
Slechte plantengroei wordt meestal beschouwd als het gevolg van een te zwakke aquarium verlichting. Vaak geeft men de raad om de verlichting nog verder op te schroeven in plaats van na te gaan of er nog andere oorzaken kunnen zijn voor het probleem. Dit kost echter niet alleen meer stroom, het kan ook desastreuze gevolgen hebben voor je aquarium. Dit artikel legt uit waarom.
Aquariumverlichting als energiebron voor je plantjes
Planten gebruiken licht om aan photosynthese te doen. Hierbij zetten ze de stralingsenergie van het licht om in chemische energie. Dankzij deze chemische energie zijn de planten in staat om organische verbindingen aan te maken die essentieel zijn voor de groei van de planten.
Hoe sterker de aquariumverlichting, des te meer energie je creëert. Om aan deze energie tegemoet te komen is het echter nodig om voldoende voedinsstoffen (macro & micro) toe te voegen opdat de aquariumplanten optimaal kunnen groeien.
Je kunt aquariumverlichting vergelijken met het gaspedaal van een auto. Hoe meer je het gaspedaal (aquariumverlichting) indrukt, hoe sneller de auto zal gaan (plantengroei) en hoe hoger het verbruik. Om te blijven rijden heb je echter benzine (voedingsstoffen) nodig, anders val je in panne (plant stopt met groeien).
Hoe de lichtintensiteit van je aquarium verlichting de plantengroei bepaalt
Hoeveel verlichting heb je dan nodig voor jouw planten? De waarheid is dat men vaak sterk overdrijft met de lichtintensiteit. Je leest vaak dat iemand 3x24w T5 aanraadt voor een bak van 80 liter om Hemianthus Callitrichoides te houden.
Dit is echter heel nadelig voor de aquarist omdat het zeer moeilijk is voldoende CO2 en voedingsstoffen toe te voegen onder zo’n sterke lichtintensiteit. Ik heb in mijn 80 liter bak H. Callitrichoides kunnen houden met 1x 24w T5. De truc is om een goede balans te vinden in je bak, voldoende voedingsstoffen te voorzien en voor stabiele CO2 te zorgen.
Onderzoek (zie ook: Easy Life en Tropica) dat planten een maximum lichtintensiteit gebruiken. Nog sterkere belichting heeft geen invloed meer op de groei en de photosynthese van de aquariumplanten. Let ook op de opmerking van Easy Life onder de grafiek:
“deze curve geldt natuurlijk onder ideale omstandigheden bij voldoende aanwezigheid van CO2 en voedingsstoffen”
Het is voor de gemiddelde aquarist (zeker de beginner) veel interessanter om te kiezen voor lagere lichtintensiteit. Dit resulteert in een evenwichtiger aquarium, tragere groei (gemakkelijker te controleren), kost heel wat minder geld aan CO2 en voedingsstoffen én –last but not least- bespaart je een hoop ellende met algen doordat je met zeer sterke verlichting niet voldoende plantenvoeding kunt voorzien.
Op BarrReport staat hier trouwens een interessant artikel over door Tom Barr, zeker eens checken.
Ook Tropica (andere website, maar de auteur is een werknemer van Tropica) raadt dit aan trouwens:
“Based on our experiments, we suggest commencing CO2 addition before any other action is taken! We believe that even at very modest light intensities you will experience a conspicuous change in plant performance in your aquarium. The exact amount CO2 may always be discussed but if you do not have very sensitive fishes in your fish stock, concentrations from 25 and up to 50 mg/l will only improve plant growth. You will probably see that plants, which were barely able to survive before now, thrive in the presence of CO2.”
Vond je deze post interessant? Doe me dan een plezier en wordt samen met honderden anderen lid van onze Facebook-pagina!
[ninja-inline id=2172]
Hallo
Ik heb best veel last van alg in mijn 350ltr aquarium
Vooral penseel en draadalg
Mijn co2 wordt geregeld het en ph controller en voeg profito toe dus volgens mij isndat kwa voeding goed
Twijfel meer over de verlichting maar meer dat die verkeerd is kan dit ook een rede zijn?
