
Weet je, toen ik begon met mijn plantenbak kweekte ik meer algen dan planten. “De fosfaat moet omlaag”, dacht ik en kocht me nog maar eens zo’n PhosExit-product. Zonder resultaat natuurlijk.
Waar lag het probleem dan wèl? Niet bij een teveel aan fosfaat (PO4) in mijn aquarium, maar juist bij een tekort eraan, in combinatie met te weinig CO2 en waarschijnlijk ook nog tal van andere voedingsstoffen. Want hoe je het nu draait of keert, fosfaat is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor je aquariumplanten. Het màg dus niet ontbreken in je bak!
Fosfaat: een belangrijke voedingsstof voor je aquariumplanten
Waarschijnlijk heb je al opgemerkt dat zakken potgrond in het groot de letters “NPK” vermelden. Die staan daar niet voor niets. Ze verwijzen namelijk naar drie belangrijke macro-elementen: nitraat (N), fosfaat (P) en kalium (K). Zonder die stoffen groeien je planten slecht. En slechte plantengroei wil zeggen algen, en dat willen we niet natuurlijk …
Fosfaat is bijzonder belangrijk voor je plantengroei. Het bevordert niet alleen de plantengroei, het versterkt ook de kleur van de bladeren. Wist je trouwens dat één van de stoffen die essentieel is voor de fotosynthese “Ribulose bifosfaat” heet? Die stof maakt het mogelijk voor je plant om de CO2 om te zetten in suikers zodat de plant kan groeien …
Waarom zou je dus al dat lekkers voor je planten uit het water filteren? Je maakt het enkel maar moeilijk voor je planten, met alleen maar ellende als gevolg …
Veroorzaakt fosfaat algen in mijn aquarium?
Neen. Fosfaat veroorzaakt geen algen in een aquarium. Als dat wel zo was, dan zou dat gemakkelijk reproduceerbaar moeten zijn door even wat fosfaat toe te voegen en af te wachten tot de algen verschijnen. En dat is niet het geval. Kijk eens naar de foto hieronder, dat is een bak met 10ppm (!!) PO4 per week. Geen alg op te bespeuren!
Waar komt dan dat misverstand vandaan? Volgens mij zijn er drie verklaringen (opgelet, grote brok informatie :D) :
Verklaring 1: Vroeger (en nu nog) voegde men fosfaat toe door middel van vissenvoer, bijvoorbeeld diepvriesvoer. Dat ging na een tijdje rotten waarbij fosfaat en nitraat als eindresultaat ontstonden. Maar tijdens dat rottingsproces ontstonden ook nog andere stoffen, bijvoorbeeld ammonium. Ammonium kan wèl algen veroorzaken, fosfaat niet.Helaas legden mensen toen de link tussen algen en fosfaat, en dus niet tussen algen en het tussenproduct ammonium.
Verklaring 2: Een ander argument dat je vaak hoort is dat het fosfaat uit bijvoorbeeld wasproducten algen hebben veroorzaakt in beken en rivieren, ook wel “eutrofiëring” genoemd. Dat klopt, maar je moet het wat nuanceren. Fosfaat is vaak in kleine mate aanwezig in natuurlijke wateren. Dit heeft gevolgen op de hoeveelheid en de soort planten dat aanwezig zijn in die rivieren en beken.
Doordat er plots veel fosfaat (of nitraat, door wasproducten bijvoorbeeld) in het water terecht komt, is plots de natuurlijk balans sterk verstoord waardoor heel het ecosysteem fundamenteel verandert. Planten die beter PO4 kunnen opnemen hebben een steentje voor op planten die daar niet zo goed in zijn. Het gevolg? Een explosieve plantengroei waarbij sommige planten verdrongen worden en afsterven, rotting, zuurstoftekort …Vaak zijn het algen die explosief groeien ten koste van de andere waterplanten, maar het kan ook andersom: planten die plots sterk groeien waardoor de algen verdwijnen.
Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Everglades . Die rivier was oorspronkelijk vol algen, maar door de toevoeging van PO4 is die nu overwoekerd door waterplanten, ten koste van de algen (Reddy et al., 2011).Het is dus belangrijk om eutrofiëring binnen een context te zien!
Verklaring 3: Als je extra meststoffen (nitraat, fosfaat, ijzer, …) toevoegt aan een bak, dan stijgt daarmeee de vraag naar CO2. Andersom geldt ook: voeg je extra CO2 toe, dan stijgt ook de vraag naar meststoffen.
Veel aquaria hebben al een licht tekort aan CO2, vaak hebben die bakken een beetje last van draadalg en baardalg. Doordat je meer fosfaat gaat toevoegen, gaat de vraag naar CO2 omhoog. Aangezien je daar al een tekort aan had, wordt dat tekort groter en duidelijker.: de algen worden zichtbaarder. “Argh, door de fosfaat heb ik nu nog meer algen!”, denken de meesten dan. Niet echt! Het is indirect de oorzaak van de algen. De directe oorzaak is nog steeds het CO2-tekort, de fosfaat maakt het voedingstekort enkel duidelijker.Wil je dus af van die draadalgen, dan moet je de CO2 verhogen en niet de PO4 verlagen!
“Ow, dan voeg ik gewoon minder fosfaat toe, dan wordt het probleem niet erger”. Klopt, dat deed men vroeger, bijvoorbeeld bij de PMDD-methode. Maar het is geen goede redenering, want de groei van een plant wordt bepaald door de beperkende factor, in dit geval CO2 en PO4 (zie ook de Wet van Liebig)
Als je dus met opzet fosfaat gaat beperken, dan zal je plant dus nóóit optimaal groeien doordat hij wordt tegen gehouden door het tekort aan PO4 en CO2. En we willen toch allemaal dat onze planten mooi vol groeien, niet? Wel, verbeter dan je CO2 en voeg fosfaat toe. Enkel zo zal je de beste resultaten boeken.
Is fosfaat in mijn aquarium giftig voor mijn vissen?
Nope. Of toch niet voor zover we weten! In tegenstelling tot de schadelijkheid van nitraat, is er nooit een onderzoek geweest naar de giftigheid van fosfaat in aquaria.
Er zijn wel een aantal onderzoeken die bewijzen dat PO4 in lage waardes giftig kunnen zijn, maar ze zijn niet relevant voor onze hobby. De meren die onderzocht werden in die werkstukken hebben meestal een heel kleine plantenmassa en bovendien zijn vele vissoorten in die wateren véél gevoeliger voor bepaalde stoffen dan onze vissen. Een totaal andere biotoop en niet te vergelijken met onze bakken dus!
Hoe kunnen we dan wel weten of fosfaat giftig kan zijn of niet in ons aquarium? Je leest het misschien niet graag, maar … door zelf te testen. Die foto hierboven, met meer dan 10ppm aan PO4, die heeft nooit problemen gehad met vissen: geen vissterfte, geen vreemde reacties van de vissen, normaal paargedrag, … Ook de garnalen deden gewoon vrolijk verder.
Ook in mijn eigen bak ben ik al tot 5ppm fosfaat gegaan. Geen probleem.
De waarde van 2ppm, die door de Estimative Index wordt gebruikt en ruim voldoende is voor plantenbakken, zal dus zeker niet giftig zijn.
En jij? Doseer jij al fosfaat in je bak? Goede resultan mee geboekt? Laat het mij weten!
Als je deze post leuk vond, dan kun je ook lid worden van onze Facebook-pagina voor allerlei leuke scapes en tips.
[ninja-inline id=2172]
Hallo
Ik voeg nu ook extra fosfaat en nitraat toe
Mijn vak is 53 liter
Wat is nou een goeie waarde voor mijn bak betreft het nitraat en fosfaat gehalte
Mvg stefan
Dag Stefan
15 ppm nitraat en 1,5ppm fosfaat als je CO2 toevoegt is prima. Het hangt natuurlijk ook af van de reeds aanwezige nitraat en fosfaat, de hoeveelheid planten, belichting, … Maar met die 15 & 1.5ppm zit je wel al goed.
