Categorie: Beginners

Aquariumplanten kweken: tips & tricks

Wist je dat je aquariumplanten gemakkelijk thuis kunt kweken? Het niet alleen een pak goedkoper, het is ook nog eens leuk én gemakkelijk. Bovendien groeien aquariumplanten emers dubbel zo snel dan in je aquarium en je hebt ook nooit last van algen.

Ideaal dus!

Gedaan met aquariumplanten kopen in je plaatselijke aquariumwinkel, tijd om zelf aan de slag te gaan.

Aquariumplanten kweken: de opstelling

Net zoals bij een gewoon aquarium, moet je een goed plekje vinden om je aquariumplanten emers (= buiten het water) te kunnen kweken. Dit hoeft niet noodzakelijk in een tuinhuis te gebeuren, maar kan ook heel eenvoudig vanop de vensterbank.

In een doe-het-zelf-zaak vind je vaak kweekkasjes aan een leuke prijs, uit plastic (voor de vensterbank) of in glas (voor in de tuin). Ook een eenvoudige plastic doos kan perfect dienen voor ons project, Aquatic Eden gebruikt bijvoorbeeld dit:

Wanneer je je aquariumplanten in een tuinhuisje wil kweken, hou dan rekening met de temperatuur. In de winter kunnen de temperaturen snel dalen tot onder het vriespunt en in de zomer kan het zeer heet worden, zeker in een afgesloten tuinhuisje. Je kunt voorzorgen nemen door in de zomer regelmatig te sproeien en voldoende water te voorzien en in de winter de planten binnenshuis te brengen.

Wist je trouwens dat bepaalde aquariumplanten gewoon in je tuin gekweekt kunnen worden tussen je geraniums en andere tuinplanten? Het “Leidse plantje”, Saururus cernuus, is daar een mooi voorbeeld van. Bovendien is dit plantje winterhard, waardoor je er dus altijd een vaste stock van kunt houden.

Welke bodem voor mijn emerse aquariumplanten?

Tijd voor het leuke werk! Van zodra je je kweekkas hebt, kun je beginnen met planten. Natuurlijk plaats je je aquariumplanten niet zomaar in de kas, je hebt een goede bodem nodig zodat de planten zich kunnen wortelen. Hiervoor heb je geen speciale bodem nodig, gewone potgrond is perfect.

Leg een bodemlaag van enkele centimeters aan en plant de aquariumplanten hierin. Voeg wat water toe zodat de grond goed vochtig is. Wanneer de planten rechtstreeks uit het aquarium komen, dan gebruik je in het begin best wat meer water zodat de plantjes nog voor een deel onder water staan.

Een goede richtlijn is een waterstand van zo’n 3cm boven de potgrond. Daarna, wanneer de plantjes al wat zijn aangepast, kun je de waterstand verlagen en enkel de potgrond vochtig houden.

Daarna moet je de kas goed afdekken. De meeste planten die je zult houden zijn namelijk moerasplanten en die hebben het graag vochtig. Door alles mooi dicht te houden, blijft alles goed vochtig van binnen zodat de planten zeker niet zullen uitdrogen.

Extra plantenvoeding is niet echt nodig, normaal halen ze alles uit de potgrond.

Emers kweken van aquariumplanten: welke verlichting?

Qua verlichting zijn er niet echt speciale eisen. De meeste mensen zetten de planten op een vensterbank zodat ze gewoon zonlicht gebruiken. Sommige verkiezen dan weer een lamp boven de opstelling.

Er zijn geen echte richtlijnen wat betreft de sterkte van de verlichting, je moet er enkel op letten dat de verlichting of hitte niet te sterk wordt met het risico dat de planten opdrogen (bijvoorbeeld in de zomer).

Op Youtube vond ik deze leuke opstelling: een oud aquarium met daarin Cryptocorynes in potjes en daarrond water. Zo blijft alles mooi vochtig en kunnen de planten naar wens groeien.

Welke aquariumplanten kan ik emers kweken?

Er zijn veel soorten aquariumplanten die je emers kunt kweken. Vergeet wel niet dat veel planten submers heel anders uitzien dan emers, toch belangrijk als je ze opnieuw wilt gebruiken voor je aquarium. Hieronder vind je een lijstje van alle soorten die je kunt gebruiken voor je kweekopstelling

Ammania Bacopa Cardamine Crassula Didiplis
Eleocharis Eusteralis Glossostigma Gymnocoronis Hemianthus
Heteranthera Hottonia Hydrocotyle Hygrophila Lilaeopsis
Limnophila Lobelia Ludwigia Lysimachia Mayaca
Micranthemum Myriophyllum Nesaea Rotala Saururus

Vond je deze post leuk? Vergeet dan zeker niet om de andere artikels te lezen of word fan van onze Facebook page! Zo blijf je altijd op de hoogte van leuke weetjes uit onze hobby.

[ninja-inline id=2172]

 

3.4/5 - (5 votes)

Bekijk de reacties

  • Goedendag. Ik lees de info over emers kweken van aq.planten. Ik lees niets over de temperatuur. Onder welke temperatuur groeien de stekken het beste?

    • Dag Jack

      Dat hangt van de plantsoort af, best check je dit plant per plant.

      Groetjes
      Gilles

  • Hallo, ik ben net begonnen met nano aquarium, en ik ben enthousiast.
    Maar wordt er emerse gekweekt in speciale plastic dozen voor emerse kweken, of vaak in kasjes?

    Vol staat een gewone plastic voorraaddoos ook die helder is?

    • Hallo

      Normaal moet zo'n plastic doosje wel volstaan, zolang er genoeg licht door kan.

