X
  Categorie: Voedingsstoffen

Een kaamlaag op het aquarium

Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: een olieachtige substantie op het wateroppervlakte, ook wel een “kaamlaag” genoemd. Op zich is een kaamlaag ongevaarlijk, tenzij het heel dik wordt en de uitwisseling van zuurstof tussen het aquarium en de omgeving beperkt. Maar wat veroorzaakt net die kaamlaag?

Oorzaak van de kaamlaag: slecht onderhoud

Een kaamlaag ontstaat vaak bij slecht onderhoud van het aquarium, bijvoorbeeld door rottende materialen (bladeren, voer, …) of door overbevolking van het aquarium. Het kan ook het gevolg zijn van een plotse bacteriesterfte doordat een filter lang heeft stilgestaan. Door regelmatig je bak te onderhouden, alle blaadjes te verwijderen na een snoeibeurt en eventueel dode dieren te verwijderen, is de kans op een kaamlaag al minder.

Een kaamlaag door plantengroei?

Soms kan het zijn dat je je bak heel goed onderhoudt, maar dat er toch nog een kaamlaag op het wateroppervlakte te zien is. Dit komt doordat er een relatie is tussen het metabolisme van je aquariumplanten en de productie van organisch afval.

Hoe meer CO2 je planten opnemen, des te meer afval ze produceren (vetten, oliën, koolhydraten …) doordat ze sneller en beter groeien. Hoe meer CO2 je toevoegt, des te groter ook de vraag naar andere voedingsstoffen. Wanneer je die vraag onvoldoende beantwoordt, zal er een grotere afvalproductie dan normaal zijn. Hetzelfde geld trouwens ook wanneer je bij een te sterke aquariumverlichting onvoldoende voedingsstoffen toevoegt. Hierdoor zal de kaamlaag ook dikker zijn dan normaal.

De aanwezigheid van een kaamlaag kan sterk verschillen van aquarium tot aquarium. Factoren zijn onder andere de hoeveelheid voedingsstoffen die worden toegevoegd (zie paragraaf hierboven), maar bijvoorbeeld ook de biomassa. Bij een kleinere biomassa zijn er minder planten die afvalstoffen creëren en is de kans op een kaamlaag dus ook kleiner.

Hoe een kaamlaag vermijden?

De oplossing voor het vermijden of verwijderen van een kaamlaag is duidelijk:

 • Je bak goed onderhouden, bladeren en ander afval zoveel mogelijk verwijderen;
 • Zorgen voor een goede filterwerking;
 • Voldoende voeding toevoegen voor je aquariumplanten, zie ook de Estimative Index;
 • Niet overdrijven met je aquariumverlichting. Indien je wel veel verlichting in je bak wil, hou dan rekening met de grotere vraag naar plantenvoeding;
 • Zorg voor een goede balans tussen je CO2 en andere voedingsstoffen.

Zoals eerder gezegd is een kaamlaag niet direct gevaarlijk, maar het is wel een aanwijzing dat er iets in je bak niet in balans is!

Heb of had jij  zo’n lelijk laagje boven je aquarium? Hoe heb je het opgelost? Vertel het ons!

Een kaamlaag op het aquarium
5 (100%) 2 votes
Gilles :

Bekijk de reacties (62)

 • Met de surface skimmer van eheim is dit probleem in een mum van tijd verholpen.

  Het is een klein apparaat en tot 350 liter bakken geschikt.

 • Beste Aquarium liefhebbers.

  Ik heb deze week een aquarium gekregen waar al een maanvis inzat. De bak was bijna niet meer te zien door de alg. Ik heb heel die Aqua40 (jaja de hele bak haha) schoongemaakt,steentjes gewassen. Hoge achtergrondplant gekocht en een lage. Alleen steentjes geen zand als bodem...Een IN300 pomp en 2 terracotta potjes om in te schuilen. Na een dag had de oudste maanvis al 1 van mijn tetra's doodgebeten en dat was dus einde maanvis en tetra! Nu zitten er in de bak :
  -Garnaal
  -Algeneter Indo
  - 2 Netbotia's
  -5 kardinaaltetra's
  -1 Maanvis
  Als voer heb ik TetraPro Energy en Krill als diepvriesblokjes.
  Na een dag zag het water prachtig helder. Nu kwam ik gistwe

  • Hey Lex

   Je aquarium is veel te klein voor die maanvis en volgens mij gaan tetra's ook niet goed samen met maanvissen (maar ik heb weinig ervaring met die laatste). Ik zou dus een groter aquarium kopen en/of de maanvis wegdoen.

   Groeten
   Gilles

   • Dank je wel voor de snelle reactie maar de post was nog niet af haha sorry...ik hoop op reactie op de hele post.

    MvG Lex

 • Beste Aquarium liefhebbers.

