
Sterk beplante aquaria zijn duidelijk in opmars en een “high-tech” bakje met veel licht zonder CO2, dat is natuurlijk om algenproblemen vragen! Helaas is een goed uitgerust CO2-systeem met een betrouwbaar naaldventiel en een goede drukverlager niet goedkoop, integendeel … Een andere mogelijkheid is “vloeibare CO2” maar ook dat is niet ideaal te noemen voor grote bakken. Eén alternatief blijft dan nog over: bio CO2!
Een bio CO2 aquarium: hoe werkt dat?
Bio CO2 is een populair alternatief voor een volwaardig CO2-systeem. Vooral beginners of aquaristen met kleine bakken gebruiken het graag. Maar hoe werkt bio CO2 juist? Vrij eenvoudig: de gistbacterieën eten als het ware het suikerwater op waardoor er een reactie ontstaat. Tijdens die reactie wordt koolstofdioxide – kortweg CO2 – gevormd. In principe dezelfde werking als bij bier en andere dranken dus! Je kunt een flesje bio CO2 kopen in je plaatselijke aquariumwinkel, maar je kunt ook aan het knutselen gaan en je eigen recept bedenken.
Bio CO2 recepten
Hieronder enkele bekende receptjes (met dank aan Aquarius Tubanti). De bio CO2 recepten zijn onderverdeeld naargelang looptijd en hoeveelheid CO2.
Veel CO2 – korte looptijd
Dit recept is gebaseerd op een fles van 1 liter. Wanneer je een 2 liter fles gebruikt, voeg je dubbel zoveel suiker toe en ietsje meer Pokon. De gist kun je zo laten. Als je geen Pokon vindt, kun je die eventueel gewoon weglaten.
- Vul de fles tot 80 à 90% met water
- Voeg op 1 liter water ongeveer 100 gram suiker toe
- Voeg een theelepel “Pokon” toe
- De fles goed schudden
- 0,5 à 1 gram gist toevoegen
- Opnieuw de fles goed schudden
- Nu wachten maar!
Veel CO2 – langere looptijd
Dit recept is gelijkaardig met het bovenstaande alleen zal je hier iets minder CO2 krijgen, maar zal de fles wel langer meegaan. Ook hier is het recept gebaseerd op 1 liter water. Gebruik je een grotere fles, dan voeg je wat meer suiker en Pokon toe.
- Vul de fles tot 80 à 90% met water
- Voeg op 1 liter water 25 gram suiker toe
- Voeg een theelepel “Pokon” toe
- Goed schudden
- 0,5 à 1 gram gist toevoegen
- Opnieuw goed schudden
- Een uurtje wachten tot het begint te sudderen!
Gemiddeld CO2 – zeer lange looptijd
Het geheim van dit receptje is het gebruik van geleisuiker in tegenstelling tot gewone suiker. Dit vormt een kleine geleimassa in de fles dat geleidelijk aan suiker afgeeft in plaats van alles in één keer zoals de bovenstaande recepten. Ideaal dus voor bakken met minder licht. Het brouwsel maken is wel ietsje moeilijker:
- Meng 200 gram suiker in 0,15 liter water
- Voeg een zakje geleisuiker toe
- Even opwarmen en roeren tot het kookt en daarna laten afkoelen
- Voeg dit brouwsel toe aan een 1-literfles en laat nog verder afkoelen (bv. in de koelkast)
- Wanneer het voldoende is afgekoeld, voeg je 0,5 gram gist toe
- Vervolgens een theelepel Pokon
- Voeg twee extra theelepels suiker toe om het proces wat te versnellen
- Vul de fles tot 80 à 90% met water
- Nu enkel nog enkele uurtjes wachten tot de eerste bubbels!
Bio CO2 recept af, en nu?
Nu is het een kwestie van knutselen. Ik raad je aan om een tussenfles te gebruiken. Dit voorkomt dat de bio CO2 gaat overlopen en in je aquarium terecht komt.
Je maakt een gaatje in de dop van je hoofdfles en steekt daarin een slang (bij voorkeur een CO2 slang) die je goed vastplakt met bijvoorbeeld epoxy lijm of silicone. Vervolgens maak je twee gaatjes in de tussenfles. In 1 gat komt de CO2 slang uit je hoofdfles die tot de bodem loopt, in het ander gat een andere CO2 slang die maar een kort eindje in de fles steekt en vervolgens naar het aquarium loopt. Op die manier kan je tussenfles dus ook als bellenteller dienen! Voor een verduidelijking, zie de foto hieronder:
Het enige wat je dan nog rest is de CO2 distribueren in je aquarium. Ik raad je een “CO2 ladder” aan die je vervolgens voor de uitstroom van je filter plaatst. Dit werkt beter dan een bruissteentje doordat de CO2-bel vertraagd naar boven stijgt waardoor er dus meer CO2 wordt opgelost.
