Je hebt het waarchijnlijk al vaak gelezen op mijn blog: een CO2-systeem is zowat dé beste investering die je kunt doen voor je plantenaquarium.
In mijn artikel over de verschillende CO2-systemen heb ik al uitgelegd wat de voor- en nadelen van elk systeem zijn. De CO2-reactor kwam daar als één van de betere opties naar boven, zeker als je op zoek bent naar een efficiënte en gemakkelijke opstelling voor iets grotere aquaria.
Maar wat als je budget beperkt is? Zo’n ding kost namelijk al snel 50€, zeker als je een goed model wilt.
Wel … dan bouw je hem gewoon zelf!
Zelf je CO2 reactor maken in enkele stappen
Een tijdje geleden vond ik op het UKAPS forum een interessante topic van Alastair (zie zijn aquascape hier) om zelf je externe CO2 reactor te maken. Het is een vrij gemakkelijk model om in mekaar te steken. Eentje dat zelfs ik – met mijn twee linkerhanden – zou kunnen afwerken ;-)
Ik zal je kort uitleggen hoe je deze “doe-het-zelf reactor” maakt zonder je broek eraan te scheuren.
Dit artikel is gebaseerd op Alastair’s gids, dus alle eer aan hem!
Stap 1: verzamel al het nodige materiaal & gereedschap
Alle gebruikte bouwmaterialen kun je vinden in de betere doe-het-zelfzaak en kosten maar een paar euro’s.
Hieronder het boodschappenlijstje:
Materiaal
- Een PVC-buis, 1 meter lang en 2 inch breed
- 90° PVC-hoek van 50mm (zonder schroefdraad) naar 1,25 inch
- 1x PVC-adapter van 50mm (zonder schroefdraad) naar 1,25 inch (mannelijk, schroefdraad)
- 2x PVC-adapter, 1,25 inch (vrouwelijk, schroefdraad) naar 25mm slangaansluiting
Gereedschap
- Een kleine boormachine & eventueel een dunne tang
- Een kleine zaag om stukken in te korten
- PVC-lijm of “PVC cement”
- Siliconelijm (bijv. deze)
- PTFE-tape (ook wel “Teflon tape” genoemd)
- Een CO2-slang
PS: in de betere aquariumzaken vind je veel stukken die speciaal zijn aangepast voor de aquaristiek. Bijvoorbeeld: reductiestukken, slangpilaren, … Op die manier hoef je dus niet meer met adapters te werken (zoals vermeld in dit artikel). Ga daar zeker eens kijken dus!
Stap 2: steek de externe CO2-reactor in mekaar!
Genoeg verzameld, nu komt het leuke gedeelte: alles in mekaar steken! ;-)
Zaag de PVC buis van 1 meter in 2 zodat je een stuk van 50cm hebt. De meeste doe-het-zelf CO2-reactors gebruiken deze hoogte. Stel dat je een vrij sterke filter hebt of je wil zeker zijn dat alles goed oplost, dan kun je meer hoogte gebruiken (bv 70cm).
Vervolgens moet je de randen glad schuren met wat schuurpapier zodat de PVC-stukken later goed aan mekaar hechten met de “cement”.
Op 7 à 8cm van de rand boor je een klein gaatje van ongeveer 5,5 mm, dit dient om de CO2-slang in te duwen. Ben je niet zeker van de diameter van het gat, dan boor je best ietsje kleiner. Een groter gat boren gaat achteraf nog gemakkelijk.
Vervolgens duw je de CO2-slang ongeveer 1cm in dit gaatje. Gebruik eventueel een tang om hem gemakkelijker naar binnen te trekken. Plak de slang vast met een goede hoeveelheid silicone en laat uitdrogen.
UPDATE: na opmerkingen in de reacties van dit artikel, raad ik aan om niet zomaar de CO2-slang in de reactorbuis te duwen, maar eerder gebruik te maken van een stevige “slangtule” die perfect op je CO2-slang aansluit. Dit is véél veiliger in verband met lekkages!
Zulke tules en andere aansluitingen vind je in de betere aquariumwinkel.
