO2 bemesting is zeker mogelijk! :-)

Diana Walstad, bedenker van de “Walstad Methode, is zelfs een voorstander van dit idee. Bij de Walstad-methode kun je op een heel eenvoudige manier je aquariumplanten houden zonder testkits, waterverversingen, snoeibeurten en meststoffen.

Eigenlijk is je bak dan een volledig zelfstandig ecosysteem. De bodem, de bacterieën in de filter, de visjes, … produceren allemaal op hun eigen CO2, weliswaar in veel kleiner hoeveelheden dan wanneer je zelf CO2 zou toevoegen.

Een bak volgens de Walstad methode. Bron: Reddit

Je aquariumplanten zullen zich vervolgens aanpassen aan dat lage gehalte aan “natuurlijk geproduceerde CO2” in het water door meer “Rubisco” te produceren. Dat is een enzym die het mogelijk maakt om CO2 als het ware te vangen en te gebruiken door de plantjes. Meer Rubisco wilt dus zeggen, dat de plant efficiënter CO2 zal opnemen ook al is die in kleinere hoeveelheden aanwezig in je bak.

Waar op letten bij een aquarium zonder CO2?

Als je geen CO2 toevoegt, loop je snel het risico op een CO2-tekort met draadalg en baardalg als gevolg. Maar er bestaat een trucje voor om dat te voorkomen ;-)

Wel je een gezond aquarium zonder CO2, let dan vooral op deze dingen:

  • Gebruik veel zwakker licht dan normaal (max à,4 watt/liter)
  • Beperk de lichtduur tot maximaal 8 uur

Door het veel zwakkere licht, vertraag je de plantengroei en dus ook de vraag naar CO2 en voedingsstoffen. Het risico op een CO2-tekort of voedingstekort is dus véél kleiner waardoor de kans op algen ook veel lager is.

Eenvoudig, toch?

Een voorbeeld van een aquarium zonder CO2. Bron: Aquascaping World

Je plantjes zullen iets trager groeien, maar wel gezond. Uit onderzoek door Tom Barr (uitvinder van de Estimative Index) zullen de planten in een aquarium zonder CO2 bemesting 5 tot 10 keer trager groeien dan in een aquarium mét CO2.

Geen CO2 in het aquarium: wat met meststoffen?

Het handige is dat 80% tot 90% van al je voedingsstoffen zal geproduceerd worden door je vissen en bacterieën, bijvoorbeeld door uitwerpselen of visvoer. Normaal gezien is dat al voldoende voor je planten als je geen CO2 toevoegt aan je aquarium.

Wil je de groei van je aquariumplanten toch liever wat meer ondersteunen en een voedingstekort vermijden (kan namelijk leiden tot algen), dan kun je altijd om de twee weken wat nitraat en fosfaat toevoegen om tekorten te vermijden. Dat kun je bijvoorbeeld doen met mijn Macro-meststof.  Je kunt ook fosfaat toevoegen door wekelijks wat diepvriesvoer toe te voegen zonder het af te spoelen.

Extra voedingsstoffen kan altijd helpen! Bron: PFK

Vergeet naast nitraat en fosfaat ook niet de sporenelementen, die zijn vaak niet aanwezig in je aquarium. Een handige daarvoor is bijvoorbeeld mijn Micro-meststof, die bevat al een kleine dosering voor aquaria zonder CO2.

Daarnaast raad ik je ook aan om een bodembemester toevoegen, de plantjes die in aquaria zonder CO2 worden gebruikt zijn vaak sterk wortelende planten. Een capsuletje tussen de wortels kan dan al wonderen doen! :D

Wat met vloeibare CO2?

Gebruik je wat sterkere of langere aquariumverlichting of wil je de groei wat extra stimuleren, dan kun je altijd wat vloeibare CO2 toevoegen (bijvoorbeeld EasyLife Carbo).

Hou er wel rekening mee dat je dan ook de andere meststoffen hierboven vermeld ook in grotere hoeveelheden zult moeten toevoegen om tekorten (en dus algen) te vermijden. Doordat je nu extra CO2 gaat toevoegen, zullen de plantjes namelijk sneller groeien en zal dus ook de vraag naar de andere voedingsstoffen stijgen.

Hoe zit het met waterverversingen?

Als je geen CO2 toevoegt aan je aquarium, is het belangrijk dat je het CO2 gehalte in je bak stabiel houdt. Om die reden is het dus belangrijk om net minder waterverversingen te doen bij een aquarium zonder CO2.

Waarom? Wel, als je een grote waterverversing doet dan voeg je eigenlijk ook een grote hoeveelheid CO2 toe. Doordat er plots een piek aan CO2 is, gaan de aquariumplanten de “lage-CO2 enzymen” (rubisco) afbreken. Vervolgens gaat die CO2 weer dalen want je voegt niets toe, hierdoor gaan ze weer opnieuw rubisco moeten aanmaken.

