Het kraanwater stroomt rustig in het aquarium
Weet je waar ik vroeger echt een hékel aan had: mijn aquarium verversen.
Steeds opnieuw mijn emmers met water vullen, tot bij het aquarium sleuren, dan het water erin gieten en daarbij een deel op de vloer morsen of de bodem teveel omwoelen. Meestal eindigde mijn zondagavond met een hoop frustraties, natte kousen en een pijnlijke schouder.
Ik had er echt de pest aan.
Tegenwoordig doe ik het (meestal toch) met een glimlach, én binnen de 30 minuten.
Om toch nog te kunnen genieten van mijn zondagavond heb ik mijn “waterverversings- & onderhoudsproces” gefinetuned zodat ik niet alleen snel, maar ook efficiënt mijn aquariumwater ververs & de plantjes onderhoudt.
In dit artikel geef ik je wat info & enkele tips prijs. Hopelijk kun jij nu ook meer genieten van je avond ;-)
OK: hoe klaar je dit klusje binnen de 30 minuten?
Hier komt ie …
Wat je hiervoor nodig hebt:
Vervolgens knal je die waterpomp in je aquarium, ongeveer halverwege (voor een 50% verversing) en je sluit de slang aan op de pomp. Het andere uiteinde van de slang plaats je ergens waar het water kan afvloeien: bijvoorbeeld in je bad, de gootsteen, een dakgoot, …
Aanzetten en vloeien maar!
Vergeet wel niet om je filter en verwarming uit te schakelen, aangezien het waterniveau sterk zal zakken.
Ondertussen doe je een snel maar grondig aquarium onderhoud:
PS: let op met zo’n slang over de vloer en struikel er niet over. Het is niet leuk om kreupel op de grond te liggen terwijl vuil aquariumwater over je heen loopt, geloof me … ;-)
Als alles goed is verlopen, is je aquarium nu nog maar half vol en staan een aantal plantjes in de open lucht.
Dat is geen probleem voor ze, integendeel, maar let er wel op dat ze niet uitdrogen (bv door de felle verlichting).
Nu ga ik je tonen hoe ik gemakkelijk en snel water van de kraan naar het aquarium breng. Wat je nodig hebt:
Je neemt de plastic filteruitlaat en je snijdt het lange stuk in twee of ongeveer 3/4de. Het “korfje” hou je nog bij en zet je op het nieuwe uiteinde.
Vervolgens hang je de filterinlaat aan je aquarium vast. Het is belangrijk dat het korfje erop blijft, die voorkomt namelijk dat de bodem wordt omgewoeld.
Daarna plaats je de waterpomp in je wasbak en laat je die vollopen. Met de thermometer stel ik dan de temperatuur in van het kraanwater, meestal tussen de 22 à 24°.
Ik schakel de pomp in en laat het kraanwater zachtjes lopen zodat de pomp niet droog komt te staan.
Terwijl het water van de kraan rechtstreeks in je aquarium loopt, voeg ik wat watervoorbereider toe, je weet maar nooit.
Ondertussen kun je de ruiten kuisen, verder werken aan het onderhoud of je materiaal wat opruimen. Als het aquarium terug vol is, schakel je de filter terug in en voeg je je meststoffen toe.
Eenvoudig, toch?
OK, als we alles optellen, komen we uit op het volgende:
Alles hangt natuurlijk af van de hoeveelheid water die je moet vervangen en de hoeveelheid snoeiwerk die je nodig hebt.
Voor een Nederlands aquarium, waar je de toppen herplant en de rest verwijdert, zul je wat langer bezig zijn met snoeien. Een aquarium van 500 liter zal ook veel meer tijd vergen om bij te vullen. Ook houdt deze methode geen rekening met de filters, die moet je nog altijd minstens 1x per maand schoon maken!
Maar voor een 100 liter bak met niet al te moeilijke planten moet het zeker lukken onder de 30 minuten met deze tricks!
Hier zie je trouwens hoe professionele aquascaper George Farmer het doet, hij heeft een vergelijkbare methode:
Professionele aquascapers zweren erbij: waterverversingen zijn goed voor je aquarium. Niet alleen voor de vissen en de algemene waterkwaliteit, ook voor de plantjes.
Takashi Amano vertelt in Tropical Fish Magazine een aantal redenen waarom een regelmatige, stevige waterverversing een must zijn voor elk plantenaquarium:
Tom Barr, de bedenker van de Estimative Index, somt nog een aantal extra redenen op:
Bovendien is het kraanwater dat je gebruikt ook nog eens rijk aan allerlei mineralen.