Plak nu de PVC-adapter van 50mm met de cement vast aan de bovenkant (kant van de CO2-slang). Je kunt nog wat draaien met de adapter, zodat de lijm zich goed verspreidt.
Gebruik een dun laagje lijm aan de binnenkant en een dikkere laag aan de buitenkant. Zolang alles maar goed uithardt en volledig waterdicht is!
Uitharden gaat trouwens behoorlijk snel, hou hier dus rekening mee als je gaat lijmen.
Doe nu hetzelfde met de onderkant, alleen plaats je hier de hoek van 90°.
Breng nu een goede hoeveelheid Teflon aan op de schroefdraad van de adapters. Dit zorgt ervoor dat alles mooi waterdicht is zonder dat je lijm hoeft te gebruiken.
Nu schroef je de twee laatste adapters op de schroefdraden met Teflon. Span alles goed aan zodat je zeker bent dat er later geen lekken zullen zijn.
Laat nu alles een dagje uitharden
Tadaaaa … ! Je hebt nu zelf een externe CO2-reactor gemaakt voor slechts een paar euro’s.
Je kunt hem eventueel nog upgraden door filterwatten of bioballen toe te voegen aan de buis, zodat de CO2-bellen ook mechanisch worden verkapt in plaats van enkel door de stroming.
Stap 3: de CO2-reactor aansluiten op je aquariumfilter
Afhankelijk van de grootte van je aquariumkast, kun je deze CO2-reactor in je kast plaatsen of er net buiten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met klemmen die je vastschroeft aan de binnenkant van de kast, zodat alles mooi op zijn plaats blijft.
Vervolgens knip je de “UIT” filterslang in twee. Het stuk dat vast zit aan je filter schuif je over de bovenste aansluiting (IN op de bovenstaande foto). Op de onderste aansluiting (90° hoek) schuif je het losse stuk filterslang, alleen gaat die natuurlijk van je reactor naar de filteruitlaat (UIT op de foto).
De CO2 komt dus bovenaan naar binnen en wordt naar onder gestuwd door de stroming, tegen de natuurlijke richting van de CO2 in (die drijft naar boven). Door deze beweging gaat de CO2 uiteindelijk volledig oplossen.
Enkele extra tips
- Als je vroeger CO2 toevoegde via een diffuser of atomizer: gebruik ietsje minder CO2. Een reactor is namelijk efficiënter waardoor je plots meer CO2 gaat oplossen dan voorheen. Dit kan gevaarlijk zijn voor je vissen en garnalen;
- Je kunt de adapters aanpassen naar je eigen wensen. Ik zou bijvoorbeeld 2x 90° adapters gebruiken zodat ik zeker ben dat mijn filterslang niet gaat “kinken”;
- Gebruik slangklemmen op de filterslangen voor extra veiligheid;
- Je kunt een kleinere CO2-reactor maken voor nano aquaria, en natuurlijk ook een groter model voor grotere bakken;
- Sluit de CO2-reactor aan tijdens het weekend, wanneer je alles goed in het oog kunt houden. Moest er een lek ergens zijn, dan kun je nog snel ingrijpen.
Heb jij al zelf een reactor gemaakt voor je aquarium, maar op een andere manier? Deel je ervaringen met ons in de reacties hieronder, ik ben benieuwd!
Deel dit artikel ook gerust met je mede-aquaristen / knutselaars … Je doet mij er een groot plezier mee :-)
cees says
je kan beter een slangtule voor luchtslang gebruiken, die heeft een schroefdraad m10 of m8.
als je dan een gaatje boort iets kleiner als je schroefdraad en pakt een bout met de zelfde draad en die onder heet water houd dat hij goed warm is(of je gebruikt een tap m10) en je maakt daarmee een schroefdraad in je pvc dan kan je daarna je slangtule er in zetten met wat teflon tape of pvc lijm.
is veel zekerder als silicone op een slang wat zeker een keer gaat lekken.
vr gr Cees
Gilles says
Hey Cees
Zeer goede tip, bedankt!
Ik ga de tips nog verder afwachten en dan verwerken in het artikel :-)
Groeten
Gilles
Henton says
Ben het met Cees eens, de co2 slang niet middels een gaatje boren en vast kitten.
