Inspiratie voor je aquarium: “Chocolate Puddle”

Zoek je nog inspiratie voor je nieuwe aquarium? Op UKAPS (geweldig Brits aquariumforum) kwam ik deze geweldige bak tegen en ik kon het niet laten om hem te delen met jullie. Sterker nog: Alastair – de ontwerper – vond het een leuk idee om er een “inspiratie interview” van te maken.

Deze bak is ideaal voor de liefhebbers van Cryptocorynes & donkere bakken (zoals mij). Laat jullie dus maar inspireren en laat me weten wat je ervan denkt!

Chocolate Puddle – het interview

Q: kun je ons wat meer vertellen over jezelf?

A: Ja, hoor. Mijn naam is Alastair Treymaine. Ik ben 32 en woon in Manchester in het Verenigd Koninkrijk. Ik werk halftijds als gediplomeerd fitness trainer en voltijds als single vader.

Q:Wat was je inspiratie voor deze bak?

A: Ik zag een aquarium op het UKAPS forum en dat was voor mij liefde op het eerste zicht. Een tijdje daarvoor had ik ook een vijverproject gezien waarbij iemand een vijver letterlijk in zijn huis had gebouwd. Die vijver zat vol planten die ook emers (red.: buiten water) op de muren groeiden. Ik wou zoiets proberen op kleine schaal in een aquarium.

Breed aquarium

Kleine schaal maar toch brede bak!

Ik ben ook een grote fan van natuurfoto’s waar je boven het water de planten mooi ziet groeien en onder het water de vissen vrolijk ziet zwemmen. Eigenlijk een soort “riparium”.

Q: Welke planten heb je gebruikt?

A: de bedoeling was om een balans te vinden tussen gezonde planten en vissen en tegelijk een mooie scape te hebben. De planten doen een groot deel van de filtratie, waardoor onderhoud heel beperkt wordt. Daarvoor had ik al een aantal “high tech” aquaria geboud, maar ik wou voor de verandering eens “low tech” gaan.

De planten die ik heb gebruikt zijn allemaal planten die gemakkelijk in onderhoud zijn, weinig licht nodig hebben en niet belachelijk snel groeien. De gebruikte planten zijn:

 • Cryptocoryne wendtii, var. “Green”
 • Cryptocoryne wendtii, var. “Tropica”
 • Cryptocoryne nevellii
 • Echinodorus tenellus
 • Juncus repens
 • Marsilea hirsuta
 • Microsorum pteropus, var. “Needle Leaf” op het hout
Cryptocoryne in het aquarium

Cryptocoryne, één van mijn favoriete planten

Zoals je op de foto’s verder in dit artikel ook kunt zien, heb ik ook emerse planten gebruikt. De meeste van die planten komen oorspronkelijk uit moerasgebieden:

 • Calathea “prayer plants”
 • Anthurium lelie
 • Spathiphyllum “peace lily”
 • Achteraan de bak enkele Pohtos
Emerse planten voor in het aquarium

De emerse planten in een bloempot

 Q: welke “hardscape” heb je gebruikt?

A: voor de hardscape heb ik “redmoor wood” gebruikt (red.: bij ons bekend als wortelhout). De bodem bestaat uit 2cm vijversubstraat met daarover Colombo Florabase, voornamelijk omdat dat mooi oogt. Voor de emerse planten gebruikte ik potjes die je normaal ophangt in de douche, bijvoorbeeld voor shampoo, tandenborstels, …

De bodem geeft gedurende lange tijd voedingsstoffen en koolstof af aan de planten, waardoor die goed kunnen groeien.

Q: welke vissen zitten in je aquarium?

A: voornamelijk vissen die in zuur water leven:

 • 15 “chocolade goerami’s” (Sphaerichtlys osphromenoides)
 • 11 “licorice goerami’s” (Pharosphromenus sp. Sentang)
 • Enkele Otocinclus
 • Een hele hoop garnalen: vuurtjes, bijtjes, …
Otocinclus affinis in het aquarium

Otocinclus, geweldig visje

Q: Welke techniek gebruik je voor je bak? Filtratie, CO2, verlichting, …

A: Aangezien ik zo weinig mogelijk werk aan deze bak wou, heb ik gekozen voor de non-CO2 wijze. Ik gebruik dus geen CO2-injectie, de bak voorziet de planten zelf van net voldoende koolstof door het rottingsproces in de bodem, de CO2 die de vissen en planten zelf produceren, etc.

