Is je aquariumfilter stuk? Of wil je gewoon investeren in een nieuwe, betere?
Tegenwoordig heb je een héél groot aanbod. Zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Welk merk is het beste?
Hoeveel liters per uur?
Intern of beter extern?
Welk filtermateriaal?
Een hele hoop vragen die je je waarschijnlijk al gesteld hebt terwijl je online zoekt naar een nieuwe aquariumfilter.
Speciaal voor jou heb ik deze gids gemaakt zodat je zeker een goede aankoop doet en een hoop geld – én ellende – bespaart.
PS: ik zal het niet hebben over biologen, daar heb ik helaas (nog) geen ervaring mee :-)
Deze vraag zie ik heel vaak voorbij komen: “wat is nu het beste, een interne aquariumfilter of een potfilter?”.
Wel, eerlijk gezegd: de ene is niet beter of slechter dan de andere.
Het hangt af van je eigen voorkeuren.
[table id=4 /]
[table id=5 /]
Persoonlijk ben ik altijd een voorstander geweest van externe filters omdat ze je aquascape niet storen en omdat je veel minder troep hebt bij het schoonmaken en verversen.
Gewoon het geheel loskoppelen, naar de spoelbak dragen en daar de filterwatten kuisen.
Klaar :-)
Ga dus na wat voor jou het belangrijkste is.
Is je budget beperkt en stoort het niet om zo’n bakje in je aquarium te hebben? Kies dan een interne aquariumfilter.
Heb je wat meer budget over en hou je van een nette aquascape? Dan is een externe filter zeker een mooie optie.
OK, je weet nu of je voor een buiten- of binnenfilter gaat.
Welk filtermerk dan?
Persoonlijk ben ik een grote fan van Eheim. Je komt er echt jàren mee toe.
Ik heb mijn Ecco Pro 300 al meer dan 5 jaar en die draait nog altijd als een tierelier. Je betaalt in het begin wel een aardige duit meer dan andere merken, maar naar mijn mening haal je dat op lange termijn er zo uit.
Een ander voordeel van Eheim aquariumfilters is dat je altijd aan reserveonderdelen geraakt.
Onlangs brak mijn impeller (na 5 jaar!), een paar dagen later had ik al een nieuwe thuis geleverd.
Andere merken van aquariumfilters die ik aanraad zijn:
Daarnaast heb je nog andere merken zoals Superfish, Tetra, Ferplast, … maar eerlijk gezegd ben ik nooit overtuigd geweest van hun kwaliteit. Beter ietsje verder sparen voor een goede filter dan het je achteraf beklagen.
Maar dat is mijn persoonlijke mening natuurlijk :-)
Dit is een belangrijke.
Het filterdebiet, of het aantal liters dat de filter omzet per uur, is een belangrijke factor bij de goede watercirculatie in je aquarium.
Een goede stroming zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen tot bij je plantjes geraken waardoor ze beter groeien. Bovendien verwijder je ook beter rondzwevend vuil en ander rottend materiaal.
Met andere woorden: je krijgt een betere filtratie en je plantjes groeien beter, wat ook weer zorgt voor een gezonder aquarium.
Een tip: negeer het advies van de fabrikant.
Volgens mij zijn de aanbevolen debieten op de verpakking behoorlijk aan de zwakke kant voor een sterk beplant aquarium.
Ga liever voor een iets duurder, maar sterker model. Je kunt achteraf gemakkelijk het debiet verminderen als dat nodig blijkt te zijn. Andersom is veel moeilijker ;-)
Hoeveel liters per uur voor een plantenbak, vraag je je nu af?
Wel, meestal raad ik aan om een debiet te kiezen die minstens 5x de literinhoud van je aquarium filtert per uur. Dus stel dat je een aquarium van 100 liter hebt, ga dan voor een aquariumfilter met een debiet van minstens 500 liter per uur.
Waarom?
Een vol plantenaquarium produceert enorm veel afval, zeker als de plantengroei niet optimaal is. Een stevige filter is dan een uitstekend hulpmiddel om rottend materiaal op tijd te verwijderen en algen te voorkomen.
Ikzelf ga altijd voor een filter die 10x de bakinhoud filtert. In het voorbeeld hierboven zou dat dus neerkomen op 1000 liter per uur.
Ruim voldoende en je kunt altijd gemakkelijk de stroming verminderen moest dat nodig zijn.
Dat heeft trouwens nog een ander niet te onderschatten voordeel: als je ooit overstapt naar een groter aquarium, dan hoef je geen nieuwe filter meer te kopen ;-)
OK, heb je je filter gekocht?
Welk medium heb je nu nodig voor een goede filtratie en een gezonde bacteriecultuur?
