
Bodembedekkers of voorgrondplanten zoals Hemianthus Callitrichoides of Eleocharis Acicularis zijn meestal geen gemakkelijke plantjes, al zeker niet die eerste. Een veel voorkomend is probleem is dat deze bodemplantjes verticaal groeien en uitgerekt lijken. Dit is echter niet het gevolg van te zwakke aquarium verlichting, maar eerder een tekort aan CO2 in het aquarium!
Hebben bodembedekkers veel aquarium verlichting nodig?
Het klopt dat bodembedekkers en voorgrondplantjes meestal meer verlichting nodig hebben. Dit komt doordat zij over de bodem groeien en door de hoge waterkolom minder licht krijgen dan de grotere planten. Toch overdrijft men vaak met aquariumverlichting waardoor er een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan met algen tot gevolg.
Het is belangrijk om bij een sterke verlichting meer voedingsstoffen en CO2 toe te dienen. Net om die laatste reden noem je voorgrondplantjes dus best CO2 minnende planten in plaats van lichtminnende. Licht en CO2 zijn namelijk met elkaar verbonden.
Mijn bodembedekkers groeien verticaal naar het licht?
Groeien je voorgrondplantjes eerder verticaal in plaats van horizontaal en vormen ze geen mooi veldje? Zien ze er uitgerekt en lelijk uit? Dan is dat niet het gevolg van een zwakke aquarium verlichting, zoals vaak wordt aangehaald, maar eerder onvoldoende CO2 in het aquarium.
Bij een tekort aan CO2 in het aquarium ontstaat er een teveel aan ethyleen (C2H4). Deze gassoort is van nature in kleine hoeveelheden aanwezig in het plantenweefsel en fungeert als een hormoon die de plantengroei regelt. Door het teveel aan ethyleen gaat de plant plots groeien naar het wateroppervlakte door een “snorkel” te maken, waardoor de plant uitgerekt lijkt. Aan het wateroppervlakte is er veel zuurstof waardoor de plant intern gassen kan uitwisselen en het ethyleengehalte verlagen. Van zodra het plantje voldoende zuurstof heeft opgenomen en gassen uitgewisseld, kan het terug “ontspannen” en opnieuw horizontaal groeien, zoals het hoort dus.
Hoe voorkom ik verticale groei van mijn bodembedekkers in mijn aquarium?
Heb je je voorgrondplantjes pas gekocht en bevinden ze zich nog in emerse vorm? Dan is de reactie normaal. Het beste dat je dan kan doen is de plantjes snoeien. De nieuwe blaadjes zullen dan al de submerse variant zijn en gemakkelijker groeien in water.
Zijn al je bodembedekkers al aangepast aan het submerse leven maar groeien ze toch nog verticaal? Dan moet je voor meer stroming in het aquarium zorgen. Dit creëert beter gastransport en -uitwisseling waardoor het ethyleen gemakkelijker onder controle gehouden kan worden. Dit zorgt op zijn beurt voor een beter transport van CO2 en O2 wat resulteert in een betere plantengroei.
Vond je deze post interessant? Of heb je nog vragen? Laat het mij hieronder weten en ik help je :-)
[ninja-inline id=2172]
Ik heb een rode lotus knol gekocht en heeft nu enkele kleine blaadjes maar deze groeien niet en ze krullen een beetje het lijkt wel dat ze langzaam verschompelen.
wat zou het probleem kunnen zijn.?
gr.
loe
hoi gilles ben nu een paar weken verder heb nu de atomizer opstaan twee planten soorten krullen nog een klein beetje en ik zie nog een klein beetje baardalg op die planten maar voor de rest groeit het letterlijk de pan uit ziet er toppie uit voor de rest bedankt voor je advies
hoi gilles heb een vraag de bladeren blijven bealgen zelf de jongen blaadjes en sterrenkruid begin ook bruin te worden aan uiteinde van blad zou dat nog een co2 gebrek kunnen zijn ph staat 6.4 begin ook blauw alg te vormen op bodem dropcheker geeft licht groen aan duurt wel een paar uur voor hij die waarde bereikt heeft wil een atomizer aanschaffen en een circulatie pomp erbij zetten van 5000 l per uur heb dan 8000 l per uur opstaan zou dat beter zijn voor co2 gr rob
Dag Rob
Bruine alg en blauwalg doen me eerder denken aan een te grote “organische belasting” in plaats van een CO2-tekort. Ik zou dus je bak gedurende twee weken een paar keer stevig verversen, je filter onderhouden en zoveel mogelijk mulm en rottend materiaal verwijderen (ook de blauwalg).
CO2 kun je natuurlijk ook wekelijks een beetje (!) opvoeren, hoewel het mij niet de oorzaak van je problemen lijkt. Maar een beetje extra kan geen kwaad zolang je de vissen goed in het oog houdt en niet te snel en teveel opvoert.
Groeten
Gilles