De filtratie wordt voor een groot deel door de planten zelf geregeld, zeker de emerse planten doen goed hun best. Om toch een beetje waterstroming te voorzien heb ik een kleine Fluval 306 geplaatst. Daarin zit filtermateriaal om het water mooi proper te houden.

Aangezien het een non-CO2 aquarium is en ik zoveel mogelijk algen wilde vermijden, gebruik ik een zwakke verlichting. Ik gebruik daarvoor op dit moment 2×54 watt voor 8 uur. Dat is eigenlijk behoorlijk wat licht, maar de lichtbalk hangt maar liefst 90cm boven de bak en er zijn ook drijfplanten aanwezig die het nog wat verder verduisteren. Daardoor is het licht vrij zwak.

Q: Gebruik je meststoffen?

A: Ja, om de 2 weken voeg ik wat meststoffen toe volgens de “low tech” methode van Tom Barr (red: aangepaste Estimative Index, zie mijn artikel van non-CO2 aquarium):

 • ¼ theelepel sporenelementen
 • 1/8 theelepel KNO3 (kaliumnitraat)
 • 1/32 theelepel KH2PO4 (kaliumfosfaat)

Q: Wat was het moeilijkste aan deze bak?

A: Eigenlijk heb ik weinig problemen gehad. Wat wel vervelend is, is dat sommige vissen nogal graai springen wanneer ze gestresseerd zijn. En dat is niet handig bij een ondiepe bak zoals deze! Gelukkig kalmeren de drijfplanten de vissen, door de schaduw voelen ze zich wat zekerder.

Verder zijn de goerami’s nogal kieskeurig op vlak van voeding. Ze eten enkel levend voer en bovendien vinden ze enkel zacht tot zuur water prettig.

Gelukkig heb ik heel weinig problemen gehad met algen. Als er toch algen verschenen, dan had ik ruim de tijd om in te grijpen, want in zo’n bak met weinig verlichting groeit alles trager en blijft het geheel langer stabiel.

Q: Heb je nog tips voor mijn lezers?

A: Ja, ik raad iedereen aan om eerst voldoende onderzoek te doen voordat je aan je bak begint. Zoek inspiratie op, vraag naar advies, … Veel mensen helpen je met plezier. Zeker niet alles overhaasten. Die fout deed ik vroeger wel eens en dat zorgde enkel maar voor ellende.

Deze bak is eigenlijk het tegenovergestelde van wat veel mensen tegenwoordig willen: een bak met weinig licht, traag groeiende planten, … Ik raad het je zeker aan omdat het heel bevredigend, zeker wanneer je ziet dat je vissen het appreciëren. Absoluut zo’n “low tech” aquarium eens proberen, zou ik zeggen!

Stap-voor-stap opstelling van “Chocolate Puddle”

Wat is een inspiratie-artikel zonder allerlei leuke foto’s! Bij deze de stap-voor-stap opstelling van Chocolate Puddle. Enjoy ;-)

1) De aquariumkast is net gemaakt. Behoorlijk stevig materiaal want het is een grote bak:

Zelfgemaakte aquariumkast voor een zware bak

Zelfgemaakte aquariumkast

2) De “douchebakjes” voor de emerse planten worden gevuld

Emerse planten in een aquarium

De emerse planten

3) En de hardscape is gereed, dadelijk begint het planten!

De hardscape in het aquarium wordt geplaatst

De hardscape is gereed

4) De bak is eindelijk gevuld & de eerste plantjes komen erin

Het aquarium wordt gevuld

Het aquarium onder water

5) Nog enkele extra plantjes, voornamelijk Cryptocorynes …

Het aquarium is gevuld en nog extra plantjes worden toegevoegd

Nog enkele extra plantjes

6) Eeeeen, de bak is volgroeid na een paar maanden! :D

Het aquarium is volgroeid en vol planten

De bak is volgroeid

Chocolate Puddle vanuit een andere hoek

De bak vanuit een andere hoek

Drijfplantjes voor in het aquarium

Enkele drijfplantjes

 

7) De emerse planten doen het prima zoals je kunt zien …

Bloem van een emerse plant in een aquarium

De bloem van een emerse plant

 

Emerse aquariumplant in bloei

Nog een bloem

8) En natuurlijk kan de fauna ook niet ontbreken: goerami’s, slakjes, garnalen, …

Mooie goerami in het aquarium

Een goerami die poseert

 

Vuurgarnaal in een aquarium

Een mooie vuurgarnaal

Nog een mooie garnaal in het aquarium

Nog een garnaaltje

En wat denk je? Geweldige bak, niet?

