
Ik herinner me nog goed toen ik mijn eerste aquarium kocht dat de winkelhouder vroeg of ik een voedingsbodem wou of niet. “Want je moet een voedingsbodem in je aquarium hebben, anders groeien je planten niet!”, zei hij. Achteraf gezien leek dit meer op een verkoopspraatje, waar ik natuurlijk met beide voeten in getrapt was …
“Een voedingsbodem? Ja, anders groeien je planten niet!”
Neen, de bovenstaande titel is flauwekul. Aquariumplanten kunnen wel degelijk zonder voedingsbodem groeien. Er zijn genoeg bakken met een mooie, gezonde biomassa zonder enige vorm van voedingsbodem.
Hoe komt dat? Een groot deel van de aquariumplanten gebruiken hun wortels voornamelijk als ankerpunt om zich vast te hechten en slechts voor een klein deel om voeding uit de bodem te halen. Voor die planten voldoet het dus al wanneer je gewoon vloeibare meststoffen toevoegt aan de waterkolom.
Er zijn wel een aantal plantensoorten die hun wortels als voornaamste bron van voedselwinning gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Cryptocorynes. Maar aangezien deze plantjes meestal als solitaire plant worden gebruikt, is het niet de moeite om hiervoor een volledige voedingsbodem aan te leggen. Pure geldverspilling volgens mij! Je bent dan beter af met bemesting die je plaatselijk in de grond duwt, zoals de capsules van mijn eigen merk: Crypto.
Naast de dure prijs van voedingsbodems zijn er volgens mij nog enkele nadelen. Denk maar aan de smurrie dat het creëert bij het herplanten, de kans op bodemrot (hoewel die kans bij commerciële bodems klein is), de troebelheid van het water bij het herplanten, …
Wanneer dan wel een voedingsbodem?
Wanneer raad ik dan wel een volledige voedingsbodem aan? Bij een aquarium zonder CO2. Aan zo’n bak wil je namelijk zo weinig mogelijk werk hebben en een voedingsbodem kan daarbij helpen.
Bovendien gebruik je voor een non-CO2 aquarium meestal planten die wel baat hebben bij een voedingsrijke bodem: Anubias, Cryptocoryne, Echinodorus, …
Een beter idee: aquasoils!
Sommige onder jullie zullen waarschijnlijk al weten dat ik een enorme fan ben van aquasoils, een soort van kleibodem die al jaren gebruikt wordt in Azië, ook Amano gebruikt ze! Niet alleen ogen deze kleibodems zeer fraai (je hebt ze trouwens in verschillende kleuren), ze zijn zeer aangenaam om in te planten aangezien het zachte korreltjes zijn.
Daarnaast maken kwaliteitsvolle aquasoils minder smurrie dan een voedingsbodem wanneer je regelmatig de planten uit de bodem trekt en herplant. De meeste creëren even een klein stofwolkje waarna het stof zich terug neerlegt.
Last but not least: een aquasoil is volledig gemaakt van klei. Dat wil zeggen dat deze bodems een zeer hoge Cation Exchange Capacity (CEC) hebben. “Wat is me dat voor iets”, zeg je? Wel, CEC wil zeggen dat de klei de meststoffen uit de waterkolom absorbeert en weer terug afgeeft aan de planten, ideaal dus want je bemest dan eigenlijk automatisch op twee manieren: het water én de bodem!
Een aquasoil te duur voor jou? Probeer dan eens akadama, dat is ongeveer hetzelfde maar een pak goedkoper. Zelf heb ik die van Amazon gekocht met mooie resultaten, zowel op vlak van bodemkleur als plantengroei. Je betaalt wel meer verzendingskosten, maar vanaf je 2 zakken koopt ben je nog steeds een stuk goedkoper uit!
Hou er wel rekening mee dat de akadama in het begin je KH doet kelderen. Je kunt dit vermijden door bv de akadama een week in een emmer te laten rijpen en dagelijks het water te verversen. Vervolgens kun je het toevoegen aan je bak.
Vond je deze post leuk? Wordt dan lid van onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van leuke aquascaping tips!
[ninja-inline id=2172]
hallo Gilles heb een trigon 190liter ingericht met, met bodem verwarming, daar over sporenelementen, en akedama korrels, co2 automaat jbl,met computer, van af het begin grote ramp,,onmogelijk om de KH,zonder toevoegingen,op peil te houden,zakt steeds naar 1,, door de uitloop van het filter,die zo gericht stond dat de plantjes zachtjes mee wiegelden in de stroming,ontstonden er roodwieren,alles gedaan meststoffen,water wissel, uiteindelijk staat die nu leeg.kennelijk is het dus erg belangrijk dat de uitstroom van het filter correct moet zijn. ook heb ik mijn vraagtekens bij de akadama bodem
groet Ben
Hey Ben
Is het kraanwater zelf al laag in KH? Ikzelf heb nooit problemen gehad met de KH toen ik akadama gebruikte.
