Heb je net een aquarium gekocht, maar je weet nog niet goed voor welke aquarium inrichting je moet gaan? Dan kan dit artikel jou misschien helpen.
Ga eerst na waar je je aquarium wil plaatsen. Dit doe je best niet op een te drukke plek (bijvoorbeeld de inkomhal), maar op een rustige, gemakkelijk bereikbare plaats. Ook de aanwezigheid van leidingwater is handig.
Daarnaast is ook de afmeting van je aquarium belangrijk. Een extra lang aquarium is bijvoorbeeld mooi voor een Iwagumi, terwijl je brede maten goed met de diepte kunt spelen. Hou ook rekening met je budget. Een plantenbak kost doorgaans meer doordat je voedingsstoffen moet toevoegen en eventueel een CO2-systeem moet kopen.
In de aquariumwinkel vind je heel wat materiaal om je aquarium in te richten: lavasteen, Ardense steen, kienhout, wortelhout, planten, decoratie, grind, … Denk op voorhand goed na wat je wil maken van je aquarium. Wil je gaan voor een lay-out met veel aquarium hout? Of liever iets met stenen (bijvoorbeeld een cichlidenbak)? Of een combinatie met heel veel planten?
Vergeet niet decoratiemateriaal altijd goed te wassen en eventueel te koken (indien mogelijk) vooraleer je het in je aquarium plaatst, beter voorkomen dan genezen!
Als je nog steeds niet goed weet hoe je je aquarium wil inrichten, kunnen de volgende aquarium stijlen jou misschien creatieve ideeën geven!
Het gezelschapsaquarium
De meeste aquaristen beginnen bij een gezelschapsaquarium. Bij dit aquarium staan niet de planten centraal, maar eerder de vissen en wat leuke decoratiematerialen. Een gezelschapsaquarium vereist doorgaans minder onderhoud dan andere, meer beplante stijlen.
Het Nederlandse aquarium
Het Nederlandse aquarium vertegenwoordigt één van de oudste stijlen binnen de aquaristiek en is gekenmerkt door een sterke focus op verschillende aquariumplanten. Nederlandse aquaria zijn meestal sterk gestructureerd met heel wat verschillende kleuren en bladvormen. Qua onderhoud is deze aquariuminrichting veel veeleisender dan het gezelschapsaquarium.
Het Nature Style Aquarium
Bij het Nature Style aquarium gaat men vooral de natuur nabootsen. In tegenstelling tot de Nederlandse stijl wordt hier eerder de “scène” of de “filosofie” op de voorgrond geplaatst in plaats van de aquariumplanten. Er wordt vaak gebruik gemaakt van voorgrondplantjes en mossen. Wat betreft het onderhoud kunnen we deze stijl tussen het gezelschapsaquarium en het Nederlandse aquarium plaatsen.
Het cichliden aquarium
De naam zegt het al: een cichliden aquarium heeft maar één soort vis en dat zijn … cichliden. Deze vissen staan ervoor bekend planten op te eten of los te woelen. Een cichliden bak heeft dus meestal geen aquariumplanten (tenzij enkele soorten, bijvoorbeeld Anubias of Vallisneria) maar enkel stenen en veel schuilplaatsen. Dit aquarium vergt het minste onderhoud van alle stijlen.
Zoals je ziet zijn er heel wat dingen waar je mee rekening kunt houden bij het aquarium inrichten: plaats, budget, decoratiemateriaal, planten, vissen, … Maar uiteindelijk komt het op één ding neer en dat is persoonlijke smaak!
Vond je deze post leuk? Word dan lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van allerlei leuke inrichtingsideeën!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Ikzelf weet niet welke stijl ik heb kwa aquarium. Ik heb planten met verschillende kleuren en ik heb ze zomaar ergens geplant zonder enig structuur. Wel heb ik veel planten. Heel veel en dat is erg intensief in onderhoud. Veel snoeiwerk ( wekelijks een emmer vol) mijn bestand bestaat uit valicineria, tijger lotus , javavatern en nog een paar verschillende soorten. Ik heb geen bodem bedekking vanwege de corrydorassen die graag hun vinnen spoelen met fijn filterzand.
Hey Diderick
Stijl of niet, de planten lijken het alleszins naar hun zin te hebben zo te horen! :D
Groetjes
Gilles
Hallo Gilles ,
Een vraagje,ardenner breuksteen, zit daar nou wel of niet veel kalk in?
En zal je ph waarde er veel van gaan stijgen?
Wil een nieuwe bak gaan opstarten en wilde die stenen gaan gebruiken icm aardig wat plantjes en wat vissen.
Kan ik nu beter andere stenen halen of zijn deze wel te gebruiken?
Groeten Maikel
Hey Maikel
Ik ben niet zeker, maar ik denk het wel en zal wel effect hebben op je waterwaardes.
Ik zie echter geen reden waarom je ze niet zou mogen gebruiken.
Groeten
Gilles
Goedemiddag Gilles,
Vraagje. Ben al een tijdje aan het surfen op internet met de vraag of een Anabius plantje zal hechten op een stuk nep hout. Of hechten ze nooit echt maar worden ze vastgebonden?
Hoop dat u mij kunt helpen.
Met vriendelijke groet,
Mitch
He gilles!
