Algen in het aquarium, wie heeft het nog niet meegemaakt?  Zeker beginners hebben er vaak last van en in sommige gevallen leidt het zelfs tot het einde van de hobby. Welke soorten algen bestaan er? En wat kunnen we er aan doen?

Soorten algen in het aquarium

Er bestaan vele soorten algen in het aquarium. De meest voorkomende vind je in het lijstje hieronder:

Voor de specifieke  oorzaak en bestrijding van jouw alg kun je gewoon op de naam klikken.

Algen in het aquarium: de oorzaak?

De oorzaak van algen hangt van soort tot soort af. Toch kunnen we zeggen dat de oorzaak van de meeste algen herleid kan worden tot één ding: voedingstekort. Door een voedingstekort kunnen je aquariumplanten niet groeien waardoor de algen in hun voordeel zijn.

Andere oorzaken van algen kunnen zijn: te weinig biomassa, slechte watercirculatie, onstabiele CO2, te sterke verlichting, te veel vissenvoer, slechte filtratie, een vuile aquariumfilter …

Hoe algen in het aquarium bestrijden?

Algen bestrijden is eigenlijk een verkeerde verwoording. Je bestrijdt namelijk niet algen, maar je voorkomt ze. Hoe? Door voldoende plantenvoeding te voorzien voor je aquariumplanten. Plantenvoeding omvat 2 grote groepen: macro- (kalium, nitraat, fosfaat & CO2) en micro-elementen (ijzer, zink, kobalt, …). Voldoende voedingsstoffen  (bijvoorbeeld met de Estimative Index) zorgt ervoor dat je planten optimaal gaan groeien en de algen dus minder kans krijgen.

Hou ook rekening met de aquariumverlichting. Hoe sterker die is, hoe sneller je planten groeien en des te meer voeding je moet toevoegen. Vooral bij beginners is dit een probleem omdat ze in de aquariumwinkel T5-lampen verkocht krijgen en de raad krijgen om zoveel mogelijk te belichten voor een goede groei. Dit klopt dus NIET. Verlichting zal de groei doen versnellen, niet verbeteren. Breng eerst je voeding in orde en verhoog vervolgens je verlichting als je meer licht wil of een snellere groei.

Een goede en stabiele  balans tussen macro-elementen, micro-elementen en verlichting is met andere woorden de basis van een goede plantengroei. Tot slot raad ik je ook aan om regelmatig te verversen, afvalstoffen af te hevelen en je filter goed te onderhouden.

Vond je deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina voor nog meer tips & mooie aquascapes!

[ninja-inline id=2172]

3.8/5 - (6 votes)

Bekijk de reacties

  • Ik heb Gilles (en zijn plantenvoeding) leren kennen door een avontuur met draadalgen waar ik bijna radeloos van werd. Ik wou een nieuw aquarium opzetten met uitsluitend Javavarens, de brave man die me een grote emmer van deze varens bezorgde had spijtig genoeg nogal veel draadalgen tussen de planten zitten, ik heb deze algen zo goed als mogelijk verwijderd tijdens het inrichten van de bak. Nu is Javavaren een trage groeier en de algen groeiden natuurlijk stukken beter dan de varens, het werd uiteindelijk een algenbak van jewelste met een totale overwoekering over alle planten en wanden. Na 34 jaar aquariumervaring dacht ik aan een lichtvermindering en co2-toevoeging maar dit laatste was in mijn geval moeilijk vanwege het visbestand, de bak is omwille de behoeften van de vissen gevuld met keihard kraantjeswater. Ik heb mijn licht met 3 uur per dag verminderd en er enkele snelgroeiende reuzenvallisnerias uit een goed draaiend aquarium bijgezet (de drijvende bladeren dimmen het licht ook nog enigszins). Geloof het of niet maar na een drietal weken waren de algen flink in groei geminderd, op wat er overbleef van de kapotte bruine varens begonnen er zich overal jonge adventiefplantjes te vormen. Het is nog een beetje afwachten maar het gaat zeker de goede richting uit, de All In One heeft voor mij goede resultaten opgeleverd, mijn idee was “baat het niet dan schaadt het niet”. Ik zou iedereen aanraden om het eens te proberen, plantenvoeding kopen moet je sowieso.

  • Beste meneer Gilles
    Ik lees erg veel tegenstrijdige berichten, waaronder deze:
    Bij alg géén meststoffen toevoegen want de bak is juist te rijk aan meststof. Juist veel licht, alg doet het ook bij minder licht maar je planten niet en je moet juist je planten hard laten groeien. CO2 helpt daarbij. En als je planten meststoffen tekort komen zie je dat direct. Dan verkleuren ze en kun je weer meststof toevoegen. Bij erg snelle groeiers zie je dat al na twee dagen tekort.

    Wat moet ik daar nu mee..? nu weet ik echt niet meer wat te doen. Heeft u raad!

