Tegenwoordig bestaan er op de markt heel veel verschillende apparaten om CO2 in het aquarium te injecteren: CO2 ladders, diffusors, atomizers, co2 reactors, …
Maar wat past nu het beste bij jouw bak? En wat is het gemakkelijkst te installeren en het efficiëntst qua CO2-verbruik? Je ziet al heel snel het bos niet meer door de bomen, zoveel verschillende modellen zijn er te koop.
In dit artikel geef ik je een kort overzicht van de meest en de minst efficiënte CO2 systemen, de verschillende onderdelen en de manier waarop je CO2 in je bak kunt brengen.
Klaar? Hier gaan we.
Elk CO2-systeem voor aquaria bestaat uit 2 hoofddelen:
Daarnaast heb je nog enkele onderdelen die optioneel zijn maar die ik wel sterk aanraad.
Zijn deze onderdelen noodzakelijk?
Ik zeg: ja. Ze helpen je om je CO2 in te stellen en stabiel te houden. En zoals je weet: stabiele CO2 voorkomt baardalg!
Veel mensen weten dit niet, maar drukverlagers komen in zogenaamde “eentrapse” (single stage) en “tweetrapse” (dual stage) modellen voor. Ongeveer 90% van de CO2-systemen voor onze hobby zijn eentraps.
(PS: check zeker eens mijn gids over CO2 drukregelaars op mijn andere site)
Wat is het verschil?
De tweetrapse modellen hebben een extra veer in de drukregelaar, je herkent ze daarom aan de extra bult achteraan of de grotere bouw.
In het algemeen zijn tweetraps drukregelaars veiliger. Waarom?
Wel, wanneer je CO2 fles leeg loopt, heb je misschien al opgemerkt dat de hoofddruk plots stijgt. Wanneer je al heel veel CO2 toevoegt (bijv. je bent een aquascaper), dan kan dat heel nare gevolgen hebben voor je vissen (“end of tank dump”). De extra bult van het tweetrapse model voorkomt dit door de druk constant te houden tot de fles 100% leeg is.
Hieronder vind je een doorsnee van zo’n dual stage drukregelaar:
Een eentraps CO2 drukregelaar zal gelukkig voldoen voor de meeste aquaristen. De meeste mensen in onze hobby voegen namelijk niet ZOveel CO2 nodig dat een end-of-tank-dump gevarlijk kan zijn.
Om voor jou de keuze tussen een single of dual stage drukregelaar gemakkelijker te maken, heb ik de voor- en nadelen even opgelijst.
+ Goedkoop
+ Een stuk kleiner
+ De meeste aquaristen en hobbyisten hebben hier voldoende aan
– Afhankelijk van de kwaliteit kan je wel een end-of-tank-dump krijgen
Sommige single stage modellen zijn uitgerust met een intern stabiliteitssysteem die het dual stage effect nabootst, bijvoorbeeld die van PlantedBox
+ De werkdruk blijft altijd super stabiel
+ Geen enkel risico op een end-of-tank-dump
– Vaak een stuk duurder
– Vaak dubbel zo groot als een eentraps model
Een dual stage CO2 drukregelaar is vooral interessant als je een aquascaper bent die heel veel CO2 verbruikt en al op de limiet zit wat betreft veiligheid voor de vissen.
Heb je een single stage drukregelaar en je wilt het risico op een “end of tank dump” beperken, dan raad ik je aan om te investeren in een CO2-drukregelaar van een kwalitatief merk (geen Ali spul!) met goed naaldventiel en een goede interne veer.
Mijn eigen CO2-drukregelaar is bijvoorbeeld uitgerust met een intern stabiliteitssysteem die de “end of tank dump” minimaliseert.
Er zijn verschillende methodes om CO2 op te lossen in het water van je aquarium.
Eén van de eenvoudigste en goedkoopste systemen is de CO2 ladder (ook wel CO2 flipper genoemd). Dit model vind je regelmatig terug in de winkel in samengestelde CO2 sets.
Eerlijk gezegd ben ik geen voorstander van dit systeem. Waarom?