Er komt toch druk op te staan, en voor je het weet heb je lekkage.
Gebruik een slang tulle die op je co2 slang past.
Deze tulle kan je ook plaatsen op een wat dikker gedeelte bv. waar je de koppeling gelijmd hebt.
kurt says
Dag Gilles,
In plaats van met die hulpstukken met schroefdraad te werken kan je ook met wat reductiestukken en slangpilaren werken. Dan zit je niet met dat gedoe met die teflon.
Waar ik mij wel vragen bij stel is die aansluiting van de CO2 slang, dat met silicone vastlijmen zal wel een tijd houden, maar als dat moet losschieten heb je wel een zéér groot probleem.
Er bestaan T-stukken om tussen de flexibele slang te monteren waar je dan een co2 slang kan op bevestigen.
Groetjes,
Kurt – Aqua Bilzen
Gilles says
Hey Kurt
Leuk om je hier in de reacties te zien!
Zijn die stukken gemakkelijk verkrijgbaar in de winkel? De aansluiting van de CO2-slang is inderdaad een zwakke plek, zie ook de vorige reactie van Cees. Een T-stukje zou dan een nog betere/veiligere oplossing zijn dan. Ik ga de feedback verzamelen en later verwerken in het artikel.
Groeten
Gilles
kurt says
alle nodige onderdelen zijn hier verkrijgbaar ja, behalve die slangtules voor slang van 4mm, dat lijkt me nog steeds linke boel aangezien zo’n pvc niet erg dik van wand is.
Henton says
en nog een tip.
Je kan in de buis bio balletjes doen om een nog betere oplossing van je co2 te krijgen.
anders bestaat de kans dat de co2 bel niet voldoende opgelost wordt.
Gilles says
Hey Henton
Klopt, staat ergens in het artikel vermeld :D normaal is deze reactor wel al efficiënt genoeg om alles op te lossen, maar bij veel CO2 bellen kun je inderdaad nog extra filterwatten of bioballen gebruiken.
Bedankt!
Groeten
Gilles
Dolf Janssen says
Hi Gilles,
Leuk en simpel idee voor een CO2 reactor, je zal misschien een bellen teller moeten gebruiken zodat je de hoeveelheid CO2 kan doseren.
Ik zelf heb een idee om een venturie op de UIT slang te installeren en de CO2 op de venturie, maar heb ik nog nooit geprobeerd, misschien iemand anders??
Geef graag een reactie hierop.
MVG Dolf.
Gilles says
Hey Dolf
Op The Barr Report vind je een goede guide voor een Venturi design: http://www.barrreport.com/forum/barr-report/articles-aa/3576-dual-venturi-diy-external-co2-reactor
Vergelijkbaar concept, alleen zit je daar dus met een apart pompje.
Groeten
Gilles
Rijsdam says
Veel simpeler kan het volgens mij, ik gebruik zelf gewoon een ltr fles zet deze op het aquarum ivm warme afgifte achter bloempot zodat het niet opvalt 100 gram suiker 1 gram gist even schudden en streng elke week vervangen luchtslangetje loop gewoon naar filter onder in zeer klein gaatje, slangetje er door heen en klaar is kees de co2 loopt door het filter de rotor van de pomp slaat de belletjes zeer fijn en niets geen lelijke buizen en onnodige rommel , en het werkt perfect de ph zie je dalen naar 6.8 op een bak van 125x40x40
Wat men is moet vertellen een aquarium werkt met osmose water perfect en geen kraanwater !!!
bijvoorbeeld 50/50 of zo als ik het doet 3/4 osmose water en 1/4 leidingwater, een ieder zal zien dat alles nu wel wil , uiteraard met wat plantenvoeding en sporen, goed filter en verlichting, maar dat zal men nooit vertellen in wat voor winkel dan ook, want handel is handel.
Gilles says
Hoi
Bio CO2 is inderdaad nog een goedkopere oplossing dan hervulbare CO2-flessen, maar persoonlijk verkies ik toch een goed CO2-systeem ivm stabiliteit en gemak. Op lange termijn haal je daar nog het meeste voordeel uit vind ik.