Wat heb jij hier toch een top blog, en jou uileg is toch echt wel het meest duidelijkste van veel op internet!
Maar nu genoeg geslijm!
Ik wil een iwagumi style aquarium beginnen nu vraag ik me af hoe dit nou in zijn wek gaat met de opstart periode, ik ben gewend om optestarten met veel snelgroeiers!
en nu wil ik de soil van ada gaan gebruiken ( wat echt wel prijsig is vind ik), maar is dit wel get geld waard!
En heb jij meschien een leuke stappen plan of tips voor een iwagumiaquarium van 110liter?
heb hier voor een gezelschaps bak gehad!
Met vriendelijke groet,
H.Weber
Utrecht
Hey Harry
Bedankt voor de complimenten!
ADA Aquasoil is een heel goed product, maar het is niet absoluut noodzakelijk voor een mooi scape/iwagumi. Je kunt even goed akadama gebruiken dat een pak goedkoper is & vervolgens in de waterkolom doseren. Voor een iwagumi raad ik aan om met een dry start te beginnen: https://www.aquascaping-blog.com/346/dry-start-methode .
Waarom? Een iwagumi slaagt of faalt bij een mooi matje, vaak HC of Glosso. Door een dry start te doen, kun je gemakkelijk en relatief snel een matje vormen voordat je de bak met water vult. Zonder algen, slechte groei, loskomende plantjes, ... De planten zijn dan al stevig geworteld en sterker dan wanneer je ze vers plant en rechtstreeks in water. Meer kans op succes dus. Daarna de bak vullen, volpompen met CO2 om te voorkomen dat ze een CO2-tekort krijgen (er zitten dan toch nog geen vissen in de bak) en regelmatig snoeien.
Daarna langzaamaan de CO2 wekelijks afbouwen totdat het water veilig is voor je vissen. Hou daarbij je drop checker & je planten goed in het oog. Wordt de HC bruin, doorschijnend of groeit hij omhoog/los, dan weet je dat je te laag zit en ga je terug naar de CO2-waarde van de week daarvoor.
Duurt langer om zo op te starten maar de kans op succes is veel hoger.
Groeten
Gilles
He Gilles,
Bedankt voor jou reaktie en zeer duidelijke advies!
Ik ga denk ik dan toch maar die akadama soil gebruiken ( scheelt toch , belangrijk in deze tijden)!
En ga zeker deze methode gebruiken, het duurt even maar het geeft me nu al een goed gevoel.
Nu vraag ik me af wat betrefd de voedings stoffen betrefd, ik ben al een beetje bekend met de EI methode dus moet ik die toepassen en nu heb ik voeding van easy life is dat voldoende?
Ik ben ook site's tegen gekomen waar ze de voedings stoffen zelf doen mengen met poeders, is dit beter of gewoon goedkoper?
Nogmaals THX!!!
Groetjes
H.Weber
Utrecht
Ik denk het wel (is niet mijn shop trouwens).
Hoi Gilles,
bedankt voor het snelle advies.
zal morgen meteen beginnen met mijn aquarium.
heb een lengte van 1 meter kan ik dan beter over de hel lengte een spray bar plaatsen (dmv. buiten filter).
of gewoon een los stuk met een brede monding.
en is het verstandig om een dichte deksel te nemen met als nadeel dat ik geen slangen aan de zijkan kan doen.
of lampen die boven aan de muur hangel?
gr Lars
Hallo Lars
Ik ben een liefhebber van open bakken omdat ik dat mooier vind en het goed is voor de gaswisseling tussen het water en de omgeving (kamer). Maar een dicht deksel is ook prima als je voldoende rimpeling voorziet (en veiliger voor je vissen ;-) ). Kwestie van smaak dus!
Groeten
Gilles
Hoi beste Gilles,
Ben groot fan van je werk.
Heb van deze site veel geleerd.
Ik heb op het moment een bak van 180 liter die vol met alg zit. Ben van plan om hem helemaal leeg te halen en opnieuw in te richten. Wil een mooie planten bak met nog wel genoeg ruimte voor de vissen (dus in het midden iets van mos met daaromheen planten en deco).
Welke bodem zou je aanraden, en wat voor planten, hoeveel licht en CO2, bijmesten wel of niet?
En weet je een goeie site of winkel in de buurt van Tilburg om dit te kopen/halen.
groeten Lars.
Hallo Lars
Bedankt voor het geweldige compliment!
Voor de bodem zou ik een aquasoil aanraden of akadama indien je een klein budget hebt. Planten is je eigen keuze, maar ik zou eerst beginnen met wat gemakkelijke planten, je CO2-meststoffen-verlichting in balans brengen en dan pas naar moeilijkere planten overstappen.
Het licht zou ik in het begin eveneens laag houden (zie https://www.aquascaping-blog.com/283/aquarium-verlichting) zodat je bak stabiel blijft. CO2 en meststoffen toevoegen is naar mijn mening een must voor een goede plantenbak.
Een winkel in Tilburg ken ik niet, aangezien ik van België ben.
Groeten
Gilles
Misschien een een topic over inrichten van hoekaquarium?
Hoi Jan
dat is een goed idee, die bakken zijn helemaal niet gemakkelijk om in te richten!