Kortom: bij elke waterverversing hevel je het slechte spul weg en vervang je het door goed spul: CO2, zuurstof, mineralen en extra meststoffen (die je zelf toevoegt).
Geen wonder dat je aquariumplantjes en vissen (check mijn video op het einde van dit artikel!) het geweldig vinden.
Daar zijn de meningen wat meer over verdeelt:
Takashi Amano spreekt over wekelijks 1/3, Tom Barr verkiest wekelijks 50%, maar dan specifiek voor de Estimative Index.
Het hangt ook een beetje af van je doelstellingen. Om je enkele voorbeelden te geven:
Nee, hoor. Zolang je maar geen grote verschillen in waterwaardes hebt tussen het aquariumwater en het kraanwater.
Waar ik zeker op zou letten:
Als je osmosewater gebruikt, kun je eventueel alles al de dag ervoor klaarmaken, dan moet je dat niet ‘s avonds zelf nog doen en kun je alsnog snel te werk gaan.
Check trouwens mijn video hieronder, mijn Corydoras vinden de waterverversingen zalig! :D
En jij, hoe doe jij je waterverversingen? Laat het mij in de reacties hieronder weten!
[ninja-inline id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Weer een top artikel! Dank je wel en ga zo door
Bedankt, zo'n leuke reacties zijn altijd een schouderklopje om verder te doen :-)
Hallo,
Ik heb mijn aquascape nu ongeveer 1 jaar staan hij staat er goed bij met uitzendering van de Hemianthus callitrichoides. Ik heb intussen een mooie mat maar het vervuild snel en er komt ook een beetje alg tussen wat ik erg storend vindt. Hoe onderhoud jij deze plant?
Groeten,
Niels
Hey Niels
Dat klinkt als een CO2-tekort. Stuur mij anders een mailtje (klik op "Contacteer mij" bovenaan) en we kunnen er eens samen naar kijken.
Groeten
Gilles
Ik ververs ook weekelijks 50% heb een grote bak dus duurt allemaal wat langer, ik heb tijdens de bouw een aansluiting gemaakt naar het riool, eigenlijk 2 een op 50% die ik weekelijks gebruik en een op volledig leeg, die ja gebruik ik zo min mogenlijk.
Voor het vullen gebruik ik een gardena aansluiting er is een aansluiting die op elke mengkraan past.
http://www.gardena.com/nl/watermanagement/slangkoppelingen/adapter-voor-waterkranen-binnenshuis/
vind de oplossing met de pomp in een bakje wat behelpen, werkt vast maar voor 15 euro sluit je goed aan op elke kraan.
goed artikel weer Gilles, vaak kan je met wat denk werk vooraf een hoop gedoe besparen, het voordeel daarvan is ook weer dat je het noodzakelijke onderhoud minder makkelijk uitstelt.
Hey
Thx! :-)
Voor zo'n Gardena aansluiting heb ik ook al zitten kijken, is inderdaad een handige oplossing maar aangezien mijn thermostaat niet zo goed werkt, verkies ik momenteel nog de pomp. Dan kan ik de temperatuur nog in het oog houden.
Dankzij deze methode ben ik idd vaker gaan verversen en snoeien, scheelt een hoop uiteindelijk.
Groeten
Gilles
Weer een mooi artikel. Maar ik heb wat bezwaar om het water wat terug naar het aquarium gaat zomaar in de wasbak/aanrecht te laten lopen ivm vervuiling van bacteriën en zeepresten. Al maak je de bak nog zo goed schoon, er blijven altijd wat resten achter. Daarom gebruik ik ook altijd steeds dezelfde emmer om het water te verversen en deze emmer wordt alleen maar gebruikt om het aquarium water te verversen. Je kunt ook de terugstroompomp in de emmer plaatsen onder de kraan en dan deze steeds laten vollopen terwijl je het aquarium bijvult. Ik ververs ongeveer 50 % water per week en dat in 2 keer. De eerste keer op zondag en de tweede keer op donderdag. Ik heb een aquarium met discus vissen en niet al te veel planten. Eens in de 3 weken het filter reinigen en de bak staat er super bij.
Hey Bert
Zie mijn eerdere reactie: ik kuis alles grondig en gebruik watervoorbereider voordat ik alles naar het aquarium pomp. Na 1 jaar nog steeds geen problemen gehad. Een emmer kan natuurlijk geen kwaad voor extra veiligheid, zeker als je gevoelige vissen hebt.