Groeten
Gilles
kurt says
Osmosewater kan dikwijls een oplossing zijn, wij verkopen dat hier best veel, maar dat hangt sterk af van je waterwaardes. In geval van onze regio (Bilzen) zitten we momenteel met een GH en een KH van boven de 20°, dus als je dan je waardes met osmose wilt op peil krijgen moet je fors veel osmose gaan gebruiken en daar terug mineralen aan toevoegen om de GH te verhogen. In geval van bv regio Genk, Maasmechelen,… Zit je met veel zachter water maar met hogere fosfaat en nitraatgehaltes. Wil je daar dan vanaf moet je weer op een andere manier werken.
Samenvatting van het verhaal is dat je moet testen en dan alleen toevoegingen doen die nodig zijn.
PS, handelaars aub niet allemaal over dezelfde kam scheren aub, er zit veel rotzooi tussen, maar er zijn er ook nog goede!
Rijsdam says
Beetje ongelukkig deze tabel, maar gaat even over inzicht.
Ideaal water Kraanwater Osmosewater
Geleidbaarheid gemeten bij 24° Celcius 250 tot 400 µS 600 tot 800 µS 30 µS
GH 6 DH 10 DH 0
KH 4 / 5 DH 8 DH 0
NO2 0 mg/l 0 mg/l 0
NO3 0,5 mg/l 10 mg/l 0
PO4 0,1 mg/l 1-2 mg/l 0
FE 0,2 mg/l 0 mg/l 0
CO2 20 mg/l 0 mg/l 0
O2 6 tot 10 mg/l 4 tot 6 mg/l 4 tot 6 mg/l
PH 6,8 tot 7,2 8 6,8
Hieruit blijkt dat het kraanwater verre van ideaal is. Het gebruik van osmosewater brengt hier de oplossing.
Mijn waarde PO4 stuur ik op 0.5 en de NO3 op 5 en de geleidbaarheid op 400 aansturen, verder kan je alles naar harte lust regelen naar inzicht met osmose water , bijvoorbeeld met de Redfield Ratio.
natuurlijk is een aangestuurde co2 mooi maar deze tip kwam uit de aquarium vereniging, en als je alles natuurlijk wilt houden dan is co2 bio heel leuk.
Maar als ik deze foto,s zie van hier boven , dan denk ik wat een fabriek, dat wil je toch niet in je huiskamer, terwijl het veel simpeler kan, maar dat is persoonlijk.
Waterleidingbedrijven geven keurig aan op internet wat er in hun water aanwezig is aan gemiddelde stoffen , aan PPM dus verdere stoffen voorbeeld sporen kan men naar hartenlust toevoegen, en niet te vergeten kalium.
Natuurlijk het water in het zuiden van het land, is anders dan in het noorden, maar meten is weten en dan sturen, en blijft osmose water onmisbaar, en niet uitsluitend co2.
Een flesje bio co2 is ook even puzzelen niet een te kleine en ook niet een te grote fles, Nachts neemt dit af om dat deze op het aquarium staat ivm warmte afgifte, de ph gaat ook in de natuur ook ener zins op en neer, dus mijn bio loopt gewoon snachts door, het is net als de waterwaardes even puzzelen en dan weten hoe en wat, ook met voedingen en water verversingen, het is net een spel, als je het door hebt , dan wordt het een heel stuk makkelijker.
Mijn uitgangs punt waren de landskampioenen , en lid worden van een vereniging, doet wonderen met de hobby.
Hans Wigmore says
Hallo Gilles,
Heel interessant verhaal. Heb al co2 diffuser gekocht. De JBL M10003,kost wel 550 euro. MAAR MOET WEL ZEGGEN WERKT PERFECT. Fijne zondag.
Groetjes.
Henton says
hier kan je zien hoe ik mijn venturie gemaakt heb.
https://lh6.googleusercontent.com/-_6xkMkTfsW0/VMeMEMpNhMI/AAAAAAAACXM/CMnfjr-bG64/s656-no/20150127_125736769_iOS.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-kHVWm_IR5fA/VPNXPYPWlbI/AAAAAAAACY0/_xnAc5neCN4/s656-no/20150228_140908642_iOS.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-qEtM8cCkArs/VPNXOVhhPEI/AAAAAAAACYk/mFNr863fCmE/s656-no/20150228_140831217_iOS.jpg
heel simpel en goedkoop, en werkt prima.