  Ik heb deze week een aquarium gekregen waar al een maanvis inzat. De bak was bijna niet meer te zien door de alg. Ik heb heel die Aqua40 (jaja de hele bak haha) schoongemaakt,steentjes gewassen. Hoge achtergrondplant gekocht en een lage. Alleen steentjes geen zand als bodem…Een IN300 pomp en 2 terracotta potjes om in te schuilen. Na een dag had de oudste maanvis al 1 van mijn tetra’s doodgebeten en dat was dus einde maanvis en tetra! Nu zitten er in de bak :
  -Garnaal
  -Algeneter Indo
  – 2 Netbotia’s
  -5 kardinaaltetra’s
  -1 Maanvis
  Als voer heb ik TetraPro Energy en Krill als diepvriesblokjes.
  Na een dag zag het water prachtig helder. Nu kwam ik gister thuis en had iemand met goede bedoelingen mijn vissen gevoerd.....met genoeg voer voor 3 weken helaas. Ik heb na die kaamlaag en al dat voer een deel afgeheveld en schoonwater toegevoegd. Gisteravond zag ik dat mijn tetras heel snel ademde onder water en mijn maanvis ook. Heb toen de kaamlaag zo goed mogelijk eraf proberen te skimmen en de pomp iets harder gezet voor meer oppervlaktebeweging. Het water wil maar niet helder worden.

  Wat doe ik fout of wie heeft er tips?

  • Beste aquariumliefhebber,

   Ten eerste moet ik zeggen dat het aquarium veel te klein is voor de maanvis en dat de maanvis erom bekend staat garnalen op te eten en als de maanvis wat groter is zal hij ook beginnen aan de tetra's. De algenvorming heeft meestal te maken met het licht van de bak. TL verlichting hoort elke 1,5jaar vervangen te worden. Bij een extern filter kunt u kiezen voor filteren vanaf het wateroppervlak dan bent u snel af van de kaamlaag.
   Check ook uw PH waarde, als deze boven de 7,0 is, bevorderd dat ook de algengroei.
   Voor meer informatie adviseer ik u langs te gaan bij een aquariumspeciaalzaak waar u ook uw water kan laten testen.

   Mvg Tycho R.

 • Ik zit met een aquarium van 150x50x50. Hierin heb ik een kogelvis (tetraodon lineatus) zitten.
  Zelf heb ik last van een kaamlaag die toch precies meer en meer wordt.
  Ik denk dat de oorzaak is dat ik hem mosselen te eten geef. Kogelvissen zijn slordige eters en hier blijven soms zeer kleine deeltjes van de mossel liggen. Hierdoor komt deze laag denk ik (ben niet zeker).
  Ik ververs regelmatig een deel van het water maar ik krijg de kaamlaag er precies niet uit aangezien deze boven op het water ligt.
  Weet iemand hoe ik deze wel uit het aquarium krijg?

  Mvg
  Bart

  • Hey Bart

   Dat kan inderdaad de oorzaak zijn!
   Heb je al geprobeerd met een skimmer? Of een pompje vlak onder het wateroppervlakte voor een goede "rimpeling"?

   Groeten
   Gilles

 • het beste is een filter met een instelbare uitstroom inrichting. richt deze horizontaal naar het water oppervlak. niet verticaal of horizontaal, maar diagonaal. zo ontstaat een mooie onderbreking aan het wateroppervlak zonder teveel stroming in je bak. ook goed voor o2 opname.

 • kaamlaag voorkom je door uitstroom buis op je wateroppervlakte te richten dus wateroppervlakte in beweging houden ook heb je van jbl top cleaner 2 een simpele scimmer die je aan sluit aan je inlaat slang kost e 24,95 werkt geweldig groet wim

 • Heb mijn CO2 van 9 uur tot 9 uur aan dus pas mijn verlichting daarop aan. Is het soms te veel?

  • Hey Tim

   CO2 begin je minstens 1u op voorhand mee voordat de lichten aangaan zodat de CO2 al goed vermengd is wanneer de fotosynthese begint (= lichten aan). Je kunt dan ook 1u op voorhand stoppen met CO2, voordat de lichten uitgaan.

   Groetjes
   Gilles

 • Hallo,

  Ik heb ook last van een kaamlaag, een flinke. Ik geef mijn planten genoeg voeding wat betreft co2 en bemesting van voedingsstoffen. Echter heb ik er een relatief zwakke lamp van 15W in (60L bak). Kan dit de oorzaak zijn van de kaamlaag. Ook groeien mijn HC niet optimaal. worden een beetje lichtgroen.

  Groetbas

  • Hey Bas

   Nee, ik gebruik wel vaker zwak licht en heb geen kaamlaag. Ik denk dat het komt doordat je HC niet goed groeit --> rotting --> kaamlaag. Heb je al je CO2 een beetje verhoogd? HC is daar heel gevoelig voor.

   Groetjes
   Gilles

   • Ik voeg ongeveer 20mg/l co2 toe via een co2systeem. Mijn HC doet het echter niet goed. Ze worden geel/groengrijs. Moet ik dan mijn co2 hoger zetten?

 • Ik hou een litersmaat net gelijk met de waterspiegel en laat de kaamlaag de litersmaat lopen als een soort skimmer, werkt prima

 • Hoi, ik heb sinds eergisteren ( 2 mei 2018 ) een nieuw 110 liter aquarium. De filter werkt al en het verwarmingselementje ook al. Er ligt grind in en draait al 2 dagen, ik had er ook safe start bij gedaan en nu heb ik een kaamlaag! Hoe komt dat denk je?

  • Hey Ian

   Welkom bij de hobby ;-)
   Die kaamlaag is normaal, hoort bij de opstart. Eens je bak goed is ingedraaid, zal hij wel vanzelf verdwijnen.

   Groetjes
   Gilles