
De Estimative Index is een eenvoudige manier om je aquariumwater van voldoende voedingsstoffen te voorzien zonder te moeten vertrouwen op allerlei dure testkits. Op die manier spaar je een hele hoop geld en tijd uit. Bovendien groeien je aquariumplanten optimaal en heb je geen last van allerlei algen.
De Estimative Index: voedingsstoffen à volonté
Het doel van de Estimative Index is om oneindig veel stabiele voedingsstoffen en CO2 te voorzien voor je aquariumplanten. Hiermee vermijd je voedingstekorten die kunnen leiden tot plotse algengroei. Op het einde van de week volgt een waterverversing van meestal 50% om de bak te “resetten”.
Een groot voordeel van de Estimative Index is dat je niet langer gebruik moet maken van allerlei dure testkits. Die zijn ten eerste voor de amateur alles behalve betrouwbaar en bovendien kostten ze op lange termijn heel wat geld. Ze zijn ook vaak de oorzaak van slechte beslissingen aangezien de resultaten vaak verkeerd zijn.
Waarom een waterverversing bij de Estimative Index?
Waarom een waterverversing als voedingsstoffen niet schadelijk zijn voor de vissen en ook niet voor algen kunnen zorgen, vraag je je nu waarschijnlijk af. De wekelijkse waterverversing dient voornamelijk om afvalstoffen zoals ammonium (NH4) en mulm te verwijderen. Een stabiel aquarium met goed groeiende planten produceert heel wat afval en dat moet dus regelmatig verwijderd worden.
Verder dient de waterverversing ook om je voedingsstoffen rond een bepaald niveau (ppm) te houden zonder gebruik te maken van testkits. Bij een verversing van 50% zal bijvoorbeeld het maximum ppm nooit meer dan het dubbele van het gewenste niveau zijn. Hoeveel en hoe vaak je ververst, kies je natuurlijk zelf (25%, 75%, wekelijks, tweewekeijks, …).
Welke Estimative Index ratio’s voor mijn aquarium?
De praktijk heeft uitgewezen dat de waardes hieronder optimale resultaten leveren zonder enige vorm van voedingstekort. Natuurlijk mag je zelf wat uitproberen en meer of minder toevoegen, je planten zullen wel aantonen als ze wat missen. Hoeveel ml of gr je precies moet toevoegen om deze waardes te bekomen, kan ik niet zeggen aangezien dit afhangt van de grootte van je bak (stuur me anders een mailtje, dan berekenen we het samen). Hieronder alleszins de wekelijkse ppm ratio’s volgens de Estimative Index:
- CO2: 25-35ppm
- NO3: 20-30ppm
- K+: 20-30ppm (zit meestal al in je nitraat- of fosfaatoplossing)
- PO4 : 2,0 ppm
- Fe: 0,5-1ppm of meer
- Microvoedingsstoffen (bijv. Profito): net iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid volgens de fles
Hou er wel rekening mee dat opname niet gelijk staat aan groei. Planten kunnen meer voedingsstoffen opnemen dan ze eigenlijk nodig hebben (“luxury uptake”) en daarbij geen verbetering in groei vertonen. In dat geval verspil je dus gewoon voedingsstoffen. Ga dus geen 60ppm NO3 toevoegen, dat heeft totaal geen nut.
Als je al last had van algen in je aquarium en je past de Estimative Index toe, heb dan even geduld aangezien het tot 3 weken kan duren voordat de planten zich hebben aangepast en opnieuw de bovenhand krijgen. Ondertussen kun je de bak schoonmaken en manueel de algen verwijderen.
PS: ik heb nu mijn eigen Estimative Index kit samengesteld waarmee je eigenlijk alles in 1 handig pakketje hebt :-)
Ben je nog steeds niet overtuigd? Alle foto’s in dit artikel maken gebruik van de Estimative Index. Geen algje te bespeuren én gezonde vissen!
Vond je deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van allerlei leuke weetjes over aquascaping!
[ninja-inline id=2172]
ik heb een aquarium van 200L netto inhoud met aardig wat planten en 3x 39w verlichting en ik wil de EI-methode gaan gebruiken met de easy life producten Profito, Ferro, Nitro en Fosfo en ook Co2 hoeveel moet ik dan doseren als ik 25% water per week ververs
Hey Dennis
De helft van de waardes hierboven vermeld of ietsje hoger. Hoeveel je dan precies moet toevoegen staat achteraan de fles.
Voor Profito raad ik minstens 2x de aanbevolen hoeveelheid aan.
CO2 is 30ppm, maar moet je zelf al doende uitzoeken helaas om te weten wat voor jouw bak voldoende is. Dat hangt namelijk af van de verlichting, de planten, het systeem zelf, …
Groeten,
Gilles
als je de helft doseert en 25% water ververst lopen dan de waardes niet veel op?
Hey Dennis
Nee, dat is geen probleem. Het hangt natuurlijk ook af van de opname door je planten. Als ze goed groeien, dan is die opname vrij hoog en blijft de ophoping beperkt.
Maar zoals vermeld in mijn artikel over nitraat (https://www.aquascaping-blog.com/216/nitraat-aquarium-schadelijk-vissen): dat is niet giftig & kan dus geen kwaad als er meer in zit dan nodig.
Groeten
Gilles
Beste Gilles,
Met zeer veel interesse lees ik uw verhaal over de EI-methode. Het lijkt mij aantrekkelijk om die ook te gaan uitproberen. Aangezien ik een drukke baan heb en onregelmatig thuis ben, wil ik het voor mijn huisgenoten (en mezelf) graag zo gemakkelijk mogelijk maken. Ik wil de producten van Easy Life, Profito, Nitro en Fosfo gaan gebruiken. Ook wil ik liefst zo weinig mogelijk water verversen wekelijks. Dit omdat het water hier enorm hard is (GH: 13), en ik hierdoor steeds heel omslachtig met osmosewater moet werken. Ik ververs nu ongeveer 10 tot 15 procent per week. Netto-waterinhoud van mijn Juwel Vision 260 schat ik op zo’n 230 liter. Mijn bak wordt verlicht door standaard Juwel-verlichting met reflectoren. Ik voeg ook CO2 toe via een CO2-systeem. Kunt u mij op basis van deze gegevens adviseren hoeveel Nitro, Fosfo en Profito ik moet toedienen, en wanneer /hoe vaak? Alvast heel veel dank voor uw advies! Vriendelijke groet, Hugo
Dag Hugo
Een GH van 13 is geen probleem hoor, osmosewater is niet echt nodig. Ik raad je wel aan om meer te verversen (bv 30%), je zou verwonderd zijn wat een goede waterverversing kan doen met je bak.
Bij 30% waterverversing zou ik het volgende toevoegen
– Nitro & Fosfo: respectievelijk 10 & 1ppm. Hoeveel je moet toevoegen om die waardes te bereiken staat achteraan de fles
– Profito: 2 à 3x de aanbevolen hoeveelheid voor je bak
– CO2: zoals altijd ongeveer 30ppm. Kijk naar je planten, vertrouw niet blindelings op je pH/KH tabel of CO2 tester
Groeten,
Gilles