De Estimative Index is een eenvoudige manier om je aquariumwater van voldoende voedingsstoffen te voorzien zonder te moeten vertrouwen op allerlei dure testkits. Op die manier spaar je een hele hoop geld en tijd uit. Bovendien groeien je aquariumplanten optimaal en heb je geen last van allerlei algen.
Het doel van de Estimative Index is om oneindig veel stabiele voedingsstoffen en CO2 te voorzien voor je aquariumplanten. Hiermee vermijd je voedingstekorten die kunnen leiden tot plotse algengroei. Op het einde van de week volgt een waterverversing van meestal 50% om de bak te “resetten”.
Een groot voordeel van de Estimative Index is dat je niet langer gebruik moet maken van allerlei dure testkits. Die zijn ten eerste voor de amateur alles behalve betrouwbaar en bovendien kostten ze op lange termijn heel wat geld. Ze zijn ook vaak de oorzaak van slechte beslissingen aangezien de resultaten vaak verkeerd zijn.
Waarom een waterverversing als voedingsstoffen niet schadelijk zijn voor de vissen en ook niet voor algen kunnen zorgen, vraag je je nu waarschijnlijk af. De wekelijkse waterverversing dient voornamelijk om afvalstoffen zoals ammonium (NH4) en mulm te verwijderen. Een stabiel aquarium met goed groeiende planten produceert heel wat afval en dat moet dus regelmatig verwijderd worden.
Verder dient de waterverversing ook om je voedingsstoffen rond een bepaald niveau (ppm) te houden zonder gebruik te maken van testkits. Bij een verversing van 50% zal bijvoorbeeld het maximum ppm nooit meer dan het dubbele van het gewenste niveau zijn. Hoeveel en hoe vaak je ververst, kies je natuurlijk zelf (25%, 75%, wekelijks, tweewekeijks, …).
De praktijk heeft uitgewezen dat de waardes hieronder optimale resultaten leveren zonder enige vorm van voedingstekort. Natuurlijk mag je zelf wat uitproberen en meer of minder toevoegen, je planten zullen wel aantonen als ze wat missen. Hoeveel ml of gr je precies moet toevoegen om deze waardes te bekomen, kan ik niet zeggen aangezien dit afhangt van de grootte van je bak (stuur me anders een mailtje, dan berekenen we het samen). Hieronder alleszins de wekelijkse ppm ratio’s volgens de Estimative Index:
Hou er wel rekening mee dat opname niet gelijk staat aan groei. Planten kunnen meer voedingsstoffen opnemen dan ze eigenlijk nodig hebben (“luxury uptake”) en daarbij geen verbetering in groei vertonen. In dat geval verspil je dus gewoon voedingsstoffen. Ga dus geen 60ppm NO3 toevoegen, dat heeft totaal geen nut.
Als je al last had van algen in je aquarium en je past de Estimative Index toe, heb dan even geduld aangezien het tot 3 weken kan duren voordat de planten zich hebben aangepast en opnieuw de bovenhand krijgen. Ondertussen kun je de bak schoonmaken en manueel de algen verwijderen.
PS: ik heb nu mijn eigen Estimative Index kit samengesteld waarmee je eigenlijk alles in 1 handig pakketje hebt :-)
Ben je nog steeds niet overtuigd? Alle foto’s in dit artikel maken gebruik van de Estimative Index. Geen algje te bespeuren én gezonde vissen!
Vond je deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van allerlei leuke weetjes over aquascaping!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Goedemiddag Gilles,
Ik zit met een vraag; "Kun je ook de Estimate Index gebruiken zonder toevoeging van Co2.
Heb een nano cube 30 liter (netto inhoud 20 liter na aftrek bodem, planten, hout e.d.) Bodem is ph verlagend.
Hierin kweek ik crystal red / black en golden bee's.
