
Een regelmatige snoeibeurt is – naast voldoende meststoffen – de sleutel tot gezonde plantengroei. Vallisneria is daar geen uitzondering op. Toch is dit een plantje dat toch een iets andere aanpak vereist vergeleken met de andere populaire aquariumplanten. Hieronder enkele tips & tricks hoe om Vallisernia mooi gezond te houden!
Eerst de voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk, ook voor je planten!
- Verwijder het loodje rond de wortel
- Geen loodje, maar glaswol? Verwijder zoveel mogelijk met een pinsette en spoel grondig
- Verwijder beschadigde en rotte bladeren
- Knip de worteltjes wat bij. Niet teveel, maar net genoeg om geen warboel aan worteltjes te hebben
Van zodra alles mooi gesnoeid is, begint eindelijk het plantwerk!
Vallisneria planten: kroontje boven de grond!
Plaats de Vallisneria tussen je pinsette in de lengte (de plant en de pinsette moeten 1 geheel vormen), maar zorg ervoor dat het plantje onderaan niet uitsteekt. Vervolgens steek je de pinsette langzaam in de bodem waarbij je een beetje draait met de pinsette om de grind of aquasoil los te maken. Daarna laat je de plant los terwijl je met je losse hand het uiteinde van de plant vasthoudt om te voorkomen dat ie weer loskomt.
Last but not least: trek de Vallisneria een beetje naar boven. Het is heel belangrijk dat het “kroontje” van de plant, dit is het “kopje” boven de wortels, net boven de bodem komt. In principe zou het begin van de wortels (witte streepjes) al een beetje zichtbaar moeten zijn.
Vallisneria snoeien: niet toppen, maar snoeien aan de bodem!
Waarschijnlijk zul je al gemerkt hebben dat Vallisneria een zeer snel groeinde plant is. In enkele weken tijd kan het plantje de volledige wateroppervlakte bedekken. Dat kan heel mooi zijn, maar is niet altijd gewenst. Tijd om te snoeien dus!
Sommige mensen snoeien Vallisneria door de uiteindes in te korten zoals bij vele stengelplanten. Ik ben hier niet echt een voorstander van omdat dit de plant behoorlijk beschadigt. Bovendien krijgt Vallisneria – in tegenstelling tot stengelplanten – geen scheuten daar waar je geknipt hebt. Niet echt handig dus.
Een gezondere (en mooiere) aanpak is door Vallisneria te snoeien ter hoogte van het kroontje. Je duwt het blad dat je wil snoeien een beetje naar onder zodat de onderkant gemakkelijker bereikbaar wordt en vervolgens knip je dat blad af net boven het kopje. Wees daarbij voorzichtig dat je niet in het kopje snijdt of de plant uit de bodem trekt (geloof me, dat gebeurt snel!).
Wanneer er veel uitlopers zijn, kun je die op dezelfde manier afknippen: vlakbij het kroontje.
Zo, als je deze stappen volgt, kun je zeker zijn dat je Vallisneria’s tevreden zijn en lekker zullen groeien. Heb jij nog andere manieren van snoeien of planten? Laat het me weten! Ondertussen kun je ook al fan worden van mijn Facebook-pagina!
[ninja-inline id=2172]
Hoi Gilles
Ik bemest wekelijks met all-in-one (40ml) en een week geleden crypto gestoken en toch krijg ik mijn vallisneria spiralis niet echt aant groeien. Ik krijg jonge scheuten, maar groeien doen ze niet of het is uitzonderlijk traag. De anubias en crypto ‘s doen het wel degelijk.
Wat kan ik nog doen? CO2-installatie aanschaffen?
Discusbak van 350L en 9 uur licht. Heb na 1.5 maand nog wel geen algen, dus da is ook ni slecht.
Groeten
Patrick
Hey Patrick
Goed om te horen dat je geen algen hebt. Als de planten traag groeien, maar je wilt snellere plantengroei dan kun je de lichtsterkte verhogen. Hou er dan wel rekening mee dat het risico op algen groter is.
Groeten
Gilles
KAN OF MOET IK DE HOEK VAN MIJN AQUARIUM WAAR DE REUZE VALESNERIA STAAN BEMESTEN, EN ZOJA WAARMEE KAN IK DAT VEILIG MEE DOEN ZONDER DAT MIJN WATERWAARDE VAN MIJN DISCUSBAK GEVAAR LOPEN?
Hallo
Als je vloeibare bemesting toevoegt en je stroming is OK, hoef je neits speciaals te doen.
En nee, meststoffen zijn ongevaarlijk voor je vissen, ook Discus. Dit werd al meermaals getest en bewezen op TheBarrReport.
Groeten
Gilles
Hey Gilles.
ik heb ook een net bosje fijne valesneria staan, maar ik stel vast dat er hier en daar aan die planten wat klein plukjes baardalg hangen.niet te veel maar toch hier en daar een plukje.ik heb volgens de kleuring van de dropcheker bijna 40mg co2,en ik geef regelmatig plantenvoeding. zou het komen door de stroming om dat die bladeren drijven op het water, en nog al in beweging zijn.
groetjes.
Etienne.
Hey Etienne
Waar groeit die baardalg dan vooral? In de toppen?
Groeten
Gilles
Hey Gilles.
ja die groeit op de stuken die drijven he op het water.een béétje aan de rand en ook een béétje op de topen van het blad.maar ja aan het oper vlak is dan ook meer beweging he Gilles zou het daar mee te maken hebben of niet.het is nu niet dat het dramatisch is maar toch ik zien het niet graag.
groetjes.
Etienne.
Hey Etienne
Dat komt daar wel vaker voor, ze zitten namelijk het dichtst bij het licht = meeste lichtintensiteit en dus grotere kans op algen daar. Als het niet zo erg is, dan zou ik het gewoon tijdig verwijderen.
Groeten
Gilles
Hey Gilles.
bedankt van uw reactie, dat zal het beste zijn denk ik op tijd die algen verwijderen.ik moet nu wel zeggen het is niet overdreven veel hier en daar maar een plukje zo dus verwijderen maar.
groetjes.
Etienne.