De nadelen van Bio CO2 in het aquarium
Zoals eerder gezegd is bio CO2 leuk voor kleine bakken en aquaristen die wat willen testen zonder veel geld te spenderen aan een duur CO2 –systeem. Toch kent ook bio CO2 wat nadelen. Een kleine oplijsting:
- Het is niet echt gebruiksvriendelijk vergeleken met een echt CO2 systeem, toch niet op lange termijn;
- Bio CO2 is gevoelig voor schommelingen in temperatuur, zeker als je gewone plastic flessen gebruikt;
- Er durven wel eens gemakkelijk lekken voorkomen, zeker aan de doppen komt;
- Een kleine wijziging in het recept kan grote gevolgen hebben;
Zoals je kunt lezen is een veel voorkomend probleem de stabiliteit van de CO2. En laat dat net één van de oorzaken van baardalg zijn … Persoonlijk vind ik bio CO2 een leuk alternatief in het begin, maar ik raad je toch aan om naar een volwaardig systeem over te stappen als je op lange termijn een beplant aquarium wil houden!
Gebruik jij bio CO2? Heb je nog goede recepten of tips? Laat het dan zeker weten!
Vergeet ook niet samen met vele andere hobbyisten lid te worden van onze fan page om op te hoogte te blijven van allerlei leuke tips & tricks uit de aquascaping wereld! ;-)
[ninja-inline id=2172]
Hè Gilles,
Nog een vraagje. Ik krijg men co2 niet op peil. Heb nu al 46 belletjes per minuut en dit in een 80 liter plantenbak die nu al 45 dagen draait. Co2 permanent test geeft nog maar 15 mg/ l dus als resultaat dat ik in de befinfase zit van draadalgen op de plantjes. Ik gebruik een flipper als diffusor. Ik gebruik de eerste week de ei-methode en vervang iedere week 40 l water. 20 l kraantjeswater en 20 l osmosewater.
Waterwaarden zijn Ph 6.4
Kh 4
Gh 8
Easylife carbo voeg ik ook toe 1,5 ml per dag. De flipper hangt in stroming en heb volgens geen deadspots want stroming zit goed. 900 l per uur in een 80l bak. Lampen zijn leds en deze branden 7 u per dag. Dus men vraagje is hoe kan ik men co2 op peil brengen en wat met de draadalgen?
Alvast bedankt voor de raad
Grtz jimmy
Hey Jimmy
Gebruik je een externe filter? Indien ja: probeer eens met een reactor, dat werkt efficiënter dan die flipper.
Als dat niet helpt: licht minderen. Dan groeien de planten trager, minder vraag naar voedingsstoffen en CO2 waardoor het CO2-tekort vanzelf kleiner wordt.
Deze strategie kan je misschien ook helpen: https://www.aquascaping-blog.com/1343/draadalg-aquarium-strategie
Succes en stuur mij maar een mailtje als je nog vragen hebt!
Groeten
Gilles
hey Gillis,
Eerst en vooral prachtige site en wil je bedanken om ons alles zo uit te leggen en zeker voor een beginnend aquariaan is deze site een bron, ik zou zeggen keep on!!!
Ik heb de opstart van men aquarium gedaan over drie weken en heb ondertussen al de interne filter vervangen door een e901 van jbl om meer stroming te creëren in men 80 l bakje, maandag krijg ik men eerste produkten toe voor de volledig ei-methode te volgen.
Co2 heb ik ook toegebracht maar dit is zonder magneetventiel en kan ik in de nacht niet afkoppelen nu was men vraag zou het helpen dat ik zodra het licht uitgaat een zuurstofpompje laat draaien en hoelang ik dit zou doen, 1 voor het licht aanspringt of gelijk met het licht. hopelijk kan je me helpen want vind je bakken en uitleg echt zalig
MVG jimmy
hey Gilles,
trouwens men co2 toestel is een dennerle primus 160 zonder magneetventiel maar die ik na wat sparen me er ook zou bijkopen.
tot hoors
MVG jimmy
Hey Jimmy
Bedankt voor de complimenten! :-)
Als je geen nachtventiel hebt, is het inderdaad aan te raden om ‘s nachts wat meer zuurstof te voorzien. Dat kan met een zuurstofpompje of bijv. een skimmer en een goede waterrimpeling. De zuurstofpomp kun je enkel ‘s nachts gebruiken, de skimmer + rimpeling ook tijdens de periode dat de CO2 loopt. Je verliest dan wel meer CO2, maar je hebt een bak met een goede mengeling zuurstof + CO2 en dat is beter voor je vissen en je planten.
