
Ben je geen fan van bio CO2 of vloeibare koolstof, maar je wil toch goedkoop je aquariumplanten van CO2 voorzien?
Wel, dan heb ik hier een interessante oplossing voor jou: een brandblusser! Deze techniek is in Engeland al lang een zeer populair alternatief voor een goedkoop CO2-systeem, maar nog niet zo bekend in de Benelux. Tijd om daar wat aan te veranderen …
Huh, een brandblusser voor mijn aquarium?!
Inderdaad, je leest dat goed.
Ik bezoek regelmatig het UKAPS forum (geweldig forum trouwens) en kom daar regelmatig foto’s tegen waarop een brandblusser als CO2-fles wordt gebruikt voor het aquarium. In Engeland is dat een zeer goedkope oplossing, want CO2-blussers zijn daar spotgoedkoop te krijgen.
Bij ons in de Benelux zijn ze helaas duurder (tenzij iemand een goede link heeft?), maar toch nog gemakkelijk 3x goedkoper dan hervulbare CO2-flessen. Een voorbeeld is deze blusser: €80 voor 5kg, bij de aquariumwinkel zit je gemakkelijk aan het dubbele of zelfs driedubbele.
Voor mensen met een grote bak zal dit niet echt interessant zijn aangezien je deze flessen vaak niet kunt hervullen, maar voor mensen met een nano aquarium of een laag CO2-verbruik kan het dat wel zijn!
Bouw die ongebruikte brandblusser om tot een CO2-systeem voor je aquarium!
Tijd om die brandblusser om te bouwen! Op UKAPS kwam ik een interessante topic tegen waar alles stap voor stap werd uitgelegd. Bedankt aan Themuleous dus voor de uitleg en foto’s!
Even een ingekorte versie van het ombouwproject:
- Koop ergens een CO2-brandblusser, desnoods een afgedankt model die ze niet meer willen hervullen. Zéér belangrijk: ga na dat het een CO2-blusser is en niet eentje op stikstof of dergelijks!! Gebruik ook geen poederblusser met CO2 als drijfgas, maar eentje die enkel met CO2 blust, zonder het poeder dus.
- Schroef de “slurf” eraf met een Engelse sleutel, zoals hier:
Tip: gebruik geen PTFE-tape (dat witte spul) op de schroefdraad van de hoofdaansluiting. Bij het aanschroeven kunnen er stukjes tape loskomen en vast zitten in je drukregelaar!
Bijna klaar …
Vergeet tot slot niet om te controleren op lekken met wat zeepsop en een geschikte CO2-slang te gebruiken om te voorkomen dat die er afknapt. En zoals bij elk CO2-systeem, fles of brandblusser: veiligheid eerst!
Wat denk je? Interessant of niet? Laat je mening hieronder achter!
Of word lid van onze Facebook-pagina voor allerlei leuke tips en aquascapes …
[ninja-inline id=2172]
okay ik vind dit persoonlijk een domme oplossing. Simpelweg omdat in een CO2 blusser een stijgbuis is gemonteerd met als gevolg dat je meteen vloeibaar CO2 in je reduceerventiel spuit met als gevolg een hogere afname cq verbruik. van een willekeurige drankenhandel kun je 2 kg 6kg en 10 kg cilinders huren met een borg van 120 euro. aangezien je de cilinder in de kast zet of ernaast warmt de cilinder zichzelf op en past zich aan huiskamertemperatuur. bovenin de cilinder heb je de gasfase +/- 60 bar —reduceer— 1bar — druppelaar. de druppelaar verbruikt zo weinig dat je met een 10kg cilinder je makkelijk een jaar mee redt. bij ons bedrijf komen dagelijks klanten hun cilinder laten vullen.
“Vloeibare” koolstof, ja hoor. Mensen snappen echt haast niets van de fysieke/chemische aard van de wereld waarin ze leven. Onvoorstelbaar eigenlijk!
Er is een GROOT verschil qua eigenschappen tussen elementen en hun verbindingen. Het smeltpunt van het element koolstof ligt ruim boven de 3500 ºC … :-) U bedoelt kooldioxide en dat heeft als substantie niets met koolstof te maken.
Hey Pieter
Nee, niet echt. Het is eerder een mengeling van water & glutaraldehyde. Ik verwijs naar “vloeibare koolstof” omdat dit ook zo wordt aangegeven door de fabrikanten en handelaars. Er een andere naam aangeven of wetenschappelijke blabla bijhalen zorgt enkel voor verwarring en dat wil ik niet.
Groeten
Gilles
het is inderdaad koolstofdioxide. ze worden met een temperatuur van -21 gr celcius afgevuld onder een druk varierend van 40 bar tot 70 bar.
Hoe lang zou ik met een 10 kg fles van de slijterij doen op een 80/100 liter aquarium?
Hey Pieter
Dat is onmogelijk te zeggen, hangt echt van bak tot bak af. Maar ik zou zeggen: minstens een jaar?
Groeten
Gilles