
Ik herinner me nog goed toen ik mijn eerste aquarium kocht dat de winkelhouder vroeg of ik een voedingsbodem wou of niet. “Want je moet een voedingsbodem in je aquarium hebben, anders groeien je planten niet!”, zei hij. Achteraf gezien leek dit meer op een verkoopspraatje, waar ik natuurlijk met beide voeten in getrapt was …
“Een voedingsbodem? Ja, anders groeien je planten niet!”
Neen, de bovenstaande titel is flauwekul. Aquariumplanten kunnen wel degelijk zonder voedingsbodem groeien. Er zijn genoeg bakken met een mooie, gezonde biomassa zonder enige vorm van voedingsbodem.
Hoe komt dat? Een groot deel van de aquariumplanten gebruiken hun wortels voornamelijk als ankerpunt om zich vast te hechten en slechts voor een klein deel om voeding uit de bodem te halen. Voor die planten voldoet het dus al wanneer je gewoon vloeibare meststoffen toevoegt aan de waterkolom.
Er zijn wel een aantal plantensoorten die hun wortels als voornaamste bron van voedselwinning gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Cryptocorynes. Maar aangezien deze plantjes meestal als solitaire plant worden gebruikt, is het niet de moeite om hiervoor een volledige voedingsbodem aan te leggen. Pure geldverspilling volgens mij! Je bent dan beter af met bemesting die je plaatselijk in de grond duwt, zoals de capsules van mijn eigen merk: Crypto.
Naast de dure prijs van voedingsbodems zijn er volgens mij nog enkele nadelen. Denk maar aan de smurrie dat het creëert bij het herplanten, de kans op bodemrot (hoewel die kans bij commerciële bodems klein is), de troebelheid van het water bij het herplanten, …
Wanneer dan wel een voedingsbodem?
Wanneer raad ik dan wel een volledige voedingsbodem aan? Bij een aquarium zonder CO2. Aan zo’n bak wil je namelijk zo weinig mogelijk werk hebben en een voedingsbodem kan daarbij helpen.
Bovendien gebruik je voor een non-CO2 aquarium meestal planten die wel baat hebben bij een voedingsrijke bodem: Anubias, Cryptocoryne, Echinodorus, …
Een beter idee: aquasoils!
Sommige onder jullie zullen waarschijnlijk al weten dat ik een enorme fan ben van aquasoils, een soort van kleibodem die al jaren gebruikt wordt in Azië, ook Amano gebruikt ze! Niet alleen ogen deze kleibodems zeer fraai (je hebt ze trouwens in verschillende kleuren), ze zijn zeer aangenaam om in te planten aangezien het zachte korreltjes zijn.
Daarnaast maken kwaliteitsvolle aquasoils minder smurrie dan een voedingsbodem wanneer je regelmatig de planten uit de bodem trekt en herplant. De meeste creëren even een klein stofwolkje waarna het stof zich terug neerlegt.
Last but not least: een aquasoil is volledig gemaakt van klei. Dat wil zeggen dat deze bodems een zeer hoge Cation Exchange Capacity (CEC) hebben. “Wat is me dat voor iets”, zeg je? Wel, CEC wil zeggen dat de klei de meststoffen uit de waterkolom absorbeert en weer terug afgeeft aan de planten, ideaal dus want je bemest dan eigenlijk automatisch op twee manieren: het water én de bodem!
Een aquasoil te duur voor jou? Probeer dan eens akadama, dat is ongeveer hetzelfde maar een pak goedkoper. Zelf heb ik die van Amazon gekocht met mooie resultaten, zowel op vlak van bodemkleur als plantengroei. Je betaalt wel meer verzendingskosten, maar vanaf je 2 zakken koopt ben je nog steeds een stuk goedkoper uit!
Hou er wel rekening mee dat de akadama in het begin je KH doet kelderen. Je kunt dit vermijden door bv de akadama een week in een emmer te laten rijpen en dagelijks het water te verversen. Vervolgens kun je het toevoegen aan je bak.
Vond je deze post leuk? Wordt dan lid van onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van leuke aquascaping tips!
[ninja-inline id=2172]
Hallo,
Ik heb net twee dagen mijn eerste aquarium van 50L opgestart. Het water staat er volgens mij al mooi in en kan niet wachten om mijn eerste vissen erin te doen. Ik ben ook gevallen voor het bodemvoeding verhaal. Het zit nu dus al in mijn aquarium. Is het verstandig om het eruit te halen. En zo ja, hoe doe ik dat zonder mijn grind kwijt te raken?
Groetjes Jonne.
En een beetje off topic. Maar js er een manier om mijn grind schoon te maken zonder dat alles eruit moet?
Hey Jonne
Ik “wapper” met mijn handen zodat het gaat zweven en zuig het dan op met de slang.
Groeten
Gilles
Helemaal super! heb zo`n zuigsysteem gekocht voor 10 euro bij de dierenwinkel. en het werkt als een tiet.
Hey Jonne
Als die er al is, zou ik het gewoon laten zitten hoor.
Groeten
Gilles
Zal ik zeker doen. Het is met de zuiger soms even lastig. maar heb gelukkig een goede grindlaag.
Hallo gilles,
Ik ben een beginner en wil mijn aquarium van 1 meter (180 liter) gaan inrichten met Iwagumi thema. Ik heb alleen totaal geen verstand verder.
Ik ga beginnen met de rotsen mooi neerte zetten. Moet ik een voedingsbodem erin doen als eerste laag? Of kan ik ook enkel kiezen voor aquasoils? (Laag groeiende plantjes wil ik er voornamelijk inzetten)
Ik las iets van co2 toevoegen, is dit een vloeibaar iets wat ik kan kopen bij aquaria winkels?
En weet je toevallig hoeveel kilo aquasoils ik nodig heb voor een 1 meter aquarium?
Bedankt alvast!
Hoi Serife
Eerlijk gezegd raad ik een Iwagumi af als je pas begint met aquascaping, maar wie niet waagt niet wint natuurlijk :-)
Voedingsbodem is niet nodig, je kunt rechtstreeks een aquasoil gebruiken. CO2 voeg je toe met een CO2-systeem, dus met een fles en drukregelaar etc. Je hebt ook vloeibare vormen van koolstof in flesjes te koop (bv EasyCarbo) maar dat gaat onvoldoende zijn voor een Iwagumi. Qua kilo’s: geen idee eigenlijk!
Groeten
Gilles
Ik had eerste aquarium in gericht met een oplopende voedingsbodem na een paar maanden was de oplopende bodem praktisch weggezakt tot een vlakke bodem. Is dit d.m.v. aquasoil, akadama beter makkelijker op te vangen? En eventueel op welke wijze? Je web-site is meer dan geweldig!
Met een vriendelijke groet, Leo
Dag Leo
Ja, dat kan gebeuren, zeker als met veel hoogteverschil werkt. Je gaat hetzelfde effect hebben bij andere bodemsoorten. Een trucje dat je kunt gebruiken is door een “blokkade” in de bodem te steken, bijv een lang stuk plexiglas met daarin kleine gaatjes voor de doorstroming. Het plexiglas houdt dan de bodem tegen bij verschuivingen, maar laat wel nog water etc door.
Ik dacht dat Amano dit ook regelmatig deed bij zijn scapes.
Groeten
Gilles