Groeten
Gilles
Hoi Gilles en bio CO2’ers,
Na een tijd gerommeld te hebben met diverse manieren van bio CO2 toedienen heb ik nu een goede manier om mijn 450 liter bak van voldoende CO2 te voorzien. Een reguliere opstelling met een CO2 fles is naturlijk makkelijker, maar ik vond het wel een uitdaging om de natuur voor mij aan het werk te zetten bij het ontwikkelen van mijn onderwatertuintje.
Zoals gezegd heb ik diverse methoden geprobeerd waaronder een diverse omkeerbakjes, de mooiste was er één van 1,5 centimeter breed maar dan weer wel bijna 1,50 meter lang! Deze ‘CO2 goot’ was gemonteerd aan het wateroppervlak direct boven de spraybar op de achterruit, Dit zag er wel goed uit, maar op de één of andere manier lukte het niet goed om via een omkeerbaje voldoende CO2 toe te voegen. Alhoewel de theorie erachter gewoon goed is.
Daarna heb ik nog een tijdje de CO2 bellen op laten zuigen door mijn stromingspompje. Dit ging ook best leuk, maar de bak eindigde helemaal vol met microbelletjes, dat gaf wel een spannend gezicht. Maar ik las op het BarrReport dat de mate van CO2 opname ook afhangt van het formaat van de CO2 bel, hoe kleiner de bel hoe moeilijker het oplost, iets met oppervlakte spaning van de bel. Dus dit gaf wat twijfel.
Om een betere opname te krijgen zonder al teveel microbellen heb ik daarna de CO2 direct op laten zuigen door de aanzuig van de pomp, dit werkte goed, totdat je de pomp uitzet voor onderhoud en er bij het herstart ineens een enorme CO2 bel door de pomp wordt aangezogen. Het werkte perfect maar was ook niet ideaal, al was er in ieder geval geen verspilling meer, 100% opgeloste CO2.
Toen maar zelf een venturi in elkaar geknutseld en op de drukleiding van de pomp aangesloten, dat werkte erg leuk met weer een fijne mist en ook vacuum gezogen cola flessen…!
Uiteindelijk heb ik een Rex Grigg reactor gemaakt en aangeloten op een tweede pomp (+- 600 liter per uur) en dat werkt erg goed. Alle geproduceerde CO2 gaat de bak in, nauwelijks microbellen, nog wat extra waterbeweging, wat wil ik nog meer.
De pomp is relatief klein en produceerd een geringe maar overbrugbare tegendruk voor de Bio CO2.
Ik werk zelf met drie gist-reactoren (Cola flessen) waarvan ik er elke week 1 vernieuw. Ik heb gemerkt dat dit de meest gelijkmatige produktie geeft gedurende de week. Ik maak hierbij gebruik van het ‘dieselrecept’ (300gr suiker, 0,25liter water, 2 velletjes gelatine, na opstijven opstarten met 0,5liter water, 4 eetlepels suiker opgelost, en een theelepel gist)
Mijn gist-reactoren zijn ingepakt in radiatorfolie (zilveren kant naar binnen) om de temperatuur in de fles zo gelijk mogelijk te houden, ook staan ze tegen de transformator van de bodemverwarming aan. Zo blijven ze lekker warm zomer en winter en heb je niet zoveel fluctuaties in de productie.
De gist-reactoren maken in de eerste dagen altijd wat meer CO2 aan omdat ik begin met een deel opgeloste en makkelijk bereikbare suiker. Deze CO2 piek, waar je met bio CO2 niet omheen kunt, laat ik gelijk lopen met de wekelijkse waterverversing en toevoeging van het merendeel van mijn N en P. Zo vallen de pieken samen en is de groei van de planten erg goed. Na enkele dagen neemt de CO2 overvloed af en stabiliseerd de boel zo rond de 70 tot 80 bellen per minuut. Op dat moment halverwegen de week voeg ik een tweede N en P bemesting uit deze is ongeveer de helft van de dosis na de waterverversing.
De bak draait zo perfect. Aan de dropchecker te zien heb ik nooit teveel, hij is altijd grasgroen, net zoals de rest van de planten.
Ik hoop dat er nog wat nuttige tips in zitten,
groet,
Tycho
Hey Tycho
Bedankt voor de tips!
Groeten
Gilles