Bio CO2: een goedkoop alternatief?

Bio CO2 voor het aquarium

Sterk beplante aquaria zijn duidelijk in opmars en een “high-tech” bakje met veel licht zonder CO2, dat is natuurlijk om algenproblemen vragen! Helaas is een goed uitgerust CO2-systeem met een betrouwbaar naaldventiel en een goede drukverlager niet goedkoop, integendeel … Een andere mogelijkheid is “vloeibare CO2” maar ook dat is niet ideaal te noemen voor grote bakken. Eén alternatief blijft dan nog over: bio CO2!

Een bio CO2 aquarium: hoe werkt dat?

Bio CO2 is een populair alternatief voor een volwaardig CO2-systeem. Vooral beginners of aquaristen met kleine bakken gebruiken het graag. Maar hoe werkt bio CO2 juist? Vrij eenvoudig: de gistbacterieën eten als het ware het suikerwater op waardoor er een reactie ontstaat. Tijdens die reactie wordt koolstofdioxide – kortweg CO2 – gevormd. In principe dezelfde werking als bij bier en andere dranken dus! Je kunt een flesje bio CO2 kopen in je plaatselijke aquariumwinkel, maar je kunt ook aan het knutselen gaan en je eigen recept bedenken.

Bio-CO2 opstelling van Harry Boersma

Bio CO2 recepten

Hieronder enkele bekende receptjes (met dank aan Aquarius Tubanti). De bio CO2 recepten zijn onderverdeeld naargelang looptijd en hoeveelheid CO2.

Veel CO2 – korte looptijd

Dit recept is gebaseerd op een fles van 1 liter. Wanneer je een 2 liter fles gebruikt, voeg je dubbel zoveel suiker toe en ietsje meer Pokon. De gist kun je zo laten. Als je geen Pokon vindt, kun je die eventueel gewoon weglaten.

 1. Vul de fles tot 80 à 90% met water
 2. Voeg op 1 liter water ongeveer 100 gram suiker toe
 3. Voeg een theelepel “Pokon” toe
 4. De fles goed schudden
 5. 0,5 à 1 gram gist toevoegen
 6. Opnieuw de fles goed schudden
 7. Nu wachten maar!

Veel CO2 – langere looptijd

Dit recept is gelijkaardig met het bovenstaande alleen zal je hier iets minder CO2 krijgen, maar zal de fles wel langer meegaan. Ook hier is het recept gebaseerd op 1 liter water. Gebruik je een grotere fles, dan voeg je wat meer suiker en Pokon toe.

 1. Vul de fles tot 80 à 90% met water
 2. Voeg op 1 liter water 25 gram suiker toe
 3. Voeg een theelepel “Pokon” toe
 4. Goed schudden
 5. 0,5 à 1 gram gist toevoegen
 6. Opnieuw goed schudden
 7. Een uurtje wachten tot het begint te sudderen!

Gemiddeld CO2 – zeer lange looptijd

Het geheim van dit receptje is het gebruik van geleisuiker in tegenstelling tot gewone suiker. Dit vormt een kleine geleimassa in de fles dat geleidelijk aan suiker afgeeft in plaats van alles in één keer zoals de bovenstaande recepten. Ideaal dus voor bakken met minder licht. Het brouwsel maken is wel ietsje moeilijker:

 1. Meng 200 gram suiker in 0,15 liter water
 2. Voeg een zakje geleisuiker toe
 3. Even opwarmen en roeren tot het kookt en daarna laten afkoelen
 4. Voeg dit brouwsel toe aan een 1-literfles en laat nog verder afkoelen (bv. in de koelkast)
 5. Wanneer het voldoende is afgekoeld, voeg je 0,5 gram gist toe
 6. Vervolgens een theelepel Pokon
 7. Voeg twee extra theelepels suiker toe om het proces wat te versnellen
 8. Vul de fles tot 80 à 90% met water
 9. Nu enkel nog enkele uurtjes wachten tot de eerste bubbels!

Bio CO2 recept af, en nu?

Nu is het een kwestie van knutselen. Ik raad je aan om een tussenfles te gebruiken. Dit voorkomt dat de bio CO2 gaat overlopen en in je aquarium terecht komt.

Je maakt een gaatje in de dop van je hoofdfles en steekt daarin een slang (bij voorkeur een CO2 slang) die je goed vastplakt met bijvoorbeeld epoxy lijm of silicone. Vervolgens maak je twee gaatjes in de tussenfles. In 1 gat komt de CO2 slang uit je hoofdfles die tot de bodem loopt, in het ander gat een andere CO2 slang die maar een kort eindje in de fles steekt en vervolgens naar het aquarium loopt. Op die manier kan je tussenfles dus ook als bellenteller dienen! Voor een verduidelijking, zie de foto hieronder:

Bio CO2 in het aquarium: de flessen

Het enige wat je dan nog rest is de CO2 distribueren in je aquarium. Ik raad je een “CO2 ladder” aan die je vervolgens voor de uitstroom van je filter plaatst. Dit werkt beter dan een bruissteentje doordat de CO2-bel vertraagd naar boven stijgt waardoor er dus meer CO2 wordt opgelost.

De nadelen van Bio CO2 in het aquarium

Zoals eerder gezegd is bio CO2 leuk voor kleine bakken en aquaristen die wat willen testen zonder veel geld te spenderen aan een duur CO2 –systeem. Toch kent ook bio CO2 wat nadelen. Een kleine oplijsting:

 1. Het is niet echt gebruiksvriendelijk vergeleken met een echt CO2 systeem, toch niet op lange termijn;
 2. Bio CO2 is gevoelig voor schommelingen in temperatuur, zeker als je gewone plastic flessen gebruikt;
 3. Er durven wel eens gemakkelijk lekken voorkomen, zeker aan de doppen komt;
 4. Een kleine wijziging in het recept kan grote gevolgen hebben;

Zoals je kunt lezen is een veel voorkomend probleem de stabiliteit van de CO2. En laat dat net één van de oorzaken van baardalg zijn … Persoonlijk vind ik bio CO2 een leuk alternatief in het begin, maar ik raad je toch aan om naar een volwaardig systeem over te stappen als je op lange termijn een beplant aquarium wil houden!