De CO2 bubbels waren in mijn bak veels te groot en losten niet volledig op. En dat is zonde van je CO2. Natuurlijk is niet elke bak hetzelfde en wie weet werkt het bij jou wel prima.
Ik zou zeggen: als je het bij je set krijgt, test het eens uit en als het niets is, dan kun je nog altijd veranderen.
Wil je het meeste rendement uit je CO2 ladder of flipper halen, dan plaats je hem best zoveel mogelijk in de stroming.
De de CO2-belletjes worden dan beter opgelost en je krijgt een betere “koolstofmix” in het water. Het vervelende hieraan is dat de ladder nogal een lomp ding is en vaak in het zicht zit. Nièt mooi in een aquascape!
Wanneer de bovenkant van de CO2 ladder gevuld raakt, dan wordt het teveel aan CO2 gedumpt via een kanaaltje. Dit lijkt mij behoorlijk wat verspilling, zeker als je een grote bak hebt.
Voordelen van dit systeem:
Nadelen:
Wanneer zou je voor een CO2-ladder of flipper gaan?
Eerlijk gezegd vermijd je dit systeem best voor een sterk beplant aquarium. Maar dat is -zoals gezegd – mijn persoonlijke ervaring.
De CO2 diffusor is minder bekend in de Benelux maar begint stilaan zijn weg te vinden naar onze markt. En dat vind ik goed, want het is een mooi en praktisch ding! :-)
De meeste diffusors zijn gemaakt van glas met daarin een soort van bruistabletje. De CO2 komt onderaan het tabletje terecht en wordt door de hoge druk door het gaas van het tabletje geduwd waardoor zeer kleine CO2 bubbels ontstaan.
Het is belangrijk bij dit systeem om een goede watercirculatie te voorzien zodat de CO2 bubbels door de hele bak worden vervoerd en niet zomaar naar boven drijven. Op die manier haal je het beste rendement en blijven de bubbels aan de blaadjes plakken.
Een voordeel van de diffusor is dat hij in verschillende maten en vormen te verkrijgen is, je vindt zelfs nano modellen die perfect passen in een nano aquarium. Bovendien ogen diffusors zeer mooi en geven ze een echte stijlvolle look aan je aquascape.
Natuurlijk is hier een keerzijde aan: je moet hem heel vaak schoonmaken om het rendement & schoonheid te behouden!
Voordelen van CO2-diffusors:
Nadelen:
Wanneer zou ik voor een CO2-diffusor gaan?
Wanneer je een kleine tot middelmatige bak met goede stroming en wanneer looks voor jou belangrijk zijn.
Bij grote bakken (bv +200 liter) raad ik het af omdat de CO2-bubbels dan onvoldoende verspreid geraken. Een reactor is dan handiger (zie hieronder).
PS: ik heb een zéér uitgebreide gids over CO2 diffusers geschreven op mijn andere website PlantedBox
De atomizer is naast de reactor mijn persoonlijke favoriet!
Dit apparaat voorziet zéér kleine CO2 bubbels doorheen je hele aquarium, meestal nog fijner dan die van de diffusor. Je kunt zelfs zeggen dat het eerder een soort mist is in plaats van bubbels.
Het werkt eigenlijk gelijkaardig als de diffusor, enkel is het membraan hier van een ander materiaal gemaakt. De CO2 wordt onder een hogere druk door het membraan geduwd en dat geeft dan die “mist”.
Houd er wel rekening mee dat de grotere werkdruk (2 à 2,5 bar) niet altijd mogelijk is bij sommige drukregelaars.
De atomizers zijn beschikbaar als “in-line” en “in-tank” model, oftewel extern en intern.
Ik gebruik in mijn aquarium het in-line model. Op die manier heb je weer minder materiaal in je bak en verkrijg je een goede verspreiding van CO2 in het aquarium, zeker bij gebruik van een spray bar of een lily pipe.
Je plaatst de externe atomizer gewoon tussen de filterslang (uitlaat) en klaar. Bovendien vetraagt een atomizer het debiet van je aquariumfilter niet, in tegenstelling tot de reactor. Super handig als je filter een beetje aan de zwakke kant is.
