
Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: een olieachtige substantie op het wateroppervlakte, ook wel een “kaamlaag” genoemd. Op zich is een kaamlaag ongevaarlijk, tenzij het heel dik wordt en de uitwisseling van zuurstof tussen het aquarium en de omgeving beperkt. Maar wat veroorzaakt net die kaamlaag?
Oorzaak van de kaamlaag: slecht onderhoud
Een kaamlaag ontstaat vaak bij slecht onderhoud van het aquarium, bijvoorbeeld door rottende materialen (bladeren, voer, …) of door overbevolking van het aquarium. Het kan ook het gevolg zijn van een plotse bacteriesterfte doordat een filter lang heeft stilgestaan. Door regelmatig je bak te onderhouden, alle blaadjes te verwijderen na een snoeibeurt en eventueel dode dieren te verwijderen, is de kans op een kaamlaag al minder.

Een kaamlaag door plantengroei?
Soms kan het zijn dat je je bak heel goed onderhoudt, maar dat er toch nog een kaamlaag op het wateroppervlakte te zien is. Dit komt doordat er een relatie is tussen het metabolisme van je aquariumplanten en de productie van organisch afval.
Hoe meer CO2 je planten opnemen, des te meer afval ze produceren (vetten, oliën, koolhydraten …) doordat ze sneller en beter groeien. Hoe meer CO2 je toevoegt, des te groter ook de vraag naar andere voedingsstoffen. Wanneer je die vraag onvoldoende beantwoordt, zal er een grotere afvalproductie dan normaal zijn. Hetzelfde geld trouwens ook wanneer je bij een te sterke aquariumverlichting onvoldoende voedingsstoffen toevoegt. Hierdoor zal de kaamlaag ook dikker zijn dan normaal.
De aanwezigheid van een kaamlaag kan sterk verschillen van aquarium tot aquarium. Factoren zijn onder andere de hoeveelheid voedingsstoffen die worden toegevoegd (zie paragraaf hierboven), maar bijvoorbeeld ook de biomassa. Bij een kleinere biomassa zijn er minder planten die afvalstoffen creëren en is de kans op een kaamlaag dus ook kleiner.
Hoe een kaamlaag vermijden?
De oplossing voor het vermijden of verwijderen van een kaamlaag is duidelijk:
- Je bak goed onderhouden, bladeren en ander afval zoveel mogelijk verwijderen;
- Zorgen voor een goede filterwerking;
- Voldoende voeding toevoegen voor je aquariumplanten, zie ook de Estimative Index;
- Niet overdrijven met je aquariumverlichting. Indien je wel veel verlichting in je bak wil, hou dan rekening met de grotere vraag naar plantenvoeding;
- Zorg voor een goede balans tussen je CO2 en andere voedingsstoffen.
Zoals eerder gezegd is een kaamlaag niet direct gevaarlijk, maar het is wel een aanwijzing dat er iets in je bak niet in balans is!
Heb of had jij zo’n lelijk laagje boven je aquarium? Hoe heb je het opgelost? Vertel het ons!
[ninja-inline id=2172]
Heb mijn CO2 van 9 uur tot 9 uur aan dus pas mijn verlichting daarop aan. Is het soms te veel?
Hey Tim
CO2 begin je minstens 1u op voorhand mee voordat de lichten aangaan zodat de CO2 al goed vermengd is wanneer de fotosynthese begint (= lichten aan). Je kunt dan ook 1u op voorhand stoppen met CO2, voordat de lichten uitgaan.
Groetjes
Gilles
kaamlaag voorkom je door uitstroom buis op je wateroppervlakte te richten dus wateroppervlakte in beweging houden ook heb je van jbl top cleaner 2 een simpele scimmer die je aan sluit aan je inlaat slang kost e 24,95 werkt geweldig groet wim
het beste is een filter met een instelbare uitstroom inrichting. richt deze horizontaal naar het water oppervlak. niet verticaal of horizontaal, maar diagonaal. zo ontstaat een mooie onderbreking aan het wateroppervlak zonder teveel stroming in je bak. ook goed voor o2 opname.
Hey Coert
Klopt!
Groetjes
Gilles