Gebruik jij bio CO2? Heb je nog goede recepten of tips? Laat het dan zeker weten!
Vergeet ook niet samen met vele andere hobbyisten lid te worden van onze fan page om op te hoogte te blijven van allerlei leuke tips & tricks uit de aquascaping wereld! ;-)

ESTIMATIVE INDEX KIT

Heb je last van algen? Groeien je planten slecht? Dan zit je met een voedingstekort. Maak nu je eigen meststof met mijn "EI Kit".

 • Super gemakkelijk én goedkoop
 • Alle stoffen in 1 pakketje, met handleiding
 • Doet je plantjes lekker groeien
 • Gecertificieerd door de Europese Unie

En verbeter de gezondheid van je aquariumplanten.

Bio CO2: een goedkoop alternatief?
5 (100%) 1 vote

Comments

  Heb je een vraag of mening? Laat van je horen!

 1. Pol says

  Gezien de vrij hoge prijs, 32€ voor een vulling van 2 liter tank, gebruik Bio Co2 in combinatie met een Co2 systeem.
  Het bio co2 zit in een plastiek tank van 5 liter (zeer lange looptijd)en verzorgt de basisaanvoer, terwijl het Co2-systeem aanvult en het niveau stabiel en op peil houdt.
  De bio co2 tank zit in een, met water gevulde, bak waarin een kleine verwarmer is geplaatst.
  Deze laatste staat tijdens de verlichtingsuren (schakelklokje) op 28°, hetgeen er voor zorgt dat er veel bio CO2 (80-100 bellen/minuut) aangemaakt wordt.
  Wanneer het water afkoelt tot 20° worden er nog ong. 40 bellen geproduceerd. ‘s Nachts kan het bio Co2 ontsnappen via een kraantje op de aanvoerslang.

 2. Steve says

  Het laatste plaatje met de tussenfles laat mijn opstelling zien. Zelf voeg ik iedere dag 5ml CO2 Easycarbo toe, naast het BIO Co2 systeem. Vervolgens met een PH meter 8 uur na de “verversing” van het CO2 systeem meten.

  Het is wel aan te raden minstens 20% water te verversen en de PH in de gaten te houden, anders leuk voor de planten maar zielig voor de visjes.

  Tsja en de doppen inderdaad goed vastlijmen + kitten en laten drogen want een lekje is zo gebeurd.

  • John says

   Als de doppen doorgeboord worden (ik heb het zelf overigens met een kruiskop-schroevendraaier gedaan), zorgen dat de gaten ver ondermaats zijn.
   Door de slang schuin af te snijden, is deze er gedeeltelijk makkelijk door het gat heen te halen.
   Daarna met een tangetje goed er aan trekken en voila, de slang voorziet zelf al voor 95% afdichting. Lijmkit of normale kit en het zit als een huis.
   TIP: Gebruik een CO2 ladder of opvangbak om de CO2 goed op te laten lossen in water. Via alleen een filter/bruissteen gaat er veel (nuttige) CO2 verloren naar de oppervlakte.
   Zorg dat er ook een terugvalklep tussen de fles en het aquarium zit, mocht de fles lager dan het aquarium geplaatst worden.
   Dit voorkomt een aquarium vol met CO2 en een vloer vol met water;)
   Verder: Veel succes en vooral: Laat de fles niet vallen:)

   • roy leppink says

    zo doe ik dat ook lol

    die doppen zijn wel een keer een euveltje maar idd wat kleinere gaatjes en ik gebruik eerlijk gezegd een grotere slang(slang voor bloedtransfussie ect ) deze slangen zijn wat dikker en de uitloop van fles twee zit dan een kleinere slang.
    (dit houd de druk met het langere resept goed op peil.

    echter heeft een bio co2 nog wel en nadeel dat ze niet allemaal precies zo lang lopen als de resepten beschijven.
    (let gewoon op de bubbels) zijn die weg verversen maar niet gaan schudden das niet zo handig.

 3. GJS says

  Ik voeg om de dag een half kopje goedkoop spuitwater toe (Spa rood maar dan van 0,45 cent).
  Mooie plantjes, alleen alg op de ruit en nauwelijks draadalg. Heb ook garnalen die algen eten.
  Werkt prima, maar een echt CO2 systeem overweeg ik pas als ik tzt een grotere bak wil.

  • roy leppink says

   hey ja zo deed ik dat in het begin gewoon spa toevoegen in het water maar erg controleerbaar is dit niet
   wel goede tip voor een tussen tijdelijke oplossing

  • GJS says

   Enkele jaren verder en een Cayman 120 ltr aquarium met Javaans mos, Java Varen,anubia, en diverse andere plantjes. Citroentetra, kardinaaltetra, een paar platy’s en 2 verdwaalde guppen. Daarnaast vele rode garnaaltjes.
   Co2 komt uit een biosysteem.
   2 x33ml plastic flesjes. 3/4 vol en 6 lepels opgeloste suiker, snufje zout en een volle schep onopgelost op de bodem. De andere is de overloop. Dit geeft 2 weken genoeg Co2.
   Verbonden door een dunne infuusslang (vraag een aardige verpleegster of zo) en dichtgemaakt met siliconenkit. Dit is 100% dicht.
   Dmv een omgekeerd bakje van voldoende afmeting schommelt de Ph tussen 6,5 en 7.
   Planten groeien super en alleen wat groene glasalg. Er is wel wat zwarte baardalg op de blaadjes hier en daar. Dat valt niet uit te roeien maar is beheersbaar.
   Ws is de opstelling iets te instabiel maar acht, het werkt en kost nauwelijks iets.