Voordelen van de atomizer:
Nadelen:
Wanneer zou ik voor een CO2 atomizer gaan?
Eigenlijk bij zowat elke bak, zeker als de plaats in je aquariumkast beperkt is of je een zwakke filter hebt.
Bij hele grote bakken (+ 200 liter) is het misschien interessanter om met twee filters te werken die elk hun eigen atomizer hebben. Met een goede splitter kun je dan met 1 drukregelaar 2 atomizers aansturen.
Ik gebruik op mijn bak 2 filters: de zwakkere heeft een atomizer die gericht is op de stengelplanten achteraan, de sterkere heeft een CO2-reactor die vooral gericht is op de voorgrondplanten.
Zo heb ik de voordelen van beide systemen in 1 aquarium! :)
CO2 reactors zijn zeer populair in de Benelux en worden praktisch altijd gebruikt in Nederlandse bakken.
Een CO2 reactor is in feite een soort buis die tussen de filterslang wordt geplaatst. De buis is gevuld met allerlei materiaal, bijvoorbeeld bioballen, waardoor de CO2 bubbels worden opgebroken in kleinere deeltjes en zo gemakkelijker oplossen. Ze zijn in allerlei vormen en maten te verkrijgen en kunnen bovendien ook gemakkelijk zelf gemaakt worden.
Een goede reactor is bijzonder efficiënt en kan bijna alle CO2 oplossen zonder dat je ook maar 1 bubbeltje in je aquarium ziet.
Een nadeel dan weer is dat hij het debiet (= aantal liters die per uur door de filter gaan) van de aquariumfilter sterk verlaagt, je plaatst dus best nog een extra filter of pompje om ervoor te zorgen dat je voldoende watercirculatie hebt.
Voordelen van de CO2-reactor:
Nadelen:
Wanneer zou ik voor een CO2-reactor gaan?
Bij middelmatige tot hele grote bakken.
Voor een nano aquarium is het een beetje “overkill” en bovendien kun je het moeilijk wegwerken in de kast. Ook voor mensen die niet graag CO2-bubbels in het aquarium zien, is een reactor een must.
Voor kleine tot middelmatige bakken: de diffusor of atomizer. Bij middelmatige tot grote bakken: de atomizer of reactor. De CO2 ladder vind ik maar niets omwille van het CO2-verlies en het lelijke uitzicht.
Tip: denk ook na wat voor jouw persoonlijk het mooist oogt, of je veel of weinig plaats hebt in je aquariumkast en of je filter sterk genoeg is.
Is je CO2 apparaat volledig? Leer dan hoe je het best het CO2 gehalte in je aquarium kunt meten.
Liever een volledige CO2-set kopen? Lees mijn artikel op PlantedBox over aquarium CO2 sets.
Wat vind jij het meest efficiënte apparaat? Laat het mij hieronder weten!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Hallo Gilles,
ik ben nog niet thuis in het gebruik van CO2 en stel hierdoor misschien een "vreemde" vraag.
Als ik mijn CO2 diffuser onder de aanzuigbuis van het filter zou plaatsen, wordt een belangrijk deel van de belletjes direct het filter in gezogen. Hierna via het filter weer de bak ingeblazen.
Is dit misschien een idee om de CO2 goed door de bak te krijgen?
Of hebben de bacteriën te veel te lijden op deze wijze?
Vriendelijke groet, Ron
Dag Ron
Dit heeft geen effect op de bacteriën en wordt wel vaker gedaan. Wat wel kan gebeuren is dat de filter gaat "boeren" doordat er teveel CO2 in de filter blijft zitten.
Groeten
Gilles
beste,
wat zou het beste systeem zijn voor mijn aquarium zijn.
hij heeft een inhoud van 1680liter.
grt. tom
Dag Tom
Dat is bijzonder groot. In dat geval zou ik werken met verschillende reactors.