Gilles says
Hey Henton
Super, bedankt voor de foto’s!
Als je er ooit een artikel/gids over wil schrijven, let me know … ;-)
Groeten
Gilles
Tycho says
Hey Henton dat is leuk, ik heb precies hetzelfde idee gehad maar iets anders uitgevoerd. In het 45graden T-stuk heb ik op het rechte stuk inwendig een slangtule gelijmd precies zo dat de mond van de slangtule net voorbij de bijkomende pijp uitkomt (slim aan de gang met verloopstukkies ). Daar ontstaat door het verschil van de slangtule en de verwijding thv de diameter van het T-stuk een onderdruk en een aanzuigende werking. Hij trok mijn bioco2 flessen helemaal leeg zodat ze indeukte. Was te goed ik had er niks aan….
groet,
T
Timothy Van Waeleghem says
Hoe zit het met terugkeer van water in je co2 installatie als je ‘s nachts de co2 afsluit ( met timer )? ik zie geen terugslagklep of dergelijke. En welke terugslagklepjes gebruik je dan het best.
Anders wel een heel interessant artikel, zal ik zeker eens maken.
Gilles says
Hey Timothy
Die terugslagklep sluit je aan op de CO2-slang, staat eigenlijk los van de reactor en is daarom niet te zien in deze guide :-)
Groeten
Gilles
Marck says
Hey Gillis,
Leuk item, begrijp ik jou goed dat je bedoelt dat de reactor is bevestigd aan de uitstroomslang van aquarium naar de pomp toe?
Grt marck
Gilles says
Hey Marck
Nee, de UIT-slang die van de filter naar het aquarium gaat en dus verbonden is met de filteruitlaat. Best niet andersom, dat is niet goed voor de filtermotor.
Groeten
Gilles
Fred luijendijk says
Hallo Gilles.
Ik heb véél van je opgestoken, aangaande aquascape.
Altijd leuke artikelen. Ook nu weer.
Maar.
Zou je de pvc buis niet van transparant PVC maken, kan je zien wat er gebeurd
Met daarop gelijmd een 50 mm sok met schroefdeksel.
Die heb ik ook zo gemaakt.
Inderdaad enkele euros, maar je moet die wel materialen in huis halen.
Hebben jullie interesse in een foto, laat het me weten.
Kan ik altijd mailen.
Voor tropisch zeewater, altijd mijn eigen reactors gemaakt, ook de kalkreactor.
Mvg Fred Luijendijk
Gilles says
Hey Fred
Bedankt!
Transparant PVC is ook perfect mogelijk. Dat is inderdaad handig om te zien hoe de CO2 oplost. Aan de andere kant zie je ook wel sneller vuiligheid, kwestie van persoonlijke voorkeur.
De prijs is inderdaad afhankelijk van het materiaal dat je thuis hebt liggen. Als je nog PVC-lijm moet kopen, kom je natuurlijk al een pak duurder uit. Ik zou het wel niet enkel hiervoor speciaal gaan kopen, maar gewoon van iemand lenen. Zoveel heb je namelijk niet nodig.
Foto’s mag je altijd doorsturen, contacteer mij daarvoor via het contactformulier dan stuur ik iets terug.
Groeten
Gilles
Fred luijendijk says
Hallo Gilles,
Hier de link naar mijn Facebook site.
Hier staan al wat indrukken op, wees zo vrij om op mijn site te snuffelen.
Misschien kunnen we zaakjes doen i.v.m fabricage van verschillende afmetingen en diameters en andere mogelijkheden.
Met vriendelijke groet,
Fred Luijendijk
Rotterdam
Het ik heb de mijne na 1.5 jaar schoon MOETEN maken. De boel liep niet lekker meer na een verstopping door een slakje. 15 min werk.
Nogmaals m.v.g.