Mijn waterwaarde:
PH: 6.5
KH: 2
GH: 6 (d.m.v. toevoegen Liquid mineral CA+, anders is deze te laag 4)
NO3: 10 mg
PO4: 0 mg (voeg wel elke week 1 ml toe, maar einde van de week is deze weer 0)
FE : 0 mg (voeg elke week 1 ml toe, maar einde van de week is deze weer 0)
Temp: 21 graden
Licht: 12 uur met 9 watt verlichting.
Wil graag over gaan op de estimate index, maar zonder CO2. Hoeveel kan ik nu het beste toedienen bij een 25% waterwissel.
Gaf eerst easy carbo (1/4 van benodigde hoeveelheid), maar na toedienden verbleken en kruipen mijn garnalen bijna de bak uit via de kit rand, dus hiermee gestopt.
Ook easy live provito wordt niet echt door mijn garnalen gewaardeerd. Ondanks toevoegen van 1/4 van de normale dosis.
Bio CO2 is geen doen voor mij aangezien ik onregelmatig werk en kan deze 's avonds niet op tijd uit zetten.
Met vriendelijke groet, Gerard
Hoi Gerard
Bij een non-CO2 aquarium zijn grote, wekelijkse waterverversingen afgeraden, kijk dit artikel eens: https://www.aquascaping-blog.com/169/aquarium-zonder-co2
Je kunt ook prima de EI volgen, dan doseer je wekelijks bv 1/4 van de ratio's uit het artikel.
Groeten
Gerard
Beste gilles,
Complimenten voor je prachtige informatieve website!
Ik heb een 500 liter aquarium. Door de hoge kh waarde van het kraanwater in mijn woonplaats vermeng ik die met 50% osmose water. Met een kh van 5 kan ik dan met mijn co2 installatie een ph van 6.8/6.9 bereiken. De co2 wordt dmv een sproeibuis vanuit een co2 reactor het aquarium ingespoten zodat die zich goed kan verspreiden. Ik heb 4 TMC grobeam 1500 LED tegels als verlichting die om 13:00 's middags aan gaan en er 2 uur over doen om 100% te bereiken. Om 21:00 gaan ze weer dimmen en ze doen er 2 uur over om uit te gaan? Ik zit nu op het dennerle bemestingssysteem maar heb toch last van algen. Met name penseelalg en baardalg. Wekelijks haal ik zoveel mogelijk weg maar probeer toch nog massa over te houden. Ik zit vol interesse de EI methode te lezen. Ik wissel wekelijks 20% water. Om 50% per week te wisselen is voor een 500 liter bak erg veel, ook omdat ik ook nog eens met osmose water werk.
Het is me niet helemaal duidelijk hoe ik de hoeveelheden toe moet passen op een aquarium van 500 liter met een wekelijkse waterwissel van 20%.
Zou je mij dat aan kunnen geven?
Alvast bedankt
Jose
Hey Jose
Bedankt :-)
De algen die je daar hebt zijn CO2-gerelateerd. De EI zal zeker helpen met een gezondere groei van de planten, maar het zal niet de oorzaak van je algenprobleem aanpakken, daarvoor moet je wijzigen brengen aan je CO2. Heb je al geprobeerd om de CO2 een beetje te verhogen en/of de verlichting wat te verlagen in sterkte? Met het lagere licht, groeien de plantjes wat trager waardoor de vraag naar CO2 ook minder wordt. Het gevolg: het CO2-tekort wordt kleiner.
Als je echt veel algen hebt, kun je bv drastisch te werk gaan en tijdelijk 2 Grobeams uitzetten gedurende een maand, zoveel mogelijk manueel verwijderen, je CO2 verhogen en via de EI doseren. De kans is dan groot dat de alg een pak minder is. Vervolgens, als de planten het weer prima doen en de algen verdwijnen, kun je langzaamaan de verlichting terug wat opschroeven.
Met de EI ben je niet verplicht om 50% van het water te verversen. Je kunt ook 25% verversen, dan doseer je gewoon de helft van de aanbevolen hoeveelheid: 20-30ppm nitraat wordt dan 10-15ppm bv.