 4. Marcel says

  Haha :)) prachtig idee zo’n biogas constructie.. De lekages zou je eventueel kunnen voorkomen door jerrycan met rubber dichting in de dop.. Die doppen zijn nog al van dik kunsstof en daar kan je gaatje in boren en daar weer een slangentule met draad in draaien, eventueel een moertje/ringetje met rubber pakking aan de binnenzijde.

  Btw hele mooie blog Gilles, hulde!!

 5. Meysseman says

  Het recept is me niet al te duidelijk.
  Geleisuiker (voor confituur) wordt verkocht in pakjes van 500g. Hoeveel moet men in principe toevoegen?

 6. Titia says

  Dat zijn mooie, simpele recepten.
  Ik heb een garnalen aquarium in de Iwagumi stijl.
  Ik heb er 2 soorten naaldgras in staan en ik heb het idee dat de plantjes wel wat co2 kunnen gebruiken.
  Dus binnenkort toch maar eens aan de slag met flessen en bio c02.

  • Gilles says

   Harry

   Heb je een link naar je opstelling? Dan plaats ik de link erbij als bronvermelding. Alleszins mijn excuses ervoor!

   Groeten
   Gilles

 7. Erik van Veen says

  Zal wel hele stomme vraag zijn maar waarom kan ik niet gewoon wat gist met suiker in het aquarium gooien?

  • Gilles says

   Hoi Erik

   Nee, dat werkt niet, dan kloppen de verhoudingen niet. En die stoffen horen ook niet echt in een aquarium te zitten :D

   Groeten
   Gilles

    • Vincent says

     Haha Erik, dan wordt je aquarium ook helemaal bruin :D Bovendien zul je dan een kilo suiker op je bodem moeten gooien en 10 gram gist hahaha. Wel leuk idee.

     Vincent

  • roy leppink says

   sowieso buitenom de verhoudingen gist m,aak alchol aan en ja erg natuurlijk is t niet om jhe vissen dronken te voeren.

   mvg

 8. Vincent says

  Nieuwe recept voor een 5 liter tank.

  500gr suiker
  3,5 gram gist

  Op 20 graden zit ik op 45 bellen per minuut.

 9. Vincent says

  Ik ben al een tijd aan het testen geweest met Bio co2 (Flessen en recepturen). Aan te raden is om een 5 liter jerry-can te kopen waar je normaal benzine in doet. Hier zit namelijk een rubberen sluitingsring in zodat je geen lekken hebt aan je dop (rond 8 euro). Voor de rest gebruik je de set-up van de bovenstaande afbeelding. Boor kleine gaten in de doppen zoals eerder werd beschreven.

  Mijn beste receptuur voor mijn planten zat op 70-100 bellen per minuut op 22 graden Celsius.

  Receptuur:
  – 750 gram suiker, oplossen in water rond het kooppunt. Af laten koelen met ijsblokjes en bij het resterende water doen (rond 28 graden). (Zonder gelei)
  – Daarna volgt de gist, op dit receptuur 7 gram gist.
  – Per 2-3 weken vervangen, afhankelijk van de temperatuur in je kamer en je BPM.

 10. Manuel says

  Heb ook een bio co 2 systeem in elkaar geknutseld met een 3 liter kan ( lege frituurvet fles) met het volgende recept.

  1,3 liter water, 150 gram suiker en 3 gram gist. Heb een was fles en een omgekeerd bakje in mijn aquarium. Maar de opstelling “draait” sinds gister middag, maar heb nog steeds geen co2 bellen in de was fles of aquarium. Is mijn recept niet goed. Ik wil een nieuwe opstelling maken met 2 x 1 liter fles ( dit ivm plaats gebrek in mijn kast onder de bak). Maar maak ik de twee flessen tegelijk aan, en vervang ieder week 1 fles voor een verse?.

  Een heel informatieve site gilles, ben hier iedere dag wel even te vinden.

  Groet, Manuel

  • Vincent says

   150 gram suiker zou ik ten eerste verdubbelen als je 3 gram gist gaat toevoegen. Of voeg 1 á 2 gram gist toe. Het is belangrijk dat je je doppen controleert, pak een bekertje water en doe een beetje water op de afsluitingen van de dop en de slangen aan de dop. Check voor lekkage. Voor 2×1 liter fles zou ik 250 gram gister per fles doen met 1 a 2 gram gist, of een halve theelepel. Succes.

 11. Manuel says

  Bedankt voor de hulp Vincent. Maar ik wil binnenkort beginnen met 2 x 1 liter fles. Als ik beide flessen aanmaak, wanneer ververs ik dan weer een nieuwe fles?.

 12. Vincent says

  Graag gedaan. Ik heb een keer met twee flessen geprobeerd en dan verving ik ze tegelijk als de lichten bijna uitgingen. Volgende dag deden ze het beidde weer. Afhankelijk van hoeveel co2 ze blijven produceren vervangen. Groetjes,

 13. Jens says

  Dag Gilles,
  hoeveel liter van zo’n brouwsel zou ik nodig hebben om mijn 60l aquarium van co2 tebezorgen(liefst een matige co2 toevoer, ik wil het namelijk op veilig spelen)?
  groeten Jens

  • Gilles says

   Hey Jens

   Zoiets is bijna niet te zeggen, het hangt volledig af van je verlichting, hoeveelheid planten, materiaal dat je gebruikt …
   Ik zou zeggen: test verschillende opstellingen en kijk welke het beste werkt voor jou.

   Groeten
   Gilles

 14. Bram says

  Beste Iedereen

  Ik voel mij geroepen na het lezen van dit artikel en de reacties mijn ervaring toe te voegen :)

  Ik heb een bak van 400 liter, en gebruik sinds het begin al bio c02 (al een aantal jaren nu).

