
Sterk beplante aquaria zijn duidelijk in opmars en een “high-tech” bakje met veel licht zonder CO2, dat is natuurlijk om algenproblemen vragen! Helaas is een goed uitgerust CO2-systeem met een betrouwbaar naaldventiel en een goede drukverlager niet goedkoop, integendeel … Een andere mogelijkheid is “vloeibare CO2” maar ook dat is niet ideaal te noemen voor grote bakken. Eén alternatief blijft dan nog over: bio CO2!
Een bio CO2 aquarium: hoe werkt dat?
Bio CO2 is een populair alternatief voor een volwaardig CO2-systeem. Vooral beginners of aquaristen met kleine bakken gebruiken het graag. Maar hoe werkt bio CO2 juist? Vrij eenvoudig: de gistbacterieën eten als het ware het suikerwater op waardoor er een reactie ontstaat. Tijdens die reactie wordt koolstofdioxide – kortweg CO2 – gevormd. In principe dezelfde werking als bij bier en andere dranken dus! Je kunt een flesje bio CO2 kopen in je plaatselijke aquariumwinkel, maar je kunt ook aan het knutselen gaan en je eigen recept bedenken.
Bio CO2 recepten
Hieronder enkele bekende receptjes (met dank aan Aquarius Tubanti). De bio CO2 recepten zijn onderverdeeld naargelang looptijd en hoeveelheid CO2.
Veel CO2 – korte looptijd
Dit recept is gebaseerd op een fles van 1 liter. Wanneer je een 2 liter fles gebruikt, voeg je dubbel zoveel suiker toe en ietsje meer Pokon. De gist kun je zo laten. Als je geen Pokon vindt, kun je die eventueel gewoon weglaten.
- Vul de fles tot 80 à 90% met water
- Voeg op 1 liter water ongeveer 100 gram suiker toe
- Voeg een theelepel “Pokon” toe
- De fles goed schudden
- 0,5 à 1 gram gist toevoegen
- Opnieuw de fles goed schudden
- Nu wachten maar!
Veel CO2 – langere looptijd
Dit recept is gelijkaardig met het bovenstaande alleen zal je hier iets minder CO2 krijgen, maar zal de fles wel langer meegaan. Ook hier is het recept gebaseerd op 1 liter water. Gebruik je een grotere fles, dan voeg je wat meer suiker en Pokon toe.
- Vul de fles tot 80 à 90% met water
- Voeg op 1 liter water 25 gram suiker toe
- Voeg een theelepel “Pokon” toe
- Goed schudden
- 0,5 à 1 gram gist toevoegen
- Opnieuw goed schudden
- Een uurtje wachten tot het begint te sudderen!
Gemiddeld CO2 – zeer lange looptijd
Het geheim van dit receptje is het gebruik van geleisuiker in tegenstelling tot gewone suiker. Dit vormt een kleine geleimassa in de fles dat geleidelijk aan suiker afgeeft in plaats van alles in één keer zoals de bovenstaande recepten. Ideaal dus voor bakken met minder licht. Het brouwsel maken is wel ietsje moeilijker:
- Meng 200 gram suiker in 0,15 liter water
- Voeg een zakje geleisuiker toe
- Even opwarmen en roeren tot het kookt en daarna laten afkoelen
- Voeg dit brouwsel toe aan een 1-literfles en laat nog verder afkoelen (bv. in de koelkast)
- Wanneer het voldoende is afgekoeld, voeg je 0,5 gram gist toe
- Vervolgens een theelepel Pokon
- Voeg twee extra theelepels suiker toe om het proces wat te versnellen
- Vul de fles tot 80 à 90% met water
- Nu enkel nog enkele uurtjes wachten tot de eerste bubbels!
Bio CO2 recept af, en nu?
Nu is het een kwestie van knutselen. Ik raad je aan om een tussenfles te gebruiken. Dit voorkomt dat de bio CO2 gaat overlopen en in je aquarium terecht komt.
Je maakt een gaatje in de dop van je hoofdfles en steekt daarin een slang (bij voorkeur een CO2 slang) die je goed vastplakt met bijvoorbeeld epoxy lijm of silicone. Vervolgens maak je twee gaatjes in de tussenfles. In 1 gat komt de CO2 slang uit je hoofdfles die tot de bodem loopt, in het ander gat een andere CO2 slang die maar een kort eindje in de fles steekt en vervolgens naar het aquarium loopt. Op die manier kan je tussenfles dus ook als bellenteller dienen! Voor een verduidelijking, zie de foto hieronder:
Het enige wat je dan nog rest is de CO2 distribueren in je aquarium. Ik raad je een “CO2 ladder” aan die je vervolgens voor de uitstroom van je filter plaatst. Dit werkt beter dan een bruissteentje doordat de CO2-bel vertraagd naar boven stijgt waardoor er dus meer CO2 wordt opgelost.
De nadelen van Bio CO2 in het aquarium
Zoals eerder gezegd is bio CO2 leuk voor kleine bakken en aquaristen die wat willen testen zonder veel geld te spenderen aan een duur CO2 –systeem. Toch kent ook bio CO2 wat nadelen. Een kleine oplijsting:
- Het is niet echt gebruiksvriendelijk vergeleken met een echt CO2 systeem, toch niet op lange termijn;
- Bio CO2 is gevoelig voor schommelingen in temperatuur, zeker als je gewone plastic flessen gebruikt;
- Er durven wel eens gemakkelijk lekken voorkomen, zeker aan de doppen komt;
- Een kleine wijziging in het recept kan grote gevolgen hebben;
Zoals je kunt lezen is een veel voorkomend probleem de stabiliteit van de CO2. En laat dat net één van de oorzaken van baardalg zijn … Persoonlijk vind ik bio CO2 een leuk alternatief in het begin, maar ik raad je toch aan om naar een volwaardig systeem over te stappen als je op lange termijn een beplant aquarium wil houden!
