Tegenwoordig bestaan er op de markt heel veel verschillende apparaten om CO2 in het aquarium te injecteren: CO2 ladders, diffusors, atomizers, co2 reactors, …
Maar wat past nu het beste bij jouw bak? En wat is het gemakkelijkst te installeren en het efficiëntst qua CO2-verbruik? Je ziet al heel snel het bos niet meer door de bomen, zoveel verschillende modellen zijn er te koop.
In dit artikel geef ik je een kort overzicht van de meest en de minst efficiënte CO2 systemen, de verschillende onderdelen en de manier waarop je CO2 in je bak kunt brengen.
Klaar? Hier gaan we.
Elk CO2-systeem voor aquaria bestaat uit 2 hoofddelen:
Daarnaast heb je nog enkele onderdelen die optioneel zijn maar die ik wel sterk aanraad.
Zijn deze onderdelen noodzakelijk?
Ik zeg: ja. Ze helpen je om je CO2 in te stellen en stabiel te houden. En zoals je weet: stabiele CO2 voorkomt baardalg!
Veel mensen weten dit niet, maar drukverlagers komen in zogenaamde “eentrapse” (single stage) en “tweetrapse” (dual stage) modellen voor. Ongeveer 90% van de CO2-systemen voor onze hobby zijn eentraps.
(PS: check zeker eens mijn gids over CO2 drukregelaars op mijn andere site)
Wat is het verschil?
De tweetrapse modellen hebben een extra veer in de drukregelaar, je herkent ze daarom aan de extra bult achteraan of de grotere bouw.
In het algemeen zijn tweetraps drukregelaars veiliger. Waarom?
Wel, wanneer je CO2 fles leeg loopt, heb je misschien al opgemerkt dat de hoofddruk plots stijgt. Wanneer je al heel veel CO2 toevoegt (bijv. je bent een aquascaper), dan kan dat heel nare gevolgen hebben voor je vissen (“end of tank dump”). De extra bult van het tweetrapse model voorkomt dit door de druk constant te houden tot de fles 100% leeg is.
Hieronder vind je een doorsnee van zo’n dual stage drukregelaar:
Een eentraps CO2 drukregelaar zal gelukkig voldoen voor de meeste aquaristen. De meeste mensen in onze hobby voegen namelijk niet ZOveel CO2 nodig dat een end-of-tank-dump gevarlijk kan zijn.
Om voor jou de keuze tussen een single of dual stage drukregelaar gemakkelijker te maken, heb ik de voor- en nadelen even opgelijst.
+ Goedkoop
+ Een stuk kleiner
+ De meeste aquaristen en hobbyisten hebben hier voldoende aan
– Afhankelijk van de kwaliteit kan je wel een end-of-tank-dump krijgen
Sommige single stage modellen zijn uitgerust met een intern stabiliteitssysteem die het dual stage effect nabootst, bijvoorbeeld die van PlantedBox
+ De werkdruk blijft altijd super stabiel
+ Geen enkel risico op een end-of-tank-dump
– Vaak een stuk duurder
– Vaak dubbel zo groot als een eentraps model
Een dual stage CO2 drukregelaar is vooral interessant als je een aquascaper bent die heel veel CO2 verbruikt en al op de limiet zit wat betreft veiligheid voor de vissen.
Heb je een single stage drukregelaar en je wilt het risico op een “end of tank dump” beperken, dan raad ik je aan om te investeren in een CO2-drukregelaar van een kwalitatief merk (geen Ali spul!) met goed naaldventiel en een goede interne veer.
Mijn eigen CO2-drukregelaar is bijvoorbeeld uitgerust met een intern stabiliteitssysteem die de “end of tank dump” minimaliseert.
Er zijn verschillende methodes om CO2 op te lossen in het water van je aquarium.
Eén van de eenvoudigste en goedkoopste systemen is de CO2 ladder (ook wel CO2 flipper genoemd). Dit model vind je regelmatig terug in de winkel in samengestelde CO2 sets.
Eerlijk gezegd ben ik geen voorstander van dit systeem. Waarom?