Sorry voor de taalfouten, ik moet gaan slapen, morgen weer vroeg op.
Fred
Gilles says
Dag Fred
Ik heb even je mailadres verwijderd ivm veiligheid. Ik zal er straks eens naar kijken!
Groeten
Gilles
eric says
Beste Gilles,
Ik heb dit ook gemaakt, maar dan voor een 25,- tot 35,- euries. Ik heb een transparante buis gebruikt zodat je nog wat “ziet”.
hier een linkje naar het verslag: http://www.aquaforum.nl/ubb/ubbthreads.php?ubb=showflat&Main=98181&Number=1640501#Post1640501
de schroefdoppen die ik heb gebruikt zijn los te draaien, dus je kunt er nog altijd bij (schoonmaken)
eventueel de co2 toevoeging verder beneden in de buis aanbrengen zodat de grotere bellen omhoog willen tegen de stroming, ik merkte zelf dat er na verloop van tijd ophoping komt bovenin de buis.
Wat ook vervelend is, is dat ik als ik mijn filter schoon heb gemaakt een hoop lucht in de buis blijft hangen, dit gaat na verloop van tijd wel weg, maar als het echt veel is moet ik hem moeilijk en lastig schuin houden zodat de lucht eruit kan.
ook heb ik na de reactor een T stuk geplaatst met gardena koppeling, hierop kan ik dan de waterafvoer aansluiten, voor de helft leeg halen gaat dan stukken makkelijker.
Anyhow, nicely done!
Groet,
Eric
Gilles says
Hey Eric
Bedankt voor de link en de complimenten!
Voegde je veel CO2 toe ivm die ophoping? Ik denk dat het met dit model vrij beperkt moet blijven omdat er weinig ruimte is waar de CO2 kan “rusten” buiten de stroming. Dat verluchten is inderdaad vervelend en zal je ook met dit model hebben. Eventueel een “verluchtingsslang” inbouwen is een mogelijkheid, dan is dat gewoon een slang bovenaan met op het einde een ventieltje. Als je dan lucht erin hebt, dan draai je dat ventieltje open tot alle lucht is ontsnapt en het water uit de slang stroomt. Vervolgens terug ventieltje dicht.
Groeten
Gilles
Tycho says
Hoi Gilles,
Als ik mij niet vergis is dit de alweer wat oudere Rex Grigg Reactor. Ik heb deze ook een tijdje gebruikt maar vond toch dat er teveel microbellen meekwamen. Ook was het opstarten van deze reactor lastig omdat het water uit je pomp niet genoeg is om de dikkere buis in één keer te vullen en de lucht eruit te duwen. Het water stroomt gewoon langs de wand en de lucht blijft zitten waar het zit. In het originele ontwerp zat geloof ik ook een onluchting.
Na deze heb ik de reactor van Tom Barr gemaakt hierbij wordt de co2 onderop losgelaten zodat de bel tegen de stroom in naar boven dwarrelt. het grote voordeel is dat de bellen zich bovenaan verzamelen in de reactor. Hierdoor lost het co2 makkelijker op ivm de lagere oppervlaktespanning van die grote bel. Althans zo verklaren ze het op Barreport. Maar ook die van Tom Barr heeft de ingang bovenin en de uitgang onderop, dan heb je dus altijd extra slanglengte en.. flow is everything, dus ik wil zo min mogelijk weerstand van slangen en bochten.
Dus had ik maar een Cerges Dwell Time Reactor gemaakt van een inline filterpot voor een osmoseaparaat, maar die was te klein en gaf door de te grote watertoevoer toch ook microbellen. Maar dit ontwerp had wel een goed idee in zich. ze gebruiken een standpijp zodat de in- en uitvoer openingen gewoon bovenin zitten, dit scheelt een slang….! De standpijp zorgt ook voor een heel ander gewenst neveneffect en dat is dat er een rondgaande stroming ontstaat in de reactor en dat is de truuk om van de microbellen af te komen. De verblijftijd van het water in de reactor is veel langer als deze spiraalsgewijs omlaag draait, en zo hebben ook de kleinste moeilijk oplosbare belletjes (iets met oppervlaktespanning) de kans om op te lossen. (vandaar ook de naam Dwell Time..)
