Plantenvoeding

Een voedingsbodem in het aquarium: een must of niet?

Ik herinner me nog goed toen ik mijn eerste aquarium kocht dat de winkelhouder vroeg of ik een voedingsbodem wou of niet. “Want je moet een voedingsbodem in je aquarium hebben, anders groeien je planten niet!”, zei hij. Achteraf gezien leek dit meer op een verkoopspraatje, waar ik natuurlijk met beide voeten in getrapt was …

“Een voedingsbodem? Ja, anders groeien je planten niet!”

Neen, de bovenstaande titel is flauwekul. Aquariumplanten kunnen wel degelijk zonder voedingsbodem groeien. Er zijn genoeg bakken met een mooie, gezonde biomassa zonder enige vorm van voedingsbodem.

Hoe komt dat? Een groot deel van de aquariumplanten gebruiken hun wortels voornamelijk als ankerpunt om zich vast te hechten en slechts voor een klein deel om voeding uit de bodem te halen. Voor die planten voldoet het dus al wanneer je gewoon vloeibare meststoffen toevoegt aan de waterkolom.

Er zijn wel een aantal plantensoorten die hun wortels als voornaamste bron van voedselwinning gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Cryptocorynes. Maar aangezien deze plantjes meestal als solitaire plant worden gebruikt, is het niet de moeite om hiervoor een volledige voedingsbodem aan te leggen. Pure geldverspilling volgens mij! Je bent dan beter af met bemesting die je plaatselijk in de grond duwt, zoals de capsules van mijn eigen merk: Crypto.

Naast de dure prijs van voedingsbodems zijn er volgens mij nog enkele nadelen. Denk maar aan de smurrie dat het creëert bij het herplanten, de kans op bodemrot (hoewel die kans bij commerciële bodems klein is), de troebelheid van het water bij het herplanten, …

Wanneer dan wel een voedingsbodem?

Wanneer raad ik dan wel een volledige voedingsbodem aan? Bij een aquarium zonder CO2. Aan zo’n bak wil je namelijk zo weinig mogelijk werk hebben en een voedingsbodem kan daarbij helpen.

Bovendien gebruik je voor een non-CO2 aquarium meestal planten die wel baat hebben bij een voedingsrijke bodem: Anubias, Cryptocoryne, Echinodorus, …

Een beter idee: aquasoils!

Sommige onder jullie zullen waarschijnlijk al weten dat ik een enorme fan ben van aquasoils, een soort van kleibodem die al jaren gebruikt wordt in Azië, ook Amano gebruikt ze! Niet alleen ogen deze kleibodems zeer fraai (je hebt ze trouwens in verschillende kleuren), ze zijn zeer aangenaam om in te planten aangezien het zachte korreltjes zijn.

Daarnaast maken kwaliteitsvolle aquasoils minder smurrie dan een voedingsbodem wanneer je regelmatig de planten uit de bodem trekt en herplant. De meeste creëren even een klein stofwolkje waarna het stof zich terug neerlegt.

Last but not least: een aquasoil is volledig gemaakt van klei. Dat wil zeggen dat deze bodems een zeer hoge Cation Exchange Capacity (CEC) hebben. “Wat is me dat voor iets”, zeg je? Wel, CEC wil zeggen dat de klei de meststoffen uit de waterkolom absorbeert en weer terug afgeeft aan de planten, ideaal dus want je bemest dan eigenlijk automatisch op twee manieren: het water én de bodem!

Een aquasoil te duur voor jou? Probeer dan eens akadama, dat is ongeveer hetzelfde maar een pak goedkoper. Zelf heb ik die van Amazon gekocht met mooie resultaten, zowel op vlak van bodemkleur als plantengroei. Je betaalt wel meer verzendingskosten, maar vanaf je 2 zakken koopt ben je nog steeds een stuk goedkoper uit!

Hou er wel rekening mee dat de akadama in het begin je KH doet kelderen. Je kunt dit vermijden door bv de akadama een week in een emmer te laten rijpen en dagelijks het water te verversen. Vervolgens kun je het toevoegen aan je bak.