De CO2 bubbels waren in mijn bak veels te groot en losten niet volledig op. En dat is zonde van je CO2. Natuurlijk is niet elke bak hetzelfde en wie weet werkt het bij jou wel prima.
Ik zou zeggen: als je het bij je set krijgt, test het eens uit en als het niets is, dan kun je nog altijd veranderen.
Wil je het meeste rendement uit je CO2 ladder of flipper halen, dan plaats je hem best zoveel mogelijk in de stroming.
De de CO2-belletjes worden dan beter opgelost en je krijgt een betere “koolstofmix” in het water. Het vervelende hieraan is dat de ladder nogal een lomp ding is en vaak in het zicht zit. Nièt mooi in een aquascape!
Wanneer de bovenkant van de CO2 ladder gevuld raakt, dan wordt het teveel aan CO2 gedumpt via een kanaaltje. Dit lijkt mij behoorlijk wat verspilling, zeker als je een grote bak hebt.
Voordelen van dit systeem:
Nadelen:
Wanneer zou je voor een CO2-ladder of flipper gaan?
Eerlijk gezegd vermijd je dit systeem best voor een sterk beplant aquarium. Maar dat is -zoals gezegd – mijn persoonlijke ervaring.
De CO2 diffusor is minder bekend in de Benelux maar begint stilaan zijn weg te vinden naar onze markt. En dat vind ik goed, want het is een mooi en praktisch ding! :-)
De meeste diffusors zijn gemaakt van glas met daarin een soort van bruistabletje. De CO2 komt onderaan het tabletje terecht en wordt door de hoge druk door het gaas van het tabletje geduwd waardoor zeer kleine CO2 bubbels ontstaan.
Het is belangrijk bij dit systeem om een goede watercirculatie te voorzien zodat de CO2 bubbels door de hele bak worden vervoerd en niet zomaar naar boven drijven. Op die manier haal je het beste rendement en blijven de bubbels aan de blaadjes plakken.
Een voordeel van de diffusor is dat hij in verschillende maten en vormen te verkrijgen is, je vindt zelfs nano modellen die perfect passen in een nano aquarium. Bovendien ogen diffusors zeer mooi en geven ze een echte stijlvolle look aan je aquascape.
Natuurlijk is hier een keerzijde aan: je moet hem heel vaak schoonmaken om het rendement & schoonheid te behouden!
Voordelen van CO2-diffusors:
Nadelen:
Wanneer zou ik voor een CO2-diffusor gaan?
Wanneer je een kleine tot middelmatige bak met goede stroming en wanneer looks voor jou belangrijk zijn.
Bij grote bakken (bv +200 liter) raad ik het af omdat de CO2-bubbels dan onvoldoende verspreid geraken. Een reactor is dan handiger (zie hieronder).
PS: ik heb een zéér uitgebreide gids over CO2 diffusers geschreven op mijn andere website PlantedBox
De atomizer is naast de reactor mijn persoonlijke favoriet!
Dit apparaat voorziet zéér kleine CO2 bubbels doorheen je hele aquarium, meestal nog fijner dan die van de diffusor. Je kunt zelfs zeggen dat het eerder een soort mist is in plaats van bubbels.
Het werkt eigenlijk gelijkaardig als de diffusor, enkel is het membraan hier van een ander materiaal gemaakt. De CO2 wordt onder een hogere druk door het membraan geduwd en dat geeft dan die “mist”.
Houd er wel rekening mee dat de grotere werkdruk (2 à 2,5 bar) niet altijd mogelijk is bij sommige drukregelaars.
De atomizers zijn beschikbaar als “in-line” en “in-tank” model, oftewel extern en intern.
Ik gebruik in mijn aquarium het in-line model. Op die manier heb je weer minder materiaal in je bak en verkrijg je een goede verspreiding van CO2 in het aquarium, zeker bij gebruik van een spray bar of een lily pipe.
Je plaatst de externe atomizer gewoon tussen de filterslang (uitlaat) en klaar. Bovendien vetraagt een atomizer het debiet van je aquariumfilter niet, in tegenstelling tot de reactor. Super handig als je filter een beetje aan de zwakke kant is.
Voordelen van de atomizer:
Nadelen:
Wanneer zou ik voor een CO2 atomizer gaan?