Zo raken je plantjes de kluts kwijt en staan ze zwakker tegen algen. Door de verversingen creeër je dus instabiliteit wat algen tot gevolg kan hebben. Algen kunnen namelijk veel sneller reageren op plotse veranderingen, in tegenstelling tot aquariumplanten. Enkel als je vloeibare CO2 toevoegt, kun je vaker verversen.

Hoe vaak moet je dan verversen?

  • Zonder CO2: 1x per maand of 1x om de 3 maanden
  • Vloeibare CO2: 1x per week of 1x om de week
  • “Echte” CO2: 1x per week

Dit raad ik persoonlijk aan, meningen kunnen verschillen hierover :-)

Nog niet overtuigd? Hieronder mijn non-CO2 aquarium!

 

 

Dit is de non-CO2 bak die ik voor mijn vader heb opgesteld. Enkele details

  • 500 liter met een filterpomp van 300 liter + sterke “wave pump” voor extra circulatie (aanrader!)
  • Weinig eisende planten: javavarens, Cryptocoryne, Vallisneria, …
  • Bemesting volgens de Estimative Index voor aquaria zonder CO2 (ongeveer 1/4 tot 1/8 van de normale Estimative Index) met extra ijzer
  • Lage verlichting + gebruik van drijfplanten om nog verder te verduisteren
  • 25% waterverversing om de 3 maanden
  • Zo goed als geen onderhoud aan!

Vond je dit artikel interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van leuke scapes en aquariumtips!

[ninja-inline id=2172]

3/5 - (3 votes)

Bekijk de reacties

  • Gilles

    Mijn planten worden in een non co2 bak aan de bovenkant van de bladeren zwart
    Ik heb de verlichtings tijd al terug geschroeft en gedimd de planten versnotteren
    Graag daar een advies over. Bakmaat 100-40-40. Filter cristalprofi 701

    Vrg : kees scheffers.

    • Dag Kees

      Zijn dit toevallig baardalgen (puntjes of haartjes)?

      Groeten
      Gilles

  • Hallo,

    Ik ga nano bakjes inrichten.
    Ik heb 2 dennerle nano cube van 20 liter en 1 van 30 liter.
    Het doel is om met garnalen te beginnen.
    Ik wil eigenlijk non co2.
    De standaard verlichting is 11 watt pl lamp op deze bakjes.
    Ik vind dat eigenlijk best veel voor een non co2 gebeuren.
    Ik denk er aan om die te vervangen voor de 9 watt variant, en daar de reflector van weg halen en misschien de binnenkant van de lampekap zwart spuiten of schilderen.

    Kan ik wat advies krijgen?
    Welke plantjes zijn geschikt?
    Is mijn gegoogel met de verlichting goed?
    Is een akadama bodem beter dan een zand of grind bodem met voedingsbodem er onder?

    Mvg,
    Gilles Boeije

    • Hey naamgenoot :-)

      Dat is inderdaad best veel licht voor een non-CO2 nano garnaalbakje. Ik zou dus zeker hetgeen doen wat je aangeeft. Eventueel kun je ook de lamp wat verhogen zodat hij minder dicht bij het wateroppervlakte zit.

      Voor een garnalenbakje zou ik dan gaan voor lekker veel mos, een paar crypto's, javavarens en wat gemakkelijke stengelplanten (bijv H. polysperma)
      Akadama kun je gebruiken, maar zand of grind is ook prima te doen. Een voedingsbodem raad ik af gezien de smurrie dat het maakt bij het herplanten.

      Groeten
      Gilles

  • Hallo Gilles,
    Enkele vragen over die mooie 500 liter -bak voor uw vader:
    Waarom is zo'n Wave Pump nodig? Je moet dan ook het soort vissen kiezen die dergelijke waterstuwing op prijs stellen, kan een sterke binnenfilter dan niet even goed, je krijgt dan nog bijkomende filtering.
    Is die lichte zandbodem met opzet gekozen, mag een zeer donkere bodem ook? (zal dan nog minder licht weerkaatsen)
    Komen er in zo'n non-CO2 aquarium dan echt geen algen meer?(nooit meer ruiten kuisen....)
    Doet die filterpomp maar 300 liter per uur? (toch echt weinig voor zo'n grote bak)

    • Hey Walter

      Wave pump is niet nodig, maar is aan te raden bij bakken waar de stroming niet in orde is. Bij deze heb ik eentje geplaatst omdat er van links naar rechts vooraan weinig tot geen stroming was. Je moet inderdaad letten dat de stroming niet téveel is, maar doorgaans hebben vissen in plantenbakken schuilplaatsen genoeg waar ze kunnen rusten zonder al teveel stroming.

