Categorie: Aquascaping

Hebben je bodembedekkers groeiproblemen?

Bodembedekkers of voorgrondplanten zoals Hemianthus Callitrichoides of Eleocharis Acicularis zijn meestal geen gemakkelijke plantjes, al zeker niet die eerste. Een veel voorkomend is probleem is dat deze bodemplantjes verticaal groeien en uitgerekt lijken. Dit is echter niet het gevolg van te zwakke aquarium verlichting, maar eerder een tekort aan CO2 in het aquarium!

Hebben bodembedekkers veel aquarium verlichting nodig?

Het klopt dat bodembedekkers en voorgrondplantjes meestal meer verlichting nodig hebben. Dit komt doordat zij over de bodem groeien en door de hoge waterkolom minder licht krijgen dan de grotere planten. Toch overdrijft men vaak met aquariumverlichting waardoor er een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan met algen tot gevolg.

Het is belangrijk om bij een sterke verlichting meer voedingsstoffen en CO2 toe te dienen. Net om die laatste reden noem je voorgrondplantjes dus best CO2 minnende planten in plaats van lichtminnende. Licht en CO2 zijn namelijk met elkaar verbonden.

Mijn bodembedekkers groeien verticaal naar het licht?

Groeien je voorgrondplantjes eerder verticaal in plaats van horizontaal en vormen ze geen mooi veldje? Zien ze er uitgerekt en lelijk uit? Dan is dat niet het gevolg van een zwakke aquarium verlichting, zoals vaak wordt aangehaald, maar eerder onvoldoende CO2 in het aquarium.

Bij een tekort aan CO2 in het aquarium ontstaat er een teveel aan ethyleen (C2H4). Deze gassoort is van nature in kleine hoeveelheden aanwezig in het plantenweefsel en fungeert als een hormoon die de plantengroei regelt. Door het teveel aan ethyleen gaat de plant plots groeien naar het wateroppervlakte door een “snorkel” te maken, waardoor de plant uitgerekt lijkt. Aan het wateroppervlakte is er veel zuurstof waardoor de plant intern gassen kan uitwisselen en het ethyleengehalte verlagen. Van zodra het plantje voldoende zuurstof heeft opgenomen en gassen uitgewisseld, kan het terug “ontspannen” en opnieuw horizontaal groeien, zoals het hoort dus.

Hoe voorkom ik verticale groei van mijn bodembedekkers in mijn aquarium?

Heb je je voorgrondplantjes pas gekocht en bevinden ze zich nog in emerse vorm? Dan is de reactie normaal. Het beste dat je dan kan doen is de plantjes snoeien. De nieuwe blaadjes zullen dan al de submerse variant zijn en gemakkelijker groeien in water.

Zijn al je bodembedekkers al aangepast aan het submerse leven maar groeien ze toch nog verticaal? Dan moet je voor meer stroming in het aquarium zorgen. Dit creëert beter gastransport en -uitwisseling waardoor het ethyleen gemakkelijker onder controle gehouden kan worden. Dit zorgt op zijn beurt voor een beter transport van CO2 en O2 wat resulteert in een betere plantengroei.

Vond je deze post interessant? Of heb je nog vragen? Laat het mij hieronder weten en ik help je :-)

[ninja-inline id=2172]

5/5 - (1 vote)

Bekijk de reacties

  • sinds een paar weken heb ik een co2 installatie, nog altijd is de indicator blauw, terwijl ik meer dan 20 bellen per minuut doe (200 liter bak, via een difusor in spiraalvorm) ( jbl m502 )
    de afmeting van de bak is 100x50x40
    ik wil ook niet te veel afvoer van co2 hebben vanuit de diffusor, ik zie deze een paar keer per dag een grote bel gas lozen. wat doe ik verkeerd?

    • Hey Patrick

      20 bellen per minuut is heel weinig hoor, ik zit doorgaans aan 1 bubbel per seconde voor 100 liter aquarium water. In jouw situatie zou je dus 2bps kunnen toevoegen, maar ik zou eerst beginnen met 1bps en van daaruit aanpassen. Veel hangt namelijk ook af van de efficiëntie van je systeem, de hoeveelheid aan planten, de verlichting, ...

      Als je systeem nu al CO2 dumpt terwijl die slechts 20 bellen per minuut verbruikt, dan zou ik toch kijken naar iets anders eerlijk gezegd. Misschien is een CO2 reactor een interessantere optie voor je? Die heeft doorgaans 100% efficiëntie, op termijn ga je dus een hoop CO2 besparen.