Eigenlijk bij zowat elke bak, zeker als de plaats in je aquariumkast beperkt is of je een zwakke filter hebt.
Bij hele grote bakken (+ 200 liter) is het misschien interessanter om met twee filters te werken die elk hun eigen atomizer hebben. Met een goede splitter kun je dan met 1 drukregelaar 2 atomizers aansturen.
Ik gebruik op mijn bak 2 filters: de zwakkere heeft een atomizer die gericht is op de stengelplanten achteraan, de sterkere heeft een CO2-reactor die vooral gericht is op de voorgrondplanten.
Zo heb ik de voordelen van beide systemen in 1 aquarium! :)
CO2 reactors zijn zeer populair in de Benelux en worden praktisch altijd gebruikt in Nederlandse bakken.
Een CO2 reactor is in feite een soort buis die tussen de filterslang wordt geplaatst. De buis is gevuld met allerlei materiaal, bijvoorbeeld bioballen, waardoor de CO2 bubbels worden opgebroken in kleinere deeltjes en zo gemakkelijker oplossen. Ze zijn in allerlei vormen en maten te verkrijgen en kunnen bovendien ook gemakkelijk zelf gemaakt worden.
Een goede reactor is bijzonder efficiënt en kan bijna alle CO2 oplossen zonder dat je ook maar 1 bubbeltje in je aquarium ziet.
Een nadeel dan weer is dat hij het debiet (= aantal liters die per uur door de filter gaan) van de aquariumfilter sterk verlaagt, je plaatst dus best nog een extra filter of pompje om ervoor te zorgen dat je voldoende watercirculatie hebt.
Voordelen van de CO2-reactor:
Nadelen:
Wanneer zou ik voor een CO2-reactor gaan?
Bij middelmatige tot hele grote bakken.
Voor een nano aquarium is het een beetje “overkill” en bovendien kun je het moeilijk wegwerken in de kast. Ook voor mensen die niet graag CO2-bubbels in het aquarium zien, is een reactor een must.
Voor kleine tot middelmatige bakken: de diffusor of atomizer. Bij middelmatige tot grote bakken: de atomizer of reactor. De CO2 ladder vind ik maar niets omwille van het CO2-verlies en het lelijke uitzicht.
Tip: denk ook na wat voor jouw persoonlijk het mooist oogt, of je veel of weinig plaats hebt in je aquariumkast en of je filter sterk genoeg is.
Is je CO2 apparaat volledig? Leer dan hoe je het best het CO2 gehalte in je aquarium kunt meten.
Liever een volledige CO2-set kopen? Lees mijn artikel op PlantedBox over aquarium CO2 sets.
Wat vind jij het meest efficiënte apparaat? Laat het mij hieronder weten!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Ben lid van Paluzee in Zoetermeer (NL). Daar gebruiken de "Toppers" de uitgaande slang van de filter als co2 toevoerder. Dit gaat met een T-stuk welke zo dicht mogelijk bij het filter wordt geplaatst. Het lijkt wel enigszins op de Atomizer welke hierboven staat afgebeeld maar dan simpeler. Als de slang +/- 1,80 m lang is, lost de CO2 volledig op. Gebruik van een spraybuis laag op de achterwand (weggewerkt!)geplaatst geeft een mooie gelijkmatige toevoer zonder belletjes door het hele aquarium.
Hallo Jan
Dus de CO2 wordt eigenlijk vermaald door de potfilter? Dat heb ik eens gebrobeerd met de atomizer door hem aan de andere slang vast te maken. Lukte goed, alleen met de hoeveelheid die ik toevoegde, gaf hij regelmatig een "burp". Ben toen maar terug gegaan naar de andere slang.
Groetjes
Gilles
De CO2 wordt in dit systeem toegevoegd op de uitlaat van de filter , CO2 stroomt dus niet door het filterdeel .....als de slang lang genoeg is tussen filter en aquarium lukt dit prima , eventueel de slang in een verticale
cirkel plaatsen zodat het CO2 gas niet meteen naar de uitlaat stroomt .