    • Dag Willem

      Als een teveel aan meststoffen algen veroorzaakt, dan zou je dit gemakkelijk kunnen reproduceren. Gewoon overdoseren en je zou de algen moeten zien. Als je kijkt in mijn artikel over de Estimative Index, dat vertrekt vanuit een overdosering van meststoffen, dan zul je zien dat die bakken helemaal geen algen hebben: https://www.aquascaping-blog.com/194/estimative-index Dat argument "meststoffen veroorzaken algen" kan dus niet kloppen.

      Wil je gezonde groei dan moet je genoeg voedingsstoffen toevoegen opdat er geen enkel tekort zou optreden. De groei stopt namelijk van zodra ook maar 1 stof ontbreekt, zelfs al is de rest ruim aanwezig (Wet van Liebig). Doseer dus niet pas wanneer je een tekort ziet, maar overdoseer wekelijks zodat je nooit een tekort kunt hebben. Daarna verversen en opnieuw beginnen.

      Groeten
      Gilles

  • Hallo Gilles,

    Ik heb al een aantal jaar een 180 l aquarium, het probleem is steeds weer terug kerende blauw alg.
    Ik heb het nu eindelijk onder controle maar nu verschijnt aan het wateroppervlak een groen laagje. Sind deze verschenen is zie ik ook weer steeds meer plekjes blauw alg ontstaan.

    Waar zou dit aan kunnen liggen?

    • Dag Bart

      Het lijkt erop alsof er iets serieus aan het rotten is.

      Werkt je filter nog goed? Is die niet dichtgeslibt?
      Heb je overal goede stroming (alle plantjes moeten meebewegen)?
      Ververs je regelmatig en hevel je daarbij zoveel mogelijk rottend materiaal weg?

      Groeten
      Gilles

      • Overal is voldoende stroming aanwezig,
        Mijn filter kan denk ik wel eens een schoonmaakbeurt gebruiken maar iets wat rot zou dit ook mijn voedingsbodem kunnen zijn? De alg begint namelijk bij mij altijd op de bodem van het aquarium. Alle waterwaardes zijn wel gewoon goed.

        Alvast bedankt,
        Bart

        • Dag Bart

          Laat antwoord, maar ik denk niet dat het je voedingsbodem is. Komt niet zoveel voor met de huidige producten.
          Algen op de bodem betekent vaak slechte stroming op die plek en bijgevolg ook ophoping van afvalstoffen.

          Groeten
          Gilles

  • Hallo,
    Ik ben een beginnende aquariaan met een nano bak van 30 liter (wave 30), staat sinds 5 dagen alleen met planten, nog geen visjes. ik heb de bekende Colombo Aqua start en bacto start toegevoegd. Tot gister geen probleem totdat ik vanmorgen 3 plekken met alg ontdekte, soort witte gelei achtige klompjes (+/- 1 cm) om de stengels van planten op de bodem. Ik heb ze verwijderd met pincet en de pomp vol volmogen laten stromen, deze stond op half. Ik ga vanavond ook 1/3 water verversen.
    Wat kan ik nog meer doen? En wat voor een alg kan dit zijn? Ik zie bij de bekende algensoorten niet echt de alg staan die ik heb...? (groenalg?)

    Bij voorbaat dank, alle tips en reacties zin welkom!

    MVG
    Rik

    • Hey Rik

      Ik denk niet dat dat een alg is, maar waarschijnlijk een of andere schimmel of bacterie.
      Ik heb het alleszins ook gehad in mijn bakken tijdens de opstart en nooit problemen mee ondervonden. Gewoon verwijderen als je het ziet :-)

      Groeten
      Gilles

      • Hallo Gilles,

        Bedankt voor je antwoord. Ik heb het water ververst, pomp iets anders gepositioneerd voor betere doorstroming en de plantenvoeding toegevoegd en het is al bijna weg, heb er wel een beetje echte groenalg bij, maar minimaal en acceptabel. Hij is weer helder en mooi groen.
        Gr, Rik

  • Ik weet niet wat voor alg ik heb maar het zijn groene stipjes op de ramen iedere week verwijderen lamp staat 12 uur aan maar komt nagenoeg geen zonlicht op zijn tl lampen beetje zalm kleur en wit 2 buizen t is een cayman 110 bak wat zou dit voor alg zijn

    • Dag Peter

      Stuur mij anders een mailtje, dan kijken we ernaar.

      Groeten
      Gilles

  • hallo

    deze site geeft mij eindelijk is wat duidelijkheid over algen en de bestrijding ervan echt super.

    ik heb last van beginnend baardalg nou heb ik de reflectoren verwijdert omdat mijn planten te snel groeide, waardoor ook de alg steeds sneller toenam .
    ik heb nu de reflectoren verwijdert in goede hoop hoe snel zou ik verandering moeten zien? is het een kwestie van afwachten ?

    • Dag Mathijs

      Ja, bij baardalg kan het wel even duren. Om het wat te versnellen, kun je ze allemaal manueel verwijderen.

      Als ze dan nog steeds terugkomen: opnieuw licht verzwakken & meer CO2 toedienen. Check ook zeker de stroming doorheen je bak & onderhoud je filter.

      Groeten
      Gilles

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018