Dus ik heb nu de Tom Barr met enige aanpassingen gecombineerd met de Cerges dit mond uit in een geweldige reactor die geen bioballen of filtermat nodig heeft om microbellen eruit te vangen of kapot te slaan, er zijn gewoon geen microbellen. De diameter is zo groot dat water in een langzame spiraal naar beneden stroomt en de microbellen gewoon weer de kans krijgen op te stijgen en er niet uitgedrukt worden. Hij is dan ook 60 cm hoog en rond de 7 cm in diameter, best fors wel dus. Ook kan hij gewoon op zijn eigen bodem staan omdat deze vlak is, en er zitten minder slangen aan.
Ik meen mij ook te herinneren dat de reactor in het artikel beter functioneert als hij scheef is gemonteerd ergens rond de 70 graden oid. dan krijg je ook een meer spiraalsgewijze stroming en een co2 bel bovenin.
Het zou leuk zijn al die verschillende diy reactoren met hun voor en nadelen in één artikel te zien.
groet,
Tycho
Henton says
Ik maak gebruik van deze reactor, het is eigenlijk een water filter met wat aanpassingen.
https://lh4.googleusercontent.com/-PP-8umWOokg/VK_43jzGDiI/AAAAAAAACU4/wyUHiBYRszo/w492-h656-no/IMG_0098.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-lzl3leNNeaE/VK_44wTXC0I/AAAAAAAACVE/PyWeK0o65b8/w492-h656-no/IMG_0101.JPG
de buis die ik erin gemaakt heb is onderin voorzien van gaatjes.
het water stroomt langs de aansluiting aan de linker kant naar binnen. Door de flow wordt de toegevoegde co2 mee genomen in de filter pot, en kan er alleen uit door de gaatjes die onderin de buis zitten, door de buis gaat de stroming het filter weer uit en zo het aquarium in.
Omdat ik het hoekstuk wat op de foto staat te veel weerstand vond geven heb ik deze vervangen door het exemplaar wat ik al eerder heb laten zien.
Deze dus,
https://lh6.googleusercontent.com/-_6xkMkTfsW0/VMeMEMpNhMI/AAAAAAAACXM/CMnfjr-bG64/s656-no/20150127_125736769_iOS.jpg
Gilles says
Hey Henton
Bedankt voor de info!
Groeten
Gilles
Gilles says
Hey Tycho
Als het je interesseert, mag je mij de info via mail versturen dan kan ik hiervan een apart artikel maken voor mensen die graag een ander type reactor willen maken. Daarna inderdaad een vergelijkend artikel (bv deze + die van jou + die van Tom Barr). Klinkt alleszins heel interessant!
Groeten
Gilles
Henton says
Zie nu pas dat ik bijna dezelfde gemaakt heb dan de Cerges Dwell Time Reactor, terwijl ik het bestaan er niet vanaf wist :-)
Geert says
Hoi
Ik heb een tijd geleden zelf een reactor gemaakt en wel hier.
http://www.aquafora.nl/viewtopic.php?f=10&t=10624
Ik zou een doorzichtige buis nemen zodat je kan zien wat je doet.
Ik gebruik voor de slangdoorvoor een buis in een wartel.
Ik moet wel toegeven dat mijn syateem nog niet lekker loopt. Ik heb inmiddels verschillende maten bioballen er in gehad en de opening van waar de co2 uit komt meerdere malen verkleind en nog wat andere dingen gedaan om het systeem in een langere periode stabiel te laten werken, maar het systeem is volgens de dropchecker niet stabiel, omdat de bellen niet goed oplossen of de ene dag weer juist teveel oplossen.
Dus als iemand tips voor mij heeft om dit te kunnen oplossen hou ik me aanbevolen.
Gilles er bestaat een website waar alle matrialen op staat wat je gebruikt hebt(ik weet niet of ik dit hier mag plaatsen)
Gilles says
Dag Geert
Stuur die link maar via mail, dan kan ik eens zien of ik het kan publiceren of niet :)
Groeten
Gilles
Leo Nieuwenhuijsen says
Ik heb de atomizer op de ingang van mijn filter gezet, werkt werkelijk perfect. Ik had hem eerst op de uitgang waarbij ik altijd fijne belletjes of mist in het water zag. Belletjes of mist betekend altijd verkies van CO2 als ze boven komen. Nu heb ik dat totaal niet meer, CO2 wordt volkomen opgelost.
