Categorie: Plantenvoeding

Een kaamlaag op het aquarium

Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: een olieachtige substantie op het wateroppervlakte, ook wel een “kaamlaag” genoemd. Op zich is een kaamlaag ongevaarlijk, tenzij het heel dik wordt en de uitwisseling van zuurstof tussen het aquarium en de omgeving beperkt. Maar wat veroorzaakt net die kaamlaag?

Oorzaak van de kaamlaag: slecht onderhoud

Een kaamlaag ontstaat vaak bij slecht onderhoud van het aquarium, bijvoorbeeld door rottende materialen (bladeren, voer, …) of door overbevolking van het aquarium. Het kan ook het gevolg zijn van een plotse bacteriesterfte doordat een filter lang heeft stilgestaan. Door regelmatig je bak te onderhouden, alle blaadjes te verwijderen na een snoeibeurt en eventueel dode dieren te verwijderen, is de kans op een kaamlaag al minder.

Een kaamlaag door plantengroei?

Soms kan het zijn dat je je bak heel goed onderhoudt, maar dat er toch nog een kaamlaag op het wateroppervlakte te zien is. Dit komt doordat er een relatie is tussen het metabolisme van je aquariumplanten en de productie van organisch afval.

Hoe meer CO2 je planten opnemen, des te meer afval ze produceren (vetten, oliën, koolhydraten …) doordat ze sneller en beter groeien. Hoe meer CO2 je toevoegt, des te groter ook de vraag naar andere voedingsstoffen. Wanneer je die vraag onvoldoende beantwoordt, zal er een grotere afvalproductie dan normaal zijn. Hetzelfde geld trouwens ook wanneer je bij een te sterke aquariumverlichting onvoldoende voedingsstoffen toevoegt. Hierdoor zal de kaamlaag ook dikker zijn dan normaal.

De aanwezigheid van een kaamlaag kan sterk verschillen van aquarium tot aquarium. Factoren zijn onder andere de hoeveelheid voedingsstoffen die worden toegevoegd (zie paragraaf hierboven), maar bijvoorbeeld ook de biomassa. Bij een kleinere biomassa zijn er minder planten die afvalstoffen creëren en is de kans op een kaamlaag dus ook kleiner.

Hoe een kaamlaag vermijden?

De oplossing voor het vermijden of verwijderen van een kaamlaag is duidelijk:

  • Je bak goed onderhouden, bladeren en ander afval zoveel mogelijk verwijderen;
  • Zorgen voor een goede filterwerking;
  • Voldoende voeding toevoegen voor je aquariumplanten, zie ook de Estimative Index;
  • Niet overdrijven met je aquariumverlichting. Indien je wel veel verlichting in je bak wil, hou dan rekening met de grotere vraag naar plantenvoeding;
  • Zorg voor een goede balans tussen je CO2 en andere voedingsstoffen.

Zoals eerder gezegd is een kaamlaag niet direct gevaarlijk, maar het is wel een aanwijzing dat er iets in je bak niet in balans is!

Heb of had jij  zo’n lelijk laagje boven je aquarium? Hoe heb je het opgelost? Vertel het ons!

[ninja-inline id=2172]

3.5/5 - (11 votes)

Bekijk de reacties

  • Ik krijg binnenkort zacht water. Is dit schadelijk voor mijn aquarium ? Wat moet ik toevoegen .

  • Hallo Gilles,
    Dikke complimenten voor je website!
    Hier oude hobby weer opgepakt (20jr geleden...) en bak gekocht: 120x40x50h, LED verlichting met dimmer, Eheim prof 5 - 600t (1850l/u). Ondanks jouw CO2 overtuiging, volg ik liever je vader, hahaha. Beetje de natuur zijn werk laten doen en niet te vaak verversen spreekt me ook aan, dus in eerste instantie ga ik voor een non-CO2 bak. Wel grote filter en veel stroming door spraybar in de lengte van de bak en toevoegen van extra voeding in de vorm van de Estimative index kit. Zit nu midden in de dry start met planten die weinig CO2 nodig hebben. Naaldgras, Dwerg Amazonezwaardplant, Belgisch groen, Cryptocoryne, Eikenbladvaren, Sterrenkruid en Braziliaanse klimop. Als de bak vol is dan Vallisneria, Amazone kikkerbeet, Javamos, Anubias en Javavaren.

    Nu een vraagje over de kaamlaag. Die ontstaat in de tweede dry start week op het mini laagje water. Ik lees dat het zal komen door de snel groeiende planten. Het kan ook geen kwaad, dus ik hoef er niets aan te doen?