Groeten
Gilles
Hoi. Erg interessant artikel. Ik ben net begonnen met het houden van een aquarium en die draait nu 4 weken. Ik laat elke week mijn water testen bij een gespecialiseerd aquarium winkel en had na 2 weken een te hoog gehalte aan fosfaat in mijn aquarium. Na verschonen van mijn aquarium en weer een test had ik een goed klimaat en kon ik vissen toevoegen. Nu zit ik in de 4de week en heb volgens een test weer een te hoog gehalte aan fosfaat. Nu hebben ze me aangeraden om fosfaat verwijderaar in de filter te plaatsen. Om te voorkomen dat ik een grote algengroei zal krijgen. Maar nu lees ik in dit artikel hele andere informatie. Dus wat mijn vraag uiteindelijk is: Wat kan ik het beste doen?
Met vriendelijke groet Thijs.
Hey Thijs
Bedankt! :)
Een fosfaatverwijderaar in een plantenbak is ALTIJD een slecht idee, het is namelijk een macrovoedingsstof voor je planten die je er dan uitfiltert. Daarnaast veroorzaakt het ook geen algen, zoals vermeld in het artikel. Ik zou het advies van die winkel gewoon vergeten en elders je producten kopen, ze weten duidelijk niet wat ze vertellen.
Groeten
Gilles
Hallo. Ik heb en vraag over fosfaat!
ik ben nu ongeveer en half jaar bezig met en 180 liter bak maar zins kort valler der gaatjes in de bladeren
en laten bladeren los! En iet wat groene alg op het raam en op bladeren. ik voeg al vanaf het begin co2 toe en mijn fosfaat is ong 1.0 mg/l en nitraat 5 mg/l wat kan ik nu het beste doen? Mijn fosfaat verhogen? Of wat anders? Vriendelijke groet martijn
Dag Martijn
Ik denk niet dat fosfaat het probleem is, eerder een licht CO2-tekort. Ik zou dus vooral daar op focussen door bv de lichtintensiteit te minderen en/of de CO2 (langzaam) te verhogen.
Groeten
Gilles
Hallo!
Bedankt voor het reageeren Zal Het proberen.
Maar nu zit ik eigelijk met en volgend probleem! Nu wil ik graag mijn co2 dan gaan verhogen.
maar mijn ph is nu 6.9 en mijn kh 9 dus via de tabel zit ik al boven het maximum en ben ik dus aan het overdoseren. Ik voeg nu ongeveer 4 maanden osmose water toe half om half 20l/20l
dus in die situatie zou ik meer osmose water moeten gebruiken! Om mijn kh bij te regelen. Maar moet ik dan ook met toevoegingen beginnen? En zo jah welke? Mvr martijn
Hey Martijn
Vertrouw niet op de tabel, die gaat bijna altijd veel meer CO2 aangeven dan je in werkelijkheid hebt. Dat komt doordat de tabel geen rekening houdt met stoffen die bv de pH beïnvloeden maar zelf geen (of verwaarloosbaar weinig) extra CO2 creëren. Voorbeeld: je voegt een pH Minus product toe aan je water, waardoor de pH met 1 volledige graad daalt. Volgens de tabel zou je dan een pak meer CO2 moeten hebben in de bak, maar in de realiteit is dat helemaal niet zo want je voegt geen CO2 toe. Anders zouden er geen CO2-systemen bestaan hé, maar kon je gewoon pH Minus toevoegen.
De beste manier is gewoon héél langzaam de CO2 een klein beetje verhogen per week en héél goed de vissen in het oog houden. Niets pH of KH regelen, puur met het naaldventiel regelen van je CO2-systeem. Het volgend artikel zal hier trouwens over gaan en zal heel binnenkort verschijnen :-)
Groeten
Gilles