Groeten
Gilles
hallo gilles,
ik heb vorige week en reactor gekocht van jou webwinkel ( planted box ) ik heb hem geplaatst en ik ben heel tevreden ,ik had daarvoor en atomizer maar ik was geen fan van de mist in mijn bak .nu helemaal niets meer .maar inderdaad ik heb veel drukverlies met mijn filter ( jbl 1501) 1500 l per u .dus ik wil de
(jbl 1901) aankopen 1900 l per u .zou dat voldoende zijn .mijn bak is 150x60x60 . of moet ik nog meer debiet hebben da zou ik de eheim classic 1500 xl 2260 nemen met 2400 l per u .het probleem is dat geen twee filters kan plaatsen .
mvg eric
Hey Eric
Blij om dat te horen :-)
Persoonlijk zou ik altijd voor de filter met hoogste debiet gaan. Het is namelijk gemakkelijker om de stroming te verminderen dan te vermeerderen.
Groeten
Gilles
Sinds kort heb ik de jbl diffusor met geïntegreerde bellenteller. Eind november op de markt gekomen.
Eenvoudig aan te sluiten op de uitvoerslang van de buitenfilter. Bespaart ook nog eens co2. In het aquarium hangt nu niets extra's waar je tegenaan kijkt.
Bevalt me prima.
Hey Gilles.
wat bedoelen ze eigenlijk met een twéé trapsdrukregelaar.willen ze zeggen met twéé meters of is dat nog iets anders.ik zou dat wel eens willen weten.als die beter zijn kan ik mij beter zo één kopen als de mijne aan vervanging toe is.want ik speel graag op veiligheid.
groetjes.
Etienne.
Hey Etienne
Dat is een drukregelaar met vanbinnen 2 diafragma. Hierdoor krijg je een veel stabielere druk, ook als de CO2-fles leegloopt. Bij een eentraps model durft die wel eens stijgen en dat kan gevaarlijk zijn voor de vissen.
Groeten
Gilles
Goedendag,
Ik mis in dit artikel eigenlijk een gedeelte wat het beste is als je bio Co2 gebruikt.
Zoals de CO2 reactor, die heeft toch een vrij hoge druk nodig om je Co2 in de reactor te drukken.
Groeten,
Willem
Ik heb ook bio CO2 en heb een "diffuser" gemaakt n.a.v.:
https://www.youtube.com/watch?v=KR5AjfN0vWM
Ik heb alleen geen sigarettenfilter gebruikt,maar een earex oorplug, die paste perfect bij mijn injectiespuitje (apotheek, zonder naald).
Geeft hele kleine belletjes die nauwelijks de opperlakte raken.
Zodra ik de materialen bijelkaar heb,probeer ik deze:
https://www.youtube.com/watch?v=7-o2f1ULnMo
Deze laatste geeft zulke fijne beletjes, dat ze amper opstijgen, maar eerder zweven totdat ze opgelost zijn.
Oer de eerste ben ik al tevreden,mijn pH schommelt tussen de 6,5 en 6,8 (ongeregeld,ononderbroken),
Hoi Willem
Een CO2 reactor zou moeten werken, alsook een flipper. Een diffuser en atomizer zijn af te raden aangezien die met een veel hogere druk werken.
Groeten
Gilles
Hallo Gilles
eerst, gefeliciteerd met je mooie site en handige informatie!
Ik heb een vraag; ik heb een 350 ltr bak met sinds een jaar een CO2 systeem met een verlengde Taifun 'flipper'. Plantjes groeien goed en geen noemenswaardige algen. Maar, afgezien dat de taifun snel groen uitslaat, zijn de bellen bovenaan nog te groot en zou ik er nog een verlengstuk aan moeten zetten om ze verder op te lossen. En dan wordt het wel erg groot.
Ik heb een intern filter (juwel bioflow6). Ik zag dat die interne atomizer op jouw site erg compact is (6 cm lang?) en ik vraag me af, zou die ook niet onderaan in de filterbak gehangen kunnen worden? Zou moeten passen, die is ~12 cm breed. Ik zou iets moeten bedenken omde slang langs de filterpakketten te laten lopen maar dat zou moeten kunnen? Wat denk jij daarvan, is dat niet een methode om de atomizer te verstoppen en bovendien de bellen in de stromingen in de filters en pomp beter te laten oplossen?