    • Dag Daan

      Bedankt!
      Een kaamlaag is tijdens de opstart normaal en niets om je zorgen om te maken. Eens de bak gestabiliseerd is, zal hij langzaam verdwijnen.

      Groetjes,
      Gilles

  • Een kaamlaag ontwikkelt zich vaak niet van de ene op de andere dag. Dit gebeurt geleidelijk.

    Wat ik nu doe om deze laag te verwijderen, snel en goedkoop:

    Ik pak een rol keukenpapier (zonder opdruk, dus gewoon wit)
    Scheur hier een velletje van af
    Ik laat deze plat op het water vallen en trek hem er dan direct vanaf
    Herhaal dit voor mijn 60cm een keer of 7-8 en je hebt de toplaag zo goed als helder.

    Geen vaatdoekjes gebruiken, maar gewoon keukenpapier.
    Ook geen wc papier gebruiken want dat lost binnen no-time op.

    Als je 't wat vindt Gilles lees ik het graag, ik lees jouw blog namelijk ook regelmatig voor tips :) Thnx.

    • ik vind het als het werkt een prima idee wat makkelijker dan iedere keer water verversen ook rustiger voor de vissen

  • hallo ik heb een nieuwe bak draaien op een bodemfilter en er een paar planten in staan nu heb ik al een paar dagen schuim op het water staan . in mijn beleving zou ik zeggen dat de bateriegroei nog niet op orde is . ik ga nog een paar keer water verversen om te kijken of het beter gaat worden . groetjes gertjan.

  • Hey ik heb precies het zelfde gedaan maar mijn laag blijft komen en ik heb dit sinds ik een nieuwe lamp heb die andere was kapot (deze lamp is nog zwakker 8w maar het is gen van de action) hellpp

    • Dag Justin

      Als je planten slecht groeien, krijg je een kaamlaag. Dus ik zou kijken om je plantengroei te verbeteren (= oorzaak aanpakken) en dan zou het moeten beteren.

      Groetjes
      Gilles

  • Beste lezers,

    Ik heb mijn kaamlaag opgelost door middel van meer beweging aan de oppervlakte en misschien nog wel het belangrijkste! Een luchtpompje met diffuser. Bij mij was het binnen een paar uur verdwenen. En na dat ik het luchtpompje heb verwijderd is de kaamlaag niet terug gekomen.

    Ik had een kaamlaag bij het heropstarten van mijn bak waarbij ik deels het water en het filter heb behouden.

    Groetjes!

  • Hoi, ik heb sinds eergisteren ( 2 mei 2018 ) een nieuw 110 liter aquarium. De filter werkt al en het verwarmingselementje ook al. Er ligt grind in en draait al 2 dagen, ik had er ook safe start bij gedaan en nu heb ik een kaamlaag! Hoe komt dat denk je?

    • Hey Ian

      Welkom bij de hobby ;-)
      Die kaamlaag is normaal, hoort bij de opstart. Eens je bak goed is ingedraaid, zal hij wel vanzelf verdwijnen.

      Groetjes
      Gilles

  • Ik hou een litersmaat net gelijk met de waterspiegel en laat de kaamlaag de litersmaat lopen als een soort skimmer, werkt prima

  • Hallo,

    Ik heb ook last van een kaamlaag, een flinke. Ik geef mijn planten genoeg voeding wat betreft co2 en bemesting van voedingsstoffen. Echter heb ik er een relatief zwakke lamp van 15W in (60L bak). Kan dit de oorzaak zijn van de kaamlaag. Ook groeien mijn HC niet optimaal. worden een beetje lichtgroen.

    Groetbas

    • Hey Bas

      Nee, ik gebruik wel vaker zwak licht en heb geen kaamlaag. Ik denk dat het komt doordat je HC niet goed groeit --> rotting --> kaamlaag. Heb je al je CO2 een beetje verhoogd? HC is daar heel gevoelig voor.

      Groetjes
      Gilles

      • Ik voeg ongeveer 20mg/l co2 toe via een co2systeem. Mijn HC doet het echter niet goed. Ze worden geel/groengrijs. Moet ik dan mijn co2 hoger zetten?

  • Heb mijn CO2 van 9 uur tot 9 uur aan dus pas mijn verlichting daarop aan. Is het soms te veel?

    • Hey Tim

      CO2 begin je minstens 1u op voorhand mee voordat de lichten aangaan zodat de CO2 al goed vermengd is wanneer de fotosynthese begint (= lichten aan). Je kunt dan ook 1u op voorhand stoppen met CO2, voordat de lichten uitgaan.

      Groetjes
      Gilles

1 2 3 4

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018