Wat betreft stroming: is inderdaad een belangrijke factor en helaas niet zo gemakkelijk te regelen. Veel testen!
Groeten
Gilles
hallo GIlles kraanwater in apeldoorn is 5kh,en het zakt als een gek naar niet te meten,komt volgens mij door de akadama,voedingsbodem(eigenlijk is deze oorspronkelijk voor het kweken van Bonzai planten) tja is het dan wel zo geschikt voor aquarium?
groet ben
Dag Ben
Ik heb er nooit problemen mee gehad, ook niet mensen op het UKAPS forum. Volgens mij ligt het probleem elders.
Groeten
Gilles
Hey
Ik ga binnenkort een poging wagen om een scape op te starten. Ik zl de cocoon 7 van aquatic nature (43l) gebruiken.
-Bodem: filterzand (0.4-0.8)
-licht: lamp aquatic nature 26 watt
-voeding: easy life profitto, eas life ferro, easy life nitro, easy life fosfo, easy life kalium en easy life easy carbo.
-planten: micranthemum sp. monte carlo, lobelia cardinalis mini, lilaeopsis mauritiana, staurogyne repens, flame moss, anubias nana bonsai.
Moet ik nog extra voeding toevoegen aan mijn bodem? Of zijn er nog andere dingen die anders moeten?
Alvast bedankt :)
Dag Ineke
Voeding in de bodem kun je doen, maar is niet noodzakelijk. Wel raad ik aan om CO2 te gebruiken als je deze plantjes wilt houden, vooral voor de micranthemum. Zonder CO2 gaat het plantje héél traag tot niet groeien.
Groeten
Gilles
Danku voor de info :)
Hmm CO2 is momenteel geen optie omdat het budget er echt niet is dus ik zal dan een ander plantje moeten zoeken :) Weet jij misschien een plant die er wat op lijkt en wel zonder co2 kan?
Hey Ineke
Ik zou dan de Micranthemum vervangen door een dwerg Cryptocoryne of vergelijkbaar. Lilaeopsis kun je nog wel houden, gaat wel heel traag groeien. Staurogyne is een twijfelgeval.
Groeten
Gilles
Oke :) Nog even een vraagje, ik weet dat easy carbo geen co2 is, maar wat doet het dan precies? Waarom zou ik het wel of net niet toevoegen?
Ik haak even snel in;)
Je zou ook kunnen kiezen voor DIY bio co2 simpel en goedkoop. En mooie vervanger totdat je overkunt stappen naar een volledig (druk) co2 systeem. Op internet staat genoeg over hoe en wat.
Beste Gilles,
Binnenkort wil ik mijn nieuwe aquarium gaan opstarten en als bodembedekking wil ik gebruik gaan maken van ADA aquasoil. Nu had ik al een en ander op jouw blog gelezen maar bij een bezoekje aan de dierenwinkel vertelde men mij dat het, bij gebruik van aquasoil, nodig was om de eerste weken veelvuldig het water te verversen (de eerste week zelfs dagelijks) in verband met een overmaat van voedingsstoffen (?) en verandering van de KH. Wat zijn jouw ervaringen of advies hierbij? Er komen dan ook meer vragen bij mij op:
Kan ik gelijk starten met planten bij gebruik van de aquasoil of moet ik bijvoorbeeld eerst een week (of langer) zonder planten dagelijks water verversen?
Als ik gelijk kan starten met planten moet ik dan ook tussentijds (dagelijks) water verversen? Ik wilde namelijk gelijk starten starten via de EI en daarmee, als ik het goed begrepen heb, wekelijks de helft van het water verversen. Maar krijgen mijn planten in de beginfase dan voldoende voedingsstoffen als ik de dagelijkse dosis telkens met de helft terug zou moeten brengen door het water verversen (en moet ik dus elke keer bij doseren).
Het antwoord is misschien een stuk korter dan de vragen maar volgens mij heb ik de meeste opties gelijk op papier gezet :-) En natuurlijk…… super site!
Bij voorbaat dank voor jouw moeite en bovenal met vriendelijke groet,
Jörgen
Hey Jörgen
Bedankt voor de complimenten :-)
Doorgaans wordt inderdaad aangeraden om meermaals te verversen gedurende de eerste weken, bij het ene merk al meer dan het andere.
Planten kun je toevoegen vanaf dag 1, daar zou ik zeker niet mee wachten. Waterverversingen zijn geen probleem, alsook direct met de EI starten. Je planten zullen met de EI zeker genoeg voedingsstoffen hebben als je ververst + nieuwe meststoffen toevoegt. Als je dagelijks ververst, kun je desnoods de EI dosering delen door 6 en dat dan dagelijks toevoegen.
Groeten
Gilles