  Het werkt nog steeds ideaal, zelfs op mijn formaat aqua.
  Zoals john beschreven had, heb ik het ook gedaan, ondermaatse gaatjes in de dop, slangetje schuin knippen, met een tang door het gat heen trekken en klaar. Ik heb geen kit of iets erbij, maar bij mij lekken ze ook niet.
  Lekkage is makkelijk te zien/horen, dan sist het gaatje in je dop en is het dus niet goed afgesloten.

  Planten vormen een cruciaal punt voor de co2 (bij mij althans)…
  Weinig planten, of veel kleintjes hebben bij mij ertoe geleid een langzame “verbranding” van de co2.
  Veel planten (met name grote) hadden het effect dat het binnen 4 dagen op was (veel meer opname).
  Als je vaak “blub” hoort uit je lekbakje, wil dat in principe zeggen dat je co2 te weinig word opgenomen.

  Ik heb 2 co2’s lopen, 1 links bij instroom, 1 rechts bij uitstroom. Deze komen in mijn aqua dmv co2 toppers (van dennerle, luxer lekbakje als zelf een huzaren salade bakje erin hangen).

  Ik gebruik ranja flessen (van de lidl, makkelijke maatstaf) voor de co2, en klein flesje (van sourcy vitamin vind ik de beste, stevig met grote dop) als wasfles.
  Wasfles is / vind ik erg belangrijk om die er tussen te hebben, als de co2 overloopt en in je aquarium komt heb je toch een probleem.
  Bovenstaand plaatje nr 3, ook belangrijk, de terugslagklep…klein dingetje van 2-3 euro voor setje van 2 bij aqua centrum, dit zorgt ervoor dat er geen water terug loopt je fles in als de co2 op is.
  Vul de ranja fles voor zo’n 60% met lauw water (tot aan de knik), 100g suiker erin, goed schudden en oplossen.
  Naderhand nogmaals 25g suiker erbij, lekker op de boden laten zitten.
  1.5 Theelepeltje gist (van dr oetker) erbij, en wegzetten onder het aquarium (in de kast bij mij)
  Ik doe klein beetje wiebelen met de fles dat het gist vast wat zakt, maar niet schudden.
  Tot nu toe nog altijd binnen 2 tot 5 minuten vormt de schuimlaag en loopt de co2 al.

  Zoals boven gezegd afhankelijk van de planteninhoud, loopt de co2 4 tot 7 dagen.

  Ik las boven ook bij de nadelen dat bio co2 gevoelig is voor temperatuur schommelingen.
  Dit klopt in zoverre gedeeltelijk.
  Je hebt het namelijk zelf in de hand.
  Het water wat je in de co2 fles doet is het beste op “kamertemperatuur”.
  Water uit de kraan moet zo zijn dat je nog net de warmte erin voelt.
  Als je koud water gebruikt duurt het een stuk langer voordat het begint te lopen.
  Warm/heet water zorgt ervoor dat het juist slecht loopt.
  Als eenmaal opgezet zal je weinig last hebben van temp. schommelingen…
  (ik neem tenminste aan de de kamer waar het allemaal in staat niet per dag van 12-15 naar 25 graden gaat en terug).

  Ik vond het geinig om te lezen van de pokon toevoeging, ik had dit nog niet eerder gehoord.
  Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd omdat mijn huidige opstelling goed werkt. Hier kan ik dus ook niks over zeggen :)

  Mijn bak is altijd 27 graden.
  Ik heb het in nu bijna 4 jaar 1x gehad dat de dop poreus was, dus ook daar eigenlijk geen slechte ervaringen in.

  Al met al wil ik dus zeggen dat bio co2 een goedkoop, goed werkende hulp is, ongeacht je bakgrootte.
  Het kost je zo’n 3 minuten om het te maken (niet de opstelling maar de co2 zelf), op jaarbasis ben ik zo’n 40 euro kwijt aan suiker en gist.

  Sorry voor het lange verhaal, maar ik wou het graag delen en ben liever duidelijk dan half half :)

  Greetz, Bram

  P.s. 1 ding wat ik niet begrijp van de nadelen uitleg is : Het is niet echt gebruiksvriendelijk vergeleken met een echt CO2 systeem, toch niet op lange termijn;… hoezo niet gebruiksvriendelijk?
  Veel simpeler goedkoper en makkelijker kan het niet?

  • Gilles says

   Hey Bram

   Bedankt voor je comment.

   Het is inderdaad zo dat minder planten minder consumptie van CO2 betekent. Het is een kwestie van vraag & aanbod.

   Wat betreft gebruiksvriendelijkheid: stel de planten doen het goed en de bak is lekker vol, dan zul je meer CO2 moeten toevoegen om de vraag te kunnen beantwoorden. Met een CO2-systeem moet je dan gewoon het naaldventiel wat meer open zetten. Bij bio-CO2 gaat dat niet zo gemakkelijk & moet je je recept wijzigen of het “kraantje” meer openzetten (wat bijlange niet zo precies is als een naaldventiel).

   Groeten
   Gilles

 15. Jens says

  Bedankt voor het antwoord, Gilles.
  Voorlopig werk ik met 1l van dat 2de brouwsel.
  Ik heb wel nog enkele vraagjes:
  Moet ik ‘s nachts de co2 toevoer afsluiten?
  Is het normaal dat ik na 1 week mijn brouwsel moet vervangen omdat het geen co2 meer afgeeft?
  Groeten, Jens

 16. Frederic says

  Kan je de Pokon ook vervangen door iets anders? andere plantenvoeding bvb? Ik had nog nooit van Pokon gehoord eigenlijk.

 17. Christ says

  Je kan gelijk wat voor een plantenvoeding gebruiken ter vervanging van pokon. Als ik me niet vergis is het een Nederlandse merknaam. Ik gebruikte bv bonsai mest. Moet wel zeggen dat ik niet veel verschil zag bij het toevoegen of het niet toevoegen. Momenteel gebruik ik een nano co2 instalatie met magneet ventiel. Minder zorgen aan.

