Draadalg

Draadalg komt in het aquarium in allerlei vormen voor: kort, lang, zacht, hard, wollig, … De oorzaken zijn voor de meeste draadalgen hetzelfde, alsook hun bestrijding.

Wat is de oorzaak van draadalgen?

De meest voorkomende oorzaken van draadalgen zijn:

  • Een laag CO2 gehalte in het aquariumwater (in 90% van de gevallen is dit de oorzaak!);
  • Te voedselarm water (CO2, NO3, PO4, micro-elementen, …);
  • Slechte watercirculatie kan in sommige gevallen leiden tot draadalg: de CO2 bereikt in dat geval de planten niet of moeilijk.

Hoe bestrijd je draadalgen?

Voor het bestrijden van draadalg geldt “beter voorkomen, dan genezen”.

  1. Zorg ervoor dat je CO2 optimaal is
  2. Ook alle voedingsstoffen (zowel de macro-elementen, als de micro-elementen) moeten aanwezig zijn
  3. Vergeet ook niet dat je aquariumverlichting de vraag naar voedingsstoffen bepaalt. Een gemakkelijke oplossing kan dus het terugschroeven van de lichtintensiteit zijn of de lichtduur, bijvoorbeeld max. 8 uur. Hierdoor gaat de vraag naar CO2 dalen want je plantjes groeien trager, waardoor ook het CO2-tekort verdwijnt
  4. Zorg ook voor voldoende stroming doorheen je hele bak zodat er geen “dead spots” ontstaan en al je planten voldoende voeding krijgen, ook de voorgrondplantjes. 

Ten slotte, kun je zoveel mogelijk draadalg verwijderen met behulp van bijvoorbeeld een tandenborstel. Ook té aangetaste blaadjes haal je best uit het aquarium.

Draadalg in aquarium

Garnalen lusten bepaalde draadalgen, zeker de Amano garnaal is goede schoonmaker. Verder kan Flourish Excell of Easy-Life EasyCarbo helpen, zeker in grotere hoeveelheden.

De ultieme strategie om draadalg keihard aan te pakken

Nog steeds problemen met je aquarium? Ik heb speciaal voor jou een uitgebreide strategie geschreven tegen de bestrijding van draadalgen, dat kan zeker handig voor je zijn. Bovendien vind je in dat artikel ook een downloadbare “checklist” om af te printen.

Als je alle tips uit die strategie volgt, dan zal je gegarandeerd van de draadalg af geraken.

Heb je toch nog draadalg in je aquarium? Contacteer mij en ik geef je raad op maat van jouw aquarium en probleem.