Je kunt het filtermedium opdelen in drie grote groepen:
Het mechanische filtermateriaal doet het zware werk in je filter: het vangt de rondzwevende deeltjes in het aquariumwater op.
Meestal bestaat dit filtermedium uit matten of filterwatten van verschillende “fijnheid”. Hoe fijnder het materiaal (bijv. filterwatten) des te meer fijne deeltjes het verwijdert uit je aquariumwater. De meeste aquariumfilters gebruiken een combinatie van grove filtermatten gevolgd door iets fijnere matten of filterwatten.
Op die manier haal je eerst de grote stukjes eruit en vervolgens de kleine deeltjes. Hou er wel rekening mee dat hoe fijner het filtermedium, hoe sterker het debiet vertraagt.
In tegenstelling tot het mechanische filtermateriaal dient biologisch filtermedium voornamelijk om de bacteriecultuur te bevorderen. Die bacteriën breken afvalstoffen (bv ammonium) af en zuiveren op die manier het water.
Goed biologisch filtermedium heeft een hoge doorstromingscapaciteit en een groot oppervlakte zodat de bacteriën zich goed kunnen vasthechten en lekker veel zuurstof binnen krijgen.
Veel gebruikte opties zijn: Siporax, Biomech, lavasteentjes, keramiekpijpjes, …
Zelf gebruik ik een combinatie van plastic “pijpjes” en lavasteentjes. Werkt goed, hoewel ik binnenkort de pijpjes ga vervangen omdat ze gaan drijven.
Als laatste stap heb je de chemische filtering. Je bent niet verplicht om chemisch te filteren, maar ik raad het in de meeste gevallen wel aan.
Chemische filtermaterialen verwijderen namelijk ongewenste stoffen uit het water. Denk bijvoorbeeld ammonium of andere afvalstoffen die schadelijk kunnen zijn voor je vissen en/of algen kunnen veroorzaken.
De bekendste chemische filtratie is over actieve kool. Persoonlijk raad ik die af omdat je dan vaak ook meststoffen eruit filtert en die hebben je plantjes broodnodig.
Ik ben wél een grote liefhebber van “Seachem Purigen”. Dit spul verwijdert allerlei organische afvalstoffen, maar laat je (anorganische) meststoffen volledig met rust. Hierdoor krijg je mooi, helder water.
De voordelen van actieve kool zonder de nadelen dus!
Misschien heb je hier al van gehoord?
Deze filters blijken bijzonder goed te werken en maken je aquarium echt kraakhelder. Een beetje zoals Seachem Purigen, maar dan zonder het geknoei.
Ik heb er zoveel lovende dingen over gelezen dat ik besloten heb om er zelf eentje te installeren. Momenteel kan ik je geen duidelijke mening geven over de Hydra filter aangezien hij nog maar net geplaatst is, maar het ziet er alleszins interessant uit.
De Hydra filter zou bijzonder snel ammonium, nitraat & organische afvalstoffen (bijv. uit rottend materiaal) verwijderen en daardoor op heel hoog tempo je bak zuiveren. Hieronder zie je een vereenvoudigde uitleg van het systeem.
Je kunt hem als “stand alone” filter plaatsen of als extra accessoire op je huidige filter, zoals ik heb gedaan.
In ieder geval hou ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen!
*UPDATE*: Kurt, de verkoper van de Hydra’s (zie link hierboven), liet me net weten dat je gratis staaltjes visvoer krijgt als je “aquascapingblog” vermeldt bij je bestelling. Leuk cadeautje voor je vissen :-)
Om af te sluiten wil ik je nog enkele extra tips meegeven:
Er komt heel wat kijken wanneer je een nieuwe aquarium filter wil kopen.
Ten slotte kijk je of je extra accessoires voor je filter nodig hebt. Misschien is een Hydra filter iets voor je, of een externe verwarming …
En jij? Heb jij nog tips of vragen? Laat het mij hieronder weten!
[ninja-inline id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Dag Gilles,
wat is nu de beste plaats om het filter te plaatsen? Links bijv inlaat en dan rechts de uitlaat? Of beide links ivm stroming e.d.?
Hb een Eheim 2074 moet zat zijn voor een Rio 300 maar de uitstroom is mij te mak. Dus koop wat nieuwe slangen en maak ze echt kort om optimale stroming te regelen. Anders denk ik eraan om een extra stromingspomp te plaatsen.
Wat is je advies in deze?
Groet,
Tmi
Dag Timothy
Er is niet echt een "de beste opstelling", het hangt van bak tot bak. Maar meestal raad ik aan om zowel de inlaat als de uitlaat aan dezelfde zijde te plaatsen zodat je eigenlijk een terugkerende watercirculatie krijgt.