Hey Rik
Inderdaad, mijn atomizer plaats ik altijd zo dicht mogelijk tegen de filter zodat de bubbels een langere afstand moeten afleggen en zo extra opgelost worden. Zal bij zo'n atomizer niet zoveel uitmaken, maar alle beetjes helpen. Die lus is ook een goed idee!
Groeten
Gilles
beste gilles, ik heb momenteel geen co2 bemesting in men aquarium en heb veel baardalgen op men platen,ik bemest mijn planten wel met complete meststoffen. Ik dacht aan vloeibare co2 bemesting maar is dat even effectief als via een professionele set? alvast bedankt
Hallo Nicolas
Nee, vloeibare koolstof is niet even effectief als CO2-injectie. In vergelijking met een non-CO2 bak versnelt de toevoeging van vloeibare koolstof de plantengroei 5 à 6 maal, CO2-injectie 10 maal (zie The BarrReport).
Op lange termijn is een CO2-systeem nog steeds het meest efficiënte en de goedkoopste oplossing in vergelijking met vloeibare koolstof. Enkel de investering is in het begin een pak hoger (maar zeker de moeite waard).
Groeten
Gilles
Beste Gilles,
ik heb laats ook een atomizer aangeschaft. punt is alleen als ik 2,5 bar er op loslaat, mijn aquarium eruit ziet alsof het is gevuld met spa rood :( , ik heb de druk verlaagd naar ,9 en binnen 3 uur lagen al m'n visjes op z'n rug. Gelukkig heb ik ze allemaal kunnen redden :) , de dropchekker gaf van te voren een blauwe kleur daarna uiteraard knal geel. ik schakel nu de druk handmatig want ik ben bang als ik er 11uur/dag Co2 in blaas het niet goed komt. Heb jij mss een suggestie? alvast bedankt!
Grt Stevan
Hallo Stevan
Als je overstapt naar een atomizer is het belangrijk dat je de CO2-toevoer een beetje terug schroeft. Met zo'n atomizer stijgt namelijk de hoeveelheid koolstof in het water veel sneller dan met bv een flipper doordat de kleine luchtbellen veel gemakkelijker oplossen. Ik raad je aan om het licht op 6 à 7u terug te brengen en slechts een beetje CO2 toe te voegen. Door de lage lichtduur beperk je de kans op algen (ten gevolge van de lagere CO2) waardoor je dus de kans krijgt om de CO2 op je gemak aan te passen. Verhoog wekelijks een klein beetje de CO2 tot de drop checker de juiste kleur (limoengroen) krijgt.
Verder kun je ook je CO2 enkele uren voordat het licht aangaat al injecteren. Op die manier kan het CO2 langzaam stijgen naar de gewenste hoeveelheid zodat je planten al vanaf licht aan een stevig ontbijt krijgen.
Groetjes
Gilles
Gilles,
Aller eerst, bedankt voor je reactie. Dat licht zo’n invloed heeft op het gebeuren is me nu duidelijk. Ik ben bang dat ik achter de feiten aan blijf lopen ivm alg het aquarium.
mvg Stevan
bedankt van de inlichting,maar ik heb geen pot filter wel een bioloog filter onder het aquarium en dat werkt met een dompel pomp, dat moet ik die gewoon tussen de uit gang zetten van de pomp.zou dat dan beter zijn dan die flipper.
gr Etienne.
Beste Gilles.
zo een co2 reactor kun je die gebruiken voor elk aquarium of is dat beperkt.zou je daar een foto van kunnen tonen of hoe die gemonteerd word tussen de pomp.ik zelf heb een flipper hangen van denerle voor een aquarium van 600l maar mijn aquarium is 400l en het is toch wel moeilijk voor de goede waarden te krijgen.ik heb wel een biofilter er onder staan.
gr Etienne.
Dat kun je normaal voor elk aquarium gebruiken wanneer je een normale buitenfilter hebt. Je plaatst hem gewoon op de slang van je filter. Meestal is dat onderaan de ingang en boven de uitgang, maar bij sommige modellen zit zowel de ingang als uitgang bovenaan.
Dag gilles,
Ik heb de werkdruk verhoogd omdat ik las op sommige forums dat nieuwe atomizer twin tube meer werkdruk nodig heeft. Bij deze zie je geen stofdeeltjes in aqaurium en dat vind ik fijn.
