
Ben je geen fan van bio CO2 of vloeibare koolstof, maar je wil toch goedkoop je aquariumplanten van CO2 voorzien?
Wel, dan heb ik hier een interessante oplossing voor jou: een brandblusser! Deze techniek is in Engeland al lang een zeer populair alternatief voor een goedkoop CO2-systeem, maar nog niet zo bekend in de Benelux. Tijd om daar wat aan te veranderen …
Huh, een brandblusser voor mijn aquarium?!
Inderdaad, je leest dat goed.
Ik bezoek regelmatig het UKAPS forum (geweldig forum trouwens) en kom daar regelmatig foto’s tegen waarop een brandblusser als CO2-fles wordt gebruikt voor het aquarium. In Engeland is dat een zeer goedkope oplossing, want CO2-blussers zijn daar spotgoedkoop te krijgen.
Bij ons in de Benelux zijn ze helaas duurder (tenzij iemand een goede link heeft?), maar toch nog gemakkelijk 3x goedkoper dan hervulbare CO2-flessen. Een voorbeeld is deze blusser: €80 voor 5kg, bij de aquariumwinkel zit je gemakkelijk aan het dubbele of zelfs driedubbele.
Voor mensen met een grote bak zal dit niet echt interessant zijn aangezien je deze flessen vaak niet kunt hervullen, maar voor mensen met een nano aquarium of een laag CO2-verbruik kan het dat wel zijn!
Bouw die ongebruikte brandblusser om tot een CO2-systeem voor je aquarium!
Tijd om die brandblusser om te bouwen! Op UKAPS kwam ik een interessante topic tegen waar alles stap voor stap werd uitgelegd. Bedankt aan Themuleous dus voor de uitleg en foto’s!
Even een ingekorte versie van het ombouwproject:
- Koop ergens een CO2-brandblusser, desnoods een afgedankt model die ze niet meer willen hervullen. Zéér belangrijk: ga na dat het een CO2-blusser is en niet eentje op stikstof of dergelijks!! Gebruik ook geen poederblusser met CO2 als drijfgas, maar eentje die enkel met CO2 blust, zonder het poeder dus.
- Schroef de “slurf” eraf met een Engelse sleutel, zoals hier:
Tip: gebruik geen PTFE-tape (dat witte spul) op de schroefdraad van de hoofdaansluiting. Bij het aanschroeven kunnen er stukjes tape loskomen en vast zitten in je drukregelaar!
Bijna klaar …
Vergeet tot slot niet om te controleren op lekken met wat zeepsop en een geschikte CO2-slang te gebruiken om te voorkomen dat die er afknapt. En zoals bij elk CO2-systeem, fles of brandblusser: veiligheid eerst!
Wat denk je? Interessant of niet? Laat je mening hieronder achter!
Of word lid van onze Facebook-pagina voor allerlei leuke tips en aquascapes …
[ninja-inline id=2172]
De beschreven oplossing lijkt leuk maar:
Een koolzuursneeuwblusser is voorzien van een standpijp. Dat is een buis binnen in de fles, vanaf de kraan tot bijna op de bodem van de fles. Hierdoor komt vloeibare CO2 naar je reduceerventiel, met groot risico op vastvriezen van je reduceerventiel! De fles is niet zo maar onderhevig aan een 10-jaarlijks keur. Wil je een bom in je kamer? Bedenk ook dat de CO2 van de biertap buitengewoon schoon is. De CO2 in de blusser bevat veelal nog delen argon etc. Dat wil je toch niet in je bak blazen. Ik vul zelf mijn 2kg fles bij uit een 10kg fles uit de horeca. Hiervoor kun je een speciale vulslang (bedrijfsdruk 60 bar) met de juiste koppelingen kopen.
Ton,
Ik heb dit ook al eens aangegeven, een 10 kg CO2 fles van de drankhandel is per kg CO2 goedkoper en je loopt niet het gevaar dat je vloeibare CO2 via de stijgpijp die in een blusser zit in de reduceer krijgt waardoor mogelijk daar de boel vast vriest of erger nog kapot vriest.
zelfs keuring data worden op de door markplaats aangeboden CO2 blussers overschreden, je hebt dan een BOM van 65 bar CO2 in je huis, die keurings datum is er niet voor niets.
Maar toch blijven mensen om de een of andere reden voor de blussers kiezen, ik snap werkelijk niet dat mensen een kapitaal uit geven aan een aquarium, maar niet de eenmalige investering in de borg van een CO2 ruil fles willen doen, want daar gaat het volgens mij om.
Plek voor een 10 kg fles heb je al snel mijn fles staat op 5 meter van mijn CO2 reactor dus alle vrijheid om te plaatsen.
Ik raad iedereen aan die vragen heeft over de veiligheid ivm deze systemen om zich in te schrijven op UKAPS en dan naar deze post te gaan: http://www.ukaps.org/forum/threads/fire-extinguisher-co2.266/
Bevat véél informatie over deze systemen, moeite waard om eens te doorlopen :)
Ook in die post staan comments over het gevaar van vloeibare CO2 in de reduceer, daarom staat er ook het advies om ze recht op te gebruiken.
Ik heb overigens niet alles gelezen veel gaat over veiligheid van de druk opslag 65 bar en de verbindingen 65 bar is niet iets om mee te spotten :)
Al eerder opgemerkt in een brandbluser zit een standpijp die bedoeld is om juist de vloeibare CO2 er uit te persen, voor wie niet bekend is met het principe het werkt net als een planten spuit.
Vloeibaar CO2 gaat over in gas in je reduceer en ontrekt daarvoor warmte aan de omgeving waardoor een reduceer erg koud kan worden bevriezen en bros worden.
De enige reden dat brandblussers in engeland gebruikt worden ligt in het feit dat ze daar op de tap geen CO2 gebruiken.
Daardoor is er in engeland geen goedkope Horeca CO2 beschikbaar.
Hier koop je CO2 bij een horeca handel of gasdepot 10 kg flessen voor 20 a 30 euro per vulling van 10 kg en daar zit geen standpijp in.
Meld bij een brand ook altijd dat je een dergeijke fles hebt staan want het zijn bommen in een brand de brandweer zal dan rekening met dit gevaar houden.
Dat van die stijgpijp is bangmakerij die nergens op slaat !!!
Als je een beetje wat van co2 afweet dan weet je ook dat er een laag vloeibaar is en een laag gas , zowel in de fles zelf als de stijgpijp…
Met de minimale flow die gebruikt wordt bij een co2 systeem voor een aquarium zal er nooit vloeibaar co2 in je meterset komen…. Het is in de stijgpijp voordat het bovenin is allang weer getransformeerd tot gas….
Dat verklaart ook meteen waarom het in de UK zo’n succes is , als bevriezende meters normaal waren deed niemand het meer….
Ik ben al voorzien. Heb een 10kg fles afgehaald bij de groothandel.
Gegroet. Chris
Idd, voor die prijs laat ik enkele keren mijn 5kg co² hervullen.