Vond je deze post leuk? Wordt dan lid van onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van leuke aquascaping tips!

[ninja-inline id=2172]

4.9/5 - (9 votes)

Bekijk de reacties

    • Hey Nico

      Die heb ik nog niet geprobeerd, wel Colombo Florabase. Jammer dat het voor jouw bak niet zo geschikt was!

      Groeten
      Gilles

  • Groot gelijk, merel

    Zwarte troep, waar een steen staat vormt zit een harde massa, korrels worden platgedrukt, als je iets uittrekt ene zwarte wolk, en je ph naar de deperik.
    Mijn bak is pas terug min of meer goed beginnen te draaien toen ik die rotzooi eruit kapte.

    Mvg
    Een ontevreden aquasoil gebruiker

  • Is de korrel van aquasoils wel goed vast? Ik bedoel of ze hun structuur ook behouden? Ik zou het zonde vinden als ik na een paar jaar een dikke plak ingezakte klei op de bodem heb liggen.

    • Hoi Merel

      Dat hangt van soil tot soil af en hoe vaak jij planten ontwortelt. Bij gewoon gebruik gaan ze normaal meerdere jaren mee.

      Groeten
      Gilles

        • Dag Merel

          Dat hangt van je budget en wensen af:

          - Akadama: goedkoop, maar minder rijk aan voedingsstoffen
          - Aquasoil: ADA amazonia, Colombo Florabase, ... allemaal rond dezelfde prijs, vergelijkbare producten

          Groeten
          Gilles

          • Dank je. Als bonsaiist ben ik goed bekend met akadama en ik weet dat het zijn structuur zal verliezen. Geweldig spul, maar ik zou het niet aandurven in een aquarium.

  • Hoeveel cm bodem aquasoil zou je in een 'gemiddeld' aquarium moeten gebruiken en hoe lang gaat zo'n bodem met een 'gemiddelde' plantenbestand volgens jou mee?
    Wat voor Ph verlaging kan ik hiermee verwachten met een kraanwater Ph van 8, een Gh van 8 en een Kh van 6?

    • Hallo, vooraan kun je 2cm of meer leggen, achteraan zoveel als je wilt. Zeker wat mee spelen, je kunt je aquascape veel meer diepte geven daardoor!
      Over de pH & KH kan ik je niets zeggen, dat hangt van soil tot soil af. Normaal gezien staat het wel op verpakking vermeld.

      Groeten,
      Gilles

      • Is 2 centimeter wel genoeg?
        Ik heb ongeveer 6cm grind in mijn aquarium liggen, maar ik merk dat dit voor mijn planten maar net genoeg is, is 2cm aquasoil dan wel genoeg?
        Heeft akadama ongeveer de zelfde eigenschappen als aquasoil?

        Groeten, Jens

        • Hoi Jens

          Doorgaans is 2cm voldoende, tenzij je bijv. veel Crypto's vooraan hebt. Die maken lange wortels aan en dan kun je wel wat meer gebruiken. Twee centimeter is ongeveer het minimum.

          Akadama is net als aquasoil een kleisoort. Het verschil zit hem in de kleur (akadama is lichter van kleur), de structuur (akadama is minder rond) en het feit dat akadama geen extra ingebakken voedingsstoffen bevat. Dat laatste kun je oplossen door de waterkolom te doseren, de akadama absorbeert dan de meststoffen uit het water en geeft het op zijn beurt af aan de planten.

          Groeten,
          Gilles

          • Bedankt Gilles,
            ik heb namelijk javavarens waarvan de wortels boven het grind uitsteken, maar ik heb net gelezen dat dit normaal is bij javavarens.(op deze interessante site)
            Ik heb nog een vraagje: mijn algeneter graaft alle planten uit die niet stevig verankerd zijn met lood of stenen, diep steken(6cm)helpt niet, hij verplaatst het grind rond de planten. Wat kan ik hier aan doen?
            Jens

  • Dan snap ik het niet meer, de continuetest saat geel, ph op 5,5 en een co2 tekort in een bak van 375 liter en 3 tls.
    Draadalg m slierten van 10 lang op een week tijd?