 18. Peter Proesmans says

  yow,
  Ben over een weekje terug terug begonnen met een dennerlee bio 60 Co2 bemesting;Echter deze gaf maar na 3 dagen 6 tot 8 bellen per minuut. Nu heb ik de fles voor de helft vervangen door een eigen bereiding die ik gevonden heb op deze site.Momenteel zit ik nu aan 50 bellen p/m voor een aquarium met 80 liter inhoud en Co2 indicator(dennerlee)begint nu stilletjes de groene kleur te krijgen,ook heb ik de stroming verandert van links naar rechts zodat de bellen door heel de aquarium wordt geblazen.Eigen bereiding 3 klontjes suiker opgelost in warm water (20° en 1.5 gr gist opgelost in glas met de bodem vol water,daarna alles mooi samen gemengeld en na 30 min kwam het mooi op gang. de gelei massa van Dennerlee is nog steeds aanwezig in de fles. Na 2 nachten geeft de indicator nog steeds hetzelfde aan ,de water waarden laten testen en alles was prima. Om de hoeveel tijd zou ik nu die fles vernieuwen om zoveel mogelijk schommelingen te vermijden ? Bedankt…

 19. Dennis says

  Sorry dat ik het vraag,

  Maar wat is het nut, om plantenvoeding (pokon) toe te voegen? wat doet het precies/ waar is het voor bedoeld?

 20. Pieter Blanksma says

  Je kan ook een co2 fles halen bij een slijterij betaal je statiegeld voor maar dat kan je weer terug krijgen
  En de vulling is vaak veel goedkoper dan bij een aquarium winkel
  Gr pieter

 21. robert says

  Heey.

  Ik heb veel sites door gekeken voor bio co2.
  Op bijna iedere site wordt aangeraden om een omgekeerd bakje te gebruiken met de juiste oppervlakte(kennelijk kan het water niet meer CO2 opnemen dan wordt aangeboden)

  Ik zie hier echter dat een flipper wordt aangeraden, wat volgens mij de kans op te veel CO2 vergroot).

  Wat kan ik nou het beste gebruiken voor een bio CO2 systeem.

  • Gilles says

   Dag Robert

   De kans op teveel CO2 bij bio-CO2 lijkt me klein, tenzij je een nanobak hebt.
   Je kunt verschillende systemen gebruiken die zonder druk kunnen werken: flippers, reactors, omgedraaid bakje, … persoonlijk zou ik voor een reactor gaan aangezien die alles 100% verwerkt, maar dit hangt ook van bak tot bak af.

   Ik zou zeggen: probeer het eens en zie wat de resultaten zijn.

   Groeten
   Gilles

 22. Tim says

  Beste,

  In hoeverre is het maken van bio CO2 gevaarlijk? Ik doel op te hoge concentraties koolstofdioxide.

  Groeten,
  Tim

  • Gilles says

   Hey Tim

   Je moet al een behoorlijke hoeveelheid maken voordat dat giftig is hoor, met de recepten hierboven is dat geen probleem :)

   Groeten
   Gilles

 23. Gerard says

  Hi Gilles,

  Goede tips hier! Duidelijk verhaal… Zo heb ik het pakket in elkaar geknutseld en het 2e recept gebruikt.
  Dit werkte 1 dag erg goed, maar na de 1e nacht en de verdere ochtend en middag werden de bubbels p/m duidelijk minderen. Na de 2e nacht stond ie stil (werd geen co2 meer aangemaakt).

  Misschien heeft het iets te maken met de temperatuur-daling ‘s nachts? Hoewel dit bij mij niet onder de 18 graden komt…

  Ik probeer nu, 200 gram suiker, 1 gram gist op 80% van 1 liter water. Om te kijken wat het verschil is mbt 25 gram of 200 gram…
  grt!

  • Gilles says

   Dag Gerard

   Is mogelijk, bij bio-CO2 heb je allerlei factoren die de snelheid van CO2-productie bepalen. Daarom ben ik niet zo’n voorstander van bio-CO2, maar wel CO2-systemen.

   Groeten
   Gilles

 24. Tycho says

  Hoi Gilles en bio CO2’ers,

  Na een tijd gerommeld te hebben met diverse manieren van bio CO2 toedienen heb ik nu een goede manier om mijn 450 liter bak van voldoende CO2 te voorzien. Een reguliere opstelling met een CO2 fles is naturlijk makkelijker, maar ik vond het wel een uitdaging om de natuur voor mij aan het werk te zetten bij het ontwikkelen van mijn onderwatertuintje.
  Zoals gezegd heb ik diverse methoden geprobeerd waaronder een diverse omkeerbakjes, de mooiste was er één van 1,5 centimeter breed maar dan weer wel bijna 1,50 meter lang! Deze ‘CO2 goot’ was gemonteerd aan het wateroppervlak direct boven de spraybar op de achterruit, Dit zag er wel goed uit, maar op de één of andere manier lukte het niet goed om via een omkeerbaje voldoende CO2 toe te voegen. Alhoewel de theorie erachter gewoon goed is.
  Daarna heb ik nog een tijdje de CO2 bellen op laten zuigen door mijn stromingspompje. Dit ging ook best leuk, maar de bak eindigde helemaal vol met microbelletjes, dat gaf wel een spannend gezicht. Maar ik las op het BarrReport dat de mate van CO2 opname ook afhangt van het formaat van de CO2 bel, hoe kleiner de bel hoe moeilijker het oplost, iets met oppervlakte spaning van de bel. Dus dit gaf wat twijfel.
  Om een betere opname te krijgen zonder al teveel microbellen heb ik daarna de CO2 direct op laten zuigen door de aanzuig van de pomp, dit werkte goed, totdat je de pomp uitzet voor onderhoud en er bij het herstart ineens een enorme CO2 bel door de pomp wordt aangezogen. Het werkte perfect maar was ook niet ideaal, al was er in ieder geval geen verspilling meer, 100% opgeloste CO2.
  Toen maar zelf een venturi in elkaar geknutseld en op de drukleiding van de pomp aangesloten, dat werkte erg leuk met weer een fijne mist en ook vacuum gezogen cola flessen…!