Groeten
Gilles
Dit was het systeem van de vijftiger jaren. De tijd toen een aanhangende buitenfilter een luxe was. De uitgang naar de buiten filter bvb Eheim links of rechts geen belang, maar de ingang in het aquarium moet wel in de lengte richting van het aquarium stromen.. Anders wordt het aquariumwater onevenredig gefilterd.
Hoi Gilles,
Ik heb 2 buitenfilters (combi mechanisch en biologisch filtermateriaal). Ik spoelde alleen de bovenste fijne matten uit maar zie dat het water in het filter zeer vuil is en zie een kaamlaag in het aquarium. Wat adviseer jij qua reiniging? Kan het kwaad om het gehele filter schoon te maken?
Mvg Rob
Zie mijn antwoord hierboven. 1x per uur. anders is er iets anders die mis gaat in de huishouding.
Dag Rob
Ik zou de filter nooit in 1x volledig schoon maken, altijd zorgen dat er nog iets is dat niet gekuisd wordt zodat je een deel van je bacteriën bewaart. Als je alles kuist, dan ben je die bacteriecultuur kwijt en kun je in de problemen geraken.
Groeten
Gilles
Ja! Maar je kan ook bacterie slip van de zuivering stations toevoegen. In de handel verkrijgbaar
Of gewoon wat potgrond (compost) met water mengen, en door een koffie filter gieten Dit sap gebruiken als bacterie cultuur. Dit leerde ik als jonge knaap in 1951. Ik wordt er nu 80 ! en had 32 jaar lang een aquarium winkel in Schaarbeek.
Hallo,
Ik lees hierboven dat als je echt optimale plantengroei wil dat je 10x je bak moet filteren? voor 250l is dit dan 2500L? :o is toch enorm veel hoor...
Nog een andere vraag, ik heb gemakkelijke planten: anubias, javavaren in m'n bak... nu ik heb al meermaals vallisneria geprobeerd maar die sterven meestal na enige tijd, ik doe er 2x bemesting en liquide CO2 in en toch pakken die niet... Anubias en Javavaren pakken heel goed !!!
Kan je me daar mss een hint bijgeven?
Groetjes
Sébastien
Dag Sébastien
5x is ook al voldoende, hangt van filtermerk tot filtermerk af. Sommigen verliezen in de praktijk namelijk meer debiet dan anderen in vergelijking met de opgegeven liters per uur.
Vallisneria is altijd een moeilijke geweest bij mij: ofwel neemt hij alles over, ofwel is hij koppig en blijft hij gewoon staan zonder uit te breiden. Naar mijn mening groeit hij beter in hard water dan in zacht.
Groeten
Gilles
De normale filtering is 1x de inhoud van het aquarium of vijver per uur. De bacteriën moeten de tijd krijgen om de afvalstoffen af te breken!!! Een filter dient om het water te filteren en niet om stroming te verwekken.
Gilles heb je al resultaat geboekt met de Hydra want een paar jaar geleden was de purifier het apparaat dat je water in goede conditie bracht en schijnt de hydra weer super te zijn
Hoi
Werkt wel goed, water is duidelijk helderder en moet er niet echt naar omkijken (in tegenstelling tot Purigen) :-)
Groeten
Gilles
Dag Gilles
Dank voor je adviezen.
Zelf ben ik jarenlang gebruiker van Eheim, maar moet zeggen dat JBL langzamerhand Eheim naar de kroon begint te steken. Ik vind de afsluitingen op de pomp bij JBL iets safer dan bij Eheim.
Ik had in het verleden wat problemen met de plantengroei totdat ik in een Duits boek over filtertechniek las dat de keramische buisjes minder goed zijn voor plantenaquaria. de reden daarvan is dat er teveel werveling ontstaat en dat er te weinig residu onder in de filterpot achterblijft die vaak veel ijzer herbergt. Toen ben ik filtermatten gaan gebruiken en dat werkt beter. Misschien heb jij daar ook van gehoord.
groeten
Ton
Groot gelijk! Zie maar de Japanse Koi pond filters. Dit is andere koek dan een aquarium ! Filter materiaal moet een zo groot mogelijk oppervlak hebben waar de bacteriën zich aan vast kunnen hechten om hun werk te doen .Ajuinzakjes doen het ook heel goed. Ondervinding in mijn 25 ton koi vijver in Schaarbeek.
Hey Ton
Nog niet van gehoord, wel interessant!
Groeten
Gilles
Hoi
Ik heb het gevonden in Aquarientechnik Hanns-J. Kraus Bede-Verlag.
Daarin wordt ook gezegd dat we juist langzaam moeten filteren vanwege het behoud van co2 in het water en het residu onder in de filter, dat door anaerobe bacterien wordt omgezet en juist het ijzer beter vrijmaakt.
Voorop gesteld natuurlijk dat de filtering van beneden naar boven verloopt.