Groeten
Gilles
Ik ververs mijn water 1/3 om de 2 weken i.v.m. algen, mijn planten en vissen doen het goed. Ik heb een aquarium van 120 ltr.wij voeren iedere dag een beetje en wisselen regelmatig van voer bv.; droog diepvries en levend indien verkrijgbaar. Maar ik ga je tip toch eens proberen misschien scheelt het in tijd in ieder geval bedankt voor de tip gr.Ad
Hoi Ad
Je kunt gerust wekelijks verversen, zeker als je algen hebt. Zal je planten en vissen goed doen.
Groeten
Gilles
Precies dezelfde methode zoals ik het ook iedere week doe :) Een kleine extra tip: wanneer je er plaats voor hebt, plaats dan een emmer in de gootsteen / wasbak die je alleen voor aqua water gebruikt. Daarmee voorkom je het risico dat je per ongeluk chloor, zeep of andere middelen die je niet in je bak wil hebben vanuit de wasbak mee de bak in pompt.
Hey Jasper
Ik spoel de wasbak eerst grondig uit met water + de watervoorbereider voordat ik het water naar het aquarium pomp. Doe dit al een jaar zo, tot nu toe nog geen problemen gehad :-)
Groeten
Gilles
Dat werkt natuurlijk ook, maar als je altijd dezelfde emmer gebruikt is dat eigenlijk niet meer nodig. En dan kun je nog sneller wisselen he ;)
leuke tip om niet meer met emmers te sjouwen en temp gelijk goed te krijgen. heb erover nagedacht. mijn wastafel zit een stuk verder in huis (keuken) moet een beetje pomp hebben. als goedkope pomp wellicht een (accu )boormachine gebruiken? toerental/ flow kan je ook bepalen.
http://www.ts24.nl/product_info.php/info/139994/Kreator-Boormachine-Waterpomp/?gclid=CIThxPCurcgCFUUOwwodtp0Oeg
gardena aansluiting zit er al aan. lijkt me werkbaar.
Toen we besloten een aquarium te nemen, waren we druk aan het verbouwen.
een waterleiding naar de bak aangelegd, een afvoer ook naast de bak gemaakt
Een thermostaat kraan zorgt er voor dat het water op de juiste temperatuur in de bak stroomt,
Kortom, een schakelaar zet de popen uit, we hevel het watermeteen het riool in, en vullen het via de leiding met water op temperatuur, voor een 450 liter bak is heel makkelijk!,
Vriendelijke groet, Laurens
Hey Laurens
Knap dat je daar al mee rekening hield bij de verbouwing, klinkt super gemakkelijk!
Groeten
Gilles
Ik doe er ong 30-45 min over. Goede tip met dat pompje ga ik zeker doen. Gaat veel schelen. Mijn Corydoras vindt het ook geweldig. Elke keer weer. Voor de rest heb ik er sluierstaarten in en die ook vinden het geweldig. Het enige wat ik niet helemaal weet of ik het goed doe is de filter. Heb er eentje van Easy Life waarbij je 10 ml per 30 liter moet doen. Heb een bak van ong 100 liter, moet ik dan dus elke week de volledige toepassing van filter gebruiken?
Voor de rest gaaf om te doen.elke week net iets anders :)
Thnx voor de tip
Grtz Maria
Hey Marija
Die watervoorbereider is optioneel, je bent niet verplicht om het te gebruiken. Ik doe het wel omdat ik het heb liggen en gewoon voor de zekerheid.
Groeten
Gilles
Thnx
Ja ik doe het omdat ik merk dat mn vissen er beter van worden. Ze zijn minder gestrest. Laats had 1 van mn zwarte sluierstaarten aan de linker kant verlies van kleur. Dus apart gezet drie dagen eSHa 2000 daarna in de bak gedaan met de rest. Elke dag easy life filter gedaan 45ml om 100 liter en binnen 3 dagen kleur helemaal terug dusssssss dat spul is wel errrruuuuug goed. Thnx for the feedback :D
Grtz Maria
Ik ververs het water een keer in de 2 a 3 weken.
Heb gemerkt dat dat meer rust in de bak geeft dan wanneer ik het wekelijks doe. Water waardes blijven ook goed stabiel in deze periode.
Nu ik een reactor heb voor mijn CO2 gebruik en 2x in de week profito en easy carbo toevoeg heb ik veel minder last van alg dan voorheen. Baardalg was op een gegeven moment een ramp.
Heb het idee dat de vissen er ook wat beter onder blijven.
Verder een mooi stukje met handige tips. Ga toch eens kijken of ik ook zo kaan realiseren.
Hey Rense
Bedankt! :-)
Groeten
Gilles