      Groetjes
      Gilles

  • Hallo Gilles.
    kun je mij nog helpen met mijn vraag die ik je gestuurd
    heb.
    bedankt

  • Ik heb een rode lotus knol gekocht en heeft nu enkele kleine blaadjes maar deze groeien niet en ze krullen een beetje het lijkt wel dat ze langzaam verschompelen.
    wat zou het probleem kunnen zijn.?
    gr.
    loe

  • hoi gilles ben nu een paar weken verder heb nu de atomizer opstaan twee planten soorten krullen nog een klein beetje en ik zie nog een klein beetje baardalg op die planten maar voor de rest groeit het letterlijk de pan uit ziet er toppie uit voor de rest bedankt voor je advies

  • hoi gilles heb een vraag de bladeren blijven bealgen zelf de jongen blaadjes en sterrenkruid begin ook bruin te worden aan uiteinde van blad zou dat nog een co2 gebrek kunnen zijn ph staat 6.4 begin ook blauw alg te vormen op bodem dropcheker geeft licht groen aan duurt wel een paar uur voor hij die waarde bereikt heeft wil een atomizer aanschaffen en een circulatie pomp erbij zetten van 5000 l per uur heb dan 8000 l per uur opstaan zou dat beter zijn voor co2 gr rob

    • Dag Rob

      Bruine alg en blauwalg doen me eerder denken aan een te grote "organische belasting" in plaats van een CO2-tekort. Ik zou dus je bak gedurende twee weken een paar keer stevig verversen, je filter onderhouden en zoveel mogelijk mulm en rottend materiaal verwijderen (ook de blauwalg).

      CO2 kun je natuurlijk ook wekelijks een beetje (!) opvoeren, hoewel het mij niet de oorzaak van je problemen lijkt. Maar een beetje extra kan geen kwaad zolang je de vissen goed in het oog houdt en niet te snel en teveel opvoert.

      Groeten
      Gilles

  • Bedankt voor de snelle reactie.
    Gaan we maar sparen voor een Co2 systeem.....
    Maar heb nog een vraag betreft je stuk over waterwissel.
    Als ik het goed begrijp kun je het beste in een non-CO2 bak zo min mogelijk waterwissels doen.
    Geldt dit ook als je easy-carbo gebruikt?
    Zo ja,hoe vaak raad jij dan aan om een waterwissel te doen?
    1x per 3 maanden?
    Bedankt alvast...

    Gr.Wesley

  • Goedemiddag Gilles,
    Allereerst complimenten voor je site.
    Ziet er allemaal goed uit.
    Ik heb een vraag voor je:
    Sinds een week ben ik nu een bak van 100x40x50 aan het laten indraaien.
    Als bodembedekker heb ik Lilaeopsis Noveau-Zealandiae.
    Ik heb een zwarte grindbodem en maak geen gebruik van een voedingsbodem.
    Enkel bij 4 solitaire planten gebruik ik een kleibolletje.
    Verder gebruik ik als plantenvoeding Aqua-plant24+activator en easy-carbo.
    Nu lees ik op je site over Co2 voor bodembedekkers.
    Is dit echt nodig,of moet het op deze manier ook lukken?
    Heb er veel geld en tijd in gestoken,en heb het geld niet voor een goede Co2-systeem.
    Vanuit de Aquariumzaak zeggen ze dat zoals ik het nu doe ook moet lukken.
    Heb je enig advies voor mij hierover?
    Alvast bedankt voor de moeite.

    Gr.Wesley Vogels

    • Hey Wesley

      Bedankt!

      Ja, je kunt bodembedekkers in je bak houden zonder CO2. Maar het groeit dan trager, nog trager dan met CO2. Het zal dus even (lees: maanden) duren voordat je een mooi vol tapijtje hebt. Veel mensen hebben daar het geduld niet voor. Wat je wel kunt doen is zo'n kant-en-klare mat kopen.

      Al bij al raad ik toch een CO2-systeem aan bij bodembedekkers. Zeker bij kieskeurige plantjes zoals Hemianthus callitrichoides of Glosso! :-)

      Groeten
      Gilles

  • Beste Gilles,

    Ik heb zonet een aquarium 123 cm 45 breedte en 65 cm hoogte op maat laten maken

    Hier had ik 4x 54w lampen in voorzien van juwel(day and color).
    CO2 zou ik regelen met een ph controller
    Ik zou een iwagumi style willen creeeren
    Is dit teveel aan licht voor deze aquarium?
    Hoeveel uur zou je mij adviseren om de verlichting aan te laten staan? Eventueel kan ik met 2 tijdstippen werken aangezien ik 2 armaturen heb met telkens 2 lampen...

    • Hallo Philan

      Dat lijkt me behoorlijk veel licht ja, wat niet wil zeggen dat het onmogelijk is. In het begin raad ik echter aan om met lage belichting te beginnen en eerst je CO2 en meststoffen in orde te brengen, daarna kun je verhogen. Op die manier escaleert het minder snel als er iets misloopt. Meer informatie vind je hier: https://www.aquascaping-blog.com/283/aquarium-verlichting.

      Voor jou zou ik beginnen met 2x 54W of misschien zelfs 1x. De plantjes zullen dan gewoon trager groeien en je hebt minder risico op algen.

      Groeten
      Gilles

  • Bedankt voor dit artikel, na enkele problemen met groei van Hemianthus C. en algen heb ik de lichtintensiteit wat omlaag gebracht en de CO2 concentratie juist omhoog. Algen weg, Hemianthus slaat nu goed aan!

  • Ik ben net bezig met een natura style aquarium, bedoeling is veel bodembedekking.
    Heb de bodem van jbl van de vorige scape grondig uitgewassen, deze lag op een voedingsbodem van hs, resultaat is dus een mengeling van de twee.

    Kan ik dit terug gebruiken of is het toch nodig om een aquasoil aan te schaffen.

    Mvg

    • Hoi Nico,

      zolang je oude aquasoil niet volledig is vergruizeld (kan dichtslibben) kun je die nog gebruiken.

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018