
Bodembedekkers of voorgrondplanten zoals Hemianthus Callitrichoides of Eleocharis Acicularis zijn meestal geen gemakkelijke plantjes, al zeker niet die eerste. Een veel voorkomend is probleem is dat deze bodemplantjes verticaal groeien en uitgerekt lijken. Dit is echter niet het gevolg van te zwakke aquarium verlichting, maar eerder een tekort aan CO2 in het aquarium!
Hebben bodembedekkers veel aquarium verlichting nodig?
Het klopt dat bodembedekkers en voorgrondplantjes meestal meer verlichting nodig hebben. Dit komt doordat zij over de bodem groeien en door de hoge waterkolom minder licht krijgen dan de grotere planten. Toch overdrijft men vaak met aquariumverlichting waardoor er een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan met algen tot gevolg.
Het is belangrijk om bij een sterke verlichting meer voedingsstoffen en CO2 toe te dienen. Net om die laatste reden noem je voorgrondplantjes dus best CO2 minnende planten in plaats van lichtminnende. Licht en CO2 zijn namelijk met elkaar verbonden.
Mijn bodembedekkers groeien verticaal naar het licht?
Groeien je voorgrondplantjes eerder verticaal in plaats van horizontaal en vormen ze geen mooi veldje? Zien ze er uitgerekt en lelijk uit? Dan is dat niet het gevolg van een zwakke aquarium verlichting, zoals vaak wordt aangehaald, maar eerder onvoldoende CO2 in het aquarium.
Bij een tekort aan CO2 in het aquarium ontstaat er een teveel aan ethyleen (C2H4). Deze gassoort is van nature in kleine hoeveelheden aanwezig in het plantenweefsel en fungeert als een hormoon die de plantengroei regelt. Door het teveel aan ethyleen gaat de plant plots groeien naar het wateroppervlakte door een “snorkel” te maken, waardoor de plant uitgerekt lijkt. Aan het wateroppervlakte is er veel zuurstof waardoor de plant intern gassen kan uitwisselen en het ethyleengehalte verlagen. Van zodra het plantje voldoende zuurstof heeft opgenomen en gassen uitgewisseld, kan het terug “ontspannen” en opnieuw horizontaal groeien, zoals het hoort dus.
Hoe voorkom ik verticale groei van mijn bodembedekkers in mijn aquarium?
Heb je je voorgrondplantjes pas gekocht en bevinden ze zich nog in emerse vorm? Dan is de reactie normaal. Het beste dat je dan kan doen is de plantjes snoeien. De nieuwe blaadjes zullen dan al de submerse variant zijn en gemakkelijker groeien in water.
Zijn al je bodembedekkers al aangepast aan het submerse leven maar groeien ze toch nog verticaal? Dan moet je voor meer stroming in het aquarium zorgen. Dit creëert beter gastransport en -uitwisseling waardoor het ethyleen gemakkelijker onder controle gehouden kan worden. Dit zorgt op zijn beurt voor een beter transport van CO2 en O2 wat resulteert in een betere plantengroei.
Vond je deze post interessant? Of heb je nog vragen? Laat het mij hieronder weten en ik help je :-)
[ninja-inline id=2172]
Bedankt voor dit artikel, na enkele problemen met groei van Hemianthus C. en algen heb ik de lichtintensiteit wat omlaag gebracht en de CO2 concentratie juist omhoog. Algen weg, Hemianthus slaat nu goed aan!
Hoi Thijs
leuk om te horen dat het voor jou goed werkt!
Ik ben net bezig met een natura style aquarium, bedoeling is veel bodembedekking.
Heb de bodem van jbl van de vorige scape grondig uitgewassen, deze lag op een voedingsbodem van hs, resultaat is dus een mengeling van de twee.
Kan ik dit terug gebruiken of is het toch nodig om een aquasoil aan te schaffen.
Mvg
Hoi Nico,
zolang je oude aquasoil niet volledig is vergruizeld (kan dichtslibben) kun je die nog gebruiken.
Mijn vraag: welk substraat kun je het best gebruiken als je veel voorgrondplantjes in je aquarium wilt? Is alleen grind voldoende als je CO2 in gasvorm toevoegd? Wat is de zin en onzin van een voedingsbodem? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!
Hallo Harold
Een voedingsbodem of speciaal substraat is niet nodig, maar wordt wel geapprecieerd door de planten. Zelf ben ik niet echt een voorstander van een voedingsbodem omdat ik ze behoorlijk duur vind en ook enorm onhandig, zeker als je regelmatig herplant. Ik ben dan ook eerder fan van “aquasoils” of kleibollen/plaatselijke additieven.