  Uiteindelijk heb ik een Rex Grigg reactor gemaakt en aangeloten op een tweede pomp (+- 600 liter per uur) en dat werkt erg goed. Alle geproduceerde CO2 gaat de bak in, nauwelijks microbellen, nog wat extra waterbeweging, wat wil ik nog meer.
  De pomp is relatief klein en produceerd een geringe maar overbrugbare tegendruk voor de Bio CO2.

  Ik werk zelf met drie gist-reactoren (Cola flessen) waarvan ik er elke week 1 vernieuw. Ik heb gemerkt dat dit de meest gelijkmatige produktie geeft gedurende de week. Ik maak hierbij gebruik van het ‘dieselrecept’ (300gr suiker, 0,25liter water, 2 velletjes gelatine, na opstijven opstarten met 0,5liter water, 4 eetlepels suiker opgelost, en een theelepel gist)
  Mijn gist-reactoren zijn ingepakt in radiatorfolie (zilveren kant naar binnen) om de temperatuur in de fles zo gelijk mogelijk te houden, ook staan ze tegen de transformator van de bodemverwarming aan. Zo blijven ze lekker warm zomer en winter en heb je niet zoveel fluctuaties in de productie.
  De gist-reactoren maken in de eerste dagen altijd wat meer CO2 aan omdat ik begin met een deel opgeloste en makkelijk bereikbare suiker. Deze CO2 piek, waar je met bio CO2 niet omheen kunt, laat ik gelijk lopen met de wekelijkse waterverversing en toevoeging van het merendeel van mijn N en P. Zo vallen de pieken samen en is de groei van de planten erg goed. Na enkele dagen neemt de CO2 overvloed af en stabiliseerd de boel zo rond de 70 tot 80 bellen per minuut. Op dat moment halverwegen de week voeg ik een tweede N en P bemesting uit deze is ongeveer de helft van de dosis na de waterverversing.
  De bak draait zo perfect. Aan de dropchecker te zien heb ik nooit teveel, hij is altijd grasgroen, net zoals de rest van de planten.

  Ik hoop dat er nog wat nuttige tips in zitten,

  groet,
  Tycho

 25. jimmy says

  hey Gillis,
  Eerst en vooral prachtige site en wil je bedanken om ons alles zo uit te leggen en zeker voor een beginnend aquariaan is deze site een bron, ik zou zeggen keep on!!!
  Ik heb de opstart van men aquarium gedaan over drie weken en heb ondertussen al de interne filter vervangen door een e901 van jbl om meer stroming te creëren in men 80 l bakje, maandag krijg ik men eerste produkten toe voor de volledig ei-methode te volgen.
  Co2 heb ik ook toegebracht maar dit is zonder magneetventiel en kan ik in de nacht niet afkoppelen nu was men vraag zou het helpen dat ik zodra het licht uitgaat een zuurstofpompje laat draaien en hoelang ik dit zou doen, 1 voor het licht aanspringt of gelijk met het licht. hopelijk kan je me helpen want vind je bakken en uitleg echt zalig
  MVG jimmy

  • jimmy says

   hey Gilles,
   trouwens men co2 toestel is een dennerle primus 160 zonder magneetventiel maar die ik na wat sparen me er ook zou bijkopen.
   tot hoors
   MVG jimmy

  • Gilles says

   Hey Jimmy

   Bedankt voor de complimenten! :-)

   Als je geen nachtventiel hebt, is het inderdaad aan te raden om ‘s nachts wat meer zuurstof te voorzien. Dat kan met een zuurstofpompje of bijv. een skimmer en een goede waterrimpeling. De zuurstofpomp kun je enkel ‘s nachts gebruiken, de skimmer + rimpeling ook tijdens de periode dat de CO2 loopt. Je verliest dan wel meer CO2, maar je hebt een bak met een goede mengeling zuurstof + CO2 en dat is beter voor je vissen en je planten.

   Groeten
   Gilles

 26. jimmy says

  Hè Gilles,
  Nog een vraagje. Ik krijg men co2 niet op peil. Heb nu al 46 belletjes per minuut en dit in een 80 liter plantenbak die nu al 45 dagen draait. Co2 permanent test geeft nog maar 15 mg/ l dus als resultaat dat ik in de befinfase zit van draadalgen op de plantjes. Ik gebruik een flipper als diffusor. Ik gebruik de eerste week de ei-methode en vervang iedere week 40 l water. 20 l kraantjeswater en 20 l osmosewater.
  Waterwaarden zijn Ph 6.4
  Kh 4
  Gh 8
  Easylife carbo voeg ik ook toe 1,5 ml per dag. De flipper hangt in stroming en heb volgens geen deadspots want stroming zit goed. 900 l per uur in een 80l bak. Lampen zijn leds en deze branden 7 u per dag. Dus men vraagje is hoe kan ik men co2 op peil brengen en wat met de draadalgen?
  Alvast bedankt voor de raad
  Grtz jimmy

  • Gilles says

   Hey Jimmy

   Gebruik je een externe filter? Indien ja: probeer eens met een reactor, dat werkt efficiënter dan die flipper.
   Als dat niet helpt: licht minderen. Dan groeien de planten trager, minder vraag naar voedingsstoffen en CO2 waardoor het CO2-tekort vanzelf kleiner wordt.

   Deze strategie kan je misschien ook helpen: https://www.aquascaping-blog.com/1343/draadalg-aquarium-strategie

   Succes en stuur mij maar een mailtje als je nog vragen hebt!