Gebruik jij bio CO2? Heb je nog goede recepten of tips? Laat het dan zeker weten!
Vergeet ook niet samen met vele andere hobbyisten lid te worden van onze fan page om op te hoogte te blijven van allerlei leuke tips & tricks uit de aquascaping wereld! ;-)
[ninja-inline id=2172]
Hey Gilles,
Het 2de bio co2 recept met een langere looptijd staat niet correct beschreven. Er staat namelijk naar 25gram suiker toevoegen en schudden. Er staat NIET aangegeven dat je na het schudden nog 75gram suiker moet toevoegen en dan niet meer hoeft te schudden ;)
Verder is het een super site!! Toppie
De recepten die boven staan zijn geen maatstaf in de zin van als je dit niet tot op de letter volgt werkt het niet.
Ikzelf heb lang geleden ook een reactie geschreven waarin ik beschrijf zonder pokon te werken, en eerst 100g suiker op te lossen, naderhand 25g suiker er nog bij op de bodem zonder te schudden.
Deze formule werkt ook nog steeds feilloos.
Oefening baart kunst, voor ieder z’n eigen ervaring wat het beste is :)
Hallo
Ik voeg bio CO2 toe, had ooit eens een dennerlee setje aangeschaft met ladder. Elk belletje dat uit de bellenteller kwam stijgde ook direct op in de ladder.
Wat ik nu heb met de eigen gemaakt bio CO2 is dat de belletjes onderaan de ladder allemaal bijeen komen en dan als 1 grote bel naar boven gaan. Waardoor dus slechte spreiding van de CO2 in het aquarium.
Enig idee of je iets aan het mengsel kunt toevoegen zodanig dat de belletjes wel 1 voor 1 op stijgen?
Dennerle zelf sprak ook van een inloop tijd voor de ladder. Nu ben ik al aan mijn twee fles zelf gemaakte co2 bezig, maar het blijft 1 grot bel.
Weet er iemand raad?
Groet, Joris
Hey Joris
Blijven die niet ergens plakken door een verontreiniging in de flipper?
Groeten
Gilles
Hallo,
Neen zeker niet.. al 2 maal open gedaan de flipper. Hangt ook recht. Ik vermoed in het mengsel v dennerle iets zit waardoor de co2 belletjes als het ware beter geleiden in de flipper. Daarom ze in de manual ook zeggen deze moet inlopen..
Ik heb mengsel op basis v poeder gelei en suiker en natuurlijk gist. Het enige wat ik niet toevoeg is pokon. Kan ik daarvoor ook mijn profito gebruiken? Want ik gebruik profito als plantenvoeding.
Ja jammer dat die belletjes eerst verzamelen onderaan en dan als 1 grote naar boven gaan in de flipper. Het buisje zit ook goed. Moet aan het mengsel liggen vermoed ik. Maar dat zal dennerle wel niet vrijgeven ?.
Hallo Gilles,
Mijn probleem is opgelost :). Ik dacht als ik de ladder nu wat kantel (in tegengestelde richting van de eerste schuine pas) zodat het eerste belletje onderaan wat makkelijker omhoog kan.. en Inderdaad opgelost. De ladder hangt vast met 2 zuignappen en ik heb de ladder iets meer uit de onderste zuignap getrokken, zodat deze wat kantelt.
Toen ik de dennerle fles gebruikte ging mijn ladder tegen mijn ruit aan, dus sowieso perfect loodrecht. Maar toen ik begonnen was met mijn eigen gemaakte co2 flessen, had ik de ladder tegen mijn achterwand vastgemaakt, (zwarte effen pvc plaat, maar niet gelijmd) en blijkbaar is deze niet perfect loodrecht :). Ik had de ladder daar aan bevestigd zodat deze vlak voor de inlaat van mijn binnenfilter kwam te hangen, betere co2 opname vermoed ik toch :).
Dus elk belletje stijgt nu direct op in de ladder :). Zitten er nu telkens zo’n 10-tal in, en tegen ze boven zijn zie je ze amper nog. Ik was het dus veel te ver aan het zoeken met het ‘recept van dennerle’…
Kan soms toch simpel zijn :p. Alvast bedankt om mee te denken ;)
Groeten !
Hey Joris
Goed om te horen dat het is opgelost, soms is het inderdaad iets heel eenvoudigs :-)
Groeten
Gilles
Ik ben een 6de jaarsstudent en zoals iedere 6de jaars werk ook ik aan een eindwerk. In mijn praktische proef kan ik goed gebruik maken van dit systeem. Ik stel vast dat er verschillende mogelijke recepten zijn maar wat is het beste?
Ik zou een luchttoevoer van zo’n 5% CO2 gedurende 2weken moeten kunnen onderhouden in een volume van 10l. Welk recept kies ik dan best?
Alvast bedankt voor de hulp.
Renaud
Dag Renaud
Hangt er vanaf hoeveel CO2 je nodig hebt en welke planten je wil gebruiken. Hoeveel dat precies is voor jou situatie moet je zelf uittesten vrees ik :-)
Groeten
Gilles