Wil eigenlijk 2 t5 vervangen omdat ik denk dat deze oud zijn maar zal het probleem ban niet erger worden als ze feller zijn?
Alvast bedankt
Mvg
Hallo Michel
Nee, zeker niet de lampen vervangen want dan verergert het probleem mogelijk. Een nieuwe lamp geeft doorgaans meer licht af dan een oudere lamp, zeker bij T8. Ook de kleur van je verlichting heeft niets te maken met je algen. Het probleem bij jou zit bij de verhouding licht-CO2. Zowel penseelalg als draadalg zijn een gevolg van een CO2-tekort of fluctuerende CO2. Door de sterke verlichting creëer je een hoge vraag naar voedingsstoffen (dus ook CO2), een vraag die je op dit moment niet kunt beantwoorden aangezien je algen hebt. Het is goed mogelijk dat je pH-controller zegt dat de CO2 prima is, maar je planten (en algen) zeggen hier het tegendeel. En uiteindelijk zijn het zij die altijd de waarheid zeggen.
Wat ik je aanraad:
– licht minderen in sterkte en duur (8u is bijv. al voldoende voor fotosynthese)
– de hoeveelheid CO2 verhogen
– de watercirculatie verbeteren (vooral ivm de penseelalg)
– naast profito ook nitraat en fosfaat toevoegen
– regelmatig verversen
Succes!
Hallo gilles
Net nog even waterwaardes gemeten ph zit tussen 6,5 en 7,0 ph controller zegt 6,8 dus ga hier even van uit kh is 5 dus zal ik rond de 25mg/l zitten zou hoger kunnen maar zal jij boven de 32 mg/l gaan?
Ivm stroming kan dit ook teveel zijn heb momenteel 2 pompen staan omdat de oude te zwak was staan nu denk 6 weken zo te draaien kan de dubbele stroming nadelig zijn?
Alvast bedankt
Hallo Michel
Het probleem met de pH/KH tabel is dat hij nogal gevoelig is voor bepaalde stoffen in ons aquariumwater en daardoor verkeerde waardes geeft (zie ook: https://www.aquascaping-blog.com/211/co2-meten-aquarium). De tabel zegt dan dat je 25mg/l CO2 hebt, maar in realiteit zit je aan 10mg/l. Dit is wat er op dit moment in jouw bak gebeurt: je hebt volgens de tabel uitstekende waardes, maar toch zeggen je planten iets anders. In zo’n geval moet je je planten geloven en je CO2 verhogen en/of de verlichting verlagen (want zoals eerder gezegd: meer licht = meer CO2 en voedingsstoffen, minder licht = minder CO2/voeding).
Een goede doorstroming is net positief in een plantenbak doordat al je planten dan aan voeding geraken (zie ook: https://www.aquascaping-blog.com/49/watercirculatie-stroming-aquarium). Je voorkomt namelijk “dead spots”, dit zijn plekken waar er minder voeding is onvoldoende stroming en de planten als gevolg minder goed groeien. Teveel stroming daarentegen merk je doordat je planten heel krom staan of loskomen of je vissen moeilijkheden hebben om te zwemmen. Hiervoor moet je wel al behoorlijk wat stroming hebben. In mijn bak heb ik bijvoorbeeld 12x de literinhoud van mijn bak, geen enkel probleem voor de vissen of planten. Vergeet niet dat de stroming sterk verzwakt door de filterinhoud (watten etc) en de uitstroom zelf.
Groetjes
Hallo Gilles
Je spreek hier over naast Profito ook fosfaat en nitraat toe voegen.
Zijn dat stoffen van een bepaald merk?
Dag Rinus
Easy-Life. Maar ik verkoop ondertussen ook mijn eigen fles die al deze drie stoffen al in 1 flesje heeft: https://www.planted-box.com/product/all-in-one/ :-)
Groeten
Gilles