   Groeten
   Gilles

 27. Ralf says

  Vlgs.mij klopt het tweede bio co2 recept niet. Het verschil met het eerste is dat je veel minder suiker erin doet…. en dat zou langer lopen ? Je bent vergeten de resterende hoeveelheid suiker aan het einde toe te voegen zonder te schudden, zodat deze op de bodem ligt en langzaam oplost…

  • Gilles says

   Dag Ralf

   Volgens het originele recept zou de extra meststof zorgen voor de langere CO2 productie.

   Groeten
   Gilles

 28. jelle says

  beste,

  Je zecht bij nadelen van bio co2,

  Bio CO2 is gevoelig voor schommelingen in temperatuur, zeker als je gewone plastic flessen gebruikt.
  Wat voor flessen kan je dan beter gebruiken ?
  Glazen flessen ?

 29. Renaud says

  Ik ben een 6de jaarsstudent en zoals iedere 6de jaars werk ook ik aan een eindwerk. In mijn praktische proef kan ik goed gebruik maken van dit systeem. Ik stel vast dat er verschillende mogelijke recepten zijn maar wat is het beste?
  Ik zou een luchttoevoer van zo’n 5% CO2 gedurende 2weken moeten kunnen onderhouden in een volume van 10l. Welk recept kies ik dan best?

  Alvast bedankt voor de hulp.

  Renaud

  • Gilles says

   Dag Renaud

   Hangt er vanaf hoeveel CO2 je nodig hebt en welke planten je wil gebruiken. Hoeveel dat precies is voor jou situatie moet je zelf uittesten vrees ik :-)

   Groeten
   Gilles

 30. Joris says

  Hallo

  Ik voeg bio CO2 toe, had ooit eens een dennerlee setje aangeschaft met ladder. Elk belletje dat uit de bellenteller kwam stijgde ook direct op in de ladder.
  Wat ik nu heb met de eigen gemaakt bio CO2 is dat de belletjes onderaan de ladder allemaal bijeen komen en dan als 1 grote bel naar boven gaan. Waardoor dus slechte spreiding van de CO2 in het aquarium.
  Enig idee of je iets aan het mengsel kunt toevoegen zodanig dat de belletjes wel 1 voor 1 op stijgen?
  Dennerle zelf sprak ook van een inloop tijd voor de ladder. Nu ben ik al aan mijn twee fles zelf gemaakte co2 bezig, maar het blijft 1 grot bel.
  Weet er iemand raad?

  Groet, Joris

   • Joris says

    Hallo,

    Neen zeker niet.. al 2 maal open gedaan de flipper. Hangt ook recht. Ik vermoed in het mengsel v dennerle iets zit waardoor de co2 belletjes als het ware beter geleiden in de flipper. Daarom ze in de manual ook zeggen deze moet inlopen..

    Ik heb mengsel op basis v poeder gelei en suiker en natuurlijk gist. Het enige wat ik niet toevoeg is pokon. Kan ik daarvoor ook mijn profito gebruiken? Want ik gebruik profito als plantenvoeding.

    Ja jammer dat die belletjes eerst verzamelen onderaan en dan als 1 grote naar boven gaan in de flipper. Het buisje zit ook goed. Moet aan het mengsel liggen vermoed ik. Maar dat zal dennerle wel niet vrijgeven ?.

    • Joris says

     Hallo Gilles,

     Mijn probleem is opgelost :). Ik dacht als ik de ladder nu wat kantel (in tegengestelde richting van de eerste schuine pas) zodat het eerste belletje onderaan wat makkelijker omhoog kan.. en Inderdaad opgelost. De ladder hangt vast met 2 zuignappen en ik heb de ladder iets meer uit de onderste zuignap getrokken, zodat deze wat kantelt.

     Toen ik de dennerle fles gebruikte ging mijn ladder tegen mijn ruit aan, dus sowieso perfect loodrecht. Maar toen ik begonnen was met mijn eigen gemaakte co2 flessen, had ik de ladder tegen mijn achterwand vastgemaakt, (zwarte effen pvc plaat, maar niet gelijmd) en blijkbaar is deze niet perfect loodrecht :). Ik had de ladder daar aan bevestigd zodat deze vlak voor de inlaat van mijn binnenfilter kwam te hangen, betere co2 opname vermoed ik toch :).

     Dus elk belletje stijgt nu direct op in de ladder :). Zitten er nu telkens zo’n 10-tal in, en tegen ze boven zijn zie je ze amper nog. Ik was het dus veel te ver aan het zoeken met het ‘recept van dennerle’…

     Kan soms toch simpel zijn :p. Alvast bedankt om mee te denken ;)
     Groeten !

     • Gilles says

      Hey Joris

      Goed om te horen dat het is opgelost, soms is het inderdaad iets heel eenvoudigs :-)

      Groeten
      Gilles

 31. bram says

  Hey Gilles,

  Het 2de bio co2 recept met een langere looptijd staat niet correct beschreven. Er staat namelijk naar 25gram suiker toevoegen en schudden. Er staat NIET aangegeven dat je na het schudden nog 75gram suiker moet toevoegen en dan niet meer hoeft te schudden ;)

  Verder is het een super site!! Toppie

  • B v/d Linden says

   De recepten die boven staan zijn geen maatstaf in de zin van als je dit niet tot op de letter volgt werkt het niet.
   Ikzelf heb lang geleden ook een reactie geschreven waarin ik beschrijf zonder pokon te werken, en eerst 100g suiker op te lossen, naderhand 25g suiker er nog bij op de bodem zonder te schudden.
   Deze formule werkt ook nog steeds feilloos.
   Oefening baart kunst, voor ieder z’n eigen ervaring wat het beste is :)

 32. Ard de Graaf says

  Hallo,

  in de vele vragen over BioCO2 kwam ik steeds op de probleemstelling: “ik wil de CO2 ‘s nachts afsluiten maar ik ben bang voor te veel spanning in fles 1”. Het probleem is simpel op te lossen door een bloemensproeier te kopen (action € 5,95, 5 liter) want daar zit een ontluchtingsventiel op. Ik sluit de CO2-fles ‘s avonds af door een zakkenklem op de slang te zetten. Daarna zet ik mijn luchtpompje aan. Goed resultaat ! ‘s Morgens de andere kant op. Denk er om het aanvoerslangetje in de plantensproeier te verwijderen !