Nog bedankt voor alle info die je aanbied op je site.
peet says
Hoi ik heb een vraag; als je bioballen toevoegd hoeveel dan? Ik denk dat een paar een tikkend geluid geven of vul je de buis geheel?
Gilles says
Hey Peet
Ik zou er inderdaad meer toevoegen zodat ze zo weinig mogelijk bewegen :-)
Groeten
Gilles
Stylz says
Als je bioballen gaat toevoegen neem dan drijvende ballen anders zakken ze mogelijk alleen maar naar beneden.
Ik heb ook een reactor in gebruik, transparant PVC raad ik toch wel aan, hoewel met grijs PVC werkt hij net zo goed :)
als koppelstukken raad ik hogedruk PVC aan, rioolbuis PVC is niet ze goed bestand tegen overdruk en mechanische belasting en het geeft een enorme zooi als je reactor gaat lekken.
een iets dikkere buis is fijn, met dunnere buis sleep je veel eerder CO2 mee, ook vind ik afsluiters met wartels erg fijn, dan kan alles ook weer los :)
CO2 toevoeging in de kolom kan, dan wel met een speciale wartel en liefst door de hogedruk PVC, dat heeft meer body dan de buis.
ik heb er een aparte pomp op staan dan is CO2 toevoeren in de aanzuig van je pomp het meest efficient.
Goed artikel weer :)
Gilles says
Hey André
Bedankt voor de feedback!
Groeten
Gilles
tim huisman says
hallo gilles!
ik heb een vraagje over jou co2 reactors.
gebruik je je externe pomp/filter om de reactor te gebruiken?of gebruik je een aparte pomp/filter voor je reactor?
het lijkt me dat dit wel het rendement van het filter naar beneden helpt. hoeveel zou dit zijn ?
ik ken mensen die dit concept ook hebben maar gebruiken allemaal een aparte pomp hiervoor.
wat gebruik jij?
groetjes tim!
Gilles says
Hey Tim
Beide is mogelijk. Als je denkt dat de stroming te sterk gaat minderen op je filter, dan kun je inderdaad best een aparte pomp gebruiken.
Zelf gebruikte ik hem gewoon rechtstreeks op mijn filter, omdat ik altijd een vrij hoog debiet heb op mijn filters (10x de bakinhoud etc)
Groeten
Gilles
Piet Spijkhoven says
ik heb een Tangayka cichlidenbak 100x40x40 werkt goed, ik heb blauwe alg overwonnen. ik heb in de hoeken waterpest en vallisneria spiralis gezet ter decoratie en om de scherpe hoeken te verbergen alleen de planten kwijnen weg, eenmaal per week ververs ik 1/3 water. Wat moet ik doen naar CO2 of is er een andere oplossing?
Vriendelijke groet,
Piet Spijkhoven
Gilles says
Dag Piet
Heb je last van algen ofzo?
Groeten
Gilles
theo says
ik wil zelf een co2 reactor maken kan de onder delen niet vinden waar te koop weet u dat soms ben diverse winkels af ge weest
Gilles says
Dag Theo
Het gemakkelijkste bij de doe-het-zelf-zaak of de gespecialiseerde winkel
Groetjes
Gilles
Dries Jos says
Hallo
Ik heb een vraag in verband het zelf maken van een reactor voor co2.
Ik zie dat er daar een slangetje word geplaatst aan de pvc buis, wat moet daar worden op aangesloten of waar leid dit naar toe?
Frederick says
Heeft er iemand ervaring met sodastream co2 op een sera regulator? Ik heb een adaptertuk gekocht maar eens je het eriovijs spuit de co2 al uit de sodastreamfles omdat dit met zo een stift in de adapter ingeduwd word er zit een dichtingsrig tussen maar toch lekt het co2 en de kant van de regulator is reeds dicht