Groeten
Gilles
Ik heb veel last van bruine alg de bak draaid al 2.5 maand dan moet dit toch wrl over zijn voor een nieuw opgestart aqurium t5 zijnisschien te oud kan dat en wat is er aan te doen
Dag Frans
Nee, je lampen zijn niet de oorzaak. Stuur mij anders eens een mailtje, dan kunnen we er samen naar kijken.
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
Goede informatieve post! Alleen kom ik nergens in het artikel tegen of de voedingsstoffen in 1 keer toegedient moeten worden of juist verspreid over de hele week.... maakt het uit? wat is beter en waar gaat jouw voorkeur naar uit?
Hey Sietse
Ik voeg meestal alles toe in 1 dag. Wel niet fosfaat & ijzer tegelijk samenvoegen, best even wachten (ik wacht een half uurtje).
Je kunt ook alles dagelijks of 3x per week toevoegen. Je moet dan gewoon de doseringen opsplitsen. Maakt weinig verschil uit, wat voor jou het gemakkelijkste is.
Groeten
Gilles
Beste Gillis
Hier nog even een vraagje
De nieuwe uitgroei van mijn planten vertonen misvormde bladeren.
Ik heb hier er wel is over gelezen maar kan het niet meer terug vinden
Ik denk dat het iets te maken heeft met teweinig co2
Kan jij mij de oplossing van het probleem geven
Nog een fijne vakantie
MVG
Nico van Duyn
Hey Nico
Klopt, misvormde bladeren zijn praktisch altijd een teken van een CO2-tekort. Meestal zien de bladeren er dan wat "kroezelig" uit & krullen ze. P. Stellatus toont dit heel snel bij het minste CO2-tekort (daarom wordt hij ook vaak gebruikt als "CO2 indicator).
De oplossing is dan de CO2 een beetje opdrijven en/of de verlichting wat verlagen.
Groeten
Gilles
ik heb een aquarium van 200L netto inhoud met aardig wat planten en 3x 39w verlichting en ik wil de EI-methode gaan gebruiken met de easy life producten Profito, Ferro, Nitro en Fosfo en ook Co2 hoeveel moet ik dan doseren als ik 25% water per week ververs
Hey Dennis
De helft van de waardes hierboven vermeld of ietsje hoger. Hoeveel je dan precies moet toevoegen staat achteraan de fles.
Voor Profito raad ik minstens 2x de aanbevolen hoeveelheid aan.
CO2 is 30ppm, maar moet je zelf al doende uitzoeken helaas om te weten wat voor jouw bak voldoende is. Dat hangt namelijk af van de verlichting, de planten, het systeem zelf, ...
Groeten,
Gilles
als je de helft doseert en 25% water ververst lopen dan de waardes niet veel op?
Hey Dennis
Nee, dat is geen probleem. Het hangt natuurlijk ook af van de opname door je planten. Als ze goed groeien, dan is die opname vrij hoog en blijft de ophoping beperkt.
Maar zoals vermeld in mijn artikel over nitraat (https://www.aquascaping-blog.com/216/nitraat-aquarium-schadelijk-vissen): dat is niet giftig & kan dus geen kwaad als er meer in zit dan nodig.
Groeten
Gilles
Beste Gilles,
Met zeer veel interesse lees ik uw verhaal over de EI-methode. Het lijkt mij aantrekkelijk om die ook te gaan uitproberen. Aangezien ik een drukke baan heb en onregelmatig thuis ben, wil ik het voor mijn huisgenoten (en mezelf) graag zo gemakkelijk mogelijk maken. Ik wil de producten van Easy Life, Profito, Nitro en Fosfo gaan gebruiken. Ook wil ik liefst zo weinig mogelijk water verversen wekelijks. Dit omdat het water hier enorm hard is (GH: 13), en ik hierdoor steeds heel omslachtig met osmosewater moet werken. Ik ververs nu ongeveer 10 tot 15 procent per week. Netto-waterinhoud van mijn Juwel Vision 260 schat ik op zo'n 230 liter. Mijn bak wordt verlicht door standaard Juwel-verlichting met reflectoren. Ik voeg ook CO2 toe via een CO2-systeem. Kunt u mij op basis van deze gegevens adviseren hoeveel Nitro, Fosfo en Profito ik moet toedienen, en wanneer /hoe vaak? Alvast heel veel dank voor uw advies! Vriendelijke groet, Hugo
Dag Hugo
Een GH van 13 is geen probleem hoor, osmosewater is niet echt nodig. Ik raad je wel aan om meer te verversen (bv 30%), je zou verwonderd zijn wat een goede waterverversing kan doen met je bak.