      Een sterkere binnenfilter kan inderdaad helpen en zelfs de wave pump vervangen, maar hou er rekening mee dat je met een wave pump verschillende stroomrichtingen kunt creëren. Bij deze bak was het filter: rechts naar links achteraan, wave pump: links naar rechts bovenaan (terug naar filter). Met slechts 1 filter is het vaak moeilijk om zo'n circulatie te creëren.

      De zandbodem heb ik inderdaad met opzet gekozen, ik vind het gewoon enorm mooi (en spotgoedkoop!). Je ziet dan bv ook de sporen van de stroming & de beestjes (bv slakken) in het zand, dat vind ik persoonlijk geweldig en mis ik vaak bij aquasoils & andere bodems. Een andere type bodem is natuurlijk geen probleem.

      Jawel, er kunnen nog steeds algen ontstaan doordat je bv het licht onvoldoende dempt (waardoor een voedingstekort ontstaat), slechte stroming, teveel vuil, te weinig planten, ... Het grote voordeel bij non-CO2 bakken is dat alles een pak trager gaat dan bij bakken met veel licht waardoor de situatie minder snel escaleert. Ruiten kuisen, snoeien, ... etc ga je wel nog af en toe moeten doen. Maar bij een goed ingerichte en gedempte non-CO2 bak beperk je de kans op algen (voornamelijk draadalgen & baardalgen) sterk.

      Ja, die filter was weinig, maar is ondertussen vervangen door een sterker model :)

      Groeten
      Gilles

      • Hallo Gilles,
        Hartelijk dank voor uw snelle reactie, dit onderwerp bevat waardevolle informatie die ik gesaved heb.
        Er zijn me nog een paar dingen opgevallen die niemand naar voor bracht: door een matige belichting van een CO2 aquarium zullen de electriciteitskosten beheersbaar blijven. Doordat de planten veel minder snel gesnoeid moeten worden en de ruiten langer proper blijven, worden de vissen niet zo gestoord en zullen ze minder stress hebben.
        Met vriendelijke groet.

  • Hoi Gilles,

    Allereerst mijn complimenten voor je website. Erg informatief en duidelijk.
    Ik heb alleen nog een vraag.

    Je hebt het over non-Co2 bakken. Klopt het dat het voornamelijk voor plantenbakken betreft? Met name het erg weinig verversen van het water lijkt me geen goed advies voor aquariumhouders met veel vissen. Met name de afvalstoffen moeten toch ook wekelijks of twee-wekelijks worden afgevoerd?

    Ik denk dat vooral de beginnende aquariumhouders geen CO2 gaan gebruiken in hun bakken, maar dat het aantal vissen wel vaak aan de hoge kant zal zijn. Geldt voor hun ook het advies om zo weinig mogelijk het aquarium te verversen?

    Bovenstaande vraag ik me af naar aanleiding van jouw artikel.

    Met vriendelijke groet,

    Tom

    • Hey Tom

      Bedankt voor de complimenten :-)

      Ja, verversen is belangrijk. Maar daarom is het net zo belangrijk om veel planten toe te voegen in een non-CO2 bak, die helpen met het filteren van het water en het verwerken van de afvalstoffen. Ook een goede filter & garnaaltjes helpen zeker.

      Teveel vissen is eigenlijk nooit goed en zou bij de aquariumwinkel afgeraden moeten worden. In geval van een grote vervuiling en weinig planten raad ik aan om inderdaad te verversen, kwestie van vissterfte te vermijden. De kans op algen is dan groter, maar beter dat dan dode vissen ... :-)

      Groeten
      Gilles

      • Hey Gilles,

        Bedankt voor je reactie. Het blijft dus altijd een kwestie van zoeken naar een juiste balans.
        Succes verder!

        Groeten Tom

  • Hey,
    Ja een zonder co2.
    En op hoeveel plantjes is dit gebaseerd?
    Want ik wou een plantenhoekje maken in de aquarium. En een hoekje met veel groten en holenvoor myn sydonontis.

    Greetz

    • Dag Mercener

      Bij een bak zonder CO2 beperk je zoveel mogelijk de waterverversingen om fluctuaties in het natuurlijke CO2-gehalte te vermijden.
      Er is niet echt een regel ivm de hoeveelheid planten, maar hoe meer hoe beter natuurlijk!

      Groeten
      Gilles

  • Hey gilles
    Ik ga binnenkort beginnen met een rio 180.en ikheb liever echte plantjes
    Nu heb ik alles goed begrepen buiten de EI
    het water mag maar om de 3 maand worden ververst
    Nu in de EI is dat om de week 50%.
    Hoe zit dat?
    The in advance

    • Hallo

      Waarom mag je maar om de 3 maanden verversen? Ga je voor een bak zonder CO2?