Laat me weten wat je ervan denkt hieronder in de comments. Vergeet ook niet om lid te worden van onze Facebook-pagina voor nog meer leuke scapes!

ESTIMATIVE INDEX KIT

Heb je last van algen? Groeien je planten slecht? Dan zit je met een voedingstekort. Maak nu je eigen meststof met mijn "EI Kit".

 • Super gemakkelijk én goedkoop
 • Alle stoffen in 1 pakketje, met handleiding
 • Doet je plantjes lekker groeien
 • Gecertificieerd door de Europese Unie

En verbeter de gezondheid van je aquariumplanten.

Inspiratie voor je aquarium: “Chocolate Puddle”
5 (100%) 1 vote

Comments

  Heb je een vraag of mening? Laat van je horen!

 1. says

  Heel mooi! Eigenlijk gaat daar mijn voorkeur naar uit, puur omdat er meer natuur te bewonderen valt. Wat donkerder is ook mysterieuzer, wat in zo’n soort bakken zeker een meerwaarde is en waar de bloemen als het ware de lichtende puntjes op de i zijn :) Jaja, écht mijn goesting dit!!… bedankt om het te delen Gilles :D

  • Gilles says

   Hey Peter

   Heb je complimenten door gegeven aan Alastair ;-)

   Ik ben ook een liefhebber van donkere, “mysterieuze” bakken. Volgens mij zijn dit ook ideale bakken voor beginners of mensen die een bak met weinig eisen willen. Helaas worden nieuwe aquaria standaard verkocht met hele hoge verlichting waardoor zo’n bakken bijna onmogelijk worden, tenzij je een hele laag drijfplanten toevoegt. Heel jammer vind ik!

   Ik heb een volglas bak van 90cm besteld en ben van plan om iets soortgelijks te doen: weinig licht, veel crypto’s, donker, … Ik kan niet wachten! :)

   Groeten
   Gilles

   • Steven says

    Hey Gilles
    Ben je al aan dit project begonnen
    Ben ook geïnteresseerd om zoiets te proberen
    Waar kun je hiervoor informatie vinden

    Gr Steven

    • Gilles says

     Hey Steven

     Nee, ik ben met een ander project bezig. Meer informatie ivm deze scape en soortgelijke vind je op het UKAPS forum (onder “Featured Journals”). Aanrader :-)

     Groeten
     Gilles

 2. Anneleen Bert says

  Dit is echt fantastisch! Cryptocoryne is ook 1 van mijn favorieten. Jammer genoeg kan ik met onze katten niet echt voor een open bak gaan. Ik probeer het nu met een bak van L80x B20 x H55, als beplanting mos en lucky bamboo die boven het aqua uitsteekt, en aan de rand heb ik ook emerse planten vast gezet. Bewoners zijn white pearls en rasbora maculata. Als dit goed gaat en ik de wederhelft kan overtuigen komt er misschien wel een puddle op de keukentoog :D

 3. Mil says

  Hoi Gilles

  Als eerst even een bedankje voor alle zeer nuttige info van deze blog.
  Omdat ik ook een aquarium heb die zeer low tech draait, vond ik dit een zeer nuttig en intresant artikel
  Het heeft mij geholpen om mijn aquarium lowtech te houden .
  (de drang naar steeds meer, groter en sneller lijkt altijd wel aanwezig te zijn :-)
  ik heb een aquarium van 60x40x42 met een eheim aquaball filter/met spraybar
  en verwarming van 100w.
  Verlichting sins kort 1x 26w spaarlamp(aquatic nature solar lux) in plaats van 11w.pl

  ik voer om de dag de vissen en garnalen en doe wekelijks waterwissel van +-15%
  meer doe ik er niet aan .

  het bakje draait op zich goed .zonder ook maar 1 ding na te meten .
  nu vraag ik me af om de planten net iets voller en groener te laten worden.
  voedings stoffen ……?

  Beginnen met toevoegen of juist niet .
  zeker omdat alles nu simpel en stabiel draait.

  (misschien wekelijks easylife provito toevoegen / en dosering opschroeven ….?)

  • Gilles says

   Hey Mil

   Bedankt voor het compliment :-)

   Ja, gewoon doseren, bijvoorbeeld 1/8 van de Estimative Index. Kan geen kwaad en is zelfs goed voor je planten.

   Groeten
   Gilles