    Zelfs uit de gaatjes van de spraybar waar de co2 uitkomt hangen lange slierten.

    Heb al jaren een plantenaquarium, is beonnen toen ik de aquasoil erin deed.

    • Wat is het type en de wattage van die lampen?

      Ada Amazonia geeft in de eerste weeken veel ammonium af en dus zijn regelmatige waterverversingen sterk aangeraden. Hoe vaak ververs je?

      Groeten
      Gilles

      • T5 tls , 54 watt, 2keer 865 en 1 840, de 840 heeft een reflector,55 cm waterstand, 3 van de 5 tls die ik ervoor gebruikte.
        Waterverversing: sinds deze zomer 50% per week

        • Kun je mij eens een mailtje sturen (via contact), dan help ik je daar verder! :-)

          Groeten
          Gilles

  • Hoi gilles

    Ik heb je vorige gemaild ivm mijn draadalgproleem.

    Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat de ada bodem mijn ph te veel verlaagt. Door dan ook nog co2 toe te voegen zakt mijn ph tot een punt dat mijn planten niet meer groeien en de bacterieen in problemen komen.

    Ik volg de continuetester en kom daarom uit op een ph van 5,6.

    5zakken van 9l voor de vuilbak?

    Mvg

    • Hallo Nico

      Nee, draadalg is puur en alleen CO2. Heeft niets te maken met die aquasoil.

      Groeten
      Gilles

  • Ola, wat een prachtig verzorgde en interessante site.
    Eindelijk !!

    Vooral dit artikel vind ik interessant. Mijn zwarte algen willen niet weggaan en planten groeien niet, tijd voor CO2 bemesting.

    Groeten

  • Beste Gilles,

    Heb al het een en ander gelezen over aquasoils.
    Colombo florabase
    Aquasoil van Amano

    JBL manado (is ook een zwarte variant op, sansibar)

    De eerste twee wordt veel positief over gesproken de prijs is wel anders vergeleken met nummer 3.... Meer dan 50% !

    Zo te lezen gaat het om hechting, ik wil wel een HC groene mat in mijn bak alleen is mijn bak wel veel groter dan een 40l bakje.

    Welke aquasoils zijn er en welke heeft de beste kwaliteit, beste prijs kwaliteit verhouding en welke is het meest duurzaam?

    • Hallo Baurke

      De twee eerste zijn super, maar idd vrij prijzig (alle aquasoils eigenlijk). De JBL Manado zou ik niet nemen, die is véél te licht voor een plantenbak en maakt het planten vervelend aangezien de stengels steeds loskomen. Voor de planten maakt het niet uit welke aquasoil je gebruikt, allemaal zijn ze van klei. Enkel is de enige wat rijker aan meststoffen dan de andere, maar die kun je gemakkelijk zelf toevoegen door de waterkolom te doseren. Met die twee eerste heb je alleszins zeker een goede bodem!

      Groeten
      Gilles

      • Dank je voor de reactie Gilles!

        Ga dan maar eerst dry start HC kweken met Akadama en dan kan ik nog kiezen welke het uiteindelijk wordt... (En waar ik het t voordelig kan krijgen)

  • hallo Gilles,
    bedankt voor je antwoord
    heb ee superfish 20 ER ZAT EEN LAMP VAN 9watt in is dat genoeg?
    bedankt yvan

  • beste,
    ben een beginner en wil graag uitleg ivm bemesting
    heb een 20l bakje er staan 3plantjes in pogostemon helferi en anubias nana op kienhout mijn bodem is jbl monado en bio co2 mijn bakje draait nu al 5dagen
    mijn vraag is wanneer moet ik bemesten en welk produkt
    alvast bedankt

    • Bemesten kun je vanaf het begin doen. Voor de bemesting kun je bijvoorbeeld Easy-Life gebruiken. Wat is de verlichting boven je bak?

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018