Draadalg

Draadalg komt in het aquarium in allerlei vormen voor: kort, lang, zacht, hard, wollig, … De oorzaken zijn voor de meeste draadalgen hetzelfde, alsook hun bestrijding.

Wat is de oorzaak van draadalgen?

De meest voorkomende oorzaken van draadalgen zijn:

  • Een laag CO2 gehalte in het aquariumwater (in 90% van de gevallen is dit de oorzaak!);
  • Te voedselarm water (CO2, NO3, PO4, micro-elementen, …);
  • Slechte watercirculatie kan in sommige gevallen leiden tot draadalg: de CO2 bereikt in dat geval de planten niet of moeilijk.

Hoe bestrijd je draadalgen?

Voor het bestrijden van draadalg geldt “beter voorkomen, dan genezen”.  Zorg ervoor dat je CO2 optimaal is, alsook alle voedingsstoffen (zowel de macro-elementen, als de micro-elementen). Vergeet ook niet dat je aquariumverlichting de vraag naar voedingsstoffen bepaalt. Een gemakkelijke oplossing kan dus het terugschroeven van de lichtintensiteit zijn.

Zorg verder ook voor voldoende stroming doorheen je hele bak zodat er geen “dead spots” ontstaan en al je planten voldoende voeding krijgen, ook de voorgrondplantjes.  Verwijder manueel zoveel mogelijk draadalg met behulp van bijvoorbeeld een tandenborstel en haal aangetaste blaadjes uit het aquarium.

Draadalg in aquarium

Garnalen lusten bepaalde draadalgen. Verder kan Flourish Excell of Easy-Life EasyCarbo helpen, zeker in grotere hoeveelheden.

Heb je draadalg in je aquarium en geraak je er niet van af? Contacteer mij en ik geef je raad op maat van jouw aquarium en probleem.