Hey Chris
Bedankt :-)
Normaal wordt de interne atomizer tegenover de filteruitlaat geplaatst (dus bv links filteruitlaat, rechts de atomizer) zodat zoveel mogelijk bubbels worden meegesleurd. Sommige mensen plaatsen hem dan weer vlak onder de filterinlaat, waardoor de bubbels worden opgezogen en verkapt door de filter. Het zou dus ook moeten lukken met jouw aanpak denk ik. Je kunt beide methodes gebruiken, maar laatste wel op eigen risico natuurlijk aangezien dat niet de normale werkwijze is :-)
Hou er rekening mee dat de atomizer een werkdruk van minstens 2 bar nodig heeft, niet alle CO2-systemen kunnen dit aan.
Groeten
Gilles
hallo Gilles
ik heb het geprobeerd met een standaard bruissteentje, gehangen in de juwel filterbak, Helaas stijgen de CO2 bellen simpelweg door of langs de foam filters heen naar boven en worden ze niet in de pomp getrokken. Of te weinig stroming in de filterbak (~12*12cm), of te grote bellen uit de bruissteen. Ik heb op jouw site een interne keramische atomizer besteld, met waarschijnlijk veel kleinere bellen. Kan ik nog eens proberen, anders hang ik hem onder de fileruitlaat.
groeten,
Chris
Hey Chris
Bedankt voor de bestelling. Die atomizer zal sowieso véél fijnere bellen maken dan het bruissteentje :-)
Groeten
Gilles
Hallo Gilles (naamgenoot)
Even over difusors en hoe je de CO2 in je water krijgt op een leuke manier.
Ik heb zitten bedenken dat zuurstof ook een gas is.
Ook zuurstof stijgt snel naar de oppervlakte en verdwijnt in de buitenlucht.
Toch zijn er voor diverse pomp uitstroomers zuurstof difusors te koop.en werkt afdoende.
Nu heb ik zo,n zuurstof difusor.
Ik heb de zuurstof slangetje er af gehaald en daar gewoon mijn CO2 slangetje op gemonteerd.
Dus die verspreid nu CO2 in plaats van zuurstof.
Dat geheel draait nu al een week of 3, naar volle tevredenheid.
Wat denk jij/jullie van dit idee?
De kosten zijn een pak minder dan een CO2 difusor, atomizer, flipper en werkt in mijn ervaring net zo goed.
Mvg
Gilles Boeije.
Hey Gilles
Als die diffusor de werkdruk aankan en het membraan maakt bubbels die fijn genoeg zijn, dan is dat een prima idee en werken net zo goed als de CO2 diffusors. Vaak zijn die gewoon hetzelfde, O2 of CO2. :-)
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
Mooi en duidelijk artikel.
Ik heb echter nog een vraag:
Momenteel gebruik ik voor mijn 60 cm bakje een diffusor, maar veel gaat toch verloren naar het oppervlak.
Heb je voor een atomizer met spraybar altijd een externe pomp nodig?
Of is een spraybar ook te gebruiken icm een ander systeem wanneer je alleen gebruik maakt van een intern pompje zoals ik.
Bvd.
Hoi
Je hebt zowel interne als externe atomizers, beide werken met hetzelfde soort membraan waardoor de CO2 wordt geperst, alleen sluit je de ene aan op de filterslang en de andere plaats je in je aquarium zoals je diffuser. Beide zijn trouwens te koop op mijn shop: https://planted-box.com/cat/co2-bemesting/co2-atomizers/
Je kunt het ook op een interne pomp aansluiten, maar dan zie je natuurlijk de atomizer in je bak ...
Groeten
Gilles
Ik laat de co2 direct in de aanzuiging van mijn filter komen zo wordt het flink gemengt met het water in het filter en het is onzichtbaar aanwezig
Dat is ook een mogelijkheid, alleen oppassen dat je filter niet teveel gaat "boeren" :-)
Groeten
Gilles