Bij 30% waterverversing zou ik het volgende toevoegen
- Nitro & Fosfo: respectievelijk 10 & 1ppm. Hoeveel je moet toevoegen om die waardes te bereiken staat achteraan de fles
- Profito: 2 à 3x de aanbevolen hoeveelheid voor je bak
- CO2: zoals altijd ongeveer 30ppm. Kijk naar je planten, vertrouw niet blindelings op je pH/KH tabel of CO2 tester
Groeten,
Gilles
Gilles,
Als je gebruik maakt van de EI calculator waarom verandert dan de totaal PPM als je EI dagelijks selecteert tov van De estimative index.
Bv als ik voor P04 (fosfo) de estimative index selecteer dan zegt hij dat het te bereiken doel 1,3 PPM is. Als ik voor datzelfde EI dagelijks selecteer dan zegt hij dat het te bereiken doel 0,6 is?
Het te bereiken doel moet toch altijd hetzelfde zijn?
Waarom verschillen jouw ratio's dat je hierboven beschreven hebt met diegene die ik vind op de calculator?
Hieronder jouw voorgestelde waardes:
Hieronder alleszins de wekelijkse ppm ratio’s volgens de Estimative Index:
■CO2: 25-35ppm
■NO3: 20-30ppm
■K+: 20-30ppm (zit meestal al in je nitraat- of fosfaatoplossing)
■PO4 : 2,0 ppm
■Fe: 0,5-1ppm of meer
Dit zijn de waardes die ik vind op de site
http://calc.petalphile.com/nl/
■NO3: 7,5 ppm
■PO4 : 1,3 ppm
■Fe: 0,5 ppm
Hoi Philan
Dat komt doordat de calculator eerder de "low-end" Estimative Index berekent, dus een lagere dosering van de EI. Rechts onderaan zie je een balk die aangeeft of je low-, mid- of high-end doseert binnen de Estimative Index (rode streep). De waardes die ik vermeld in mijn artikel zijn mid- en high-end.
Beide waardes werken prima, alleen verkies ik om wat hoger te gaan om zeker te zijn dat er geen tekorten zijn, zeker als je sterke verlichting gebruikt. Uiteindelijk maakt het toch weinig uit aangezien extra doseren geen gevolgen heeft voor algen of dieren.
Vergeet ook niet dat er geen speciale ratio's bestaan (aka de "Redfield Ratio"). Voor je planten maakt het niet uit of je bv 1ppm PO4 en 50ppm NO3 hebt bij wijze van voorbeeld. Voor hun telt alleen: is er genoeg? De waardes (20ppm NO3 & 2ppm PO4) komen nu toevallig mooi overeen, maar zijn niet met opzet zo geselecteerd.
Groeten
Gilles
Best Gilles,
Ik heb een aquarium van 240 L met 60kg kiezels dus ik vermoed een netto water waarde van 180 L
Ik heb profito, nitro, fosfoe en ferro als plantenvoeding.
Nu heb ik gelezen over de EI methode?
Maar begrijp het allemaal niet zo goed hoeveel ik nu van elk moet toevoegen?
Wat moet ik toevoegen van elk van deze voedingsstoffen op dagelijkse basis met een waterverversing van 50% per week?
En wat moet ik toevoegen op wekelijkse basis met een waterverversing van 50% per week? (als ik op reis ben bijvoorbeeld.
Wat bedoel je eigenlijk met PPM?
Alvast bedankt voor je feedback.
Mvg,
Philip