Het sissende geluid komt zeker uit Overdrukveiligheidsventiel, want als ik de werkdruk verlaag dan verdwijnt dat irritant geluid.
Ik heb een jbl bellenteller is dat stevig genoeg?
Ow, het is één van de nieuwe modellen. Daar heb ik nog geen ervaring mee, enkel de oude (de zwarte). Je bellenteller zal wel sterk genoeg zijn, anders was hij waarschijnlijk open gesprongen. Op Ebay heb je ook aluminium bellentellers, die zijn nog sterker.
Ik lees in sommige forums dat bellenteller is niet nodig als atomizer gebruikt, omdat bellenteller zorgt voor te weinig druk naar de Atomizer... Dus ik heb de bellenteller eruit gehaald. Mijn jbl drukregelaar stond op 3.5 bar maar ik had gemerkt dat er hoorbaar sissende geluid komt uit Overdrukveiligheidsventiel toen ik de bellenteller eruit had gehaald. Dus ik heb de werkdruk naar 3 bar verlaagd en was het over. later had ik naaldventiel nog meer open gedraaid om de gewenste co2 snel te bereiken en twee weken later weer zelfde probleem, een sissend geluid uit Overdrukveiligheidsventiel en daardoor heb ik weer veel co2 verloren en moest ik de werkdruk naar 2.5 bar verlagen.
Hallo Faris
Een bellenteller is geen verplicht onderdeel van een CO2-systeem, maar wel een handige aangezien het een beetje een leidraad is voor de hoeveelheid CO2. Je kunt dus wel eentje gebruiken op een atomizer, maar door de hogere druk die de atomizer nodig heeft, kies je best wel een stevige.
3,5 bar is behoorlijk veel en eigenlijk niet nodig, normaal gezien werkt de atomizer al vanaf een druk van ongeveer 2 bar. Is het trouwens geen lek in je systeem? Die kunnen namelijk ook sissen als er een grote hoeveelheid CO2 door vliegt. Je kunt dat testen door er wat zeepsop op te smeren en zien of er bubbels ontstaan.
Groetjes
Gilles
hoi Gilles,
Bedankt voor het snelle antwoord.
Het probleem was dat er altijd water in blijft staan.
Maar ik heb het euvel net zelf ontdekt.
De bellenteller was de oorzaak, ik heb deze er tussenuit gehaald, en nu wordt al het water uit de Atomizer gedrukt.
Zal dus voor een nieuwe bellenteller op pad moeten gaan.
Nogmaals bedankt voor het snelle antwoord, en ik zal zeker wat vaker op dit mooie blog kijken.
Groet,
Ben
Hallo Gilles,
Ik heb een vraagje over de "Atomizer", ik heb er recent eentje aangeschaft.
Nu staat er een aardig laagje water in. Is dat ok, of betekent het dat ik de druk wat moet opvoeren?
Vriendelijke groet,
Ben
Hallo Ben
Ja, dat is normaal. Wanneer het CO2-systeem afslaat ('s nachts bijvoorbeeld) dan sijpelt er langzaam water in de atomizer. Wanneer je CO2-systeem terug aanslaat wordt al dat water terug "uitgeperst" door de druk.
Groetjes
Gilles
Hallo Gilles,
Fantastisch om jouw nederlandstalige bron(website) te hebben gevonden. Deze staat sinds gisteren als superfavoriet op mijn laptop gepind.
Het stukje over het goed behoud van het HC plantje vond ik verbazend. Dit plantje heb ik nooit echt kunnen houden in mijn tank. UItbreiding van licht en CO2 heb ik op die plaats extra toegevoegd... maar ontbreek nog altijd wat waterstroom op die plaats ...
Kortom jouw uitleg over het wel én wee .. lijkt me uitdagend genoeg om hiermee te experimenteren.
Vriendelijke groet uit Belgie !
Jürgen
Hallo Jürgen
bedankt voor het compliment!
CO2 is meestal de reden waarom HC, Glosso, etc. niet goed groeit en inderdaad vaak doordat er onvoldoende watercirculatie is onderaan. Alvast succes met je experiment!
Groetjes,
Gilles