      Groetjes
      Gilles

  • Hallo
    Ik heb zaadjes van aquarium planten en dus nog geen stekjes. Hoe moet ik deze planten om te laten groeien?
    Ik ben bang dat ik ze of verzuip of te droog houd. En wat is de beste bodem. Is dit potgrond of kan het ook met oase?
    Alvast bedankt
    Met vriendelijke groet
    Eddy

    • Dag Eddy

      Ik heb geen ervaring met het kweken van planten vanuit zaadjes, ik kan je hier dus niet echt mee helpen. Ik denk wel dat je gewoon de bodem goed vochtig moet houden, maar niet té. Vergelijkbaar met kamerplanten.

      Groetjes
      Gilles

      • Ga ik dat proberen. En zal de ervaring ervan met je delen. Mocht er nog eens iemand naar vragen dan kan daar op antwoorden met de bevindingen die ik aan je terug koppel.

        Dank je wel voor de snelle reactie.

        Met vriendelijke groet
        Eddy

  • Hallo, Kun je ook waterpest kweken met deze methode? Zo ja, hoe dan?
    Mvg juliette

    • Dag Juliette

      Volgens mij is dat niet mogelijk met waterpest omdat dat een echte waterplant is en niet emers kan overleven.

      Groetjes
      Gilles

  • Beste,
    Goede website!
    Ik had nog een vraagje ivm zelf kweken van aquariumplanten.
    Ik wil zelf kweken,goedkoper.
    Kan ik een stukje van de plant zo in de aarde steken of moet jet plantje eerst wortels hebben en zo ja hoe moet ik dat dan doen?
    Dank voor je moeite
    Grtjs gina

    • Hey Gina

      Je kunt ze gewoon stekken en in de grond steken, voor zover ik weet hoeven ze nog geen wortels te hebben. Je moet wel zien dat de vochtigheid etc in orde is zodat ze niet opdrogen.

      Groetjes
      Gilles

  • Probleem. Krijg ik nergens te lezen. Mijn planten groeien zeer goed. De algen eveneens. Nitraat en fosfaatwaardes zijn laag. Betreft twee aquaria met identieke filtering en verlichting. Nitraat en fosfaatwaardes zijn identiek. De plantengroei is in beide aquaria zeer goed. In het ene aquarium is er een sterke algengroei. In het andere aquarium komen de algen zelfs niet aan overleven toe. Begrijpen wie kan.

    • Dag Etienne

      Andere planten? Sommige zijn gevoeliger dan andere.

      Groetjes
      Gilles

      • Er staan zelfs planten van dezelfde soort in beide aquaria. Bijvoorbeeld cryto's overgeplant van uitlopers. Beide aquaria zijn verlicht via led verlichting.

  • Hallo,

    Ik wil zaadjes voor mijn aquarium kopen, maar moet ik dit eerst zaaien als gewone planten? En daarna verplaatsen naar mijn aquarium?

    Alvast bedankt!

    • Hoi Bas

      Zelf niet echt ervaring met zaadjes, maar lijkt me wel mogelijk om het zo te doen. Het zal wel vrij lang duren voordat je echt aquariumplanten hebt, vraag is of je die tijd en energie erin wilt stoppen :-)

      Groetjes
      Gilles

  • Ik heb een vraag mbt het zaaien van waterpest. Hoe pak ik dit aan .
    Ik heb zaadjes en een kweekbakje.
    Maar nu ?

    • Hey Kim

      Ik zou het gewoon zaaien zoals je elk ander (kamer of tuin)plantje zaait.

      Groetjes
      Gilles

  • Hallo Gilles,

    Van een vriend heb ik zaadjes voor aquarium planten gekregen, weet geen namen ik heb ze in potaarde in een plastic bak met deksel gedaan, water gegeven tot even boven de grond, nu zijn ze aan het groeien gaat best goed. Maar nu als ze groot genoeg zijn voor in het aquarium hoe ga je dan te werk? Er mag bijvoorbeeld geen potaarde meer aanzitten. En wanneer kun je ze in het aquarium doen een bakje is met laag groeiende bodemplantjes en een bakje heet sprieten plantjes.En dan nog een vraagje waar lees ik het antwoord?

    Met vriendelijke groet,

    Sylvia

    • Dag Sylvia

      Dezelfde methode als bij de emerse aquariumplanten die je in de winkel koopt: wortels kort snoeien (niet volledig af) en in de bodem plaatsen, CO2 en meststoffen + verlichting voorzien en de plantjes de tijd gunnen om zich aan te passen naar hun submerse vorm.

      Je plaatst ze in het aquarium, van zodra de plantjes goed gegroeid zijn en jij ze wil planten :-)

      Groeten
      Gilles

  • Hallo Gilles,

    Sinds gisteren ben ik begonnen met het planten van diverse soorten grassen in mijn aquarium.
    Nu vroeg ik mij af hoe je hiermee een mooi dicht tapijt krijgt?
    Zijn er bepaalde tips and tricks hiervoor?
    Was zelf aan het denken om ze vrij kort te houden ivm wortelgroei, maar weet niet of dit misschien averechts gaat werken.
    Ook kwa voeding kan ik wel wat hulp gebruiken.

    Ik hoor het graag!

    Met vriendelijke groeten,
    Michael Janssen

    • Hey Michael

      VOldoende CO2 in combinatie met licht (CO2 is het belangrijkste) en heel regelmatig snoeien, dat allemaal zorgt voor een mooi tapijtje.
      Qua voeding: nitraat, fosfaat, sporenelementen, kalium, ... maw alles doseren dus in voldoende hoeveelheden. Mijn eigen meststof All-in-One (https://planted-box.com/product/all-in-one) kan je daarmee helpen :-)

      Groeten
      Gilles

      • Oke top, bedankt voor je reactie!
        Je meststof heb ik al reeds ;)

1 2 3

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018