
Bodembedekkers of voorgrondplanten zoals Hemianthus Callitrichoides of Eleocharis Acicularis zijn meestal geen gemakkelijke plantjes, al zeker niet die eerste. Een veel voorkomend is probleem is dat deze bodemplantjes verticaal groeien en uitgerekt lijken. Dit is echter niet het gevolg van te zwakke aquarium verlichting, maar eerder een tekort aan CO2 in het aquarium!
Hebben bodembedekkers veel aquarium verlichting nodig?
Het klopt dat bodembedekkers en voorgrondplantjes meestal meer verlichting nodig hebben. Dit komt doordat zij over de bodem groeien en door de hoge waterkolom minder licht krijgen dan de grotere planten. Toch overdrijft men vaak met aquariumverlichting waardoor er een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan met algen tot gevolg.
Het is belangrijk om bij een sterke verlichting meer voedingsstoffen en CO2 toe te dienen. Net om die laatste reden noem je voorgrondplantjes dus best CO2 minnende planten in plaats van lichtminnende. Licht en CO2 zijn namelijk met elkaar verbonden.
Mijn bodembedekkers groeien verticaal naar het licht?
Groeien je voorgrondplantjes eerder verticaal in plaats van horizontaal en vormen ze geen mooi veldje? Zien ze er uitgerekt en lelijk uit? Dan is dat niet het gevolg van een zwakke aquarium verlichting, zoals vaak wordt aangehaald, maar eerder onvoldoende CO2 in het aquarium.
Bij een tekort aan CO2 in het aquarium ontstaat er een teveel aan ethyleen (C2H4). Deze gassoort is van nature in kleine hoeveelheden aanwezig in het plantenweefsel en fungeert als een hormoon die de plantengroei regelt. Door het teveel aan ethyleen gaat de plant plots groeien naar het wateroppervlakte door een “snorkel” te maken, waardoor de plant uitgerekt lijkt. Aan het wateroppervlakte is er veel zuurstof waardoor de plant intern gassen kan uitwisselen en het ethyleengehalte verlagen. Van zodra het plantje voldoende zuurstof heeft opgenomen en gassen uitgewisseld, kan het terug “ontspannen” en opnieuw horizontaal groeien, zoals het hoort dus.
Hoe voorkom ik verticale groei van mijn bodembedekkers in mijn aquarium?
Heb je je voorgrondplantjes pas gekocht en bevinden ze zich nog in emerse vorm? Dan is de reactie normaal. Het beste dat je dan kan doen is de plantjes snoeien. De nieuwe blaadjes zullen dan al de submerse variant zijn en gemakkelijker groeien in water.
Zijn al je bodembedekkers al aangepast aan het submerse leven maar groeien ze toch nog verticaal? Dan moet je voor meer stroming in het aquarium zorgen. Dit creëert beter gastransport en -uitwisseling waardoor het ethyleen gemakkelijker onder controle gehouden kan worden. Dit zorgt op zijn beurt voor een beter transport van CO2 en O2 wat resulteert in een betere plantengroei.
Vond je deze post interessant? Of heb je nog vragen? Laat het mij hieronder weten en ik help je :-)
[ninja-inline id=2172]
Kan het eventueel ook zo zijn dat de voorgrond planten toch omhoog groeien door te weinig licht?? Of is het altijd de genoemde oorzaak. Ik vraag dat omdat waterpest e.d. ook vaak vertikaal hard gaan groeien bij minder licht. groetjes John
p.s. kan het dus een combi zijn???
John, mijn excuses voor de late reactie, blijkbaar heb ik geen melding gehad van je comment.
Het kan inderdaad een combinatie van verschillende factoren zijn: CO2, O2, ethyleen, licht … maar licht speelt wel een kleinere rol vergeleken met die andere …
beste gilles hebeen vraag bladeren van stengelplanten krullen om aan uiteinde en dat bealgd is dat puntalg heb aquarium van 1m50 bij 60 bij 60 heb 3 tl aangeschakeld lichtduur is 2 tl branden 12 uur andere van 9 tot 5 co2 is ongeveer 30mg denk ik maar als ik naar bedembedekkers kijkt zit daar ook baardalg op co2 te weinig en als ik bij limnophila aquatica kijkt wordt de plant bruin van kleur zijschuiten zijn in het begin wel groen no3 is30 po4 2 denk ik is moeilijk te zien en fe o,5 1 en ik voeg nog spoorelementem toe en heb nog 2 pompen opstaan saman goed voor 2600 liter per uur heb ik po4 gebrek gr rob
Hoi Rob
Nee, je nitraat en fosfaat zijn prima. Je probleem ligt bij de CO2, je hebt namelij keen CO2-tekort (baardalg en puntalgen zijn daar symptomen van).
Ik raad je aan om de lichtduur naar 8 uur terug te brengen en wekelijks je CO2 beetje bij beetje (!) te verhogen tot je betere resultaten ziet. Ondertussen zoveel mogelijk algen manueel verwijderen. Als dat niet helpt: de lichten dempen met wat drijfplanten en de CO2 verder verhogen en daarbij je vissen goed in het oog houden.
Groeten,
Gilles
hoi beste gilles moet ik dan alle drie tl 8uur laten branden en van hoe laat dan gr rob en alvast bedankt voor je antwoord
hoi gilles hierbij nog een vraag ik gebruik een flipper voor co2 kan dat oorzaak zijn dat ik te weinig co2 heb mijn ph staat op 6.5 hij gooit wel veel co2 uit aan de bovenkant jij rade mij aan om tl 8 uur te laten branden kan ik ook 2tl laten branden en ik kan ook een spraybar gebruiken toch denk ook dat er te weinig stroming in zit het val me wel op dat sommige aquariums op deze site best donker staan gr rob
Hoi Rob
Als de bellen niet goed oplossen en gewoon “gedumpt” worden, dan kan dat inderdaad een oorzaak zijn. Probeer eens een ander model, misschien is die efficiënter. In principe horen de CO2-bellen kleiner te worden bij een flipper/ladder, plaats het systeem dus goed in de stroming om de oplosbaarheid ervan te verbeteren.
Een spraybar kun je ook plaatsen ja, dat zorgt voor een goede evenredige waterstroming doorheen de bak. En anders een extra pompje plaatsen, dat helpt ook wel.
Groeten
Gilles