Categorie: Aquascaping

Takashi Amano: een biografie

Takashi Amano is nog niet zo heel bekend in de Benelux, maar zijn Nature Style aquariums beginnen steeds meer en meer in trek te geraken in onze omstreken. Maar wie is nu die meneer Takashi Amano juist? Hieronder een korte biografie!

Takashi Amano, de fotograaf

Takashi Amano begon zijn carrière als fotograaf. Al in 1975 bezocht hij regelmatig het Amazoneregenwoud, Borneo, West-Afrika en de vele wouden in Japan. Hij verwierf als fotograaf vooral faam dankzij zijn zeer gedetailleerde foto’s van scènes uit de ongerepte natuur.

Enkele van zijn foto’s werden zelfs gebruikt tijdens de 34ste G8-Top, een internationaal forum waar belangrijke politieke en economische zaken besproken worden. Tegenwoordig hebben zijn trektochten plaats gemaakt voor lezingen en tentoonstellingen over zijn avonturen. Zijn foto’s en andere werken kunnen nog steeds bewonderd worden op Takashi Amano’s officiële website.

Takashi Amano, de aquascaper

Binnen onze hobby is Amano Takashi natuurlijk het meest bekend voor zijn Nature aquariums, soms ook wel een “Amano aquarium” genoemd. Meneer Amano was de eerste persoon die de Japanse tuinstijl introduceerde binnen de aquaristiek, denk daarbij aan Wabi-Sabi (“schoonheid door imperfectie”) en de Zen formaties.

Ook zorgde hij voor de herintroductie van een aantal lang vergeten planten in het aquarium, waaronder Riccia Fluitans. Een andere aquariumstijl die ook populair is geworden dankzij Takashi Amano is de Iwagumi stijl.

Aqua Design Amano

Uit zijn interesse voor aquaria is het idee ontstaan om een eigen bedrijf op te starten: Aqua Design Amano. ADA is niet zomaar een aquariumbedrijf, het staat voor design en uiterst hoge kwaliteit. Vooral de aquaria zijn mijn persoonlijke favoriet en naar mijn mening elke cent waard: zeer helder glas, geen silicone zichtbaar, perfecte afwerking, …

Ook de bodemsubstraten (ADA Aquasoils) van Aqua Design Amano staan erom bekend een positieve invloed te hebben op de plantengroei. Deze speciale kleibodems zijn rijk aan allerlei voedingsstoffen die je aquariumplanten gemakkelijk kunnen gebruiken en bovendien regelen ze de KH-waarde van je water voor een optimale groei.

Takashi Amano heeft trouwens ook een aantal boeken uitgegeven die zeker de moeite waard zijn om eens te lezen!

*UPDATE* Takashi Amano overleden op 4 augustus 2015

Helaas bijzonder droevig nieuws: Takashi Amano is overleden op 4 augustus 2015 op de veel te jonge leeftijd van 61. We zullen hem hard missen, hij was een enorme inspiratie voor vele aquascapers. Niet alleen op vlak van aquascaping, maar ook als persoon!

[ninja-inline id=2172]

5/5 - (2 votes)

Bekijk de reacties

  • jammer dat de website niet is bijgewerkt daar deze super scaper niet meer leeft

    • Hey Paul

      Bedankt voor de tip, ik heb het artikel aangepast!

      Groeten
      Gilles

  • Ik heb last van een terugkerende zwarte moeslaag op de achterwand. Ik verwijder deze met een kortharige kwast of borstel. Met deze methode wordt de achterwand weer aardig toonbaar, maar na een week of twee kan ik weer opnieuw beginnen. Wat is de oorzaak van deze moeslaag en wat is hier aan te doen?
    Gaarne een reactie en b.v.d. Fred.

    • Dag Fred

      Dat lijkt op baardalg. Heb je mijn pagina over baardalg al eens bekeken? Daar staan enkele tips in.
      Zolang je de oorzaak van de alg niet aanpakt, zal hij steeds blijven terugkeren en moet je telkens schrobben ...

      Groeten
      Gilles

  • Ik volg u blog al een tijdje met veel plezier. Ik heb nog een vraagje. Wat me vaak opvalt aan die mooie aquascapes, is dat ik er maar zelden techniek in zie. Persoonlijk heb ik nu een intern filter, als je zo weinig mogelijk pomptechniek in de bak wilt, wat is dan de beste optie voor een 60x30x30 bakje?

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018