      Groeten
      Gilles

  • Hoi Gilles,

    Ik ga binnenkort een Juwel Rio 180 opstarten, waarbij ik dus als streven heb een dergelijke non-co2bemesting bak op te zetten. Ik lees dat het aantal verversingen, en daarmee de hoeveelheid water, bijzonder beperkt blijven, terwijl ik in een ander artikel over 5 tips voor het opstarten lees, dat je dus heel veel moet verversen. Hoe verhoud zich dat tot elkaar? Zou ik d e planten niet meteen al moeten laten wennen aan die lage co2 waarde?

    Gr, Pieter

    • Hey Pieter

      Het artikel over de opstart gaat niet over non-CO2 bakken maar een bak met CO2 of EasyCarbo. Voor non-CO2 bakken kun je de waterverversingen vanaf het begin beperken, tenzij je bv een bodem gebruikt die veel ammonium etc afgeeft.

      PS: zeker nagaan dat die verlichting genoeg gedempt wordt. De verlichting in die nieuwe Juwels is behoorlijk sterk!

      Groeten
      Gilles

  • Dag Gilles ,

    Ik lees regelmatig als de lichten gedoofd zijn om dan je CO2 uit zetten en weer in te schakelen een uur of 2 voor de lichten beginnen te branden , de theorieën hierover begrijp ik wel en kan me daar ook in vinden .
    Maar ! Hoe zit het dan met PH schommelingen ?
    Ik gebruik veel CO2 in mijn bak ( Kh van 4,5 en Ph van 6,5) en vissen en planten doen het prima maar aangezien het aquarium voller en voller met planten komt te staan vrees ik een beetje voor zuurstof gebrek bij nacht .
    Klopt het ook dat planten een wat schommelende Ph nodig hebben om alle nodige macro & micro elementen te kunnen opnemen ?
    Alvast bedankt

    • Dag Wouter

      Ik ben nooit fan geweest van siësta's omdat je dan inderdaad schommelingen gaat krijgen in je CO2-waardes. In theorie (in de praktijk niet altijd zo eenduidig) kan dat tot baardalg leiden. Als je algen hebt, gebruik je beter een lichtregime van 8u aan 1 stuk en met een algemene, minder sterke verlichting in plaats van siësta's.

      's nachts moet je CO2 niet aan, aangezien de planten dan zelf CO2 gaan produceren. Om problemen te vermijden, gebruik je dus best geen continu CO2-toevoer. Dat je planten pH schommelingen nodig hebben voor de opname van voedingsstoffen heb ik nog niet gehoord eerlijk gezegd. Waar heb je dat gelezen?

      Groeten
      Gilles

      • Gilles ,

        Ik ben dat eens tegen gekomen op een forum geloof ik , die persoon deed een uitleg dat bv ijzer enkel opgenomen word op bij en ph van 6,8 !
        Zijn uitleg was kwam overtuigend en onderbouwd over ...........

        Ik zoek het nog eens op en als ik het tegenkom stuur ik je de URL wel door .

        Mvg
        Wouter

  • In hoeverre is een non CO2 aquarium anders als het gaat om PH en hardheid?

    • Hey Edmond

      Maakt niet zoveel uit, tenzij het echt extreem is. Zeker niet beginnen met zuren toevoegen.

      Groeten
      Gilles

      • Hallo Gilles,

        Het leidingwater hier bij ons is nogal basisch, nl.pH 7.8 à 8, daarom voeg ik steeds bij elke waterverversing een beetje Sera pH/KH-Minus toe tot pH 7. Ik weet dat daar zwavelzuur in zit. Waarom zou dat kwaad kunnen? Een te hoge zuurtegraad in het aquarium is toch ook niet goed?
        Beste groeten,
        Edmond

        • Hey Edmond

          Je antwoord zit al in je reactie: het product dat je gebruikt bevat zwavelzuur. Dat kun je niet echt gezond noemen :)

          Groeten
          Gilles

  • Hoi,

    Ik vroeg mij af of u ook met actieve koolstof filtert? Ik gebruik vloeibare koolstof(easy carbo en profito) en heb het idee dat veel van mijn voedingstoffen verdwijnen in het filter.
    Groet!

    • Hey Jasper

      Nee, ik gebruik geen actieve koolstof, wel Seachem Purigen (dat product laat je meststoffen met rust in tegenstelling tot act. kool).

      Groeten
      Gilles

      • Ok, bedankt! Ik ga kijken of ik dat in de toekomst wil gaan gebruiken. Ik heb mijn actieve kool verwijderd en nu moet ik mijn NO3 waardes een beetje opschroeven.

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018