Hallo,
Dit is mijn eerste reactie op deze website en wil je daarom allereerst proficiat wensen met deze realisatie!
Het is vooral door jouw website dat ik bij de Estimative index ben terechtgekomen en dit heeft inmiddels z'n vruchten afgeworpen :-)
Dank daarvoor!
Nu lees ik echter over het Hydra-filter en stel me er toch enkele vragen bij.
Zelf zit ik waarschijnlijk al met wat vooroordelen aangezien ik me al enkele jaren verdiep in het biologisch filter :-)
Mijn aquarium draait nu dus al enkele jaren voor 100% op biologisch materiaal (en een pre-filter spons omdat ik ook dwerggarnalen heb)
Ik vraag me nu dus af wat dit doet met zowel de anaerobe als aerobe bacteriën.
Aangezien het hydra-filter de functie van deze bacteriën gedeeltelijk of helemaal voor zich neemt, blijven er dan nog wel voedingsstoffen over voor de bacteriën?
Mijn vrees is dat je uiteindelijk een soort kunstmatig gereinigd water krijgt, wat uiteraard niet slecht hoeft te zijn.
Maar ik vraag me wel af of je hierna wel terug kan naar een bioloog zonder opnieuw een biologisch evenwicht te moeten opbouwen zoals bij een opstart.
Hey Bart
Leuk om te horen dat ik je heb kunnen helpen. :-)
Ik heb het even nagevraagd bij de verdeler van Hydra in België en de filter zou geen enkele invloed hebben op je bioloog of de bacteriën in je bodem.
Groeten
Gilles
Hoi Gilles
Eerst even dit wat een super site heb er al heel veel goede informatie af gehaald
Een vraagje heb de Eheim pro 3 700 [2078] heb de de atomizer op afvoer slang maar heb nu mist in de bak kan ik hem ook tussen de aanvoer slang doen of gaat de pomp dan boeren ophoping van CO2 maar ik las dat de 2078 een automatisch ontluchtings had maar weet het niet zeker ik heb dan geen mist meer in de bak of gaat ten koste van CO2
Gr Albert
Beste Gilles,
Allereerst dankjewel voor je handige en bruikbare info over filters.
Nu is het zo dat ik laatst in een aquarium speciaalzaak filters van het merk Sicce zag staan. De verkoper zei dat ze een niet veel onderdoen dan de pompen van Eheim.
Heb jij of ken jij mensen met ervaringen met dit merk?
Bedankt voor je reactie. Groetjes, Maurice
Hey Maurice
Ik ken het merk wel, maar heb er zelf geen ervaring mee. Ik kan dus niet zeggen of ze goed/minder goed zijn :-)
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
Zoals altijd heb ik weer genoten van jouw blog, dit maal over filters. Je hebt het uiteraard ook over filtermedia. Nu hoop ik over een tijdje een goeie Eheim te kunnen gaan kopen als vervanging voor mijn interne Juwel filter. Maar nu komt ie: kijk eens naar dit Youtube filmpje; het gaat over filtermedia. Misschien ken je het al, misschien niet. Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit filtermedium. Als dat spul goed doet wat het zegt te doen, dan zou je zo'n dure Hydra-filter minder hard nodig hebben, denk ik. Ik weet alleen niet of het ook buiten Engeland te verkrijgen is...
Ik hoor graag jouw mening, en keep up the fantastic work!
groet, Erik
https://youtu.be/QGI-ybQoJmg
Duh, wel even de link meegeven....;)
Ik zag dat bij vrijwel de eertse reactie ook al geschreven was over biohome media. Ik heb het zelf niet maar als er mensen zijn die er ervaring mee hebben dan hoor ik het graag. En is het te krijgen in Nederland?
Hoi,
Allereerst; top site! Ik heb erg veel goed informatie op je site gevonden. Dat scheelt mij waarschijnlijk een hoop geklungel:)
Vraagje; Ik heb een rio 240. Nu vermoed ik dat de binnenfilter niet echt top is voor een plantenbak?
Ik zit er aan te denken om een eheim 250 buitenfilter te combineren met een hydra 30. Is dat een idee of kom ik dan terkort?
Dank voor de info!
Hey Don
Bedankt!
Die binnenfilter zal wel zijn werk doen, maar persoonlijk verkies ik toch een externe omwille van de voordelen vermeld in dit artikel. Zolang je rekening houdt met het minimum debiet (5 tot 10x de bakinhoud) is elke combinatie prima naar mijn mening :-) Als je de Hydra wil aansluiten, zou ik eerder rond 10x de bakinhoud kiezen als debiet.
PS: Kurt, de verkoper van die Hydra's (zie link), liet me net weten dat als je "aquascapingblog" vermeldt bij je order, je gratis staaltjes visvoer erbij krijgt :-)
Groeten
Gilles
Groeten
Gilles