 33. Timothy says

  Hallo,

  heb het geprobeerd maar de co2 lijkt maar niet op gang te komen. Kan het komen doordat het water in de fles is afgekoeld?

  met vriendelijke groet,
  Tim

 34. bennie says

  beste Gilles,

  is het nu ook zo hoe groter de massa vloeistof, hoe langer de looptijd?
  of vergis ik mij hier in ?

  hoor het graag
  groetjes bennie

  • Gilles says

   Dag Bennie

   Hoe groter de massa, hoe meer je van elk “ingrediënt” ook zal toevoegen dus in principe komt het op hetzelfde neer. Of bedoel je iets anders?

   Groeten
   Gilles

   • bennie says

    ik bedoel eigenlijk te zeggen als de massa groter is of deze dan ook langer co2 blijft produceren?
    wat mij logisch lijkt omdat het dan langer duurt voor het alcohol gehalte stijgt in de vloeistof.

 35. Esther says

  Mijn bio CO2 lijkt het maar niet te gaan doen er gebeurt niks, er zit nergens een lek. Het recept wat ik heb gebruikt is 200 gr suiker 80-90% water en 3 gr gist

 36. Cor says

  Ik heb een ferplast classic en heb de bidon in een cilinder vaas gezet gevuld met water in de bidon wat knikkers gedaan om te verzwaren , in de cilinder een thermostaat gedaan om een constante temperatuur te houden en moet zeggen heb 85 bellen p/m
  Allen lees ik de een zegt inhoud schudden de ander zegt absoluut niet

  • Gilles says

   Dag Cor

   Ik zou het wel schudden zodat de gist zich goed mengt. Mijn tweede passie is bier brouwen en daar doen wij dat ook (maar dan voorzichtiger) ;-)

   Groetjes
   Gilles

 37. Cor says

  Ik heb ook gelezen om je kh te verhogen je baking soda kunt gebruiken dat is een bicarbonaat die ook een gistende werking heeft staat een uitleg op
  wanttoknow.nl

  • Gilles says

   Hey Roy

   Van enkele dagen tot enkele weken, maar best gewoon testen hoe het in jouw situatie werkt en dan inschatten wanneer je de bio CO2 moet vervangen. Er zijn namelijk verschillende factoren buiten het recept die ook invloed hebben op de duur.

   Groetjes
   Gilles

 38. Huysmans Dirk says

  Ik schrijf hier iets vanwege de bijgaande foto van dit artikel. Ik ben sedert een zestal weken een aquarium aan’t opstarten. 50L. met een rots en een tak in en redelijk veel plantjes. Omdat de plantjes bruine randjes begon te krijgen ben ik me ook een CO2 installatie gaan kopen. Een meter voor de hoeveelheid CO2 die op groen staat. Ik heb ook in twee hoeken een filterpomp staat waardoor ik een goede stroming heb. Maar ik heb de CO2 heel laag staan omdat ik ook zo veel belletjes op mijn planten heb, bovendien vind ik niet dat de bruine algen minderen. De groei van de planten lijkt me wel goed te gaan. Ik heb nog altijd geen visjes omdat ik zeker wil zijn dat het water goed is. Doe ik iets fout? Moet ik stoppen met CO2?

  • Gilles says

   Hey Dirk

   Hoe lang ben je al bezig met het toevoegen van CO2? Ik zou rekenen op minstens 2 weken voordat de platnen zijn aangepast en de bruine alg stilaan verdwijnt. Manueel de alg verwijderen helpt ook …

   Groetjes
   Gilles

   • Huysmans Dirk says

    Ik heb de CO2 installatie nu 2 weken. Ik merk inderdaad dat de planten het beter doen. Maar vooral in het mos blijven de parels hangen. Bij de bodemplantjes wordt het beter nu. Ja ik denk dat ik er met mijn handen in zal moeten. Ik ga morgen het water verversen, dan kan ik gemakkelijker de algen verwijderen.

 39. Alex van der vliet says

  Ik gebruik al een tijdje bio co2 en met succes. Voor 1 aquarium heb ik nu zo een DIY systeem via aliexpress draaien wat door middel van 2 petflessen met in de ene citroenzuur en in de andere bakingsoda werkt. Doordat de co2 reactie sneller gaat heb ik een regelkraan met een magneet ventiel er tussen zitten. Zodra het licht uitgaat is er minder co2 nodig en wordt deze dan afgesloten. De druk op zo een fles kan makkelijk 3 bar aan maar de reactie stopt wanneer de druk binnen de flessen gelijk blijft.

  Het recept is:

  Fles 1: 200gr citroenzuur op 600ml water en goed schudden.
  Fles 2: 200gr bakingsoda op 200ml water en schudden

  De flessen aan elkaar koppelen zodat vanuit de bodem van de fles met citroenzuur naar de bodem van de fles met baksoda gaat. Voor een goed effect kan je op de slang die in de fles met baksoda gaat bovenin een 3 weg splitsingtje zetten. Hier loopt het citroenzuur dan uit.
  Dan gaat er nog 1 slang vanuut de dop met baksoda naar je regelkraan.

  Een keer in de fles met citroenzuur knijpen zodat de reactie begint en daarna via de regelkraan (paar keer open/dicht draaien) totdat het vanzelf gaat lopen en klaar.